Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Συνταγές για τα καλύτερα smoothies

http://www.agrotikabook.gr

Συνταγές για τα καλύτερα smoothies και για θεραπευτικούς χυμούς


Τσάι Λεμονόχορτο
Συστατικά: 1 φλιτζάνι Λεμονόχορτο,ψιλοκομμένο (κατεψυγμενο η Αποξηραμένο ) 3 λίτρα νερό 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο Τζιντζερ,ψιλοκομμένο Μέθοδος: 1.Συνδυάστε όλα τα συστατικά σε μια μεγάλη κατσαρολα 2.Σιγοβράστε για 10 λεπτά. 3.Στο τελος βγαλτε το λεμονόχορτο και το τζίντζερ από το νερό και πετάξτε τα. 4.Τοποθετήστε το τσάι σε γυαλινη ή πλαστικη κανάτα και βαλτε τη στο ψυγειο. 5.Σερβίρουμε με φέτα λεμονιού.

Τα Πράσινα Smoothies

πράσινα smoothies  χυμοι Οι περισσότεροι από εμάς επειδη δεν τρώμε αρκετά πράσινα λαχανικα, τα smoothie είναι ένας εγγυημένος και εύκολος τρόπος για να πάρουμε μεγαλες ποσότητες χόρτων στη διατροφή μας. Βασικά, το πράσινο smoothie αποτελείται από φρούτα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σας δίνει ακριβώς ένα όμορφο πρωινό, δείπνο, ή σνακ. Πώς να κάνετε τα καλύτερα Πράσινα Smoothie. 4 Χρήσιμες Συμβουλές Εδώ είναι τέσσερις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε το πράσινο smoothie σας οσο το δυνατόν πιο νόστιμο και θρεπτικό: 1.Ποτέ τίποτα άλλο εκτός από μείγμα: (Α) φρούτα, (Β) πράσινα φυλλώδη λαχανικά, (Γ) νερό (Όχι τα λαχανικά που περιέχουν άμυλο, όπως τα λαχανικά ρίζας, πατάτες, μπρόκολο, παντζάρια, λάχανο, κ.λπ.) Σημείωση: Οι ντομάτες, τα αγγούρια και τα αβοκάντο μετράνε για φρούτα! 2.Φροντίστε να είναι όσο το δυνατόν απλα υλικα (μην βαζετε πάρα πολλά συστατικά, θα χαλάσει το καλό γούστο του smoothie. 3.Ξεκινήστε με ανάμειξη smoothies που περιέχουν περισσότερα φρούτα από ό, τι λαχανικά (περίπου το 60% φρούτα έναντι 40% φυλλώδη λαχανικά), μέχρι το σώμα σας να συνηθίσει τη γεύση των χόρτων. 4.Προσπαθήστε να ανακατεψτε τα λαχανικά στο πράσινο smoothie σας (αυτό θα εξασφαλίσει ότι δεν θα πάρετε ανθυγιεινες αναλογίες αλκαλοειδων).

10 Συνταγές για Πράσινα Smoothies

Green Smoothie – Green Citrus Smoothie
Smoothie # 1
3-4 φύλλα του λάχανου
1 αχλάδι
1 μπανάνα
1 φλιτζάνι κατεψυγμένα μάνγκο
2 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές λιναροσπορο.

Smoothie # 2
1 φλιτζάνι σπανάκι
3-4 φύλλα λάχανο
λίγο δυόσμο
1 μπανάνα
1 / 2 μήλο
6 φράουλες
1 / 2 φλιτζάνι κομμένα ανανά
1 / 2 αβοκάντο
2 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές αψητα αμύγδαλα σκονη
1 κουταλιά της σούπας κρεμα καρύδας
1 κουταλιά της σούπας λιναροσπορο κοπανισμενο
Λιγο κατεψυγμένο μάνγκο

Smoothie # 3
4 φύλλα μαρουλιού
1 / 2 αβοκάντο
1 μήλο
1 μπανάνα
1 φλιτζάνι κομμένο ανανά
1 / 2 φλυτζάνι μυρτιλλα
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά της σούπας κρεμμα καρύδας
1 κουταλιά της σούπας σιροπι αγαύης (προαιρετικά)

Smoothie # 4
5 φύλλα μαρουλιού
4 μπανάνες
2 χούφτες σαλάτα
3 φλιτζάνια νερό

Smoothie # 5
150 γραμμάρια σπανάκι
1 μάνγκο
2 φλιτζάνια νερό

Smoothie # 6
σπανάκι
1 μπανάνα
1 1 / 2 φλιτζάνια ανανά
2 πορτοκάλια
2 φλιτζάνια νερό

Smoothie # 7
2 φλιτζάνια σπανάκι
1 μπανάνα
1 φλιτζάνι κομμάτια μάνγκο
1 κουταλιά της σούπας λιναροσπορος κοπανισμενος
2 φλιτζάνια νερό

Smoothie # 8
2 φλιτζάνια σπανάκι
1 μήλο
1 μπανάνα
Χυμό από 1 λάιμ
1 κουταλιά της σούπας πράσινο χορτάρι σκόνη, κριθάρι (προαιρετικά)
2 φλιτζάνια νερό

Smoothie # 9
1 φλιτζάνι σπανάκι
1 φλιτζάνι ρόκα
1 φλιτζάνι φράουλες
1 μάνγκο
1 μήλο
1 κουταλιά της σούπας πράσινο χορτάρι σκόνη κριθάρι (προαιρετικά)
2 φλιτζάνια νερό

Smoothie # 10
3-4 φύλλα λάχανο
1 μπανάνα
1 φλιτζάνι φράουλες
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά της σούπας λιναροσπορος κοπανισμενος
1 κουταλιά της σούπας σπόροι κάνναβης

Φυσικός χυμός που βοηθά στη χώνευση και ανακουφίζει από το βήχα. Πινεται το πρωί και το απόγευμα. Συνταγή: Υλικά: Για 3 μερίδες 100 g μπανάνα 100 g ανανά 100 g μήλα 100 ml χυμό πορτοκάλι 50 g χρένο Εκτελεση: Βάλτε όλα τα φρούτα σε ένα μπλέντερ και χτυπηστε μεχρι να γινουν πουρές. Σερβίρετε. Μπορουμε να πίνουμε δύο φορές την ημέρα, πρωί και απόγευμα. Θρεπτική αξία ανά μερίδα: Ενέργεια: 65 kcals Πρωτεΐνες: 0,8 g Λίπος: 0,3 g Υδατάνθρακες: 16,8 g

Χυμός φρούτων

Χυμός για άτομα με αλλεργίες: Υλικά: για 4 ατομα 250 γραμμάρια καρότα, 350 γραμμάρια πεπονι, 350 γραμμάρια καρπούζι, 300 γραμ. μήλα, και λιγο χυμός λεμόνι,
Χυμός 2 πορτοκαλιών η μανταρινιών. πορτοκαλάδα χυμοί πορτοκάλι Πώς να κάνετε τον χυμο: Βαλτε όλα τα φρούτα (εκτός εσπεριδοειδών) στην αποχυμωτή και παρτε το χυμό. Ρίξτε το σε ένα μεγαλο δοχειο, και προσθεστε το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιου και ανακατεύετε καλά. Διατηρείται στο ψυγείο. Σερβίρετε κρύο. Θρεπτική αξία ανά μερίδα: Ενέργεια: 130 Cal Πρωτεΐνες: 2,1 g Λίπος: 0,9 g Υδατάνθρακες: 31,9 g Για το Στομάχι;
Χυμος πατάτας!
χυμός πατάτας

Στις πατάτες βρίσκεται μια ουσία που λέγεται Ατροπίνη, και είναι παρούσα σε όλα της τα συγγενικα λαχανικα. Η Ατροπίνη, σε μικρές ποσότητες, κανει πραγματικά θαύματα στη βοήθεια και την ανακούφιση απο γαστρεντερικους πόνους και κράμπες. Απλά πίνοντας ένα ποτήρι χυμό βιολογικης πατάτας πριν ή μετά το γεύμα μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να χωνέψει το φαγητό, ομαλα και χωρις πόνο! Αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά οφέλη που εχουμε με τη κατανάλωση χυμου πατάτας. Ξέρατε ότι έχει επίσης σχετιστεί με τον καθαρισμό στο δέρμα και την ανακούφιση του πόνου από ρευματισμούς; Ο χυμός πατάτας ειναι ένα υγιές ποτό για την τόνωση του πεπτικού συστήματος και προστατεύσει το στομάχι από διάφορες παθήσεις. Έλκη στο στομάχι, ρευματοειδή αρθρίτιδα και ηπατικές διαταραχές μπορεί να αντιμετωπιστουν με την κατανάλωση χυμου πατάτας. Ο χυμός οφελει το πεπτικο συστημα με τη δραστική μείωση των πιθανοτήτων της δυσκοιλιότητας. “ Επειδη ο χυμός πατάτας δεν μπορεί να θεωρηθεί πολύ ευχάριστος στη γευση,μπορεί να αναμειχθεί με άλλους χυμούς: όχι μόνο με το καρότο ή άλλων λαχανικών, αλλά και με φρέσκο χυμό λεμονιού και μέλι. Ειδικότερα, πίνοντας ακατέργαστο χυμό πατάτας αναμεικτο με λίγο μέλι μπορεί να αφαιρέσει το πλεονάζον ουρικό οξύ από το σώμα και να απολυμανει τα έντερά σας με έναν φυσικό τρόπο. Επιπλέον, ο χυμός πατάτας μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της διάρροιας. Σημείωση: για τη διάγνωση, τη θεραπεία ή την πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για μια διαιτητική αγωγή ειδικά για τις ανάγκες σας.
Χυμος Πορτοκαλι με γιαουρτι Υλικα: 2 Κύπελλα χυμό πορτοκαλιού 1 μικρή μπανάνα 1 κουταλιά Σιρόπι Αγαύης ½ φλιτζάνι γιαουρτι Vanilla Πως το κάνετε: 1. Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και ανακατεψτε το μίγμα. 2. Σερβίρετε σε ψηλά ποτήρια με φέτα πορτοκάλι ή / και γαρνιτούρα.
Χυμος Καρπούζι τροφη καρπούζι παιδι κορίτσι Το καλοκαιρι ενας χυμος καρπουζιου ειναι οτι πρεπει για να δροσιστειτε. Υλικα 250 γρ φράουλες, καθαρισμένες, κομμένες σε κομμάτια 500 gr καρπούζι, σε κύβους 250 ml κρύο νερό 150 γραμμάρια πάγο 3 κουταλιές της σούπας μέλι Πώς να τον κάνετε: 1.Βαλτε σε ένα μπλέντερ: τις φράουλες, το καρπούζι, το παγωμένο νερό, τον πάγο και το μέλι. Αλεστε έως ότου όλα λειωσουν. 2. Ρίξτε τα μέσα σε ποτηρια και σερβίρετε αμέσως. *Για 5 ποτηρια
Ο Χυμός παντζαριου και τα οφέλη του
παντζάρι χυμός

Φαρμακο για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Μια καθημερινή χρηση χυμου παντζαριων μπορεί να κάνει θαύματα για την υπέρταση και πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις, λένε οι ερευνητές στο Barts και το London School of Medicine. Η μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Amrita Ahluwalia του William Harvey Research Institute στο Barts και το London School of Medicine, και ο καθηγητής Μπεν Βενιαμίν της Χερσονήσου Ιατρική Σχολή, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση μόλις 500ml του χυμού τεύτλων την ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε ένα σημαντικό επίπεδο. Η μελέτη αυτή αποκάλυψε ότι η πρόσληψη των διατροφικών νιτρικών στο χυμό παντζάρι, ακριβώς όπως και στα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης. Διαπιστώθηκε σε υγιείς εθελοντές ότι η αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά μόλις 1 ώρα από κατάποση χυμού τεύτλων, με μεγαλυτερη πτώση να εμφανίζεται 3-4 ώρες μετά την κατάποση. Στην πραγματικότητα, σε σημαντικό βαθμό από τη μείωση υπηρχε μέχρι έως και 24 ώρες μετά την κατάποση. «Η έρευνά μας δείχνει ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριων, ή η κατανάλωση άλλων πλούσια σε νιτρικα, λαχανικά, μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος να διατηρηθεί ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα. Η έρευνα δημοσιεύεται στο American Heart Association.
Χυμος Αγγούρι για υγιές δέρμα και μαλλιά Σύμφωνα με πηγές της υγείας ο χυμός απο αγγούρι είναι ευεργετικος τόσο για το δέρμα οσο και τα μαλλιά. Το Αγγούρι είναι πλούσιο σε διοξείδιο του πυριτίου, ένα ορυκτό που ενισχύει συνδετικους ιστών, όπως οι τένοντες, οι μυς, οι χόνδροι, τα οστά και τους συνδέσμους. Έχει επίσης αναφερθεί ότι το διοξείδιο του πυριτίου είναι καλό για την τριχοφυΐα, τη χροιά, την ελαστικότητα του δέρματος, και τα νύχια. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν τα αγγούρια με τη φλουδα τους γιατί αν τα ξεφλουδισετε θα χάσετε πολλά από τα στοιχεια που βρισκονται περισσια στη φλουδα,οπως το πυριτιο. Ο Χυμος Αγγουριου βοηθα στην απώλεια βάρους Μισό ποτήρι χυμό αγγουριού και μία μερίδα φρέσκια σαλάτα λαχανικών (καρότο, μαρούλι, σπανάκι με λιγο δυοσμο και κορίανδρο), μπορεί να μειώσει τη ημερήσιες θερμίδες, και βοηθα συνεπως στην απωλεια του βαρους. Η ιδανική συνταγή χυμου αγγουριού Συστατικά • 1 αγγούρι • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο και μεσαίου • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ • Δύο ή τρία φύλλα μέντας (προαιρετικά) • 1 μικρό κομμάτι του γαρίφαλου • 1 κουταλιά μέλι • Λίγα κομμάτια θρυμματισμένο πάγο Εκτελεση Αυτή η συνταγή είναι απλή και γρήγορη,και ειναι για δύο ατομα. Απλά πλύνετε το αγγούρι και το κόβετε σε κομμάτια. Ξύστε ελαφρά την επιδερμίδα του τζίντζερ,κοψτε το σε κομμάτια. Ριξτε τα ολα στο μίξερ με ένα μικρό κομμάτι του γαρίφαλου, τζίντζερ και φύλλα μέντας. Σερβίρετε σε ψηλα ποτήρια με παγάκια. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό του παρόντος χυμού καθισταται επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ενυδατώσει το σώμα σας και να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές Smoothies, ένα πλήρες γεύμα! Αναζητάτε έναν τρόπο για να φτιάξετε ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα; Τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε smoothies.Τα smoothies είναι ιδανικά για να αντικαταστήσουν ένα γεύμα, ως ένα υγιές σνακ ή ένα γρήγορο γεύμα για το δρόμο. Το smoothie είναι ένα ποτό γεμάτο με ποικιλία από φρούτα που αναμειγνύονται σε γιαούρτι ή κάποιο υγρό(γάλα ,χυμό φρούτου). Είναι σαν ένα milkshake γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να προσθέσετε σκόνη πρωτεΐνης ή άλλα υγιή συμπληρώματα για να κάνετε ένα smoothie ακόμη πιο θρεπτικό. Δεν είστε σίγουροι πώς να κάνετε το τέλειο smoothie; Είναι πραγματικά πολύ εύκολο. Θα χρειαστείτε ένα μπλέντερ, οπότε φροντίστε να έχετε ένα πριν ξεκινήστε την προετοιμασία . Στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς το μανάβικο να αγοράστε όλα τα συστατικά που θα πρέπει να υπάρχουν για το τέλειο smoothie. Το πιο ωραίο είναι ένας συνδυασμός από μερικά φρούτα. Οι λάτρεις των smoothie βάζουν μια μπανάνα και στη συνέχεια ένα-δύο άλλα είδη νωπών ή κατεψυγμένων φρούτων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ροδάκινα, μάνγκο, φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα, ή οποιοδήποτε άλλο είδος φρούτου προτιμάτε. Να είστε βέβαιοι ότι έχετε πάρει μερικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή μη λιπαρά γιαούρτια. Το γιαούρτι προσθέτει χρήσιμα διατροφικά στοιχεία και είναι υπεύθυνο για την κρεμώδη υφή των smoothies. Όταν έχουν συλλεχθεί όλα τα συστατικά που χρειάζεστε η διασκέδαση μπορεί να αρχίσει. Είναι καιρός να κάνετε το smoothie σας. Δοκιμάστε διάφορους συνδυασμούς φρούτων και παίξτε με διαφορετικές ποσότητες μέχρι να βρείτε κάτι που ικανοποιεί το γούστο σας. Με απλά λόγια βάλτε όλα τα συστατικά σε μπλέντερ και φτιάξτε το μείγμα σας. Για μια πιο παγωμένη υφή δοκιμάστε να προσθέσετε μερικά παγάκια. Όταν έχετε έτοιμο το μείγμα βάλτε το απλά σε ένα ποτήρι και να απολαύσετε το με ένα κουτάλι ή ένα καλαμάκι. Είναι τόσο εύκολο. Ακόμη και τα παιδιά θα αγαπήσουν smoothies. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε τα παιδιά σας να τρώνε τα φρούτα τους και να αρχίσουν να απολαμβάνουν υγιεινές επιλογές διατροφής. Τα smoothies δεν έχουν καμία σχέση με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αλλά τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων κάνουν τα smoothies να φαίνονται τόσο καλά όσο το παγωτό ή το επιδόρπιο. Έτσι, την επόμενη φορά που θα χρειαστεί ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα βάλτε σε λειτουργία το μπλέντερ σας. Κάντε ένα μοναδικό συνδυασμό φρούτων, χυμών, γιαούρτι, και υγιή συμπληρώματα και απολαύσετε ένα smoothie, το τέλειο γεύμα. Σημείωση: Υπάρχουν αρκετές απόψεις για το ζήτημα των συνδυασμών των φρούτων και λαχανικών. Καλό είναι να ενημερωθείτε σχετικά πριν προβείτε σε οποιαδήποτε συνταγή. Διαβάστε σχετικά και το άρθρο: Η τυχαία φρουτοσαλάτα είναι χειρότερη από κοτόπουλο με τηγανιτές πατάτες

Κόνυζα-Το φυσικό φυτικό εντομοκτόνο

http://www.agrotikabook.gr

Κόνυζα-Το φυσικό φυτικό εντομοκτόνο

Αποτέλεσμα εικόνας για ακονιζά

Dittrichia viscosa (Inula viscosa) / Διτριχία η ιξώδης-Οικογένεια Asteraceae
Κοινά ονόματα: Κόνυζα, Ακονυζία, Κόνυζο, Νεροκόνυζο, Νεροκολλησιά, Ψυλλήθρα, Ψυλλίστρα.
Πολυετές φυτό με βλαστό όρθιο, κολλώδη (ιξώδη), με βαριά μυρωδιά, ύψους 40-100 εκ.  Φύλλα λογχοειδή, ακέραια, οδοντωτά, ημιπερίβλαστα και κολλώδη. Άνθη κίτρινα σε ακραία κεφάλια και πολλές ταξιανθίες. Φυτρώνει σε άκρες δρόμων και χαντάκια, που συγκρατούν υγρασία. Ανθίζει από Αύγουστο έως Οκτώβριο.
Θεωρείται φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό φυτό. Το υπέργειο τμήμα του θεωρείται από την λαϊκή ιατρική εντομοκτόνο, μαλακτικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό και εμμηναγωγό. Επίσης, φυτό βαφικό που δίνει ωραίες πράσινες αποχρώσεις. Ο Διοσκουρίδης μας την περιγράφει και αναφέρει τις χρήσεις της:
Η μία καλείτε μικρή και είναι πιο αρωματική, ενώ η άλλη είναι μεγαλύτερη και υπερέχει στο μέγεθος του θάμνου και στα φύλλα είναι πλατύτερη και βαρύοσμος.
Αμφοτέρων μοιάζουν στα φύλλα με την ελιά, είναι όμως χνουδωτά και στιλπνά.
Η μεγαλύτερη έχει ύψος βλαστού δύο πήχες, ενώ η μικρότερη ένα πόδι και άνθος κίτρινο, αραιό, ελαφρώς πικρό, με θύσανο, ενώ οι ρίζες είναι άχρηστες.
Φυτρώνει δε και τρίτο είδος κόνυζας, με πιο παχύ και μαλακό βλαστό, μεγαλύτερο στα φύλλα από τη λεπτή, μικρότερο από τη μεγάλη, όχι λιπαρό, με πιο βαριά και αηδιαστική μυρωδιά και λιγότερο δραστικό. Φυτρώνει σε υγρούς τόπους.
Ο θάμνος μαζί με τα φύλλα έχει τη δυνατότητα, όταν βάζετε σαν στρώμα και όταν γίνεται θυμίαμα, να διώχνει τα φίδια, να απομακρύνει τα κουνούπια, σκοτώνει δε και τους ψύλλους.
Τα φύλλα γίνονται με ωφέλεια κατάπλασμα στα δαγκώματα από φίδια στις νεοπλασίες και στα τραύματα.
Μαζί με κρασί πίνεται το άνθος και τα φύλλα για την πρόκληση της έμμηνου ρύσεως, την αποβολή των εμβρύων, τη στραγγουρία, τους κολικούς και τον ίκτερο, ενώ όταν πίνονται μαζί με ξύδι βοηθάνε τους επιληπτικούς  και το αφέψημά τους με ατμόλουτρα θεραπεύει τις παθήσεις της μήτρας.
Ο χυμός της αν εισαχθεί με βύσμα, προκαλεί εκτρώσεις. Το φυτό εάν επαλείφεται μαζί με λάδι κάνει καλό στα ρίγη. Η λεπτή θεραπεύει και τους πονοκεφάλους εάν γίνει κατάπλασμα.
Στην εποχή μας σύμφωνα με την πιο κάτω διπλωματική εργασία, η κόνυζα απέδειξε και την φυτοπροστατευτική της δράση έναντι παθογόνων μικροοργανισμών
 Επίδραση του λυοφιλιωμένου υδατικού εκπλύματος του επιεφυμενιδικού υλικού του φυτού Dittrichia viscosa στην in vitro και in planta ανάπτυξη φυτοπαθογόνων μικροοργανισμών
Από τις προηγούμενες ενότητες προκύπτει ότι το φυτοπροστατευτικό δυναμικό του επιεφυμενιδικού εκκρίματος του φυτού D. Viscosa είναι υψηλό και κατά περίπτωση θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει παράγοντα προστασίας καλλιεργούμενων φυτών έναντι φυτοπαθογόνων μικροοργανισμών.
Περαιτέρω, η χρήση σκευασμάτων φυτικής  προέλευσης προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι συνθετικών χημικών σκευασμάτων, όπως :
( α) η μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης ανθεκτικότητας του παθογόνου, καθώς το φυτοπροστατευτικό αποτέλεσμα στηρίζεται στην συνδυασμένη δράση πολλών διαφορετικών ουσιών οι οποίες πιθανώς να παρουσιάζουν περισσότερους του ενός τρόπους δράσης επί του συγκεκριμένου μικροοργανισμού
(β) η απουσία δυσμενών περιβαλλοντικών επιδράσεων και
(γ) η απάλειψη παρενεργειών επί της υγείας των εκτρεφόμενων ζώων και του ανθρώπου από την χρήση συμβατικών φυτοπροστατευτικών ουσιών. 
Ωστόσο, η πιθανή χρήση του υλικού αυτού στην φυτοπροστασία προϋποθέτει ευκολία παραλαβής και εφαρμογής, διαπίστωση της προστατευτικής δράσης του έναντι φυτοπαθογόνων μικροοργανισμών in planta και απουσία δυσμενών επιδράσεων επί του προστατευόμενου φυτού.
Σχετικά με την μέθοδο εφαρμογής του, επιλέχθηκε η λυοφιλίωση του παραλαμβανόμενου (μέσω υδατικής έκπλυσης του υπέργειου τμήματος του φυτού D. viscosa) φυτικού υλικού.
Πριν την εφαρμογή, ορισμένη μάζα λυοφιλιωμένου υλικού διαλύεται σε νερό ώστε να προκύψει το εφαρμοζόμενο διάλυμα. Το λυοφιλιωμένο υλικό δοκιμάστηκε επί της in vitro ανάπτυξης φυτοπαθογόνων μικροοργανισμών με ευρύ γεωπονικό ενδιαφέρον.
Με βάση τις in vitro βιοδοκιμές μυκηλιακής ανάπτυξης, αξιολογήθηκε η ικανότητα του λυοφιλιωμένου υλικού να αποτρέπει την προσβολή φυτών και καρπών αγγουριάς από τον μύκητα B. cinerea. Για την επιλογή του μύκητα B. cinerea λήφθηκε υπ’ όψη το γεγονός ότι αποτελεί ένα φυτοπαθογόνο με ευρύτατο κύκλο ξενιστών στους οποίους περιλαμβάνονται φυτικά είδη με σημαντικό γεωπονικό ενδιαφέρον όπως κηπευτικά και καλλωπιστικά είδη σε υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες αλλά και φυτικά είδη δενδρωδών καλλιεργειών καθώς και το αμπέλι (Gjaerum et al., 1988; Agrios, 2005).
Επιπλέον, ο κίνδυνος της ανάπτυξης ανθεκτικότητας έναντι μυκητοκτόνων με συγκεκριμένο τρόπο δράσης αποτελεί υπαρκτό πρόβλημα στην αντιμετώπιση της ασθένειας της γκρίζας μούχλας και έχει αναφερθεί για συγκεκριμένες κατηγορίες μυκητοκτόνων (Leroux et al., 1999; Ziogas et al., 2005; Markoglou et al., 2006). Με βάση την αποτελεσματικότητα του λυοφιλιωμένου υλικού κατά τις in vitro δοκιμές, επιλέχθηκε η εφαρμογή της δόσης των 6 mg ml-1 η οποία αντιστοιχεί στο εξαπλάσιο της δόσης προσομοίωσης.
Η αποτελεσματικότητα του λυοφιλιωμένου υλικού στην παραπάνω δόση συγκρίθηκε με την αποτελεσματικότητα του εμπορικού σκευάσματος Teldor, ενός ευρέως εφαρμοζόμενου για το συγκεκριμένο φυτοπαθογόνο εμπορικού μυκητοκτόνου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε επίσης σε δόση 6 mg ml-1 (αντιστοιχεί σε συγκέντρωση δραστικής ουσίας 3 mg ml-1 η οποία είναι διπλάσια της μέγιστης συνιστώμενης).
 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η εφαρμογή του λυοφιλιωμένου υλικού είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εξέλιξης έως και την πλήρη παρεμπόδιση της σήψης των κοτυληδόνων ή των καρπών του φυτού από τον μύκητα η οποία ήταν κατά περίπτωση ανάλογη ή ανώτερη αυτής του μυκητοκτόνου Teldor.

Απαγόρευση κοπής Αρωματικών

http://www.back-to-nature.gr/2013/08/5.html

Απαγόρευση κοπής Αρωματικών για 5 χρόνια στην Κρήτη λόγω αφανισμού τους

Mε εξαφάνιση απειλούνται πολλά αρωματικά φυτά της Κρήτης, όπως η μαλοτήρα, η ματζουράνα, το φασκόμηλο και η ρίγανη, και για τον λόγο αυτόν η Διεύθυνση Δασών Χανίων αναγκάζεται να λάβει επείγοντα μέτρα. 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα «μετά τη διαπίστωση της μαζικής συλλογής αυτών των αρωματικών φυτών και για εμπορία, με αποτέλεσμα να απειλούνται με εξαφάνιση, απαγορεύεται για πέντε χρόνια (έως 31/12/2018) η εκρίζωση ή η ολοκληρωτική κοπή των βλαστών όλων των αρωματικών φυτών, καθώς και η συλλογή για εμπορία, μαλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου, ρίγανης, στις περιοχές Natura των Χανίων».

Σύμφωνα με την απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, επιτρέπεται η συλλογή αυτών των αρωματικών φυτών μόνο για προσωπική χρήση, με προσεκτική κοπή των βλαστών και για ποσότητες έως 500 γραμμάρια. Επίσης, επιτρέπεται η συλλογή από περιοχές του δικτύου Natura για εμπορική χρήση, μόνο μετά από άδεια της εν λόγω Διεύθυνσης.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά το δίκταμο, απαγορεύεται, σύμφωνα με τον νόμο, παντελώς και συνεχώς η εκρίζωση, μεταφύτευση, κοπή και συλλογή του.
Ακόμη, αναφέρεται ότι «οι παραβάτες αυτής της δασικής διάταξης, συλλέκτες, πωλητές και γενικώς εμπορευόμενοι τα ανωτέρω είδη, τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες ποινικές διατάξεις του νόμου "Περί δασικού κώδικα, για την προστασία του Περιβάλλοντος"».
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Στέφανος Σκουλούδης

Φωτογραφία: Ας θυμηθούμε τον Στέφανο Σκουλούδη που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή το 1928, έναν από τους ήρωες στο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη : Φίλμ Νουάρ....

Ο Στέφανος Σκουλούδης (23 Νοεμβρίου 1838 - 20 Αυγούστου 1928) υπήρξε Πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1915-1916, είχε θητεύσει υπουργός και είχε εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής. Αρχικά είχε γίνει τραπεζίτης και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική. Ήταν επίσης σημαντικός συλλέκτης πινάκων. Τη συλλογή του κληροδότησε στην Εθνική Πινακοθήκη.

http://www.bigbook.gr/index.php?lang_id=1&mode=singleBook&book_id=208768
Bigbook.gr.

Ας θυμηθούμε τον Στέφανο Σκουλούδη που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή το 1928, έναν από τους ήρωες στο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη : Φίλμ Νουάρ....

Ο Στέφανος Σκουλούδης (23 Νοεμβρίου 1838 - 20 Αυγούστου 1928) υπήρξε Πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1915-1916, είχε θητεύσει υπουργός και είχε εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής. Αρχικά είχε γίνει τραπεζίτης και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική. Ήταν επίσης σημαντικός συλλέκτης πινάκων. Τη συλλογή του κληροδότησε στην Εθνική Πινακοθήκη.

http://www.bigbook.gr/index.php?lang_id=1&mode=singleBook&book_id=208768

για εσάρπα



NETTEN 

Για πλεκτό με πολλά κενά. Ιδανικό για εσάρπα ! Καλή επιτυχία!

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.


Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Federico García Lorca, 5 Ιουνίου 1898 - 19 Αυγούστου 1936.
Αποτέλεσμα εικόνας για Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.
Ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς, από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ισπανικής γενιάς του '27. Πέρα από το λογοτεχνικό του έργο, ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική και τη μουσική.

Γεννήθηκε στο Φουέντε Βακέρος, το 1898. Ο πατέρας του ήταν αγρότης κι η μητέρα του δασκάλα πιάνου, προσφέροντας τα πρώτα μαθήματα και στον ίδιο τον Λόρκα. Φοίτησε σε σχολείο Ιησουϊτών στη Γρανάδα και μετά από πιέσεις του πατέρα του, γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, την οποίαν όμως εγκατέλειψε σύντομα, για να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, τη μουσική και τη ζωγραφική. Το 1919, εγκαταστάθηκε στη Φοιτητική Κατοικία του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, που τότε λειτουργούσε ως ανοιχτό πανεπιστήμιο, πολιτιστικό κέντρο, της ισπανικής πρωτεύουσας. Εκεί συνάντησε τον Σαλβαδόρ Νταλί, τον σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ, τον ποιητή Ραφαέλ Αλμπέρτι και τον Χιμένεθ. Την ίδια περίοδο συνέθεσε τα πρώτα του ποιήματα που κυκλοφόρησαν το 1921, με τίτλο Βιβλίο Ποιημάτων. Λίγο νωρίτερα, το 1918, είχε δημοσιεύσει το έργο Εντυπώσεις & Τοπία περιδιαβαίνοντας την Καστίλη.
Το 1922, συνεργάστηκε με τον συνθέτη Μανουέλ ντε Φάγια στο Φεστιβάλ Λαϊκής Μουσικής, στη Γρανάδα. Στις παραδόσεις της λαϊκής και τσιγγάνικης μουσικής, πίστευε πως βρίσκει τη βάση των ποιητικών και πνευματικών του ενορμήσεων. Δημιούργημα του, εκείνη την εποχή, ήταν το Ποίημα Του Κάντε Χόντο, λαϊκό τραγούδι της Ανδαλουσίας, που τραγουδιέται από τσιγγάνους με συνοδεία κιθάρας και λίγο αργότερα, το 1924, ξεκίνησε να γράφει το Ρομανθέρο Χιτάνο, έργο που ολοκλήρωσε τελικά το 1927, σύνθεση 18 ποιημάτων με σταθερή στιχουργική μορφή, έκφραση μιας από τις αρχαιότερες μορφές ισπανικής ποίησης. Την ίδια περίοδο συνέθεσε και την Ωδή Στον Σαλβαντόρ Νταλί ενώ παράλληλα έγραψε το θεατρικό έργο Μαριάνα Πινέδα, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βαρκελώνη, την ίδια χρονιά, σε σκηνογραφία Νταλί, σημειώνοντας επιτυχία.
Τα έτη 1929-1930, αναζήτησε νέες πηγές έμπνευσης και ταξίδεψε στις ΗΠΑ και στην Κούβα. Οι εμπειρίες του στις Ηνωμένες Πολιτείες αξιοποιήθηκαν στο ποίημα Ένας Ποιητής Στη Νέα Υόρκη. Επέστρεψε στην Ισπανία το 1931 και συνέθεσε το Ντιβάνι Της Ταμαρίτ, ενώ παράλληλα δούλεψε και πάνω σε έργα για το κουκλοθέατρο. Εκεί έδειξε ξεκάθαρα πως επέλεγε ως κύρια ενασχόλησή του, τη συγγραφή θεατρικών και τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του ολοκλήρωσε τις κορυφαίες του δημιουργίες: Το Σπίτι Της Μπερνάρντα Άλμπα, Ματωμένος Γάμος, Γέρμα, Θρήνος Για Τον Ιγκνάθιο Σάντσεθ Μεχίας, τραγωδίες με θέμα τη κοινωνική καταπίεση κι έκδηλο το ανθρώπινο στοιχείο.
Με την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, οργάνωσε μία θεατρική ομάδα υπό την ονομασία La Barroca, η οποία με τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας, έδωσε παραστάσεις κλασσικών έργων σε χώρους εργατών κι αγροτικές περιοχές. Το 1936 υποδέχθηκε τον Αλμπέρτι, καθώς επέστρεψε από τη Μόσχα. Συνέταξε μια διακήρυξη συγγραφέων κατά του φασισμού κι ξεκίνησε να γράφει μια σειρά θεατρικών σκηνών με μορφή επιθεώρησης, ωστόσο τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος.
Στις 19 Αυγούστου του 1936, σε ηλικία 38 ετών, δολοφονήθηκε στην περιοχή της Γρανάδα από ένα εκτελεστικό απόσπασμα 12 ατόμων, αποτελούμενο από αστυνομικούς, εθελοντές αλλά και κρατούμενους, τους οποίους υποχρέωσαν να διαπράξουν τη δολοφονία του Λόρκα υπό την απειλή της εκτέλεσης. Οι περισσότεροι δε από αυτούς δεν γνώριζαν καν ποιος είναι αυτός που είχαν διαταχθεί να δολοφονήσουν . Για τη δολοφονία κατηγορήθηκαν ακροδεξιοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, μέλη επιφανών οικογενειών της Γρανάδας, καθώς και κάποιοι προερχόμενοι από την άκρως συντηρητική οικογένεια του πατέρα του, οι οποίοι ήταν έξαλλοι με τον πατέρα και ως εκδίκηση σκότωσαν τον γιο. Ο τάφος του δε βρέθηκε ποτέ ενώ νέα στοιχεία δίνουν νέο στίγμα για τον εντοπισμό του.
Άλλα έργα του: Τα Μάγια Της Πεταλούδας 1925, Τα Πρώτα Τραγούδια 1926, Τραγούδια 1927, Δόκτωρ Περλιμπλίν & Μπελίσα (Οι Φασουλήδες Του Κατσιπόρα) 1928.

Έργα:

Ποίηση:
Divan del tamarit
Ντουέντε
Poeta en Nueva York (Ποιητής στη Νέα Υόρκη), Μετάφραση Βασίλη Λαλιώτη, Σμίλη 1994
Llanto por Ignacio Sánchez Mejías (Μοιρολόι για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας)
Sonetos del amor oscuro (Σονέτα του σκοτεινού έρωτα)
Romancero gitano (Τσιγγάνικο τραγουδιστάρι)
Oda a Salvador Dalí (Ωδή στον Σαλβαντόρ Νταλί)
Ποιητικά άπαντα (Τόμοι Α, Β)

Θεατρικά:
El maleficio de la mariposa (Τα Μάγια της Πεταλούδας, 1920) ― ελλην.μετάφρ.Ιουλία Ιατρίδη ("Δωδώνη")
Los títeres de Cachiporra (Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα, 1922-25) ― ελλην.μετάφρ.Ιουλία Ιατρίδη με τον τίτλο Δόν Κριστομπίτα και δόνια Ροζίτα ("Δωδώνη")
Mariana Pineda (Μαριάνα Πινέδα, 1923-25)
La zapatera prodigiosa (Η θαυμαστή μπαλωματού, 1926-1930) ― ελλην.μετάφρ.Αλέξης Σολομός ("Δωδώνη")
El publico (Το κοινό, 1929-30)
Así que pasen cinco años (Έτσι πέρασαν πέντε χρόνια, 1930)
Amor de don Perlimplín con Belisa en su jardín (Ο έρωτας του δον Περλιμπλίν με την Μπελίζα στον κήπο του, 1933) ― ελλην.μετάφρ.Μάριος Λαέρτης ("Εκλεκτά Έργα")
Bodas de sangre (Ματωμένος Γάμος, 1933) ― ελλην.μετάφρ.Νίκος Γκάτσος ("Ίκαρος")
Yerma (Γέρμα, 1934) ― ελλην.μετάφρ.Μάριος Λαέρτης ("Εκλεκτά Έργα")
Doña Rosita la soltera (Δόνια Ροζίτα η ανύπαντρη, 1935)
La casa de Bernarda Alba (Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, 1936) ― ελλην.μετάφρ.Μάριος Λαέρτης ("Εκλεκτά Έργα")

Σενάρια:
Ταξίδι στη σελήνη (περιέχει το σενάριο Ταξίδι στη σελήνη - Viaje a la luna (1929) του Λόρκα)

Nέα περί του θανάτου του Iσπανού ποιητού Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στις 19 Aυγούστου του 1936 μέσα στο χαντάκι του Kαμίνο Nτε Λα Φουέντε
η τέχνη κι’ η ποίηση δεν μας βοηθούν να ζήσουμε:
η τέχνη και η ποίησις μας βοηθούνε
να πεθάνουμε
περιφρόνησις απόλυτη
αρμόζει
σ’ όλους αυτούς τους θόρυβους
τις έρευνες
τα σχόλια επί σχολίων
που κάθε τόσο ξεφουρνίζουν
αργόσχολοι και ματαιόδοξοι γραφιάδες
γύρω από τις μυστηριώδικες κι’ αισχρές συνθήκες
της εκτελέσεως του κακορρίζικου του Λόρκα
υπό των φασιστών
μα επί τέλους! πια ο καθείς γνωρίζει
πως
από καιρό τώρα
― και προ παντός στα χρόνια τα δικά μας τα σακάτικα ―
είθισται
να δολοφονούν
τους ποιητάς
Νίκος Εγγονόπουλος

Σούπερ τροφές για το..«αδύναμο φύλο»

Μερικές υπερτροφές για τις γυναίκες, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, μιας και έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τα κόκκαλα, δίνουν ενέργεια, καταπολεμούν ασθένειες και πολλά άλλα.
 
Αν συνδυάζετε τις παρακάτω υγιεινές επιλογές στα διάφορά γεύματά σας μέσα στην ημέρα, θα επιτύχετε τα μέγιστα από τα οφέλη τους: ένα πρωινό που είναι καλό για την καρδιά, ένα δείπνο που καταπολεμά τον καρκίνο, ένα επιδόρπιο που χαλαρώνει το στομάχι μας και μας κρατά σε εγρήγορση.  
Βρώμη
Αποτέλεσμα εικόνας για ΒρώμηΕίναι γνωστό ότι η βρώμη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι η βρώμη είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, μας κάνει να αισθανόμαστε πλήρεις και άρα μας βοηθά να ελέγχουνε το βάρος μας, τρώγοντας λιγότερο.
Προσθέστε βρώμη (και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως) στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ειδικοί συνιστούν 25 - 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα -αυτό ισούται περίπου με το εξαπλάσιο των ινών σε μια μέση μερίδα από πλιγούρι βρώμης.
Μπρόκολο
Αποτέλεσμα εικόνας για Μπρόκολο Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χημικές ουσίες στα σταυρανθή λαχανικά, ειδικά στο μπρόκολο, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού με την καταπολέμηση της περίσσειας οιστρογόνων. Πλούσιο σε βιταμίνη C και καλή πηγή βιταμίνης Α, το μπρόκολο βοηθά στο να αισθανόμαστε χορτάτοι, με λιγότερες από 30 θερμίδες ανά μερίδα. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο.  
Καρύδια
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚαρύδιαΜόλις μια χούφτα καρύδια την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, να ενισχύσει τη δύναμη του εγκεφάλου και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος και να συμβάλει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου κ.ά.. Στην πραγματικότητα, μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα καρύδια φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού. Προτείνεται να τρώμε περίπου 6 καρύδια καθημερινά.  
Αβοκάντο 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΑβοκάντοΤα υγιή για την καρδιά, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα   στο αβοκάντο, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσουν να χάσετε λίπος στην κοιλιά –σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και ακόμη, για κάποια προβλήματα γονιμότητας. Το αβοκάντο έχει επίσης υψηλές ποσότητες καλίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέως, πρωτεϊνών και βιταμινών Β6, Ε και Κ. Επίσης, περιέχει φυτικές ίνες και φυτικές στερόλες που μειώνουν τη χοληστερόλη. Αρκεστείτε σε ¼ με μισό αβοκάντο την ημέρα.

 


Κόκκινα φασόλια  
Αποτέλεσμα εικόνας για Κόκκινα φασόλιαΕίναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γεμάτα πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, μέταλλα και φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου του ανθεκτικού αμύλου. Το ανθεκτικό άμυλο φαίνεται να έχει πολλά σημαντικά οφέλη, όπως η τόνωση της ικανότητας του σώματος να καίει λίπος, το συναίσθημα της πληρότητας στο στομάχι, ο έλεγχος των σακχάρων στο αίμα, ακόμη και η μείωση του κινδύνου του καρκίνου. Προτείνεται να καταναλώνουμε τρία φλιτζάνια βρασμένα φασόλια την εβδομάδα.  
Γιαούρτι  
Αποτέλεσμα εικόνας για ΓιαούρτιΤο διάσημο ελληνικό γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και ωφέλιμο για τα οστά μας. Μόλις μία μερίδα, προμηθεύει με σχεδόν ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών ασβεστίου μια γυναίκα και το γιαούρτι που δεν έχει λιπαρά, έχει διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από το πλήρες γιαούρτι. Το γιαούρτι χωρίς λιπαρά, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά, σημαντικά για την καταπολέμηση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, μια πάθηση που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Και ακόμα κι αν τα στοιχεία είναι ασαφή, κάποιοι ειδικοί λένε ότι τα προβιοτικά βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού -ένα συν κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης. Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα και το γιαούρτι χωρίς λιπαρά, είναι μια καλή επιλογή.
Ελαιόλαδο Αποτέλεσμα εικόνας για ΕλαιόλαδοΚαμία λίστα δε θα ήταν πλήρης χωρίς αυτό το σημαντικό έλαιο. Η βάση της μεσογειακής διατροφής, έχει από καιρό συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία. Αλλά όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να κάνει καλό και στον εγκέφαλο. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, έδειξε ότι το να ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή, όχι μόνο μας προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά επίσης μας βοηθά να σκεφτόμαστε. Μια μελέτη του 2008 στην Ισπανία, έδειξε ότι τα συστατικά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, φαίνεται να καταπολεμούν ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού. Γι’ αυτό, αντικαταστήστε με ελαιόλαδο άλλα λίπη και χρησιμοποιήστε το ακόμη και στο ψωμί αντί για βούτυρο. Προτείνονται δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα.  
Σκούρα σοκολάτα Αποτέλεσμα εικόνας για Σκούρα σοκολάταΠλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά, η σκούρα σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου. Έχει μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο, και φωσφόρο -όλα σημαντικά για γερά κόκαλα. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και οξύνει τη σκέψη. Προσοχή μόνο να προτιμάτε τη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο.  
Κινόα
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚινόαΠρόκειται για μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα που ενισχύουν τα οστά, όπως ο χαλκός, ο φώσφορος, ο σίδηρος και το μαγνήσιο. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή μαγγανίου που καταπολεμά το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.  
Γλυκοπατάτες
Αποτέλεσμα εικόνας για Γλυκοπατάτες Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, οι γλυκοπατάτες έχουν επίσης υδατάνθρακες, που μας δίνουν ενέργεια, καθώς και φυτικές ίνες, βιταμίνες, μαγγάνιο και κάλιο. (Πηγή: Ναυτεμπορική)

Σπανακόπιτα Σερρών

http://www.agrotikabook.gr/

Σπανακόπιτα Σερρών

Ίσως ένα από τα πιο αυθεντικά γεύματα της ελληνικής κουζίνας. Λαχταριστή και γευστική, η σπανακόπιτα ταιριάζει ως ορεκτικό, ως πρωϊνό, ως δεκατιάνο, ως βραδινό... Υγιεινή και θρεπτική...
Υλικά:
1 κιλό σπανάκι
1 κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι άνηθο
Όλα τα παραπάνω τα ψιλοκόβουμε.
600 γρ. φέτα την οποία τρίβουμε σε μικρά κομμάτια με το χέρι
λίγο αλάτι, πιπέρι
1 κούπα λάδι
φύλλο σπιτικό (8 φύλλα τουλάχιστον) ή του εμπορίου
Εκτέλεση:
Πλένουμε το σπανάκι. Τα αλατίζουμε και τα πιέζουμε μέχρι να ...μαραθούν. Τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι και το σπανάκι, το αφήνουμε να βράσει ελάχιστα, το βάζουμε να στραγγίξει από τα νερά του στο σουρωτήρι, μετά το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, και τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψί. Ρίχνουμε μέσα τον άνηθο, τη φέτα, το λάδι, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Λαδώνουμε ένα άλλο ταψί, στρώνουμε στην βάση δύο φύλλα και απλώνουμε λίγη γέμιση. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τέσσερα φύλλα. Την σκεπάζουμε με άλλα δύο λεπτά φύλλα.
Την ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Καλή επιτυχία
flowmagazine.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις