Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Τα κρεμμύδια που περπατούν...

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.

Η Eleni Vasilaki κοινοποίησε ένα σύνδεσμο
Μπορεί να μην είναι κρητικό αλλά αγαπά την Κρήτη και το έδαφος της. Είναι λίγο τρελούτσικο και πολύ ιδιαίτερο


https://www.e-storieskritis.gr/2018/07/blog-post_11.html#.Wz76lg5Uyt4

Τα κρεμμύδια που περπατούν...ένα παιγνιδιάρικο λαχανικό που βγάζει τους βολβούς του στην κορυφή






walking%2Bonion%2B3


Είναι το πιο χαριτωμένο και παιγνιδιάρικο κηπευτικό. Το αιγυπτιακό κρεμμύδι ή κρεμμύδι που περπατά "walking onion" έχει το χαρακτηριστικό πως αντί να βγάζει άνθος στην κορυφή του βγάζει μικρά εναέρια κρεμμυδάκια.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Allium proliferum.

Το ανθικό στέλεχος του φυτού  παράγει ταξικαρπία από καφεκόκκινα βολβίδια  που κι αυτά συχνά βλαστάνουν και δίδουν άλλα μικρότερα φυτά κρεμμυδιού στην κορυφή της ταξικαρπίας γι’ αυτό και ονομάζεται και δενδρώδες κρεμμύδι.

walking%2Bonion%2B2

Πολλαπλασιάζεται άνοιξη και καλοκαίρι και δεν είναι περίεργο αν το δείτε, από το βάρος των βολβών στην κορυφή του, να λυγίσει και να μπουν από μόνα τους τα βολβίδια στο έδαφος δημιουργώντας έτσι νέα φυτά, γι αυτό και πήρε την ονομασία κρεμμύδι που περπατά, καθώς αλλού το φυτεύεις κι αλλού μπορεί να σου εμφανιστεί στην πορεία.

walking%2Bonion%2B4

Στην αρχαία Αίγυπτο, χρησιμοποιούσαν γενικότερα τα κρεμμύδια από το 3500 π.Χ.  

Σε αυτό το φυτό απέδιδαν θεϊκές δυνάμεις ενώ το προσέφεραν στις κηδείες και το έκαιγαν μαζί με τα νεκρά σώματα των Φαραώ, επειδή πίστευαν ότι χάριζε αιώνια ζωή.

walking%2Bonion%2B1

Μια διδακτική ιστορία

Υπάρχει και μια ωραία ιστορία για τα κρεμμύδια που αξίζει να διαβάσετε:

Κάποτε, ζούσε ένας άνθρωπος που ονομαζόταν Σαούλ ο Ιδεαλιστής, ο οποίος αγαπούσε τα ταξίδια και την περιπέτεια.

Μια μέρα, ένας περιπλανώμενος ιερέας του μίλησε για μια χώρα στην οποία δεν υπήρχαν κρεμμύδια.

«Δεν υπάρχουν κρεμμύδια;» αναφώνησε ο Σαούλ. «Πώς μπορούν να απολαμβάνουν το φαγητό τους χωρίς κρεμμύδια; Θα πάω εκεί και θα τους μάθω αυτό το υπέροχο λαχανικό».

Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη, αγόρασε κρεμμύδια και ξεκίνησε με το άλογό του το ταξίδι του. Όταν έφτασε στη χώρα για την οποία του είχε μιλήσει ο ιερέας, πήγε αμέσως στο αυτοκρατορικό παλάτι, όπου έγινε δεκτός από τον ίδιο τον αυτοκράτορα.

«Αυτοκράτορα, σας φέρνω ένα καινούριο λαχανικό, το οποίο έχει τη μοναδική ικανότητα να ενισχύει τη γεύση κάθε τροφής. Ακόμα και μόνο του όμως, αποτελεί λιχουδιά για τους ειδήμονες. Σας προκαλώ να το δοκιμάσετε».

«Θα το δοκιμάσω», είπε ο αυτοκράτορας. «Σε προειδοποιώ όμως, αν αυτό το παράξενο λαχανικό είναι βλαβερό, θα χάσεις το κεφάλι σου».

Έτσι λοιπόν, το δείπνο όπου σερβιρίστηκαν τα κρεμμύδια μετατράπηκε σε επίσημη εκδήλωση και όλοι οι αριστοκράτες και οι ευγενείς της αυτοκρατορίας ήταν προσκεκλημένοι.

Ο Σαούλ είχε δοκιμάσει προηγουμένως όλα τα πιάτα. Ύστερα, οι επισκέπτες και στο τέλος ο αυτοκράτορας δοκίμασαν τα φαγητά και όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι.

Οι πάντες επαίνεσαν τη μυρωδιά, τη γεύση και τους χυμούς του κρεμμυδιού. Ο αυτοκράτορας ζήτησε από τον Σαούλ όλο το φορτίο και του έδωσε το βάρος του σε χρυσό. Όταν ο Σαούλ επέστρεψε στη χώρα του, μια επιτροπή από επιφανείς πολίτες τον υποδέχτηκαν πανηγυρικά και τον συνεχάρηκαν για την επιτυχία του. Για ώρες, ο Σαούλ εξιστορούσε το μεγαλείο και τη μεγαλοπρέπεια που είχε δει σε αυτή τη μακρινή χώρα, όπου ο χρυσός άξιζε λιγότερο απ’ ό,τι τα κρεμμύδια.

Τότε ο Κόλμποζνικ, ο οποίος είχε επίσης πρωτοποριακές ιδέες, επηρεασμένος από τις ιστορίες του Σαούλ, σκέφτηκε μια ιδέα που θα μπορούσε να του αποφέρει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Το σκόρδο! Αυτό δεν ήταν μόνο πιο πολύτιμο, αλλά πολύ πιο νόστιμο και αρωματικό! Γιατί λοιπόν να μην έπαιρνε μερικές σακούλες να τις πάει σε αυτή τη μακρινή χώρα; Αν έδωσαν στον Σαούλ χρυσό για τα κρεμμύδια, ίσως σε αυτόν να έδιναν διαμάντια για το σκόρδο. Έτσι ο Κόλμποζνικ ξεκίνησε το ταξίδι του παίρνοντας μαζί του 5 σακούλες με σκόρδα.

Όπως ο Σαούλ, έγινε δεκτός στο αυτοκρατορικό παλάτι. Και όπως ακριβώς το περίμενε, οι κάτοικοι εκεί θεώρησαν τα σκόρδα ακόμα πιο πολύτιμα από τα κρεμμύδια.

Ο αυτοκράτορας συζήτησε με τους συμβούλους του πολλές ώρες για την ανταμοιβή που έπρεπε να δώσουν στον επισκέπτη τους. Κατά τη γνώμη τους, ο χρυσός δεν ήταν αρκετός για μια τέτοια νόστιμη τροφή, η οποία μπορούσε να ευχαριστήσει ακόμη και τον ίδιο τον Θεό και τους αγγέλους του. Γι’ αυτό, αποφάσισαν να τον ανταμείψουν με το πιο πολύτιμο πράγμα που διέθεταν.

Έτσι λοιπόν, ο Κόλμποζνικ επέστρεψε στην πατρίδα του κουβαλώντας μαζί του 5 σακούλες με κρεμμύδια.


Ελένη Βασιλάκη 
 (Η ιστορία με τα κρεμμύδια αντλήθηκε από το enallaktikidrasi )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις