Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Τα σκυλιά χάσκι

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Elena Tsitsikli.

Τόσο όμορφη ταινία!!
Επικεντρώνεται στα σκυλιά και στη συντροφικότητα που αναπτύσσουν μεταξύ τους.
"Λειτουργούν ενστικτωδώς με ανιδιοτέλεια και αγάπη μέσα στην ομάδα αλλά και με επιθετικότητα και δόλο στους εχθρούς τους." Αξίζει όλοι να την δούμε!!

Το Φεβρουάριο του 1958, μια ιαπωνική ερευνητική ομάδα βρισκόταν στην Ανταρτική, στα πλαίσια επιστημονικής αποστολής. Όταν όμως ενημερώθηκε…
olapet.gr


http://www.olapet.gr/%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%AC-%CF%87%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B9-%CE%AE

Τα σκυλιά χάσκι – ήρωες τις ανταρκτικής που έγιναν ταινία του Disney



Το Φεβρουάριο του 1958, μια ιαπωνική ερευνητική ομάδα βρισκόταν στην Ανταρτική, στα πλαίσια επιστημονικής αποστολής. Όταν όμως ενημερώθηκε ότι πλησίαζε σφοδρή χιονοθύελλα φοβήθηκαν ότι θα αποκλειστούν. Έτσι, πήραν την απόφαση να αποχωρήσουν από τη βάση με ελικόπτερο, αφήνοντας πίσω 15 σκυλιά ελκήθρου που τους συνόδευαν, επειδή δεν χωρούσαν.

Hρωες τις ανταρκτικής τα σκυλια χασκι disney-olapet.gr
Διαβάστε επίσης: Lassie, ο σκύλος των παιδικών μας χρόνων!
Η σκέψη ήταν, ότι μόλις μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος, ο πιλότος θα επιστρέψει πίσω στη βάση για να τα πάρει. Κανένας ωστόσο δεν περίμενε το τι θα ακολουθούσε. Η μετεωρολογική υπηρεσία έπεσε έξω στις προγνώσεις της. Ο καιρός χειροτέρεψε απότομα μέσα σε 4 ώρες. Οι χειμερινές αποστολές ακυρώθηκαν για ένα χρόνο και οι πτήσεις προς τη βάση απαγορεύτηκαν. Κανένας, όσο και αν το επιθυμούσε, δεν θα μπορούσε να γυρίσει πίσω για να πάρει τα σκυλιά. Όταν ο οδηγός και ιδιοκτήτης των σκυλιών επέστρεψε στην Ανταρκτική την επόμενη χρονιά, βρέθηκε μπροστά σε ένα απροσδόκητο θέαμα. Δύο από τα 15 χάσκι είχαν καταφέρει να επιβιώσουν. Επτά είχαν παραμείνει δεμένα με τις αλυσίδες και είχαν θαφτεί στο χιόνι, πέντε είχαν λυθεί αλλά δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ ένα βρέθηκε νεκρό μπροστά από την πόρτα του σταθμού «Showa», λίγα χιλιόμετρα παρακάτω….

Η έμπνευση για την ταινία και οι αλλαγές στο σενάριο…

Από το ιδιαίτερο αυτό γεγονός εμπνεύστηκε ο σκηνοθέτης Φράνκ Μάρσαλ και σε συνεργασία με την εταιρία Ντίσνεϋ, το 2005, γύρισε την ταινία «Eight Below» με πρωταγωνιστή τον Πολ Γουόκερ. Στην πλοκή της ιστορίας υπήρξαν ορισμένες αλλαγές, από το σεναριογράφο Ντέιβιντ Ντιτζίλο, ο οποίος δεν ήθελε το φινάλε της ταινίας να είναι τόσο δραματικό, όσο στην πραγματικότητα, αλλά πιο αισιόδοξο και χαρούμενο….
Ο Jerry Shepherd (Paul Walker) είναι οδηγός στην Αμερικάνικη Επιστημονική Ερευνητική Βάση στην Ανταρκτική. Μαζί του στη παγωμένη τοποθεσία εργάζονται ο Charlie Cooper (Jason Biggs) και η κατά καιρούς αγαπημένη του Katie (Moon Bloodgood). Ο Jerry έχει αναπτύξει μια δυνατή σχέση με τα 8 huskies που εκπαίδευσε για να κινούν τα έλκηθρα. Το κάθε ένα έχει όνομα και διαφορετική προσωπικότητα. Η εμπιστοσύνη και η αφοσίωση του στα σκυλιά θα ενισχυθούν όταν σε μια δύσκολη αποστολή τα huskies θα αποδείξουν τις ικανότητές τους σώζοντας τον ερευνητή David McClaren (Bruce Greenwood).
Περνούν δύσκολες δοκιμασίες. Αναπτύσσουν δεσμούς φιλίας μεταξύ τους και 6 από τα σκυλιά καταφέρνουν να αντέξουν στις πολικές θερμοκρασίες, με ελάχιστη τροφή. Ο ιδιοκτήτης τους Τζέρι, τον οποίον υποδύεται ο Πολ Γουόκερ, είναι εξαιρετικά δεμένος μαζί τους. Κάνει τα πάντα για να επιστρέψει στη βάση, τα εντοπίζει και τα παίρνει μαζί του….

Τα σκυλιά χάσκι ήρωες τις ανταρκτικής έγιναν ταινία του Disney-Olapet.gr
Διαβάστε επίσης: Τα σκυλιά των Προέδρων της Αμερικής που έμειναν στην ιστορία!

Τα γυρίσματα…

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Γροιλανδία, σε πραγματικό περιβάλλον και συνθήκες και όχι σε στούντιο. Από την πρώτη στιγμή, την παράσταση έκλεψαν τα σκυλιά-ηθοποιοί. «Σου κοβόταν η ανάσα, αλλά ήταν κάτι το ασύλληπτο. Δεν έχω ξανανιώσει έτσι. Με το που έβλεπες τα σκυλιά και τον τρόπο που έπαιζαν στην ταινία, σαν κανονικοί ηθοποιοί, ξέχναγες και το κρύο και την ταλαιπωρία και τα πάντα. Ξεκινούσαν να τρέχουν και δεν μπορούσες να τα σταματήσεις με τίποτα. Έδειχναν αντοχή που δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσαν να έχουν. Έλεγα, δεν μπορεί, θα κουραστούν, θα είναι ανυπάκουα. Έπεσα έξω. Ήταν τα πιο ωραία γυρίσματα στα οποία βρέθηκα ποτέ», είχε πει ο Γουόκερ σε συνέντευξή του για την προώθηση της ταινίας….
Ο Τζέισον Μπιγκς, ο οποίος υποδυόταν ένα από τα μέλη της ομάδας, είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ με τους μικρούς και αξιαγάπητους συμπρωταγωνιστές του, ώστε ήθελε να τους πάρει μαζί του, με τη λήξη των γυρισμάτων. «Ναι, το παραδέχομαι. Προσπάθησα να κλέψω μερικά από τα σκυλιά, αλλά τα χάσκι είναι μεγάλα. Δεν μπορείς να τα κρύψεις κάτω από το σακάκι. Άσε που γαβγίζουν κιόλας. Αυτό πού το πας;», είχε πει αστειευόμενος σε συνέντευξη στο MTV….

χάσκι: οι ήρωες του Disney-olapet.gr
Διαβάστε επίσης: Γνωρίστε τη Belka & τη Strelka: Τα πρώτα ζώα που ταξίδεψαν στο διάστημα και γύρισαν ζωντανά!

Η εκπαίδευση των σκυλιών και η επιτήρηση από την ΑΗΑ…

Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 30 εκπαιδευμένα σκυλιά ράτσας χάσκι της Σιβηρίας και μάλαμουτ της Αλάσκας. Ο Πολ Γουόκερ χρειάστηκε να κάνει μαθήματα με εκπαιδευτές και να μείνει κοντά στα σκυλιά επί πολλούς μήνες, ώστε να τον μάθουν, να τον υπακούν και να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς μαζί του. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τα σκυλιά τα επιτηρούσαν αρμόδιοι οργανισμοί προστασίας ζώων, καθώς και το «American Humane Association» (ΑΗΑ). Η Γουόλτ Ντίσνεϋ διαβεβαίωσε ότι κανένα ζώο δεν κακοποιήθηκε. Μόνο σε μια και μοναδική περίπτωση, χρειάστηκε να επέμβει εγκαίρως ένας από τους εκπαιδευτές, χρησιμοποιώντας βία, ώστε να καταφέρει να χωρίσει δύο σκυλιά που τσακώνονταν και δάγκωναν το ένα το άλλο….

Πως βίωσαν αυτή την εμπειρία με τα χάσκι οι πρωταγωνιστές 

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 2006, απέσπασε θετικές κριτικές και αποτέλεσε επιτυχία για τη Ντίσνεϋ. Για εβδομάδες τα χάσκι του Eight Below ήταν στην επικαιρότητα και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ενώ έδιναν το παρών μαζί με τους ηθοποιούς σε διάφορες εκδηλώσεις φιλανθρωπικού σκοπού….
«Τα σκυλιά επικοινωνούσαν μεταξύ τους και ύστερα με όλους εμάς. Εγώ το έζησα και το είδα με τα μάτια μου. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά ισχύει. Όχι μόνο επικοινωνούσαν, αλλά εξέφραζαν συναίσθημα. Έντονο συναίσθημα, ότι πρέπει να πάρουν αποφάσεις. Αυτό είναι κάτι που το περιμένεις από τους ανθρώπους. Αλλά δεν είναι άνθρωποι, είναι σκυλιά. Είναι συναρπαστικό. Εκείνα ουσιαστικά είναι οι ήρωες και οι πρωταγωνιστές, όχι εμείς», είχε πει ο Γουόκερ στην πρεμιέρα της ταινίας στο Λος Άντζελες….

Σκυλιά χάσκι εγιναν οι ήρωες τις ανταρκτικής και μετά έγιναν ταινία του Disney-Olapet.gr
Διαβάστε επίσης: Ποιες ιδιότητες των σκύλων δε γνωρίζεις;
O σκηνοθέτης Frank Marshall επικεντρώθηκε στα σκυλιά και στη συντροφικότητα που αναπτύσσουν μεταξύ τους. Λειτουργούν ενστικτωδώς με ανιδιοτέλεια και αγάπη μέσα στην ομάδα αλλά και με επιθετικότητα και δόλο στους εχθρούς τους. Οι σκηνές της καθημερινότητας των ανθρώπων έρχονται μόνο για να αντιπαραθέσουν τη λογική και το συμφέρον έναντι στα ζωώδη αλλά αγνά ένστικτα.
Η ταινία διαθέτει χαρακτήρα ντοκιμαντέρ και μέσω της καλής φωτογραφίας μας χαρίζει αρκετά υπέροχα πλάνα. Δείτε το βίντεο με την επιβίωση των σκύλων ελκήθρου στην Ανταρκτική, από απόσπασμα της ταινίας «Eight Below»:…

https://www.youtube.com/watch?v=GaD2oMV8Kxs

Πηγή: Η μηχανή του χρόνου
Διαβάστε επίσης: Εφτά (7) αλήθειες που δεν γνωρίζατε για τα ζώα και τις χώρες που τα φιλοξενούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις