Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

κάτοπτρα των αρχαίων

το τέλειο καθαριστικό

Απλές λύσεις.
Πως το κορνφλάουρ μπορεί να γίνει το τέλειο καθαριστικό
Δοκιμάστε το στο χαλί σας και δεν θα χάσετε
Σας έπεσε στο χαλί σας κάτι λιπαρό; Μην τα βάφετε μαύρα αφού υπάρχει λύση και δεν είναι ανάγκη να κατατρέξετε σε προϊόντα του σούπερμάρκετ ούτε στο καθαριστήριο.

Ανοίξτε το πολύτιμο ντουλάπι της κουζίνας και βγάλετε το κορνφλάουρ.Βάλτε αμέσως στο λεκέ κορνφλάουρ καλύπτοντας όλη την επιφάνεια και αφήστε το να δράσει 15 με 20 λεπτά. Στη συνέχεια επιστρατεύστε την ηλεκτρική σκούπα και να είστε σίγουροι ότι μόλις το κορνφλάουρ εξαφανιστεί μαζί του θα έχει φύγει και ο λεκές.

Το ίδιο μπορείτε να δοκιμάσετε ακόμα και σε υφάσματα. Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε.


Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Bigbook.gr.
 
Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.
Σχετικά

Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.
Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στο Έλληνας γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.
Στις μέρες μας τουλάχιστον 300.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη, όπως είναι ο πλήρης επιστημονικός όρος της ασθένειας.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/worldays/101#ixzz2kbUeqIWn

Λυδία λίθος ~ Αρχαία Ελληνικά

"ξεχασμένο"

Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους.
Καλημέρα!
Αναζητείστε σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα τα μπίζα και φτιάξτε ένα "ξεχασμένο" φαγητό της κρητικής κουζίνας:
http://cretangastronomy.blogspot.gr/2013/10/blog-post_24.html


Παραδοσιακό, σχεδόν  ξεχασμένο φαγητό από την κρητική κουζίνα!

Τα μπίζα είναι ένα όσπριο ξεχασμένο ακόμη κι εδώ στην Κρήτη που παλιότερα το καλλιεργούσαν και  το κατανάλωναν συστηματικά. Δεν ξέρω αν μπορείτε να το βρείτε εύκολα στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά θεωρώ υποχρέωσή μου να καταγράψω τη συνταγή αφού τόσο η πρώτη ύλη όσο και ο τρόπος μαγειρέματος  εντάσσονται σ’ αυτό  που λέμε «παραδοσιακή κρητική κουζίνα και διατροφή». 
 
Το φυτό είναι ένα από τα πολλά είδη λαθουριού. Μοιάζει με τις παπούλες  που έχω παρουσιάσει παλιότερα. Λέγεται  lathyrus sativus. Μάλιστα στο οροπέδιο Λασιθίου όπου καλλιεργείται ακόμη, τα μπίζα τα λένε λαθούρια. Μοιάζουν με μπιζέλια αλλά δεν έχουν το σχεδόν σφαιρικό σχήμα τους.
 
Σε μια μικρή έρευνα στο internet διαπίστωσα ότι τα μαγειρεύουν σε αρκετές περιοχές του κόσμου και είναι αγαπημένο όσπριο των vegeterians λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας. Είναι γνωστό ως grass pea . Φτάνοντας σε ένα δημοσίευμα της Wikipedia τρόμαξα γιατί διάβασα ότι περιέχει ένα νευροτοξικό αμινοξύ  που προκαλεί παράλυση και λίγο έλειψε να πετάξω το όσπριό μου πριν το χρησιμοποιήσω. 
 
Τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους όταν είδα σε άλλο site (όπου δίνεται και μια ωραιότατη συνταγή, όπως κι εδώ ) ότι η σόγια έχει διπλάσια περιεκτικότητα  σ’
αυτό το  αμινοξύ από  τα μπίζα . Γίνονται τοξικά με πιθανότητα 6% αν καταναλώνονται συνεχώς  για 2 μήνες!!! Είναι δηλαδή κάπως σαν να λέμε ότι οι αβρωνιές δεν τρώγονται ή ότι οι μελιτζάνες οι πατάτες και οι ντομάτες είναι
δηλητηριώδεις επειδή περιέχουν σολανίνη ! 

Τέλος πάντων, δεν έχει ακουστεί καμιά παράλυση από μπίζα ούτε καν στο Λασίθι που τα καλλιεργούν και τα καταναλώνουν πολύ τακτικά, και όταν το κουβέντιασα με κάποιους ηλικιωμένους το άκουγαν για πρώτη φορά. Αντιθέτως  όλοι έλεγαν ότι πρόκειται για  ένα πολύ υγιεινό και νόστιμο όσπριο, γεγονός που διαπιστώσαμε κι εμείς τελικά.
 
 
Η μητέρα μου δεν τα μαγείρευε  γιατί δεν της άρεσαν όπως μου λέει κι έτσι δεν
έμαθα κι εγώ να τα μαγειρεύω. Όταν λοιπόν τα αγόρασα από παραδοσιακό μπακάλικο της περιοχής μου, η κυρία Ε.  αδελφική φίλη της μητέρας μου και άριστη μαγείρισσα μαζί με όσπριο μου έδωσε και τη συνταγή. Μου είπε ότι εκείνη τα συνηθίζει συχνότερα και από τα ρεβίθια . 
 

Μοιάζουν πράγματι με τα ρεβίθια , λίγο στη γεύση και αρκετά στον τρόπο μαγειρέματος.  Ζητείστε τα  σε μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα  και δοκιμάστε τα! Είναι από τα νοστιμότερα όσπρια τελικά.
Υλικά:
 
2 κούπες μπίζα
½ – ¾ κούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 βαθύ πιάτο τριμμένη ντομάτα ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
Αλάτι
 
Επί το έργον:
 
Καθαρίζουμε τα μπίζα από ξένα σώματα και τα βάζουμε αποβραδίς στο νερό (για 12 ώρες τουλάχιστον). Την επομένη τα πλένουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό σε μια κατσαρόλα. 

συνέχεια

https://www.cretangastronomy.gr/2013/10/%ce%bc%cf%80%ce%af%ce%b6%ce%b1-%ce%ad%ce%bd

Αλμπέρ Καμύ

Εκδόσεις Καστανιώτη.
Αλμπέρ Καμύ
Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη γέννηση του Αλμπέρ Καμύ. 

Διαβάστε τη βιογραφία του, που υπογράφει ο Ολιβιέ Τοντ και θεωρείται η καλύτερη, καθώς καταφέρνει, χωρίς να μεγαλοποιεί ή να απαλείφει τις αρετές ή τα ελαττώματα του ανθρώπου και του συγγραφέα, να συνταιριάξει άψογα τη ζωή, το έργο και τις ηθικές αρχές του κορυφαίου δημιουργού. http://ow.ly/q7Nms 

σιροπιαστά

Elizabeth Pentheroudaki.

Για να δούμε... ποιός θα αντισταθεί;;;

Αυτά και άλλα σιροπιαστά στο:

http://bettyscuisine.blogspot.gr/search/label/Σιροπιαστά

ΑΕΡΗΔΕΣ ( ΜΝΗΜΕΙΟ)

ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΕΝΑ(Ομάδα καλλιτεχνικών, λογοτεχνικών, αναζητήσεων).

ΑΕΡΗΔΕΣ ( ΜΝΗΜΕΙΟ)

Φωτογραφία: ΑΕΡΗΔΕΣ ( ΜΝΗΜΕΙΟ)

Με το όνομα Αέρηδες καθιερώθηκε να λέγεται αρχαίο μνημείο - κτίριο που βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης Αθηνών, στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα. Το μνημείο αυτό του οποίου το επίσημο όνομα είναι Ωρολόγιο του Κυρρήστου, θεωρείται πως το ανήγειρε ο Ανδρόνικος ο Κυρρήστης (ή Κύρρηστος), εξ ου και το όνομα. Πρόκειται για οκταγωνικό μαρμάρινο κτίριο, χωρίς κίονες, όπου στις ισάριθμες μετώπες του φέρονται ανάγλυφοι οι οκτώ κύριοι άνεμοι, εξ ου και αέρηδες. Φέρει δύο θύρες, μία προς Βορρά και μία προς Δυσμάς.
Το Ωρολόγιο του Κυρρήστου ανεγέρθηκε από τον Έλληνα αστρονόμο Ανδρόνικο από τη Κύρρο της Μακεδονίας (ή Μακεδονικής Συρίας) επί εποχής Σύλλα (στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα π.Χ.), ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου του μικρού πρόπυλου της ρωμαϊκής αγοράς στην Αθήνα.
Μετά την εκκένωση της Αθήνας από τα στρατεύματα του Μοροζίνη και την ανακατάληψή της από τους Τούρκους, το κτίριο αυτό μετατράπηκε σε Τεκέ (=μουσουλμανικό μοναστήρι) από Δερβίσηδες που είχαν έλθει από διάφορα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εγκαταστάθηκαν σ΄ αυτό. Στην αρχή αυτοί οι δερβίσηδες ήταν άνθρωποι ανυπάκουοι που δημιουργούσαν αρκετά προβλήματα στη οθωμανική διοίκηση. Στις αρχές του 19ου αιώνα ο τότε βοεβόδας της Αθήνας Χασεκής αναγκάσθηκε με στρατό να τους καθυποτάξει, απειλώντας τους πως αν δεν ακολουθήσουν τις σχετικές διατάξεις της διοίκησης θα τους εκδίωκε. Έτσι αυτοί παρέμειναν περιοριζόμενοι εντός του κτιρίου, συντηρούμενοι με κοινή δαπάνη από εισφορές μουσουλμάνων κατοίκων που έτρεφαν γι αυτούς μεγάλο σεβασμό. Στον Τεκέ αυτό φιλοξενούνταν επίσης και ανώτατοι ιερουργοί του μουσουλμανικού δόγματος που έφθαναν στην Αθήνα.
Ο Γάλλος περιηγητής Κόμης ντε Φορμπέν που επισκέφθηκε την Αθήνα το 1817 βρήκε το ωρολόγιο του Κυρρήστου να κατέχεται από τους Δερβίσηδες που διακρίνονταν για την ομορφιά τους και τη σεμνότητα του ήθους των αλλά ήταν ιδιαίτερα αυθάδεις σε κάθε είδους δεσποτική διοικητική Αρχή. Οι Δερβίσηδες έμειναν στο μνημείο μέχρι το 1821 οπότε και καταλήφθηκε η Αθήνα από τους Έλληνες, με αποτέλεσμα να διαφύγουν άλλοι στην Εύβοια και άλλοι στη Μικρά Ασία. Γεγονός πάντως είναι ότι η παρουσία και διαμονή αυτών στη μνημείο διέσωσε αυτό από ποικίλες καταστροφές, όταν αντίθετα φθάνοντας Ευρωπαίοι αρχαιολάτρες αφαιρούσαν και άρπαζαν αρχαιότητες. Απ΄ όταν περιήλθε το μνημείο αυτό στα χέρια των Ελλήνων συμπεριελήφθη στις αρχαιότητες και στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Η δε συνοικία που αναπτύχθηκε γύρω απ΄ αυτό ονομάζεται ομοίως συνοικία Αέρηδες
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Με το όνομα Αέρηδες καθιερώθηκε να λέγεται αρχαίο μνημείο - κτίριο που βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης Αθηνών, στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα. Το μνημείο αυτό του οποίου το επίσημο όνομα είναι Ωρολόγιο του Κυρρήστου, θεωρείται πως το ανήγειρε ο Ανδρόνικος ο Κυρρήστης (ή Κύρρηστος), εξ ου και το όνομα. Πρόκειται για οκταγωνικό μαρμάρινο κτίριο, χωρίς κίονες, όπου στις ισάριθμες μετώπες του φέρονται ανάγλυφοι οι οκτώ κύριοι άνεμοι, εξ ου και αέρηδες. Φέρει δύο θύρες, μία προς Βορρά και μία προς Δυσμάς.
Το Ωρολόγιο του Κυρρήστου ανεγέρθηκε από τον Έλληνα αστρονόμο Ανδρόνικο από τη Κύρρο της Μακεδονίας (ή Μακεδονικής Συρίας) επί εποχής Σύλλα (στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα π.Χ.), ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου του μικρού πρόπυλου της ρωμαϊκής αγοράς στην Αθήνα.
Μετά την εκκένωση της Αθήνας από τα στρατεύματα του Μοροζίνη και την ανακατάληψή της από τους Τούρκους, το κτίριο αυτό μετατράπηκε σε Τεκέ (=μουσουλμανικό μοναστήρι) από Δερβίσηδες που είχαν έλθει από διάφορα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εγκαταστάθηκαν σ΄ αυτό. Στην αρχή αυτοί οι δερβίσηδες ήταν άνθρωποι ανυπάκουοι που δημιουργούσαν αρκετά προβλήματα στη οθωμανική διοίκηση. Στις αρχές του 19ου αιώνα ο τότε βοεβόδας της Αθήνας Χασεκής αναγκάσθηκε με στρατό να τους καθυποτάξει, απειλώντας τους πως αν δεν ακολουθήσουν τις σχετικές διατάξεις της διοίκησης θα τους εκδίωκε. Έτσι αυτοί παρέμειναν περιοριζόμενοι εντός του κτιρίου, συντηρούμενοι με κοινή δαπάνη από εισφορές μουσουλμάνων κατοίκων που έτρεφαν γι αυτούς μεγάλο σεβασμό. Στον Τεκέ αυτό φιλοξενούνταν επίσης και ανώτατοι ιερουργοί του μουσουλμανικού δόγματος που έφθαναν στην Αθήνα.
Ο Γάλλος περιηγητής Κόμης ντε Φορμπέν που επισκέφθηκε την Αθήνα το 1817 βρήκε το ωρολόγιο του Κυρρήστου να κατέχεται από τους Δερβίσηδες που διακρίνονταν για την ομορφιά τους και τη σεμνότητα του ήθους των αλλά ήταν ιδιαίτερα αυθάδεις σε κάθε είδους δεσποτική διοικητική Αρχή. Οι Δερβίσηδες έμειναν στο μνημείο μέχρι το 1821 οπότε και καταλήφθηκε η Αθήνα από τους Έλληνες, με αποτέλεσμα να διαφύγουν άλλοι στην Εύβοια και άλλοι στη Μικρά Ασία. Γεγονός πάντως είναι ότι η παρουσία και διαμονή αυτών στη μνημείο διέσωσε αυτό από ποικίλες καταστροφές, όταν αντίθετα φθάνοντας Ευρωπαίοι αρχαιολάτρες αφαιρούσαν και άρπαζαν αρχαιότητες. Απ΄ όταν περιήλθε το μνημείο αυτό στα χέρια των Ελλήνων συμπεριελήφθη στις αρχαιότητες και στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Η δε συνοικία που αναπτύχθηκε γύρω απ΄ αυτό ονομάζεται ομοίως συνοικία Αέρηδες
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Μους από Μακεδονικό Χαλβά

Απλές λύσεις.
Φωτογραφία: ► Μους από Μακεδονικό Χαλβά

Μην πετάξεις το χαλβά... κάν' τον λιώμα! Θα φανταζόσουν ποτέ πως θα μεταμόρφωνες τον χαλβά σε βελούδινη μους από κακάο; Δες τη συνταγή και εντυπωσίασε με ελάχιστα χρήματα!

• 250 γρ. Μακεδονικό Χαλβά με κακάο
• 125 γρ. κακάο σε σκόνη
• 2-3 κουταλιές κονιάκ
• 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
• 2 κ.σ. αποφλοιωμένα αμύγδαλα
• 1 βανίλια
• Σμέουρα ή κεράσάκια για το γαρβίρισμα (προαιρετικά)

Χτύπησε την κρέμα γάλακτος να πάρεις μια σφιχτή σαντιγί

Χτύπησε τον χαλβά στο μίξερ να γίνει μια κρέμα και στη συνέχεια βάλε το κονιάκ, το κακάο και τη βανίλια και συνέχισε το χτύπημα

Συμπλήρωσε την σαντιγί στον χαλβα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα απαλά, να κρατήσεις την απαλή αφράτη υφή της

Μοίρασε σε ποτηράκια ή μπολ και βάλε στο ψυγείο να σφίξει

Σέρβιρε με τα αμύγδαλα και τα φρουτάκια

Πηγή: sesame.gr

Μους από Μακεδονικό Χαλβά

Μην πετάξεις το χαλβά... κάν' τον λιώμα! Θα φανταζόσουν ποτέ πως θα μεταμόρφωνες τον χαλβά σε βελούδινη μους από κακάο; Δες τη συνταγή και εντυπωσίασε με ελάχιστα χρήματα!

• 250 γρ. Μακεδονικό Χαλβά με κακάο
125 γρ. κακάο σε σκόνη
• 2-3 κουταλιές κονιάκ
• 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
• 2 κ.σ. αποφλοιωμένα αμύγδαλα
• 1 βανίλια
• Σμέουρα ή κεράσάκια για το γαρβίρισμα (προαιρετικά)

Χτύπησε την κρέμα γάλακτος να πάρεις μια σφιχτή σαντιγί

Χτύπησε τον χαλβά στο μίξερ να γίνει μια κρέμα και στη συνέχεια βάλε το κονιάκ, το κακάο και τη βανίλια και συνέχισε το χτύπημα

Συμπλήρωσε την σαντιγί στον χαλβα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα απαλά, να κρατήσεις την απαλή αφράτη υφή της

Μοίρασε σε ποτηράκια ή μπολ και βάλε στο ψυγείο να σφίξει

Σέρβιρε με τα αμύγδαλα και τα φρουτάκια

Πηγή: sesame.gr

Γιαούρτι για το πεπτικό και τα ούλα

Απλές λύσεις.
Φωτογραφία: ► Γιαούρτι για το πεπτικό και τα ούλα

Τα προβιοτικά βακτήρια που περιέχει το γιαούρτι συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγιούς πέψης αλλά το ευεργετικό γαλακτοκομικό αυτό προϊόν συστήνεται και για την πρόληψη της ασθένειας των ούλων.

Ενήλικες που καταναλώνουν 55 γραμμάρια γιαούρτι την ημέρα έχουν σημαντικά λιγότερους δείκτες της περιοδοντικής νόσου από εκείνους που δεν περιλαμβάνουν γιαούρτι στη διατροφή τους, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Kyushu της Ιαπωνίας. Αυτό συμβαίνει γιατί το γαλακτικό οξύ στο γιαούρτι βοηθά στην προστασία των ούλων από τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν αυτή τη χρόνια πάθηση.

Πηγή: clickatlife.gr
Γιαούρτι για το πεπτικό και τα ούλα

Τα προβιοτικά βακτήρια που περιέχει το γιαούρτι συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγιούς πέψης αλλά το ευεργετικό γαλακτοκομικό αυτό προϊόν συστήνεται και για την πρόληψη της ασθένειας των ούλων.

Ενήλικες που καταναλώνουν 55 γραμμάρια γιαούρτι την ημέρα έχουν σημαντικά λιγότερους δείκτες της περιοδοντικής νόσου από εκείνους που δεν περιλαμβάνουν γιαούρτι στη διατροφή τους, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Kyushu της Ιαπωνίας. Αυτό συμβαίνει γιατί το γαλακτικό οξύ στο γιαούρτι βοηθά στην προστασία των ούλων από τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν αυτή τη χρόνια πάθηση.

Πηγή: clickatlife.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις