Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Sir Arthur Ignatius Conan Doyle


Sir Arthur Ignatius Conan Doyle
4 Mαρτίου 1881: Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ αρχίζει να γράφει την πρώτη ιστορία του με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς. Τίτλος της: Σπουδή στο Κόκκινο.
Photo : published by Herbert Rose Barraud; Eglington & Co.,photograph,published 1893 © National Portrait Gallery, Signamic London

Ο Σερ Άρθουρ Ιγνάτιος Κόναν Ντόυλ (22 Μαΐου 1859 - 7 Ιουλίου 1930) ήταν Σκωτσέζος ιατρός και συγγραφέας, ιδιαίτερα γνωστός ως ο δημιουργός των ιστοριών του ντετέκτιβ-σύμβουλου Σέρλοκ Χολμς, που θεωρήθηκαν σημαντική καινοτομία για το πεδίο συγγραφής αστυνομικών μυθιστορημάτων, και των περιπετειών του Καθηγητή Τσάλεντζερ. Ήταν ένας πολυγραφότατος συγγραφέας και τα έργα του περιλαμβάνουν ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, ιστορικά μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, ρομαντικά διηγήματα, ποίηση και αληθινές ιστορίες. Εντούτοις, θεωρείται ο πιο διάσημος απ' όλους τους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Κρέμα καραμελέ με αμύγδαλα




Κρέμα καραμελέ με αμύγδαλα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ:

• 150 γρ. ζάχαρη
• 40 ml νερό

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

• 400 ml γάλα
• 320 ml κρέμα γάλακτος 30-35% λιπαρά
• 75 γραμμ. ζάχαρη
• 5 αβγά
• 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
• αμύγδαλα φιλέ ψημένα

Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 C.

Φτιάξτε την καραμέλα: Βάλτε τη ζάχαρη να βράσει με το νερό μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Ρίξτε αμέσως τα τρία τέταρτα της καραμέλας στη φόρμα και προσθέστε στην κατσαρόλα το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, μέχρι να πάρει μία βράση.

Προσθέστε τη βανίλια και αφήστε το να κρυώσει. Χτυπήστε τα αβγά με ένα πιρούνι και ρίξτε στο μείγμα των αβγών ένα μέρος από το γάλα και την κρέμα, ανακατεύοντας έντονα.

Ρίξτε το μείγμα των αβγών στο γάλα και ανακατέψτε εκτός φωτιάς. Σουρώστε το μείγμα και γεμίστε τη φόρμα.

Τοποθετήστε τη φόρμα σε ένα μεγαλύτερο ταψί με ψηλά τοιχώματα και γεμίστε το με καυτό νερό μέχρι το ένα τρίτο της φόρμας. Βάλτε το στο φούρνο για περίπου 30-45 λεπτά, ανάλογα με το σχήμα της φόρμας. Είναι έτοιμο όταν έχει πήξει.

Αφήστε το γλυκό να κρυώσει και βάλτε το στο ψυγείο. Ξεφορμάρετε περνώντας ένα μαχαίρι στα τοιχώματα και αναποδογυρίζετε. Γαρνίρετε με αμύγδαλα φιλέ.

enet.gr

Πολυθρόνα από παλέτες


 

Πολυθρόνα από παλέτες

Μια αρκετά εύκολη κατασκευή για την οποία εκτός από τις παλέτες θα χρειαστείτε και ροδάκια αν θέλετε να την μεταφέρετε πιο εύκολα, δύο μεντεσέδες για να ενώσουμε τις δύο παλέτες και αλυσίδα με γάντζους αν θέλουμε να την κάνουμε με ανάκληση.

Μια απίθανη κατασκευή για τον κήπο, την αυλή το μπαλκόνι.

texnotropieskaidiakosmisi.
com

Κεφτεδάκια από καρότο και πατάτα

Κεφτεδάκια από καρότο και πατάτα



Κεφτεδάκια από καρότο και πατάτα
Μια πολύ νόστιμη λύση αν δεν έχουμε κιμά στο σπίτι και περιμένουμε κόσμο. Γίνονται εύκολα και γρήγορα και το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει! Με λίγα υλικά κάνουμε θαύματα!

• 4 μεγάλα καρότα
• 3 πατάτες καθαρισμένες
• 2 κρεμμύδια τριμμένα
• 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας
• 1 αβγό
• 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 κουταλιά δυόσμο ξηρό
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό.

Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε μέσα σ΄ένα μπολ.

Κάνουμε το ίδιο με τα καρότα σε μια άλλη κατσαρόλα.

Ζυμώνουμε με τα χέρια όλα τα υλικά μας.

Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.

lovecooking.gr

Ραφιέρα αποθήκευσης


Ραφιέρα αποθήκευσης φρούτων

Οι ιδέες για κατασκευές από παλέτες είναι αμέτρητες. Με λίγη φαντασία, καλή διάθεση και το κυριότερο ανέξοδα φτιάξτε πράγματα για το σπίτι σας... και στο πίσω μέρος του μυαλού σας πάντοτε να έχετε την δεύτερη, τρίτη λύση που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Μια ιδανική και πρακτική κατασκευή λοιπόν για να αποθηκεύσετε τα φρούτα σας.... και όχι μόνο!!!

Σήμερα...5/3


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Νικόλαος Τσελεμεντές



Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Νικόλαος Τσελεμεντές 
 
 
Ο  Νικόλαος Τσελεμεντές (1878 - 2 Μαρτίου 1958) ήταν Έλληνας αρχιμάγειρος του 20ου αιώνα. Καταγόταν απ' το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο. Αρχικά δούλεψε σαν υπάλληλος συμβολαιογραφείου, άρχισε όμως να ασχολείται περισσότερο με τη μαγειρική εργαζόμενος στο μαγαζί του πατέρα και του θείου του. Σπούδασε για ένα χρόνο μαγειρική στη Βιέννη και γυρνώντας εργάστηκε για διάφορες πρεσβείες. Έγινε αρχικά γνωστός με το περιοδικό "Οδηγός Μαγειρικής" που άρχισε να εκδίδει το 1910, που περιείχε -εκτός των συνταγών- διατροφικές συμβουλές, διεθνή κουζίνα, νέα για τη μαγειρική κ.α. Το 1919 έγινε διευθυντής του ξενοδοχείου "Ερμής", ενώ τον επόμενο χρόνο έφυγε για την Αμερική, όπου δούλεψε σε μερικά απ' τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου, κάνοντας παράλληλα και ανώτερες σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας. Γύρισε στην Ελλάδα το 1932, ίδρυσε μια μικρή σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και κυκλοφόρησε το γνωστό βιβλίο του με συνταγές, που όντας ο πρώτος ολοκληρωμένος οδηγός μαγειρικής, γνώρισε πάνω από δεκαπέντε επίσημες ανατυπώσεις τις επόμενες δεκαετίες. Επηρεασμένος απ' τη γαλλική κουζίνα, υπήρξε εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνας, καθώς χάρη σ' αυτόν οι Ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν τη μπεσαμέλ, τα πιροσκί και τη μπουγιαμπέσα,[1][2] πράγμα που κατά μερικούς ισοδυναμούσε με νόθευση της ελληνικής κουζίνας με ευρωπαϊκά στοιχεία.[3] Το όνομά του είναι σήμερα συνώνυμο των οδηγών μαγειρικής, ενώ χρησιμοποιείται και σαν πείραγμα προς κάποιον που ξέρει να μαγειρεύει πολύ καλά. Πέθανε στις 2 Μαρτίου του 1958 και κηδεύτηκε την επόμενη ημέρα, από το Α΄ Νεκροταφείο.

Ηλίας Βενέζης


Βενέζης.jpgΟ Ηλίας Βενέζης (πραγματικό όνομα Ηλίας Μέλλος, 4 Μαρτίου 1904 Αϊβαλί - 3 - 8- 1973 Αθήνα) ήταν Έλληνας συγγραφέας, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έγινε γνωστός για τα μυθιστορήματά του Αιολική Γη, Το νούμερο 31328 και το θεατρικό έργο Μπλοκ C. Έγινε ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας του οποίου τα έργα μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, κάνοντας γνωστή την ελληνική λογοτεχνία στο εξωτερικό.

Γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας στις 4 Μαρτίου 1904, σύμφωνα με αυτοβιογραφικό του σημείωμα, σύμφωνα όμως με άλλες πληροφορίες από επίσημα έγγραφα πρέπει να είχε γεννηθεί το 1898. Ο πατέρας του, Μιχαήλ Μέλλος, καταγόταν από την Κεφαλλονιά και η μητέρα του από τη Λέσβο. Βενέζης λεγόταν ο παππούς του Δημήτριος από την πλευρά του πατέρα του.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε στο Αϊβαλί, μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1914, όταν και εγκαταστάθηκε με τη μητέρα και τα αδέρφια του στη Μυτιλήνη μέχρι το 1919. Το 1922 η οικογένειά του εγκατέλειψε οριστικά πλέον τη Μικρά Ασία, ο ίδιος όμως δεν πρόλαβε να επιβιβαστεί στο πλοίο: αιχμαλωτίστηκε και εστάλη στα εργατικά τάγματα για 14 μήνες. Οι εμπειρίες του από τα εργατικά τάγματα περιέχονται στο πρώτο μυθιστόρημά του, Το νούμερο 31328.

Το 1923 απελευθερώθηκε και επέστρεψε στη Μυτιλήνη. Εκεί υπήρχε αξιόλογη λογοτεχνική κίνηση με πρωτεργάτη τον Στράτη Μυριβήλη. Αυτός μάλιστα τον παρακίνησε να καταγράψει την αιχμαλωσία του και έλεγε χαρακτηριστικά ότι "του έμαθε πώς να κρατάει το μολύβι στο χέρι". Το Νούμερο 31328 δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες το 1924 στην εφημερίδα Καμπάνα της Μυτιλήνης, διευθυντής της οποίας ήταν ο Μυριβήλης.

Στη Μυτιλήνη εργαζόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος και το 1932 πήρε μετάθεση και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Διώχθηκε για τις πολιτικές του ιδέες από τον νόμο του "Ιδιωνύμου", από τη δικτατορία του Μεταξά και κατά τη διάρκεια της Κατοχής συνελήφθη με την κατηγορία ότι σε συγκέντρωση του προσωπικού της Τράπεζας είχε μιλήσει για ελευθερία. Φυλακίστηκε στο "Μπλοκ C" των φυλακών Αβέρωφ και η εκτέλεσή του απετράπη έπειτα από αντιδράσεις του πνευματικού κόσμου.

Μετά τον πόλεμο διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην πνευματική ζωή της χώρας με επίσημες θέσεις όπως του Διευθύνοντος συμβούλου του Εθνικού Θεάτρου, Αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 1957 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Παράλληλα το έργο του γνώριζε πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα με συνεχείς επανεκδόσεις και στο εξωτερικό με πολλές μεταφράσεις.

Τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του (1971-1973) υπέφερε από σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πέθανε στις 3 Αυγούστου 1973 στην Αθήνα, από καρκίνο του λάρυγγα. Κηδεύτηκε και τάφηκε στη Μήθυμνα (Μόλυβο) της Λέσβου.
Εργογραφία
Μυθιστορήματα

Το νούμερο 31328 (1931)
Γαλήνη (1939)
Αιολική Γη (1943)
Ωκεανός (1956)
Το Μυθιστόρημα των Τεσσάρων, μαζί με τους Μυριβήλη, Καραγάτση, Τερζάκη (1958)

Διηγήματα

Μανώλης Λέκας (συλλογή, 1927)
Αιγαίο (συλλογή, 1941)
Ακήφ (διήγημα, 1944)
Άνεμοι (συλλογή, 1944)
Ώρα Πολέμου (συλλογή, 1946)
Οι νικημένοι (συλλογή, 1954)
Αρχιπέλαγος (συλλογή, 1969)

Ταξιδιωτικά και αφηγήσεις

Φθινόπωρο στην Ιταλία (ταξιδιωτικό, 1950)
Αμερικανική Γη (ταξιδιωτικό, 1955)
Αργοναύτες (χρονικά και ταξίδια, 1962)
Εφταλού (αφηγήσεις, 1972)
Περιηγήσεις (ταξιδιωτικό, 1973)
Στις ελληνικές θάλασσες (αφηγήσεις, 1973)
Μικρασία Χαίρε (αφηγήσεις, 1974)

Ραδιόφωνο

Πλοία και Θάλασσες (συγγραφή & αφήγηση, 1969)
Έλληνες και Ξένοι Περιηγητές (συγγραφή & αφήγηση, 1970)

Θέατρο

Μπλοκ C (θεατρικό, 1963)

Άλλα έργα

Έξοδος (χρονικό της κατοχής, 1950)
Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός (ιστορικό, 1952)
Χρονικόν της Τραπέζης της Ελλάδος (ιστορικό, 1955)
Εμμανουήλ Τσουδερός (ιστορικό, 1966)

Βιβλιογραφία

Η μεσοπολεμική πεζογραφία, εκδ. Σοκόλη, τ. Β
Κ. Μητσάκη, Νεοελληνική πεζογραφία. Η γενιά του '30, Αθήνα, 1977
M. Vitti, Η γενιά του τριάντα. Ιδεολογία και μορφή, Ερμής, Αθήνα 1977
http://el.wikipedia.org/wiki/Ηλίας_Βενέζης

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ψωμί: Φίλος ή εχθρός;


Ψωμί: Φίλος ή εχθρός;
-Όταν κάνουμε δίαιτα με σκοπό την απώλεια κιλών πρέπει να αποκλείουμε το ψωμί από την διατροφή μας.

Λάθος! Το ψωμί έχει κατηγορηθεί συχνά ότι παχαίνει και γι’ αυτό αποκλείεται συχνά, ιδιαίτερα από τις δίαιτες.

-Το λευκό ψωμί έχει περισσότερες θερμίδες από το ψωμί ολικής αλέσεως.

Λάθος! Το ψωμί ολικής αλέσεως έχει...
ίδια περίπου θερμιδική αξία με το λευκό. H διαφορά του είναι ότι παρασκευάζεται από αναποφλοίωτο σιτάρι, με αποτέλεσμα να περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες οι οποίες έχουν μεγαλύτερο δείκτη κορεσμού! Αυτό σημαίνει πως μικρότερη ποσότητα ψωμιού θα σας χορτάσει πιο εύκολα και για περισσότερο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια, θα μειώσει τη συνολική θερμιδική πρόσληψη αφού θα χρειαστεί να φάτε λιγότερο.

-Το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κοιλιοκάκης.

Λάθος! Το ψωμί είτε είναι ολικής αλέσεως είτε όχι, παρασκευάζεται από αλεύρι το οποίο προέρχεται από τα σιτηρά, τα οποία είναι πλούσια σε γλουτένη. Σε περιπτώσεις κοιλιοκάκης θα πρέπει να καταναλώνεται ψωμί που παρασκευάζεται από καλαμποκάλευρο και μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα με προϊόντα ειδικής διατροφής.

-Αν έχω διαβήτη τύπου 2 δεν μπορώ να καταναλώσω ψωμί.

Λάθος! Σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 πρέπει να λαμβάνεται συγκεκριμένη ποσότητα υδατάνθρακα ανά γεύμα. Με τη βοήθεια ενός ειδικού, μπορεί το ψωμί να ενσωματωθεί στο διαιτολόγιο ενός διαβητικού. Πρέπει όμως να προτιμάται ψωμί ολικής αλέσεως, λόγω χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, το οποίο δεν ανεβάζει πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

-Μπορώ να συνδυάσω ψωμί με μακαρόνια ή κάποιο άλλο αμυλούχο τρόφιμο στο ίδιο γεύμα.

Σωστό! Ένα γεύμα εφόσον είναι προσχεδιασμένο, θα πρέπει να περιέχει ορισμένη ποσότητα υδατάνθρακα. Όταν κάποιο άτομο έχει ιδιαίτερη γευστική προτίμηση στο ψωμί μπορεί να ενσωματώσει στο γεύμα του μια ορισμένη ποσότητα ψωμιού με την προϋπόθεση ότι θα μειώσει την πρόσληψη υδατάνθρακα από την άλλη πηγή στο συγκεκριμένο γεύμα.

-Το ψωμί εκτός από υδατάνθρακες περιέχει και πρωτεΐνη.

Σωστό! Για κάποιο λόγο είναι ευρέως γνωστό πως το ψωμί είναι ένα τρόφιμο που περιέχει αποκλειστικά και μόνο υδατάνθρακα, κάτι το οποίο δεν ισχύει, αφού 1 φέτα ψωμί 30 γραμμαρίων περιέχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακα αλλά και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.


-Το χωριάτικο ψωμί ή αλλιώς το ψωμί που παρασκευάζεται με προζύμι έχει μεγαλύτερη θερμιδική αξία από τα υπόλοιπα είδη.

Λάθος! Κάτι τέτοιο αποτελεί έναν ακόμα διατροφικό μύθο. Το χωριάτικο ψωμί ή αλλιώς ψωμί με προζύμι έχει ελαφρώς μικρότερη θερμιδική αξία από όλα τα υπόλοιπα είδη. Στα 100 γρ αποδίδει 265 θερμίδες, ενώ τα υπόλοιπα είδη αποδίδουν περίπου 280 θερμίδες. Ένα ακόμα πλεονέκτημά του είναι ότι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα προτεΐνης, αφού αντιστοιχεί στο 12% του βάρους του.

-Το ψωμί ολικής αλέσεως αποτελεί μια πολύ καλή πηγή σιδήρου για τον οργανισμό.

Σωστό! Εκτός από τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και την αυξημένη ποσότητα φυτικών ινών, το ψωμί ολικής αλέσεως αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικού σιδήρου. Έτσι μπορεί να αποτελέσει μια από τις βασικές πηγές σιδήρου στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

-Το πολύσπορο ψωμί παρασκευάζεται από διαφορετικές πρώτες ύλες από το ψωμί ολικής αλέσεως.

Σωστό! Το πολύσπορο ψωμί παρασκευάζεται από αλεύρι διάφορων δημητριακών, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη. Πολύ συχνά περιέχει και ξηρούς καρπούς, όπως νιφάδες βρώμης και πλιγούρι. Το ψωμί ολικής αλέσεως απ’ την άλλη, παρασκευάζεται αποκλειστικά από αλεύρι ολικής αλέσεως, το οποίο γίνεται από τους σπόρους του σιταριού μαζί με το πίτουρο.
mednutrition.gr

Α. ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ "Ἡ Ξανθούλα"


 
 
Α. ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ "Ἡ Ξανθούλα"

«Μ᾿ ἀρέσ᾿ ἡ θάλασσα,γιατὶ μοῦ μοιάζει,
μ᾿ ἀρέσει, σ᾿ ἄκουσα νὰ λὲς κρυφά,
πότε ἀγριεύεται, βόγγει, στενάζει,
καὶ πότε ὁλόχαρη παίζει γελᾷ.
Δὲν εἶν᾿ ὁλόξανθη σὰν τὰ μαλλιά μου;
Δὲν εἶν᾿ ὁ κόρφος μου σὰν τὸν ἀφρό;
Μέσα στὰ μάτια μου τὰ γαλανά μου
δὲν ἔχω κύματα, τάφο, οὐρανό;
Μ᾿ ἀρέσ᾿ ἡ θάλασσα, γιατὶ μοῦ μοιάζει,
κι ἂς ἔχῃ μέσα της κόσμο θεριά...
Μὴ στὴν καρδούλα μου μὴ δὲ φωλιάζει
ἀγάπη ἀχόρταγη, σκληρὴ φωτιά;»
Κ᾿ ἐγὼ ἐχαιρόμουνα ποὺ χολιασμένη
φαρμάκι μὤσταζες μὲς στὴν ψυχή,
τὴ ζήλειά σου ἔβλεπα ξαγριωμένη,
στὰ χείλη σου ἔβραζε κάθε πνοή.
Τότ᾿ ἐκρεμάστηκα στὴν τραχηλιά σου
τὴ φλόγα σὤσβυσα μὲ δυὸ φιλιά,
τὴν ὄψι ἐβύθισα μὲς στὰ μαλλιά σου,
στὸν κόρφο σου ἔστησα κρυφὴ φωλιά.
«Κῦμα μου ἀνήμερο, ψυχή μου, φθάνει.
Μὴ μ᾿ ἀγριεύεσαι,πλάγιασ᾿ ἐδῶ...
Θἆμαι γιὰ σένανε γλυκὸ λιμάνι...
Τί ἀξίζει ἡ θάλασσα χωρὶς γιαλό;»
ΠΙΝΑΚΑΣ John William Waterhouse: Lady of Shallot

Δημοφιλείς αναρτήσεις