Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ηλιακή λάμπα με τη χρήση ενός πλαστικού μπουκαλιού!!

http://www.back-to-nature.gr/2012/12/blog-post_9156.html

Ηλιακή λάμπα με τη χρήση ενός πλαστικού μπουκαλιού!!

Φωτίζουμε τις σκοτεινές περιοχές στο σπίτι μας κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας αυτή την πράσινη και βιώσιμη ιδέα. Ανακυκλώνοντας λοιπόν πλαστικά μπουκάλια που έχουμε από εμφιαλωμένα νερά κτλ, προσθέτουμε νερό + χλωρίνη, και στη συνέχεια, το τοποθετούμε στην οροφή. Μετά την εγκατάσταση αυτή η ηλιακή λάμπα μπορεί να προσφέρει περίπου 55 βατ του φωτός από τον ήλιο!

Από αυτή την ιδέα θα μπορούσε να επωφεληθεί κόσμος που ζει σε σπίτια χωρίς πολλά παράθυρα για να φωτίζεται το σπίτι κατά την διάρκεια της ημέρας,και είναι σίγουρα μια οικονομική και οικολογική κίνηση καθώς και ανακυκλώνεις και δε χρησιμοποιείς ηλεκτρική ενέργεια.
 Στο βιντεάκι που ακολουθεί βλέπουμε πως φτιάχνετε και τον τρόπο εγκατάστασης :

Θυμάρι για την κυστίτιδα

http://www.agrotikabook.gr/%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B1

Θυμάρι για την κυστίτιδα


Aν παρά την ιατρική θεραπεία που ακολουθείτε, δυσκολεύεστε να απαλλαγείτε από μια κυστίτιδα ή αν υποφέρετε συχνά από αυτή την ενοχλητική λοίμωξη, μπορείτε να κάνετε μια συμπληρωματική θεραπεία.
Mόλις αισθανθείτε τα πρώτα συμπτώματα, ρίξτε μία μικρή φούχτα (20-30 γρ.) ξερό θυμάρι σε ένα 1 λίτρο βραστό νερό και αφήστε το να κάτσει για 15 λεπτά πριν το σουρώστε.
Πίνετε 1 φλιτζάνι από το έγχυμα αυτό κάθε τέσσερις ώρες για όσο διάστημα έχετε το πρόβλημα.
Tο αιθέριο έλαιο του θυμαριού περιέχει διάφορες ουσίες με αντιμικροβιακή και διουρητική δράση.
VITA

Δέκα απαγορευμένα φαγητά πριν τον ύπνο


Δέκα απαγορευμένα φαγητά πριν τον ύπνο

Η διατροφή πριν τον ύπνο αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου ενός ατόμου.
Ακολουθούν 10 τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγονται γενικώς αλλά και ειδικώς, ώστε να έχετε όνειρα γλυκά:

  1. Μακαρόνια: Ένα από τα πιο παχυντικά φαγητά που πρέπει να αποφεύγεται πριν τον ύπνο. Οι υδατάνθρακες που περιέχει μετατρέπονται αυτόματα σε λίπος ενώ απαιτεί ώρες μέχρι να γίνει η διαδικασία απορρόφησης από τον οργανισμό.
  2. Πίτσα: Με ιδιαίτερα παχυντικά υλικά τα οποία μετατρέπονται απευθείας σε λίπος. Από τα περισσότερο ακατάλληλα για κατανάλωση πριν τον ύπνο.
  3. Γλυκά: Τα γλυκά δημιουργούν ψυχοσωματικές διαταραχές κατά την διάρκεια του ύπνου με τα υλικά που περιέχουν. Βέβαια υπάρχουν και γλυκά τα οποία περιέχουν λιγότερες θερμίδες και η περιορισμένη κατανάλωση τους δεν είναι αρνητική.
  4. Κόκκινο κρέας: Πλούσιο σε θερμίδες και λίπος, το κόκκινο κρέας μπορεί να δημιουργήσει διάφορες διαταραχές, αν καταναλώνεται τακτικά πριν τον ύπνο.
  5. Σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα είναι εξαιρετική για τον εγκέφαλο αλλά την ίδια στιγμή αν καταναλωθεί σε ποσότητες πριν τον ύπνο μεταφράζεται σε πολλές θερμίδες.
  6. Λαχανικά: Η πλειοψηφία των λαχανικών δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση πριν τον ύπνο. Ο λόγος απλός, ότι περιέχουν ίνες που σε γεμίζουν ενέργεια και αναστέλλουν την τάση του οργανισμού για ύπνο.
  7. Αλκοόλ: Το Αλκοόλ είναι αναμφισβήτητα ένας αρνητικός παράγοντας για την ποιότητα του ύπνου και τις κράσεις του οργανισμού.
  8. Τσίλι: Το τσίλι είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό προιόν αν συνδυαστεί και με άλλα υλικά, αλλά αποτελεί μία κακή συνταγή, αν θες να πας στο κρεβάτι σύντομα.
  9. Τσιζμπεργκερς: Με υψηλά ζωικά λίπη και θερμίδες, το συγκεκριμένο νόστιμο junk food δεν ενδείκνυται για βραδινές ώρες.
  10. Σνακ και τσιπς: Επεξεργασμένα τρόφιμα τύπου σνακ θα πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο πριν πάτε στο κρεβάτι, με δεδομένο το γεγονός ότι περιέχουν υψηλά ποσά γλουταμινικού μονονατρίου που είναι γνωστό ότι συνδέεται με μία ποικιλία διαταραχών του ύπνου.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παπανικολάου

Φυσική απολύμανση για το σπίτι...

 http://www.back-to-nature.gr/2013/01/blog-post_20.html

Φυσική απολύμανση για το σπίτι...

«Εξοπλιστείτε» με φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αποτελούν απλά διακοσμητικά στοιχεία, αλλά είναι πηγή ευεξίας και υγείας απολυμαίνοντας την ατμόσφαιρα του σπιτιού και εμπλουτίζοντάς την με οξυγόνο. Εξυπηρετούν ακόμη την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου για συνύπαρξη (έστω και έτσι) με το φυσικό στοιχείο. Μια ανάγκη που ο σύγχρονος «τεχνητός» τρόπος ζωής μπορεί να συρρίκνωσε αλλά ευτυχώς δεν εκμηδένισε. • Τα φυτά εσωτερικού χώρου ευδοκιμούν σε φωτεινούς αλλά όχι άμεσα εκτεθειμένους στον ήλιο χώρους. • Πρέπει να έχουν όσο το δυνατό σταθερή θερμοκρασία και να μην είναι εκτεθειμένα στα ρεύματα. • Να αποφεύγεται η τοποθέτησή τους κοντά σε εστίες θερμότητας (καλοριφέρ, τζάκι κλπ).

Η Σανσεβιέρια ή αλλιώς «γλώσσα της πεθεράς» είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό. Δε θέλει σχεδόν καθόλου πότισμα (1 φορά ανά δίμηνο) και αντέχει γενικά στην ξηρασία.







 
H Δράκαινα που υπάρχει σε πολλές είδη και απαιτεί σκίαση, αλλά ειδικά οι ποικιλίες της με χρωματιστά φύλλα απαιτούν περισσότερο φως. 





 
Οι κάκτοι και τα παχύφυτα είναι φυτά που αντέχουν γενικά στην ξηρασία. Το σπαθίφυλλο επίσης λέγεται ότι καθαρίζει τον αέρα για αυτό και το χρησιμοποιούν πολύ συχνά σε γραφεία. 










Για τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού με περισσότερη υγρασία, όπως η κουζίνα και το μπάνιο, μπορείτε να επιλέξετε φυτά που αγαπούν το νερό. Τέτοια είναι η φτέρη που έχει ανάγκη και από φωτισμό. Προσοχή: Ποτέ δεν αφήνουμε στις φτέρες να στεγνώσει το χώμα.


 
Επίσης υδρόφιλη και η Αιχμέα που είναι της οικογένειας των βρομελιωδών χρειάζεται αρκετό φωτισμό και ποτέ δε θα πρέπει να ζήσει σε θερμοκρασία κάτω από 18 βαθμούς.






Η Μαράντα επίσης απαιτεί αρκετή υγρασία. Τα φύλλα της κατά την διάρκεια της νύχτας στρέφονται προς τα πάνω ενώ την ημέρα απλώνουν και πάλι. Δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα σε σχέση με τα υπόλοιπα φυτά.






Όμορφα και χωρίς απαιτήσεις φυτά είναι και οι κάκτοι, τα παχύφυτα, ο πόθος, διάφορα είδη του φύκου καθώς και το χλωρόφυτο.





Συμβουλή: Μπορείτε σε έναν τετράγωνο δίσκο να βάλετε διάφορους κάκτους τοποθετώντας γύρω-γύρω χαλίκι δημιουργώντας έναν μικρό κήπο δίνοντας στον χώρο σας ένα minimal ύφος. Τέλος για τον καθαρισμό τους από την σκόνη, πλένετε πολύ προσεκτικά τα φύλλα με ένα βρεγμένο μαλακό πανί, ενώ αν θέλετε να τα γυαλίσετε βάλτε λίγο λάδι σε ένα άλλο πανί και σκουπίστε τα απαλά. Τους κάκτους μπορείτε να τους καθαρίζετε με ένα πινελάκι!

Πηγή: houselife.gr

Απαγόρευση βοσκής στην Αθήνα του 1842

http://mikros-romios.gr/4051/apagoreysi-voskis/

Απαγόρευση βοσκής στην Αθήνα του 1842

ΒΟΣΚΟΣ_ΑΘΗΝΑ1Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Άλλες ήταν οι έγνοιες του Δημάρχου στην Αθήνα του 1842 με τις λίγες χιλιάδες κατοίκους της. Οι ποιμένες περνούσαν τα ζωντανά τους μέσα από την πόλη καταστρέφοντας ακόμη και τα μικρά περιβόλια που διατηρούσαν οι κάτοικοί της. Η μεγαλύτερη όμως καταστροφή γινόταν στον Ελαιώνα των Αθηνών, τον οποίο η Πολιτεία προσπαθούσε να επαναφέρει στην προ της Επανάστασης κατάστασή του φυτεύοντας εκατοντάδες νέες ρίζες ελιές. Ατελείωτες ήταν, τέλος, οι καταστροφές σε περιοχές όπως στου Ρέντη, στο Μοσχάτο και στα μποστάνια τους. Οπότε ο Ανάργυρος Πετράκης, ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας, εξέδωσε «ειδοποίηση» δίνοντας διαταγή να διαβάζεται στις εκκλησίες τις Κυριακές και «εις τας πλατείας διά τυμπανοκρουσίας προς γνώσιν απάντων». Όπως δήλωνε, επιθυμούσε να προφυλάξει τις ιδιοκτησίες των πολιτών από τις βλάβες που προξενούσαν «τα ποίμνια και τα άλλα ζώα παντός είδους, τα οποία ως εκ της κακοηθείας των ποιμένων και βουκόλων απελαυνόμενα καταστρέφουν τα καλλιεργημένα κτήματα».
img786 Η ειδοποίηση ήταν σαφής: «Απαγορεύομεν εις πάντα έχοντα ποίμνιον προβάτων ή αγέλη βοών και λοιπών παντός είδους ζώων να επελαύνη αυτά εντός της περιοχής των Αθηνών και του ελαιώνος καθ’ όλην αυτού την περιφέρειαν», έγραφε ο «φετφάς» του Πετράκη, που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Όπως η εξαίρεση που γινόταν «επί του παρόντος» επιτρέποντας «να βόσκωσι τα εργατικά ζώα των Πλακιωτών»! Πού λοιπόν μπορούσαν να βόσκουν τα ζωντανά; Ορίσθηκε η τεράστια περιοχή από το Φάληρο μέχρι τη Βάρη και μόνον στα ακαλλιέργητα τμήματά της. Το θέμα αφορούσε ιδιαίτερα τους «κατωμερίτες» της πόλης, δηλαδή εκείνους που διατηρούσαν πανέμορφα περιβόλια στη δυτική ζώνη, κυρίως στις περιοχές που συνόρευαν με τον Κηφισό ποταμό. Η δική τους αγροτική παραγωγή πληττόταν από τα ζωντανά των βοσκών που κατέβαιναν και από άλλες επαρχίες για να ξεχειμωνιάσουν στις περιοχές της Αττικής.

κέικ νηστησιμο!

Αρτοποιεια & Συνταγες.
(Bessy)
Φωτογραφία: (Bessy) 
Kαλησπέρα σας! Σήμερα κατάφερα να βάλω τη Φανουροπιτά μου! Την έχω σε κομμάτια! Δε ξέρω να θέλετε τη συνατγή,είναι σαν κέικ νηστησιμο! Πείτε μου αν θέλετε να τη βάλω να τη
ν έχετε! Οποιος τη θέλει.

Υλικά

2 ποτήρια του νερού λάδι(1 ποτ.ελαιόλαδο+1 ποτ. σπορέλαιο)
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
2 ποτήρια του νερού πορτοκαλάδα με ανθρακικό
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα(απλά μου αρέσει και τη <τσιμπάω> λίγο
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κρασοπότηρο κονιάκ ή μαυροδάφνη
150γρ  σταφίδες,όποιες θέλετε(μαύρη ή σουλτανίνα ή και τις 2) μουλιασμένες 3-4 ώρες στο ποτο που θα βάλετε,τώρα αν θέλετε βάλτε λιγότερες ή περισσότερες
100 γρ χοντροκομμένα καρύδια
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν γεματη
2 πακέτα φαρίνα των 500 γρ ( όσο σηκώσει)
άχνη για το πσπάλισμα
 
Εκτέλεση

Πολύ άπλη! Χτυπήστε είτε με μίξερ είτε με ένα  αυγογδάρτη το λάδι με τη ζάχαρη!
Ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες! Αλευρώστε τα και προσθέστε τα στο τέλος! Λαδώστε ένα ταψί 34εκ και χύστε το μείγμα! Ψήστε σε προθερμασμένο φόυρνο στους 170 για περίπου 40-45! Τρυπήστε με ένα ξυλάκι σπο σουβλάκι για να δείτε εάν είναι έτοιμο,αλλιώς ψήστε λίγο ακόμα!
Αφήστε να κρυώσει καλά και πασπαλίστε με άχνη!

Καλή επιτυχία!
Kαλησπέρα σας! Σήμερα κατάφερα να βάλω τη Φανουροπιτά μου! Την έχω σε κομμάτια! Δε ξέρω να θέλετε τη συνατγή,είναι σαν κέικ νηστησιμο! Πείτε μου αν θέλετε να τη βάλω να την έχετε! Οποιος τη θέλει.

Υλικά

2 ποτήρια του νερού λάδι(1 ποτ.ελαιόλαδο+1 ποτ. σπορέλαιο)
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
2 ποτήρια του νερού πορτοκαλάδα με ανθρακικό
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα(απλά μου αρέσει και τη <τσιμπάω> λίγο
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κρασοπότηρο κονιάκ ή μαυροδάφνη
150γρ σταφίδες,όποιες θέλετε(μαύρη ή σουλτανίνα ή και τις 2) μουλιασμένες 3-4 ώρες στο ποτο που θα βάλετε,τώρα αν θέλετε βάλτε λιγότερες ή περισσότερες
100 γρ χοντροκομμένα καρύδια
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν γεματη
2 πακέτα φαρίνα των 500 γρ ( όσο σηκώσει)
άχνη για το πσπάλισμα

Εκτέλεση

Πολύ άπλη! Χτυπήστε είτε με μίξερ είτε με ένα αυγογδάρτη το λάδι με τη ζάχαρη!
Ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες! Αλευρώστε τα και προσθέστε τα στο τέλος! Λαδώστε ένα ταψί 34εκ και χύστε το μείγμα! Ψήστε σε προθερμασμένο φόυρνο στους 170 για περίπου 40-45! Τρυπήστε με ένα ξυλάκι σπο σουβλάκι για να δείτε εάν είναι έτοιμο,αλλιώς ψήστε λίγο ακόμα!
Αφήστε να κρυώσει καλά και πασπαλίστε με άχνη!

Καλή επιτυχία!

Σεζάρια Έβορα

Cesária Évora 2008.jpgΗ Σεζάρια Έβορα (27 Αυγούστου 1941-17 Δεκεμβρίου 2011[1]) (Cesária Évora, προφορά στα πορτογαλικά: sɨˈzaɾiɐ ˈɛvuɾɐ) ήταν διεθνώς γνωστή τραγουδίστρια από το Πράσινο Ακρωτήριο. Είχε το προσωνύμιο "ξυπόλητη ντίβα" εξαιτίας της προτίμησής της στο να τραγουδά χωρίς να φορά τα παπούτσια της.[2] Το είδος της μουσικής που υπηρετούσε ονομάζεται μόρνα

Γεννήθηκε στην πόλη Μιντέλο του νησιού Σάο Βισέντε, στο Πράσινο Ακρωτήριο, στις 27 Αυγούστου του 1941. Σε ηλικία 7 ετών έμεινε ορφανή από πατέρα. Μετά το θάνατό του, η μητέρα της αγωνίστηκε να την μεγαλώσει με τα πενιχρά της εισοδήματα που εξασφάλιζε από την εργασία της ως μαγείρισσα. Τελικά, την οδήγησε σε ορφανοτροφείο και στη χορωδία του ιδρύματος εκείνου η μικρή Σεζάρια έμαθε να τραγουδά.

Η Έβορα συνάντησε όταν ήταν 16 ετών έναν ναυτικό από το Πράσινο Ακρωτήριο, ο οποίος ονομαζόταν Εντουάρντο. Ήταν ο άνθρωπος που την δίδαξε τα παραδοσιακά μουσικά στιλ των coladeiras και mornas. Τα τελευταία αποτελούν τραγούδια της λύπης, της μελαγχολίας και της νοσταλγίας. Η Σεζάρια ξεκίνησε να τραγουδά σε τοπικά μπαρ και ξενοδοχεία. Με τη βοήθεια τοπικών μουσικών, θα επεδείκνυε τις ικανότητές της και αργότερα θα ανακηρυσσόταν "Βασίλισσα των Μόρνας" από τους θαυμαστές της. Την εποχή εκείνη ήταν διάσημη στο νησί της, σχετικά άγνωστη όμως διεθνώς.

Η τραγουδίστρια είχε έναν θείο, ο οποίος ήταν ένας διάσημος μουσικός και τραγουδοποιός, χρησιμοποιώντας το όνομα B. Leza. Αυτός έγραψε πολλά τραγούδια για την Έβορα.
Οικονομικά και προσωπικά προβλήματα

Η ξυπόλητη αοιδός παρέμεινε διάσημη, χωρίς όμως να έχει και επιτυχία στα οικονομικά. Η δυσχερής οικονομική και πολιτική κατάσταση στη νησιωτική της χώρα, σε συνδυασμό με τα προσωπικά και οικονομικά της προβλήματα, την οδήγησαν στην απόφαση να σταματήσει το τραγούδι, ώστε να υποστηρίξει οικονομικά την οικογένειά της. Επί δέκα χρόνια δεν τραγούδησε και η ίδια τα περιγράφει ως "σκοτεινά χρόνια." Την ίδια περίοδο πάλεψε με τον αλκοολισμό.
Επιστροφή και διεθνής καταξίωση

Έπειτα από ενθάρρυνση ενός εξόριστου μουσικού και προστάτη των τεχνών από το Πράσινο Ακρωτήριο, ο οποίος ζούσε στην Πορτογαλία, η Έβορα ξανάρχισε να τραγουδά. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Μπάνα, ο οποίος προσκάλεσε τη Σεζάρια να τραγουδήσει σε συναυλίες σε πορτογαλικό έδαφος, με τη χρηματοδότηση μιας τοπικής οργάνωσης γυναικών.

Ο Ζοζέ ντα Σίλβα, ένας Γάλλος με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο την έπεισε να μεταβεί στο Παρίσι, όπου ηχογράφησε το άλμπουμ La Diva Aux Pieds Nus (Η Ξυπόλητη Ντίβα) το 1988. Το τραγούδι "Sodade" ήταν η πρώτη της διεθνής επιτυχία και η πρώτη της επιτυχία στη Γαλλία που δεν ήταν στα γαλλικά. Αυτό σηματοδότησε την απαρχή της παγκόσμιας φήμης για την τραγουδίστρια από την Αφρική. Ο πορτογαλικός όρος saudade έχει περίπλοκη σημασία, που είναι δύσκολο να μεταφραστεί. Σημαίνει γενικά νοσταλγία, πόθο, λύπη και μετάνοια. Η έκφραση της "sodade" αποτελεί εσωτερικό στοιχείο στη μουσική του Πράσινου Ακρωτηρίου. Το άλμπουμ εκείνο επαινέθηκε από τους κριτικούς και με αυτό ξεκίνησε την καριέρα της, συνεχίζοντας με το άλμπουμ του 1992, Miss Perfumado, το οποίο σημείωσε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Έτσι, η τραγουδίστρια έγινε διεθνές αστέρι σε ηλικία 47 ετών.

Ο πρώην αρχηγός του συγκροτήματος Talking Heads Ντέιβιντ Μπερν έχει τραγουδήσει συχνά το τραγούδι της Έβορα "Ausencia" σε δεύτερη εκτέλεση σε συναυλίες του.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ανακοίνωσε πως θέτει τέλος στη μουσική της καριέρα, ακυρώνοντας τις προγραμματισμένες συναυλίες της, καθώς βρισκόταν «σε κατάσταση μεγάλης εξάντλησης».[3] Η Έβορα είχε υποβληθεί το 2010 σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, στο Παρίσι, έπειτα από σοβαρά προβλήματα που παρουσίασε στην στεφανιαία αορτή.

Έφυγε τελικά από τη ζωή στις 17 Δεκεμβρίου 2011 ενώ νοσηλευόταν στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση.
http://el.wikipedia.org/wiki/Σεζάρια_Έβορα

Πλεκτά σχεδιάκια

Μπαχαρικά & βότανα: Μεγαδόσεις υγείας και γεύσης


ΔΥΟΣΜΟΣ
Τα χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι τα υπέργεια τμήματά του, που συλλέγονται ακριβώς πριν την άνθιση και αποξηραίνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35° C.
Χρήση: Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται εξωτερικά σε μυαλγίες και νευραλγίες. Τα παρασκευάσματα που περιέχουν αιθέριο έλαιο δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το πρόσωπο και τη μύτη. Ως έγχυμα χρησιμοποιείται κατά της γαστρίτιδας, των κολικών και της δυσπεψίας, ενώ διευκολύνει την έκκριση της χολής. Επίσης, υποβοηθά την εφίδρωση στον πυρετό και τη γρίπη. Το βράσιμο των φύλλων σε νερό και η εισπνοή των υδρατμών βοηθά κατά του κρυολογήματος.
Προσοχή: Πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη χρήση του αιθέριου ελαίου για εισπνοές. Επίσης, δεν πρέπει να δίνεται σε παιδιά για διάστημα πάνω από 3 ημέρες, ενώ δεν συνιστάται η χρήση του σε βρέφη. Ακόμη, μπορεί να μειώσει τη ροή του γάλακτος, γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή κατά τη γαλουχία. Επιπλέον, πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή κατά την κύηση. Τέλος, η χρήση παρασκευασμάτων με δυόσμο αντενδείκνυται σε άτομα με απόφραξη του χοληδόχου πόρου ή/και με σοβαρή ηπατική βλάβη.
Στην κουζίνα: Τα φύλλα του, φρέσκα ή αποξηραμένα, συνδυάζονται με πολλά φαγητά, λόγω του ευχάριστου αρώματός τους. Ταιριάζουν με τις ντομάτες (π.χ. γεμιστά) και δίνουν έντονη μυρωδιά στον κιμά (σουτζουκάκια, κεφτεδάκια). Επίσης, φτιάξτε κοκτέιλ (π.χ. mojito) ή αναψυκτικό δυόσμου προσθέτοντας μερικά φύλλα του σε πράσινο τσάι. Μπορείτε ακόμη να παρασκευάσετε πέστο με δυόσμο αντί για βασιλικό.
ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ Ή ΑΝΙΣΟ
Πρόκειται για ένα μονοετές φυτό με χαρακτηριστική ωραία μυρωδιά, από το οποίο χρησιμοποιούμε τον καρπό (αποξηραμένο).
Χρήση: Το γλυκάνισο το πίνουμε συχνά για να αντιμετωπίσουμε τη βρογχική καταρροή.
Προσοχή: Αντενδείκνυται σε άτομα με υπερευαισθησία στον άνισο ή στη μινθόλη και μπορεί να προκαλέσει ποικίλες αλλεργικές αντιδράσεις (δερματικές, αναπνευστικές, γαστρεντερικές).
Στην κουζίνα: Το συναντάμε κυρίως σε κινεζικές συνταγές. Ταιριάζει με σάλτσες σόγιας, αρνί, πάπια και γενικά με σκούρα κρέατα. Όλα τα μπαχαρικά που μοιάζουν με ξύλα (π.χ. το γλυκάνισο, η κανέλα, το γαρίφαλο) πρέπει να βράσουν ώστε να βγάλουν το άρωμά τους. Γι’ αυτό, προσθέστε το κατά το μαγείρεμα, την ώρα που βράζει ο ζωμός στον οποίο θα βάλετε το κρέας.
ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ Ή ΑΡΙΣΜΑΡΕΣ
Είναι ένας μεσογειακός θάμνος, από τον οποίο χρησιμοποιούμε τόσο τα ξηρά όσο και τα χλωρά φύλλα.
Χρήση: Εξωτερικά χρησιμοποιείται σε ερεθισμούς του δέρματος και σε εντριβές για ρευματικές παθήσεις, διότι προκαλεί τοπική υπεραιμία. Όταν λαμβάνεται εσωτερικά, δρα ως τονωτικό, εμμηναγωγό και εκτρωτικό. Το έγχυμα μπορεί επίσης να χρησιμεύσει και κατά της πιτυρίδας, ως τελευταίο ξέπλυμα στα μαλλιά.
Προσοχή: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει σπασμούς και ίλιγγο.
Στην κουζίνα: Η έντονη μυρωδιά του αρωματίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα πιάτα. Προσθέστε ολόκληρα κλωναράκια δεντρολίβανου στην κρεμμυδόσουπα και χρησιμοποιήστε το σε σάλτσες για αρνί και κατσίκι.
ΘΥΜΑΡΙ
Από το θυμάρι τα χρησιμοποιούμενα μέρη είναι τα κλαδιά του, που συλλέγονται πριν την άνθιση και κατά τη διάρκειά της το καλοκαίρι. Το φυτό αποξηραίνεται σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35° C.
Χρήση: Το έγχυμα χρησιμοποιείται για λοιμώξεις του θώρακα και ως αποχρεμπτικό σε βρογχική καταρροή.
Προσοχή: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, σε πολύ υψηλές τοξικές δόσεις μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ίλιγγο και νεφρικές διαταραχές.
Στην κουζίνα: Έχει παρόμοια χρήση με αυτήν της ρίγανης, αλλά συνδυάζεται ωραία και με θαλασσινά. Είναι ιδανικό σε γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα.
ΡΙΓΑΝΗ
Χρησιμοποιούνται τα υπέργεια τμήματα του ανθισμένου φυτού, αποξηραμένα σε σκιά. Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ, και το αντιοξειδωτικό της περιεχόμενο είναι 4 φορές μεγαλύτερο από αυτό των βατόμουρων. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Κ και αντιβακτηριακά συστατικά, που εξουδετερώνουν παθογόνους μικροοργανισμούς.
Χρήση: Το έγχυμα δίνεται κατά του βήχα, σε βρογχική καταρροή και γενικά στις παθήσεις των αναπνευστικών οδών. Χρησιμοποιείται ως διουρητικό, σε ενοχλήσεις του ουροποιητικού συστήματος, σε κοιλιακά άλγη, καθώς και για γαργάρες και πλύσεις του στόματος. Είναι αντιφλεγμονώδες για τον λάρυγγα και τα ούλα και το μάσημα ριγανόξυλου ανακουφίζει από τον πονόδοντο.
Προσοχή: Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητα του φυτού και αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ως προς την αναμενόμενη θεραπευτική του δράση.
Στην κουζίνα: Ταιριάζει με όλα, αλλά κυρίως με ντομάτες (νωπές ή σάλτσες ντομάτας), πατάτες φούρνου και κοτόπουλο. Προσθέστε λίγη ρίγανη σε σαλάτες, σε μαρινάδες για ψητά κρέατα ή σε σούπες (π.χ. σε κρύα ντοματόσουπα ή πατατόσουπα).
ΚΟΛΙΑΝΤΡΟ
Το φυτό κόλιαντρος ή κουτβαράς ανήκει στην οικογένεια των σελινοειδών. Τους σπόρους του, που χρησιμεύουν ως μπαχαρικό, τους συλλέγουμε το φθινόπωρο.
Χρήση: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση για τη θεραπευτική δράση που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο μελέτες σε διαβητικά ποντίκια έδειξαν ότι η κατανάλωσή του συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερίνης και ότι έχει αντιμικροβιακή δράση. Πρόσφατα απομονώθηκε ένα συστατικό του, η δοδεσενάλη, η οποία σύμφωνα με ερευνητές έχει ισχυρή φυσική αντιμικροβιακή δράση έναντι της σαλμονέλας και μάλιστα η δράση αυτή φαίνεται ότι είναι ισχυρότερη και από γνωστά αντιβιοτικά φάρμακα.
Προσοχή: Ο χυμός του σε μεγάλη δόση προκαλεί μέθη.
ΚΑΝΕΛΑ
Είναι αειθαλές φυτό, γνωστό επιστημονικά ως κιννάμωμο το κεϋλανικό. Η κανέλα που χρησιμοποιούμε ως μπαχαρικό είναι ο φλοιός των νεαρών βλαστών του φυτού.
Χρήση: Εκτός από την ευχάριστη γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμά της, τα οποία μάλιστα μπορούν να ενεργοποιήσουν εγκεφαλικά κέντρα που σχετίζονται με τη νοητική λειτουργία, η κανέλα ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη διατροφική της αξία, που θεωρείται και θεραπευτική. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε ορισμένα ιδιαίτερα συστατικά που περιέχει, με κυριότερο την κινναμαλδεΰδη (cinnamaldeyde). Η συγκεκριμένη ουσία φαίνεται πως επιδρά στα αιμοπετάλια, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στον οργανισμό, ενώ της έχουν αποδοθεί και σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Κάποια από τα συστατικά της έχουν και ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.ά. Για τον λόγο αυτόν, η κανέλα χρησιμοποιείται ως υλικό σε παραδοσιακά εθνικά φαγητά, ιδιαιτέρως σε όσα περιέχουν ωμά τρόφιμα. Επιπλέον, γίνονται ενδιαφέρουσες έρευνες για την αντιδιαβητική δράση της κανέλας. Διαπιστώθηκε ότι ενεργοποιεί την έκκριση ινσουλίνης σε πειραματόζωα, ενώ σε έρευνα του γερμανικού Πανεπιστημίου του TÜbingen φάνηκε να μειώνει τις τιμές της γλυκόζης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι λάμβαναν παράλληλα και αντιδιαβητικά χάπια. Τέλος, η κανέλα βοηθά σε πεπτικές διαταραχές, δρα κατά της δυσκοιλιότητας και έχει θερμαντικές ιδιότητες (ανακουφίζει από αρθριτικούς και ρευματικούς πόνους).
Προσοχή: Τη λήψη της πρέπει να αποφεύγουν οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα το αιθέριο έλαιο της κανέλας, γιατί είναι διεγερτικό της μήτρας. Προσεκτικοί πρέπει να είναι και όσοι ταλαιπωρούνται από αλλεργίες, ειδικά όταν αυτή έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Το αιθέριο έλαιο κανέλας είναι πολύ ισχυρό και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται μόνο του παρά μόνο αναμεμειγμένο με λάδι.
Στην κουζίνα: Παρότι χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρκετών φαγητών, τη συναντάμε πιο συχνά στη ζαχαροπλαστική. Ταιριάζει με γλυκά -κυρίως σιροπιαστά και τάρτες φρούτων-, ενώ δίνει ιδιαίτερη γεύση και σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Συνδυάστε την, επίσης, με κοκκινιστά κρέατα.
ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ
Είναι μπαχαρικό που προέρχεται από τα σπόρια του δέντρου της μοσχοκαρυδιάς. Έχει ωραίο, δυνατό και διαπεραστικό άρωμα και έντονη γεύση.
Χρήση: Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνει παθογόνα βακτήρια του στομάχου. Από μελέτες σε πειραματόζωα, ινδοί ερευνητές από το Sinhgad College of Pharmacy διαπίστωσαν ότι το μοσχοκάρυδο συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα, ενώ εκτίμησαν ότι μπορεί να έχει και αντικαταθλιπτική δράση. Επίσης, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, θεωρείται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες.
Προσοχή: Δεν πρέπει να λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις (έως 3 γρ. ημερησίως) στο φαγητό, επειδή είναι παραισθησιογόνο και τοξικό.
Στην κουζίνα: Χρησιμοποιήστε το για να δώσετε άρωμα στην μπεσαμέλ, σε κρεατικά και πατατοσαλάτες.
ΠΙΠΕΡΙ ΜΑΥΡΟ
Το χρησιμοποιούμε κατά κόρον στην Ελλάδα. Δίνει οξύ, διαπεραστικό και ερεθιστικό για τη μύτη άρωμα και καυτερή γεύση.
Χρήση: Αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου, καθώς ένα κουταλάκι δίνει περίπου το 1/10 της ποσότητας που χρειάζεται ο άνθρωπος ημερησίως. Η κύρια ουσία του, η πιπερίνη, φαίνεται ότι έχει ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα. Μάλιστα, ο συνδυασμός του με το κρέας ενδείκνυται, επειδή διευκολύνει την πέψη του λίπους και των πρωτεϊνών του. Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευση στο «Journal of Medicinal Food», το μαύρο πιπέρι θεωρείται ισχυρό μπαχαρικό όσον αφορά τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, χάρη στην περιεκτικότητά του σε πιπερίνη και κουρκουμίνη.
Προσοχή: Πρέπει να το αποφεύγουν όσοι πάσχουν από παθήσεις του στομάχου, γιατί τα καυτερά μπαχαρικά αυξάνουν την έκκριση των γαστρικών και παγκρεατικών ενζύμων, καθώς και των χολικών οξέων, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να συμβουλεύονται έναν διαιτολόγο ή τον γιατρό τους πριν τα καταναλώσουν. Το ίδιο ισχύει και για όσους ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, επειδή η πιπερίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα ή να εμποδίσει τον μεταβολισμό και την απορρόφησή τους.
Στην κουζίνα: Ταιριάζει σχεδόν σε όλα τα φαγητά. Πέρα από τη συνηθισμένη χρήση του, μπορεί να λειτουργήσει και ως κρούστα, προκειμένου να ψηθούν κρέατα ή ψάρια. Θρυμματίστε κόκκους πιπεριού στο γουδί, πασπαλίστε το κρέας ή το ψάρι και από τις δύο πλευρές και αφήστε το να ψηθεί. Αν θέλετε να δώσετε έξτρα γεύση στα ζυμαρικά σας, σοτάρετε πιπέρι, βούτυρο και σκόρδο.
vita

Τρεμουλιαστό γαλακτομπούρεκο




Υλικά

1 πακέτο φύλλο Βηρυτού ή κρούστας
150 γραµµ. φρέσκο βούτυρο (για τα φύλλα) λιωμένο


Για την κρέμα

2 λίτρα φρέσκο γάλα
4 αυγά
6 κρόκοι
100 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γραμμ. σιμιγδάλι χοντρό
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
2 βανίλιες
200 γραµµ. ζάχαρη

Για το σιρόπι

700 γραµµ. ζάχαρη
1/2 λίτρο νερό
1 ξύλο κανέλα
2 λεμονόκουπες στυμμένες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ στον σύνδεσμο πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις