Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

υγιεινό και οικονομικό σοκολατένιο κέικ!

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους'.
Το λιγότερο "αμαρτωλό" από όλα τα κέικ σοκολάτας! Το λες και υγιεινό...

cretangastronomy.gr

Το πιο ελαφρύ , υγιεινό και οικονομικό σοκολατένιο κέικ!

1-DSC_1718
Όταν η Ε. μας έδωσε τη συνταγή από το σοκολατένιο κέικ της που έγινε ανάρπαστο, δεν το πίστευα ότι είχε τόσο απλά υλικά . Μαμά μικρών παιδιών η Ε. καλύπτει την ανάγκη τους για γλυκό γρήγορα και εύκολα μ’ αυτό το κέικ,  με υλικά που υπάρχουν πάντα σε κάθε σπίτι.

1-DSC_0043
Kαθημερινό , οικονομικό και πολύ πολύ υγιεινό σχετικά με άλλα βαριά κέικ σοκολάτας.  Απολύτως συμβατό με το πνεύμα της σελίδας και της κρητικής διατροφής.  Η Ε. μας έδωσε τη συνταγή πρόθυμα γραμμένη με τα υπέροχα γράμματά της και με σημειώσεις για τις δικές της παρεμβάσεις στη βασική συνταγή.

1-DSC_0159
Από τότε το έχω φτιάξει τουλάχιστον τέσσερις φορές (γι αυτό και οι διαφορετικές φωτογραφίες) αλλάζοντας κάθε φορά κάτι αλλά κρατώντας σταθερή τη βασική ιδέα της Ε. Το αλεύρι ολικής, το ελαιόλαδο και η έλλειψη αυγών  δίνουν ένα ωραιότατο αποτέλεσμα που καλύπτουν την ανάγκη για γλυκό χωρίς όλες τις «κακές» συνέπειες.

DSC_1715
Γίνεται μάλιστα τόσο γρήγορα που μέχρι να το σκεφτούμε το φτιάξαμε! Μέχρι να φτάσει ο φούρνος σε θερμοκρασία ψησίματος το κέικ μας έχει ετοιμαστεί! Αν ακολουθήσετε επ’  ακριβώς τη σειρά  που περιγράφω στις οδηγίες θα λερώσετε ένα μπολ και μια κούπα μόνο. Παρόλο που χρησιμοποιείται κακάο και όχι σοκολάτα η γεύση είναι έντονα σοκολατένια και το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει και τους πιο σοκολατομανείς

Αν καλύψουμε το κέικ με ένα γλάσο σοκολάτας σχετικά ρευστό δύσκολα θα γίνει αντιληπτή η έλλειψή της.  Και τις τέσσερεις φορές, έφτιαξα  τη μισή από τη δόση της Ε. , αφού εμείς είμαστε πια αρκετά μεγάλοι για πολλές φέτες κέικ καθημερινά…Ήταν  αρκετή για μια φόρμα με 26 cm διάμετρο (26 νούμερο) ή μια αντίστοιχη μακρόστενη.

DSC_1726
Εκτός από τη συνταγή η Ε. μου έδωσε την άδεια δημοσίευσής της οπότε σήμερα σας την παρουσιάζω με τις δικές μου ποσότητες και όλες τις εκδοχές δοκιμής . Στο τέλος θα σας πω και ποια  εκδοχή «προκρίθηκε» από τους δοκιμαστές μου αν και μπορώ να πω ότι δεν έμεινε ψίχουλο ακόμη και από τη λιγότερο αποδεκτή!

DSC_1722
Υλικά:
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 κούπας κακάο (δείτε παρατηρήσεις)
1 φακελάκι μπέικιν (3,5 κουταλάκια γλυκού)
½ κουταλάκι  γλυκού αλάτι
2 βανίλιες (σωληνάκια)
½ κούπα ελαιόλαδο
1,5 κούπα νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας κοινό ξύδι από κρασί
1η παραλλαγή:
Προσθέτουμε ½ κούπα χοντροκομμένα καρύδια ή φουντούκια στο μίγμα
2η παραλλαγή
Προσθέτουμε  1 κούπα μήλο κομμένο σε κυβάκια και πασπαλισμένο με 1 κουταλάκι κανέλα,  και ελαττώνουμε κατά ¼ της κούπας το νερό
3η παραλλαγή:
Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό ενός πορτοκαλιού που συμπληρώνουμε με νερό ως ότου έχουμε 1,5 κούπα υγρό. Προσθέτουμε ακόμη  80- 100 gr σοκολάτα  (περίπου 50% σε κακάο) σε σταγόνες  ή κομμένη σε μικρά κομματάκια.
Για την επικάλυψη, ζάχαρη άχνη ή γλάσο σοκολάτας που φτιάχνουμε με:
½ κούπα γάλα, 80 gr σοκολάτα , 1 κουταλιά ελαιόλαδο , 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη και 1 κουταλιά κονιάκ ή λικέρ
Επί το έργον:
συνέχεια εδώ https://www.cretangastronomy.gr/2016/02/%CE%BA%CE%AD%CE%B9%CE%BA-%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CF%81/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις