Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ο ΓΡΥΠΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2013/10/blog-post_6859.html?spref=fb

Ο ΓΡΥΠΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ο Γρύπας ήταν μυθικό τέρας με σώμα λιονταριού, κεφάλι και φτερά αετού.Επίσης σε μερικές αναπαραστάσεις του φαίνεται πως έχει και ουρά φιδιού. Ο μύθος του θεωρείται ότι προέρχεται από την Μεσοποταμία. Πιθανότατα η γέννηση του μύθου ανάγεται στην εποχή της πρώτης ανακάλυψης απολιθωμάτων δεινοσαύρων από τον προϊστορικό άνθρωπο.Η ράχη του ήταν σκεπασμένη με φτερά και τα νύχια στα λιονταρίσια πόδια του ήταν δυνατά και γαμψά σαν του αετού.Τα νύχια του του γρύπα θεωρούνταν πολύτιμα το Μεσαίωνα επειδή λέγαν πως μπορούσαν να ανιχνεύσουν την ύπαρξη δηλητηρίου στα υγρά,χωρίς όμως να μπορούν να το καθαρίσουν. Το μπαλκόνι έχει παραστάσεις με τον Γρύπα, που είναι το σήμα της πόλης του Ηρακλείου

Το Τμήμα Συντήρησης Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου παρενέβη , μετά από αίτημα του Προσκοπείου , αφού ήταν φανερό πως είχαν σαπίσει τα μεταλλικά του στηρίγματα και υπήρχε κίνδυνος κάποια στιγμή να πέσει στο κεφάλι διερχόμενου πολίτη.
Έτσι αποσπάστηκε από το σημείο και μεταφέρθηκε στις αποθήκες του Δήμου με την προοπτική μόλις βρεθούν τα κατάλληλα μεταλλικά στηρίγματα να επανατοποθετηθεί στη Βίγλα.
Αξίζει να πούμε πως ο μεταλλικός Γρύπας της Βίγλας είχε σχεδιαστεί από το Θωμά Φανουράκη το 1961 και είχε τοποθετηθεί ψηλά στο λόφο αγναντεύοντας από εκεί όλη την πλατεία Ελευθερίας και το κέντρο της πόλης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ "Ο Ποιητής και η Mούσα" ΠΙΝΑΚΑΣ- Ν ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ " Ποιητής και η Mούσα"

ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΕΝΑ(Ομάδα καλλιτεχνικών, λογοτεχνικών, αναζητήσεων).

Φωτογραφία: Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ "Ο Ποιητής και η Mούσα"
ΠΙΝΑΚΑΣ- Ν ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ " Ποιητής και η Mούσα"

 Ο Ποιητής
Προς τι καλόν, τι όφελος ηθέλησεν η τύχη,
κ’ εν τη αδυναμία μου επλάσθην ποιητής;
Μάταιοι είν’ οι λόγοι μου· της λύρας μου οι ήχοι
αυτοί οι μουσικώτεροι δεν είναι αληθείς.

Εάν θελήσω ευγενές αίσθημα να υμνήσω,
όνειρα είν’, αισθάνομαι, η δόξα κ’ η αρετή.
Παντού απογοήτευσιν ευρίσκ’ όπου ατενίσω,
κ’ επί ακάνθων πανταχού ο πους μου ολισθεί.

Η γη ’ναι σφαίρα σκοτεινή, ψυχρά τε και δολία.
Τα άσματά μου πλανερά του κόσμου είν’ εικών.
Έρωτα ψάλλω και χαράν. Aθλία παρωδία,
αθλία λύρα, έρμαιον παντοίων απατών!

                        Η Μούσα
Δεν είσαι ψεύστης, ποιητά. Ο κόσμος τον οποίον
οράς εστίν ο αληθής. Της λύρας αι χορδαί
μόναι γνωρίζουν τ’ αληθές, και εις αυτόν τον βίον
οι ασφαλείς μας οδηγοί μόναι εισίν αυταί.

Του θείου είσαι λειτουργός. Σοι έδωκε τον κλήρον
του κάλλους και του έαρος. Μελίρρυτος αυδή
ρέει από τα χείλη σου, και θησαυρείον μύρων
είσαι — χρυσή υπόσχεσις και άνωθεν φωνή.

Εαν η γη καλύπτεται με σκότον, μη φοβείσαι.
Μη ό,τι είναι έρεβος νόμιζε διαρκές.
Φίλε, πλησίον ηδονών, ανθών, κοιλάδων είσαι·
θάρρει, και βάδισον εμπρός. Ιδού το λυκαυγές!

Ομίχλη μόνον ελαφρά το βλέμμα σου τρομάζει.
Υπό τον πέπλον ευμενής η φύσις διά σε
ρόδων, και ίων, κ’ ευγενών ναρκίσσων ετοιμάζει
στεφάνους, των ασμάτων σου ευώδεις αμοιβαί. 


(Από τα Αποκηρυγμένα, Ίκαρος 1983)
Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ "Ο Ποιητής και η Mούσα"
ΠΙΝΑΚΑΣ- Ν ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ " Ποιητής και η Mούσα"

Ο Ποιητής
Προς τι καλόν, τι όφελος ηθέλησεν η τύχη,
κ’ εν τη αδυναμία μου επλάσθην ποιητής;
Μάταιοι είν’ οι λόγοι μου· της λύρας μου οι ήχοι
αυτοί οι μουσικώτεροι δεν είναι αληθείς.

Εάν θελήσω ευγενές αίσθημα να υμνήσω,
όνειρα είν’, αισθάνομαι, η δόξα κ’ η αρετή.
Παντού απογοήτευσιν ευρίσκ’ όπου ατενίσω,
κ’ επί ακάνθων πανταχού ο πους μου ολισθεί.

Η γη ’ναι σφαίρα σκοτεινή, ψυχρά τε και δολία.
Τα άσματά μου πλανερά του κόσμου είν’ εικών.
Έρωτα ψάλλω και χαράν. Aθλία παρωδία,
αθλία λύρα, έρμαιον παντοίων απατών!

Η Μούσα
Δεν είσαι ψεύστης, ποιητά. Ο κόσμος τον οποίον
οράς εστίν ο αληθής. Της λύρας αι χορδαί
μόναι γνωρίζουν τ’ αληθές, και εις αυτόν τον βίον
οι ασφαλείς μας οδηγοί μόναι εισίν αυταί.

Του θείου είσαι λειτουργός. Σοι έδωκε τον κλήρον
του κάλλους και του έαρος. Μελίρρυτος αυδή
ρέει από τα χείλη σου, και θησαυρείον μύρων
είσαι — χρυσή υπόσχεσις και άνωθεν φωνή.

Εαν η γη καλύπτεται με σκότον, μη φοβείσαι.
Μη ό,τι είναι έρεβος νόμιζε διαρκές.
Φίλε, πλησίον ηδονών, ανθών, κοιλάδων είσαι·
θάρρει, και βάδισον εμπρός. Ιδού το λυκαυγές!

Ομίχλη μόνον ελαφρά το βλέμμα σου τρομάζει.
Υπό τον πέπλον ευμενής η φύσις διά σε
ρόδων, και ίων, κ’ ευγενών ναρκίσσων ετοιμάζει
στεφάνους, των ασμάτων σου ευώδεις αμοιβαί.

(Από τα Αποκηρυγμένα, Ίκαρος 1983)

Ο Κολοσσός της Ρόδου - Αναπαράσταση

Ancient Greek Civilization - Αρχαία Ελλάς.

Ο Κολοσσός της Ρόδου - Αναπαράσταση

The great Colossus of Rhodes

Ο Κολοσσός της Ρόδου θεωρείται ως ένα από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ήταν ένα τεράστιο σε διαστάσεις άγαλμα το οποίο απεικόνιζε τον θεό Ήλιο. Ανεγέρθηκε από τον Χάρη τον Λίνδιο μαθητή του Λύσιππου τον 3ο αιώνα π.Χ. Είχε το ίδιο περίπου μέγεθος με το Άγαλμα της Ελευθερίας που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, αν και στηριζόταν σε χαμηλότερη βάση. Η όψη του αγάλματος λέγεται ότι φαινόταν από την είσοδο του λιμένα της Ρόδου.

The Colossus of Rhodes was a statue of the Greek Titan Helios, erected in the city of Rhodes on the Greek island of Rhodes by Chares of Lindos between 292 and 280 BC. It is considered one of the Seven Wonders of the Ancient World. It was constructed to celebrate Rhodes' victory over the ruler of Cyprus, Antigonus I Monophthalmus, whose son unsuccessfully besieged Rhodes in 305 BC. Before its destruction in 226 BC—due to an earthquake—the Colossus of Rhodes stood over 30 meters (107 ft) high, making it one of the tallest statues of the ancient world.

Cronut


http://www.enimerwsi.gr/cronut-to-neo-epidorpio-pou-echi-gini-mania/

Cronut: Το νέο επιδόρπιο που έχει γίνει μανία


cronut

Δεν είναι κρουασάν ούτε ντόνατ. Η νέα εμμονή των Νεοϋορκέζων ακούει στο όνομα cronut και είναι όπως φαίνεται μια ιδιοφυής διασταύρωση ανάμεσα στα δύο. Αυτό το μοναδικό γλυκό, μια δημιουργία του chef Dominique Ansel, από τη στιγμή που παρουσιάστηκε -τον Mάιο του 2013- απέκτησε fans σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης κάνοντας το το πιο πολυσυζητημένο επιδόρπιο στην ιστορία.
Μετά από δύο μήνες και παραπάνω από δέκα δοκιμές ο Ansel δημιούργησε μια ζύμη που μοιάζει με αυτή του κρουασάν, η οποία πρώτα στεγανοποιείται και μετά τηγανίζεται σε λάδι από σπόρο σταφυλιού σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Αφού βγει από το λάδι περνάει από τρία διαφορετικά στάδια: 1) πασπαλίζεται με ζάχαρη 2) γεμίζεται με κρέμα και 3) αλείφεται με γλάσο. Η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει μέχρι και τρεις ημέρες και κάθε μέρα παρασκευάζονται φρέσκα.
Υπάρχει μάλιστα τόσο μεγάλη ζήτηση που οι ουρές ξεκινάνε από τις 6 το πρωί και φανατικοί foodies αλλά και περίεργοι τουρίστες, περικυκλώνουν ολόκληρα τετράγωνα χωρίς να είναι καν σίγουροι ότι θα καταφέρουν να τα αγοράσουν, αφού φτιάχνονται μόνο 300 την ημέρα. Κάθε άτομο μπορεί να αγοράσει μόνο δύο ενώ οι προ-παραγγελίες –γιατί υπάρχει κι αυτό- μπορεί να χρειαστεί να γίνουν ακόμα κι ένα μήνα πριν.
Στους διάσημους fans του συμπεριλαμβάνονται και ηχηρά ονόματα της μόδας, ανάμεσά τους η Victoria Beckham -που κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του show της για την Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης δημοσίευσε μια φωτογραφία από ένα μισοάδειο κουτί με cronuts -τα οποία όταν τα είδε ο διάσημος pastry chef σχολίασε στο ότι δεν ήταν τα αυθεντικά- και η φίρμα Opening Ceremony που στα goodie bags για τους προσκεκλημένους είχε προσθέσει μέσα από ένα cronut παρασκευής Ansel, ενθουσιάζοντας τους fashionistas που αγαπούν οτιδήποτε μοναδικό. Μάλιστα με το νέο fashion accessory έχουν εντοπιστεί και οι Peter Som , Rebecca Minkoff και ο blogger Bryan Boy ενώ η Heidi Klum έπρεπε να περιμένει δύο εβδομάδες πριν τα παραλάβει στα χέρια της.
Kάθε μήνα υπάρχει μόνο μία γεύση cronut. Όλα ξεκίνησαν με το Rose Vanilla (βανίλια και τριαντάφυλλο), συνεχίστηκαν με το Blackberry Cronut (βατόμουρα) και το Coconut (καρύδα) ενώ τον Σεπτέμβριο είχε την τιμητική του το Fig Mascarpone (σύκο και τυρί mascarpone).
Μέχρι τώρα ο φούρνος του Dominique Ansel στη Νέα Υόρκη είναι το μόνο μέρος που πουλάει το αυθεντικό cronut και μάλιστα έχει κατοχυρώσει και την επωνυμία αφού έχουν ήδη ξεκινήσει οι απομιμήσεις.

Η καλή λογοτεχνία βοηθά

Εκδόσεις Καστανιώτη.
Φωτογραφία: Η καλή λογοτεχνία βοηθά να διαβάζετε καλύτερα το μυαλό των άλλων | Έθνος http://ekast.gr/1cfDtHw

Η ανάγνωση καλών λογοτεχνικών βιβλίων αποτελεί έναν χρήσιμο τρόπο για να βελτιώσει κανείς την ικανότητά του να «διαβάζει» το μυαλό των άλλων και να τους νιώθει περισσότερο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η καλή λογοτεχνία βοηθά να διαβάζετε καλύτερα το μυαλό των άλλων | Έθνος http://ekast.gr/1cfDtHw

Η ανάγνωση καλών λογοτεχνικών βιβλίων αποτελεί έναν χρήσιμο τρόπο για να βελτιώσει κανείς την ικανότητά του να «διαβάζει» το μυαλό των άλλων και να τους νιώθει περισσότερο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΕΒΙΑ:Εμπορική αξία και ευεργετικές ιδιότητες του φυτού

http://www.back-to-nature.gr/2012/11/blog-post_9948.html

ΣΤΕΒΙΑ:Εμπορική αξία και ευεργετικές ιδιότητες του φυτού



 Η ΣΤΕΒΙΑ ( Stevia rebaudiana bertoni), ένας μικρός θάμνος που είναι αυτοφυής στη Βορειοανατολική Παραγουάη στα σύνορα με τη Βραζιλία, εξελίσσεται σε έναν ισχυρό πρωταγωνιστή στο χώρο των γλυκαντικών ουσιών και σε ανταγωνιστή της Ασπαρτάμης και της ίδιας της Ζάχαρης.
Η Στέβια, που μέχρι λίγα χρόνια ήταν άγνωστη στην Ελλάδα, ίσως αποδειχθεί μια πολύ καλή εναλλακτική καλλιέργεια και για την Ελλάδα, οπως και σε πολλές άλλες χώρες, αλλά και ένα υγιεινό γλυκαντικό τόσο για τη βιομηχανία τροφίμων όσο και την Ιατρική.Αποτελεί πηγή χρήσιμων φυσικών χημικών ουσιών, όπως οι γλυκαντικές ουσίες Στεβιοσίδη και Ρεμπαουντιοσίδη ( Stevioside & Rebautioside ), αλλά και η χλωροφύλλη (φυσική χρωστική) κ.ά. 
Τα ακατέργαστα ξηρά φύλλα της Στέβια είναι 30-40 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, ενώ η καθαρή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε αυτά είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αλλά το μεγάλο γλυκό μυστικό της και το μεγάλο πλεονέκτημα της είναι, ότι δεν έχει ούτε μία θερμίδα.Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Αντιθέτως, πολλές διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι η Στέβια διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντιιογόνες ιδιότητες. Πλεονέκτημα επίσης της Στέβιας είναι το γεγονός, ότι η Στέβια δεν διασπάται σε υψηλές θερμοκρασίες μέχρι 200 βαθμών Κελσίου, ιδιότητα που επιτρέπει τη χρήση της στη μαγειρική, σε αντίθεση με τη συνθετική Ασπαρτάμη.
Οι μεγαλύτεροι χρήστες της Στέβιας είναι η βιομηχανία τροφίμων-ποτών και η ζαχαροπλαστική, καθώς υποκαθιστά τη ζάχαρη και την πράσινη χρωστική. Είναι χρήσιμη για τη διατροφή των διαβητικών, των υπογλυκαιμικών και των παχύσαρκων, αλλά και όλων μας για μια προληπτική υγιεινή διατροφή.
Η Στέβια και η Στεβιοζάχαρη ( Στεβιοσίδη και Ρεμπαουντιοσίδη-Α) αναμένεται πλέον να καταλάβει την δεύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά γλυκαντικών ουσιών μετά τη ζάχαρη.
Με αυτά τα προσόντα, η Στέβια μοιάζει να είναι το μαγικό φυτό, η ιδανική εναλλακτική καλλιέργεια και λύση για την Ελλάδα και για την Κύπρο!

Η Στέβια με τη καλλιέργεια, τη μεταποίηση της και τη χρήση της έφερε επανάσταση στη διατροφή μας, στην αγροτική ανάπτυξη, στη βιομηχανική ανάπτυξη και στη βιομηχανία Τροφίμων και ποτών.

Οι ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις της στέβιας:
Η ΣΤΕΒΙΑ είναι σήμερα, το πιο πολυσυζητημένο φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, που απασχολεί τον διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και προκαλεί ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά γλυκαντικών και ζάχαρης και δίκαια χαρακτηρίζεται σαν το «μαγικό φυτό της νέας χιλιετίας»
Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται ευρεία συζήτηση και απασχολεί τους διεθνείς Ιατρικούς, Εμπορικούς, Επιχειρηματικούς αλλά και τους Γεωπονικούς κύκλους, είναι οι θαυμαστές φυσικές ιδιότητές της.
  • Είναι ένα ισχυρό γλυκαντικό της φύσης, 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, χωρίς ενδείξεις ανεπιθύμητης δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Έχει θαυμάσιες αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και από ιογενείς καρκίνους, αλλά και από βλάβες του DNA.
  • Επίσης έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα και χρησιμοποιείται σε σαπούνια, σαμπουάν, μάσκες προσώπου κλπ.
  • Ακόμη ωφελεί στην υγιεινή του στόματος, προστατεύει από την candita (άφθα), την ουλίτιδα και έχει προληπτική δράση κατά της πλάκας και της τερηδόνας των δοντιών.
  • Γενικά συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή και στην αντιμετώπιση διαφόρων διατροφικών προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαροδιαβήτης και η υπογλυκαιμία, αλλά και προληπτικά για την πρόληψη των ανεπιθύμητων παρενεργειών της υπερκατανάλωσης της ζάχαρης.
  • Τα ακατέργαστα ξηρά φύλλα της Στέβιας είναι 30-40 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, ενώ η καθαρή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε αυτά είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αλλά το μεγάλο γλυκό μυστικό της και το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι δεν έχει ούτε μια θερμίδα.
Η αξία του φυτού αυτού, είναι τεράστια, καθώς μπορεί να γίνει και βιομηχανική εκμετάλλευσή του, αλλά επίσης έχει νόημα κάθε σπίτι να διατηρεί μια με δύο γλάστρες με φυτά Στέβιας για τις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού. Η Στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια αλλά και αποξηραμένη, στα φαγητά, σε σαλάτες, σε γλυκά, σε ποτά χωρίς να προσθέτει θερμίδες στη διατροφή μας.
Καλλιέργεια στέβιας στην Ελλάδα : Tο εύκρατο και ξηροθερμικό κλίμα της Ελλάδας καλύπτει τις ανάγκες της Στέβιας σε θερμοκρασία και φωτισμό και ευνοεί την καλλιέργεια της.Αντίθετα όμως όσον αφορά στις ανάγκες της Στέβιας σε νερό, οι βροχοπτώσεις στην Ελλάδα δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις της, οπότε αναγκαστικά θα είναι αρδευόμενη η καλλιέργεια. Οι εδαφικές απαιτήσεις της Στέβιας ( σε σύσταση εδάφους και σε θρεπτικά στοιχεία ) είναι μικρές και η Στέβια είναι ανθεκτικό και λιτοδίαιτο φυτό. Η Στέβια σαν ετήσια καλλιέργεια είναι κερδοφόρα , αλλά σαν πολυετής καλλιέργεια είναι ακόμη περισσότερο κερδοφόρα.
Τα οικονομικά αποτελέσματα της ετήσιας καλλιέργειας της Στέβιας, με βάση διεθνή στοιχεία είναι:
  • Το κόστος παραγωγής 400- 500 Ε / στρέμμα,
  • Η μέση στρεμματική απόδοση σε ξερά φύλλα κυμαίνεται γύρω στα 200-400 κιλά/ στρέμμα, που εξαρτάται από το γενετικό δυναμικό κάθε ποικιλίας, από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και επίσης από τις καλλιεργητικές φροντίδες.
  • Το ακαθάριστο γεωργικό Εισόδημα κατά στρέμμα ( με τιμή 2- 2,5 ε/ kg ) κυμαίνεται στα 400- 1.000 ευρώ, ανάλογα με τις στρεμματικές αποδόσεις και ανάλογα με την τιμή πώλησης των ξηρών φύλλων της Στέβιας.
  • Το σημείο ισορροπίας κόστους παραγωγής και γεωργικού εισοδήματος κυμαίνεται στα 200- 250 κιλά/ στρέμμα.
  • Το καθαρό κέρδος ανά στρέμμα κυμαίνεται από 100-500 ευρώ, ανάλογα με την στρεμματική απόδοση και ανάλογα με την τιμή πωλήσεως των ξηρών φύλλων της Στέβιας, η οποία σήμερα κυμαίνεται από 2-2,5 ευρώ/ κιλό.Εξ άλλου αυτό το Καθαρό ετήσιο Κέρδος από την καλλιέργεια της Στέβιας ξεπερνά ακόμη και το Ακαθάριστο Γεωργικό Εισόδημα άλλων ανταγωνιστικών καλλιεργειών.
Η επένδυση στην πολυετή καλλιέργεια Στέβιας συμφέρει, διότι από την πρώτη χρονιά έχουμε απόσβεση του επενδυθέντος κεφαλαίου και επιπλέον σημαντικό καθαρό επιχειρηματικό κέρδος. Επιπλέον στη συνέχεια στα επόμενα χρόνια συνεχίζουμε να έχουμε σημαντικό επιχειρηματικό κέρδος. Επισημαίνεται δηλαδή, ότι ενώ σε άλλες πολυετείς καλλιέργειες δεν επιτυγχάνεται παραγωγή , απόσβεση και κέρδος από το πρώτο έτος, αλλά μετά από μερικά χρόνια, αντίθετα στη Στέβια έχουμε ικανοποιητικό εισόδημα, απόσβεση και κέρδη από τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας.
Η Μεταποίση της Στέβιας - Μια Κερδοφόρα Επένδυση

Η τεχνολογία μεταποίησης της Στέβιας είναι σχεδόν ίδια με αυτή της μεταποίησης των ζαχαρότευτλων για παραγωγή τευτλοζάχαρης. Η λειτουργία ενός εργοστασίου μεταποίησης Στέβιας στην Ελλάδα θα συμβάλλει πολύ στην επέκταση της καλλιέργειας της Στέβιας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει πολλές θέσεις απασχόλησης και θα συμβάλλει στην βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως παλιότερα η έναρξη καλλιέργεια και μεταποίησης των τεύτλων για την παραγωγή τευτλοζάχαρης.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν εργοστάσια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αλλά μία τέτοια επένδυση θεωρείται σήμερα πολύ κερδοφόρα.

Σήμερα η Βιομηχανική Μεταποίηση της Στέβιας είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος. Συνακόλουθα μια Καθετοποιημένη Μονάδα Καλλιέργειας, Μεταποίησης και Εμπορίας της Στέβιας θεωρείται και είναι από τις πλέον κερδοφόρες επενδύσεις, ταχείας απόσβεσης του επενδυθέντος κεφαλαίου και υψηλής κερδοφορίας.
 
Η Εμπορική Σημασία της Στέβιας

Η εμπορική σημασία της Στέβιας είχε επισημανθεί ήδη από το 1887, αλλά οικονομικά συμφέροντα έβαζαν πολλά εμπόδια στη χρήση της Στέβιας και συνακόλουθα στην επέκταση της καλλιέργειας και της μεταποίησης της.

Επιτέλους όμως οι μεγάλες ανάγκες των ανθρώπων για Υγιεινή Διατροφή, αλλά και οι πιέσεις των οργανωμένων Κοινωνιών υπερνίκησαν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και ανάγκασαν ακόμη και επιχειρηματικούς κολοσσούς να υιοθετήσουν τη Στέβια και τη χρήση της για την παραγωγή υγιεινών Τροφίμων και Ποτών.

«Τώρα ήρθε η ώρα του θριάμβου της Στέβιας» και σήμερα η προσφορά των προϊόντων της Στέβιας δεν προλαβαίνει να καλύψει την ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση της, η οποία οφείλεται στα πλεονεκτήματά της έναντι όλων των άλλων γλυκαντικών ουσιών, αλλά και έναντι της ζάχαρης.

Η Στέβια αναμένεται να εκτοπίσει στο άμεσο μέλλον όλες τις άλλες γλυκαντικές ουσίες, αλλά και να αποσπάσει σημαντικά μερίδια αγοράς (γύρω στο 30% της κατανάλωσης ζάχαρης) και από την ίδια τη ζάχαρη.

Επομένως στο άμεσο μέλλον αναμένεται μεγάλη επέκταση της καλλιέργειας της Στέβιας, που θα φτάσει στα 8.000.000 στρέμματα παγκοσμίως, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τα 500.000 στρέμματα.

Η δυνατότητα Συμβολής της Στέβιας στην Αγροτική και Βιομηχανική Ανάπτυξη της Ελλάδας
Οι προοπτικές επέκτασης της καλλιέργειας της Στέβιας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες και η καλλιέργεια του φυτού μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη και στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως τα Καπνά και μπορεί να φέρει συνάλλαγμα και νέα εισοδήματα στην αγροτική και Εθνική Οικονομία και να συμβάλλει στην έξοδο από τη σημερινή οικονομική κρίση.

Γενικά η Στέβια μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα εισοδήματα, αλλά και υψηλότερα κέρδη στους αγρότες από άλλες σημαντικές παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως το ΡΟΔΑΚΙΝΟ, το ΒΑΜΒΑΚΙ, τα ΤΕΥΤΛΑ κ.ά. Επί πλέον όμως, η συμβολή της Στέβιας στην εθνική οικονομία και στο ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από πολλές άλλες σημαντικές ελληνικές καλλιέργειες.
Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από το βιβλίο «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ» του Παύλου Καπόγλου- Γεωπόνου ΑΠΘ.

Σήμερα...

Χρόνια πολλά στους... δασκάλους μας !!!

Bigbook.gr.
Φωτογραφία: Χρόνια πολλά  στους... δασκάλους μας !!!

 Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου στρατοπέδου προσφύγων.

Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/worldays/59#ixzz2gp637f9B
Χρόνια πολλά στους... δασκάλους μας !!!

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου στρατοπέδου προσφύγων.

Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/worldays/59#ixzz2gp637f9B

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ


http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2013/10/blog-post_5.html?spref=fb

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ



Ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα  για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του.  Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του  να φτιάξει δικές του γέφυρες."

Νίκος Καζαντζάκης



Η 5η Οκτωβρίου εορτάζεται από το 1994 ως η Παγκόσμια ημέρα του Εκπαιδευτικού, σε αναγνώριση του ρόλου και της προσπάθειάς του. Ο πολυδιάστατος ρόλος των εκπαιδευτικών σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η προσφορά τους ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο, διαμορφώνοντας  την κοινωνία της γνώσης γίνεται το επίκεντρο του εορτασμού.


Ο φετινός εορτασμός, συνδιοργανώνεται από την UNESCO μαζί με τους Εταίρους της τη Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ( ΔΟΕ ), την UNDP , τη UNICEF και την Education International ( EI ), έχοντας ως σύνθημα «A Call for Teachers». Το σύνθημα σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «Έκκληση για τους Εκπαιδευτικούς». Επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της έλλειψης εκπαιδευτικών, στα εμπόδια για μια καλύτερη ποιοτικά εκπαίδευση και στο ρόλο των εκπαιδευτικών στη διαμόρφωση πολιτών με οικουμενική κουλτούρα και ταυτόχρονα με πολιτιστική ποικιλομορφία.



Σύμφωνα με την UNESCO δεδομένου ότι οι εκπαιδευτικοί είναι η πιο ισχυρή δύναμη για την ισότητα, την πρόσβαση και την ποιοτική εκπαίδευση, μια κλήση για τους εκπαιδευτικούς σημαίνει έκκληση για ποιοτική εκπαίδευση για όλους.
Η ποιότητα της εκπαίδευσης προσφέρει ελπίδα και την υπόσχεση για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Δεν υπάρχει ισχυρότερο θεμέλιο για διαρκή ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη από ό, τι μια ποιοτική εκπαίδευση. Οι  επαγγελματικές γνώσεις και οι δεξιότητες  των εκπαιδευτικών αποτελούν τον πιο σημαντικό παράγοντα για την ποιότητα της εκπαίδευσης.
Την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών γίνεται έκκληση στους εκπαιδευτικούς να λάβουν ισχυρότερη εκ των προτέρων κατάρτιση και συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη και υποστήριξη ...

       Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα και με στοιχεία της UNESCO, χρειάζονται επιπρόσθετα 18 εκατομμύρια εκπαιδευτικών για να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία σχολείων στοιχειώδους εκπαίδευσης σε παγκόσμια κλίμακα.



Η έκκληση για εκπαιδευτικούς από την  UNESCO γίνεται επειδή



  • Η πρόσληψη εκπαιδευτικών δεν έγκειται μόνο στους αριθμούς, αλλά και στην παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών.
  • Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες εργασίας και ικανοποιητικές αποδοχές, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν ανεμπόδιστα, χωρίς περισπασμούς και αγωνίες, να επιτελούν το λειτούργημά τους.
  • Υπάρχει μια τεράστια έλλειψη επαγγελματιών, καλά εκπαιδευμένων και καλά υποστηριζόμενων εκπαιδευτικών, ενώ πάρα πολύ συχνά οι εκπαιδευτικοί παραμένουν σε κακοπληρωμένες και με χαμηλή στάθμη θέσεις.


Στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, το επίκεντρο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας στις 4 Οκτωβρίου θα είναι η αντιμετώπιση του χάσματος των εκπαιδευτικών, τα εμπόδια για την καλύτερη ποιότητα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.  
Επίσης από την  UNESCO καλούνται οι εταίροι να οργανώσουν εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να κάνουν την ημέρα μια πραγματικά διεθνή γιορτή.

5 Οκτωβρίου - Παγκόσμια ημέρα Αρχιτεκτονικής

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!

Φωτογραφία: Σήμερα 5 Οκτωβρίου - Παγκόσμια ημέρα Αρχιτεκτονικής

Ετυμολογικά, ο όρος προέρχεται από το ελληνικό «αρχή» και «τέχνη» - «τεκτονική» (κατασκευή / δημιουργία).

 Οι επιστημονικοί κλάδοι της αρχιτεκτονικής, όπως ορίζονται από τα περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα, περιλαμβάνουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τον αστικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, τον σχεδιασμό τοπίου και περιβάλλοντος και τη συντήρηση και αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μνημείων και συνόλων.
Σήμερα 5 Οκτωβρίου - Παγκόσμια ημέρα Αρχιτεκτονικής

Ετυμολογικά, ο όρος προέρχεται από το ελληνικό «αρχή» και «τέχνη» - «τεκτονική» (κατασκευή / δημιουργία).

Οι επιστημονικοί κλάδοι της αρχιτεκτονικής, όπως ορίζονται από τα περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα, περιλαμβάνουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τον αστικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, τον σχεδιασμό τοπίου και περιβάλλοντος και τη συντήρηση και αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μνημείων και συνόλων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις