Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Αρωµατικό λαχανόρυζο

 http://www.agrotikabook.gr/%CE%B1%CF%81%CF%89%C2%B5%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%81%CF%85%CE%B6%CE%BF

Αρωµατικό λαχανόρυζο

Τετ, 2013-11-13 20:00Αρωµατικό λαχανόρυζο
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα) 6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισµα
1 κ.γ. µαραθόσπορο, κοπανισµένο
1 κρεµµύδι, σε λεπτές φέτες
1 πράσο, σε ροδέλες
1 µικρή ρίζα φινόκιο, σε λεπτές φέτες
2 καρότα, σε λοξές ροδέλες
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λωρίδες
1 κιλό λάχανο, κοµµένο σε µικρά καρέ
½ φλ. λευκό µακρύκοκκο ρύζι
ξύσµα και χυµός από 1 λεµόνι, ακέρωτο  
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
1 φλ. νερό
1 µατσάκι φρέσκο άνηθο ή µάραθο, ψιλοκοµµένο
1 κ.γ. πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουµε το ελαιόλαδο και τον µαραθόσπορο και σοτάρουµε το κρεµµύδι και το πράσο. Προσθέτουµε το φινόκιο, το καρότο και την πιπεριά. Χαµηλώνουµε την ένταση και τα αφήνουµε για 5 λεπτά ακόµη.
Προσθέτουµε το λάχανο, ανακατεύουµε και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για 10 λεπτά, µέχρι τα λαχανικά να «γυαλίσουν» και να αρχίσουν να χάνουν τον όγκο τους. Σε σουρωτήρι, πλένουµε το ρύζι κάτω από τρεχούµενο νερό, σουρώνουµε και το σκορπίζουµε επάνω από τα λαχανικά. Προσθέτουµε το ξύσµα και τον χυµό του λεµονιού, αλάτι, πιπέρι και νερό. Σκεπάζουµε την κατσαρόλα, χαµηλώνουµε τη φωτιά στο ελάχιστο και µαγειρεύουµε για 20 λεπτά.
Ρίχνουµε τον άνηθο (ή τον µάραθο), ελέγχουµε αν χρειάζεται επιπλέον χυµό λεµονιού και αλάτι, και σερβίρουµε το φαγητό. Περιχύνουµε µε φρέσκο ελαιόλαδο και πασπαλίζουµε µε πάπρικα.
BHMA

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

«Στου Χατζηφράγου»


[Είδες ποτέ σου πολιτεία να σηκώνεται ψηλά; Δεμένη από χιλιάδες σπάγκοι ν' ανεβαίνει στα ουράνια; Ε, λοιπόν, ούτε είδες ούτε θα μεταδείς ένα τέτοιο θάμα. Αρχινούσανε την Καθαρή Δευτέρα -ήτανε αντέτι- και συνέχεια την κάθε Κυριακή και σκόλη, ώσαμε των Βαγιών. Από του Χατζηφράγκου τ' Αλάνι κι από το κάθε δώμα κι από τον κάθε ταρλά του κάθε μαχαλά της πολιτείας, αμολάρανε τσερκένια. Πήχτρα ο ουρανός. Τόσο, που δε βρίσκανε θέση τα πουλιά. Για τούτο, τα χελιδόνια τα φέρνανε οι γερανοί μονάχα τη Μεγαλοβδομάδα, για να γιορτάσουνε την Πασχαλιά μαζί μας.
Ολάκερη τη Μεγάλη Σαρακοστή, κάθε Κυριακή και σκόλη, η πολιτεία ταξίδευε στον ουρανό. Ανέβαινε στα ουράνια και τη βλόγαγε ο Θεός. Δε χώραγε το μυαλό σου πώς μπόραγε να μένει κολλημένη χάμω στη γης, ύστερ΄από τόσο τράβηγμα στα ύψη. Και όπως κοιτάγαμε όλο ψηλά, τα μάτια μας γεμίζανε ουρανό, ανασαίναμε ουρανό, φαρδαίνανε τα στέρνα μας και κάναμε παρέα με αγγέλοι. Ίδια αγγέλοι κι αρχαγγέλοι κορονίζανε ψηλά. Θα μου πεις, κι εδώ, την Καθαρή Δευτέρα, βγαίνουνε κάπου εδώ γύρω κι αμολάρουνε τσερκένια. Είδες όμως ποτέ σου τούτη την πολιτεία ν' αρμενίζει στα ουράνια; Όχι. Εκεί, ούλα ήταν λογαριασμένα με νου και γνώση, το κάθε σοκάκι δεμένο με τον ουρανό.
Αυτά είχα να σου πω. Ήτανε θάμα να βλέπεις ολάκερη την πολιτεία ν' ανεβαίνει στα ουράνια. Να, για να καταλάβεις, ξέρεις το εικόνισμα, που ο άγγελος σηκώνει την ταφόπετρα, κι ο Χριστός βγαίνει από τον τάφο κι αναλήφτεται στον ουρανό, κρατώντας μια πασχαλιάτικια κόκκινη παντιέρα; Κάτι τέτοιο ήτανε.]
Κοσμάς Πολίτης, «Στου Χατζηφράγου», ΕΣΤΙΑ, 1962, Α΄ Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 1964
Πίνακας Χαρταετός του Γκόγια

Η κυρά Σαρακοστή

 

Η κυρά Σαρακοστή
Την κυρά Σαρακοστή
που’ ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να ρθει η Πασχαλιά

3 Μάρτη 1957 Μέρα μνήμης ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ


3 Μάρτη 1957 Μέρα μνήμης ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ.
«του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται»
Λέγομαι Γρηγόρης Αυξεντίου, κι είμαι 29 χρονών...
Σήμερα, πήρα την απόφασή μου, πως πρέπει να πεθάνω!
Μόνος, εγώ και η φωτία! Μόνος, εγώ κι η λευτεριά!
ΓΙΑ την λευτεριά! Για σας και τα παιδιά σας!
Λέγομαι Γρηγόρης Αυξεντίου, κι είμαι 29 χρονών...

” Λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το σώμα μου και το αίμα μου – το σώμα και το αίμα του Γρηγόρη Αυξεντίου
ενός φτωχόπαιδου, 29 χρονώ, απ’ το χωριό Λύση,
οδηγού ταξί το επάγγελμα,
πούμαθε στη Μεγάλη Σχολή του Αγώνα τόσα μόνο γράμματα όσα να φτιάχνουν τη λέξη
” Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α “
.....................................................................................
O άνθρωπος είναι πιο τρανός απ' την καθημερινή την έγνοια του.
Κι έλεγα πάλι που άνθρωπος αρχίζει από την έγνοια του για
το ψωμί
Κι όλο τραβάει πιο πέρα απ'τη σκλαβιά του,
από σκλαβιά σε σκλαβιά, από ξεσκλάβωμα σε ξεσκλάβωμα,
απ' το ξεσκλάβωμα της πατρίδας, στο ξεσκλάβωμα του κόσμου,
ώσπου να νιώσει, μπαίνοντας ίσα στον ουρανό,
να αχνίζει το φεγγαρι στο κόρφο του,
ώσπου να κλάψεις μια νύκτα για από αγάπη για όλο τον κόσμο..."

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ "ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ"
Γιατί κάποιοι άνθρωποι με το αίμα τους ποτίσανε την Άνοιξη!
Με τα "ΟΧΙ" τους μετράμε το μπόι της λευτεριάς!

για την Καθαρά Δευτέρα

Οι προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα, συμπληρώθηκαν με κάποιες νέες συνταγές . Σίγουρα θα βρείτε κάτι που να σας ενδιαφέρει!
Καλό μήνα, καλά να περάσετε σήμερα ,καλά κούλουμα και καλή Σαρακοστή!
http://cretangastronomy.blogspot.gr/2012/02/blog-post_25.html

Μάρτης είναι..

Ταχινόπιτα


Η Maria Dimitriou κοινοποίησε σύνδεσμο 

Ταχινόπιτα


 


Μεγάλη Δευτέρα- μεγάλη μέρα
Μεγάλη Τρίτη – ο Χριστός εκρίθη
Μεγάλη Τετάρτη – ο Χριστός εχάθη
Μεγάλη Πέμπτη – ο Χριστός ευρέθη
Μεγάλη Παρασκευή – ο Χριστός στο καρφί
Μεγάλο μου Σαββάτο και πώς να σε περάσω απου χεις πέντε πρωινά και πέντε μεσημέρια και πέντε απομεσήμερα και πάλι μέρα είναι…



Εβδομάδα των παθών και ερμηνεύστε το όπως θέλετε…Φέτος ειδικά σηκώνει πολλές ερμηνείες. Τα φαγάκια λιτά και φτωχά. Παλιότερα δεν έτρωγαν λάδι όλη την εβδομάδα. Ελιές, πατάτες βραστές και οφτές, ταχινόσουπες και ντοματόσουπες , χοχλιοί βραστοί, και θαλασσινά. Η σύγχρονη νηστεία, ακόμη και στους πιο τυπικούς επιτρέπει τη Μεγάλη Δευτέρα , τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Πέμπτη το λάδι.
Παραδοσιακά, την Μεγάλη Τρίτη συνηθίζονται τα αγγιναροκούκια με χοχλιούς ή χωρίς χοχλιούς, και την Μεγάλη Πέμπτη τα ντολμαδάκια με τα πρώτα φρέσκα αμπελόφυλλα. Την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Παρασκευή κάποιο αλάδωτο όσπριο με συνηθέστερες τις φακές σούπα με μπόλικο ξύδι  αλλά χωρίς λάδι, και ντοματόσουπα με ζυμαρικό ή ρύζι.  Τα δείπνα ταχινόσουπες ή βραστάρια με ψωμί κι ελιές.Οι χοχλιοί βράζονται με αλάτι σκόρδο και ξύδι και συμπληρώνουν το νηστίσιμο κρητικό τραπέζι. Φυσικά στις μέρες μας εκτός από χοχλιούς υπάρχουν και χταποδάκια, και σουπιές, και γαρίδες, μαγειρεμένα με τρόπους που δεν χρειάζονται λάδι και σερβιρισμένα με ξύδι εις ανάμνησιν του όξους και της χολής.


Το Μεγάλο Σάββατο είναι τυραννικό . Από τη μια οι μυρωδιές από τσουρέκια και καλιτσούνια να γεμίζουν το σπίτι , τα κρέατα να ετοιμάζονται για το βράδυ της Ανάστασης και το μεσημέρι Πάσχα και από την άλλη η νηστεία πλήρης και αυστηρή! Μόνο ένα Σάββατο από όλα τα Σάββατα του χρόνου νηστεύεται και το λάδι, και αυτό είναι το μεγάλο Σάββατο! Ίσως γι αυτό το παραπάνω δημώδες λέει ότι είναι ατέλειωτο. Από τη μια, η νηστεία που έχει φτάσει στην κορύφωσή της, από την άλλη οι δουλειές που δεν τελειώνουν εκείνη την ημέρα. Επί πλέον, δεν μπορούσαν να κοιμηθούν και νωρίς αφού έπρεπε να πάνε στην Ανάσταση τα μεσάνυχτα! Ατέλειωτη μέρα λοιπόν…
Οι κρητικοί την τηρούσαν πάντα τη νηστεία. Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της κρητικής δίαιτας είναι και η τήρηση των νηστειών. Η τήρηση της θρησκευτικής επιταγής είναι άλλη μία παράμετρος που συνέβαλε στην καλή υγεία των κρητικών του παρελθόντος.
Τι κάνουμε λοιπόν αν κάποιος έχει γενέθλια την Μεγαλη Τρίτη; Υπάρχουν πολλές πίτες με λάδι αλλά επειδή δεν θα φαγωθεί  όλη την Τρίτη την θέλουμε χωρίς λάδι. Και τι αντικαθιστά επάξια τις λιπαρές ουσίες σε μια πίτα  τύπου  κέικ ; Το ταχίνι !

Ταχινόπιτα λοιπόν νηστίσιμη, αρωματική , νόστιμη, με μπόλικες σταφίδες και καρύδια. Και για να γίνει πιο εμφανίσιμη κάνουμε και το νηστίσιμο γλάσσο της Νίκης από πάνω, και ψιλοκόβουμε και λίγο περγαμόντο γλασέ
Υλικά:
1 κούπα ταχίνι
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
Το χυμό και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
1/2  κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κούπα σταφίδες
1 κούπα καρύδια

Επί το έργον:


Χτυπάμε πολύ καλά το ταχίνι με το νερό μέχρι να ασπρίσει το ταχίνι. Εγώ αυτό το κάνω στο μίξερ, πολλές φορές του χεριού. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.


Παίρνουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού αφού το πλύνουμε καλά καλά, και το προσθέτουμε στο μίγμα μας μαζί με τα κανελογαρύφαλα. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού πάνω από το μπολ ανάμειξης και το ρίχνουμε στο μείγμα.
 Δεν πειράζει που θα σταματήσουμε το χτύπημα για να σφίξουμε το πορτοκάλι αν το μίξερ είναι του χεριού. Ακολουθούν τα καρύδια χοντροκοπανισμένα ή κομμένα στο χέρι. Ανακατεύουμε τις σταφίδες με μισή κούπα αλεύρι και τις βάζουμε κι αυτές στο μίγμα.



 Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατεύουμε με το χέρι ή με σπάτουλα και ρίχνουμε το μίγμα σε καλολαδωμένη και καλοαλευρωμένη φόρμα με διάμετρο 26-28 cm. Η κλασική του κέικ με σούστα είναι μια χαρά. Αν δεν θέλουμε λάδι ούτε στη φόρμα μας (υπερβολή δεν είναι αυτό;) την ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί.Αν δεν έχουμε σκοπό να τη γλασάρουμε  πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι.


Ψήνουμε την ταχινόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50- 60 λεπτά (μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα την τρυπήσουμε).


Την αφήνουμε για ένα δεκάλεπτο στη φόρμα, σκεπασμένη με μια πετσέτα και την αναποδογυρίζουμε. Αν θέλουμε γλάσο, ακολουθούμε κατά γράμμα τη συνταγή της Νίκης, και την γλασάρουμε αφού κρυώσει.
  
Είναι μια εύκολη πρόταση για το καφεδάκι μας το τελευταίο διήμερο της νηστείας που νηστεύεται και το λάδι.

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\



 

"ΠΑΥΛΟΣ, ο Απόστολος των Εθνών"


Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Εν Πλω Εκδόσεις.

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
ΣΩΤΗΡΙΟΥ Μητροπολίτου Πισιδίας
"ΠΑΥΛΟΣ, ο Απόστολος των Εθνών"

Ὁ Ἀπόστολος Παῦλος εἶναι ἡ σπουδαιότερη προσωπικότητα ποὺ ἔριξε ἄπλετο φῶς στὴ σχέση μας μὲ τὸν Χριστό, γι’ αὐτὸ καὶ ἡ διδασκαλία του πρὸς τοὺς νέους εἶναι ὄχι μόνο σημαντικὴ ἀλλὰ καὶ ἀξίζει νὰ τὴ μελετήσει κανείς! Ὁ ἴδιος εἶχε προσωπικὴ ἐμπειρία μοναδική, διότι μὲ τὴν παρέμβαση τῆς θείας χάριτος ὁ Ἰησοῦς ἀποκαλύφθηκε θαυματουργικὰ στὴ ζωή του ὡς ὁ Ἀρχηγὸς τῆς Ζωῆς καὶ ἀπὸ διώκτης Του ὁ Παῦλος ἔγινε ὁ Ἀπόστολος τῶν Ἐθνῶν καὶ τῆς Ἀγάπης Του.
Ὁ ἴδιος παρουσιάζει μὲ ἰδιαίτερη ψυχολογικὴ καὶ θρησκευτικὴ εὐκρίνεια τὰ στοιχεῖα πληρότητας τῆς ἀνθρώπινης φύσης, τὴ σχέση τοῦ ἀνθρώπου μὲ τὸν ἑαυτό του, τὸν Θεὸ καὶ τὸν συνάνθρωπο. Εἶναι ἰδιαίτερα αὐστηρὸς ὅσον ἀφορᾶ στὰ θεολογικὰ ζητήματα, ἀλλὰ εἶναι ταυτόχρονα ὁ ἔμπιστος φίλος, ὁ ἀφοσιωμένος ἐργάτης τοῦ Χριστοῦ, ποὺ ποθεῖ νὰ μυήσει μὲ ἁπλότητα τοὺς πάντες, ἰδιαιτέρως δὲ τοὺς νέους, στὸν δρόμο τῆς ἀρετῆς καὶ τῆς ἀγάπης. Αὐτὸ ποὺ διαμορφώνει τὴ Χριστιανικὴ προσωπικότητα, τὴν προσωπικὴ χριστιανικὴ ζωή, δὲν εἶναι πιὰ ὁ νόμος, ἀλλὰ ὁ ἴδιος ὁ Χριστός, ποὺ ἔρχεται νὰ κατοικήσει μέσα μας, μυστικά, μὲ τὴ βοήθεια τοῦ Ἁγίου Πνεύματος.

* * *

Κατὰ τὴ διάρκεια τῆς διακονίας μου στὴν Κορέα, ἡ ἔγκριτη ἐφημερίδα PYONGHWA, μεγάλης κυκλοφορίας, μοῦ πρότεινε νὰ δημοσιεύσω μεταξὺ τῶν ἄλλων καὶ μία σειρὰ ἄρθρων προκειμένου νὰ γίνει γνωστὸς στὸ εὐρὺ κοινό της, αὐτὸς «ὁ Ἀπόστολος τῶν Ἐθνῶν Παῦλος». Παρ’ ὅλον τὸν ἀρχικὸ δισταγμό μου, ἡ ἀγάπη μου καὶ ὁ θαυμασμός μου πρὸς τὴ μεγάλη αὐτὴ ἱερὴ προσωπικότητα, ἀλλὰ καὶ ἡ ἐπιθυμία μου νὰ γίνει εὐρύτερα γνωστὸς ὁ Ἀπόστολος τῶν Ἐθνῶν Παῦλος, με ὁδήγησαν νά δεχθῶ τὴν πρόσκληση, ὥστε νὰ προσεγγίσουμε, ὅσο τὸ δυνατὸν μὲ ἁπλὸ τρόπο, κάποιες πτυχὲς τῆς ζωῆς καὶ τοῦ ἔργου τοῦ Κορυφαίου Ἀποστόλου Παύλου.
Ὁμολογῶ, αὐτὸ εἶναι μία ἐξομολόγηση, ὅτι δὲν θὰ ἀνελάμβανα αὐτὴν τὴν εὐθύνη, ἂν ἡ ζωή μου ὁλόκληρη, ἀπὸ τὰ παιδικά μου ἕως τὰ τωρινά μου χρόνια, δὲν εἶχε συνδεθεῖ τόσο πολὺ μὲ τὸν κορυφαῖο αὐτὸν Ἀπόστολον τῆς χριστιανικῆς πορείας πρὸς τὸν κόσμο τῶν Ἐθνῶν.
Ξεκινώντας μαζί του τὴν περιπετειώδη πορεία, γιὰ τὴ διάδοση τοῦ Χριστιανισμοῦ καὶ τοῦ Λόγου τοῦ Θεοῦ καὶ φθάνοντας στὸ μαρτυρικό του τέλος, συστήνω ἀνεπιφύλακτα στοὺς νέους νὰ τὸν πλησιάσουν μὲ τὴν ἴδια Ἀγάπη καὶ τὸν ἴδιο ἐνθουσιασμὸ ποὺ ἐκεῖνος κήρυξε «Χριστὸν» καὶ νὰ μελετήσουν τὸ ἔργο του.

Mητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΕΝ ΠΛΩ"

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Γ ΡΙΤΣΟΣ "Ανυπόταχτη πολιτεία"

Φωτογραφία: Γ ΡΙΤΣΟΣ "Ανυπόταχτη πολιτεία"

Ανυπόταχτη, ανυπόταχτη, ανυπόταχτη,
 σπιθίζοντας την οργή σου κάτου απ' τ' άπληστα ρουθούνια
των εμπόρων
 φτιάχνοντας σκάλες με τα δεκανίκια των ανάπηρων
για ένα πολύ ψηλό σπίτι
για ένα πολύ ψηλό βουνό
για έναν πολύ ψηλό ουρανό
να φτάσεις το πόμολο του ήλιου
και ν' ανοίξεις την πόρτα στον κόσμο.
Ακούστε αυτό το τρίξιμο της πόρτας
 μέσα σ' όλη την έκταση της νύχτας......

Γ ΡΙΤΣΟΣ "Ανυπόταχτη πολιτεία"

Ανυπόταχτη, ανυπόταχτη, ανυπόταχτη,
σπιθίζοντας την οργή σου κάτου απ' τ' άπληστα ρουθούνια των εμπόρων
φτιάχνοντας σκάλες με τα δεκανίκια των ανάπηρων
για ένα πολύ ψηλό σπίτι
για ένα πολύ ψηλό βουνό
για έναν πολύ ψηλό ουρανό
να φτάσεις το πόμολο του ήλιου
και ν' ανοίξεις την πόρτα στον κόσμο.
Ακούστε αυτό το τρίξιμο της πόρτας
μέσα σ' όλη την έκταση της νύχτας......

Δημοφιλείς αναρτήσεις