Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Η αθώα Ελλάδα του 1896

http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/11/h-athwa-ellada-tou-1896.html

Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

Η αθώα Ελλάδα του 1896 [Εικόνες]

Είναι εξαιρετικά συγκινητικό να ανατρέχει κανείς στις φωτογραφίες της εποχής στις οποίες αναδύεται η εικόνα μιας φτωχής Αθήνας με ελάχιστα σπίτια, με τα κοντινά βουνά της ακατοίκητα και τη (σημερινή) λεωφόρο Μαραθώνος να μη διακρίνεται ούτε ίχνος κατοικίας.
Πρόκειται για την Αθήνα του 1986 που φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όπως αναγνωρίστηκε διεθνώς, με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν στη φτωχή Ελλάδα του 1896 οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, με επίκεντρο το καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, που ανακαινίσθηκε εκ βάθρων, χάρις στην οικονομική συνεισφορά του Γεωργίου Αβέρωφ. συμμετείχαν 241 αθλητές από 14 χώρες.
Στους αγώνες αυτούς ακούστηκε για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός Ύμνος, σε ποίηση Κωστή Παλαμά και μουσική Σπύρου Σαμάρα. Μορφές των αγώνων, ο μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης και ο Αυστραλός λογιστής Έντουιν Φλακ, που κέρδισε τα χρυσά σε 800 και 1500 μ., κάτι που ελάχιστοι αθλητές έχουν πετύχει μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα, με 49 μετάλλια, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη.
Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας δεν επετράπη...
συνέχεια στο σύνδεσμο

Πάστα φλώρα

Χωριό.
6 Νοεμβρίου

Χωριομαγειρέματα: Πάστα φλώρα στα εύκολα και στα δύσκολα

Χωριομαγειρέματα: Πάστα φλώρα στα εύκολα και στα δύσκολα
Του είχα πει να μην ασχοληθεί με το γλυκό – θα το αναλάμβανα εγώ. Το μικρό ζαχαροπλαστείο δίπλα στο γραφείο ήταν ο ορισμός του παραδείσου- και η ομορφιά έδινε το «παρών» σε κάθε πιθανό τετραγωνικό του: Επάνω στα ξύλινα, ντυμένα με χαριτωμένα σεμεδάκια «της γιαγιάς», τραπεζάκια που υπήρχαν διάσπαρτα στο εσωτερικό του «σπρώχνονταν» κάθε λογής γλυκά: από βαζάκια με μπισκότα βουτύρου μέχρι μικρά αλουμινένια ταψάκια από όπου διακρίνονταν τραγανά μαλλιά κανταϊφιού και καλοσχηματισμένες λωρίδες πάστα φλώρα.
Μια τέτοια θα αγόραζα για την επέτειο των γονιών του Γ. Ήταν το αγαπημένο γλυκό της μαμάς του και αυτό που βρισκόταν εμμονικά σε κάθε τραπέζι τους, προβοκάροντας οποιοδήποτε άλλο τολμούσε να… γιορτάσει μαζί τους: γενέθλια, γιορτές, επέτειοι γνωριμίας, γάμων- παντού. Μέχρι και σε φωτογραφίες από παιδικά πάρτι μασκέ  το είχε πάρει το μάτι μου! Ιδανικά βέβαια θα έπρεπε να το φτιάξω εγώ – μια πάστα φλώρα οικογενειακών προδιαγραφών θα ανέβαζε κατακόρυφα τις μετοχές μου στο χρηματιστήριο πεθερών. Το τραπέζι όμως γινόταν Παρασκευή, και όταν ο χρόνος που έχεις για να φτιάξεις ένα γλυκό-βετεράνο εορτασμών μετριέται με το σταγονόμετρο, η λύση ζαχαροπλαστείο κερδίζει με άνεση οποιαδήποτε άλλη πιθανή εκδοχή.

Διάλεξα λοιπόν μια ωραιότατη πάστα φλώρα και πήγα στο γραφείο κρατώντας το κουτί με άγχος έφηβου ατζαμή: μην στραπατσαριστεί, μη μου πέσει κάτω, μην χαλάσει επειδή δεν το κρατάω ίσια- το ξέρω, είναι αστείο να αγχωθείς για το πώς κρατάς ένα γλυκό. Κι όμως, είναι κάτι στιγμές που εύχεσαι να μην είχες κάνει ποτέ αυτή τη σκέψη. Γιατί από τη στιγμή που θα την κάνεις, επίκειται καταστροφή. Η δική μου ήρθε κάποιες ώρες αργότερα, όταν προσπαθώντας να βρω τα κλειδιά του σπιτιού, είδα το κουτί να πέφτει από την οροφή του αυτοκινήτου (που το είχα βάλει για ασφάλεια!) και την πάστα φλώρα να προσγειώνεται με φόρα στις λάσπες. Σοκ: τι θα κάνω τώρα; Το κοντινότερο ζαχαροπλαστείο είναι τουλάχιστον είκοσι λεπτά απόσταση- και άλλα τόσα να γυρίσω, σαράντα- κι αν δεν βρω; Θα πάρω σβάρνα όλα τα ζαχαροπλαστεία της περιφερείας; Και κυρίως, τι θα πω στον Γ.;
Δευτερόλεπτα πριν το ολικό μπρέικ ντάουν, ήρθε το μάννα εξ ουρανού με τη μορφή τηλεφωνικής κλήσης: η Κ., η ξαδέλφη μου που έμενε ακριβώς από πάνω. Πέντε λεπτά μετά, βρισκόταν στο κατώφλι μου, παρέα με ένα βαζάκι μαρμελάδα βερίκοκο και το τετράδιο που φύλαγε τις πιο αγαπημένες συνταγές της. «Μην φοβάσαι τίποτα, εγώ είμαι εδώ. Έχεις βούτυρο;» Άνοιξα το ψυγείο κι άρπαξα με ενθουσιασμό το Χωριό βούτυρο Αγελάδος – πιστό συνοδοιπόρο στις πιο ευφάνταστες μαγειρικές μου περιπέτειες. «Αφού έχεις βούτυρο, θα κάνουμε μια πάστα φλώρα που θα γλείφουν και τα δάχτυλά τους. Και με υπογραφή Μαμαλάκη παρακαλώ!» Τα υπόλοιπα τα θυμάμαι θολά. Θυμάμαι την Κ. να φτιάχνει με άνεση την πάστα φλώρα, με ένα πλατύ χαμόγελο και πρόσωπο να λάμπει. Παιχνίδια με τη ζάχαρη άχνη. Εμένα να στρώνω τις λωρίδες στην επιφάνεια της μαρμελάδας. Γέλια, πειράγματα. Και στο τέλος την κουζίνα μου να ξεχειλίζει μυρωδιές απ’ τα παλιά, που σου θυμίζουν πως ό,τι και να γίνει, όσες ανατροπές κι αν σου επιφυλάσσει η ζωή, θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι αγαπημένοι που θα είναι εκεί. Στα εύκολα και στα δύσκολα.
Η Μ. μαγειρεύει στον Μαραθώνα.

Το Κορίτσι κάτω απο την ελιά

  1. Κάθε ερωτική ιστορία δεν έχει τον δικό της τόπο;”

    Στα χνάρια της Χίσλοπ, η Φλέμινγκ ζωντανεύει άγνωστα κομμάτια της ελληνικής Ιστορίας στην Κρήτη του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ζήστε την εμπειρία! >> http://bit.ly/to-koritsi-kato-apo-tin-elia









     
    Φωτογραφία: “ Κάθε ερωτική ιστορία δεν έχει τον δικό της τόπο;”

Στα χνάρια της Χίσλοπ, η Φλέμινγκ ζωντανεύει άγνωστα κομμάτια της ελληνικής Ιστορίας στην Κρήτη του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ζήστε την εμπειρία! >> http://bit.ly/to-koritsi-kato-apo-tin-elia

κόκκινα τριαντάφυλλα

Λιθογραφία

  1. Αρχαία Αθήνα - Το Θέατρο του Διονύσου κατάμεστο με τον Χορό και την σκηνή να δίνουν παράσταση.
    Λιθογραφία

    Ancient Athens - reconstruction of a theatre (colour litho) by Italian School
    Private Collection De Agostini Picture Library www.bridgemanart.com — μαζί με Βαγγέλης Ασπράς.

0 Νεραϊδόσπηλιος

Κρήτη Πόλεις και χωριά.

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

... ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - Στο Νεραϊδόσπηλιο ( Επαρχία πεδιάδος ) ΟΙ ΝΕΡΑΙΔΕΣ ΧΟΡΕΥΑΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΝ

Ετσά μου τα πανε…ετσά τα γράφω….



0 Νεραϊδόσπηλιος

(επαρχία Πεδιάδος- Ηράκλειο Κρήτης)


Στο Νεραιδόσπηλο οι Νεράιδες χορεύανε και τραγουδούσανε. Ο Στεφανής από το Σγουροκεφάλι έπαιζε πολύ ωραία τη λύρα και οι Νεράιδες τον έπαιρναν τις νύχτες να τις διασκεδάσει. Έλα σου όμως που αυτός αγάπησε  μια απ αυτές, την πιο όμορφη.
Έπαιζε τη λύρα διασκέδαζαν οι Νεράιδες μα ο καημός του ήταν μεγάλος. Πως θα έπαιρνε την αγαπημένη του από εκεί και να την κάμει δική του ? Μια γριά από το χωριό που ήτανε και  Μαμή πραχτικιά και κάτεχε από αυτά, τον ορμήνεψε :
« Άμε , του λέει , όπως κάνεις καθ΄ αργά και όντε κοντεύουνε να κράξουνε οι πετεινοί, ν΄ αρπάξεις την αγαπητικιά σου από τα μαλλιά , να τηνε κρατείς καλά όμως γιατί αυτή θα γενεί τη μια όφης, την άλλη σκύλος, την άλλη σκορπιός μα μη φοβηθείς γιατί αυτό θα γίνεται μέχρι να λαλήσουν οι πετεινοί».
συνέχεια στο σύνδεσμο

Πάρτι μικροβίων στις τσάντες πολλαπλών χρήσεων!

Απλές λύσεις.

Πάρτι μικροβίων στις τσάντες πολλαπλών χρήσεων!

Φωτογραφία: ► Πάρτι μικροβίων στις τσάντες πολλαπλών χρήσεων!

Μια νέα έρευνα έρχεται να ταράξει την πράσινη συνείδηση μας αφού ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις  κρυφές απειλές που ελοχεύουν για την υγεία οι ''σακούλες που χρησιμοποιούνται πολλές φορές''.
 
Έτσι όσοι καταναλωτές εγκατέλειψαν  τις πλαστικές σακούλες για χάριν των πολλαπλών χρήσεων, φαίνεται ότι εκθέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και συγκεκριμένα στο μικρόβιο e coli το  οποίο ευθύνεται για την πρόκληση σοβαρών τροφικών δηλητηριάσεων.
 
Αναλυτικότερα η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από τη στιγμή που στο Σαν Φρανσίσκο απαγορεύτηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας, τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τροφικές ασθένειες σχεδόν διπλασιάστηκαν.

 Στο πλαίσιο αυτό ο επίτιμος ο επίτιμος καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen, Hugh Pennington, προειδοποιεί ότι οι "φιλικές για το περιβάλλον" σακούλες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ωμού κρέατος ή λαχανικών με το χώμα τους, καθώς τα βακτήριά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε άλλα τρόφιμα, όπως π.χ. σε φρούτα, που θα καταναλωθούν ωμά.
 
Ακόμα και αν τα προϊόντα αυτά είναι συσκευασμένα πρέπει να μεταφέρονται σε πλαστικές σακούλες, καθώς  τα βακτήρια είναι πιθανό να υπάρχουν και στο εξωτερικό μέρος της συσκευασίας. Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι ούτε το πλύσιμο στο πλυντήριο ούτε ο ψεκασμός τους με αντιβακτηριδιακά προϊόντα είναι αρκετά  ώστε να σκοτώσουν  όλους τους  μικροοργανισμούς που βρίσκονται μέσα στις σακούλες.
 
Από την μελέτη προέκυψε ότι οκτώ  από τις δέκα αυτές τσάντες  για ψώνια περιείχαν  το βακτήριο E.coli. Ωστόσο το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι το γεγονός  ότι το 97 τοις εκατό των ατόμων που τις χρησιμοποιούν καθημερινά για τα ψώνια τους  παραδέχεται ότι δεν τις έπλυναν σχεδόν ποτέ.
  
Όπως εξάλλου υποστηρίζει ο  καθηγητής Hugh Pennington,οι σακούλες αυτές  δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ωμού  κρέατος ή λαχανικών με το χώμα τους .
 
 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και οι  επαναχρησιμοποιημένες τσάντες από βαμβάκι  είναι εξίσου ακατάλληλες για την μεταφορά ωμού  κρέατος, αλλά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος  για τη μεταφορά προϊόντων, όπως δημητριακών ή άλλων συσκευασμένων προϊόντων.
 
Πηγή: iatropedia.gr
Μια νέα έρευνα έρχεται να ταράξει την πράσινη συνείδηση μας αφού ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις κρυφές απειλές που ελοχεύουν για την υγεία οι ''σακούλες που χρησιμοποιούνται πολλές φορές''.

Έτσι όσοι καταναλωτές εγκατέλειψαν τις πλαστικές σακούλες για χάριν των πολλαπλών χρήσεων, φαίνεται ότι εκθέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και συγκεκριμένα στο μικρόβιο e coli το οποίο ευθύνεται για την πρόκληση σοβαρών τροφικών δηλητηριάσεων.

Αναλυτικότερα η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από τη στιγμή που στο Σαν Φρανσίσκο απαγορεύτηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας, τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τροφικές ασθένειες σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό ο επίτιμος ο επίτιμος καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen, Hugh Pennington, προειδοποιεί ότι οι "φιλικές για το περιβάλλον" σακούλες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ωμού κρέατος ή λαχανικών με το χώμα τους, καθώς τα βακτήριά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε άλλα τρόφιμα, όπως π.χ. σε φρούτα, που θα καταναλωθούν ωμά.

Ακόμα και αν τα προϊόντα αυτά είναι συσκευασμένα πρέπει να μεταφέρονται σε πλαστικές σακούλες, καθώς τα βακτήρια είναι πιθανό να υπάρχουν και στο εξωτερικό μέρος της συσκευασίας. Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι ούτε το πλύσιμο στο πλυντήριο ούτε ο ψεκασμός τους με αντιβακτηριδιακά προϊόντα είναι αρκετά ώστε να σκοτώσουν όλους τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται μέσα στις σακούλες.

Από την μελέτη προέκυψε ότι οκτώ από τις δέκα αυτές τσάντες για ψώνια περιείχαν το βακτήριο E.coli. Ωστόσο το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το 97 τοις εκατό των ατόμων που τις χρησιμοποιούν καθημερινά για τα ψώνια τους παραδέχεται ότι δεν τις έπλυναν σχεδόν ποτέ.

Όπως εξάλλου υποστηρίζει ο καθηγητής Hugh Pennington,οι σακούλες αυτές δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ωμού κρέατος ή λαχανικών με το χώμα τους .


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και οι επαναχρησιμοποιημένες τσάντες από βαμβάκι είναι εξίσου ακατάλληλες για την μεταφορά ωμού κρέατος, αλλά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μεταφορά προϊόντων, όπως δημητριακών ή άλλων συσκευασμένων προϊόντων.

Πηγή: iatropedia.gr

"Ιστορίες διαδικτύου"

Μανιτάρια στο λάδι

Μανιτάρια στο λάδι
www.icookgreek.com
Ελληνική Κουζίνα, Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Οδηγίες για σίγουρη επιτυχία από το Νο 1 περιοδικό μαγειρικής I COOK GREEK. ΣΥΝΤΑΓΕΣ sintages online, Ελληνικές Συνταγές, συμβουλές μαγειρικής, greek recipes, syntages

Μανιτάρια στο λάδι

0.0/5 βαθμοί (0 ψήφοι)
  • Αναμονή: 3 εβδομάδες
  • Δυσκολία: πολύ εύκολο
Μανιτάρια στο λάδι

Υλικά

  • ½ κιλό μικρά μανιτάρια
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξίδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιανδρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο
  • 3 δαφνόφυλλα
  • 5-6 γαρίφαλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σκουπίζετε τα μανιτάρια και τα βάζετε στη φωτιά με όλα τα υλικά. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό και βράζετε για 10’-15’. Αφήνετε να κρυώσουν και τα βάζετε σε αποστειρωμένο δοχείο με το υγρό, το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Σκεπάζετε με ελαιόλαδο, κλείνετε και αφήνετε να μαριναριστούν τουλάχιστον για τρεις βδομάδες πριν τα σερβίρετε.

ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ



Δημοφιλείς αναρτήσεις