► (Σαν) μουσακάς διαίτης
Νοστιμότατη συνταγή για μουσακά με ελάχιστες θερμίδες. Κατάλληλος για δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες - λιπαρά - υδατάνθρακες.
• Άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς: 100 γρ.
• Φλάσκες μελιτζάνες: 4 μεγάλες (2 κιλά περίπου)
• Τριμμένο καρότο: 1 μέτριο
• Τριμμένο κολοκύθι: 1 μέτριο
• Ψιλοκομμένα κρεμμύδια: 2 μέτρια
• Ντοματοχυμό: 1 κούπα
• Άπαχο γιαούρτι: 1 κεσεδάκι
• Αυγό: 1 μεγάλο
• Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
• Ξερά αρωματικά: 2 κουταλάκια σύνολο (θυμάρι, ρίγανη, ματζουράνα, δεντρολίβανο ή ότι άλλο σας αρέσει)
• Ελαιόλαδο: μερικές σταγόνες
Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες 1 εκ. πάχος περίπου και τις αλατίζετε. Τις αφήνετε 30 λεπτά περίπου να ξεπικρίσουν. Στρώνετε 2 μεγάλα ταψιά με λαδόχαρτο και απλώνετε πάνω τις μελιτζάνες. Τις ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου (να μαλακώσουν καλά).
Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τον κιμά: ρίνετε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και με χαρτί κουζίνας περνάτε τον πάτο και τα τοιχώματα να λαδωθούν ελαφρά. Ζεσταίνετε την κατσαρόλα και προσθέτετε τον κιμά να καβουρδιστεί για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας τον τακτικά.
Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το τριμμένο καρότο και κολοκυθάκι. Μαγειρεύετε για μερικά λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας τακτικά. Τέλος προσθέτετε αλατοπίπερο, τα μπαχαρικά και τον ντοματοχυμό. Ανακατεύετε και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Χαμηλώμετε την φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα. Ελέγχετε που και που κι αν χρειάζεται προσθέτετε λίγο νερό.
Ρίχνετε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο σε ένα ταψάκι 35 εκ. περίπου και το απλώνετε με χαρτί κουζίνας. Στρώνετε κάτω το 1/3 από τις μελιτζάνες. Κρατάτε στην άκρη 1 κούπα κιμά και από τον υπόλοιπο, στρώνετε τον μισό πάνω από τις μελιτζάνες. Στρώνετε άλλη μια στρώση μελιτζάνες και από πάνω τον υπόλοιπο κιμά. Τελειώνετε με μια στρώση μελιτζάνες.
Χτυπάτε το αυγό ελαφρά και το προσθέτετε στο γιαούρτι. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε την κούπα κιμά που κρατήσατε. Απλώνετε αυτό το μείγμα πάνω από την τελευταία στρώση μελιτζάνες.
Ψήνετε το φαγητό στους 180 βαθμούς για 35 - 40 λεπτά περίπου. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό με μια πλούσια πράσινη σαλάτα.
radicio.com
Νοστιμότατη συνταγή για μουσακά με ελάχιστες θερμίδες. Κατάλληλος για δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες - λιπαρά - υδατάνθρακες.
• Άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς: 100 γρ.
• Φλάσκες μελιτζάνες: 4 μεγάλες (2 κιλά περίπου)
• Τριμμένο καρότο: 1 μέτριο
• Τριμμένο κολοκύθι: 1 μέτριο
• Ψιλοκομμένα κρεμμύδια: 2 μέτρια
• Ντοματοχυμό: 1 κούπα
• Άπαχο γιαούρτι: 1 κεσεδάκι
• Αυγό: 1 μεγάλο
• Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
• Ξερά αρωματικά: 2 κουταλάκια σύνολο (θυμάρι, ρίγανη, ματζουράνα, δεντρολίβανο ή ότι άλλο σας αρέσει)
• Ελαιόλαδο: μερικές σταγόνες
Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες 1 εκ. πάχος περίπου και τις αλατίζετε. Τις αφήνετε 30 λεπτά περίπου να ξεπικρίσουν. Στρώνετε 2 μεγάλα ταψιά με λαδόχαρτο και απλώνετε πάνω τις μελιτζάνες. Τις ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου (να μαλακώσουν καλά).
Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τον κιμά: ρίνετε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και με χαρτί κουζίνας περνάτε τον πάτο και τα τοιχώματα να λαδωθούν ελαφρά. Ζεσταίνετε την κατσαρόλα και προσθέτετε τον κιμά να καβουρδιστεί για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας τον τακτικά.
Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το τριμμένο καρότο και κολοκυθάκι. Μαγειρεύετε για μερικά λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας τακτικά. Τέλος προσθέτετε αλατοπίπερο, τα μπαχαρικά και τον ντοματοχυμό. Ανακατεύετε και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Χαμηλώμετε την φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα. Ελέγχετε που και που κι αν χρειάζεται προσθέτετε λίγο νερό.
Ρίχνετε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο σε ένα ταψάκι 35 εκ. περίπου και το απλώνετε με χαρτί κουζίνας. Στρώνετε κάτω το 1/3 από τις μελιτζάνες. Κρατάτε στην άκρη 1 κούπα κιμά και από τον υπόλοιπο, στρώνετε τον μισό πάνω από τις μελιτζάνες. Στρώνετε άλλη μια στρώση μελιτζάνες και από πάνω τον υπόλοιπο κιμά. Τελειώνετε με μια στρώση μελιτζάνες.
Χτυπάτε το αυγό ελαφρά και το προσθέτετε στο γιαούρτι. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε την κούπα κιμά που κρατήσατε. Απλώνετε αυτό το μείγμα πάνω από την τελευταία στρώση μελιτζάνες.
Ψήνετε το φαγητό στους 180 βαθμούς για 35 - 40 λεπτά περίπου. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό με μια πλούσια πράσινη σαλάτα.
radicio.com