Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Μην πετάτε τις φλούδες

Απλές λύσεις.
Φωτογραφία: ► Μην πετάτε τις φλούδες και τα κοτσάνια! Είναι θρεπτικά

Αν καθαρίζοντας τα φρούτα και τα λαχανικά σας, πετάτε στα σκουπίδια, περίπου την ίδια ποσότητα της τροφής, με εκείνη που έχετε στο πιάτο σας, ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τα πράγματα.

Μερικά από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών, βρίσκονται στη φλούδα τους ή σε μέρη τους που συνήθως πετάμε στα σκουπίδια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της καλλιέργειας των φυτών, είναι συχνά εκτεθειμένα σε διαφορετικά στοιχεία από το μεγαλύτερο μέρος του φυτού, παρέχοντάς τους ένα μοναδικά ευεργετικό και θρεπτικό προφίλ.

Ακολουθούν 10 φλούδες και κοτσάνια φρούτων και λαχανικών που θα πρέπει να τα κρατάτε στο πιάτο σας και να απολαμβάνετε τη νοστιμιά τους.

Κοτσάνι του καρότου
Εκτός από το ότι είναι το καλύτερο σημείο για να τραβήξουμε τα καρότα από το έδαφος, τα κοτσάνια αυτού του λαχανικού είναι γεμάτα χλωροφύλλη, ένα φυτοχημικό που δίνει στα φυτά το πράσινο χρώμα τους. Η χλωροφύλλη είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, το οποίο προωθεί την υγιή πίεση του αίματος, καθώς και ισχυρά οστά και τους μυς. Το πράσινο κοτσάνι του καρότου, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, υποστηρίζοντας το μεταβολισμό και βοηθώντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια μελέτη του 2011, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, είναι αυτοί που λαμβάνουν πολύ λίγο κάλιο. Τέλος, τα χόρτα του καρότου είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ –την οποία δεν έχει το ίδιο το καρότο- και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center.

Πώς να το φάτε: Δεδομένου ότι η υψηλή συγκέντρωση καλίου στα χόρτα του καρότου, μπορεί να τα κάνει πικρά, είναι καλύτερα να τα τρώτε ψιλοκομμένα και να τα αναμιγνύετε με άλλες γευστικές τροφές. Ανακατέψτε τα σε σαλάτες ή χρησιμοποιήστε τα ως γαρνιτούρα σε σούπες.

Φλούδες πατάτας
Οι πατάτες δεν έχουν και την καλύτερη… φήμη ως τροφή. Κι όμως έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, βιταμίνη C, σίδηρο, χαλκό και φυτικές ίνες. Αρκεί να ξέρουμε που βρίσκονται αυτά. Δηλαδή στη φλούδα τους. Η φλούδα μια πατάτας περιέχει το 18% της συνιστώμενης πρόσληψης διαιτητικών ινών. Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και μειώνουν τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου και του διαβήτη. Επίσης, οι φυτικές ίνες μας δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας, αρκετά μετά το γεύμα μας. Μάλιστα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που αύξησαν την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών τους από 12 σε 24 γραμμάρια, απορρόφησαν 90 θερμίδες λιγότερες την ημέρα.

Πώς να τις φάτε: Τηγανίστε σε ελαιόλαδο τις φλούδες από τις πατάτες και προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι, ακόμη και βότανα και μπαχαρικά.

Κοτσάνια του μάραθου
Τα κοτσάνια και φύλλα της μαραθόριζας (ή φινόκιο), δηλαδή ο μάραθος, είναι γεμάτος από βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία κολλαγόνου στα οστά, τους χόνδρους, τους μύες και τα αιμοφόρα αγγεία και για την απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης, είναι πλούσιος σε κάλιο, το οποίο βοηθά στην αποβολή του περισσού νατρίου από τον οργανισμό μας.

Πώς να τον φάτε: Έχει γεύση που μοιάζει με τον άνηθο και μπορείτε να τον προσθέσετε σε λαδερά φαγητά, σαλάτες ή ως γαρνιτούρα για σε ψάρια. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε πέστο από μάραθο.

Φλούδα μήλου
Οι φλούδες, είτε των κόκκινων, είτε των πράσινων μήλων, είναι γεμάτες διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και κερκετίνη, ένα φυτοχημικό που είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όμως, επειδή τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων συγκεντρώνονται στη φλούδα των τροφών, θα πρέπει να επιλέγετε βιολογικά μήλα.

Πώς να την φάτε: Βάλτε το μήλο μαζί με τη φλούδα του στο μπλέντερ για ένα δροσιστικό και υγιεινό smoothie ή προσθέστε μερικές φλούδες στο πλιγούρι βρώμης του πρωινού σας. Η θερμότητα θα τις μαλακώσει και θα κάνει πιο εύγευστο το πρωινό σας.

Κοτσάνια από σέσκουλα
Σύμφωνα με έρευνες, τα κοτσάνια από τα σέσκουλα, είναι γεμάτα με το αμινοξύ γλουταμίνη, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητα του σώματος να επανέρχεται από τους τραυματισμούς, είτε πρόκειται για ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο, είτε για ρήξη του χιαστού. Επίσης, το χρώμα κάθε κοτσανιού σέσκουλου, έχει διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά, το καθένα με διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Ήρθε η ώρα να φάτε το… ουράνιο τόξο!

Πώς να τα φάτε: Ψιλοκόψτε τα και σοτάρετέ τα μαζί με τα φύλλα. Απλά να θυμάστε ότι ο χρόνος μαγειρέματος για τα κοτσάνια είναι μεγαλύτερος.

Φλούδα πορτοκαλιού
Το λευκό μέρος που «αγκαλιάζει» τις φέτες του πορτοκαλιού, αποτελεί το σημείο με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του καρπού και περιέχει τέσσερις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από το κυρίως φρούτο. Έρευνα του Arizona Cancer Center διαπίστωσε ότι το d-λιμονένιο, ένα σημαντικό συστατικό στις φλούδες πορτοκαλιού, μειώνει την εμφάνιση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, μιας θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος. Επίσης, οι φλούδες του πορτοκαλιού είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή που διαθέτουν αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, καθώς και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν την LDL (κακή) χοληστερόλη καλύτερα κι από ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Πώς να την φάτε: Προσθέστε ξύσμα πορτοκαλιού σε οτιδήποτε θέλετε να προσθέσετε γεύση και άρωμα και ιδιαίτερα στα γλυκά, αλλά και στο κρέας και τα φασόλια. Μπορείτε επίσης να ζεματίσετε φλούδες πορτοκαλιού δύο φορές σε βραστό νερό (για να αφαιρέσετε την πικ

Μην πετάτε τις φλούδες και τα κοτσάνια! Είναι θρεπτικά

Αν καθαρίζοντας τα φρούτα και τα λαχανικά σας, πετάτε στα σκουπίδια, περίπου την ίδια ποσότητα της τροφής, με εκείνη που έχετε στο πιάτο σας, ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τα πράγματα.

Μερικά από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών, βρίσκονται στη φλούδα τους ή σε μέρη τους που συνήθως πετάμε στα σκουπίδια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της καλλιέργειας των φυτών, είναι συχνά εκτεθειμένα σε διαφορετικά στοιχεία από το μεγαλύτερο μέρος του φυτού, παρέχοντάς τους ένα μοναδικά ευεργετικό και θρεπτικό προφίλ.

Ακολουθούν 10 φλούδες και κοτσάνια φρούτων και λαχανικών που θα πρέπει να τα κρατάτε στο πιάτο σας και να απολαμβάνετε τη νοστιμιά τους.

Κοτσάνι του καρότου
Εκτός από το ότι είναι το καλύτερο σημείο για να τραβήξουμε τα καρότα από το έδαφος, τα κοτσάνια αυτού του λαχανικού είναι γεμάτα χλωροφύλλη, ένα φυτοχημικό που δίνει στα φυτά το πράσινο χρώμα τους. Η χλωροφύλλη είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, το οποίο προωθεί την υγιή πίεση του αίματος, καθώς και ισχυρά οστά και τους μυς. Το πράσινο κοτσάνι του καρότου, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, υποστηρίζοντας το μεταβολισμό και βοηθώντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια μελέτη του 2011, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, είναι αυτοί που λαμβάνουν πολύ λίγο κάλιο. Τέλος, τα χόρτα του καρότου είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ –την οποία δεν έχει το ίδιο το καρότο- και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center.

Πώς να το φάτε: Δεδομένου ότι η υψηλή συγκέντρωση καλίου στα χόρτα του καρότου, μπορεί να τα κάνει πικρά, είναι καλύτερα να τα τρώτε ψιλοκομμένα και να τα αναμιγνύετε με άλλες γευστικές τροφές. Ανακατέψτε τα σε σαλάτες ή χρησιμοποιήστε τα ως γαρνιτούρα σε σούπες.

Φλούδες πατάτας
Οι πατάτες δεν έχουν και την καλύτερη… φήμη ως τροφή. Κι όμως έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, βιταμίνη C, σίδηρο, χαλκό και φυτικές ίνες. Αρκεί να ξέρουμε που βρίσκονται αυτά. Δηλαδή στη φλούδα τους. Η φλούδα μια πατάτας περιέχει το 18% της συνιστώμενης πρόσληψης διαιτητικών ινών. Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και μειώνουν τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου και του διαβήτη. Επίσης, οι φυτικές ίνες μας δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας, αρκετά μετά το γεύμα μας. Μάλιστα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που αύξησαν την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών τους από 12 σε 24 γραμμάρια, απορρόφησαν 90 θερμίδες λιγότερες την ημέρα.

Πώς να τις φάτε: Τηγανίστε σε ελαιόλαδο τις φλούδες από τις πατάτες και προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι, ακόμη και βότανα και μπαχαρικά.

Κοτσάνια του μάραθου
Τα κοτσάνια και φύλλα της μαραθόριζας (ή φινόκιο), δηλαδή ο μάραθος, είναι γεμάτος από βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία κολλαγόνου στα οστά, τους χόνδρους, τους μύες και τα αιμοφόρα αγγεία και για την απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης, είναι πλούσιος σε κάλιο, το οποίο βοηθά στην αποβολή του περισσού νατρίου από τον οργανισμό μας.

Πώς να τον φάτε: Έχει γεύση που μοιάζει με τον άνηθο και μπορείτε να τον προσθέσετε σε λαδερά φαγητά, σαλάτες ή ως γαρνιτούρα για σε ψάρια. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε πέστο από μάραθο.

Φλούδα μήλου
Οι φλούδες, είτε των κόκκινων, είτε των πράσινων μήλων, είναι γεμάτες διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και κερκετίνη, ένα φυτοχημικό που είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όμως, επειδή τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων συγκεντρώνονται στη φλούδα των τροφών, θα πρέπει να επιλέγετε βιολογικά μήλα.

Πώς να την φάτε: Βάλτε το μήλο μαζί με τη φλούδα του στο μπλέντερ για ένα δροσιστικό και υγιεινό smoothie ή προσθέστε μερικές φλούδες στο πλιγούρι βρώμης του πρωινού σας. Η θερμότητα θα τις μαλακώσει και θα κάνει πιο εύγευστο το πρωινό σας.

Κοτσάνια από σέσκουλα
Σύμφωνα με έρευνες, τα κοτσάνια από τα σέσκουλα, είναι γεμάτα με το αμινοξύ γλουταμίνη, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητα του σώματος να επανέρχεται από τους τραυματισμούς, είτε πρόκειται για ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο, είτε για ρήξη του χιαστού. Επίσης, το χρώμα κάθε κοτσανιού σέσκουλου, έχει διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά, το καθένα με διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Ήρθε η ώρα να φάτε το… ουράνιο τόξο!

Πώς να τα φάτε: Ψιλοκόψτε τα και σοτάρετέ τα μαζί με τα φύλλα. Απλά να θυμάστε ότι ο χρόνος μαγειρέματος για τα κοτσάνια είναι μεγαλύτερος.

Φλούδα πορτοκαλιού
Το λευκό μέρος που «αγκαλιάζει» τις φέτες του πορτοκαλιού, αποτελεί το σημείο με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του καρπού και περιέχει τέσσερις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από το κυρίως φρούτο. Έρευνα του Arizona Cancer Center διαπίστωσε ότι το d-λιμονένιο, ένα σημαντικό συστατικό στις φλούδες πορτοκαλιού, μειώνει την εμφάνιση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, μιας θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος. Επίσης, οι φλούδες του πορτοκαλιού είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή που διαθέτουν αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, καθώς και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν την LDL (κακή) χοληστερόλη καλύτερα κι από ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Πώς να την φάτε: Προσθέστε ξύσμα πορτοκαλιού σε οτιδήποτε θέλετε να προσθέσετε γεύση και άρωμα και ιδιαίτερα στα γλυκά, αλλά και στο κρέας και τα φασόλια. Μπορείτε επίσης να ζεματίσετε φλούδες πορτοκαλιού δύο φορές σε βραστό νερό (για να αφαιρέσετε την πικράδα)

Γιαουρτόπιτα

Μια απίθανη σειρά...

Φωτογραφία: Μια απίθανη σειρά χρυσών δαχτυλιδιών εγχάρακτων ή σφραγιστικών της Κλασικής εποχής που καταδεικνύει περίτρανα το άφθαστο επίπεδο τορευτικής των προγόνων μας 

Ancient Greek gold seal rings  and others with inscribed dedications ! The classical period showed a shift away from bronze, using more silver and gold.
Μια απίθανη σειρά χρυσών δαχτυλιδιών εγχάρακτων ή σφραγιστικών της Κλασικής εποχής που καταδεικνύει περίτρανα το άφθαστο επίπεδο τορευτικής των προγόνων μας

Ancient Greek gold seal rings and others with inscribed dedications ! The classical period showed a shift away from bronze, using more silver and gold. — μαζί με Βαγγέλης Ασπράς.

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Τα δακρυσμένα Χριστούγεννα του 1922

« Ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων» !

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Bigbook.gr.

« Ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων» !

http://www.cretalive.gr/history/view/o-agios-twn-ellhnikwn-grammatwn/130776

Φωτογραφία: « Ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων» !

http://www.cretalive.gr/history/view/o-agios-twn-ellhnikwn-grammatwn/130776

26 Δεκεμβρίου 1887!Πρωτοδημοσιεύεται στην εφημερίδα « Εφημερίς » το Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη « Το Χριστόψωμον» και με τον χαρακτηριστικό υπότιτλο Διήγημα Πρωτότυπον... 













26 Δεκεμβρίου 1887!
Πρωτοδημοσιεύεται στην εφημερίδα « Εφημερίς » το Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη « Το Χριστόψωμον» και με τον χαρακτηριστικό υπότιτλο Διήγημα Πρωτότυπον...

Χριστουγεννιάτικες συνταγές - Πιπεριές γεμιστές με τυριά και μπεσαμέλ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.
 

Χριστουγεννιάτικες συνταγές - Πιπεριές γεμιστές με τυριά και μπεσαμέλ

• 10 πιπεριές για γέμισμα
• 3 κούπες έτοιμη μπεσαμέλ
• 200γρ φέτα τριμμένη
• 200γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• 200γρ τυρί γκούντα τριμμένο
• 10 κουταλιές της σούπας τριμμένο κασέρι
• Πιπέρι
• Δυόσμο ξερό ή φρέσκο

Καθαρίζουμε πρώτα τις πιπεριές και κόβουμε τα καπάκια τους, όπως στα γεμιστά. Στη συνέχεια ενώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, πλην του κασεριού, και γεμίζουμε τις πιπεριές με ένα κουτάλι.

Τέλος ρίχνουμε μία κουταλιά κασέρι πάνω σε κάθε πιπεριά και τις ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα με τρία τέταρτα.

Πηγή: lopis-place.blogspot.com

Φωτογραφία: ► Χριστουγεννιάτικες συνταγές - Πιπεριές γεμιστές με τυριά και μπεσαμέλ

• 10 πιπεριές για γέμισμα
• 3 κούπες έτοιμη μπεσαμέλ
• 200γρ φέτα τριμμένη
• 200γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• 200γρ τυρί γκούντα τριμμένο
• 10 κουταλιές της σούπας τριμμένο κασέρι
• Πιπέρι
• Δυόσμο ξερό ή φρέσκο

Καθαρίζουμε πρώτα τις πιπεριές και κόβουμε τα καπάκια τους, όπως στα γεμιστά. Στη συνέχεια ενώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, πλην του κασεριού, και γεμίζουμε τις πιπεριές με ένα κουτάλι. 

Τέλος ρίχνουμε μία κουταλιά κασέρι πάνω σε κάθε πιπεριά και τις ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα με τρία τέταρτα.

Πηγή: lopis-place.blogspot.com

Μουρλομακάρονα

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Τ. ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ "Παραμονή Χριστουγέννων"



Τ. ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ "Παραμονή Χριστουγέννων"

.....Είκοσι άνθρωποι κουβαριασμένοι μες σ' ένα αντίσκηνο δε μπορείς να σαλέψεις ούτε τη γλώσσα σου μα είναι πολλά τα χέρια να μοιράσεις την πίκρα σου πολλές οι ανάσες να ξεχνάς τη βροχή. Έχει αρκετή θέση για να πεθάνεις.
Θα κουβαλήσουμε κι απόψε το σακί της νύχτας θα κολλήσουμε τ' αποτσίγαρο στη μύτη της αρβύλας μας θ' ακουμπήσουμε την καρδιά μας σε μια διπλανή καρδιά όπως το βράδυ ακουμπάνε οι κουβέρτες και τα όνειρά μας.
Ελάτε λοιπόν όλοι μαζί να φυσήξουμε αυτό το μικρό καρβουνάκι στη χόβολη της ελπίδας τώρα που η λάμπα μας έσβησε που νυστάζει η σκοπιά και το στρατόπεδο φόρεσε την κουρελιασμένη χλαίνη της ομίχλης.
………………………………………….. Μη με λες λοιπόν σύντροφο έχω ένα σταχτί ουρανό μέσα μου κρύβω στην τσέπη μου ένα όνειρο κουρελιασμένο σφίγγω στα χέρια τ' άγνωστο όνομά μου σαν το παιδάκι που αγκαλιάζει ένα ξύλινο πόδι ακουμπισμένο σε μια γωνιά.
Μη με λες λοιπόν σύντροφο. Την ώρα που οι συντρόφοι μας πεθαίνουνε τραγουδώντας την ώρα που εσύ ακονίζεις στο μίσος τη σκληρή σου παλάμη εγώ σε προδίνω καθώς μέσα στη νύχτα κρυώνω και φοβάμαι τη λησμονιά.
Το ξέρω, ένας σύντροφος πρέπει να ζήσει μιαν άλλη ζωή και να πεθάνει απλά όπως κανείς τραβάει την κουβέρτα ως τα μάτια του κι αποκοιμιέται.
Μα όταν εγώ κι αυτούς εδώ τους στίχους τους γράφω μήπως μιλήσουν για μένα - όχι, μη με λες σύντροφο. Είμαι ένα τσαλακωμένο χαρτί που κόλλησε στην αρβύλα σου καθώς προχωράς.

Η ασετυλίνη που σφυρίζει στη γωνιά ένα σπασμένο παράθυρο φιμωμένο με σκοτάδι. Η σκεπή του μαγειρείου μπάζει νερά. Βουίζει μες στις χαραμάδες ο άνεμος. -- Θωμά, πάρε τσιγάρο και μη σκαλίζεις τα δόντια σου, Θωμά. Μάταια ψάχνεις για ένα τριματάκι απ' το παλιό παιδικό χριστόψωμο. Βουίζουνε τα φλόγιστρα του πετρελαίου. Ο Θωμάς σφίγγει στα γόνατά του μια πατάτα και καθαρίζει ήσυχα ήσυχα. Τ' άλλο του χέρι είναι κομένο.
Κοιτάμε με την άκρη του ματιού το σκοπό που μπαίνει μ' ένα φύσημα παγωμένου αέρα. Το σαγώνι του θα τρέμει πίσω απ' το χακί κασκόλ.
Σηκώνεις το γιακά της χλαίνης σου. Χιονίζει. Μια πλάκα φωνογράφου στο Διοικητήριο. Πιο μακριά η σιωπή. Καλή νύχτα, καλά Χριστούγεννα. Συλλογιέσαι τ' άστρα πίσω απ' την καταχνιά σκέφτεσαι πως αύριο μπορεί να σε σκοτώσουν. Μα απόψε αυτή η φωνή είναι μια τσέπη μάλλινη χώσε τα χέρια σου. -- Καληνύχτα, Θωμά, καλά Χριστούγεννα.
Κ' η καρδιά σου φωτίζεται σαν χριστουγεννιάτικο τζάμι.
Μακρόνησος 1950

Φωτογραφία: Τ. ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ "Παραμονή Χριστουγέννων"

.....Είκοσι άνθρωποι κουβαριασμένοι μες σ' ένα αντίσκηνο δε μπορείς να σαλέψεις ούτε τη γλώσσα σου μα είναι πολλά τα χέρια να μοιράσεις την πίκρα σου πολλές οι ανάσες να ξεχνάς τη βροχή. Έχει αρκετή θέση για να πεθάνεις. 
Θα κουβαλήσουμε κι απόψε το σακί της νύχτας θα κολλήσουμε τ' αποτσίγαρο στη μύτη της αρβύλας μας θ' ακουμπήσουμε την καρδιά μας σε μια διπλανή καρδιά όπως το βράδυ ακουμπάνε οι κουβέρτες και τα όνειρά μας. 
Ελάτε λοιπόν όλοι μαζί να φυσήξουμε αυτό το μικρό καρβουνάκι στη χόβολη της ελπίδας τώρα που η λάμπα μας έσβησε που νυστάζει η σκοπιά και το στρατόπεδο φόρεσε την κουρελιασμένη χλαίνη της ομίχλης.
………………………………………….. Μη με λες λοιπόν σύντροφο έχω ένα σταχτί ουρανό μέσα μου κρύβω στην τσέπη μου ένα όνειρο κουρελιασμένο σφίγγω στα χέρια τ' άγνωστο όνομά μου σαν το παιδάκι που αγκαλιάζει ένα ξύλινο πόδι ακουμπισμένο σε μια γωνιά. 
Μη με λες λοιπόν σύντροφο. Την ώρα που οι συντρόφοι μας πεθαίνουνε τραγουδώντας την ώρα που εσύ ακονίζεις στο μίσος τη σκληρή σου παλάμη εγώ σε προδίνω καθώς μέσα στη νύχτα κρυώνω και φοβάμαι τη λησμονιά. 
Το ξέρω, ένας σύντροφος πρέπει να ζήσει μιαν άλλη ζωή και να πεθάνει απλά όπως κανείς τραβάει την κουβέρτα ως τα μάτια του κι αποκοιμιέται. 
Μα όταν εγώ κι αυτούς εδώ τους στίχους τους γράφω μήπως μιλήσουν για μένα - όχι, μη με λες σύντροφο. Είμαι ένα τσαλακωμένο χαρτί που κόλλησε στην αρβύλα σου καθώς προχωράς. 

Η ασετυλίνη που σφυρίζει στη γωνιά ένα σπασμένο παράθυρο φιμωμένο με σκοτάδι. Η σκεπή του μαγειρείου μπάζει νερά. Βουίζει μες στις χαραμάδες ο άνεμος. -- Θωμά, πάρε τσιγάρο και μη σκαλίζεις τα δόντια σου, Θωμά. Μάταια ψάχνεις για ένα τριματάκι απ' το παλιό παιδικό χριστόψωμο. Βουίζουνε τα φλόγιστρα του πετρελαίου. Ο Θωμάς σφίγγει στα γόνατά του μια πατάτα και καθαρίζει ήσυχα ήσυχα. Τ' άλλο του χέρι είναι κομένο. 
Κοιτάμε με την άκρη του ματιού το σκοπό που μπαίνει μ' ένα φύσημα παγωμένου αέρα. Το σαγώνι του θα τρέμει πίσω απ' το χακί κασκόλ. 
Σηκώνεις το γιακά της χλαίνης σου. Χιονίζει. Μια πλάκα φωνογράφου στο Διοικητήριο. Πιο μακριά η σιωπή. Καλή νύχτα, καλά Χριστούγεννα. Συλλογιέσαι τ' άστρα πίσω απ' την καταχνιά σκέφτεσαι πως αύριο μπορεί να σε σκοτώσουν. Μα απόψε αυτή η φωνή είναι μια τσέπη μάλλινη χώσε τα χέρια σου. -- Καληνύχτα, Θωμά, καλά Χριστούγεννα. 
Κ' η καρδιά σου φωτίζεται σαν χριστουγεννιάτικο τζάμι. 
Μακρόνησος 1950

Μέρες Χριστουγέννων...μέρες καλικάντζαρων…!

μελομακάρονα & brownies

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Χωριό.

Περάστε να σας κεράσουμε τα παραδοσιακά #μελομακάρονα του Χωριό, με πλούσιο σιρόπι και λαχταριστή γεύση! http://www.minervahorio.gr/el/recipe/paradosiaka-melomakarona-plousio-siropi/


Φωτογραφία: Περάστε να σας κεράσουμε τα παραδοσιακά #μελομακάρονα του Χωριό, με πλούσιο σιρόπι και λαχταριστή γεύση! http://www.minervahorio.gr/el/recipe/paradosiaka-melomakarona-plousio-siropi/



Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.

► Χριστουγεννιάτικη συνταγή για brownies

• 1 ¼ της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
• 2 κουταλιές της σούπας κακάο
• 320 γραμ. κουβερτούρα
• 1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη (κομμένο σε κομμάτια)
• 1 κουταλάκι του γλυκού εσπρέσο σε σκόνη
• 1 ½ κούπα ζάχαρη λευκή
• ½ κούπα ζάχαρη καστανή
• 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
• 2 βανίλιες Κόκκινη και πράσινη τρούφα για διακόσμηση
• Μικρά μπαστουνάκια ζάχαρης (κόκκινα/λευκά)

Για το γλάσο
• 3 κούπες άχνη ζάχαρη
• 1/3 της κούπας μαργαρίνη, λιωμένη
• 1 ½ κουταλάκι του γλυκού βανίλια
• 1 με 2 κουταλιές της σούπας γάλα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.

Βουτυρώνετε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί. Καλύψτε το ταψί με λαδόκολλα.

Σε ένα μπολ, αναμείξτε το αλεύρι , το αλάτι και το κακάο.

Σε ένα μεταλλικό μπολ, βάλτε το βούτυρο, την σοκολάτα και τον εσπρέσο και λιώστε τα σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Μόλις λιώσει τελείως και χωρίς να το κατεβάσετε από το μπεν μαρί, προσθέστε την λευκή και την καστανή ζάχαρη. Όταν ανακατευτούν, το μείγμα θα είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Προσθέστε 3 αυγά στο μείγμα σοκολάτας. Ανακατέψτε καλά μ ε αντικολλητική σπάτουλα μέχρι να διαλυθούν σωστά. Προσθέστε και τα υπόλοιπα αυγά.

Βάλτε τις βανίλιες. Μην χτυπήσετε πολύ το μείγμα σε αυτό το στάδιο διότι τα brownies σας θα μοιάζουν περισσότερο με κέικ.

Ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι μέσα στο μείγμα σας. Με μια αντικολλητική σπάτουλα, ανακατέψτε απαλά μέχρι να μην φαίνεται το αλεύρι.

Ρίξτε το μείγμα σας στο ταψί και ψήστε την μεσαία σχάρα του φούρνου σας για 30 λεπτά, περιστρέφοντας το ταψί στα πρώτα 15 λεπτά.

Καθώς ψήνονται τα brownies, ετοιμάστε το γλάσο.

Στο μίξερ, ανακατέψτε (σε μικρή ταχύτητα) την ζάχαρη με την μαργαρίνη.

Προσθέστε την βανίλια και το γάλα, μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και να απλώνεται εύκολα. Προσθέστε λίγο πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Μόλις ψηθούν τα brownies, κόψτε τα τριγωνικά, όπως δείχνει η πρώτη φωτογραφία.

Διακοσμήστε τα με το πράσινο γλάσο και την τρούφα.

Πηγή : Paidorama.com


Φωτογραφία: ► Χριστουγεννιάτικη συνταγή για brownies

• 1 ¼ της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
• 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι 
• 2 κουταλιές της σούπας κακάο 
• 320 γραμ. κουβερτούρα 
• 1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη (κομμένο σε κομμάτια) 
• 1 κουταλάκι του γλυκού εσπρέσο σε σκόνη 
• 1 ½ κούπα ζάχαρη λευκή 
• ½ κούπα ζάχαρη καστανή 
• 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 
• 2 βανίλιες Κόκκινη και πράσινη τρούφα για διακόσμηση 
• Μικρά μπαστουνάκια ζάχαρης (κόκκινα/λευκά) 

Για το γλάσο
• 3 κούπες άχνη ζάχαρη 
• 1/3 της κούπας μαργαρίνη, λιωμένη 
• 1 ½ κουταλάκι του γλυκού βανίλια 
• 1 με 2 κουταλιές της σούπας γάλα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. 

Βουτυρώνετε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί. Καλύψτε το ταψί με λαδόκολλα. 

Σε ένα μπολ, αναμείξτε το αλεύρι , το αλάτι και το κακάο. 

Σε ένα μεταλλικό μπολ, βάλτε το βούτυρο, την σοκολάτα και τον εσπρέσο και λιώστε τα σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Μόλις λιώσει τελείως και χωρίς να το κατεβάσετε από το μπεν μαρί, προσθέστε την λευκή και την καστανή ζάχαρη. Όταν ανακατευτούν, το μείγμα θα είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 

Προσθέστε 3 αυγά στο μείγμα σοκολάτας. Ανακατέψτε καλά μ ε αντικολλητική σπάτουλα μέχρι να διαλυθούν σωστά. Προσθέστε και τα υπόλοιπα αυγά. 

Βάλτε τις βανίλιες. Μην χτυπήσετε πολύ το μείγμα σε αυτό το στάδιο διότι τα brownies σας θα μοιάζουν περισσότερο με κέικ. 

Ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι μέσα στο μείγμα σας. Με μια αντικολλητική σπάτουλα, ανακατέψτε απαλά μέχρι να μην φαίνεται το αλεύρι. 

Ρίξτε το μείγμα σας στο ταψί και ψήστε την μεσαία σχάρα του φούρνου σας για 30 λεπτά, περιστρέφοντας το ταψί στα πρώτα 15 λεπτά. 

Καθώς ψήνονται τα brownies, ετοιμάστε το γλάσο. 

Στο μίξερ, ανακατέψτε (σε μικρή ταχύτητα) την ζάχαρη με την μαργαρίνη. 

Προσθέστε την βανίλια και το γάλα, μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και να απλώνεται εύκολα. Προσθέστε λίγο πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. 

Μόλις ψηθούν τα brownies, κόψτε τα τριγωνικά, όπως δείχνει η πρώτη φωτογραφία. 

Διακοσμήστε τα με το πράσινο γλάσο και την τρούφα.

Πηγή : Paidorama.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις