Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Πορτοκάλι... για φυσική ομορφιά!

Αποτέλεσμα εικόνας για Πορτοκάλι... για φυσική ομορφιά! Πορτοκάλι... για φυσική ομορφιά!
Οι καλύτερες προτάσεις αναζωογόνησης και περιποίησης κρύβονται στα ράφια της κουζίνας και του ψυγείου μας. 'Οπως έχουμε πει πολλές φορές και μοιραστήκαμε μαζί σας η φύση μπορεί και μας δίνει τόσα υλικά που με τη σωστή εφαρμογή και χρήση δίνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σκεφτήκατε ποτέ ότι το πορτοκάλι, εκτός από βιταμίνες μπορεί να σας προσφέρει υπέροχη λαμπε
ρή επιδερμίδα;

Μάθετε λοιπόν ότι - εκτός από τη βιταμίνη C, το κάλιο, το ασβέστιο, το φώσφορο και την βιταμίνη Α που σας προσφέρει - το αιθέριο έλαιο της φλούδας, των ανθών και των φύλλων του είναι θησαυρός για την αρωματοποιία, τη ζαχαροπλαστική αλλά και την κοσμετολογία!

■ Μάσκα με πορτοκάλι

Χρειαζόμαστε: 1 πορτοκάλι

Πολτοποιείτε ένα πορτοκάλι και στη συνέχεια το χρησιμοποιείται σαν μάσκα για 10-15 λεπτά και την ξεβγάζετε. Είναι ιδανική για ένα δέρμα λαμπερό, απαλό, γυαλιστερό και καθυστερεί την εμφάνιση των ρυτίδων.


■ Ενυδατική μάσκα με πορτοκάλι (κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος)

Χρειαζόμαστε:
• 2 κ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
• 1 κ. σούπας μέλι
• 1 πολτοποιημένο μήλο
• 1/2 κ. γλυκού φασκόμηλο

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά και στη συνέχεια ζεσταίνουμε το μείγμα για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων. Εφαρμόζουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο πρόσωπο και το αφήνουμε για 20 λεπτά. Κατόπιν ξεπλένουμε με χλιαρό νερό χρησιμοποιώντας μια πετσέτα.

fe-mail.gr

Μπουκίτσες μαρέγκας με 3 υλικά


Μπουκίτσες μαρέγκας με 3 υλικά
Μια γρήγορη και πανεύκολη συνταγή.

Ποιος θα πίστευε ότι τα τόσο καλά χτυπημένα ασπράδια αυγών θα έβγαζαν ένα τόσο γλυκό και τραγανό ζαχαρωτό;

• 8 ασπράδια αυγών
• 425 γραμμάρια ζάχαρη
• 50 γραμμάρια κακάο

Προθερμάνετε το φούρνο στους 130 βαθμούς.

Βάλτε πάνω από μία κατσαρόλα με ζεστό νερό ένα μεταλλικό σκεύος με τα ασπράδια και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.

Κατεβάστε το μείγμα από τη φωτιά και χτυπήστε το στο μίξερ μέχρι να σφίξει η μαρέγκα και να κρυώσει.

Σταματήστε το χτύπημα και ρίξτε σιγά-σιγά το κακάο ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα.

Σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί σχηματίστε μικρές μαρέγκες με την βοήθεια ενός κορνέ. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 100 βαθμούς και ψήστε για περίπου 1 και 1/2 ώρα. Αφήστε τις μαρέγκες σας να κρυώσουν μέσα στο φούρνο.

queen.gr

Θυμάρι ή Θρούμπι (Θρούμπα) το θαυματουργό!

http://proionta-tis-fisis.blogspot.gr/2012/12/blog-post_2373.html

Θυμάρι ή Θρούμπι (Θρούμπα) το θαυματουργό!

Το θυμάρι είναι ένα φυτό των μεσογειακών χωρών. Φυτρώνει σε ηλιόλουστα μέρη, σε βραχώδη εδάφη και σε θαμνότοπους. Οι ονομασίες του είναι πολλές. Μπορεί να ακούσετε να το λένε θρούμπι, θύμος ο έρπυλλος, χαμοθρούμπι και γαϊδουροθυμό.
Μετά την φασκομηλιά που έχει σταματήσει σχεδόν να δίνει τώρα σειρά έχει η θρούμπα ένα αρκετά καλό μελισσοκομικό φυτό που οι μέλισσες επιδιώκουν να επισκέπτονται.  Η θρούμπα είναι ένα αρωματικό ποώδες φυτό ,ετήσιο ,ευδοκιμεί σε όλη την μεσόγειο και ιδιαίτερα σε ξηρές και πετρώδεις περιοχές . Από την αρχαιότητα χρησιμοποιείται σαν βότανο για τις διάφορες ασθένειες αλλά και σαν αρωματικό στη μαγειρική. Στην αρχαία Ελλάδα το έβαζαν στο κρασί (θρυμβίτης οίνος) ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν αφέψημα θρουμπιού για να ξεπλένουν τα βαρέλια πριν βάλουν το κρασί για να σκοτώσουν τους παραμύκητες. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για αφροδισιακό. Παλιά όταν είχαν πληγές στο στόμα ή στο λάρυγγα , έκαναν γαργάρα με αφέψημα από θρούμπι και κρασί και μετά το κατάπιναν, 3-4 σταγόνες από το χυμό του φυτού στα αφτιά πριν τον ύπνο βελτιώνουν την ακοή και σταματούν τον βόμβο. Το αφέψημα από θρούμπι θεωρείται διεγερτικό και τονωτικό και δρα κατά της πνευματικής και σωματικής κούρασης , βοηθάει το άσμα, την ναυτία ,την πέτρα στα νεφρά και είναι κατά της διάρροιας , ακόμα σκοτώνει βακτηρίδια μικρόβια και μύκητες. Οι παλιοί Κρητικοί καταπολεμούσαν τις φθειρειάσεις των ζώων τους με αφέψημα από θρούμπι, σκέπαζαν ακόμα με φύλλα από θρούμπι το τυρί που έβαζαν στην άλμη για να πάρει το τυρί το άρωμά του. Τα φύλλα της θρούμπας ψιλοκομμένα μπαίνουν σε διάφορα φαγητά και ως αρωματικό αλλά και λόγω των αντιτοξικών ιδιοτήτων που έχουν.


Το θυμάρι ήταν πολύ γνωστό κατά την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Σε αρχαίο κείμενο αναφέρεται σαν δριμύ και θερμό. Αυξάνει την ροή των ούρων και της εμμηνορρυσίας.
Επίσης πρέπει να συμπληρώσω ότι σε φυσιολογικούς τοκετούς συντομεύει την γέννα, όμως επισπεύδει και τις αποβολές. Αν το πιούμε μονορούφι καθαρίζει τα ευγενή εσωτερικά όργανα του σώματος.
Συλλέγεται κατά την διάρκεια της ανθοφορίας του, από τον Ιούνιο μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Όπως και άλλα βότανα είναι πιο αποτελεσματικό, εάν το μαζέψουμε κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο. Το θυμέλαιο χρησιμοποιείται για περιπτώσεις παράλυσης, εγκεφαλικού, σκλήρυνσης κατά πλάκας, ατροφίας των μυών, ρευματισμών και διαστρεμμάτων.
Είναι ένα πολύ παλιό φυτικό φάρμακο για τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Όταν λοιπόν ακούσετε κάποιον να βήχει συνέχεια, χωρίς να μπορεί να σταματήσει, τότε το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι ένα σιρόπι από θυμάρι.
Μπορεί να καταπολεμήσει τα κρυολογήματα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα.

Από προσωπική πείρα θα σας πω ότι έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ξερόβηχα.
Πολλές φορές ξεχνάμε ότι, όταν πίνουμε παγωμένα μπορεί να μας δημιουργηθεί χρόνια βρογχίτιδα (ιδιαίτερα σε παιδιά) η οποία αργότερα μπορεί να εξελιχθεί σε εμφύσημα.
Ένα αφέψημα που αποτελείται από ίσα μέρη θυμαριού και πεντάνευρου, στο οποίο θα προσθέσετε ακατέργαστη ζάχαρη και λεμόνι θα είναι ιδανικό για τον κοκίτη, το φλέγμα των πνευμόνων και το βρογχικό άσθμα. Εδώ το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να είναι φρέσκο το αφέψημα, ακόμα και αν χρειαστεί να το ετοιμάσετε πολλές φορές σε μια μέρα.

Εξαιρετικά χρήσιμο φυτό και από τα καλύτερα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα. Είναι μάλλον το φυτό με τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες. Το εκχύλισμά του μπορεί να προλάβει το κρύωμα, ρίχνει τον πυρετό, καταπολεμά τη γρίπη, τις εντερικές διαταραχές και δερματικές λοιμώξεις. Αντισπασμωδικό των πεπτικών οδών, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου. Ακόμη βοηθά στην μείωση του άγχους και της πνευματικής κατάπτωσης.

Εσωτερική χρήση - Εκχύλισμα: Βάζουμε τρία κουταλάκια σε ένα λίτρο καυτού νερού. Το αφήνουμε 15 – 20 λεπτά και μετά το στραγγίζουμε. Πίνουμε τρία φλιτζάνια την ημέρα κατά προτίμηση μετά το φαγητό, ή κατά περίπτωση για την αντιμετώπιση εντερικών διαταραχών, στο βήχα στη γρίπη, για την τόνωσή μας, για τη μείωση του άγχους. Δεν συνιστάται συνεχής χρήση.
Εναλλακτικά μπορούμε να ρίξουμε ένα κουταλάκι θυμαριού, σε ένα μπρίκι με νερό, να το αφήσουμε να βράσει και αφού το σουρώσουμε να το πιούμε.

Εξωτερική χρήση - Με θυμαρέλαιο μπορούμε να κάνουμε επάλειψη και καθαρισμό πληγών. Θυμαρέλαιο φτιάχνουμε τοποθετώντας κλαδάκια από θυμάρι μέσα σε ένα μπουκάλι από ελαιόλαδο για 15 μέρες περίπου.
Ένα ζεστό μπάνιο με νερό που περιέχει εκχύλισμα θυμαριού, προσφέρει ευεξία, ξεκούραση και ανακουφίζει από τους πόνους των ρευματικών παθήσεων.
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται (ξερό ή δροσερό) για τις εξαιρετικές αρωματικές του ιδιότητες. Αρωματίζει ευχάριστα, κρέατα, ψάρια, κόκκινες σάλτσες, ακόμη και όσπρια. Με το θυμάρι μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμες μαρινάδες , ενώ με το θυμαρέλαιο αρωματίζουμε τα φαγητά και τις σαλάτες μας.
Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι από το θυμάρι παράγεται το εξαιρετικής ποιότητας «θυμαρίσιο μέλι», με το γνωστό υπέροχο άρωμα και γεύση και τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Μια άλλη θεραπευτική ιδιότητα του είναι οι πόνοι του στομάχου, των εμμήνων καθώς και οι κράμπες στο υπογάστριο. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους. Εσωτερικά και εξωτερικά. Ο ένας τρόπος όπως σας ανέφερα είναι το αφέψημα, ο άλλος τρόπος είναι το μαξιλαράκι. Το μαξιλαράκι δεν είναι τίποτε άλλο από το να γεμίσουμε ένα ύφασμα με θυμάρι και να το ράψουμε. Αυτό, αφού το ζεστάνουμε μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο σημείο του πόνου, πάνω στην κοιλιακή χώρα ή το στομάχι αντίστοιχα. Αυτός ο τρόπος βοηθάει πολύ και σε κακώσεις ή πρηξίματα.
Το θυμάρι βοηθάει επίσης σε περιπτώσεις αλκοολισμού. Αρκεί μόνο να φτιάξουμε ένα αφέψημα και να δίνουμε μια κουταλιά της σούπας κάθε 15 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα τους φέρει ναυτία και εμετούς, θα αυξήσει την αφόδευση και την εφίδρωση αλλά επίσης θα φέρει μεγάλη όρεξη και δίψα.
Ένα λουτρό από θυμάρι θα μπορούσε να ανακουφίσει νευρική υπερδιέγερση ή κατάθλιψη. Σαν βάμμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάνοντας εντριβές για να δυναμώσουν μέλη του σώματος.

Παρακάτω σας γράφω μια συνταγή για να φτιάξετε και εσείς σιρόπι από θυμάρι και να το έχετε πάντα στο ψυγείο σας:
Τα υλικά σας:
25γρ. ξερό θυμάρι
500ml νερό
250γρ. μαύρη ζάχαρη
250γρ.μέλι
Τρόπος παρασκευής:
Βράζετε το νερό και βάζετε τα 25γρ. θυμάρι μέσα σε πήλινο δοχείο και το σκεπάζετε. Το αφήνετε για 15-20 λεπτά έτσι ώστε να απορροφήσει όλες τις ιδιότητες του θυμαριού. Μετά το σουρώνετε και το βάζετε σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά. Προσθέστε το μέλι και την ζάχαρη και ανακατεύετε. Όταν αρχίζει να βράζει, ξαφρίστε το, έτσι ώστε να μείνει καθαρό. Σιγά-σιγά θα το δείτε να πήζει. Τότε, τραβήξτε το από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Τοποθετήστε το σε μπουκάλι με φελλό και κρατήστε το στο ψυγείο σας.

Προσοχή στη χρήση Όπως όλα τα βότανα και αρωματικά φυτά έτσι και το θυμάρι πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή. Η συνεχής και αλόγιστη χρήση του μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του θυρεοειδούς  καθώς και ζαλάδες, διάρροια και καρδιακή κατάπτωση. Επίσης δεν συνιστάται η χρήση του από υπερτασικούς γιατί ανεβάζει την αρτηριακή πίεση

Όλιβερ Χάρντι


Laurel & Hardy in Flying Deuces 1 edited.pngΟ Αμερικανός ηθοποιός Όλιβερ Χάρντι (Oliver Hardy, 18 Ιανουαρίου 1892- 7 Αυγούστου 1957) ήταν το έτερο μισό του Λιγνού, Σταν Λόρελ.

Μαζί με τον Σταν Λόρελ αποτέλεσαν το διασημότερο κωμικό δίδυμο στην ιστορία του κινηματογράφου. Πριν γνωρίσει τον Σταν Λόρελ, ο Νόρβελ Χάρντι, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, είχε παίξει σε περισσότερες από 250 ταινίες (Outwitting Dad, 1914 η πρώτη του ταινία). Έως το 1936, είχε διαταραχτεί η σχέση τους με τον επί χρόνια παραγωγό τους, τον Χαλ Ρόουτς (η συνεργασία τους με τον τελευταίο λύθηκε το 1940). Ίδρυσαν δική τους εταιρεία, με την οποία γύρισαν οκτώ ταινίες ως το 1945. Η τελευταία κοινή του εμφάνιση με το Σταν Λόρελ έγινε το 1951, με την ταινία Atoll K ή Utopia, σε σκηνοθεσία Leo Joannon. Δύο αστεροειδείς, οι 2865 και 2866 ονομάστηκαν «Λόρελ» και «Χάρντι» στη μνήμη τους.
Ταινίες με Χονδρό και Λιγνό

The Lucky Dog (1921)
Forty-Five Minutes From Hollywood (1926)
The Second Hundred Years (1927, πρώτη «επίσημη ταινία» με Χονδρό και Λιγνό)
Pardon Us (1931)
Pack Up Your Troubles (1932)
Fra Diavolo (1933)
Sons of the Desert (1933)
Babes in Toyland (1934)
The Music Box (1932)
Bonnie Scotland (1935)
The Bohemian Girl (1936)
Our Relations (1936)
Way Out West (1937)
Swiss Miss (1938)
Blockheads (1938)
The Flying Deuces (1939)
Atoll K ή Utopia (1951)
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CF%81_%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%B9

Frozen yogurt αλά ελληνικά

Σας αρέσει · 22 ώρες πριν

 Frozen yogurt αλά ελληνικά

• 700 γρ. πλήρες, ελληνικό αγελαδινό γιαούρτι
• 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
• 3 βανίλιες

Βάζετε όλα μαζί τα υλικά σε μπολ και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.

Τοποθετήστε το μείγμα στην κατάψυξη για δύο ώρες. Στη συνέχεια βγάλτε το μείγμα και «χτυπήστε» το με το μίξερ μέχρι να γίνει αφράτο.

Τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να την επαναλάβετε τουλάχιστον για άλλες 2 φορές ακόμη.

Όταν είναι έτοιμο, το σερβίρετε σε μπολάκια παγωτού και στολίζετε με ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα ή, αν προτιμάτε μια πιο γλυκιά εκδοχή, περιχυμένο με λιωμένη σοκολάτα και θρυμματισμένα μπισκότα σοκολάτας.
womenonly.gr

Μ.ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ "Ἐρωτικὸ κάλεσμα"


Μ.ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ "Ἐρωτικὸ κάλεσμα"

Ἔλα κοντά μου, δὲν εἶμαι ἡ φωτιά.
Τὶς φωτιὲς τὶς σβήνουν τὰ ποτάμια.
Τὶς πνίγουν οἱ νεροποντές.
Τὶς κυνηγοῦν οἱ βοριάδες.
Δὲν εἶμαι, δὲν εἶμαι ἡ φωτιά.

Ἔλα κοντά μου δὲν εἶμαι ἄνεμος.
Τοὺς ἄνεμους τοὺς κόβουν τὰ βουνά.
Τοὺς βουβαίνουν τὰ λιοπύρια.
Τοὺς σαρώνουν οἱ κατακλυσμοί.
Δὲν εἶμαι, δὲν εἶμαι ὁ ἄνεμος.

Ἐγὼ δὲν εἶμαι παρὰ ἕνας στρατολάτης
ἕνας ἀποσταμένος περπατητὴς
ποὺ ἀκούμπησε στὴ ρίζα μιᾶς ἐλιᾶς
ν᾿ ἀκούσει τὸ τραγούδι τῶν γρύλων.
Κι ἂν θέλεις, ἔλα νὰ τ᾿ ἀκούσουμε μαζί.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -Antonio Canova, "Έρωτας και Ψυχή"

Γιάννης Παπαϊωάννου



 

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές και κύριους εκφραστές του λαϊκού μας τραγουδιού. Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1913 στην Κίο της Προποντίδας. Σε ηλικία δυο ετών ορφάνεψε από πατέρα κι επτά χρόνια αργότερα έζησε τη Μικρασιατική Καταστροφή.


Αρχικώς εγκαταστάθηκε με τη μητέρα και τη γιαγιά του στη Σαμοθράκη και λίγο αργότερα μετακόμισαν στον Πειραιά, στις Τζιτζιφιές, όπου ζούσαν οι θείοι του και η υπόλοιπη οικογένεια. Στη δουλεία μπήκε από μικρός. Εργάστηκε ως ψαράς, ως μαραγκός, σε συνεργείο αυτοκινήτων και σε οικοδομές. Η σκληρή βιοπάλη του απαγόρευσε να συνεχίσει το σχολείο.

Το 1928 ξεκίνησε να παίζει μουσική με μια φυσαρμόνικα, αλλά η σχέση του με τη μουσική θα παρέμενε σε εκείνο το επίπεδο αν δεν ήταν το ποδόσφαιρο. Έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό του, η μητέρα του τού έκανε δώρο ένα μαντολίνο για να σταματήσει να παίζει. Η ζωή του άλλαξε, όταν μια μέρα άκουσε σε μια ταβέρνα Το μινόρε του τεκέ του Γιάννη Χαλκιά. Ήταν η πρώτη φορά που άκουγε μπουζούκι. Το ερωτεύτηκε και το υπηρέτησε πιστά μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στο πάλκο πρωτανέβηκε το 1933. Στη σαραντάχρονη πορεία του έγραψε πάνω από 800 τραγούδια, περιόδευσε σε Ελλάδα και Αμερική, και ανέδειξε μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών, μουσικών και τραγουδιστών. Η Φαλιριώτισσα, Βαδίζω και παραμιλώ, Καπετάν Αντρέα Ζέππο, Πριν το χάραμα, Σβήσε το φως να κοιμηθούμε, είναι μερικά μόνο από τα διαχρονικά τραγούδια του που άφησε ως κληρονομιά.

Ο Γιάννης Παπαιωάννου σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τα χαράματα της 3ης Αυγούστου 1972, καθώς μετά τη δουλειά πήγαινε για ψάρεμα στα Βασιλικά της Σαλαμίνας. Στη μνήμη του, ο Βασίλης Τσιτσάνης -κουμπάρος, φίλος και συνεργάτης του για πολλά χρόνια- έγραψε Το τραγούδι του Γιάννη που τραγουδά η Πόλη Πάνου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/biographies/138#ixzz2IIlbu0ZU

Μπαστουνάκια με σφολιάτα σε 10 λεπτά



μπαστουνάκια με σφολιάτα Μπαστουνάκια με σφολιάτα σε 10 λεπτά

1 φύλλο σφολιάτας
4 κ.σ. πολτό μαύρης ελιάς
1 ασπράδι
1 κ.σ. μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
πιπέρι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Aπλώνετε το φύλλο της σφολιάτας. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και:

Αν κάνετε τα μπαστουνάκια μονά, αλείφετε με το μείγμα το φύλλο και με μακρύ μαχαίρι, το κόβετε σε λωρίδες 1-1,5 εκατ.

Αν τα κάνετε με διπλό φύλλο: απλώνετε το μείγμα στο μισό φύλλο και σκεπάζετε με το άλλο μισό. Ρολάρετε μαλακά πάνω του τον πλάστη να κολλήσουν τα δύο φύλα και να απλωθούν λίγο. Κόβετε πάλι λωρίδες 1,5 εκατ.

Παίρνετε μια-μια τις λωρίδες ζύμης, τις στρίβετε 4-5 φορές και τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα (την παραλείπετε αν είναι αντικολλητικό), αφήνοντας 2-3 εκατ. κενό μεταξύ τους. Τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10-14 λεπτά.

Άλλοι συνδυασμοί με τον ίδιο τρόπο

Προσθέστε στα παραπάνω 100 γραμ. τριμμένη φέτα
Πράσινες πολτοποιημένες ελιές, ψιλοκομμένη κάπαρη και αντζούγα
Με αρωματικά: δενδρολίβανο ψιλοκομμένο ή ρίγανη ή φασκόμηλο και αλάτι
Ρικότα τριμμένη και πέστο βασιλικού
Τσένταρ τριμμένο και μπούκοβο ή σκόνη τσίλι – προσθέστε στο μίγμα 1 αβγό (πικάντικη εκδοχή)
Μυζήθρα και ψιλοκομμένη μέντα ή μαντζουράνα
Ξύσμα λεμονιού ή λάιμ και λιωμένο ή πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ (πικάντικη εκδοχή)

Το ψωμί στο «μικροσκόπιο»


Το ψωμί στο «μικροσκόπιο»

Ο μύθος περί παχυσαρκίας και η παρεξήγηση για την κατανάλωσή του

Ένα από τα τρόφιμα που έχει παρεξηγηθεί όσο κανένα άλλο είναι το ψωμί. Εδικά μάλιστα η συσχέτιση του με την παχυσαρκία, αποτελεί ένα μύθο που διαιωνίζεται μέχρι και σήμερα.

Το ψωμί βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, γεγονός που σημαίνει ότι συστήνεται να καταναλώνεται σε τακτική ημερήσια βάση. Παρασκευάζεται από αλεύρι, νερό, μαγιά και αλάτι. Ορισμένες φορές χρησιμοποιείται και μικρή ποσότητα ζάχαρης για να φουσκώσει η μαγιά. Ανάλογα με την πρώτη ύλη παρασκευής του αλευριού έχουμε το παραδοσιακό ψωμί από σιτάρι, το σικάλεως, το καλμποκόψωμο, γνωστό και ως μπομπότα, ενώ αν περιέχει διάφορους σπόρους ονομάζεται πολύσπορο. Μάλιστα, τώρα τελευταία συναντούμε και εμπλουτισμένα ψωμιά με ω-3 λιπαρά, φυτικές ίνες, ασβέστιο και άλλα ιχνοστοιχεία.

Ωστόσο, πολλοί είναι σήμερα αυτοί που αποφεύγουν να το καταναλώνουν καθώς φοβούνται ότι θα παχύνουν. Μία φέτα λευκό ψωμί 30 γραμμαρίων αποδίδει μόλις 80 θερμίδες, κάτι αντίστοιχο αποδίδει το σικάλεως και το ολικής άλεσης και κάτι περισσότερο το πολύσπορο.

Από την άλλη όμως, το ψωμί αποτελεί εξαιρετική πηγή υδατανθράκων προσφέροντας στον οργανισμό μας άμεσα ενέργεια, ενώ παράλληλα μας προσφέρει πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και του μεταβολισμού μας. Τέλος μας δίνει και πρωτεΐνη, μικρής ωστόσο βιολογικής αξίας.

Όμως το ψωμί αποτελεί τη βάση (το υπόστρωμα) για να καταναλωθεί συνδυαστικά μαζί με άλλες τροφές κι αυτός ο συνδυασμός είναι που μπορεί να τινάξει το ενεργειακό μας ισοζύγιο στον αέρα. Για παράδειγμα, αν βουτήξετε μια φέτα ψωμί στο λάδι που μένει στο πιάτο από μια χωριάτικη σαλάτα, τότε δεν θα πάρετε μόνο τις 80 θερμίδες του ψωμιού, αλλά περισσότερες από 250 θερμίδες. Αν ομοίως, αλείψετε το φρεσκοψημένο (και συχνά ενισχυμένο με λάδι) ψωμάκι των ορεκτικών σε ένα εστιατόριο, με πάστα ελιάς ή βούτυρο, τότε οι θερμίδες δεν θα περιοριστούν στις 80/φέτα, αλλά θα εκτοξευτούν στις 200 τουλάχιστον. Συνεπώς δεν είναι το ψωμί που παχαίνει, αλλά αυτά που το συνήθως το συνοδεύουμε.

Κάτι που χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση του, αφορά την περιεκτικότητά του σε αλάτι. Συγκεκριμένα, το ψωμί αποτελεί μια από τις «κρυφές» πηγές πρόσληψης διαιτητικού νατρίου (που σχετίζεται με τα αυξημένα ποσοστά υπέρτασης και καρδιοαγγειακών νοσημάτων της εποχής μας) γεγονός το οποίο πρέπει να συνυπολογίζεται στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Extra Tip
Ένα από τα συχνότερα λάθη των διαιτώμενων είναι ότι καταναλώνουν παξιμάδι αντί για ψωμί. Ένα κριθαλοκούλουρο 80 γραμμαρίων μπορεί να αποδώσει μέχρι και 320 θερμίδες, όσες, δηλαδή, 4 φέτες ψωμιού.

nutrimed.gr

Σαρλ Λουί ντε Σεκοντά



Montesquieu 1.jpgΟ Σαρλ Λουί ντε Σεκοντά, βαρόνος της Μπρεντ και του Μοντεσκιέ (Charles-Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu) κοινώς γνωστός ως Μοντεσκιέ, ήταν Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος του Διαφωτισμού. Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1689 στο Μπρεντ και πέθανε στις 10 Φεβρουαρίου 1755 στο Παρίσι. Η πολιτική και κοινωνική οργάνωση του σημερινού κόσμου βασίζεται ουσιαστικά στις φιλελεύθερες ιδέες του Μοντεσκιέ, και γι' αυτό θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της Ευρώπης.

Γόνος οικογένειας δικαστικών, γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1689 κοντά στην πόλη Μπορντό, στη δυτική Γαλλία. Σπούδασε νομικά και στη συνέχεια εκλέχτηκε σύμβουλος στο τοπικό κοινοβούλιο του Μπορντό το 1714. Το 1716 κληρονομεί την μεγάλη περιουσία των γονιών του, και αρχίζει πρώτα να ασχολείται με τις επιστήμες, κυρίως την βοτανική και την ανατομία. Το ίδιο έτος εκλέγεται στην Ακαδημία Επιστημών του Μπορντό. Κληρονομεί επίσης από τον θείο του το αξίωμα του δικαστικού προέδρου, την περιουσία του και το όνομα Μοντεσκιέ.[1]

Τα επόμενα χρόνια μελετά επιστήμες και συγγράφει διάφορες εργασίες περί της ηχούς, των νεφρικών αδένων, της βαρύτητας των σωμάτων κλπ. Αργότερα στρέφεται προς τις ανθρωπιστικές σπουδές μέσω της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας και το 1721 δημοσιεύει ανώνυμα στην Ολλανδία τις Περσικές Επιστολές, όπου απεικονίζει με σατιρική διάθεση την γαλλική κοινωνία εκείνη την περίοδο μέσα από τα μάτια δύο Περσών. Το βιβλίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Μέχρι το 1725 διαμένει στο Παρίσι όπου κάνει κοσμική ζωή συχνάζοντας σε διάφορα σαλόνια[1]. Το 1726 αναγκάζεται να πουλήσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του για να ξεπληρώσει χρέη. Το 1728 εκλέγεται μέλος της γαλλικής Ακαδημίας, και στην συνέχεια αναχωρεί για ταξίδι στην Ευρώπη. Επισκέπτεται πολλές χώρες, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Αυστρία το 1728, στη συνέχεια την Γερμανία(1729) και μετά την Ολλανδία). Κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών μελετά προσεκτικά Γεωγραφία, Οικονομία, Πολιτική καθώς και τα έθιμα των χωρών που επισκέπτεται. Τη διετία 1729-1730 διαμένει στην Αγγλία, μετά από πρόσκληση του λόρδου Τσέστερφιλντ. Επιστρέφει στην Γαλλία το 1731, στον πύργο της Μπρεντ, όπου και αφιερώνεται στην συγγραφή του Πνεύματος των Νόμων[2]. Το 1745 εν τέλει, δημοσιεύεται το "Πνεύμα των Νόμων", ανώνυμα σε εκδοτικό οίκο της Γενεύης, και γίνεται δεκτό με μεγάλη επιτυχία. Το 1754 συγγράφει το Essay sur le gout Δοκίμιο περί Γούστου για την Εγκυκλοπαίδεια, κατά παράκλησιν του ντ' Αλαμπέρ. Το 1748 δημοσιεύει, σε ηλικία 59 ετών, το αριστούργημα του, το Πνεύμα των Νόμων (De l'esprit des lois) για τη συγγραφή του οποίου χρειάστηκε πάρα πολλά χρόνια. Αυτό το έργο του, που γνώρισε τεράστια επιτυχία, έθεσε τις θεμελιώδεις αρχές των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και συγκεντρώνει όλη την ουσία της φιλελεύθερης σκέψης. Γνώρισε, όμως, και μεγάλη κριτική και αποδοκιμασία, και γι' αυτό το λόγο ο Μοντεσκιέ αναγκάστηκε να γράψει και να εκδώσει το 1750 την Υπεράσπιση του Πνεύματος των Νόμων (Défense de l'Esprit des lois).
Στο κύριο αυτό έργο του ο Μοντεσκιέ επιχειρεί να βρει και να αναλύσει τις θεμελιώδεις αρχές και την λογική διαφόρων πολιτικών θεσμών με την μελέτη των νόμων,που τους θεωρεί ως απλές αναφορές μεταξύ της κοινωνικής πραγματικότητας. Πρότεινε νέες μεθόδους διακυβέρνησης και νέες αντιλήψεις για το κράτος. Ακολούθησε την αριστοτελική μέθοδο της μελέτης των πραγματικών πολιτικών συστημάτων όπως υποτίθεται ότι είχαν λειτουργήσει στο παρελθόν. Αρνήθηκε ότι υπάρχει μία τέλεια μορφή πολιτεύματος, κατάλληλη για όλους τους λαούς κάτω από όλες τις συνθήκες.
Αναγνωρίζει τρεις τύπους πολιτεύματος: την μοναρχία, τη δημοκρατία και τον δεσποτισμό. Διακήρυξε ότι ο δεσποτισμός είναι περισσότερο κατάλληλος για χώρες απέραντες σε έκταση, η συνταγματική μοναρχία για μέτριας έκτασης χώρα, ενώ η δημοκρατία για μικρές χώρες. Επίσης αναγνώρισε ότι η κατάχρηση εξουσίας είναι μία φυσική ανθρώπινη τάση και ότι κατά συνέπεια, κάθε κράτος τείνει να εκφυλιστεί σε δεσποτικό. Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η αρχή της διάκρισης των εξουσιών που διατύπωσε ο Μοντεσκιέ (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική) και πρότυπο μιας τέτοιας πολιτειακής οργάνωσης θεωρούσε βέβαια την Αγγλία της εποχής του. Υποστήριξε τέλος την επίδραση του κλίματος στην διαμόρφωση της πολιτικής συμπεριφοράς ενός λαού.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%AD

Δημοφιλείς αναρτήσεις