Μπαστουνάκια με σφολιάτα σε 10 λεπτά
1 φύλλο σφολιάτας
4 κ.σ. πολτό μαύρης ελιάς
1 ασπράδι
1 κ.σ. μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
πιπέρι
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Aπλώνετε το φύλλο της σφολιάτας. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και:
Αν κάνετε τα μπαστουνάκια μονά, αλείφετε με το μείγμα το φύλλο και με μακρύ μαχαίρι, το κόβετε σε λωρίδες 1-1,5 εκατ.
Αν τα κάνετε με διπλό φύλλο: απλώνετε το μείγμα στο μισό φύλλο και
σκεπάζετε με το άλλο μισό. Ρολάρετε μαλακά πάνω του τον πλάστη να
κολλήσουν τα δύο φύλα και να απλωθούν λίγο. Κόβετε πάλι λωρίδες 1,5
εκατ.
Παίρνετε μια-μια τις λωρίδες ζύμης, τις στρίβετε 4-5
φορές και τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα (την παραλείπετε
αν είναι αντικολλητικό), αφήνοντας 2-3 εκατ. κενό μεταξύ τους. Τις
ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10-14 λεπτά.
Άλλοι συνδυασμοί με τον ίδιο τρόπο
Προσθέστε στα παραπάνω 100 γραμ. τριμμένη φέτα
Πράσινες πολτοποιημένες ελιές, ψιλοκομμένη κάπαρη και αντζούγα
Με αρωματικά: δενδρολίβανο ψιλοκομμένο ή ρίγανη ή φασκόμηλο και αλάτι
Ρικότα τριμμένη και πέστο βασιλικού
Τσένταρ τριμμένο και μπούκοβο ή σκόνη τσίλι – προσθέστε στο μίγμα 1 αβγό (πικάντικη εκδοχή)
Μυζήθρα και ψιλοκομμένη μέντα ή μαντζουράνα
Ξύσμα λεμονιού ή λάιμ και λιωμένο ή πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ (πικάντικη εκδοχή)