Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

ΤΑ 12 ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ MONSANTO

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Τελευταία Έξοδος.
ΤΑ 12 ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ MONSANTO [ΛΙΣΤΑ]
Αυτά είναι τα 12 πιο επιβλαβή προϊόντα που έχουν φτιαχτεί από τον γίγαντα της βιοτεχνολογίας, την Monsanto: ...
 
Διατροφική Αυτάρκεια Περιβάλλον ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΥΓΕΙΑ ΤΑ 12 ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ MONSANTO [ΛΙΣΤΑ]…
teleytaiaexodos.blogspot.com

Αυτά είναι τα 12 πιο επιβλαβή προϊόντα που έχουν φτιαχτεί από τον γίγαντα της βιοτεχνολογίας, την Monsanto:  

επιμέλεια-μετάφραση: Βιβή Συργκάνη 

1. Ζαχαρίνη

Η απλή ζαχαρίνη είναι τεχνητή γλυκαντική ουσία. Τον 20ο αιώνα η Monsanto θέλησε να χρησιμοποιήσει την ζαχαρίνη στην μαζική παραγωγή για λογαριασμό της Coca Cola. 

Αρχικά, η ουσία είχε επαινεθεί χάρη στην ιδιότητά της να προσφέρει γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1970, μία επιστημονική έρευνα αποκάλυψε ότι η ζαχαρίνη προκάλεσε καρκίνο σε ποντίκια πειραματόζωα. Για λίγο καιρό η ουσία μπήκε στην λίστα των καρκινογόνων ουσιών. Μετά από έντονες πιέσεις, η έρευνα χαρακτηρίστηκε εσφαλμένη και αποσύρθηκε, με αποτέλεσμα η ζαχαρίνη να βγει από την "μαύρη λίστα" να μπει ξανά στην παραγωγή. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως σε ποτά, γλυκά, μπισκότα, οδοντόκρεμες κ.ά.

2. PCB's

Τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια και τριφαινύλια (PCB/PCT) είναι ελαιώδεις σύνθετες χημικές ουσίες που είχαν χρησιμοποιηθεί ευρύτατα στο παρελθόν λόγων των μοναδικών φυσικοχημικών τους ιδιοτήτων ως διηλεκτρικά υγρά σε μετασχηματιστές (Μ/Σ) και πυκνωτές, σε συστήματα μεταφοράς θερμότητας, ως πρόσθετα υδραυλικών ελαίων, ως επιβραδυντικά φλόγας και σε άλλες εφαρμογές. Τα PCB/PCT είναι τοξικές ενώσεις τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το υπέδαφος, τη χλωρίδα και την πανίδα. 

Παρασκευάζονταν από το 1929 έως το 1979 ώσπου απαγορεύτηκαν. Τα PCB έχουν συνδεθεί με την πρόκληση καρκίνου, καθώς και με μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού, αναπαραγωγικού, νευρικού και ενδοκρινικού συστήματος.

Ενώ έχουν απαγορευτεί από το 1979, μία μελέτη του 2011 αποκάλυψε ότι ακόμα εμφανίζονται στα αίμα εγκύων. Τα PCB χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή ειδών ευρείας κατανάλωσης όπως: καλώδια, πλαστικά, κόλλες, χρώματα κ.ά.

3. Πολυστυρένιο

Το πολυστυρένιο (πολυφαινυλαιθένιο) είναι ένας αρωματικός υδρογονάνθρακας. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή υλικών με μονωτική χρήση αλλά και για ελαφρά, περίπλοκα σχήματα που χρησιμοποιούνται ως υλικά συσκευασίας και φόρμες για χύτευση μετάλλων. Η παραγωγή πολυστερίνης ξεκίνησε από την Monsanto το 1941. 

Γιατί είναι κακό; Γιατί πρόκειται για μη βιοδιασπώμενο υλικό που επιβαρύνει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το περιβάλλον. Η χρόνια έκθεση στο υλικό έχει συνδεθεί με συμπτώματα όπως: κατάθλιψη, πονοκέφαλοι, αδυναμία, κούραση. 

Χρησιμοποιείται σχεδόν παντού, αλλά συχνότερα στις συσκευασίες τροφίμων (γνωστό ως φελιζόλ).  Έχει σταθεροποιήσει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά καθώς θεωρείται πιο ανθεκτικό σε σχέση με τις χάρτινες ή τις πλαστικές συσκευασίες, τις οποίες όμως μπορούμε να ανακυκλώσουμε...


4. Πυρηνικά όπλα

Ενδιαφέρον ο ρόλος που έπαιξε η Monsanto και στο θέμα των πυρηνικών όπλων. Η εταιρεία ανέπτυξε ένα τμήμα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο  Manhattan Project από το 1943 έως το 1945. Το Manhattan Project, ήταν υπεύθυνο για την παραγωγή των πρώτων ατομικών βομβών για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

5. DDT

Το DDT (dichlorodiphenyltrichloroethane) ήταν ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτοφάρμακο με στόχο την καταπολέμηση των κουνουπιών για την μη εξάπλωση της ελονοσίας. Η Monsanto υπήρξε ένας από τους πρώτους κατασκευαστές του εντομοκτόνου.

Απαγορεύτηκε το 1972 γιατί συνδέθηκε με την καταστροφή του ήπατος, τη μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα και με προσωρινές βλάβες στο νευρικό σύστημα.

Δυστυχώς η διάσπαση του DDT μπορεί να ξεπεράσει και τα 15 χρόνια και γι' αυτό ακόμα εμφανίζονται ίχνη σε εδάφη. Ο άνθρωπος μπορεί να εκτεθεί στο DDT μέσα από την κατανάλωση μολυσμένων ψαριών, καλλιεργειών, είτε μέσω του αέρα.

6. Διοξίνη

Οι διοξίνες θεωρούνται από τα πιο τοξικά χημικά. Η Monsanto από το 1945,  άρχισε να προωθεί τη χρήση των χημικών φυτοφαρμάκων στη γεωργία. 

Το μεγαλύτερο κακό που προκαλούν οι διοξίνες είναι κυρίως η ικανότητά τους να συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα. Σχετική έρευνε έδειξε ότι οι διοξίνες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο. 

Ακριβώς αυτή η συσσώρευση φέρνει τις διοξίνες στο πιάτο μας! Εντοπίζονται κυρίως στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.


7. Agent Orange

Ένα ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε για χημικό πόλεμο στο Βιετνάμ. Η Monsanto... έτυχε να είναι ένας από τους δύο μεγάλους κατασκευαστές του φονικού όπλου.

Το Agent Orange θεωρήθηκε υπεύθυνο για πάνω από 400.000 θανάτους και 500.000 γενετικές ανωμαλίες, ενώ ένα εκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν από αυτό. 

Οι επιπτώσεις του Agent Orange στο Βιετνάμ εξακολουθούν να είναι αισθητές. Η πρώτη επίσημη προσπάθεια καθαρισμού άρχισε μόλις το 2012. Ορισμένες χημικές ουσίες του Agent Orange μπορεί ακόμα να βρεθούν σε ορισμένα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται σήμερα.

8. Λιπάσματα με βάση το πετρέλαιο

Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα λιπάσματα με βάση το πετρέλαιο χρησιμοποιούνται σε εδάφη για να βοηθήσουν στην γρήγορη ανάπτυξη των φυτών. Η Monsanto μπήκε στην παραγωγή τους το 1955, με την αγορά ενός μεγάλου διυλιστηρίου.

Τα συγκεκριμένα λιπάσματα έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφουν τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς του εδάφους. Αυτή η καταστροφή αποστειρώνει τελικά το έδαφος και το κάνει πλήρως εξαρτώμενο από εξωτερικούς παράγοντες, όπως τα λιπάσματα, για να αναπτυχθεί.

Δυστυχώς, χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο καθώς οι αγρότες έχουν μεγαλύτερο έλεγχο της ποσότητας που παράγουν.

9. RoundUp

Το RoundUp είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο σε όλο τον κόσμο. Το 1970 η Monsanto έφτιαξε το τμήμα γεωργικών χημικών, με το RoundUp να είναι το βραβευμένο και Νο1 ζιζανιοκτόνο της.

Η ουσία Glyphosate που εμπεριέχει το ζιζανιοκτόνο έχει συνδεθεί με τον καρκίνο σε αρκετές μελέτες. Οι έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να προκαλέσει χημική ενδοκρινική διαταραχή και να παρέμβει στο ορμονικό σύστημα των θηλαστικών. Προκαλεί διαταραχές της ανάπτυξης, γενετικές ανωμαλίες και καρκινικούς όγκους.

Το RoundUp έχει εγκριθεί και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα ως ζιζανιοκτόνο. 


10. Ασπαρτάμη

Όπως η ζαχαρίνη έτσι και η ασπαρτάμη είναι τεχνητή γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά. Η Monsanto απέκτησε το 1985 την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ασπαρτάμης. 

Πολλές έρευνες έχουν δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις της ασπαρτάμης στον ανθρώπινο οργανισμό:



Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται ευρέως σε αναψυκτικά διαίτης, γιαούρτια, τσίχλες, σάλτσες, δημητριακά και πολλά άλλα προϊόντα.

11. Αυξητική Ορμόνη Βοοειδών (rBGH)

Η rBGH αναπτύχθηκε από τη Monsanto και είναι μια γενετικά τροποποιημένη ορμόνη που χορηγείται με ένεση σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής για να παράγουν περισσότερο γάλα.

Με την τεχνητή αύξηση της παραγωγής γάλακτος, η rBGH αυξάνει επίσης τα επίπεδα πύον, τα κατάλοιπα αντιβιοτικών και την ορμόνη IGF-1 που επιταχύνει τον καρκίνο! Όταν καταναλώνεται από τους ανθρώπους συνεχίζει να ενεργεί ως επιταχυντής του καρκίνου και έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Η RBGH χρησιμοποιείται ακόμα, συνήθως με μία ένεση που γίνεται σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής κάθε δεύτερη εβδομάδα.

12. Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Monsanto ξεκίνησε την καμπάνια που προωθεί μέχρι σήμερα ότι βοηθάει ώστε όλος ο κόσμος να έχει φαγητό.

Στο enallaktikos έχουμε φιλοξενήσει πολλά άρθρα που εξηγούν ότι όχι μόνο δεν είναι αλήθεια αυτό, αλλά αντίθετα οι γτο είναι δηλητήρια στο πιάτο μας.


ΠΗΓΗ: enallaktikos 

Λουκουμάδες με ζάχαρη

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Κάντε κλικ στον τίτλο ή τη φωτογραφία για να δείτε τα υλικά και την εκτέλεση.
icookgreek.com|Από Klio Kabouri

Υλικά

  • Υλικά για 24 ντόνατς
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι στεγνή μαγιά
  • 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 3/4 του φλιτζανιού χλιαρό γάλα
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό
  • 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • καλαμποκέλαιο ή παρθένο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • ζάχαρη, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την ανακατεύετε με το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι και το αυγό χτυπημένο. Κοσκινίζετε σε μπολ το αλεύρι και κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά και ελαστική που να μην κολλάει. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  2. Την ξαναζυμώνετε για μερικά λεπτά και την ανοίγετε σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο πάχους 8 χιλιοστών. Κόβετε με ένα ποτήρι ή κουπ πατ δίσκους ζύμης διαμέτρου 6 εκατ.
  3. Με βιδωτό καπάκι από μπουκάλι ή με μικρό κουπ πατ αφαιρείτε μικρούς δίσκους από το κέντρο της ζύμης, για να γίνουν τα ντόνατς σαν δαχτυλίδια.
  4. Αραδιάζετε τα ντόνατς σε αλευρωμένη πετσέτα, τα ξανασκεπάζετε και τα αφήνετε να διπλασιαστούν πάλι σε όγκο.
  5. Τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και από τις δύο πλευρές. Τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί, να φύγει το πολύ λάδι.
  6. Όσο είναι ζεστά, τα βουτάτε σε ζάχαρη.
 

η Ελληνίδα αστροφυσικός ξεκλειδώνει τα μυστικά του σύμπαντος

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Το Xωνί.
 
toxwni.gr
Προσπαθεί να ανιχνεύσει τα βαρυτικά κύματα, να ξεκλειδώσει τα μυστικά του Σύμπαντος πέρα από τις μαύρες τρύπες, τους αστέρες νετρονίων και τους λευκούς νάνους.
Η Βίκυ Καλογερά είναι μια διακεκριμένη επιστήμων της διασποράς η οποία τιμάται φέτος με το μεγάλο βραβείο από την Αμερικανική Φυσική Εταιρεία για το 2016 στον τομέα Αστροφυσικής και Πυρηνικής Φυσικής.
Οπως αφηγείται η ίδια, όταν έφυγε νεαρή μαθήτρια από τις Σέρρες δεν φανταζόταν ότι μία ημέρα, δεκαετίες μετέπειτα, με «σπαστά» Ελληνικά θα μιλούσε για μια κορυφαία βράβευσή της.
Με πολυετές ερευνητικό έργο ως καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονομίας και διευθύντρια του Κέντρου Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ θα παραλάβει τον Απρίλιο το βραβείο «Χανς Μπέτε».
Τα πρώτα βήματα
«Είναι μια βράβευση για το σύνολο της ερευνητικής εργασίας μου για τα αστέρια που καταστρέφονται, τα σούπερνοβα και τα μοντέλα πρόβλεψης από τις παρατηρήσεις με τηλεσκόπια» λέει και αφηγείται τα σταδιακά βήματα από τις γειτονιές των Σερρών μέχρι τα άδυτα των ερευνητικών κέντρων.
«Από μικρή μου άρεσαν τα μαθηματικά, η χημεία, η φυσική και σταδιακά συνειδητοποίησα ότι μπορώ να στραφώ στην έρευνα και να συνεχίσω σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Σπούδασα στο ΑΠΘ και έπειτα βρέθηκα με τις βαλίτσες μου στο Ιλινόι. Οι διπλωματικές σπουδές στην Ευρώπη είχαν κόστος και ως οικογένεια δεν είχαμε αυτή την ευχέρεια. Στις ΗΠΑ όμως υπήρχε η δυνατότητα να πάρεις υποτροφία και να εργάζεσαι».
Έτσι και έγινε. Ύστερα από το διδακτορικό ακολούθησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν και το 2009 έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Northwestern και διευθύντρια του Κέντρου Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας στην Αστροφυσική.
Τώρα η προσοχή της έχει επικεντρωθεί στην έρευνα για την πρώτη ανακάλυψη βαρυτικών κυμάτων.
«Θα αποδειχθούν πολύ σημαντικά. Είναι σαν να ανοίγουμε ένα καινούργιο παράθυρο και κοιτάζουμε το Σύμπαν με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Πριν από 100 χρόνια, βλέπαμε μόνο με οπτικά κύματα. Δεν ξέραμε τίποτα για ραδιοκύματα και ακτίνες Χ. Με κάθε εξέλιξη της έρευνας ανοίγαμε νέα παράθυρα, ανακαλύψαμε Γαλαξίες, αστέρια και μάθαμε περισσότερα πράγματα για το Σύμπαν.
Τώρα για πρώτη φορά μετά από προσπάθεια δεκαετιών έχουμε αναπτύξει ένα σύστημα ανιχνευτών και θα είμαστε σύντομα σε θέση να ανακαλύψουμε τα βαρυτικά κύματα» λέει η κ. Καλογερά και εξηγεί ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος παρατηρήσεων.
Πρόκειται για το πρόγραμμα LIGO που υλοποιείται στις ΗΠΑ σε συνεργασία με την Αγγλία και τη Γερμανία στην Ευρώπη. Η ομάδα της είναι υπεύθυνη για την ανάλυση δεδομένων και τον εντοπισμό σημάτων με την ελπίδα να βρεθεί ένα εντελώς καινούργιο είδος κυμάτων.
Η πρόβλεψη του Αϊνστάιν
«Ολη η αστρονομία βασίζεται σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα όπως το φως, το ραδιόφωνο, οι ακτίνες Χ. Ο Αϊνστάιν πριν από έναν αιώνα είχε προβλέψει την ύπαρξή τους, που συνδέεται με τη μάζα των σωμάτων, αλλά δεν μπορέσαμε ποτέ να ανιχνεύσουμε ότι όντως υπάρχουν βαρυτικά κύματα. Οταν ένα σώμα κινείται στο Διάστημα, προκαλεί διαταραχές σαν κύματα που ταξιδεύουν για δισεκατομμύρια έτη φωτός.
Παράγονται από πολύ βαριά αντικείμενα που κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, όπως είναι οι μαύρες τρύπες. Τα κύματα λοιπόν μας δίνουν πληροφορίες για τις μαύρες τρύπες, τι μάζα έχουν, πού βρίσκονται, εάν περιστρέφονται και θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς σχηματίστηκαν ακόμα και οι μαύρες τρύπες στο κέντρο των Γαλαξιών» λέει η κ. Καλογερά, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με την πατρίδα, την οικογένειά της και τους «κολλητούς φίλους» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.
«Παρακολουθώ την κατάσταση στην Ελλάδα με λύπη και αγωνία. Στα πανεπιστήμια η έρευνα υποφέρει. Θεωρώ ήρωες όσους καλούς επιστήμονες επέστρεψαν στην πατρίδα και προσπαθούν με επιτυχία να είναι ανταγωνιστικοί διεθνώς χωρίς καμία υποστήριξη».
Πηγή: Εθνος

Agiofili Beach

Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Ιησούς Χριστός Νικά - Ic Xc Nika.
 
Ιησούς Χριστός Νικά - Ic Xc Nika
Ἁγνὴ Παρθένε Δέσποινα, Ἄχραντε Θεοτόκε, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Παρθένε Μήτηρ Ἄνασσα, Πανένδροσέ τε πόκε, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.

Ὑψηλοτέρα οὐρανῶν, ἀκτίνων λαμπροτέρα, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Χαρὰ Παρθενικῶν Χορῶν, Ἀγγέλων ὑπερτέρα, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.

Ἐκλαμπροτέρα οὐρανῶν, φωτὸς καθαρωτέρα, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Τῶν οὐρανίων στρατιῶν, πασῶν ἁγιωτέρα, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.

Μαρία Ἀειπάρθενε, Κόσμου παντὸς Κυρία, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Ἄχραντε Νύμφη πάναγνε, Δέσποινα Παναγία, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.

Μαρία Νύμφη Ἄνασσα, χαρᾶς ἡμῶν αἰτία, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Κόρη σεμνὴ Βασίλισσα, Μήτηρ ὑπεραγία, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.

Τιμιωτέρα Χερουβείμ, ὑπερενδοξοτέρα, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Τῶν ἀσωμάτων Σεραφείμ, τῶν Θρόνων ὑπερτέρα, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.

Χαῖρε τὸ ᾆσμα Χερουβείμ, χαῖρε ὕμνος Ἀγγέλων, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Χαῖρε ᾠδὴ τῶν Σεραφείμ, χαρὰ τῶν Ἀρχαγγέλων, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.

Χαῖρε εἰρήνη καὶ χαρά, λιμὴν τῆς σωτηρίας, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Παστὰς τοῦ Λόγου ἱερά, ἄνθος τῆς ἀφθασίας, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.

Χαῖρε Παράδεισε τρυφῆς, ζωῆς τε αἰωνίας, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Χαῖρε τὸ ξύλον τῆς ζωῆς, Πηγὴ ἀθανασίας, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.

Σὲ ἱκετεύω Δέσποινα, Σὲ νῦν ἐπικαλοῦμαι, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Σὲ δυσωπῶ Παντάνασσα, Σὴν χάριν ἑξαιτοῦμαι, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.

Κορὴ σεμνὴ καὶ ἄσπιλε, Δέσποινα Παναγία, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
ἐπάκουσόν μου ἄχραντε, κόσμου παντὸς Κυρία, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.

Ἀντιλαβοῦ μου ρύσαι με, ἀπὸ τοῦ πολεμίου, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Καὶ κληρονόμον δεῖξον με, ζωῆς τῆς αἰωνίου, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.

Ὑπεραγία Θεοτόκε σῶσον ἡμᾶς.
Ο ύμνος «Ἁγνὴ Παρθένε Δέσποινα» είναι ένας μη λειτουργικός ύμνος, που συνέθεσε ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης τον 19ο αιώνα μ.Χ., κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διευθυντής της Θεολογική Σχολής στην Ριζάρειο της Αθήνας.
Η παράδοση θέλει την Παρθένο να εμφανίζεται ενώπιον του Αγίου Νεκταρίου στο μοναστήρι της Αίγινας, και να του ζητάει να καταγράψει σε χαρτί έναν ιδιαίτερο ύμνο, όπου οι αγγελικές χορωδίες ήταν έτοιμες να το ψάλλουν. Αυτός ο Ύμνος ήταν ο «Ἁγνὴ Παρθένε Δέσποινα».

Βελούδινο ρυζόγαλο με άρωμα κανέλας

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Το πιο αγαπημένο γλυκό των παιδικών σου χρόνων, με μεθυστικό άρωμα κανέλας. Θα χρειαστείς 1 λίτρο γάλα 250 γραμμάρια ρύζι 6 κουταλιές ζάχαρη 2 κουταλάκια κορν φλάουρ 1 βανίλια 2 κούπες νερό κανέλα
enallaxnews.gr
Το πιο αγαπημένο γλυκό των παιδικών σου χρόνων, με μεθυστικό άρωμα κανέλας.
Θα χρειαστείς
  • 1 λίτρο γάλα
  • 250 γραμμάρια ρύζι
  •  6 κουταλιές ζάχαρη
  •  2 κουταλάκια κορν φλάουρ
  •  1 βανίλια
  •  2 κούπες νερό
  • κανέλα
ryzogalo1
Εκτέλεση
Βάζεις σε μία κατσαρόλα το νερό και το ρύζι και το αφήνεις να σιγοβράσει για 10 λεπτά.  Προσθέτεις το γάλα αφού κρατήσεις πρώτα λίγο για να διαλύσεις το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Μετά από 15-20 λεπτά ρίχνεις το κορν φλάουρ και ανακατεύεις καλά μέχρι να πήξει το ρυζόγαλο. Σερβίρεις σε μπολάκια και πασπαλίζεις με αρκετή κανελα.

Αρχαίο Σπιτικό Σιρόπι

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Δεν υπάρχει τίποτα που να χρειάζεστε περισσότερο από ένα φάρμακο που να είναι ικανό να θεραπεύσει τον βήχα σας και να απομακρύνει τη βλέννα από τους…
Όλα στη φόρα

Δεν υπάρχει τίποτα που να χρειάζεστε περισσότερο από ένα φάρμακο που να είναι ικανό να θεραπεύσει τον βήχα σας και να απομακρύνει τη βλέννα από τους πνεύμονες σας σε αυτό την κρύα περίοδο. Αυτό το αρχαίο φάρμακο κάνει ακριβώς αυτό. Είναι ασφαλές για παιδιά και ενήλικες και έχει πολλά οφέλη.
Το καρότο είναι το πιο ωφέλιμο και υγιεινότερο λαχανικό στον πλανήτη. Έχει αφθονία αντιοξειδωτικών και ο χυμός του έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα της πίεσης του αίματος και μπορεί δυνητικά να εμποδίσει την εμφάνιση του διαβήτη. Καλό είναι να πίνετε χυμό καρότου παρά να τα τρώτε ωμά επειδή ο χυμός έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
Άλλα οφέλη για την υγεία από τα καρότο, περιλαμβάνουν:
Διεγείρει την πέψη Προλαμβάνει τον καρκίνο Προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα Είναι ένας πολύ καλός παράγοντας αποτοξίνωσης για το σώμα Είναι πλούσιο σε ασβέστιο Αποτρέπει την ακμή Μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης Είναι εξαιρετικό για την υγεία του δέρματος.
Συνταγή
Τι θα χρειαστείτε
½ κιλό καρότα
3 κουταλιές της σούπας μέλι

Προετοιμασία
Κόβουμε τα καρότα και τα βάζουμε σε βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν
Τα βγάζουμε έξω από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν
Χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι ή ένα μίξερ για να τεμαχίσουμε τα καρότα
Αναμειγνύουμε το νερό και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε σταθερό μείγμα
Προσθέτουμε το μείγμα μελιού και νερού στα πολτοποιημένα καρότα
Το σιρόπι για τον βήχα είναι έτοιμο


Το φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος
Λαμβάνουμε περίπου 4 κουταλιές την ημέρα.
Σε μια μέρα θα πρέπει να είστε σε θέση να αισθανθείτε τα αποτελέσματα

πηγη awakengr

Κέικ με άρωμα λεμονιού

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Κάντε κλικ στον τίτλο ή τη φωτογραφία για να δείτε τα υλικά και την εκτέλεση.
icookgreek.com|Από Klio Kabouri

Θεσσαλονίκη

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Δωρεάν εικαστική περιήγηση στην ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από κάρτες και χάρτες
www.typosthes.gr
Μαζική φωτογραφική απεικόνιση ενός τόπου αλλά και η πλέον διαδεδομένη μορφή σύντομης επικοινωνίας [με εικόνα (!) μάλιστα] του προηγούμενου και των τελών του προ-προηγούμενου αιώνα, οι κάρτες (τα γνωστά ως καρτ-ποστάλ) αποτελούν σήμερα το πλέον αγαπημένο και νοσταλγικό αντικείμενο συλλεκτών και συλλογών, αλλά και γοητευτικό υλικό για τη μελέτη της ιστορίας των πόλεων και των κοινωνικών συνηθειών της εποχής.
Πόλη πολυ-φωτογραφημένη, πολύμορφη, πολυ-καταγραμμένη, αλλά και ιδιαίτερη ως πολυεθνική, πολυπολιτισμική (οθωμανική ως το 1912 και στη συνέχεια ελληνική, αλλά και καταστραμμένη οικιστικά και πολεοδομικά μετά το 1917 και τη μεγάλη πυρκαγιά που εξαφάνισε σχεδόν την "παλιά" πόλη) η Θεσσαλονίκη υπήρξε ένα από τα κέντρα παραγωγής, αλλά και διακίνησης καρτών (ειδικά την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και της εγκατάστασης σ' αυτή εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών της Αντάτ, που είχαν την ανάγκη να επικοινωνήσουν με τους δικούς στη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία κ.ά.) και με εικόνες από την "εξωτική" Ανατολή.

Περί τις 300 σπάνιες κάρτες -ειδικά της εποχής προ του Α' Παγκοσμίου Πολέμου- από την οθωμανική Θεσσαλονίκη του 1885 και ως το 1910 - αλλά και χάρτες της εποχής εκτίθενται, από σήμερα, στο Μουσείο Ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, στην έκθεση με τίτλο "Η Θεσσαλονίκη του 1900 μέσα από κάρτες και χάρτες".
"Η κάρτα πρωτοεμφανίζεται την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα και η ακμή της, ως μικρό έργο τέχνης των βιβλιοπωλών της εποχής, κρατά μέχρι το ξέσπασμα του Α' Παγκόσμιου Πολέμου. Ήταν δεκάδες τα βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης (Ελλήνων και Εβραίων, κυρίως τυπογράφων) που επεξεργάζονταν και τύπωναν τα κλισέ των φωτογράφων της εποχής σε κάρτες... Η πρώτη περίοδος -αυτή του 1890 έως και την κήρυξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε η παραγωγή των καρτών έγινε μαζική, "δίνει" κάρτες εξαιρετικής τέχνης και τεχνικής εκτύπωσης, που αποτελούν σήμερα σημαντικό στοιχείο για τη μελέτη της πολεοδομίας και της αισθητικής της πόλης" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συλλέκτης, αλλά και διευθυντής της ΕΥΑΘ Γ. Θωμαρέης, πάνω στη συλλογή καρτών του οποίου "στήθηκε" η έκθεση.

Είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη συλλογή βγαίνει από τα "ντουλάπια" του συλλέκτη και εκτίθεται στο Μουσείο Ύδρευσης.
Πρόκειται ουσιαστικά για 210 σελίδες με κάρτες (και αναλυτικές "λεζάντες" - πληροφορίες για τη φωτογραφική απεικόνιση περιοχών, κτιρίων, κ.ά.), πολλές απ τις οποίες (σελίδες) εμπεριέχουν μία, αλλά και δύο κάρτες. Στην ίδια έκθεση παρουσιάζονται χάρτες και αξονομετρικά (τρισιδιάστατες αναπαραστάσεις χώρων και κτιρίων).
"Η τέχνη καλλιεργεί και βελτιώνει τον άνθρωπο. Η έκθεση δεν είναι μόνο τέχνη, είναι γνώση που σε δυναμώνει. Η συγκεκριμένη, που ιχνηλατεί νοσταλγικά τη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ού αιώνα, μας γνωρίζει πολύτιμα μυστικά της ιστορίας και της ταυτότητάς μας" επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Νίκος Παπαδάκης.

Η έκθεση, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, θα διαρκέσει ως και τις 21 Μαρτίου 2016. Θα είναι ανοιχτή καθημερινά, 9 π.μ. έως 2 μ.μ. (το Σάββατο κατόπιν συνεννόησης). Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα κοπεί και η πίτα της ΕΥΑΘ για το 2016.
Το Μουσείο Ύδρευσης βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης, επί της 26ης Οκτωβρίου 19, στην περιοχή των Σφαγείων. Το συγκρότημα κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1890-94) σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από τα δυτικά τείχη του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Τη διαχείριση και εκμετάλλευση του έργου της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης είχε αναλάβει τότε η Οθωμανική Εταιρεία Υδάτων (Compagnie Ottomane des Eaux de Salonique), την οποία είχαν ιδρύσει Βέλγοι κεφαλαιούχοι το 1888 με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Το έργο κατασκεύασαν Βέλγοι τεχνικοί.

Το κτίριο λειτουργεί ως μουσείο από το 2000.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις