Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Εποχικά προϊόντα Ιανουαρίου

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
unileverfoodsolutions.gr

Σέλινο


Ώρα να «σελινιαστούμε»!
Σέλινο, βαρύοσμον ή Apium graveolens, είναι το αρωματικό που αγάπησαν πιο πολύ οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Κινέζοι. Οι αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν κρασί από σέλινο στους νικητές των αγώνων ως ένδειξη τιμής και ανδρείας, ενώ πριν πιούν φορούσαν στεφάνια από σέλινο αφού πίστευαν πως έχει αντιμεθυστικές ιδιότητες. Κάτι που δεν είναι απίθανο, αφού το σέλινο περιέχει σχεδόν όλες τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας, ενώ είναι ιδανικό για τους πελάτες που προσέχουν τη διατροφή τους, αφού δεν περιέχει λίπος ή χοληστερίνη! Προτιμάμε ρίζες στρογγυλές, βαριές και ομοιογενείς. Είναι ο βασιλιάς των αρωματικών της ελληνικής κουζίνας και ξέρει καλά πώς τα πιο λατρεμένα ελληνικά φαγητά όπως η φασολάδα, το χοιρινό πρασοσέλινο και ένα σωρό σούπες δεν θα ήταν ποτέ τα ίδια χωρίς το έντονο άρωμά του. Φήμες λένε ότι όταν μπερδεύεται με καρότα ή τομάτες, πολλαπλασιάζει τα πλεονεκτήματά του.
Το πιάτο που προτείνουμε: Χοιρινό με Σέλινο με Αφρό Μοσχολέμονο
Αγκινάρα

Αγκινάρα


Ωδή στην αγκινάρα!
Είναι ο λόγος που η Μέριλιν ονομάστηκε «The artichoke queen», η έμπνευση για να ζωγραφίσει ο Πικάσο τη «γυναίκα με την αγκινάρα» και η αιτία που θα μεγαλουργήσετε στην κουζίνα σας! Η αγκινάρα με την τρυφερή καρδιά που είναι ντυμένη σαν πολεμίστρια! Την φωνάζουν Cynara cardunculus, Κυνάρα για τους αρχαίους ή artichoke για τους Βρετανούς! Την καθαρίζουμε προσεκτικά πέταλο-πέταλο και χνούδι-χνούδι, και την μαγειρεύουμε στον ατμό, τον φούρνο ή την κατσαρόλα ή απλώς την προσφέρουμε ωμή με λεμόνι, για μεζέ με την τσικουδιά!Τι κρύβει αυτός ο θησαυρός; Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους! Μια μέτρια αγκινάρα έχει πλούσια γεύση, βιταμίνες Α, Β και C, και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, ενώ κάνει καλό και στο hangover! Ποια είναι η αγκινάρα η διαλεχτή; Ψάχνουμε για τις πιο φρέσκες και βαριές αγκινάρες, χωρίς ίχνος κοψίματος ή μαυρίλας και με φύλλα άθικτα και σκουρόχρωμα! Τις μαγειρεύουμε φρέσκες, αλλιώς τις διατηρούμε σε ένα μεγάλο βάζο με νερό για 5 μέρες το πολύ!
Το πιάτο που προτείνουμε: Μυρωδάτα Σουβλάκια Αγκινάρας με Φέτα και Σαλάμι Λευκάδος
Φινόκιο

Φινόκιο


Φινόκιο αλά ιταλικά ή μαραθόριζα στα ελληνικά!
Το αγαπημένο λαχανικό των Ιταλών, το “καλό και χρήσιμο βότανο” των αρχαίων ή η δική μας μαραθόριζα που μυρίζει ουζάκι και γλυκάνισο. Χάρισε το όνομά του στον Μαραθώνα, ενώ ο μύθος λέει ότι ήταν ο δαυλός στον οποίο ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά που έκλεψε! Οι Σικελοί λατρεύουν τόσο αυτόν τον βολβό που μετά από κάθε γεύμα, σερβίρουν ωμές φέτες από φινόκιο που καθαρίζουν και αρωματίζουν το στόμα. Μπορεί να αναστατώσει οποιαδήποτε σαλάτα, είναι ο τέλειος συνοδός για το ψάρι, το χοιρινό και το κοτόπουλο, ενώ έχει μια σχέση πάθους με το ελληνικό αρνάκι φρικασέ. Η σαρκώδης ρίζα του έχει 95% νερό και είναι πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και καλίου. Το φινόκιο το σωστό είναι βαρύ, έχει φωτεινό λευκό χρώμα και τρυφερά φύλλα, δεν έχει κίτρινες άκρες και χτυπήματα! Το μαγειρεύουμε φρέσκο ή το καθαρίζουμε,  το τυλίγουμε σε νωπό χαρτί κουζίνας για να μην μαυρίσει και το φυλάμε στο ψυγείο για λίγες μέρες. Αφού το φινόκιο δεν μπορεί να περιμένει για πολύ!
Το πιάτου που προτείνουμε: Τραγανά Φυλλώματα Ρόκας με Παντζάρι, Φινόκιο και Vinaigrette Πορτοκάλι

συνέχεια https://www.unileverfoodsolutions.gr/nea-taseis/epohikotita/january-seasonality.html?utm_medium=social&utm_source=facebook&

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις