Εδώ θα βρείτε ένα μωσαϊκό θεμάτων . Κλείσαμε 10ετία και γι αυτό κάποιες αναρτήσεις έχουν αλλοιωθεί. Οι σελίδες που αναφέρω είναι τα νέα μου ιστολόγια που αλληλοστηρίζονται με αυτό εδώ το παλιό ... Σας ευχαριστώ!
Σάββατο 27 Απριλίου 2013
Πως θα χάσουμε τα «ψωμάκια» και την περιφέρεια!
Χορηγά Σωτηρία.
Πως θα χάσουμε τα «ψωμάκια» και την περιφέρεια!Για να χάσουμε τα «ψωμάκια» και την περιφέρεια, δεν αρκεί μόνο να τρώμε λιγότερο. Χρειάζεται να εστιάσουμε στα τρόφιμα που θα μειώσουν τις κατακρατήσεις και θα μας βοηθήσουν να διώξουμε το τοπικό λίπος.
Κλασικές Ελληνίδες με σωματότυπο «αχλάδι», φαρδιά περιφέρεια και ενοχλητικά «ψωμάκια»; Καθόλου σπάνιο. Ακόμα κι αν μας
ενοχλεί ή μας φαίνεται αντιαισθητικό, πρόκειται για τον απόλυτα κλασικό
γυναικείο σωματότυπο, που τείνει να αποθηκεύει λίπος στους γλουτούς,
τους μηρούς και τους γοφούς, επειδή έτσι επιτάσσουν οι γυναικείες
ορμόνες. Τα καλά νέα; Εκτός από την πιθανή μας δυσαρέσκεια σχετικά με
την εμφάνισή μας, θα πρέπει να νιώθουμε τυχερές σε σχέση με την υγεία
μας, καθώς ο εν λόγω σωματότυπος δεν σχετίζεται με προβλήματα υγείας
(κυρίως καρδιαγγειακά), όπως συμβαίνει με τις γυναίκες που έχουν
σωματότυπο ανδρικού τύπου («μήλο»), όπου το λίπος έχει την τάση να
συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι αν
το σώμα μας έχει σχήμα αχλαδιού θα ταλαιπωρηθούμε περισσότερο να
χάσουμε λίπος και πόντους στα επίμαχα σημεία, ενώ επιπλέον θα έχουμε να
πολεμήσουμε με τις κατακρατήσεις και την κυτταρίτιδα, που τείνουν να
αντιστέκονται ακόμα και στις πιο αυστηρές δίαιτες. Η λύση; Σίγουρα το να
τρώμε λιγότερο, αλλά κυρίως καλύτερα, επιλέγοντας τρόφιμα που θα μας
βοηθήσουν να χάσουμε λίπος από τα συγκεκριμένα σημεία. Ποια είναι αυτά
τα τρόφιμα; Από τη μία πλευρά οι φυτικές ίνες, που δεσμεύουν τη
χοληστερίνη των τροφών και μειώνουν την απορρόφηση του λίπους, και από
την άλλη οι πρωτεΐνες, που βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μας μάζας. Το
ιδανικό είναι μάλιστα να αυξήσουμε τη σωματική άσκηση και το νερό που
πίνουμε και παράλληλα να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού, ώστε να
απαλλαγούμε από τις κατακρατήσεις.
Πώς µας αδυνατίζουν οι φυτικές ίνες;
Με δύο τρόπους. Από τη μία πλευρά μάς προσφέρουν κορεσμό (μας χορταίνουν δηλαδή) ευκολότερα, με αποτέλεσμα να τρώμε τελικά μικρότερες ποσότητες φαγητού και κατ’ επέκταση να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Από την άλλη δημιουργούν μία κολλώδη ουσία στο έντερο που επιβραδύνει την απορρόφηση της τροφής. Τρώγοντας, λοιπόν, γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες, αφενός χορταίνουμε ευκολότερα και αφετέρου πεινάμε αργότερα.
Επιπλέον:
◗ Παίζουν καταλυτικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα. Έτσι δεν αυξάνεται πολύ το σάκχαρό μας όταν τις συμπεριλαμβάνουμε στα γεύματά μας.
◗ Δεσμεύουν μέρος της χοληστερίνης των υπόλοιπων τροφών με τις οποίες καταναλώνονται μαζί (π.χ. κόκκινο κρέας), εμποδίζουν την αφομοίωσή της από τον οργανισμό και ευνοούν έτσι την αποβολή της.
◗ Σε αυξημένες ποσότητες βοηθούν στην απώλεια συσσωρευμένου λίπους από την περιοχή της κοιλιάς, όπως ανακάλυψαν ειδικοί από την Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.
Περισσότερες φυτικές ίνες στην πράξη
Τις φυτικές ίνες τις βρίσκουμε σε όλες τις φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια) που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, για παράδειγμα στο αλεύρι προτού γίνει άσπρη φαρίνα, στα μήλα και στα πορτοκάλια πριν γίνουν χυμός, στα καρότα, στα μπιζέλια, στα ξερά φασόλια, στις φακές κ.α. Σε κάθε περίπτωση, οι καλύτερες πηγές φυτικών ινών είναι: τα δημητριακά ολικής άλεσης (δηλαδή τα δημητριακά που έχουν αλεστεί μαζί με τον εξωτερικό τους φλοιό, δηλαδή το πίτουρο, όπως το σιτάρι, η βρόμη, το κριθάρι, η σίκαλη), τα όσπρια (π.χ. φασόλια, φακές), τα φρούτα (π.χ. αχλάδια, φράουλες, ακτινίδια, σύκα) -κυρίως με τη φλούδα τους και καλύτερα όχι σε μορφή χυμού, αλλά ακόμα περισσότερο τα αποξηραμένα (για του λόγου το αληθές: 100 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα περιέχουν 1,5 γρ. φυτικές ίνες, ενώ η ίδια ποσότητα αποξηραμένων 6,1 γρ.)-, το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης, ο αρακάς, τα καρότα, το μαρούλι, το λάχανο, οι ξηροί καρποί, τα χόρτα, οι αγκινάρες, το αβοκάντο, το μπρόκολο, το σπανάκι κ.ά.
Για να καταφέρουμε να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών (25 γρ. την ημέρα), πρέπει να προσπαθήσουμε να τρώμε τουλάχιστον 3 φρούτα, 1 μεγάλη σαλάτα και 4 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά.
Λιγότερο αλάτι, λιγότερες κατακρατήσεις
Το αλάτι μπορεί να κρύβεται σε οποιοδήποτε τρόφιμο (π.χ. στο ψωμί, τα αλλαντικά, τα τυριά, τα δημητριακά πρωινού, τα έτοιμα γεύματα, τα διάφορα αρτοποιήματα), ακόμα και σε όσα έχουν γλυκιά γεύση, όπως το κρουασάν κ.ά. Δημιουργεί διάφορα προβλήματα στην υγεία μας και εκτός των άλλων ευνοεί τις κατακρατήσεις, γι’ αυτό και όταν κάνουμε δίαιτα είναι καλό να το αποφεύγουμε και παράλληλα να αυξάνουμε το νερό που πίνουμε, το οποίο βοηθά, μέσω της διούρησης, στο να «ξεφουσκώσουμε» και να αποβάλουμε τις τοξίνες.
Αν µας ενοχλούν
Δυστυχώς, πολλοί από εμάς νιώθουμε ενοχλήσεις, π.χ. φούσκωμα, πόνους, ναυτία κ.λπ., όταν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών ή όταν ξαφνικά αυξήσουμε πολύ την ποσότητα που τρώμε. Μία καλή λύση είναι η ταυτόχρονη κατανάλωση νερού, που μειώνει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Πολύ βοηθητικό μπορεί να αποδειχτεί επίσης το να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών σταδιακά, προσθέτοντας στη διατροφή μας 5 γρ. επιπλέον την εβδομάδα.
Διαιτολόγιο για μία εβδομάδα
Δευτέρα
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 2 αποξηραμένα σύκα ή δαμάσκηνα, 40 γρ. νιφάδες βρόμης, 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά)
Μεσημεριανό
1 τονοσαλάτα (χωρίς σος και με 1 κουταλιά ελαιόλαδο) και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Απογευματινό
2 μανταρίνια και 1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά)
Βραδινό
125 γρ. μοσχάρι (βραστό ή μαγειρευτό) μαζί με βραστά ή ψητά λαχανικά (με 1 κουταλιά ελαιόλαδο)
Τρίτη
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη, 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά), 1 πορτοκάλι ή 1 γκρέιπφρουτ
Μεσημεριανό
125 γρ. ψάρι ψητό ή βραστό, 1 μικρό πιάτο ψητά μανιτάρια και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 1 αχλάδι
Βραδινό
1 μερίδα αγκινάρες αλά πολίτα και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Τετάρτη
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 40 γρ. μούσλι χωρίς ζάχαρη, 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά), 2 ακτινίδια
Μεσημεριανό
150 γρ. κοτόπουλο ψητό ή βραστό, 1 μέτρια πατάτα ψητή ή βραστή και 1 μεγάλη σαλάτα λάχανο-καρότο με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 1 πορτοκάλι
Βραδινό
1 μερίδα φασολάκια κοκκινιστά, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 κουταλιά τυρί τύπου κότατζ ή κατίκι
Πέμπτη
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 κουταλάκι μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, 1 χούφτα φουντούκια, 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά)
Μεσημεριανό
1 μερίδα μοσχάρι με μελιτζάνες στην κατσαρόλα ή 1 μερίδα κοτόπουλο με μπάμιες και 1 μεγάλη σαλάτα λάχανο-καρότο με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 1 μήλο
Βραδινό
125 γρ. ψάρι ψητό ή βραστό, 1 μικρό πιάτο ψητά μανιτάρια και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Παρασκευή
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 κουταλάκι μαργαρίνη, 1 κουταλιά τυρί τύπου κότατζ ή κατίκι και 2 αποξηραμένα βερίκοκα ή δαμάσκηνα
Μεσημεριανό
1 μερίδα φακές σούπα, 5 ελιές, και βραστά ή ψητά λαχανικά με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 2 φέτες ανανά
Βραδινό
150 γρ. κοτόπουλο ψητό ή βραστό, 1 μέτρια πατάτα ψητή ή βραστή και 1 μεγάλη σαλάτα λάχανο-καρότο με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Σάββατο
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 2 αποξηραμένα σύκα ή δαμάσκηνα, 50 γρ. νιφάδες βρόμης και 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά)
Μεσημεριανό
1 μερίδα σπανακόρυζο ή πρασόρυζο, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 κουταλιά τυρί τύπου κότατζ ή κατίκι
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 5 μικρές φράουλες
Βραδινό
2 αυγά ομελέτα χωρίς λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι (όπου μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια) και 1 χωριάτικη σαλάτα (αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριές) με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Κυριακή
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 40 γρ. μούσλι χωρίς ζάχαρη, 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά) και 2 μικρά αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα ή σύκα ή δαμάσκηνα)
Μεσημεριανό
150 γρ. ψαρονέφρι, 1 μέτρια πατάτα ψητή ή βραστή και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 1 μήλο
Βραδινό
1 μερίδα φασολάκια κοκκινιστά, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 κουταλιά τυρί τύπου κότατζ ή κατίκι
Πώς µας αδυνατίζουν οι φυτικές ίνες;
Με δύο τρόπους. Από τη μία πλευρά μάς προσφέρουν κορεσμό (μας χορταίνουν δηλαδή) ευκολότερα, με αποτέλεσμα να τρώμε τελικά μικρότερες ποσότητες φαγητού και κατ’ επέκταση να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Από την άλλη δημιουργούν μία κολλώδη ουσία στο έντερο που επιβραδύνει την απορρόφηση της τροφής. Τρώγοντας, λοιπόν, γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες, αφενός χορταίνουμε ευκολότερα και αφετέρου πεινάμε αργότερα.
Επιπλέον:
◗ Παίζουν καταλυτικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα. Έτσι δεν αυξάνεται πολύ το σάκχαρό μας όταν τις συμπεριλαμβάνουμε στα γεύματά μας.
◗ Δεσμεύουν μέρος της χοληστερίνης των υπόλοιπων τροφών με τις οποίες καταναλώνονται μαζί (π.χ. κόκκινο κρέας), εμποδίζουν την αφομοίωσή της από τον οργανισμό και ευνοούν έτσι την αποβολή της.
◗ Σε αυξημένες ποσότητες βοηθούν στην απώλεια συσσωρευμένου λίπους από την περιοχή της κοιλιάς, όπως ανακάλυψαν ειδικοί από την Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.
Περισσότερες φυτικές ίνες στην πράξη
Τις φυτικές ίνες τις βρίσκουμε σε όλες τις φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια) που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, για παράδειγμα στο αλεύρι προτού γίνει άσπρη φαρίνα, στα μήλα και στα πορτοκάλια πριν γίνουν χυμός, στα καρότα, στα μπιζέλια, στα ξερά φασόλια, στις φακές κ.α. Σε κάθε περίπτωση, οι καλύτερες πηγές φυτικών ινών είναι: τα δημητριακά ολικής άλεσης (δηλαδή τα δημητριακά που έχουν αλεστεί μαζί με τον εξωτερικό τους φλοιό, δηλαδή το πίτουρο, όπως το σιτάρι, η βρόμη, το κριθάρι, η σίκαλη), τα όσπρια (π.χ. φασόλια, φακές), τα φρούτα (π.χ. αχλάδια, φράουλες, ακτινίδια, σύκα) -κυρίως με τη φλούδα τους και καλύτερα όχι σε μορφή χυμού, αλλά ακόμα περισσότερο τα αποξηραμένα (για του λόγου το αληθές: 100 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα περιέχουν 1,5 γρ. φυτικές ίνες, ενώ η ίδια ποσότητα αποξηραμένων 6,1 γρ.)-, το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης, ο αρακάς, τα καρότα, το μαρούλι, το λάχανο, οι ξηροί καρποί, τα χόρτα, οι αγκινάρες, το αβοκάντο, το μπρόκολο, το σπανάκι κ.ά.
Για να καταφέρουμε να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών (25 γρ. την ημέρα), πρέπει να προσπαθήσουμε να τρώμε τουλάχιστον 3 φρούτα, 1 μεγάλη σαλάτα και 4 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά.
Λιγότερο αλάτι, λιγότερες κατακρατήσεις
Το αλάτι μπορεί να κρύβεται σε οποιοδήποτε τρόφιμο (π.χ. στο ψωμί, τα αλλαντικά, τα τυριά, τα δημητριακά πρωινού, τα έτοιμα γεύματα, τα διάφορα αρτοποιήματα), ακόμα και σε όσα έχουν γλυκιά γεύση, όπως το κρουασάν κ.ά. Δημιουργεί διάφορα προβλήματα στην υγεία μας και εκτός των άλλων ευνοεί τις κατακρατήσεις, γι’ αυτό και όταν κάνουμε δίαιτα είναι καλό να το αποφεύγουμε και παράλληλα να αυξάνουμε το νερό που πίνουμε, το οποίο βοηθά, μέσω της διούρησης, στο να «ξεφουσκώσουμε» και να αποβάλουμε τις τοξίνες.
Αν µας ενοχλούν
Δυστυχώς, πολλοί από εμάς νιώθουμε ενοχλήσεις, π.χ. φούσκωμα, πόνους, ναυτία κ.λπ., όταν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών ή όταν ξαφνικά αυξήσουμε πολύ την ποσότητα που τρώμε. Μία καλή λύση είναι η ταυτόχρονη κατανάλωση νερού, που μειώνει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Πολύ βοηθητικό μπορεί να αποδειχτεί επίσης το να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών σταδιακά, προσθέτοντας στη διατροφή μας 5 γρ. επιπλέον την εβδομάδα.
Διαιτολόγιο για μία εβδομάδα
Δευτέρα
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 2 αποξηραμένα σύκα ή δαμάσκηνα, 40 γρ. νιφάδες βρόμης, 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά)
Μεσημεριανό
1 τονοσαλάτα (χωρίς σος και με 1 κουταλιά ελαιόλαδο) και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Απογευματινό
2 μανταρίνια και 1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά)
Βραδινό
125 γρ. μοσχάρι (βραστό ή μαγειρευτό) μαζί με βραστά ή ψητά λαχανικά (με 1 κουταλιά ελαιόλαδο)
Τρίτη
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη, 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά), 1 πορτοκάλι ή 1 γκρέιπφρουτ
Μεσημεριανό
125 γρ. ψάρι ψητό ή βραστό, 1 μικρό πιάτο ψητά μανιτάρια και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 1 αχλάδι
Βραδινό
1 μερίδα αγκινάρες αλά πολίτα και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Τετάρτη
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 40 γρ. μούσλι χωρίς ζάχαρη, 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά), 2 ακτινίδια
Μεσημεριανό
150 γρ. κοτόπουλο ψητό ή βραστό, 1 μέτρια πατάτα ψητή ή βραστή και 1 μεγάλη σαλάτα λάχανο-καρότο με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 1 πορτοκάλι
Βραδινό
1 μερίδα φασολάκια κοκκινιστά, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 κουταλιά τυρί τύπου κότατζ ή κατίκι
Πέμπτη
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 κουταλάκι μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, 1 χούφτα φουντούκια, 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά)
Μεσημεριανό
1 μερίδα μοσχάρι με μελιτζάνες στην κατσαρόλα ή 1 μερίδα κοτόπουλο με μπάμιες και 1 μεγάλη σαλάτα λάχανο-καρότο με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 1 μήλο
Βραδινό
125 γρ. ψάρι ψητό ή βραστό, 1 μικρό πιάτο ψητά μανιτάρια και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Παρασκευή
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 κουταλάκι μαργαρίνη, 1 κουταλιά τυρί τύπου κότατζ ή κατίκι και 2 αποξηραμένα βερίκοκα ή δαμάσκηνα
Μεσημεριανό
1 μερίδα φακές σούπα, 5 ελιές, και βραστά ή ψητά λαχανικά με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 2 φέτες ανανά
Βραδινό
150 γρ. κοτόπουλο ψητό ή βραστό, 1 μέτρια πατάτα ψητή ή βραστή και 1 μεγάλη σαλάτα λάχανο-καρότο με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Σάββατο
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 2 αποξηραμένα σύκα ή δαμάσκηνα, 50 γρ. νιφάδες βρόμης και 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά)
Μεσημεριανό
1 μερίδα σπανακόρυζο ή πρασόρυζο, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 κουταλιά τυρί τύπου κότατζ ή κατίκι
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 5 μικρές φράουλες
Βραδινό
2 αυγά ομελέτα χωρίς λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι (όπου μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια) και 1 χωριάτικη σαλάτα (αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριές) με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Κυριακή
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 40 γρ. μούσλι χωρίς ζάχαρη, 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά) και 2 μικρά αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα ή σύκα ή δαμάσκηνα)
Μεσημεριανό
150 γρ. ψαρονέφρι, 1 μέτρια πατάτα ψητή ή βραστή και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 1 μήλο
Βραδινό
1 μερίδα φασολάκια κοκκινιστά, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 κουταλιά τυρί τύπου κότατζ ή κατίκι
Στρατηγός Μακρυγιάννης 1797 - 27 Aπριλίου 1864
...ένα πράγμα με παρακινεί και μένα να γράφω, ότι τούτην την Πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Έγραψα γυμνή την αλήθεια να ιδούνε όλοι οι Έλληνες και να μπαίνουν σε φιλοτιμία και τα παιδιά μας να λένε "έχουμε αγώνες πατρικούς, έχουμε θυσίες"
Στρατηγός Μακρυγιάννης 1797 - 27 Aπριλίου 1864
ΣΙΩΠΗ
ΣΙΩΠΗ
Στις 27 Απριλίου 1941, τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα. Η Πηνελόπη Δέλτα παίρνει δηλητήριο για να αυτοκτονήσει σε ηλικία 67 ετών. Ο θάνατός της θα έρθει τελικά στις 2 Μαίου.
Στον τάφο της, στον κήπο του σπιτιού της, χαράχτηκε η λέξη ΣIΩΠH.
ΡΑΙΝΕΡ ΠΑΡΙΑ ΡΙΛΚΕ «Η ανάσταση του Λαζάρου»
ΡΑΙΝΕΡ ΠΑΡΙΑ ΡΙΛΚΕ «Η ανάσταση του Λαζάρου»
ΠΙΝΑΚΑΣ , Sebastiano del Piombo «Η ανάσταση του Λαζάρου»
Για τον ένα, λοιπόν και για τον άλλο,/ χρειάστηκε αυτό. Γιατί, σημάδια, βλέπεις,
που να φωνάζουν μόνα τους, χρειαζόνταν./ Μα, ονειρευόταν, οι Μαρίες και οι Μάρθες
θα ‘πρεπε ν’ αρκεστούν και να εννοήσουν,/ ότι μπορούσε. Μα δεν το πίστευαν,
κι όλοι έλεγαν: Τι έρχεσαι, Κύριε, τώρα;/ Και, τότε, πήγε, το Απαγορευμένο
να πράξει στην ειρηνεμένη φύση:/ Καταγαναχτισμένος. Για τον τάφο, ρώτησε,
με κλειστά, σχεδόν, τα μάτια,/ Πονούσε. Πώς κυλούσαν τα δάκρυά του,
τους φάνηκε, και σπρώχνονταν κοντά του/ γιομάτοι περιέργεια. Μα ως και ο δρόμος
του ‘ταν πολύς και, εκείνο, του φαινόταν/ σαν πείραμα, που με τη φρίκη παίζει, -
και μια αψηλή φωτιά ξέσπασεν, αίφνης,/ μέσα του – τέτοια αντίρρηση, για κάθε
μια διάκριση που κάνουν για τη ζωή τους/ ή για το θάνατό τους, ώστε, εκείνη
η αντίρρηση, για κάθε ζυγό, εγίνη/ μόνο έχθρα, τη στιγμή, που, βραχνιασμένα,
τους πρόσταζε: Κυλήστε την πέτρα!/ Πώς θα βρόμαγε πια (γιατί, η τετάρτη
μέρα ήταν) μια φωνή ‘πε, – όμως εκείνος,/ παιδεμένος στεκόταν, κι ήταν, όλος,
γιομάτος απ’ την κίνησην εκείνη,/ που μέσα του υψωνόταν, και βαρύ,
πολύ βαρύ, του ανύψωνε το χέρι -/ (ποτέ πιο αργά ένα χέρι δεν υψώθη
κι ούτε θα υψωθεί πια, απ’ το χέρι εκείνο),/ ώσπου λάμποντας, στάθηκε στον αέρα
και, πάνω, κει, σύρθηκεν ως τα νύχια:/ τώρα, τον πήρε η φρίκη, τι, θα θέλαν
όλοι οι νεκροί, από τον απομυζημένο/ τάφο, να ρθούνε πίσω, ξεπετώντας
σάμπως νύμφες εντόμων, απ’ το στρώμα/ της οριζόντιας θέσης τους – μα Κάτι
μόνο, ύστερα, λοξά στη μέρα, εστάθη,/ κ’ είδαν, πως η ακαθόριστη κι αβέβαιη ζωή,
στην αγορά το πήρε πάλι.
(Ρ. Μ. Ρίλκε, Ποιήματα, εκδ. Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος, μτφ. Άρη Δικταίου)
ΑΠΟ http:// itzikas.wordpress.com/
ΠΙΝΑΚΑΣ , Sebastiano del Piombo «Η ανάσταση του Λαζάρου»
Για τον ένα, λοιπόν και για τον άλλο,/ χρειάστηκε αυτό. Γιατί, σημάδια, βλέπεις,
που να φωνάζουν μόνα τους, χρειαζόνταν./ Μα, ονειρευόταν, οι Μαρίες και οι Μάρθες
θα ‘πρεπε ν’ αρκεστούν και να εννοήσουν,/ ότι μπορούσε. Μα δεν το πίστευαν,
κι όλοι έλεγαν: Τι έρχεσαι, Κύριε, τώρα;/ Και, τότε, πήγε, το Απαγορευμένο
να πράξει στην ειρηνεμένη φύση:/ Καταγαναχτισμένος. Για τον τάφο, ρώτησε,
με κλειστά, σχεδόν, τα μάτια,/ Πονούσε. Πώς κυλούσαν τα δάκρυά του,
τους φάνηκε, και σπρώχνονταν κοντά του/ γιομάτοι περιέργεια. Μα ως και ο δρόμος
του ‘ταν πολύς και, εκείνο, του φαινόταν/ σαν πείραμα, που με τη φρίκη παίζει, -
και μια αψηλή φωτιά ξέσπασεν, αίφνης,/ μέσα του – τέτοια αντίρρηση, για κάθε
μια διάκριση που κάνουν για τη ζωή τους/ ή για το θάνατό τους, ώστε, εκείνη
η αντίρρηση, για κάθε ζυγό, εγίνη/ μόνο έχθρα, τη στιγμή, που, βραχνιασμένα,
τους πρόσταζε: Κυλήστε την πέτρα!/ Πώς θα βρόμαγε πια (γιατί, η τετάρτη
μέρα ήταν) μια φωνή ‘πε, – όμως εκείνος,/ παιδεμένος στεκόταν, κι ήταν, όλος,
γιομάτος απ’ την κίνησην εκείνη,/ που μέσα του υψωνόταν, και βαρύ,
πολύ βαρύ, του ανύψωνε το χέρι -/ (ποτέ πιο αργά ένα χέρι δεν υψώθη
κι ούτε θα υψωθεί πια, απ’ το χέρι εκείνο),/ ώσπου λάμποντας, στάθηκε στον αέρα
και, πάνω, κει, σύρθηκεν ως τα νύχια:/ τώρα, τον πήρε η φρίκη, τι, θα θέλαν
όλοι οι νεκροί, από τον απομυζημένο/ τάφο, να ρθούνε πίσω, ξεπετώντας
σάμπως νύμφες εντόμων, απ’ το στρώμα/ της οριζόντιας θέσης τους – μα Κάτι
μόνο, ύστερα, λοξά στη μέρα, εστάθη,/ κ’ είδαν, πως η ακαθόριστη κι αβέβαιη ζωή,
στην αγορά το πήρε πάλι.
(Ρ. Μ. Ρίλκε, Ποιήματα, εκδ. Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος, μτφ. Άρη Δικταίου)
ΑΠΟ http://
30 μέρη στο κόσμο που δεν θα πιστεύετε ότι υπάρχουν!
30 μέρη στο κόσμο που δεν θα πιστεύετε ότι υπάρχουν!
Ο κόσμος μας είναι γεμάτος από όμορφα μέρη, κάποιες φορές τόσο όμορφα που είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι υπάρχουν στα αλήθεια: ροζ λίμνες, εντυπωσιακές πεδιάδες με λεβάντες ή με τουλίπες, φαράγγια και βουνά που κόβουν την ανάσα...
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου (36 φωτογραφίες): http://www.dinfo.gr/
Μουσείο Αρχαίας Αγοράς (Στοά Αττάλου)
Μουσείο Αρχαίας Αγοράς (Στοά Αττάλου)
Μυροδοχείο με μορφή γονατιστού αθλητή που δένει
στο κεφάλι του την ταινία του νικητή
540 π.ν.χ. περίπου
Οι αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Αθήναιος, ο Ιπποκράτης, ο Ξενοφών, ο Ηρόδοτος, ο Αριστοτέλης, ο Θεόφραστος και άλλοι, αναφέρουν λεπτομέρειες σχετικά με τα αρχαία αρώματα από λουλούδια, τα οποία έπαιρναν το όνομά τους είτε από το αρωματικό φυτό από το οποίο παράγονταν είτε από το όνομα του παρασκευαστή τους. Το "μεγαλλείον" για παράδειγμα, διάσημο άρωμα της Εφέσου, πήρε το όνομά του από τον Μέγαλλο από τη Σικελία. Τα πιο γνωστά αρχαία ελληνικά αρώματα ήταν το ίρινον, ελαιόλαδο με εκχυλίσματα από ρίζες ίριδας, το νάρδον, το βάλσαμο, η στακτή το αυθεντικό βάλσαμο μύρου, το μελίνιο από κυδωνέλαιο, το ρόδιο μία διάσημη αλοιφή από τη Ρόδο από εκχύλισμα τριαντάφυλλου μαζί με άλλα αιθέρια έλαια, τοτύλιον έλαιον και άλλα.
Μυροδοχείο με μορφή γονατιστού αθλητή που δένει
στο κεφάλι του την ταινία του νικητή
540 π.ν.χ. περίπου
Οι αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Αθήναιος, ο Ιπποκράτης, ο Ξενοφών, ο Ηρόδοτος, ο Αριστοτέλης, ο Θεόφραστος και άλλοι, αναφέρουν λεπτομέρειες σχετικά με τα αρχαία αρώματα από λουλούδια, τα οποία έπαιρναν το όνομά τους είτε από το αρωματικό φυτό από το οποίο παράγονταν είτε από το όνομα του παρασκευαστή τους. Το "μεγαλλείον" για παράδειγμα, διάσημο άρωμα της Εφέσου, πήρε το όνομά του από τον Μέγαλλο από τη Σικελία. Τα πιο γνωστά αρχαία ελληνικά αρώματα ήταν το ίρινον, ελαιόλαδο με εκχυλίσματα από ρίζες ίριδας, το νάρδον, το βάλσαμο, η στακτή το αυθεντικό βάλσαμο μύρου, το μελίνιο από κυδωνέλαιο, το ρόδιο μία διάσημη αλοιφή από τη Ρόδο από εκχύλισμα τριαντάφυλλου μαζί με άλλα αιθέρια έλαια, τοτύλιον έλαιον και άλλα.
Η Βαρβάκειος Αγορά και η ιστορία της
http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/04/h-varvakeios-agora-kai-h-istoria-ths.html
Η Βαρβάκειος Αγορά και η ιστορία της
Η Βαρβάκειος Αγορά και η ιστορία της
Με ιστορία περίπου 150 ετών η Βαρβάκειος Αγορά έχει ταΐσει όλη την Αθήνα. Δημιουργήθηκε χάρη στον εθνικό ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη
και αποτελεί τον πιο αληθινό -και αποκαρδιωτικό συχνά- δείκτη της
ευημερίας της χώρας. Καθώς παραδοσιακά τέτοιες εορταστικές μέρες
κατακλύζεται από πολίτες για τις αγορές τους, ανατρέχουμε στην ιστορία
της.
Το 1874 ο Δήμος της Αθήνας είχε ήδη συνειδητοποιήσει την ανάγκη να αποκτήσει τη δική του Δημοτική Αγορά,
με τον δήμαρχο Παναγή Κυριακό να είναι αποφασισμένος για την ανέγερσή
της. Μέχρι τότε λειτουργούσε σε παράγκες στις παρυφές της αρχαίας
αγοράς, στο τέρμα της σημερινής οδού Αιόλου, στη ρωμαϊκή αγορά και στο
Γυμνάσιο του Αδριανού. Το βασιλικό διάταγμα που όριζε τον τόπο ανέγερσης
εξεδόθη το 1876 ενώ με τη δωρεά του Βαρβάκη ξεκίνησαν οι εργασίες το
1878, όμως οι καθυστερήσεις ήταν τεράστιες.
Βρισκόμαστε εκείνη την εποχή στο χώρο που βρίσκεται ανατολικά της Βαρβακείου
όπως την ξέρουμε σήμερα, οι εργασίες προχωρούν, όμως μια πυρκαγιά
έρχεται να προκαλέσει αναστάτωση και περισσότερες καθυστερήσεις.
Συγκεκριμένα, στις 8 και 9 Αυγούστου 1884 καταστράφηκαν οι παράγκες της
παλαιότερης Αγοράς (της περιόδου της Τουρκοκρατίας) που λειτουργούσε
ακόμη τότε στα ανατολικά της Βιβλιοθήκης του Αδριανού.
Η ανάγκη να επισπευσθούν οι εργασίες ήταν επιτακτική και έτσι άρχισαν να επιταχύνονται οι εργασίες στην οδό Αθηνάς,
Η Νέα Αγορά ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην πόλη το 1886 ενώ
υποβλήθηκε και σε ανακαίνιση μεταξύ των ετών 1979-1996. Αξίζει να
σημειωθεί ότι μετά το σεισμό του 1880 βρέθηκε σε βάθος 60 εκατοστών
άγαλμα της θεάς Αθηνάς, πάνω σε βάθρο. Θεωρείται ότι η Αθηνά του
Βαρβακείου είναι πιστό σε σμίκρυνση αντίγραφο της χρυσελεφάντινης Αθηνάς
του Παρθενώνα, λαξεμένη κατά τους ρωμαϊκούς πολέμους.
Ο χάρτης της Βαρβακείου
Σήμερα μπορεί να βρει κανείς ό,τι επιθυμεί για το τραπέζι του μέσα
στην πολύβοη αγορά της Αθήνας. Κρέατα κάθε λογής, ψάρια, φρούτα και
λαχανικά, μπαχάρια και ξερούς καρπούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας σε κάθε
δυνατή ποικιλία και τιμή. Το αλισβερίσι με τους εμπόρους είναι
γοητευτικότατο και απολύτως ενημερωτικό. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της
Κρεαταγοράς στη Βαρβάκειο Κλεάνθης Τσιρώνης: «Το κρέας είναι σαν το
λουλούδι, δεν αγοράζεις το πιο θαμπό και μίζερο λουλούδι από τον
ανθοπώλη. Διαλέγεις το πιο ζωηρό. Το ίδιο και με το κρέας. Το καλό κρέας
μιλάει από μόνο του», έλεγε στην Athens Voice.
Ο Τσιρώνης αποτελεί πραγματική μορφή της αγοράς και διακρίνεται για
το σύγχρονο πνεύμα του και τους νεωτερισμούς του. Είναι αυτός που
ενθάρρυνε και βοήθησε καταλυτικά την Εθνική Λυρική Σκηνή και τους
Atenistas (φωτό κάτω) για να πραγματοποιήσουν μια σπάνια βραδιά όπερας
μέσα στην Κρεαταγορά, συγκεντρώνοντας 4.000 ενθουσιώδεις θεατές.
Το 85% των πελατών είναι τακτικοί, έχουν κάνει πια τις γνωριμίες
τους, έχουν τους σταθερούς πάγκους που ψωνίζουν ξέρουν που να
απευθυνθούν για ευκαιρίες, πότε θα φέρει κάθε πωλητής το πιο εκλεκτό
προϊόν του.
Τη δική του μοναδική γαστρονομική ιστορία έχουν και τα μαγειρεία της
Αγοράς που μπορούν να ταϊσουν τους πεινασμένους της πόλης οποιαδήποτε
ώρα της ημέρας. Ο πατσάς είναι το σήμα κατατεθέν μαζί με τα υπέροχα
μαγειρευτά που σε κάνουν να κολλάς επί ώρα μπροστά στη βιτρίνα μέχρι να
διαλέξεις τί θέλεις.
Φημισμένα είναι βέβαια ο Παπανδρέου που σερβίρει πατσά στην αγορά εδώ
και 60 χρόνια, αλλά και το «Οινομαγειρίο η Ήπειρος» με τη φημισμένη
μαγειρίτσα. Παραδίπλα βέβαια βρίσκεται και το φημισμένο ρεμπετάδικο «Η
Στοά των Αθανάτων». Στα τραπέζια αυτά κάθισαν και κάθονται πολλοί
επώνυμοι, ενώ οι παλαιότεροι δεν μπορούν να ξεχάσουν τη Μελίνα Μερκούρη,
τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Βασίλη Τσιτσάνη...
Πηγή: iefimerida.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Maria Dimitriou 1 Απριλίου στις 3:51 μ.μ. · exypnes-idees.gr 7 Μοναδικά φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρε...
-
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση . 17 Ιουλίου 2017 · Η Anna Nikolaidou κοινοποίησε ένα βίντεο σ...
-
Ο Σταφυλίνακας Kλικ στη φωτογραφία για περισσότερα http://toperivoli.com/content/%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%...
-
http://share24.gr/9-tropi-gia-na-antidrasis-otan-kapios-se-pligosi/ 9 Τρόποι για να Αντιδράσεις Όταν Κάποιος σε Πληγώσει - share24.gr...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο . 4 σημάδια-καμπανάκια ότι ο μεταβολισμός σας είναι στα κόκκινα και κιν...
-
Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση του George Styl Όταν ήμουν μικρός η γιαγιά μου τα έβαζε στο καντήλι για φυτίλι !!! Ξε...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Bossnews.gr . · Πως να απαλλαγείτε από το νύχι που μπαίνει μέσα στο δέρμ...
-
Maria Dimitriou 22 Αυγούστου στις 12:22 π.μ. · olympospress.blogspot.com Γιατί οι Δελφοί έστειλαν τους Σ...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Dimitra Nikolaou . Η αρμπαρόριζα η θαυματουργή για τα νεύρα ...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Διατροφη Υγεια . Αγιόκλημα: Ένα θαυματουργό φαρμακευτικό φυτό που πρέπει να...