Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Παραμυθένια εικόνα


CreativeMamy.

Φωτογραφία: https://www.facebook.com/AnnaSweetMoments
https://www.facebook.com/AnnaSweetMoments


Παραμυθένια εικόνα με κλωστή και βελόνα. Καλή επιτυχία! 

Φτιάξτε παραδοσιακή Σουμάδα και προστατεύστε την καρδιά σας!


Φτιάξτε παραδοσιακή Σουμάδα και προστατεύστε την καρδιά σας! 

Η σουμάδα γίνεται με τον χυμό των γλυκών αμυγδάλων -μαζί με μερικά πικρά, για να πάρει το χαρακτηριστικό άρωμα-ο οποίος ενώνεται με ένα σιρόπι ζάχαρης. Γίνεται ένα υπόλευκο σιρόπι, σαν γάλα, το οποίο μοσχοβολά αμύγδαλο! Σερβίρεται πολύ παγωμένο, είναι μοναδική η γεύση του και είναι πολύ τονωτικό.
Παραδοσιακά, ήταν το κέρασμα των καλεσμένων σε αρραβώνες και σε γάμους. Εκτός από τον προφανή λόγο του “λευκού χρώματος” έχω βάσιμες υποψίες ότι είχε επιλεχθεί, γιατί το γάλα των αμυγδάλων είναι πολύ θρεπτικό και δίνει δύναμη για τις έντονες ετοιμασίες, την κούραση και το άγχος τέτοιων γεγονότων.
Το κάλιο βοηθά στην διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος, το μαγνήσιο βοηθά στην διάσπαση των τροφών που καταναλώνουμε σε ενέργεια και βοηθά να αποφύγουμε τις κράμπες, η βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτικό και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργεί το στρες, το σελήνιο βοηθά την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τον μεταβολισμό του θυρεοειδή. Σουμάδα, λοιπόν, η τονωτική, για όσες εκδηλώσεις απαιτούν ενέργεια!
Η συνταγή βγάζει 2 λίτρα σουμάδας, η οποία αραιώνεται σε αναλογία 1:5, δηλαδή βγάζει 10 λίτρα ροφήματος.
Η σουμάδα πίνεται και ζεστή και κρύα. Για καλύτερα αποτελέσματα (στην υγεία σας) όμως καλύτερα να τη πίνετε χλιαρή.
Υλικά:
• 600 γρ αμύγδαλα
• 50 πικραμύγδαλα ή κουκούτσια από βερύκοκκα
* 2 λίτρα νερό
* 1 κιλό ζάχαρη

Εκτέλεση:
Βάλτε τα αμύγδαλα να φουσκώσουν μια νύχτα καλά σκεπασμένα με νερό. Την επομένη, βουτήξτε τα σε νερό που βράζει για 1-2 λεπτά. Βεβαιωθείτε πως το φλούδι βγαίνει εύκολα και αποσύρετε από τη φωτιά. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα σε μπολ και ξεφλουδίστε τα. Αν κάποια σας δυσκολεύουν ξαναρίξτε τα στο φστό νερό.
Τις φλούδες μαζέψτε τις, απλώστε σε ταψάκι και αφήστε 2 μέρες να στεγνώσουν εντελώς. Αλέστε τις στο βΙ&πα&Γ και χρησιμοποιείστε τις για ρ&&Ιιπ9 προσώπου ή σώματος.
Τα ασπρισμένα αμύγδαλα αλέστε σε μεγάλο και δυνατό, ΝεπαΈΓ με το Ι,ϋλίτρο νερό, ως εξής: βάλτε τα αμύγδαλα και νερό τόσο όσο να τα σκεπάσει. Ξεκινήστε να αλέθετε σε μέτρια-δυνατή ταχύτητα για 2λεπτά και μετά προσθέστε νερό από το άνοιγμα του καπακιού, όπως κάνουμε στη μαγιονέζα με το λάδι. Θέλετε να αλεστεί όσο πιο ψιλό γίνεται το αμύγδαλο.
Βάζουμε το σουρωτήρι μέσα σε μεγάλο μπολ, το στρώνουμε με λεπτό βαμβακερό πανί, αδειάζουμε τον πολτό αμυγδάλου. Σηκώνουμε τις τέσσερεις άκρες του πανιού και στρίβουμε για να βοηθήσουμε να βγάλει όσο περισσότερο γάλα γίνεται. Μαλάξτε όπως μπορείτε την αμυγδαλόμπαλα μέχρι να μείνει ψιχουλιαστό μέσα το αμύγδαλο. Θα εκπλαγείτε από το γάλα που θα έχετε μαζέψει, μέσα στο μπολ!
Βάλτε την ψίχα αμυγδάλου στο ψυγείο για άλλη χρήση και συνεχίστε να φτιάξετε το σιρόπι ζάχαρης.
Σε κατσαρόλα βάλτε 1 κιλό ζάχαρη με 1/2 λίτρο νερό να βράσει. Όταν το σιρόπι είναι διαυγές, προσθέστε το γάλα των αμυγδάλων και φέρτε σε βρασμό. Προσέξτε, γιατί φουσκώνει ξαφνικά και κινδυνεύετε να ξεχειλίσει από την κατσαρόλα. Ανακατέψτε καλά και όταν έχει φουσκώσει, βγάλτε το από τη φωτιά, αφήστε το να ηρεμήσει λίγο και ξαφρίστε το. Θα βγάλετε ένα-ενάμοη κρασοπότηρο αφρό. Ο αφρός, αν μείνει, δεν δίνει καλή συνοχή στο ρόφημα, όταν αυτό αραιωθεί με νερό.
Γεμίστε αποστειρωμένες μπουκάλες (πλύντε καλά και βάλτε σε φούρνο 100 βαθμών για Ιϋλεπτά) με το σιρόπι αμυγδάλου, αφήστε να κρυώσουν ανοικτές -χωρίς το βιδωτό καπάκι- πάνω στον πάγκο. Όταν κρυώσει καπακώνετε και φυλάτε στο ψυγείο.
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φελλούς για καπάκι, μπορείτε να τους αποστειρώσετε κι αυτούς στο φούρνο, με τα μπουκάλια (αφού τους έχετε πλύνει). Ο φελλός όταν ζεσταθεί μαλακώνει και αυτός, φαντάζομαι, είναι ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνουν να χωρέσουν μεγαλύτερης διάμετρο φελλό στο στόμιο των μπουκαλιών της σαμπάνιας.
Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά πιστεύω πως αν όλα είναι φχττά όταν συσκευαστούν και κλειστούν (μπουκάλα, σουμάδα, φελλός), θα μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 6μήνες πριν ανοιχθεί. Όταν ανοιχτεί διατηρείται στο ψυγείο.
Τέλος εάν συνδυαστεί με τη κατανάλωση κράταιγου ή/και μελισσόχορτου προκύπτει ένας εξαιρετικός θεραπευτικός συνδυασμός για τη καρδιά σας…



http://enallaktikidrasi.com/

Γιατί οι Αρχαίοι “‘έβαζαν νερό” στο κρασί τους

http://www.back-to-nature.gr/2013/02/blog-post_16.html

Γιατί οι Αρχαίοι “‘έβαζαν νερό” στο κρασί τους


Οι πρόγονοι μας, βάσει ιστορικών δεδομένων, κατανάλωναν το κρασί τους νερωμένο και σπάνια και για πολύ συγκεκριμένους λόγους έπιναν ανέρωτο κρασί το λεγόμενο “άκρατον οίνο“. Η ανάμειξη του κρασιού με το νερό γινόταν μέσα σε ευρύστομα αγγεία, γνωστά ως κρατήρες και συνήθως η αναλογία ήταν τρία μέρη νερού προς ένα μέρος οίνου.
Αυτή η αναλογία ήταν που απέτρεπε τις παρεκτροπές και τις δυσάρεστες καταστάσεις για τους “πότες”.

Το νερό που χρησιμοποιούσαν για το αραίωμα του κρασιού φρόντιζαν να προέρχεται από συγκεκριμένη πηγή, ώστε συγχρόνως με την μείξη, να εξασφαλίζεται και η ψύξη του κρασιού. Μια από τις διαδεδομένες πρακτικές ήταν και η χρήση νερού που προερχόταν από το λιώσιμο του χιονιού. Γύρω στα μέσα του 6 αιώνα π.Χ επινοήθηκε ένα αγγείο ειδικής κατασκευής που επέτρεπε τη ψύξη του οίνου και τη διατήρηση του σε χαμηλή θερμοκρασία όσο αυτός βρίσκοταν στους αμφορείς και προτού μεταφερθεί στους κρατήρες. Πιο συγκεκριμένα κατασκεύαζαν έναν ειδικό τύπο αμφορέα με κύριο χαρακτηριστικό του τα διπλά τοιχώματα. Με τη βοήθεια των εσωτερικών τοιχωμάτων δημιουργούνταν ο κύριος χώρος του αγγείου μέσα στο οποίο τοποθετούσαν το κρασί. Ο χώρος που σχηματιζόταν από τα εξωτερικά τοιχώματα γέμιζε με ψυχρό νερό ή χιόνι. Με τον τρόπο αυτό πετύχαιναν τη μόνιμη ψύξη του κρασιού εφόσον αυτό θα προοριζόταν για γρήγορη κατανάλωση, αφού μπορούσε εύκολα να ανανεωθεί το ψυκτικό μέσο όταν αυτό ζεσταινόταν ή έλιωνε.

Ανάλογες κατασκευαστικές λεπτομέρειες που πετύχαιναν τη ψύξη του κρασιού και γενικότερα των υγρών συνταντάμε σποραδικά και σε άλλα οινοφόρα αγγεία των αρχαίων Ελλήνων όπως για παράδειγμα σε οινοχόες.
Η μόνιμη ψύξη του κρασιού προέκυπτε από τη χρήση ενός μανιταροσχήματος αγγείου, το οποίο αφού το γέμιζαν με κρασί, το τοποθετούσαν μέσα στον κρατήρα που ήταν γεμάτος με κρύο νερό ή χιόνι. Το κρασί το αντλούσαν με τη βοήθεια μια κουτάλας που είχε μακριά λαβή. Το σκεύος αυτό το ονόμαζαν αρύταινα ή κύαθο.


Οι κρατήρες-ψυκτήρες δεν ήταν συχνοί στην αρχαιότητα αν και σποραδικά απαντώνται και σε άλλες εποχές, όπως ένας που βρέθηκε στη μυκηναική Τίρυνθα και χρονολογείται στον 13 αιώνα π.Χ. Η σπανιότητα τους πρέπει να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχαίοι προτιμούσαν περισσότερο το κόκκινο κρασί που δεν απαιτεί ιδιαίτερη ψύξη. Ο κύριος όμως λόγος, πρέπει να είναι ότι το νερό το οποίο χρησιμοποιούσαν για να αραιώσουν το κρασί φρόντιζαν πάντα να είναι παγωμένο έτσι ώστε να μην απαιτείται περαιτέρω ψύξη.

Πηγή: M.Α. Τιβέριος via winebees.wordpress.com

Παστέλι σύκο µε καρύδια

Φτιάξτε µόνοι σας: Παστέλι σύκο µε καρύδια | vita.gr 

Φτιάξτε µόνοι σας: Παστέλι σύκο µε καρύδια

Ένα νόστιμο και δυναμωτικό σνακ που γίνεται εύκολα και θα χαρούν όλες τις ώρες της ημέρας όσοι, μικροί και μεγάλοι, έχουν αδυναμία στα σύκα.


(Για 5 μερίδες) ● 2 κιλά φρέσκα σύκα ● 750 γρ. ζάχαρη ● 300 γρ. ψίχα καρυδιού χοντροκομμένη ● κουταλάκι εσάνς βανίλια ή 2 φιαλίδια σκόνη βανίλιας ● 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (προαιρετικά) ● 2 χούφτες καβουρδισμένο σουσάμι ● 1 μεγάλη κατσαρόλα ● 1 ποτήρι του νερού ● 1 ταψί Νο 36 ● Λαδόκολλα 1. Καθαρίζετε τη φλούδα από τα σύκα και τα βάζετε στο μπλέντερ να πολτοποιηθούν. 2. Μετράτε με ένα ποτήρι του νερού τον πολτό από τα σύκα και για κάθε 2 ποτήρια πολτό προσθέτετε στην κατσαρόλα 1 ποτήρι ζάχαρη. 3. Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πού και πού για να μη σας κολλήσει. 4. Μόλις αρχίσει το μείγμα να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, δυναμώνετε τη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι ο πολτός να γίνει μια ενιαία μάζα. 5. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν χρειάζεται άλλο βράσιμο, βγάζετε μια κουταλιά από το μείγμα και την αφήνετε σε ένα πιατάκι. Αν το γλυκό ξεκολλά από το πιάτο, είναι έτοιμο και το κατεβάζετε από τη φωτιά. 6. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τη βανίλια, το καρύδι, το πιπέρι (προαιρετικά) και ανακατεύετε καλά. 7. Στρώνετε στο ταψί ένα κομμάτι λαδόκολλα και αδειάζετε από πάνω το μείγμα. Αφού το απλώσετε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι, καλύπτετε την επιφάνεια με άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλα και το αφήνετε για μία εβδομάδα ή περισσότερο, μέχρι να στεγνώσει. 8. Στη συνέχεια, κόβετε το παστέλι σε κομμάτια, το «τακτοποιείτε» σε ένα γυάλινο σκεύος, πασπαλίζοντας τις στρώσεις με καβουρδισμένο σουσάμι, κλείνετε το σκεύος και το φυλάτε στην ψύξη, όπου θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 15 ημέρες. vita
https://www.vita.gr/2008/09/11/diatrofi/ftiakste-onoi-sas-pasteli-syko-e-karydia/

Η ΑΣΕΛΓΕΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ ΚΑΙ ΟΙ ΡΑΧΟΥΛΕΣ

Manos Solidakis.
Επειδή αύριο 26 Αυγούστου κλείνουν τρία χρόνια απο το συμβάν της σύγκρουσης των πολεμικών αεροπλάνων νότια της Ιεράπετρας, η απάντηση του άλλου ήρωα του Ανδρέα Μαμαντόπουλου, διευθυντή της χειρουργικής κλινικής στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας εκείνη την εποχή, γίνεται πιό επίκαιρη από ποτέ.

Διαβάστε το

------

Η ΑΣΕΛΓΕΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ ΚΑΙ ΟΙ ΡΑΧΟΥΛΕΣ
Προς κύριο Λιαρόπουλο

Έχουμε συνηθίσει, στο όνομα της επιχειρηματολογίας, να παρακολουθούμε στους δέκτες μας, τον κάθε άσχετο να μετατρέπει τον εαυτό του σε ειδικό καπετάνιο, πιλότο, αστροναύτη ή οικονομολόγο. Δεν περιμέναμε όμως από τον Καθηγητή Οικονομικών της υγείας κύριο Λιαρόπουλο, στο όνομα της τεκμηρίωσης των λεγομένων του, να ολισθήσει σ αυτό το ατόπημα. Μετατρέποντας τον εαυτό του σε ειδικό επειγοντολόγο τραυματιολόγο γιατρό και στην προσπάθεια του να πείσει, αναφέρεται στην τραγική απώλεια του ήρωα Σήφη Αναστασάκη που χάθηκε μετά από σύγκρουση δύο πολεμικών αεροσκαφών στις 26 Αυγούστου του 2010. Iσχυρίστηκε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ πως αν η αντιμετώπιση του γινόταν αλλού, ο πιλότος του μαχητικού F16 θα επιζούσε. Και τελείωσε τη φράση του λέγοντας ότι δεν μπορεί να έχουμε νοσοκομείο «σε κάθε ραχούλα».
Εδώ ραχούλα λοιπόν κύριε Λιαρόπουλε.
Η μοναδική ραχούλα που έχετε στο Λιβυκό πέλαγος. Δεν έχετε άλλη.
Στη ραχούλα αυτή, μόλις ένα χρόνο πριν, τις ίδιες πάλι μέρες του Αυγούστου, 16 βαριά τραυματίες, θύματα μαζικού τροχαίου ατυχήματος, όλοι τους παιδιά και έφηβοι, αντιμετωπίστηκαν συντονισμένα, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι εν ζωή . Όλοι οι ειδικοί στο θέμα αυτό , περιλαμβανομένου του συνομιλητή σας κυρίου Ευθυμίου παραδέχθηκαν ότι αν το συμβάν αυτό αντιμετωπιζόταν οπουδήποτε αλλού, θα θρηνούσαμε πολλά θύματα. Οι Αμερικανοί paramedics με βάση τη βαρύτητα των τραυμάτων , υπολόγισαν ότι αν το ατύχημα αυτό συνέβαινε στις ΗΠΑ, θα είχαν απώλειες ζωής σε 3,5 από τα θύματα. Μη με ρωτήσετε πώς υπολογίζεται το 3,5. Μακάρι να ήταν μαζί μας ακόμα ο Δημήτρης ο Βουρβαχάκης, να μας το εξηγήσει.

Τέσσερα παιδιά χειρουργήθηκαν για ενδοκοιλιακή αιμορραγία, τέσσερα άλλα παιδιά διασωληνώθηκαν με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, άλλο ένα με σοβαρή θλάση πνευμόνων και ενδοπνευμονική αιμορραγία και άλλο ένα έκανε ανακοπή καρδιάς μέσα στα χέρια μας από σοβαρή αιμορραγία από επιφυσιόλυση στα ισχία. Βάλε κύριε Λιαρόπουλε , θιασώτη των μεγάλων νοσοκομειακών κάστρων να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο συμβάν .
Στην ίδια ραχούλα, οι γιατροί του Νοσοκομείου παρέλαβαν τον πιλότο μας από το σκάφος του Λιμενικού μας. Πρόλαβε να σηκώσει το χέρι του όταν ρωτήθηκε αν είναι καλά. Αμέσως μετά έχασε τις αισθήσεις του πέφτοντας σε βαρύ ολιγαιμικό shock. Δεν υπήρξε καμία ολιγωρία. Επί τόπου διασωληνώθηκε και άρχισε η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση. Συνεχίστηκε τιτάνιος αγώνας εντός του χειρουργείου για την διάσωση του, πάντα σε επαφή με τους γιατρούς του θαλάμου επιχειρήσεων, γνωρίζοντας ότι οι κακώσεις στα μεγάλα λαγώνια αγγεία της λεκάνης δεν είναι συμβατές με τη ζωή. Σταμάτησε η καρδιά του πολλές φορές, οι κόρες των οφθαλμών του σε ήταν σε συνεχή μυδρίαση, αλλά δεν το βάζαμε κάτω. Ήταν θέμα συναισθηματικό, ήταν ηθικό, ήταν πείσμα απέναντι σε κάθε ιατρικό δεδομένο ή στατιστική. Για μας ο Σήφης ήταν το παλληκάρι μας. Δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε.
Ας μας πει ο κύριος Λιαρόπουλος σε ποιο Νοσοκομείου του πλανήτη επιβιώνουν τέτοιου είδους τραυματισμοί. Η θνητότητα τραυματιών με κακώσεις αντίστοιχες του Σήφη είναι 100%. Αν αρχίσει άμεσα εμβολισμός (τεχνική που εφαρμόζεται σε δύο έως τρία Νοσοκομεία της χώρας) πάλι η θνητότητα παραμένει στο 100% λόγω του μη αναστρέψιμου shock και της εγκεφαλικής βλάβης. Αν πριν την εγκατάσταση του shock αρχίσει ο εμβολισμός και με ταυτόχρονη εφαρμογή όλων των άλλων προβλεπόμενων προσπαθειών, μπορεί το ποσοστό να κατέλθει κατά μερικές εκατοστιαίες μονάδες, αλλά την ευκαιρία αυτή δεν μας την έδωσε ο τραυματίας μας.
Νομίζετε πως πανηγυρίζουμε κύριε Λιαρόπουλε;
Κάθε χρόνο τιμούμε τη μνήμη του, γιατί έτσι είμαστε εμείς οι γιατροί της ραχούλας.
Και τη ραχούλα μας θα τη διατηρήσουμε κύριε Λιαρόπουλε. Γιατί είναι κομμάτι της ζωής μας και γιατί είμαστε έτοιμοι για σκληρούς αγώνες. Το σοκ και το δέος βλέπετε δεν κατάφερε κανείς να το περάσει στην Ιεράπετρα. Έχουμε ακόμα το κεφάλι ψηλά.
Γι αυτό μην ξαναβάλετε στο στόμα σας τον Σήφη τον Αναστασάκη. Μην ασελγείτε στη μνήμη ηρώων. Αν θέλετε να είστε αρεστός στην ηγεσία του υπουργείου βρέστε άλλα επιχειρήματα. Η ανοησία δεν είναι «ίδιον» σοφών καθηγητών πανεπιστημίου.

Ανδρέας Μαμαντόπουλος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών M.D. P.H.D.
Δ/ντής Χειρουργικού Τομέα Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Κομμάτι κομμάτι...

Φωτογραφία
El hogar de las lanas.
Κομμάτι κομμάτι έχουμε το σύνολο!
Ο χειμώνας είναι προ των πυλών . 
Τι ελλείψεις έχετε απο ζεστά ρούχα του σπιτιού; Αρχίστε τώρα να δημιουργείτε για να έχετε καλό και ζεστό χειμώνα. 
Καλή επιτυχία!

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

http://www.back-to-nature.gr/2013/08/blog-post_4152.html

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Υλικά
  • 50 δαμάσκηνα ίσου μεγέθους (περίπου 2 κιλά )
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • βανίλια , αν είναι δυνατόν φρέσκια.
  • 1 μικρό ποτήρι νερό.
Εκτέλεση
Πλύντε καλά τα δαμάσκηνα και βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίξτε τη ζάχαρη και το νερό. Αφήστε τα 1 νύχτα για να βγάλουν το δικό τους νερό και να λιώσει και η ζάχαρη. Την άλλη μέρα βράστε το γλυκό σε δυνατή φωτιά στην αρχή, χαμηλώστε αργότερα μέχρι να δέσει το σιρόπι. Εγώ πάντα τα γλυκά του κουταλιού , τα αφήνω μια μέρα, κρυώνουν και μετά τα ξαναελέγχω άν χρειάζονται περισσότερο δέσιμο. Τα κουκούτσια αν θέλετε μπορείτε να τα βγάλετε, επίσης στη θέση του κουκουτσιού να βάλετε 1 αμύγδαλο. Προσέξτε να μη κόψετε το φρούτο στη μέση . Μόνο τόσο όσο χρείάζεται για να βγεί το κουκούτσι.Εχει ένα καταπλήκτικό χρώμα, και απίθανη χειμωνιάτικη γεύση.

Ανατολίτικο παγωτό

Μια πολύ ιδιαίτερη γεύση που πρέπει να το δοκιµάσετε οπωσδήποτε - Δεν περιγράφεται!

Υλικά συνταγής

5 κρόκους αυγών
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
250 ml γάλα φρέσκο
1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

2 κ.σ. ανθόνερο
250 ml κρέμα γάλακτος (κρύα και χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή)
Φιστίκια Αιγίνης ωμά για το σερβίρισμα
Άχνη και ανθόνερο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Με µίξερ χειρός χτυπάµε τους κρόκους µε τη ζάχαρη για 5΄-6΄ µέχρι να ασπρίσουν και να λιώσει η ζάχαρη.
Ζεσταίνουµε το γάλα στην κατσαρόλα. Λίγο λίγο και πάντα ανακατεύοντας ρίχνουµε το ζεστό γάλα στα αυγά. Ξαναβάζουµε το µείγµα στην κατσαρόλα. Σε µέτρια φωτιά και πάντα ανακατεύοντας µε ξύλινη κουτάλα, αφήνουµε για λίγα λεπτά να πυκνώσει το υγρό. Εάν έχετε θερµόµετρο, στους 70οC είναι έτοιµο. Αλλιώς, όταν µένει ελαφριά στρώση κρέµας στην κουτάλα το µείγµα είναι έτοιµο. Προσοχή, δεν βράζουµε το µείγµα!
Αποσύρουµε την αραιή κρέµα από τη φωτιά. Προσθέτουµε το µέλι και τις 2 κ.σ. ανθόνερο. Αφήνουµε το µείγµα να κρυώσει καλά. Τότε προσθέτουµε την χτυπηµένη κρέµα και απαλά διπλώνουµε το µείγµα µε σπάτουλα. Αν έχουµε παγωτοµηχανή, χτυπάµε σε αυτήν το παγωτό, αλλιώς βάζουµε το µείγµα στην κατάψυξη και µόλις αρχίσει να κάνει σώµα, να πήζει ελαφρά, το χτυπάµε µε µίξερ να αφρατέψει. Ξαναπαγώνουµε. Επαναλαµβάνουµε 3-4 φορές την ίδια διαδικασία για πιο βελούδινη υφή, χωρίς κρυστάλλους.
Σερβίρουµε µε φιστίκια Αιγίνης, ραντίζουµε µε λίγο ανθόνερο και πασπαλίζουµε µε λίγη άχνη.

Επιπλέον χρόνος παγώµατος

Mερίδες: 5
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

όμορφο και πρωτότυπο


CreativeMamy.

grazioso
http://www.ravelry.com/patterns/library/bathroom-door-organizer

Είναι όμορφο και πρωτότυπο να πλέξουμε μικρούς χώρους αποθήκευσης και φύλαξης καθημερινών μικροαντικειμένων και ειδών καθημερινής χρήσεως Καλή επιτυχία!

Nouvel Observateur : Η κρίση στην ευρωζώνη θυμίζει το Κραχ του '30

Παναγιώτης Αγραφιώτης.
 
Nouvel Observateur : Η κρίση στην ευρωζώνη θυμίζει το Κραχ του '30

«Η Ιστορία συχνά τείνει να επαναλαμβάνεται, σαν φάρσα ή σαν τραγωδία». Ετσι ξεκινάει το άρθρο του Λοράν Ζοφρέν στον Nouvel Observateur, στο οποίο παραλληλίζει την κρίση στην ευρωζώνη με το Κραχ και τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του '30

«Ας θυμηθούμε ένα παλιό σενάριο», συνεχίζει ο Λοράν Ζοφρέν: «Ενα κραχ προκαλεί μια παγκόσμια κρίση. Η ύφεση οδηγεί σε μια τεράστια ανεργία. Τα σκάνδαλα διαφθοράς πολλαπλασιάζονται. Η νομιμότητα των δημοκρατιών υπονομεύεται. Η πολιτική ζωή λαμβάνει μια βίαιη τροπή. Τα αντισυστημικά κόμματα κερδίζουν τις εκλογές.

Οι ανισότητες τροφοδοτούν τη λαϊκή οργή. Οι ελίτ μειώνουν τους μισθούς με τη λιτότητα. Ο αποπληθωρισμός οξύνει την κρίση και καθιστά την κοινωνική κατάσταση ανεξέλεγκτη.

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του '30. Μια τελείως διαφορετική εποχή, δηλαδή. Η μήπως όχι;»

Το σενάριο των τεσσάρων τελευταίων ετών, γράφει ο Λοράν Ζοφρέν στον Nouvel Observateur, είναι σε κάθε περίπτωση πολύ ανησυχητικό.

«Το κραχ του 2008 προκαλεί μια παγκόσμια κρίση. Η στασιμότητα που ακολουθεί οξύνει την ανεργία. Η κρίση της Κύπρου δείχνει ότι η παράνοια του χρήματος δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί.

Σε πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης, η ανεργία φτάνει σε ύψη όπου δεν είχε φτάσει ποτέ μετά τη δεκαετία του '30.

Με πρότυπο τη Γερμανία, διάφορες χώρες προσπαθούν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μειώνοντας τους μισθούς και να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη των αγορών καταπολεμώντας το χρέος.

Ο αποπληθωρισμός μειώνει τη ζήτηση στην Ευρώπη και φέρνει ύφεση. Τα σκάνδαλα διαφθοράς πολλαπλασιάζονται.

Μόνο στη Γαλλία, παραιτήθηκε την ίδια εβδομάδα ένας υπουργός και διατάχθηκε έρευνα για έναν πρώην Πρόεδρο.

Οι ελίτ έχουν χάσει το κύρος τους καθώς δείχνουν κυνισμό και αδυναμία. Τα παραδοσιακά κόμματα υποχωρούν, ενώ αυξάνεται η δύναμη ακραίων κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ενός νεοναζιστικού στην Ελλάδα.

Ολα αυτά δημιουργούν μια ασφυκτική ατμόσφαιρα που μας παραπέμπει ογδόντα χρόνια πίσω.

Θα απαντήσει κανείς ότι οι δημόσιες ελευθερίες είναι σεβαστές, ότι έχουμε διδαχθεί από τα μαθήματα της Ιστορίας, ότι η ήπειρος παραμένει ενωμένη, ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών είναι ειρηνικές, ότι το κοινωνικό κράτος παίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο, ότι οι οικονομικές αρχές έμαθαν να αποφεύγουν το χειρότερο στηρίζοντας την ανάπτυξη.

Όλα αυτά είναι αλήθεια. Η κρίση του 2010 δεν οδηγεί στο φασισμό ή στον πόλεμο. Το κακό είναι ότι δεν ξέρουμε πού ακριβώς οδηγεί.

Για να βγούμε από την κρίση, συνεχίζει ο γάλλος αρθρογράφος, οι ελίτ πρέπει να θέσουν το εξής ερώτημα: είναι τόσο σίγουρες ότι δεν διαπράττουν τα ίδια ιστορικά λάθη με τη δεκαετία του '30;

Ενα παράδειγμα: παρά τον πολλαπλασιασμό των σκανδάλων, οι ελίτ δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Το αποδεικνύουν οι ετήσιες εκθέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας.

Πιο σοβαρό ακόμα είναι ότι οι ηγέτες της Ευρώπης αναπαράγουν με τραγικό τρόπο στον οικονομικό τομέα τον μηχανισμό που λειτουργούσε τη δεκαετία του '30.

Εφαρμόζουν έναν αποπληθωρισμό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Η στρατηγική αυτή όμως, που είναι αποτέλεσμα πιέσεων από τις αγορές και την Ευρώπη, οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Η μείωση της ζήτησης στερεί ευκαιρίες από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκάζονται να μειώσουν τη δραστηριότητά τους.

Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς.

Η απελπισία των καταναλωτών μεγαλώνει και η ζήτηση μειώνεται ακόμη περισσότερο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, όπως και τότε, ότι η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί, ότι οι θυσίες είναι χρήσιμες, ότι η ανάκαμψη θα έρθει σύντομα.

Ας θυμηθούμε μόνο κάτι: όταν ξεχνάμε το παρελθόν, είμαστε καταδικασμένοι να το ξαναζήσουμε».

Δημοφιλείς αναρτήσεις