Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας 1/10/2012

πηγή http://www.zougla.gr/kosmos/article/pagosmia-imera-katikias

Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, για να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα ότι η διαβίωση σε μία αξιοπρεπή κατοικία είναι δικαίωμα όλων. Εορτάζεται την πρώτη Δευτέρα κάθε Οκτωβρίου.

Δεδομένα

• Η αστική συγκέντρωση παρέχει κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντολογικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη διασπορά.
• Οι πόλεις μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
• Οι πόλεις παρέχουν καλύτερες συνθήκες υγείας.
• Η αστικοποίηση μπορεί να εμποδίσει μορφές περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
• Η αστικοποίηση βοηθά στην αύξηση των δεικτών γονιμότητας, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίας υγείας στις γυναίκες.

Επιμέλεια:Μίτση Σκέντζου 
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων 1/10/2012

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Ηλικιωμένοι το 18% των Ελλήνων με σταδιακή μείωση της ποιότητας ζωής


Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.Αθήνα: Η Ελλάδα γερνάει, με το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών σήμερα να ξεπερνά το 18% και προοπτική το 2020, να πλησιάζει το 24%. Ταυτόχρονα ο πληθυσμός των παιδιών ηλικίας 0-14 ετών συνεχώς μειώνεται και σήμερα αριθμεί περίπου 14%, που σημαίνει όχι μόνον ότι γερνάμε ως χώρα, αλλά επίσης ότι μελλοντικά θα μειωθεί ο πληθυσμός συνολικά.

Τα παραπάνω επισημαίνουν σε κοινή επιστολή τους η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία και η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων (1η Οκτωβρίου 2012).

Φέτος, ενώ το έτος 2012 είναι αφιερωμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ενεργό γήρανση, η χώρα μας βρίσκεται στην πολύ δύσκολη θέση να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ηλικιωμένων δημιουργικά.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση όξυνε και συνεχίζει να οξύνει τα προβλήματα σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής των ηλικιωμένων, σε θέματα πρόνοιας, ασφαλιστικής κάλυψης, νοσοκομειακής φροντίδας, καθώς και τα προβλήματα εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας και κοινωνικών επιστημόνων πάνω στην Τρίτη Ηλικία.

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία και η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» προσπαθούν με διάφορες δράσεις και υπηρεσίες να απαντήσουν στα προβλήματα των ηλικιωμένων και να διαφυλάξουν ποικιλότροπα με συγκεκριμένους στόχους την υγεία των ηλικιωμένων.

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία μάχεται εδώ και δεκαετίες για τη θέσπιση της γηριατρικής ως ειδικότητα και στη χώρα μας, ενώ συμβάλλει συστηματικά στη συνεχή εκπαίδευση επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας και πρόνοιας. Διοργανώνει εκπαιδευτικές ημερίδες, μετεκπαιδευτικά μαθήματα γηριατρικής & γεροντολογίας και συνέδρια. Το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας - Γηριατρικής, θα πραγματοποιηθεί 1-3 Νοεμβρίου 2012.

Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» λειτουργεί δύο Ψυχογηριατρικά Οικοτροφεία και προσφέρει πολύπλευρες υπηρεσίες σε θέματα άνοιας και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα των ηλικιωμένων με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ορισμένων ιδιαίτερα συχνών σε ηλικιωμένους νόσων, της νόσου Αλτχάιμερ και της κατάθλιψης με τελικό στόχο τη βελτίωση ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

Στο Κέντρο Ημέρας στα Πατήσια και στο ολοκληρωμένο Κέντρο Αλτσχάιμερ στην Κυψέλη λειτουργούν δωρεάν: Κλινική Βραχείας Νοσηλείας για την άνοια, ιατρεία, δοκιμασίες ελέγχου της μνήμης, ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες φροντιστών, εργοθεραπευτικές παρεμβάσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας.
Επίσης, απαντώντας στις ανάγκες των καιρών, οι δυο εταιρείες προσφέρουν πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης ηλικιωμένων και επισιτισμού σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, σε συνεργασία με δήμους της Αττικής.

Επιπλέον των προαναφερομένων εταιρειών που έχουν την επιστημονική ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία των σχετικών με τη γήρανση δράσεων, έχει δημιουργηθεί και το Σωματείο Φροντιστών Ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, στο οποίο συμμετέχουν φροντιστές αλλά και ειδικοί με κύριο στόχο την υποστήριξη όχι μόνον των φροντιστών και των ασθενών, αλλά και των λειτουργιών των δύο εταιρειών, παρέχοντας εθελοντική εργασία και τη γνώση τους.

Πηγή: news.in.gr

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Κοτομπιφτέκια γεμιστά

Κοτομπιφτέκια γεμιστά
 
• 1 κιλό κιμά κοτόπουλο
• 1 κρεμμύδι ξερό
• 1 ντομάτα
• 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 αυγό
• 1 κ.σ. ξύδι
• 1 κ.σ. μουστάρδα
• 1 κ.σ. ρίγανη
• 2 φέτες ψωμί μουλιασμένο σε γάλα
• 1 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
• Λίγη φρυγανιά τριμμένη ή αλεσμένα κράκερ
• Λίγη φέτα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας για γέμισμα
• Αλάτι
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βάζουμε τον κιμά σε μπολ. Τρίβουμε το κρεμμύδι στον κιμά και στη συνέχεια την ντομάτα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αυγό, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το μαϊντανό. Στύβουμε το ψωμί και ψιχουλιάζουμε στο μείγμα. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά.

Προσθέτουμε λίγη φρυγανιά στο μείγμα ώστε να πλάθεται (για να σφίξει ο κιμάς). Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε αλεσμένο κράκερ. Θα δώσει έξτρα γεύση.

Αφήνουμε τον κιμά να σταθεί για 30΄ στο ψυγείο. Πλάθουμε μια μπάλα (περίπου 150 γραμμ.) με τη ζύμη του κιμά. Κάνουμε με το δάχτυλο τρύπα (βαθούλωμα) στη μέση. Το γεμίζουμε με 1 κομμάτι τυρί και κλείνουμε καλά. Το πατάμε ελαφρά να πάρει σχήμα μπιφτεκιού.

Αφού τα ετοιμάσουμε όλα, τα ψήνουμε με έναν από τους παρακάτω τρόπους

1. Τα βάζουμε σε λαδωμένη σχάρα μπάρμπεκιου, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 7΄-8΄ από κάθε πλευρά.

2. Τα αραδιάζουμε σε ταψί, περιχύνουμε λίγο ελαιόλαδο και 1/2 φλιτζ. ζωμό κρέατος. Ψήνουμε για περίπου 20΄.

3. Τα ψήνουμε στην τοστιέρα σε δυνατή φωτιά.

4. Τα ψήνουμε στο γκριλ, βάζοντάς τα σε σχάρα με ταψάκι από κάτω, για 6΄-7΄ από κάθε πλευρά.

5. Ζεσταίνουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι 4 κ.σ. ελαιόλαδο, ροδίζουμε για 1΄ από κάθε πλευρά τα μπιφτέκια και συμπληρώνουμε ζωμό κότας ή λαχανικών μέχρι τη μέση των μπιφτεκιών. Σκεπάζουμε με καπάκι, ψήνουμε 5΄ από τη μία πλευρά και 5΄ από την άλλη. Στο τέλος αφήνουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά να γλασάρει και να πυκνώσει.

argiro.gr
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Ν ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ "Πικραμένος αναχωρητής"

Ν ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ "Πικραμένος αναχωρητής"

Θα φύγω σε ψηλό βουνό, σε ριζιμιό λιθάρι

να στήσω το κρεβάτι μου κοντά στη νερομάνα
του κόσμου που βροντοχτυπούν οι χοντρές φλέβες του ήλιου,

ν' απλώσω εκεί την πίκρα μου, να λυώσει όπως το χιόνι.

Μήν πιάνεσαι απ' τους ώμους μου και στριφογυρίζεις

άνεμε!
φεγγαράκι μου!
Καλέ μου!
Αυγερινέ μου!

Φέξε το ποροφάραγκο! Βοήθα ν' ανηφορήσω!

Φέρνω ζαλιά στις πλάτες μου τα χέρια των νεκρών!
Στη μια μεριά έχω τα όνειρα, στην άλλη τις ελπίδες!
Κι ανάμεσα στις δυο ζαλιές το ματωμένο στέφανο!

Μη με ρωτάς καλέ μου αϊτέ, μη με ξετάζεις ήλιε μου!
 Ρίχτε στο δρόμο συνεφιά να μη γυρίσω πίσω!
Κυττάχτηκα μες στο νερό, έκατσα και λογάριασα,
ζύγιασα το καλό και το κακό του κόσμου. Κι αποφάσισα,
να γίνω το μικρότερο αδερφάκι των πουλιών!

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Ποιο light προϊόν μπορεί να ρίξει την πίεση;

Διατροφή

Ποιο light προϊόν μπορεί να ρίξει την πίεση;

Όσοι καταναλώνουν συχνά γιαούρτι χαμηλών λιπαρών διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση σε σχέση με όσους δεν έχουν αυτή τη συνήθεια σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αμερικανοί ειδικοί προτού καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας περισσοτέρων από 2.000 εθελοντών για δεκαπέντε χρόνια. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι ένα μπολάκι λάιτ γιαούρτι κάθε τρεις μέρες, περιόριζε τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 31%.

Το ποσοστό αυτό παρέμενε και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την πίεση, όπως η διατροφή ή το κάπνισμα.

«Το χαμηλό σε λιπαρά γιαούρτι αποτελεί ένα πλούσιο σε θρεπτική αξία γαλακτοκομικό προϊόν και μπορεί να έχει ωφέλιμη επίδραση στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη της υπέρτασης», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας δρ Χουίφεν Γουάνγκ, από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη.

Σύμφωνα με στοιχεία από υγειονομικούς οργανισμούς των ΗΠΑ, ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση, αλλά πάνω από ένας στους δύο πάσχοντες είναι αρρύθμιστοι.

Η δρ Ντεσπάϊνα Χάιντ, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης τόνισε: «Το γιαούρτι αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου που πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης». Από την άλλη προειδοποίησε ότι αυτή η ευεργετική επίδραση ισχύει μόνο για τις λάιτ μορφές του γιαουρτιού: «Το πλήρες γιαούρτι, όπως και το πλήρες γάλα, περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι επιζήμια για την καρδιαγγειακή υγεία», συνέχισε.

lifezone.gr

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

...μου διδάσκουν το φως


 Αν με βλέπουν να στέκομαι

όρθιος, ακίνητος, μες

στα λουλούδια μου, όπως

αυτή τη στιγμή,

θα νόμιζαν πως τα διδάσκω. Ενώ

είμαι εγώ που ακούω

κι αυτά που μιλούν.

Έχοντάς με στο μέσο

μου διδάσκουν το φως.


Νικηφόρος Βρεττάκος

Πλανήτης για ΟΛΟΥΣ!: Πλανήτης για ΟΛΟΥΣ; Μήπως είναι ουτοπία, φαντασί...

Πλανήτης για ΟΛΟΥΣ!:
Πλανήτης για ΟΛΟΥΣ; Μήπως είναι ουτοπία, φαντασί...
: Πλανήτης για ΟΛΟΥΣ; Μήπως είναι ουτοπία, φαντασία, ψέμμα ή η απόλυτη αλήθεια; Μήπως από τη Γέννηση του πλανήτη μας, πάτησε πάνω ...

Όταν το κίτρινο συνάντησε το γκρι!

Όταν το κίτρινο συνάντησε το γκρι! 
Ο καθένας μας έχει την αδυναμία του σε διάφορα χρώματα και τα προτιμά για την διακόσμηση του σπιτιού του. Μήπως όμως πρέπει να εξετάσουμε τις αποχρώσεις του κίτρινου και του γκρι; Τα καταφέρνουν να εντυπωσιάζουν και μόνα τους, αλλά ο συνδυασμός τους, είναι αυτός που πραγματικά τα αναδεικνύει!

Το ευχάριστο ύφος του κίτρινου και το σοφιστικέ του γκρι κάνουν το χώρο κάθε άλλο παρά βαρετό. Μες στην απλότητα του γκρι, η έκπληξη του κίτρινου και μεσα στην υπερβολή του κίτρινου, η ουδετερότητα του γκρι. Δόσεις γενναιόδωρες και σωστά μοιρασμένες με περισσότερο γκρι και λιγότερο κίτρινο!

Ένα μυστικό: όταν τα γκρι μας δείχνουν αρκετά σκούρα, ή περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, είναι οι τόνοι λευκού που θα φωτίσουν και πάλι το χώρο. Αυτός ο συνδυασμός ταιριάζει σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού!

Δεν συμφωνείτε ότι το γκρι κάνει το κίτρινο να λάμπει, ενώ αντίστοιχα το κίτρινο κάνει το γκρι να δείχνει πιο βαθύ;

Πάρτε λοιπόν κι εσείς ιδέες και κάντε το χώρο σας να λάμπει!

Λικέρ πορτοκάλι με κανέλα


Λικέρ πορτοκάλι με κανέλα


10 μεγάλα πορτοκάλια (ακέρωτα και βιολογικά)

700 ml βότκα
250 ml κονιάκ

1/2 ξυλάκι κανέλας

600 ml νερό

600 γραμμ. ζάχαρη

1 αποστειρωμένο μεγάλο βάζο που κλείνει αεροστεγώς



Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε με προσοχή μόνο το εξωτερικό μέρος της φλούδας (μόνο το κίτρινο δηλαδή). Η φλούδα πρέπει να είναι όσο πιο λεπτή γίνεται. Εάν αφήσουμε το άσπρο μέρος θα πικρίσει το λικέρ!

Βάζουμε τις φλούδες σε μπολ. Τις πασπαλίζουμε με 2-3 κ.σ. από τη συνολική ζάχαρη και τις ζουλάμε με τα χέρια, να μαραθούν ελαφρώς. Τις βάζουμε στο αποστειρωμένο βάζο και ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και τη βότκα. Σφραγίζουμε το βάζο και το αφήνουμε να σταθεί κλειστό για 10 μέρες.

Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα κι ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Βράζουμε για 2΄-3΄. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το προσθέτουμε κρύο στο βάζο με τις φλούδες. Ρίχνουμε και την κανέλα. Σφραγίζουμε το βάζο και αφήνουμε το λικέρ να ωριμάσει για άλλη 1 εβδομάδα.

Σουρώνουμε το λικέρ σε τουλπάνι ή σε φίλτρο του καφέ. Το βάζουμε σε μπουκάλια και το σερβίρουμε παγωμένο.

Χρόνος ωρίμανσης: 3 εβδομάδες


                                        

Αέρας Αύγουστος



To περιοδικός Κουκούτσι προτείνει το εξαιρετικό ποιητικό βιβλίο του Κώστα Κουτσουρέλη, Αέρας Αύγουστος, εκδόσεις Περιπσπωμένη.

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Δημοφιλείς αναρτήσεις