Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών 17-5

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών 17-5


Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012, 02:39
Στις 17 Μαΐου κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, σε ανάμνηση της ίδρυσης αυτή τη μέρα του 1865 της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης που σήμερα ονομάζεται Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση.

Όλα ξεκίνησαν στις 24 Μαΐου του 1844, όταν ο Σάμιουελ Μορς έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη, εγκαινιάζοντας την τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα. 10 χρόνια αργότερα, ο τηλέγραφος ήταν διαθέσιμος στο κοινό και στις 17 Μαΐου 1865 ιδρύθηκε στο Παρίσι ο Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση από 20 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.


Από τον τηλέγραφο, το τηλέφωνο, τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές στη συνέχεια, τις δορυφορικές επικοινωνίες και σήμερα το Ίντερνετ, η Π.Τ.Ε. βοήθησε σημαντικά να τιθασευτεί η δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας με στόχο την ικανοποίηση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για επικοινωνία.


Σήμερα, η Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση είναι ένας διεθνής οργανισμός που κινείται εντός του ΟΗΕ, όπου οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας συντονίζουν τα παγκόσμια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και υπηρεσίες. Από το 2006 ο ΟΗΕ δίνει περισσότερο έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στο Ίντερνετ, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το «ψηφιακό χάσμα».


Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012, 02:44

                                                 ----------------------------------------

http://www.radioproto.com.cy/index.php?option=com_content&view=article&id=240:2012-05-11-11-10-22&catid=43:2011-09-06-08-41-36&Itemid=70


Φέτος, Η Cyta, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών με πολλές εκδηλώσεις.
 Διοργανώνουμε, δύο διαγωνισμούς που απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, δημόσιας και ιδιωτικής, καθώς και σε φοιτητές και εθνοφρουρούς.
Συμμετέχουμε σε ειδική εκδήλωση του Β' Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάμαντος με θέμα την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τους μαθητές.
Παρουσιάζουμε, ως κύριος χορηγός, το 3ο Συνέδριο και Έκθεση Πληροφορικής και Τεχνολογίας, που διοργανώνει η εταιρεία IMH με θέμα τη συμβολή των σύγχρονων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τις κυπριακές επιχειρήσεις.
Οι δύο μας διαγωνισμοί απευθύνονται, ο μεν πρώτος, «Νέες Τεχνολογίες, Παραμύθι και Σύγχρονη Πραγματικότητα», σε μαθητές Ε' και Στ' τάξης δημοτικής Εκπαίδευσης, και ο δεύτερος, «Tech A Story», είναι διαδικτυακός και απευθύνεται σε μαθητές Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, φοιτητές και εθνοφρουρούς.
Συγκεκριμένα, μέσω των δύο αυτών διαγωνισμών θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν θέματα από μύθους, μυθιστορήματα, παραμύθια κ.ά. και με βασικό εφόδιο τη δημιουργικότητα και το χιούμορ τους, να γράψουν τη δική τους διασκευή για την ιστορία θεωρώντας ως δεδομένο ότι οι ήρωες/ηρωίδες είχαν στη διάθεσή τους τα μέσα που μας δίνει σήμερα η τεχνολογία.
Για τους μαθητές της Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, ο διαγωνισμός θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας www.techastory.com! Η ιστοσελίδα έχει αναρτηθεί σήμερα στο διαδίκτυο και οι μαθητές μπορούν να υποβάλουν συμμετοχή, μέχρι τις 17 Ιουλίου. Οι μαθητές του Δημοτικού, μπορούν να δίνουν τις εκθέσεις τους στους δασκάλους τους.
Ειδική επιτροπή, με τη νέα σχολική χρονιά, θα βραβεύσει τις δώδεκα καλύτερες συμμετοχές με δωροκουπόνι αξίας €480 από τα Cytashop για τον κάθε νικητή.
Οι δύο διαγωνισμοί ξεκινούν στις 17 Μαΐου και ολοκληρώνονται, για τους μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης στις 15 Ιουνίου, ενώ για τους μαθητές Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, τους φοιτητές και τους εθνοφρουρούς, στις 17 Ιουλίου.
Πιστεύουμε ότι οι δύο διαγωνισμοί θα κεντρίσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών και των νέων, ενώ, παράλληλα, θα τους βοηθήσουν να γνωρίσουν τα οφέλη της σύγχρονης τεχνολογίας ακόμα καλύτερα.
Ποιο είναι το σκεπτικό που μας οδήγησε στην πραγματοποίηση των δύο διαγωνισμών.
Γιατί επιλέξαμε το διαγωνισμό για να γιορτάσουμε τη δική μας μέρα; 
Γιατί ο διαγωνισμός μπορεί να αποτελέσει ένα «μάθημα» για τα παιδιά για την καλύτερη γνώση και χρήση της τεχνολογίας.
Γιατί από μόνος του έχει τη διαδραστικότητα που προσφέρει η ίδια η τεχνολογία.
Γιατί επιλέξαμε αυτές τις ηλικίες για το διαγωνισμό;
Γιατί οι σημερινοί μαθητές γεννήθηκαν με την τεχνολογία, συμβαδίζουν με την ανάπτυξή της και θα ζήσουν περισσότερες νέες εφαρμογές της. Αποτελούν το αύριο και την ελπίδα μας.
Ποιος είναι ο στόχος του διαγωνισμού;
Να σπρώξει τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν πολλή φαντασία και δημιουργικότητα για να «ξαναγράψουν» με το δικό τους, ξεχωριστό τρόπο, μια γνωστή ιστορία όπου οι ήρωες έχουν στη διάθεσή τους τα σημερινά μέσα τεχνολογίας και πληροφορικής.
Να τους βάλει σε μια δημιουργική διαδικασία που θα τους επιτρέψει να εφαρμόσουν οι ίδιοι την τεχνολογία, κατανοώντας ταυτόχρονα τη σπουδαιότητά της και την αξία της στην καθημερινότητά μας.
Να τους καθοδηγήσει (αυτούς της Μέσης Εκπαίδευσης), μέσα από την ιστοσελίδα www.techastory.com , να διερευνήσουν τις επιλογές τους για καριέρα στην Τεχνολογία και άλλους σχετικούς κλάδους και να διαβάσουν τις απόψεις επαγγελματιών του χώρου.
Οι μαθητές μπορούν να βασιστούν σε οποιονδήποτε γνωστό μύθο, παραμύθι ή άλλη ιστορία και να την εξελίξουν, προσθέτοντας στοιχεία από την τεχνολογία του σήμερα.
Στην ιστοσελίδα www.techastory.com μπορούν να δουν παραδείγματα συμμετοχών του διαγωνισμού, όπως την ιστορία της Οδύσσειας ή, την παραδοσιακή ιστορία της στάμνας στη βρύση του χωριού, σε μια... μοντέρνα εκδοχή, με internet, social media και smartphones!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις