Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Κόλλυβα για τα Ψυχοσάββατα

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
i-gastronomie.gr
Κόλλυβα για τα Ψυχοσάββατα Το Σάββατο πριν την Κυριακή της Αποκριάς…
 
Κόλλυβα για τα Ψυχοσάββατα Το Σάββατο πριν την Κυριακή της Αποκριάς είναι το πιο σημαντικό Ψυχοσάββατο του έτους
Υλικά:
  • (για μια βαθιά σαλατιέρα)
  • 250 γρ. σιτάρι ολόκληρο αποφλοιωμένο
  • 1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 80 – 100 γρ. σουσάμι άσπρο άψητο
  • 100 γρ καρύδια
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • 1 χούφτα σταφίδες
  • σπόρους μισού ροδιού
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • περίπου 1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • περίπου 100 – 200 γρ. ζάχαρη άχνη
Για το στόλισμα
ανάλογα με τη φαντασία σας μπορείτε να βάλετε
άσπρα αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες, ασημένια ή άσπρα κουφέτα

Εκτέλεση
  • Βράζουμε το σιτάρι σε αρκετό νερό για περίπου 1 1/2 – 2 ώρες ανάλογα με το σιτάρι. Αυτό που βρήκα εγώ έβρασε σε 1 ώρα και 10′. Άλλα χρειάζονται μέχρι 2 ώρες.
  • Για να βεβαιωθείτε ότι έβρασε καλά θα το δείτε να είναι μαλακό όταν το δοκιμάσετε και να έχει σκάσει από το φλοιό του.
  • Το στραγγίζουμε για αρκετή ώρα στο στραγγιστήρι. Το νερό που έμεινε από το στράγγισμα αν θέλετε μπορείτε να το φυλάξετε και να φτιάξετε κρέμα για τα παιδιά.
  • Απλώνουμε στο τραπέζι μια καθαρή πετσέτα που θα την έχετε μόνο για το σιτάρι ή χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει όλη την υγρασία του σιταριού. Το αφήνετε εκεί 4 – 5 ώρες να στεγνώσει αρκετά.
  • Βάζουμε το αλεύρι σε ταψί στο φούρνο.
  • Το καβουρδίζουμε στους 200 βαθμούς ανακατεύοντάς το συχνά μέχρι να αλλάξει λίγο το χρώμα του και να γίνει μπεζ.
  • Καβουρδίζουμε το σουσάμι μέχρι να αλλάξει λίγο χρώμα.
  • Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Τα καρύδια δεν είναι υποχρεωτικό γιατί μπορείτε να τα βάλετε και ωμά.
  • Στο μπλέντερ κόβουμε το σουσάμι και χοντροκόβουμε τους ξηρούς καρπούς.
  • Κόβουμε πολύ ψιλοκομμένο το μαϊντανό.
  • Βάζουμε το σιτάρι σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε μέσα μερικές κουταλιές αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε ώστε το σιτάρι να γίνει άσπρο. Δε βάζουμε το αλεύρι μονοκόμματα όλο γιατί μπορεί να μη χρειαστεί.
  • Ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς και το μαϊντανό. Τα ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε 1 – 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο από το καβουρδισμένο αλεύρι μέχρι να τα δούμε στεγνά τα υλικά μας.
  • Την κανέλα…
  • το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Αν πρόκειται να τα πάμε την επόμενη μέρα το πρωί στην εκκλησία τότε σε αυτό το στάδιο θα σκεπάσουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και θα την αφήσουμε όλο το βράδυ έτσι σε ένα σημείο του σπιτιού που δεν έχει ζέστη ή αλλιώς μέσα στο ψυγείο. Θα τα τελειώσουμε το πρωί. Αν έχουν υγρασία θα ξαναβάλουμε λίγο αλεύρι ή φρυγανιά.
igastronomie.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις