Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Θυμάρι ή Θρούμπι (Θρούμπα) το θαυματουργό!

http://proionta-tis-fisis.blogspot.gr/2012/12/blog-post_2373.html

Θυμάρι ή Θρούμπι (Θρούμπα) το θαυματουργό!

Το θυμάρι είναι ένα φυτό των μεσογειακών χωρών. Φυτρώνει σε ηλιόλουστα μέρη, σε βραχώδη εδάφη και σε θαμνότοπους. Οι ονομασίες του είναι πολλές.
Μπορεί να ακούσετε να το λένε θρούμπι, θύμος ο έρπυλλος, χαμοθρούμπι και γαϊδουροθυμό.
Μετά την φασκομηλιά που έχει σταματήσει σχεδόν να δίνει τώρα σειρά έχει η θρούμπα ένα αρκετά καλό μελισσοκομικό φυτό που οι μέλισσες επιδιώκουν να επισκέπτονται. 
Η θρούμπα είναι ένα αρωματικό ποώδες φυτό ,ετήσιο ,ευδοκιμεί σε όλη την μεσόγειο και ιδιαίτερα σε ξηρές και πετρώδεις περιοχές . Από την αρχαιότητα χρησιμοποιείται σαν βότανο για τις διάφορες ασθένειες αλλά και σαν αρωματικό στη μαγειρική.
Στην αρχαία Ελλάδα το έβαζαν στο κρασί (θρυμβίτης οίνος) ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν αφέψημα θρουμπιού για να ξεπλένουν τα βαρέλια πριν βάλουν το κρασί για να σκοτώσουν τους παραμύκητες. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για αφροδισιακό.
Παλιά όταν είχαν πληγές στο στόμα ή στο λάρυγγα , έκαναν γαργάρα με αφέψημα από θρούμπι και κρασί και μετά το κατάπιναν, 3-4 σταγόνες από το χυμό του φυτού στα αφτιά πριν τον ύπνο βελτιώνουν την ακοή και σταματούν τον βόμβο. Το αφέψημα από θρούμπι θεωρείται διεγερτικό και τονωτικό και δρα κατά της πνευματικής και σωματικής κούρασης , βοηθάει το άσμα, την ναυτία ,την πέτρα στα νεφρά και είναι κατά της διάρροιας , ακόμα σκοτώνει βακτηρίδια μικρόβια και μύκητες.
Οι παλιοί Κρητικοί καταπολεμούσαν τις φθειρειάσεις των ζώων τους με αφέψημα από θρούμπι, σκέπαζαν ακόμα με φύλλα από θρούμπι το τυρί που έβαζαν στην άλμη για να πάρει το τυρί το άρωμά του.
Τα φύλλα της θρούμπας ψιλοκομμένα μπαίνουν σε διάφορα φαγητά και ως αρωματικό αλλά και λόγω των αντιτοξικών ιδιοτήτων που έχουν.


Το θυμάρι ήταν πολύ γνωστό κατά την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Σε αρχαίο κείμενο αναφέρεται σαν δριμύ και θερμό. Αυξάνει την ροή των ούρων και της εμμηνορρυσίας.
Επίσης πρέπει να συμπληρώσω ότι σε φυσιολογικούς τοκετούς συντομεύει την γέννα, όμως επισπεύδει και τις αποβολές. Αν το πιούμε μονορούφι καθαρίζει τα ευγενή εσωτερικά όργανα του σώματος.
Συλλέγεται κατά την διάρκεια της ανθοφορίας του, από τον Ιούνιο μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Όπως και άλλα βότανα είναι πιο αποτελεσματικό, εάν το μαζέψουμε κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο. Το θυμέλαιο χρησιμοποιείται για περιπτώσεις παράλυσης, εγκεφαλικού, σκλήρυνσης κατά πλάκας, ατροφίας των μυών, ρευματισμών και διαστρεμμάτων.
Είναι ένα πολύ παλιό φυτικό φάρμακο για τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Όταν λοιπόν ακούσετε κάποιον να βήχει συνέχεια, χωρίς να μπορεί να σταματήσει, τότε το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι ένα σιρόπι από θυμάρι.
Μπορεί να καταπολεμήσει τα κρυολογήματα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα.

Από προσωπική πείρα θα σας πω ότι έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ξερόβηχα.
Πολλές φορές ξεχνάμε ότι, όταν πίνουμε παγωμένα μπορεί να μας δημιουργηθεί χρόνια βρογχίτιδα (ιδιαίτερα σε παιδιά) η οποία αργότερα μπορεί να εξελιχθεί σε εμφύσημα.
Ένα αφέψημα που αποτελείται από ίσα μέρη θυμαριού και πεντάνευρου, στο οποίο θα προσθέσετε ακατέργαστη ζάχαρη και λεμόνι θα είναι ιδανικό για τον κοκίτη, το φλέγμα των πνευμόνων και το βρογχικό άσθμα. Εδώ το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να είναι φρέσκο το αφέψημα, ακόμα και αν χρειαστεί να το ετοιμάσετε πολλές φορές σε μια μέρα.

Εξαιρετικά χρήσιμο φυτό και από τα καλύτερα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα. Είναι μάλλον το φυτό με τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες. Το εκχύλισμά του μπορεί να προλάβει το κρύωμα, ρίχνει τον πυρετό, καταπολεμά τη γρίπη, τις εντερικές διαταραχές και δερματικές λοιμώξεις. Αντισπασμωδικό των πεπτικών οδών, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου. Ακόμη βοηθά στην μείωση του άγχους και της πνευματικής κατάπτωσης.

Εσωτερική χρήση - Εκχύλισμα: Βάζουμε τρία κουταλάκια σε ένα λίτρο καυτού νερού. Το αφήνουμε 15 – 20 λεπτά και μετά το στραγγίζουμε. Πίνουμε τρία φλιτζάνια την ημέρα κατά προτίμηση μετά το φαγητό, ή κατά περίπτωση για την αντιμετώπιση εντερικών διαταραχών, στο βήχα στη γρίπη, για την τόνωσή μας, για τη μείωση του άγχους. Δεν συνιστάται συνεχής χρήση.
Εναλλακτικά μπορούμε να ρίξουμε ένα κουταλάκι θυμαριού, σε ένα μπρίκι με νερό, να το αφήσουμε να βράσει και αφού το σουρώσουμε να το πιούμε.

Εξωτερική χρήση - Με θυμαρέλαιο μπορούμε να κάνουμε επάλειψη και καθαρισμό πληγών. Θυμαρέλαιο φτιάχνουμε τοποθετώντας κλαδάκια από θυμάρι μέσα σε ένα μπουκάλι από ελαιόλαδο για 15 μέρες περίπου.
Ένα ζεστό μπάνιο με νερό που περιέχει εκχύλισμα θυμαριού, προσφέρει ευεξία, ξεκούραση και ανακουφίζει από τους πόνους των ρευματικών παθήσεων.
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται (ξερό ή δροσερό) για τις εξαιρετικές αρωματικές του ιδιότητες. Αρωματίζει ευχάριστα, κρέατα, ψάρια, κόκκινες σάλτσες, ακόμη και όσπρια. Με το θυμάρι μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμες μαρινάδες , ενώ με το θυμαρέλαιο αρωματίζουμε τα φαγητά και τις σαλάτες μας.
Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι από το θυμάρι παράγεται το εξαιρετικής ποιότητας «θυμαρίσιο μέλι», με το γνωστό υπέροχο άρωμα και γεύση και τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Μια άλλη θεραπευτική ιδιότητα του είναι οι πόνοι του στομάχου, των εμμήνων καθώς και οι κράμπες στο υπογάστριο. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους. Εσωτερικά και εξωτερικά. Ο ένας τρόπος όπως σας ανέφερα είναι το αφέψημα, ο άλλος τρόπος είναι το μαξιλαράκι. Το μαξιλαράκι δεν είναι τίποτε άλλο από το να γεμίσουμε ένα ύφασμα με θυμάρι και να το ράψουμε. Αυτό, αφού το ζεστάνουμε μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο σημείο του πόνου, πάνω στην κοιλιακή χώρα ή το στομάχι αντίστοιχα. Αυτός ο τρόπος βοηθάει πολύ και σε κακώσεις ή πρηξίματα.
Το θυμάρι βοηθάει επίσης σε περιπτώσεις αλκοολισμού. Αρκεί μόνο να φτιάξουμε ένα αφέψημα και να δίνουμε μια κουταλιά της σούπας κάθε 15 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα τους φέρει ναυτία και εμετούς, θα αυξήσει την αφόδευση και την εφίδρωση αλλά επίσης θα φέρει μεγάλη όρεξη και δίψα.
Ένα λουτρό από θυμάρι θα μπορούσε να ανακουφίσει νευρική υπερδιέγερση ή κατάθλιψη. Σαν βάμμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάνοντας εντριβές για να δυναμώσουν μέλη του σώματος.

Παρακάτω σας γράφω μια συνταγή για να φτιάξετε και εσείς σιρόπι από θυμάρι και να το έχετε πάντα στο ψυγείο σας:
Τα υλικά σας:
25γρ. ξερό θυμάρι
500ml νερό
250γρ. μαύρη ζάχαρη
250γρ.μέλι
Τρόπος παρασκευής:
Βράζετε το νερό και βάζετε τα 25γρ. θυμάρι μέσα σε πήλινο δοχείο και το σκεπάζετε. Το αφήνετε για 15-20 λεπτά έτσι ώστε να απορροφήσει όλες τις ιδιότητες του θυμαριού. Μετά το σουρώνετε και το βάζετε σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά. Προσθέστε το μέλι και την ζάχαρη και ανακατεύετε. Όταν αρχίζει να βράζει, ξαφρίστε το, έτσι ώστε να μείνει καθαρό. Σιγά-σιγά θα το δείτε να πήζει. Τότε, τραβήξτε το από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Τοποθετήστε το σε μπουκάλι με φελλό και κρατήστε το στο ψυγείο σας.

Προσοχή στη χρήση Όπως όλα τα βότανα και αρωματικά φυτά έτσι και το θυμάρι πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή. Η συνεχής και αλόγιστη χρήση του μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του θυρεοειδούς  καθώς και ζαλάδες, διάρροια και καρδιακή κατάπτωση. Επίσης δεν συνιστάται η χρήση του από υπερτασικούς γιατί ανεβάζει την αρτηριακή πίεση

Πηγή: www.pentapostagma.gr
Πηγή: galifabee.blogspot.gr



 Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε  το play 
start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις