Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς να νιώθουμε πιο χορτάτοι χωρίς περισσότερο φαγητό

trapezi-me-faghta

Πώς να νιώθουμε πιο χορτάτοι 
χωρίς περισσότερο φαγητό

Τα τακτά και μικρά γεύματα προσφέρουν ισορροπημένη διατροφή

Οι καθημερινοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής ωθούν τους περισσότερους ανθρώπους σε πολλές ώρες αφαγίας κατά την διάρκεια της ημέρας, μειωμένη φυσική δραστηριότητα λόγω καθιστικής φύσεως της εργασίας και κατάληξη σε ένα υπερφορτωμένο σε λιπαρά και θερμίδες βραδινό γεύμα.


Ενώ είναι κατανοητό πως ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου έχει τα συγκεκριμένα ωράρια, αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μην προσέχουμε αρκετά τον εαυτό μας και την διατροφή μας. Μια πιο ισορροπημένη διατροφή με συχνά και μικρά γεύματα, εκτός του ότι θα μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε να είμαστε και πιο αποδοτικοί και ζωντανοί στην εργασία μας, αλλά παράλληλα κρατάει τα επίπεδα σακχάρου πιο σταθερά στο αίμα.

Όταν δεν υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις δεν παρατηρούνται επεισόδια υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας και έτσι θωρακίζουμε τον οργανισμό μας μακροπρόθεσμα από την παρουσίαση σακχαρώδους διαβήτη.


Όταν καταναλώσουμε ένα γεύμα στο οποίο δεν έχουμε προσέξει τις ποσότητες και είναι αυξημένο σε λιπαρά αυξάνουμε τα επίπεδα σακχάρου σε υπέρμετρο βαθμό. Για να το αποφύγουμε αυτό πρέπει να καταναλώνουμε σε κάθε γεύμα τους σωστούς συνδυασμούς γευμάτων και παράλληλα να έχουμε κατά νου τις παρακάτω συμβουλές:


-Τρώμε την σαλάτα πριν το κυρίως γεύμα μας. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες μας προκαλούν κορεσμό, και παράλληλα βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώσουμε μικρότερες ποσότητες από το κυρίως γεύμα μας αφού θα νιώθουμε ήδη πιο χορτάτοι.


-Φροντίζουμε να μην αφήνουμε το στομάχι μας άδειο για πολλές ώρες γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα υπερκατανάλωση τροφής στο επόμενο γεύμα μας. Ιδανικά καταναλώνουμε ένα γεύμα ανά 3-3.5 ώρες.


-Πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ημερησίως. Όταν ο οργανισμός μας δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένος, υπάρχει περίπτωση να μπερδέψουμε τα σήματα δίψας με πείνα, και να αναζητήσουμε να φάμε κάτι ενώ αυτό που ζητούσε ο οργανισμός μας ήταν νερό!


-Καταναλώνουμε τρόφιμα ολικής άλεσης όπου αυτό είναι εφικτό π.χ. ψωμί, μακαρόνια, δημητριακά, αλεύρι, μπισκότα κτλ. Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερες ώρες. Η ενέργεια από τα τρόφιμα αυτά αποδεσμεύεται αργά και σταθερά στο οργανισμό μας.


-Δεν τρώμε μπροστά στην τηλεόραση. Όταν τρώμε μπροστά στη τηλεόραση δεν ελέγχουμε την ποσότητα της τροφής που τρώμε γιατί η προσοχή μας είναι σε αυτό που παρακολουθούμε!


-Βοηθάει επίσης πολύ να φτιάξουμε το πιάτο μας εξ αρχής με την ποσότητα τροφής που πρόκειται να καταναλώσουμε έτσι ώστε να έχουμε εικόνα του πόσο θα φάμε. Εάν δεν το κάνουμε αυτό και ‘τσιμπολογάμε’ αυξάνουμε τις πιθανότητες υπερκατανάλωσης τροφής.


-Φροντίζουμε να τρώμε όταν είμαστε σε συναισθηματική ισορροπία. Όταν τρώμε από ανία, στενοχώρια, ανυπομονησία, άγχος κτλ καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής και τις περισσότερες φορές αυτή είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.


-Είναι σημαντικό να έχουμε καθορισμένες ώρες γευμάτων. Αυτό ‘εκπαιδεύει’ το στομάχι και τον εγκέφαλό μας να περιμένει τροφή στις συγκεκριμένες ώρες, ρυθμίζουμε το αίσθημα πείνας και κορεσμού και μας αποτρέπει από το να παραφάμε σε κάποιο γεύμα.


-Φροντίζουμε τον χώρο μέσα στον οποίο θα τρώμε. Είναι σημαντικό να είναι καθαρός και συγυρισμένος. Μια χαοτική κατάσταση γύρω από το τραπέζι είναι ικανή να μας οδηγήσει σε υπερφαγία.


-Είναι απαραίτητο να μασάμε αργά την τροφή μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να την απολαύσουμε περισσότερο και παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνουμε το χρόνο στο στομάχι μας να δώσει σήμα στον εγκέφαλο πως έχουμε χορτάσει.


Με αυτές τις πολύ απλές κινήσεις μπορούμε να φέρουμε πολύ μεγάλες αλλαγές στη διατροφική μας συμπεριφορά, καθώς και στη γενικότερη υγεία μας.


diatrofi.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις