Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Καλλιεργήστε μόνοι σας ένα δέντρο αβοκάντο

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Το αβοκάντο είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό και γευστικό φρούτο είτε πρόκειται για σαλάτα, σάλτσα γουακαμόλε ή σκέτο! Αποτελεί βασικό συστατικό για μια θρεπτική…
casasideas.gr

 

Καλλιεργήστε μόνοι σας ένα δέντρο αβοκάντο και αποκτήστε μεγάλες ποσότητες βιολογικών φρούτων




Το αβοκάντο είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό και γευστικό φρούτο είτε πρόκειται για σαλάτα, σάλτσα γουακαμόλε ή σκέτο! Αποτελεί βασικό συστατικό για μια θρεπτική και γευστική διατροφή. Δοκιμάστε να καλλιεργήσετε ένα δέντρο αβοκάντο στο σπίτι σας, αν δεν σας αρέσει να πηγαίνετε κάθε τόσο στο μανάβικο για να προμηθεύεστε καθημερινά φρέσκα ή αν δεν μπορείτε να βρείτε βιολογικά ή αν δεν θέλετε να κάνετε μεγάλα έξοδα για ποιοτικά προϊόντα. Είναι πάρα πολύ εύκολο. Δείτε πώς μπορείτε κι εσείς να αποκτήσετε ένα δέντρο αβοκάντο ξεκινώντας από έναν μικρό σπόρο με 10 εύκολα βήματα.

B3UrN_lIEAIxZ46
 
Παρακάτω περιγράφεται τι πρέπει να κάνετε:
Βήμα 1ο Αφαιρέστε το κουκούτσι και ξεπλύνετέ το απαλά για να αφαιρέσετε τα τμήματα του φρούτου που έχουν κολλήσει σε αυτό και να αποφύγετε τη μούχλα. Μουλιάστε το για λίγα λεπτά στο νερό για να διευκολύνετε τη διαδικασία. Προσέξτε όμως να μην αφαιρέσετε το καφέ μέρος από το κουκούτσι!


670px-Grow-Avocados-Step-5
 
Βήμα 2ο Τοποθέτηση: το κουκούτσι δεν είναι τελείως στρογγυλό. Όλα έχουν την πάνω και κάτω πλευρά. Οι ρίζες θα βγουν από το κάτω μέρος και ο βλαστός από την κορυφή. Μπορείτε εύκολα να διακρίνετε τις πλευρές, αφού η ελαφρώς πιο μυτερή άκρη είναι η κορυφή και η πιο πλατιά το κάτω μέρος. Είναι σημαντικό να τοποθετήσετε την κάτω πλευρά προς τα κάτω, προκειμένου οι ρίζες να αρχίσουν να μεγαλώνουν σύμφωνα με τη βαρύτητα. Πρέπει να βυθίσετε στο νερό περίπου το 1/4 του σπόρου.


Tozapping-como-plantar-un-árbol-de-aguacate-625x463-px
 
Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό υπάρχουν παρακάτω.
Εναλλακτική μέθοδος χωρίς οδοντογλυφίδα: χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόψτε ένα λεπτό τμήμα από το πάνω και κάτω μέρος του κουκουτσιού, διότι έτσι θα επιταχυνθεί σημαντικά η βλάστηση. Ύστερα τυλίξτε το σε ένα πολύ βρεγμένο απορροφητικό χαρτί ή ύφασμα. Τοποθετήστε το σε ένα σκεπασμένο πιάτο και αφήστε το σε ένα σκοτεινό μέρος για 2-4 εβδομάδες. Η ρίζα σε γενικές γραμμές αναπτύσσεται πρώτη. Όταν η ρίζα αποκτήσει μήκος περίπου 7 εκατοστά, προχωρήστε στο 6ο βήμα.

Βήμα 3ο Χρήση οδοντογλυφίδων: στη συνέχεια, κολλήστε 3 ή 4 οδοντογλυφίδες στις πλευρές του σπόρου. Βεβαιωθείτε ότι είναι ομοιόμορφα τοποθετημένες περιφερειακά και ελαφρώς προς τα κάτω με φορά προς το κέντρο του σπόρου. Σφηνώστε τις οδοντογλυφίδες καλά, διότι αυτό θα διευκολύνει το κάτω μέρος του κουκουτσιού να παραμείνει μέσα στο νερό.


670px-Grow-Avocados-Step-6
 
Βήμα 4ο Ηλιακό φως: βρείτε ένα παράθυρο από όπου μπαίνει αρκετό φως και τοποθετήστε τον σπόρο σε ένα ποτήρι νερό. Αν ζείτε στο βόρειο ημισφαίριο, επιλέξτε ένα παράθυρο που βρίσκεται στη νότια πλευρά του σπιτιού ή αν ζείτε στο νότιο ημισφαίριο διαλέξτε ένα παράθυρο που κοιτάζει προς τον βορρά. Αυτό θα μεγιστοποιήσει την ποσότητα του ηλιακού φωτός ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Λάβετε υπόψη ότι τα ηλιόλουστα παράθυρα είναι ωφέλιμα, αλλά το άμεσο ηλιακό φως για ολόκληρη την ημέρα μπορεί να είναι υπερβολικό γι’ αυτό το στάδιο της ανάπτυξης και είναι πιθανό να κάψει το εύθραυστο φυτό σας. Φροντίστε λοιπόν το φυτό σας να παίρνει άπλετο φως, αλλά όχι μεγάλη ποσότητα άμεσου ηλιακού φωτός.


670px-Grow-Avocados-Step-7
 
Συντήρηση: για να βλέπετε τις ρίζες όταν αρχίζουν να μεγαλώνουν, βάλτε τον σπόρο σε ένα καθαρό γυάλινο δοχείο. Επίσης, θα σας φανεί χρήσιμο σε περίπτωση εμφάνισης μυκήτων και μούχλας, ώστε αν χρειαστεί αλλάξτε το νερό αμέσως. Είναι καλύτερο προληπτικά να αλλάζετε το νερό κάθε 1-2 ημέρες, αλλά μπορείτε να το αλλάζετε και κάθε 5-7 ημέρες. Αν επιλέξετε το δεύτερο, παρακολουθείτε τακτικά τον σπόρο σας ώστε να ενεργήσετε γρήγορα αν εντοπίσετε κάποιο ίχνος μούχλας. Περάστε τον σπόρο με ίσες ποσότητες νερού και μαγειρικής σόδας. Έτσι, θα δημιουργήσετε αλκαλικό περιβάλλον στην επιφάνειά του, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας / μυκήτων τα οποία ευδοκιμούν σε όξινο περιβάλλον.
Βήμα 5ο Να έχετε υπομονή: παρά το γεγονός ότι πολλές ιστοσελίδες προτείνουν τη θαυματουργή μέθοδο της οδοντογλυφίδας για αποτελέσματα μέσα σε 2-4 εβδομάδες, σε πολλές περιπτώσεις η βλάστηση μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 8 εβδομάδες, γι’ αυτό λοιπόν να είστε υπομονετικοί και να μην τα παρατήσετε!
Καθώς ο σπόρος αρχίζει να βλασταίνει, το εξωτερικό καφέ περίβλημα θα πέσει αφού η κορυφή του στεγνώνει και σχηματίζει ρωγμή. Η ρωγμή θα μεγαλώσει και μια μικροσκοπική ρίζα θα εμφανιστεί από το κάτω μέρος. Δεδομένου ότι η ρίζα θα φυτρώνει προς τα κάτω, ένα μικρό βλαστάρι θα ξεπροβάλλει από την κορυφή του σπόρου. Μην ξεχάσετε να διατηρήσετε τη ρίζα βυθισμένη στο νερό. Αν δεν προσέχετε, το φυτό σας θα ξεραθεί και όλη η φροντίδα και η σκληρή δουλειά σας μέχρι τώρα θα πάει χαμένη.

Βήμα 6ο Χώμα: όταν οι ρίζες του αναπτυχθούν καλά, δηλαδή αποκτήσουν μήκος περίπου 5-7,5 εκατοστά, είναι ώρα να βάλετε το φυτό σας σε γλάστρα. Το ιδανικό μείγμα χώματος για το αβοκάντο αποτελείται από ένα μέρος τύρφη από καρύδες, 1 μέρος περλίτη και 1 μέρος βιολογικό χώμα.
Για αρχή, χρησιμοποιήστε μια γλάστρα βάθους 15 εκατοστών. Οι πλαστικές είναι καλές, αλλά οι υφασμάτινες γλάστρες είναι ιδανικές. Προσθέστε 2,5 εκατοστά χαλίκι ή κάτι παρόμοιο στον πάτο για να διασφαλίσετε τη σωστή αποστράγγιση καθώς και τη ροή του αέρα και μην ξεχάσετε να κάνετε πολλές τρύπες. Τοποθετήστε το χώμα γύρω από τον σπόρο και διατηρήστε το χώμα αρκετά υγρό την πρώτη εβδομάδα. Μετά από αυτό το διάστημα, για τη συχνότητα ποτίσματος διαβάστε παρακάτω.



670px-Grow-Avocados-Step-3
 
Βήμα 7ο Να ποτίζετε το φυτό σας συχνά, αλλά μην αφήνετε το χώμα να γίνει λάσπη. Αν τα φύλλα κιτρινίζουν, σημαίνει ότι του δίνετε πάρα πολύ νερό. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει για μερικές ημέρες και στη συνέχεια ξαναποτίστε το. Αν τα φύλλα γίνουν καφέ στις άκρες τους, σημαίνει ότι δεν του δίνετε αρκετό νερό.


670px-Grow-Avocados-Step-17

Συμβουλή: ένας τρόπος για να καταλάβετε αν χρειάζεται νερό το φυτό σας είναι όταν τα φύλλα του γέρνουν ελαφρώς προς τα πάνω μοιάζοντας με μπολ που προσπαθεί να συγκεντρώσει το νερό της βροχής. Αντιθέτως, όταν γέρνουν προς τα κάτω, σημαίνει ότι έχουν πάρα πολύ νερό. Το μυστικό είναι να ρίχνετε το νερό αργά και ομοιόμορφα μέχρι να αρχίσει να στάζει από τις τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας. Περιμένετε μέχρι να στεγνώσει περίπου 1,5 εκατοστό από το χώμα στην κορυφή της γλάστρας και επαναλάβετε. Αν σχηματιστούν βαθιά αυλάκια στο χώμα, σημαίνει ότι ρίχνετε το νερό πολύ γρήγορα.
Φροντίστε να μην ρίχνετε πολύ νερό και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει στάσιμο νερό στον δίσκο κάτω από τη γλάστρα (αδειάστε το αν υπάρχει). Το αβοκάντο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο σάπισμα της ρίζας. Είναι απαραίτητο να κάνετε πολλές τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας και να χρησιμοποιήσετε πήλινη ή υφασμάτινη γλάστρα. Αν το φυτό σας φαίνεται ότι μαραίνεται και χρειάζεται νερό παρ’ όλο που το ποτίζετε, πιθανόν οφείλεται στο ότι σαπίζουν οι ρίζες του. Η καλύτερη λύση για να μην ξεκινήσετε από την αρχή είναι να το μεταφυτέψετε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα με φρέσκο και στεγνό χώμα και να περιμένετε 1-2 ημέρες πριν συνεχίσετε να το ποτίζετε (προφανώς πρέπει να ρίχνετε λιγότερο νερό και να κάνετε περισσότερες τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας από πριν). Βήμα 8ο Κλάδεμα: στερεώστε την κορυφή του φυτού σας προκειμένου να δυναμώσουν τα κλαδιά του και το φύλλωμά του να γίνει πιο φουντωτό. Κάντε το όταν φτάσει περίπου 30 εκατοστά σε ύψος κι επαναλάβετε κάθε 15-30 εκατοστά.


670px-Grow-Avocados-Step-8
 
Βήμα 9ο Τα παράσιτα μπορεί να σας δημιουργήσουν προβλήματα. Τα ακάρεα μπορεί να εμφανιστούν ως δια μαγείας μέσα σε 1 ημέρα αν ξεχάσετε να ποτίσετε το φυτό σας και το αφήσετε να στεγνώσει εντελώς. Φυσικά, είναι καλύτερο να το αποφύγετε αυτό διατηρώντας το φυτό σας ποτισμένο, αλλά αν τύχει και προσβληθεί από ακάρεα, ψεκάστε το πάνω και κάτω μέρος των φύλλων με ένα μείγμα νερού και 1 ή 2 σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων σε αναλογία περίπου 230 ml νερού για 1 σταγόνα απορρυπαντικού.


670px-Grow-Avocados-Step-20
 
Στη συνέχεια, ξεπλύνετε το φυτό σας με σκέτο νερό για να βγάλετε το σαπούνι και τα φύλλα να μπορέσουν να αναπνεύσουν. Το νερό και το σαπούνι θα βοηθήσουν, αλλά θα πρέπει επίσης να αγοράσετε πασχαλίτσες προκειμένου να εμποδίσετε την επανεμφάνιση των ακάρεων. Οι πασχαλίτσες θα εξοντώσουν τα ακάρεα καθώς και τα αυγά τους, τα οποία μοιάζουν με μικροσκοπικά λευκά στίγματα στην κάτω πλευρά των φύλλων. Επιπλέον, μπορείτε να αγοράσετε αρπακτικά ακάρεα τα οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.
Οι μελίγκρες δημιουργούν επίσης προβλήματα, αλλά είναι λίγο πιο εύκολο να τις ξεφορτωθείτε. Ένα πολύ αποτελεσματικό τέχνασμα είναι να τυλίξετε λίγο σελοτέιπ γύρω από το χέρι σας έχοντας την πλευρά με την κόλλα προς τα έξω και να περάσετε το φυτό σας στα σημεία που έχει μολυνθεί. Οι μελίγκρες θα κολλήσουν στο σελοτέιπ και στη συνέχεια μπορείτε να τις ξεφορτωθείτε. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα πρέπει να τις συνθλίψετε με το χέρι σας. Επειδή είναι πιθανό να αφήσετε κάποιες μικρές μελίγκρες ή αυγά πάνω στο φυτό σας, χρησιμοποιήστε τη μέθοδο με το απορρυπαντικό πιάτων κι ένα μπουκάλι ψεκασμού. Καλή ιδέα επίσης είναι να αγοράσετε μερικές πασχαλίτσες για να εμποδίσετε περαιτέρω επιθέσεις από ακάρεα.
Βήμα 10ο Αν ζείτε σε περιοχή με ζεστό κλίμα όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 7 βαθμούς ºC, μπορείτε να φυτέψετε το φυτό σας στο έδαφος σε εξωτερικό χώρο. Παρά το γεγονός ότι το αβοκάντο ευδοκιμεί και στο όξινο και στο αλκαλικό έδαφος, το καλύτερο pH για υψηλή ποιότητα φρούτων είναι μεταξύ 6 και 6,5. Αυτό το ελαφρώς όξινο περιβάλλον μπορεί να επιτευχθεί με την τροποποίηση του εδάφους ανά διαστήματα με ασβέστη ή θείο ανάλογα με το pH.


670px-Grow-Avocados-Step-4
 
Αν δεν ζείτε σε αρκετά θερμό κλίμα, μην ανησυχείτε! Μόλις η ρίζα στην αρχική σας γλάστρα αναπτυχθεί πλήρως και τραβώντας το φυτό σχεδόν όλο το χώμα παραμένει γύρω της, μεταφυτέψτε το σε μια μεγαλύτερη. Καλό είναι να επιλέξετε μια γλάστρα τόσο μεγάλη που να μπορείτε να τη μετακινείτε σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Απλώς μεταφέρετε το δέντρο σας σε εσωτερικό χώρο και τοποθετήστε το δίπλα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο πριν πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους 10 βαθμούς ºC.


670px-Grow-Avocados-Step-2
 
Συμβουλή: για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να σαπίσουν οι ρίζες, φυτέψτε δίπλα από το δέντρο σας λουλούδια ή βότανα προκειμένου να απορροφούν την υπερβολική υγρασία.
Λίπασμα Τον πρώτο χρόνο βάλτε στο δέντρο σας ένα βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο και ποτίζετέ το καλά ανάμεσα στα διαστήματα. Χρησιμοποιήστε περίπου 1 κουταλιά της σούπας λίπασμα ανά 3 λίτρα νερού και μην κάνετε υπερβολές. Τα νεαρά φυτά δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες. Μετά τον πρώτο χρόνο, αυξήστε σταδιακά τη συχνότητα τοποθέτησης λιπάσματος με λιγότερο πότισμα στο ενδιάμεσο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το δέντρο παραμένει αδρανές, γι’ αυτό βάζετε λίπασμα μόνο 1 φορά κάθε 6 εβδομάδες.
Χρήσιμες πληροφορίες Είστε πλέον έτοιμοι να αποκτήσετε μεγάλες ποσότητες φρούτου αβοκάντο! Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε με μερικούς σπόρους σταδιακά για αρκετούς λόγους. Πρώτον, δεν είναι σίγουρο ότι όλοι οι σπόροι θα βλαστήσουν κι έτσι είναι καλό να έχετε 1-2 επιπλέον για σιγουριά. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε από την αρχή μετά από 1 ή 2 μήνες σε περίπτωση που ο πρώτος σπόρος δεν βλαστήσει.


670px-Grow-Avocados-Step-12
 
Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχετε υπόψη είναι ότι αν και τα δέντρα αβοκάντο παράγουν και αρσενικά και θηλυκά άνθη, δεν είναι ενεργά ταυτοχρόνως, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη γονιμοποίηση του δέντρου καθώς και την παραγωγή καρπών από μόνο του.


aguacate
Via


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\





Σπήλι





Ένα εντυπωσιακό βίντεο από το μαγευτικό 
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Σπήλι


spil 

Το Σπήλι βρίσκεται 30km νότια του Ρεθύμνου, σε υψόμετρο 430m, και είναι κτισμένο στους πρόποδες του όρους Βορίζη, παραφυάδας του Ψηλορείτη. Ο πληθυσμός του χωριού φτάνει τους 800 κατοίκους οι οποίοι αυξάνονται κατά τους θερινούς μήνες. Οι κάτοικοι του χωριού είναι κυρίως αγρότες, κτηνοτρόφοι και έμποροι, αλλά τα τελευταία χρόνια κυρίως οι νέοι, ασχολούνται με τον τουρισμό.
Το χωριό αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο για την νότια Κρήτη και αυτό το κάνει ιδιαίτερα προνομιούχο για την θέση του. Λόγω της σπουδαιότητας της θέσης του, στο χωριό λειτουργούν σχεδόν όλες οι υπηρεσίες όπως: Τράπεζες, Ταχυδρομείο, ΟΤΕ, Κέντρο Υγείας, Αστυνομία ακόμα και συνεδριακό κέντρο στην Μητρόπολη. Ως εκ τούτου το μέρος ενδείκνυται για ξένους αλλά και για Έλληνες όπου μπορούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους χωρίς να τους λείψει τίποτα.
Στο κέντρο του χωριού, στην πλατεία με τα δύο αιωνόβια πλατάνια, βρίσκεται η κεφαλοβρύση όπως την αποκαλούν οι Σπηλιανοί. Πρόκειται για μία σειρά από 25 κρήνες (βρύσες) με μορφή κεφαλής λιονταριού από τα στόματα των οποίων ρέουν 330 κ.μ. νερού κάθε ώρα, πλούσιου σε σίδηρο και με σταθερή θερμοκρασία στους 13°C. Γύρω από την κεφαλοβρύση υπάρχουν ταβέρνες με γνήσια Κρητική κουζίνα, γραφικά καφενεία και καταστήματα λαϊκής τέχνης.
Εχετε πάει στο Σπήλι; Εαν όχι πρέπει να επισκεφθείτε το πανέμορφο αυτό χωριό…Η κάμερα του mykriti θα σας ταξιδέψει μέχρι εκεί…
Απολαύστε το υπέροχο βίντεο:

 




\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\






όμορφα κ εύκολα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το άλμπουμ του χρήστη Hamarat Ablam.
Φωτογραφία του χρήστη Hamarat Ablam.
Φωτογραφία του χρήστη Hamarat Ablam.
Φωτογραφία του χρήστη Hamarat Ablam.Φωτογραφία του χρήστη Hamarat Ablam.
Φωτογραφία του χρήστη Hamarat Ablam.
Φωτογραφία του χρήστη Hamarat Ablam.
Φωτογραφία του χρήστη Hamarat Ablam.
Φωτογραφία του χρήστη Hamarat Ablam.
Φωτογραφία του χρήστη Hamarat Ablam.
Φωτογραφία του χρήστη Hamarat Ablam.

Φωτογραφία του χρήστη Hamarat Ablam.

Ο χρήστης Hamarat Ablam πρόσθεσε 663 νέες φωτογραφίες.
MODELLER NETTEN ALINTIDIR.


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\







Σήμερα ... 9/4

Κυριακή 8 Απριλίου 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Robin Sharma Για μια υπέροχη ζωή

Η παροιμία που λέει «άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο» ισχύει. Βρείτε χρόνο για να διαβάζετε κάτι ποιοτικό κάθε μέρα. Γεμίστε το μυαλό σας με σπουδαίες ιδέες και εκπληκτικές σκέψεις. Πλημμυρίστε την ψυχή σας με έμπνευση και ελπίδα μέσω των βιβλίων.


Το διάβασμα είναι μία από τις καλύτερες πρακτικές που ξέρω για να διατηρείται κανείς «σε φόρμα», στην κορυφή της απόδοσής του. Όταν διαβάζουμε ένα εξαιρετικό βιβλίο είναι σαν να συζητάμε με τον συγγραφέα. Και γινόμαστε ό,τι…
Το διάβασμα είναι μία από τις καλύτερες πρακτικές που ξέρω για να διατηρείται κανείς «σε φόρμα», στην κορυφή της απόδοσής του. Όταν διαβάζουμε ένα εξαιρετικό βιβλίο είναι σαν να συζητάμε με τον συγγραφέα. Και γινόμαστε ό,τι συζητάμε. Απλώς σκεφτείτε ότι απόψε, διαβάζοντας την αυτοβιογραφία του Μαχάτμα Γκάντι ενώ πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ, μπορείτε να μπείτε στο μυαλό του και να μάθετε τι ήταν αυτό που τον παρακινούσε.
Θέλετε αύριο να περάσετε χρόνο με τον Φρίντριχ Νίτσε; Αγοράστε ένα βιβλίο του. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τον Στηβ Τζομπς, τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, τον Σαλβαντόρ Νταλί ή τον Δαλάι Λάμα. Και διαβάζοντας το βιβλίο κάποιου που σέβεστε, μέρος της ιδιοφυΐας του περνάει και σ’ εσάς. Το χέρι που κλείνει ένα εξαιρετικό βιβλίο έχει αλλάξει για πάντα. Όπως είπε ο Όλιβερ Γουέντελ Χολμς: «Το μυαλό που διευρύνθηκε από μια νέα ιδέα δεν μπορεί να επιστρέψει ποτέ στις αρχικές του διαστάσεις».
Όταν μεγάλωσα, ο πατέρας μου μου είπε κάποια στιγμή: «Κάνε οικονομία στο νοίκι ή στο φαγητό, αλλά μην ανησυχείς ποτέ αν είναι να επενδύσεις σε ένα σπουδαίο βιβλίο». Αυτή η βαθυστόχαστη σκέψη με έχει συνοδεύσει σε όλη μου τη ζωή. Η φιλοσοφία του πατέρα μου ήταν ότι μια ιδέα που μπορεί να ανακαλύψεις σε ένα βιβλίο ίσως είναι το μόνο που απαιτείται για να φτάσεις σε ένα εντελώς νέο επίπεδο και να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο. Έτσι, το σπίτι μας ήταν γεμάτο βιβλία. Και τώρα προσπαθώ να αφιερώνω τουλάχιστον μία ώρα τη μέρα στο διάβασμα. Η συνήθεια και μόνο με έχει μεταμορφώσει. Σ’ ευχαριστώ, μπαμπά.
Ίσως το σπουδαιότερο δώρο που θα κάνω στα παιδιά μου όταν πεθάνω θα είναι η βιβλιοθήκη μου. Περιέχει βιβλία για την ηγεσία, τις προσωπικές σχέσεις, τις επιχειρήσεις, την ευεξία, την πνευματικότητα, καθώς και βιογραφίες σπουδαίων ανθρώπων και άλλα αγαπημένα μου θέματα. Πολλά τα έχω αγοράσει στα επαγγελματικά μου ταξίδια, από βιβλιοπωλεία σε όλο τον κόσμο. Τα βιβλία αυτά έχουν διαμορφώσει τη σκέψη και την προσωπική μου φιλοσοφία. Με έκαναν αυτό που είμαι. Για εμένα, τα βιβλία είναι ανεκτίμητα.
Η παροιμία που λέει «άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο» ισχύει. Βρείτε χρόνο για να διαβάζετε κάτι ποιοτικό κάθε μέρα. Γεμίστε το μυαλό σας με σπουδαίες ιδέες και εκπληκτικές σκέψεις. Πλημμυρίστε την ψυχή σας με έμπνευση και ελπίδα μέσω των βιβλίων. Και να θυμάστε, αν θέλετε να γίνετε ηγέτες πρέπει να διαβάζετε. Α, και αν εσείς, όπως κι εγώ, έχετε τη συνήθεια να αγοράζετε περισσότερα βιβλία απ’ όσα θα μπορούσατε ποτέ να διαβάσετε, μην ανησυχείτε – φτιάχνετε τη βιβλιοθήκη σας. Κι αυτό είναι υπέροχο.
*το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Robin Sharma Για μια υπέροχη ζωή


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\





6 σαλάτες για το πασχαλινό τραπέζι

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Συνταγές για ελαφριές και υγιεινές σαλάτες, που θα ισορροπήσουν με την παρουσία τους τις λιπαρές λιχουδιές του λαμπριάτικου τσιμπουσιού.
icookgreek.com

6 σαλάτες για το πασχαλινό τραπέζι


Τρίτη, 03 Απριλίου 2018.


6 σαλάτες για το πασχαλινό τραπέζι


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ | Συνταγές για ελαφριές και υγιεινές σαλάτες, που θα ισορροπήσουν με την παρουσία τους τις λιπαρές λιχουδιές του λαμπριάτικου τσιμπουσιού.

Παντζαροσαλάτα με καρύδια
Υλικά: 500 γρ. χωρίς τα πράσινα φύλλα τους παντζάρια, 1 φλιτζάνι του τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκομμένη, 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού δυόσμος ψιλοκομμένος, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, ξίδι όσο σας αρέσει, 1/2 κρεμμύδι σε ροδέλες
Εκτέλεση: Βράζετε τα παντζάρια από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα ξεφλουδίζετε, τα κόβετε σε κύβους και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Τα σκεπάζετε με μεμβράνη και τα αφήνετε στο ψυγείο. Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, χτυπάτε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο με το ξίδι, το σόρδο και το μισό δυόσμο και περιχύνετα τα παντζάρια. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τα καρύδια και τον υπόλοιπο δυόσμο, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.


Σαλάτα σπανάκι-μαρούλι-ρόκα
Υλικά: 1/2 μαρούλι, 400 γρ. σπανάκι φρέσκο, 1 ματσάκι ρόκα, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ματσάκι άνηθο, 30 γρ. κουκουνάρι (προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2-3 κουταλιές της σούπας ξίδι, 1 κοφτή κουταλιά μουστάρδα
Εκτέλεση: Καθαρίζετε το μαρούλι και το σπανάκι, κόβετε τυχόν άκρες από φύλλα που σας μοιάζουν ταλαιπωρημένες, τα πλένετε και τα χονδροκόβετε –ανάλογα πώς τα προτιμάτε. Τα ρίχνετε στη σαλατιέρα. Καθαρίζετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα κόβετε σε ροδέλες και τα προσθέτετε στο μείγμα μαρουλιού-σπανακιού. Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τη ρόκα όσο μεγάλη θέλετε και τα ρίχνετε κι αυτά στη σαλατιέρα. Αν βάλετε και κουκουνάρι το περνάτε ένα γρήγορο καβούρντισμα από το τηγάνι (όπως είναι, χωρίς λάδι) και το προσθέτετε κι αυτό στα σαλατικά. Σε βαζάκι που κλείνει καλά ή στο σέικερ, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνετε με το μίγμα τα λαχανικά σας και σερβίρετε.


Μαρουλοσαλάτα με άνηθο
Υλικά: 1 μαρούλι, 2 αγγουράκια, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ματσάκι άνηθο, αλάτι, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2-3 κουταλιές της σούπας ξίδι
Εκτέλεση: Καθαρίζετε το μαρούλι, κόβετε τις άκρες από τα εξωτερικά φύλλα, τα πλένετε και τα ψιλοκόβετε ή τα χονδροκόβετε –ανάλογα πώς τα προτιμάτε. Τα ρίχνετε στη σαλατιέρα. Καθαρίζετε τα αγγουράκια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβετε σε ροδέλες. Τα προσθέτετε στο μαρούλι. Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τον ρίχνετε κι αυτόν στη σαλάτα. Αλατίζετε. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και όσο ξίδι θέλετε και ανακατεύετε πολύ καλά να αναμειχθούν όλα τα υλικά της σαλάτας μεταξύ τους. Σερβίρετε με τη σαλατιέρα στο κέντρο του τραπεζιού ή σε ξεχωριστά ατομικά μπολάκια.


Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι
Υλικά: 500 γρ. χωρίς τα πράσινα φύλλα τους παντζάρια, 1 φλιτζάνι του τσαγιού  καρυδόψιχα χοντροκομμένη, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος, λίγο αλάτι Για τη σάλτσα: 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 150 γρ. μαγιονέζα (προαιρετικά), 3 σκελίδες σκόρδο, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση: Βράζετε τα παντζάρια από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα ξεφλουδίζετε, τα κόβετε σε κύβους και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Τα σκεπάζετε με μεμβράνη και τα αφήνετε στο ψυγείο. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ το σκόρδο και κατόπιν προσθέτετε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα (αν βάλετε), το λάδι και το αλατοπίπερο. Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά. Βάζετε τη σος στο ψυγείο. Σε μια σαλατιέρα ανακατεύετε τα παντζάρια με το μαϊντανό, τα καρύδια –κρατάτε λίγο μαϊντανό και καρύδια για τη διακόσμηση– και το μείγμα γιαουρτιού. Βάζετε τη σαλάτα να κρυώσει και σερβίρετε πασπαλίζοντας με τα υπόλοιπα καρύδια και το μαϊντανό.
Tip Αν θέλετε, σερβίρετε την παντζαροσαλάτα χωρίς τη σος, μόνο με λαδόξιδο, τα καρύδια και μαϊντανό ή δυόσμο.


Σαλάτα πράσινη με αβοκάντο, φιστίκια Αιγίνης και κατίκι
Υλικά: 3 ώριμα αβοκάντο, ½ λεμόνι  (ο χυμός του), 200 γρ. πράσινη σαλάτα ανάμεικτη (φριζέ, μαρούλι, σπανάκι baby), 2 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα Για τη σάλτσα και το γανίρισμα: 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, 1 1/2 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα (προαιρετικά), 2 κουταλιές της σούπας ξίδι από λευκό κρασί, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,  2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, 200 γρ. κατίκι ή ανθότυρο κομματιασμένο, 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ψίχα καβουρντισμένη και χοντροκομμένη), πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση: Πλένετε και στραγγίζετε την πράσινη σαλάτα και τη βάζετε σε πιατέλα μαζί με τα κρεμμυδάκια. Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα αβοκάντο και τα κόβετε σε φέτες. Περιχύνετε τα αβοκάντο με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Κατόπιν τα προσθέτετε και αυτά στην πιατέλα. Χτυπάτε τη μαγιονέζα με το γιαούρτι, το ξίδι, το ηλιέλαιο και το σκόρδο και περιχύνετε τη σαλάτα. Σκορπίζετε από πάνω το κατίκι ή το ανθότυρο και την ψίχα από τα φιστίκια. Πασπαλίζετε με πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

 
Χωριάτικη σαλάτα με παξιμάδια
Υλικά: 2-3 ντομάτες, 1 αγγούρι, 1 πράσινη πιπεριά, 1 σκελίδα σκόρδο, 2 μεγάλα παξιμάδια σταρένια ή κρίθινα, 200 γρ. φέτα κομματιασμένη, 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, 1 φλιτζάνι ρόκα ή μαρουλόφυλλα χοντροκομμένα, 10-12ελιές Καλαμών, μπόλικος ψιλοκομμένος μαϊντανός, ελαιόλαδο όσο θέλετε, 2-3 κουταλιές ξίδι
Εκτέλεση
Βρέχετε ελαφρά τα παξιμάδια και τα κομματιάζετε. Τα ρίχνετε σε μπολ. Κόβετε τη ρόκα ή το μαρούλι σε μεγάλα κομμάτια (αφού τα πλύνετε και τα στραγγίσετε) και τα σκορπίζετε πάνω από τα παξιμάδια. Λιώνετε σε γουδί τη σκελίδα του σκόρδου μαζί με λίγο αλάτι και την προσθέτετε κι αυτή στο μπολ. Κατόπιν τοποθετείτε σε φέτες τις ντομάτες, σε ροδέλες το αγγούρι, την πιπεριά και τα κρεμμύδια και από πάνω σκορπίζετε τη φέτα. Χτυπάτε σε σέικερ ή σε μπολ με πιρούνι το λάδι, το ξίδι, λίγο αλάτι και το μαϊντανό μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και περιχύνετε τη σαλάτα. Σκορπίζετε τις ελιές, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις