Φακόπιτα
Προσθέτουμε το τζίντζερ στα διαφορετικά στάδια της συνταγής ώστε να
απελευθερώσει αρώματα σε διαφορετικές εντάσεις, ενώ το λάδι το βάζουμε
ωμό στο σερβίρισμα. Όσο για τις φακές; Είναι όσπριο που δεν συνηθίζεται
να βάζουμε αποβραδίς στο νερό, ωστόσο, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να τις
βάζουμε σαν τα υπόλοιπα όσπρια σε νερό, μία έως τρεις ημέρες ημέρες πριν
το μαγείρεμα. Έτσι, ενεργοποιούνται τα
ένζυμα τους, η περιεκτικότητα των θρεπτικών που περιέχουν εκτοξεύεται
και μαγειρεύονται καλύτερα κι ευκολότερα! Πρωτότυπη συνταγή για πίτα
vegan full στην ενέργεια και θρεπτικά συστατικά μιας και περιέχει φακές,
παπαρουνόσπορο, τζίντζερ και αλευράκι σικάλεως.
• 250 γρ. φακές
• 100 γρ. αλεύρι σικάλεως
• 3 κομματάκια ρίζα τζίντζερ
• Μαύρο σουσάμι
• παπαρουνόσπορος
• ελαιόλαδο
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
• Αλάτι, πιπέρι
• 100 γρ. αλεύρι σικάλεως
• 3 κομματάκια ρίζα τζίντζερ
• Μαύρο σουσάμι
• παπαρουνόσπορος
• ελαιόλαδο
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
• Αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε τις φακές σε κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε ένα μικρό κομμάτι τζίντζερ, νερό και βράζουμε.
Δέκα λεπτά πριν να είναι έτοιμες τις απομακρύνουμε απ` το μάτι.
Σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε μπολ στο οποίο προσθέτουμε αλατοπίπερο και το δεύτερο κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο.
Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας ώστε να πάει παντού
ομοιόμορφα. Το μείγμα που θα προκύψει θα έχει ελαφρώς όψη χυλού.
Απλώνουμε λίγο λάδι στον πάτο του πυρέξ που θα ψήσουμε την πίτα,
ραντίζουμε ελαφρώς με μαύρο σουσάμι, παπαρουνόσπορο και λίγο αλεύρι.
Αδειάζουμε το μείγμα της φακής με το αλεύρι στο σκεύος.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το σουσάμι, τον παπαρουνόσπορο, το
αλεύρι και το λάδι στην κορυφή, ώστε να γίνει ελαφρώς πιο τραγανή η πίτα
μας στις εξωτερικές πλευρές.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου είκοσι λεπτά.
Για το σερβίρισμα: Αφού έχει πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία του φαγητού, προσθέτουμε ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο τζίντζερ.
lovecooking.gr