Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σαν σήμερα στα 324, ο Λικίνιος ηττάται από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο στην μάχη της Χρυσουπόλεως, και ο Κωνσταντίνος γίνεται πλέον μονοκράτορας.
Ενώ ο Κωνσταντίνος είχε αναγνωρίσει την εξουσία του Λικινίου στο ανατολικό τμήμα της Αυτοκρατορίας, η συμπεριφορά του Λικινίου απέναντί του γινόταν όλο και πιο προκλητική. Η μάχη τής Χρυσουπόλεως έκρινε ποιός θα ήταν ο μοναδικός Αυτοκράτορας.
Μετά την ήττα του στην Αδριανούπολη και τον Βόσπορο, ο Λικίνιος μετέφερε τις δυνάμεις του στην Χαλκηδόνα τής Βυθινίας. Ο Κωνσταντίνος αποβιβάσθηκε στις Ασιατικές ακτές τού Βοσπόρου, και βάδισε με τα στρατεύματά του (αποτελούμενα από Χριστιανούς και Εθνικούς) κατά του Λικινίου, ο οποίος είχε μεταφέρει τώρα το στρατόπεδό του στην Χρυσούπολη.
Ο Λικίνιος ηττήθηκε αλλά κατάφερε να διαφύγει στην Νικομήδεια. Η σύζυγός του όμως -και ετεροθαλής αδελφή τού Κωνσταντίνου- τον έπεισε να παραδοθεί. Μερικούς μήνες αργότερα θα εκτελεσθεί. Κατά κάποιον τρόπο η μάχη της Χρυσουπόλεως ήταν η τελευταία Ρωμαϊκή μάχη.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος, μονοκράτωρ πλέον (totius orbis imperator), έθεσε τα θεμέλια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την έπαυσε οριστικά τους διωγμούς των Χριστιανών. Η πορεία του Κωνσταντίνου προς τον Αυτοκρατορικό θρόνο και την επαναδημιουργία μιας μονοκρατορίας, μετά την περίοδο της τετραρχίας που είχε καθιερώσει ο Διοκλητιανός (284-305), ήταν επίπονη και αιματηρή.
__________________________________________
— [Κείμενο (1): Το Βυζάντιο και ο πρώτος Αυτοκράτορας, ο Μέγας Κωνσταντίνος (http://ellinoistorin.gr/?p=26257)]
— [Κείμενο (2): Οι Χριστιανοί στον Ρωμαϊκό στρατό (http://www.e-istoria.com/00_ARXAIOTHTA_2012/arx_2012250.html)]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
[Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο - http://ellinoistorin.gr/]

, , Ο ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ . . Γεννήθηκε γύρω στὸ 274 μ.Χ. Ὁ πατέρας του, Κωνστάντιος ὁ ἐπονομαζόμενος «Χλωρὸς»Χλομὸς – ἦταν κιόλας ἕνας ἀπό…
ellinoistorin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις