Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

στον εγκαταλελημένο οικισμό Βόιλα

 
Ο δίκλιτος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Ιωάννη βρίσκεται ΝΑ του οικισμού Χανδράς και δίπλα στον ερειπωμένο οικισμό ...
sitiakanea.gr
 
Ο δίκλιτος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Ιωάννη βρίσκεται ΝΑ του οικισμού Χανδράς και δίπλα στον ερειπωμένο οικισμό Βόιλας στον οποίο δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής μεσαιωνικός πύργος. Ο αρχιτεκτονικός τύπος του ναού έχει προκύψει ως αποτέλεσμα διαδοχικών επεμβάσεων στον αρχικό μονόχωρο ναό, το σημερινό νότιο κλίτος, στον οποίο έγινε αρχικά επέκταση προς τα δυτικά και στη συνέχεια προστέθηκε το βόρειο κλίτος. 


Στον νότιο τοίχο της δυτικής επέκτασης βρίσκεται ταφικό μνημείο-αρκοσόλιο το οποίο στο τύμπανο του φέρει τη φθαρμένη παράσταση της ένθρονης Παναγίας Βρεφοκρατούσας με τους κτήτορες, μέλη της οικογένειας Σαλομών. Εδώ, σύμφωνα με τις δύο γραπτές επιγραφές, θάφτηκαν ο Γεώργιος Σαλομών το 1518 και μέλη της οικογένειάς του το 1560. Τη δεύτερη επιγραφή, στον δυτικό τοίχο, συνοδεύει μία πολύ ενδιαφέρουσα μικρογραφική παράσταση στην οποία εικονίζεται, σε μονοχρωμία, σκηνή επικήδειου θρήνου, με τη νεκρή στο νεκροκρέβατο και γύρω τις θρηνωδούς και πιθανόν συγγενείς να ολοφύρονται.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις