Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Κουραμπιέδες κ Μελομακάρονα

Κουραμπιέδες
"Επιτέλους έτοιμοι και οι κουραμπιέδες!  Σαν χιονισμένο χωριό...  χρόνια πολλά σε όλους!"

2 φλυτζάνια βούτυρο δηλαδή ή μια φυτίνη με βούτυρο γάλακτος ή ένα βούτυρο Κερκύρας
1/2 φλυτζάνι λάδι
1 αυγό
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
1 φλυτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα (καβουρντισμένα ή μή)
ξύσμα λεμονιού ή 2 βανίλιες
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο σηκώσει

Ζυμώνομε και πλάθομε τους κουραμπιέδες ή με το χέρι όπως εγώ,ή με καλουπάκια για διάφορα σχήματα. Ψήνομε σε λαδόκολα και φούρνο προθερμασμένο σε 180 β στο κάτω ράφι 15-20 λεπτά. Καλή επιτυχία!

Μελομακάρονα
",Μου βγήκε η μέση αλλά τα κατάφερα...... Αύριο κουραμπιέδες... Άντε και του χρόνου...!"
3 φλυτζάνια λάδι
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι πορτοκαλόζουμο
1 ποτηράκι κονιάκ
1/2 φάκελο μπέκιν
ξύσμα 1 πορτοκαλι και 1 λεμονι 
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο σηκώσει.
Για το σιρόπι
1 φλυτζάνι ζάχαρη, 1 1/2 φλυτζάνι μέλι, 2 φλυτζάνια νερό
Για το πασπάλισμα κανελογαρύφαλλο, σουσάμι καβουρντισμένο και μη (μισό μισό) καρύδια ψιλοκομμένα
Όταν θέλουμε να τα σιροπιάσουμε θα πρέπει να έχουν κρυώσει κάπως ενώ το σιρόπι το κρατάμε σταθερά πάνω σε χαμηλή φωτιά καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας 
Αναμιγνύομε μέλι ζάχαρη νερό και  μετά απο 5 λεπτά βράσιμο αρχίζουμε να τα σιροπιάζουμε βουτώντας τα για 1 λεπτό περίπου με τρυποκουτάλα
Εχουμε έτοιμο το μίγμα για πασπάλισμα μόλις τα βάλωμε στην πιατέλα και τα στολίζουμε. 
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις