Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΥΡΟΥ ""Θα ξαναγυρίσουμε"

Φωτογραφία: ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΥΡΟΥ ""Θα ξαναγυρίσουμε"

Θα ξαναγυρίσουμε
Oταν οι ελιές θα ντύνουν στο χρυσάφι τα γέρικα όνειρά τους
Oταν τα μελτέμια θα κινούν να χαϊδέψουν τις εφήμερες πεζολογίες του νησιού
Oταν δυο μάτια σκοπελίτικα θα φωτιστούν απ' τη χαρά του γυρισμού
Τούτο το καλοκαίρι είτε το άλλο που θα 'ρθει
Δεν έχει σημασία πότε
Κάποιο καλοκαίρι τέλος πάντων θα ξαναγυρίσουμε
Πιο δυνατοί πιο μεστωμένοι
Eχοντας συνοψίσει το νόημα της πρώτης προσπάθειας
Πειθαρχώντας στη νοσταλγία του Αιγαίου

Θα ξαναγυρίσουμε
Συνοδευόμενοι από γυναικεία στήθια σ' ενάντιον άνεμο
Κι από το βασιλιά το Στάφυλο με το αρχαίο σπαθί του
Ποιος θα βρεθεί να μας τον ιστορήσει
Πιο νέοι πιο ξανθοί πιο ακμαίοι
Χωρίς αυταπάτες μ' αγκαλιές γιασεμιά
Να φυτέψουμε στου πελάγους τη ράχη
Τον σπόρο του έρωτά μας
ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΕΝΑ(Ομάδα καλλιτεχνικών, λογοτεχνικών, αναζητήσεων).

ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΥΡΟΥ ""Θα ξαναγυρίσουμε"

Θα ξαναγυρίσουμε
Oταν οι ελιές θα ντύνουν στο χρυσάφι τα γέρικα όνειρά τους
Oταν τα μελτέμια θα κινούν να χαϊδέψουν τις εφήμερες πεζολογίες του νησιού
Oταν δυο μάτια σκοπελίτικα θα φωτιστούν απ' τη χαρά του γυρισμού
Τούτο το καλοκαίρι είτε το άλλο που θα 'ρθει
Δεν έχει σημασία πότε
Κάποιο καλοκαίρι τέλος πάντων θα ξαναγυρίσουμε
Πιο δυνατοί πιο μεστωμένοι
Eχοντας συνοψίσει το νόημα της πρώτης προσπάθειας
Πειθαρχώντας στη νοσταλγία του Αιγαίου

Θα ξαναγυρίσουμε
Συνοδευόμενοι από γυναικεία στήθια σ' ενάντιον άνεμο
Κι από το βασιλιά το Στάφυλο με το αρχαίο σπαθί του
Ποιος θα βρεθεί να μας τον ιστορήσει
Πιο νέοι πιο ξανθοί πιο ακμαίοι
Χωρίς αυταπάτες μ' αγκαλιές γιασεμιά
Να φυτέψουμε στου πελάγους τη ράχη
Τον σπόρο του έρωτά μας

Κέντημα με απλές βελονιές

     
  El hogar de las lanas.

Buenas noches

Κέντημα με απλές βελονιές ραψίμματος.
Ωραίο μοτίβο και προσιτό για πολλές χρήσεις. 
Μπορείτε να το εφαρμόετε ολόκληρο ή μέρος αυτού ανάλογα με το πού και το γιατί... 
Από πετσέτες μέχρι μαξιλάρια ύπνου ή διακοσμητικά αλλά και σαν κάλυψη κάποιας φθοράς σε κάποιο ύφασμα...! 
Καλή επιτυχία! 







Φωτογραφία: Buenas noches
 

γιουρτομπανανοσοκολατένιο γλυκό

Φωτογραφία: Ένα ακόμη δροσερό γιουρτομπανανοσοκολατένιο γλυκό ψυγείου. Καλή Κυριακή και καλή εβδομάδα.
http://cretangastronomy.blogspot.gr/2013/08/blog-post_18.htmlΚρήτη:γαστρονομικός περίπλους.

Ένα ακόμη δροσερό γιουρτομπανανοσοκολατένιο γλυκό ψυγείου. Καλή Κυριακή και καλή εβδομάδα.
http://cretangastronomy.blogspot.gr/2013/08/blog-post_18.html

πανεύκολο μυλλάκι


Φωτογραφία: NETTEN
Hamarat Abla'nın Hobi dünyası
NETTEN

Κι αλλο πανεύκολο μυλλάκι. Καλή επιτυχία! 

Η διαφωνία του Κόρακα με τον Τεισία

http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/08/h-diafwnia-tou-koraka-me-ton-teisia.html

Η διαφωνία του Κόρακα με τον Τεισία

Ο Τεισίας ήταν μαθητής του φημισμένου εξίσου ρητοροδιδάσκαλου και πολιτικού Κόρακα, που είχε διακριθεί τον πέμπτο αιώνα στις Συρακούσες, ως έξοχος δικανικός ρήτορας.
Χαρακτηριστική της ρητορικής δεινότητας των δύο ρητόρων, μαθητού και δάσκαλου ήταν η εξής ιστορία, που διηγούνταν στις Συρακούσες:
Όταν ο Τεισίας ήταν νεαρός ακόμη, επισκέφθηκε τον Κόρακα και του ζήτησε να του μάθει την τέχνη της ρητορικής.  Όμως επειδή ακόμη κι αν πουλούσε όλη του την περιουσία δεν θα έφτανε να πληρώσει ούτε τα μισά δίδακτρα συμφώνησαν ότι θα τον πλήρωνε, όμως, μόνο αν τον έκανε καλό ρήτορα και κέρδιζε την πρώτη του δίκη στο δικαστήριο.
Ο Κόρακας δέχτηκε. Ο Τεισίας έγινε, μετά τετραετή διδασκαλία, εξαίρετος πράγματι ρήτορας, αλλά δεν ανελάμβανε να συνηγορήσει σε δικαστήριο, για να αποφύγει την πληρωμή.
Ο Κόρακας αναγκάστηκε να καταγγείλει το μαθητή του στα δικαστήρια. Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε τότε σ’ αυτή τη δίκη, για να παρακολουθήσει τη μονομαχία ανάμεσα σε δάσκαλο και σε μαθητή.
Ας διαβάσουμε την επιχειρηματολογία και των δύο:
Ο Κόρακας εξήγησε στους δικαστές τη συμφωνία, που είχε κάνει με τον Τεισία και τέλειωσε με αυτά τα λόγια: «Και τώρα, ω δικαστές, αποφασίστε. Σας ειδοποιώ όμως, πως μου είναι αδιάφορο τι απόφαση θα βγάλετε. Γιατί είτε τον καταδικάσετε τον Τεισία είτε τον αθωώσετε, εγώ τα λεφτά μου θα τα πάρω»!
Οι δικαστές του ζήτησαν να εξηγήσει. Ο Κόρακας συνέχισε:
«Αν το δικαστήριο αποφανθεί, πως οφείλει να με πληρώσει ο μαθητής, σύμφωνα με την απόφασή του, θα με πληρώσει φυσικά. Αν όμως αποφασίσετε, πως δεν υποχρεούται να με πληρώσει, τότε ο μαθητής μου θα έχει κερδίσει την πρώτη του δίκη, οπότε, με βάση τη συμφωνία μας, οφείλει να με πληρώσει».
Οι δικαστές έμειναν έκπληκτοι. Αλλά ανέβηκε τότε στο βήμα ο νεαρός Τεισίας και είπε:
«Και εγώ αδιαφορώ για την απόφαση του δικαστηρίου. Γιατί ότι και αν αποφασίσετε, δεν οφείλω καμιά πληρωμή».
Στην νέα έκπληξη των δικαστών ο Τεισίας συνέχισε:
«Αν το δικαστήριο, δηλαδή, αποφασίσει να μην πληρώσω το δάσκαλο, τότε δεν θα τον πληρώσω φυσικά. Αν όμως αποφασίσετε πως πρέπει να τον πληρώσω, τότε θα έχω χάσει την πρώτη μου δίκη, οπότε, κατά τη συμφωνία μας, δεν του οφείλω πληρωμή»!
Οι δικαστές, μη ξέροντας ποιόν να πρωτοθαυμάσουν, το δάσκαλο ή το μαθητή είπαν τότε την παροιμιώδη έκτοτε φράση:
«Εκ κακού κόρακος κακόν ωόν».
(Λέγεται ότι οι δικαστές τελικά διέταξαν τον ξυλοδαρμό και των δύο αντιδίκων, γιατί τους τρέλαναν !)
Πηγές: Οδοιπορικό στη Μεγάλη Ελλάδα, εκδόσεις Πελασγός, Αθήνα 1999
L. Radermacher -Artium scriptores. Reste der voraristotelischen Rhetorik

DIY υγρό γενικού καθαρισμού σε σπρέυ μόνο με φυσικά υλικά.

DIY υγρό γενικού καθαρισμού σε σπρέυ μόνο με φυσικά υλικά.

Καθαριότητα σπιτιού

Τέρμα με τα χημικά καθαριστικά ! Φτιάχνουμε το δικό μας σπρέυ γενικού καθαρισμού χρησιμοποιώντας μόνο φυσικά υλικά !
Θα χρειαστούμε :
  • Γυάλινο βάζο με το καπάκι του
  • Λευκό ξύδι
  • Φλούδες από πορτοκάλια, μανταρίνια (εσπεριδοειδή γενικότερα)
  • Άδειο πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέυ
Διαδικασία :
  1. Βάζουμε τις φλούδες στο βάζο έως ώτου να γεμίσει μέχρι πάνω. Δεν τις συμπιέζουμε, ώστε να χωρέσει και το ξύδι.
  2. Συμπληρώνουμε στο βάζο το λευκό ξύδι μέχρι την κορυφή.
  3. Σφραγγίζουμε το βάζο με το μεταλλικό καπάκι. Προσέχουμε να κλείνει καλά το καπάκι.
  4. Τοποθετώ το βάζο στο ντουλάπι για 2 εβδομάδες.
  5. Ανοίγω το βάζο και αφαιρώ τις φλούδες.
  6. Συμπληρώνω το ξύδι (που πλέον έχει έντονο άρωμα πορτοκαλιού) στο άδειο μπουκάλι και το χρησιμοποιώ για γενικό καθαρισμό του σπιτιού
Η απολυμαντική ιδιότητα του ξυδιού σε συνδιασμό με το άρωμα πορτοκαλιού θα κρατήσουν το σπίτι σας καθαρό και απαλλαγμένο από μικρόβια, ενώ παράλληλα θα το αρωματίσουν υπέροχα !
Καλή επιτυχία !
Πηγή : fountainavenuekitchen

ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ!

Φωτογραφία: Η συνταγή για το ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ!

Υλικά για 24 κομμάτια


2 1/2 ΠΑΚΕΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΤΙ- ΜΠΕΡ
2 ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΑΝΘΟΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ ΣΤΙΓΜΗΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΒΑΝΙΛΙΑ(ΤΟ ΓΑΛΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΙς ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ)
1 ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΑΝΘΟΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ ΣΤΙΤΓΜΗΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ(ΤΟ ΓΑΛΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ)
1 ΚΟΥΤΙ MORFAT ΣΑΝΤΙΓΥ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΙΜΜΑ ΤΩΝ ΜΠΙΣΚΟΤΩΝ
ΤΡΟΥΦΑ Η ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΦΙΛΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΨΙ 35Χ25 ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ  ΜΙΑ ΣΤΡΩΣΗ ΜΠΙΚΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΕΙΦΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΙΝΕΛΟ.
ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΙΣ ΚΡΕΜΕΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ.
ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΤΡΩΣΗ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ.
ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΗ ΚΡΕΜΑ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΛΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ.ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΤΡΩΣΗ ΜΠΙΣΚΟΤΑ.ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΥ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ,ΓΑΡΙΝΙΡΟΥΜΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΤΡΟΥΦΑ Η ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ! ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ! ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ 3-4 ΜΕΡΕΣ!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!Αρτοποιεια & Συνταγες.

Η συνταγή για το ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ!

Υλικά για 24 κομμάτια


2 1/2 ΠΑΚΕΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΤΙ- ΜΠΕΡ
2 ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΑΝΘΟΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ ΣΤΙΓΜΗΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΒΑΝΙΛΙΑ(ΤΟ ΓΑΛΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΙς ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ)
1 ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΑΝΘΟΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ ΣΤΙΤΓΜΗΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ(ΤΟ ΓΑΛΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ)
1 ΚΟΥΤΙ MORFAT ΣΑΝΤΙΓΥ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΙΜΜΑ ΤΩΝ ΜΠΙΣΚΟΤΩΝ
ΤΡΟΥΦΑ Η ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΦΙΛΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΨΙ 35Χ25 ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΤΡΩΣΗ ΜΠΙΚΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΕΙΦΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΙΝΕΛΟ.
ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΙΣ ΚΡΕΜΕΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ.
ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΤΡΩΣΗ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ.
ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΗ ΚΡΕΜΑ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΛΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ.ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΤΡΩΣΗ ΜΠΙΣΚΟΤΑ.ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΥ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ,ΓΑΡΙΝΙΡΟΥΜΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΤΡΟΥΦΑ Η ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ! ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ! ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ 3-4 ΜΕΡΕΣ!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Καλλιεργήστε φρούτα του δάσους στον κήπο ή το μπαλκόνι σας.

http://www.back-to-nature.gr/2013/04/blog-post_3077.html

Καλλιεργήστε φρούτα του δάσους στον κήπο ή το μπαλκόνι σας.

Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να μαζεύει δροσερά φρούτα το δάσους, όχι σε κάποιο πυκνό μονοπάτι ή σε κάποιο ορεινό ξέφωτο, αλλά στον κήπο ή το μπαλκόνι σας; Κι όμως αυτό μπορεί να γίνει και να είναι για σας μια επιπλέον καλοκαιρινή απόλαυση .
Τα περισσότερα από αυτά που συνηθίζουμε να αποκαλούμε φρούτα των δάσους δεν είναι παρά διάφορα είδη μούρων και άλλων μικρόκαρπων φρούτων. Πέρα από το γεγονός ότι πολλά απ' αυτά έχουν νόστιμη γεύση είτε ωμά είτε σαν συστατικό σε διάφορα τρόφιμα, έχουν επίσης σημαντικά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή, όπως η βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Μάλιστα μπορείτε να τα καταναλώσετε άμεσα χωρίς καμιά προετοιμασία παρά μόνο ξεπλένοντάς τα κάτω από τρεχούμενο νερό. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε πολλά φαγητά και τρόφιμα όπως σε επιδόρπια δημητριακών, μαρμελάδες, γιαούρτι, ψωμί, κέικ, μπισκότα και παγωτά, ακόμη και κρασί! Μπορούν να καταψυχθούν για να τα απολαμβάνετε όλο το χρόνο. Η καλλιέργεια φρούτων του δάσους θα σας προσφέρει μια θαυμάσια διακοσμητική προσθήκη στον κήπο καθώς τα φυτά αυτά είναι αρκετά διακοσμητικά όταν ανθίζουν την άνοιξη αλλά και όταν καρποφορούν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Επιπλέον θα αποκτήσετε και και έξτρα φρέσκα υλικά στην κουζίνα σας.

Τα περισσότερα από τα φυτά φρούτων του δάσους που θα βρείτε στην αγορά είναι ενδημικά της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να καλλιεργηθούν στην χώρα μας. Ας γνωρίσουμε τα πιο σημαντικά από αυτά.
Φραγκοστάφυλο (Ribes spp)

Το φραγκοστάφυλο είναι ένας μικρός θάμνος ύψους 1-2 μ. ανθεκτικός στο κρύο, που ευδοκιμεί σε υγρά και δροσερά κλίματα και σε όλα τα εδάφη εκτός των πολύ υγρών. Οι καρποί του είναι ενωμένοι σε μικρά τσαμπιά, είναι πολύ πλούσιοι σε βιταμίνες και ωριμάζουν τον Ιούλιο. Καταναλώνονται φρέσκοι ή χρησιμοποιούνται σε σιρόπια, ποτά, μαρμελάδες κ.ά. Τα φραγκοστάφυλα αναγνωρίζονται εύκολα από το βαρύ άρωμα που βγαίνει απ τους βλαστούς και τα φύλλα τους. Ένα ώριμο φυτό μπορεί να παράγει 3-5 κιλά καρπούς ανάλογα με το είδος και την ποικιλία. Υπάρχουν τρία βασικά είδη φραγκοστάφυλου. Το μαύρο (Ribes nigrum), το κόκκινο (Ribes rubrum) και το λευκό (Ribes sativum). Τα περισσότερα από τα καλλιεργούμενα προέρχονται από άγρια είδη. Έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες που διαφέρουν κυρίως στο χρώμα αλλά και στο μέγεθος των καρπών.
 Λαγοκέρασο (Ribes uva-crispa)

 

Σχηματίζει μικρούς θάμνους 1-2 μ. περίπου που καλλιεργούνται οπουδήποτε, αλλά καρποφορούν καλύτερα σε δροσερά κλίματα και όχι άνυδρα εδάφη. Παράγουν ρόγες μαλακές στην αφή, μεγαλύτερες από τα φραγκοστάφυλα. Η συγκομιδή τους γίνεται βαθμιαία Ιούλιο-Αύγουστο, αφού πάρουν το χρώμα τους που ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να είναι κίτρινο ή κόκκινο. Έχουν γλυκιά υπόξινη πολύ ευχάριστη γεύση και καταναλώνονται φρέσκοι ή χρησιμοποιούνται σε τούρτες ή μαρμελάδες.
 Σμέουρο - Φραμπουάζ (Framboise) (Rubus idaeus)
 

Θυσανωτός θάμνος με ξυλώδες ρίζωμα που ευδοκιμεί σε οποιοδήποτε έδαφος και κλίμα. Τα καλύτερα αποτελέσματα τα παρουσιάζει σε δροσερές και ημισκιερές θέσεις. Είναι φυλλοβόλο με παραφυάδες που ανανεώνονται κάθε 2 χρόνια. Οι καρποί έχουν γλυκιά και λίγο υπόξινη γεύση. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες σμέουρων. Τα σμέουρα καλοκαιρινής καρποφορίας που παράγουν φρούτα μια φορά στο τέλος του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου. Τα κόκκινα σμέουρα (Rubus idaeus) είναι ο πιο γνωστός τύπος σμέουρων καλοκαιρινής καρποφορίας Τα σμέουρα πολύφορης καρποφορίας που παράγουν φρούτα δύο φορές τον χρόνο, μια φορά την άνοιξη και μια φορά το φθινόπωρο. Τα κίτρινα σμέουρα (Rubus ellipticus) είναι ο πιο γνωστός τύπος σμέουρων πολύφορης καρποφορίας. Τα σμέουρα μοιάζουν με τα βατόμουρα και πολύς κόσμος νομίζει πώς είναι ίδια. Η κύρια διαφορά τους είναι στα φρούτα. Τα σμέουρα είναι κούφια από μέσα όταν συλλέγονται (το εσωτερικό του φρούτου μένει στο φυτό, ενώ στα βατόμουρα μένει πάνω στο φρούτο). 
Βατόμουρο (Rubus fruticosus)
  
Αναρριχώμενο εύρωστο φυτό, που έχει πολύ ελαφριά κλαδιά χωρίς αγκάθια, που μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να καλύψει μεγάλες επιφάνειες. Είναι ανθεκτικό φυτό και αντέχει στις παγωνιές. Ανθίζει με αφθονία την άνοιξη και δίνει πολυάριθμους καρπούς με γλυκιά υπόξινη γεύση από Ιούνιο-Σεπτέμβριο. Οι καρποί του καταναλώνονται φρέσκοι ή χρησιμοποιούνται σε γλυκά, μαρμελάδες, ποτά κ.ά. Τα βατόμουρα φυτρώνουν άγρια και στη χώρα μας. Τα βρίσκουμε εύκολα στα δάση, στις άκρες των δρόμων, ιδίως των αγροτικών, σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, ακόμη και μέσα στις πόλεις γιατί εύκολα πολλαπλασιάζονται με τη βοήθεια των πουλιών που μεταφέρουν τους σπόρους τους. Τα άγρια βατόμουρα έχουν αγκάθια στους βλαστούς τους. 
 Τάϊμπερρι (Tayberry) (Rubus taiwanicola)
  
Πρόσφατο υβρίδιο από διασταύρωση βατομουριάς και σμεουριάς. Ευδοκιμεί παντού αλλά αγαπά τις δροσερές και ημισκιερές θέσεις. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και φτάνει σε ύψος 1,5 μ. Καρπίζει από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Παράγει άφθονους μεγάλους επιμήκεις καρπούς (3-4 cm) με έντονο κόκκινο χρώμα και ανάμικτη γεύση. Φυτό 2-3 χρόνων παράγει 10 κιλά καρπών. Οι καρποί του χρησιμοποιούνται σε γλυκά, μαρμελάδες, ποτά κ.ά. 


Μύρτιλο (Vaccinium Myrtilus)
 

Γίνεται θάμνος ύψους 1,5-2ιη με πυκνές διακλαδώσεις και ημιδερματώδες φύλλωμα, που το φθινόπωρο, πριν γυμνωθεί παίρνει ωραίες και έντονες πορφυρές αποχρώσεις. Ανθοφορεί Απρίλιο-Μάιο με άσπρα-ροζ καμπανοειδή άνθη. Παράγει πολλούς καρπούς Ιούλιο-Αύγουστο με ελαφριά υπόξινη γεύση κατάλληλους γενικά για μαρμελάδες, γλυκά και παγωτά. Ευδοκιμεί σε δροσερές θέσεις και όχι αλκαλικά εδάφη. Σήμερα στην Ευρώπη καλλιεργείται το αμερικάνικο μύρτιλο (Blueberry) που παράγει καρπό 2-3 φορές μεγαλύτερο από το ευρωπαϊκό άγριο μύρτιλο.

Πώς να τα καλλιεργήσετε: Αν και δεν έχουν όλα αυτά τα είδη τις ίδιες καλλιεργητικές απαιτήσεις ωστόσο έχουν αρκετά κοινά γνωρίσματα που τα κάνουν ικανά να συμβιώσουν σε ένα μικρό κήπο ή ακόμα και σε ένα μπαλκόνι φυτεμένα σε γλάστρες. Ακολουθήστε αυτές τις βασικές οδηγίες. Προτιμήστε κοντές ποικιλίες που μπορείτε να τις φροντίζετε καλύτερα. Τα φρούτα του δάσους είναι ανθεκτικά στην παγωνιά πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να διατηρηθούν σε εξωτερικό χώρο με ελάχιστη ή καθόλου προστασία από το κρύο. Προτιμήστε αν είναι δυνατό ημισκιερές θέσεις. Η καλύτερη εποχή για να φυτευτούν είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας. Φροντίστε το έδαφος να μην είναι αλκαλικό, και να στραγγίζει καλά. Μην ποτίζετε υπερβολικά. Φροντίστε να υποστηρίξετε με πλέγματα ή πασσάλους όσα είδη χρειάζονται υποστήριξη. Κλαδέψτε και αφαιρέστε κάθε ξερό κλαδί στις αρχές τις άνοιξης.

Μιχάλης Πολίτης

ΠΗΓΗ: www.valentine.gr

πλέξτε τις κρεμάστρες


Issabbellita coolcrochet.
http://www.hakenenmeer.blogspot.com.es/2011/12/tutorial-en-give-away.html



Για να μη καταστρέφονται τα ευαίσθητα ρούχα σας , πλέξτε τις κρεμάστρες. καλή επιτυχία!


Παγωτό γιαούρτι με γλυκο βύσσινο! Yogurt ice cream served with sour cherry!




Παγωτό γιαούρτι με γλυκο βύσσινο! Yogurt ice cream served with sour cherry!
ΠΑΓΩΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτί φυτική σαντιγύ ermol/morfat
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
1 φακελάκι βανιλέτα Alsa
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάτε το ζαχαρούχο με το ermol/morfat μέχρι να "σταθεί". Προσθέτετε το γιαούρτι και τέλος τη βανιλέτα. Βάζετε το μείγμα στην κατάψυξη. Αν δεν έχετε παγωτομηχανή χτυπάτε πάλι το μείγμα στο μίξερ μετά από 2 ώρες για 5 λεπτά ουτως ώστε να γίνει "αφράτο" και να μη δημιουργηθούν "κρυσταλλάκια" ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις