Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Είναι η Καβάλα η ομορφότερη πόλη της Ελλάδας;

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
H Καβαλιώτισσα συντάκτρια μας παρουσιάζει την ονειρεμένη ομορφιά της πόλης της
simplyman.gr


http://simplyman.gr/diafora/632-einai-i-kavala-i-omorfoteri-poli-tis-elladas.html#

Από την Σοφία Δεδέογλου
Κατεβαίνοντας τις στροφές του Αγίου Σύλλα σταματάς να τη θαυμάσεις από ψηλά. Δε χορταίνει το μάτι σου την ομορφιά μιας πόλης δίχως σχέδιο που άτακτα απλώνεται προς τη θάλασσα.
Από όπου κι αν τη κοιτάξεις σε φωνάζει να τη ζήσεις, να περπατήσεις εκεί που γράφτηκε η ιστορία αιώνων και να αποτυπώσεις μια για πάντα στο μυαλό σου την απερίγραπτη ομορφιά της.
Το βλέμμα καρφώνεται στο κάστρο της που δεσπόζει πάνω από το λιμάνι, μάρτυρας μιας εποχής που αυτή η πόλη απλωνόταν ίσα με τα τείχη του, στη χερσόνησο της παλαιάς πόλης. Το παλιό υδραγωγείο στέκεται αγέρωχο πάνω στις καμάρες του παρά τους αιώνες που το βαραίνουν, συντροφιά με ένα μαρμάρινο λιοντάρι σύμβολο των αρχαίων μακεδόνων. Οι αμέτρητες καπναποθήκες θυμίζουν την εποχή που στην πόλη άκμαζε το εμπόριο καπνού, σε αντίθεση με τα καφέ και τα μπαράκια που απλώνονται στην παραλιακή και τους πεζόδρομους, μάρτυρες μιας σύγχρονης εποχής που όλο εξελίσσεται. Κι εκεί που λες ότι η θέα προς το κάστρο είναι η καλύτερη, περιπλανιέσαι στην παλιά πόλη προς το Ιμαρέτ και το σπίτι του Μεχμέτ Αλί και ανακαλύπτεις πως από όπου κι αν τη κοιτάξεις, αυτή η πόλη πάντα έχει τον τρόπο της να σε μαγεύει. Ανάμεσα στο χθες και το σήμερα θα ανακαλύψεις παλιά αρχοντικά, γειτονιές και αυλές με λουλούδια, θα δεις ακόμη και παιδιά να παίζουν στους δρόμους και τις αυλές των σχολείων. Και είναι μια συγκίνηση που ξεπροβάλλει στα μάτια όταν συνειδητοποιείς πως, ίσως τελικά η τεχνολογία δεν κατέστρεψε εντελώς την παιδικότητα...
Λἰγο παραέξω ξεκινάνε οι παραλίες της. Μια βουτιά να δροσιστείς και συνεχίζεις...
Καθώς πέφτει το δείλι, η θαλασσινή αύρα σε καλεί για μια βόλτα στο λιμάνι όπου, ένας αέρας αλλιώτικος σε συντροφεύει κι είναι τότε που χαμένος στα χρώματα του δειλινού αναρωτιέσαι, είναι η Καβάλα η ομορφότερη πόλη; Κλείνεις τα μάτια σαν ερωτευμένος και μονολογείς: Eίναι!



0
SHARES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις