Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Η αρχή του «90/10»

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

awakengr.com
Η αρχή του «90/10»: Μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας για πάντα και να βελτιώσει τη διάθεσή σας.

http://enallaktikidrasi.com/2013/12/i-arxi-tou-90-10/
Μια Συγκλονιστική Διαπίστωση που Μπορεί να μας Λύσει το 90% των Προβλημάτων που Αντιμετωπίζουμε! Ανακάλυψε την Αρχή του «90/10». Μπορεί να αλλάξει τη Ζωή σου για Πάντα και να Βελτιώσει τη Διάθεσή σου για Ζωή και Δράση!

Ποια είναι η Αρχή:

To 10% των Προβλημάτων της Ζωής μας είναι Τυχαία Γεγονότα που συμβαίνουν Καθημερινά στους Ανθρώπους από τον καιρό που ο Άνθρωπος εμφανίστηκε στη Ζωή!
To 90% των Προβλημάτων της Ζωής μας είναι το Αποτέλεσμα των δικών μας Αντιδράσεων σε αυτά τα Γεγονότα!
Είχατε ποτέ την ευκαιρία να Διαπιστώσετε αυτή την τεράστια διαφορά μεταξύ των Γεγονότων που μας συμβαίνουν και του βαθμού που Εμείς Αντιδρούμε σε αυτά;
Έχει αποδειχτεί ότι τα περισσότερα Προβλήματά μας προέρχονται από τις Δικές μας Αντιδράσεις στα προβλήματα που εμφανίζονται στη Ζωή μας Καθημερινά και όχι από τα ίδια τα Γεγονότα που συμβαίνουν σε όλους τους Ανθρώπους!
Δεν έχουμε κανέναν Έλεγχο για το 10% των Προβλημάτων που μας συμβαίνουν.
Έχουμε, όμως, πλήρη Έλεγχο του Τρόπου με τον οποίο θα Αντιδράσουμε σε Αυτά!
Δεν μπορούμε να σταματήσουμε ένα αυτοκίνητο όταν προκαλεί ατύχημα έπειτα από μια μηχανική βλάβη… Το αεροπλάνο μπορεί να καθυστερήσει να φτάσει στον προορισμό του και μπορεί να μας βγάλει τελείως έξω από τον προγραμματισμό μας… Μπορεί ένας οδηγός να κάνει μια απερίσκεπτη ενέργεια μέσα στην τρέλα της κίνησης στην πόλη… Δεν έχουμε κανένα έλεγχο σε αυτό το 10% των Γεγονότων.
Στο υπόλοιπο 90% έγκειται η Διαφορά!
Εσύ καθορίζεις αυτό το ποσοστό!
Πώς;
Με τις Αντιδράσεις σου…
Δεν μπορείς να Ελέγξεις ένα κόκκινο φανάρι.
Αλλά μπορείς να Ελέγξεις τις Aντιδράσεις σου.
Μην επιτρέπεις τους ανθρώπους να σε «Ξεγελούν».
Μπορείς να Ελέγξεις τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις.
Για να δούμε ένα παράδειγμα:
Τρως πρωινό με την οικογένειά σου. Η κόρη σου κατά λάθος ρίχνει τον καφέ σου επάνω στο σακάκι σου. Δεν έχεις τον έλεγχο για αυτό που συνέβη. Το τι ακολουθεί μετά εξαρτάται από την Αντίδρασή σου. Τρελαίνεσαι και αρχίζεις τις φωνές. Σηκώνεσαι απότομα από την καρέκλα σου λέγοντας στην κόρη σου ότι δεν μπορείς να πιστέψεις πόσο Απρόσεκτη ήταν. Αρχίζει να κλαίει.

Μετά τις φωνές σου στην κόρη σου επιτίθεσαι στη γυναίκα σου και τις λες γιατί άφησε στην άκρη του τραπεζιού το φλιτζάνι του καφέ. Ακολουθεί μια σύντομη αλλά έντονη λογομαχία. Πηγαίνεις στο δωμάτιό σου και αλλάζεις γρήγορα.
Επιστρέφοντας στην κουζίνα, η κόρη σου κλαίει ακόμη γι’ αυτό που έγινε, με αποτέλεσμα να έχει περάσει η ώρα για το σχολείο της. Χάνει το λεωφορείο για το σχολείο. Πρέπει να κάνεις κάτι, γιατί τα χρονικά όρια έχουν στενέψει. Τρέχεις στο αυτοκίνητό σου με την κόρη σου για να την πας εσύ στο σχολείο της.
Επειδή έχεις αργήσει, τρέχεις αρκετά για να προλάβεις ξεπερνώντας το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας. Έχεις καθυστερήσει 15 λεπτά και έχεις και μια κλήση για υπέρβαση ορίου ταχύτητας. Η κόρη σου τρέχει στο σχολείο της χωρίς να σου πει «καλημέρα».
Έχοντας φτάσει στη δουλειά σου 20 λεπτά αργότερα, συνειδητοποιείς ότι έχεις ξεχάσει το χαρτοφύλακά σου. Η μέρα σου ξεκίνησε απαίσια. Και δε φτιάχνει καθώς περνάει η ώρα. Γυρίζεις σπίτι. Γυρίζοντας σπίτι, υπάρχει ένα θέμα, μια πληγή στη σχέση σου με την κόρη σου και με τη γυναίκα σου που άκουσαν ό,τι άκουσαν… Γιατί; Γιατί αντέδρασες με αυτόν τον τρόπο το πρωί. Γιατί είχες μια κακή μέρα;
Α) Ο καφές το προκάλεσε;
Β) Η κόρη σου έφταιξε;
Γ) Ο τροχονόμος ήταν η αιτία;
Δ) Εσύ το προκάλεσες;

Η απάντηση είναι η Δ.
Δεν είχες τον Έλεγχο για αυτό που συνέβη με τον καφέ.
Η Αντίδρασή σου σε αυτά τα 5 δευτερόλεπτα σου χάλασε τη μέρα.
Για να δούμε τι θα μπορούσε να γίνει, αν Αντιδρούσες λίγο διαφορετικά!
Ο καφές πέφτει επάνω σου. Η κόρη σου σε κοιτάει με μάτια ανοιχτά και είναι έτοιμη να κλάψει.
Με γλυκό τρόπο λες: «Μην ανησυχείς, κόρη μου, πρέπει να προσέχεις λίγο περισσότερο!»
Σκουπίζεσαι με μια πετσέτα και αλλάζεις σακάκι. Παίρνεις το χαρτοφύλακά σου και επιστρέφεις στην κουζίνα βλέποντας από το παράθυρο την κόρη σου να ανεβαίνει στο λεωφορείο για το σχολείο της. Γυρίζει και σε χαιρετάει με το χέρι της με μια ιδιαίτερη ικανοποίηση που δεν τη μάλωσες! Φτάνεις στη δουλειά σου με ελάχιστη καθυστέρηση.

Βλέπεις τη διαφορά;
Δύο διαφορετικά σενάρια.
Και τα δύο ξεκίνησαν την ίδια στιγμή. Τελείωσαν όμως εντελώς διαφορετικά.
Γιατί;

Γιατί οι Αντιδράσεις σου ήταν διαφορετικές.
Δεν έχεις τον Έλεγχο για το 10% που Συμβαίνει στη Ζωή σου.
Το υπόλοιπο 90% καθορίζεται από τις Αντιδράσεις σου.

Αν κάποιος λέει αρνητικά πράγματα για σένα, μη γίνεις «σφουγγάρι». Άσε την επίθεση που δέχεσαι να κυλήσει σαν νερό. Δεν πρέπει να αφήσεις τα αρνητικά σχόλια να σε επηρεάσουν.
Αντέδρασε κατάλληλα και δε θα καταστρέψεις τη μέρα σου. Μια λάθος Αντίδραση μπορεί να καταστρέψει μια φιλία, να απολυθείς από τη δουλειά, να χάσεις έναν κορυφαίο… Ασφαλιστή σου ή αν είσαι Ασφαλιστής, να χάσεις ένα σημαντικό πελάτη σου και να θυμώσεις και να εκνευριστείς απίστευτα.
Γιατί να παίρνεις τοις μετρητοίς τις προκλήσεις του άλλου; Άσ’ τες να περάσουν…
Και δεν Εκνευρίζεσαι και… Κερδίζεις τον αντίπαλο!

Πώς αντιδράς αν κάποιος σε εμποδίσει στην κίνηση του δρόμου; Χάνεις την ψυχραιμία σου; Εκνευρίζεσαι; Ανεβαίνει η πίεσή σου; Και τι έγινε αν φτάσεις 10 λεπτά αργότερα στη δουλειά σου; Γιατί επιτρέπεις σε ένα αυτοκίνητο να χαλάσει τη μέρα σου;
Να θυμάσαι πάντα την αρχή του «90/10».
Το αφεντικό σου σου λέει ότι χάνεις τη δουλειά σου.
Γιατί χάνεις τον ύπνο σου και είσαι χάλια;

Χρησιμοποίησε το άγχος σου από τη θετική του πλευρά και ψάξε για μια νέα δουλειά.
Το αεροπλάνο έχει καθυστέρηση.

Μάλλον θα χαλάσει το πρόγραμμα τη μέρας σου.
Γιατί επιτίθεσαι φραστικά στον υπάλληλο που κόβει τα εισιτήρια; Δεν έχει καμία ανάμειξη σε αυτό που συμβαίνει.

Χρησιμοποίησε το χρόνο σου για να διαβάσεις λίγο περισσότερο, μίλα με τους υπόλοιπους επιβάτες…
Αν εκνευριστείς, βγαίνει κάτι;
Τώρα γνωρίζεις για την αρχή του «90/10».
Εφάρμοσέ την και θα είσαι πολύ διαφορετικός από πριν.
Δε θα χάσεις κάτι εφαρμόζοντάς την.

Η αρχή του «90/10» είναι απλή αλλά καταπληκτική.
Λίγοι την ξέρουν και την εφαρμόζουν.
Και τι πετυχαίνουν;

Θα το διαπιστώσεις στον εαυτό σου!
Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από στρες, πονοκεφάλους, ημικρανίες.
Όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε και να εφαρμόσουμε την αρχή του «90/10».

Μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας!
Αν θέλουμε να παίρνουμε, πρέπει να μάθουμε
να δίνουμε πρώτα…

Μπορεί να μείνουμε με άδεια χέρια βέβαια, αλλά
η καρδιά μας θα είναι γεμάτη αγάπη…
Και αυτοί που αγαπούν τη Ζωή έχουν αυτό το Συναίσθημα χαραγμένο στην καρδιά τους για πάντα…

Stephen Covey

Δύο μοναδικά αγάλματα

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

huffingtonpost.gr
Δύο μοναδικά αγάλματα του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος βρέθηκαν κοντά στα Χανιά
https://www.huffingtonpost.gr/2016/01/26/culture-apollon-artemis-xania-_n_9076830.html

Δύο μοναδικά αγάλματα του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος βρέθηκαν κοντά στα Χανιά



Στο πλαίσιο συστηματικής ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων που διεξάγεται στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, υπό τη διεύθυνση της επίτιμης Αναπληρώτριας Προϊσταμένης Βάννας Νινιού-Κινδελή, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, ήρθε στο φως μοναδικό για τον τόπο εύρημα.
diana
Πρόκειται για σύνταγμα γλυπτών, μικρού μεγέθους, της Αρτέμιδος και του Απόλλωνος (συνολικού ύψους με τη βάση περίπου 0,54μ., χωρίς τη βάση 0,35μ.). Η Άρτεμις, προστάτιδα θεά της Απτέρας, έχει κατασκευαστεί από χαλκό, ενώ ο αδελφός της Απόλλων από μάρμαρο. Η θεά, σε εξαιρετικά καλή κατάσταση διατήρησης, με τα άκρα της σωζόμενα εξολοκλήρου, στεκόταν σε περίτεχνη χάλκινη βάση σχήματος κιβωτιδίου. Αποδίδεται με τον κοντό ζωσμένο χιτώνα της, σε έντονο διασκελισμό, έτοιμη να τοξεύσει. Εντυπωσιακή είναι η διατήρηση του ένθετου λευκού υλικού που είχε χρησιμοποιηθεί για την απόδοση της ίριδας των ματιών της. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν συνηθίζεται να έχουμε διπλα ένα άγαλμα από χαλκό κι ένα από μάρμαρο ενώ τα χάλκινα αγάλματα σπάνια αντέχουν τη φθορά του χρόνου.
apollo
Πιο λιτός στην απόδοσή του ο Απόλλων έρχεται σε αντίθεση με την εμφατική απεικόνιση της κυρίαρχης στην πόλη, θεάς. Ωστόσο, και το γλυπτό αυτό είναι έργο πολύ καλής εκτέλεσης, με σπάνια διατήρηση της ερυθρής βαφής στο στήριγμά του. Τα γλυπτά εδράζονταν σε μικρό λίθινο βαθμιδωτό βάθρο, στο οποίο είχαν στερεωθεί με μολυβδοχόηση.
vasi

Eικάζεται πως τα δύο έργα γλυπτικής, πιθανότατα είχαν εισαχθεί από καλλιτεχνικά κέντρα εκτός της Κρήτης, προκειμένου να αποτελέσουν -τοποθετημένα σε κόγχη τοίχου- το οικιακό ιερό της ρωμαϊκής πολυτελούς οικίας που κοσμούσαν.
Η κατ’ αρχήν χρονολόγησή τους μπορεί να προσδιοριστεί στο β΄ μισό του 1ου με αρχές του 2ουαιώνα μ.Χ.


Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

κορμός σπιτικού παγωτού

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Alexandra Rapti.
Καλοκαιράκι - δροσερό παγωτάκι! Εύκολο και χωρίς παγωτομηχανή γιατί έρχεται καύσωνας!!!


Αν δεν έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε σπιτικό παγωτό εύκολα και γρήγορα χωρίς παγωτομηχανή, τώρα είναι η ώρα! Και αφού τα φτιάξετε συνδυάστε τα σε έναν…
mediafree.gr
http://www.mediafree.gr/efkolos-kormos-spitikou-pagotou-ganache-olo-kalokeri-se-mia-koutalia/
Αν δεν έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε σπιτικό παγωτό εύκολα και γρήγορα χωρίς παγωτομηχανή, τώρα είναι η ώρα! Και αφού τα φτιάξετε συνδυάστε τα σε έναν εντυπωσιακό, αλλά πανεύκολο κορμό, που κολάζει!
Ίσως φαίνεται πολύ εντυπωσιακό για να είναι σπιτικό αλλά δεν απαιτεί καθόλου κόπο! Για την ακρίβεια είναι ό,τι πιο εύκολο θα έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας και θα το απολαμβάνετε όλο το καλοκαίρι σε άπειρες παραλλαγές!
death-bc-6002-1-of-1-1
Οι δυο κλασικές και πιο αγαπημένες γεύσεις παγωτού, βανίλια και σοκολάτα, μπορούν να φτιαχτούν μεσα σε 5 λεπτά, χωρίς να στερούνται την αφράτη και κρεμώδη υφή που λιώνει στο στόμα. Θα το λατρέψετε και θα το σερβίρετε ακόμα και ως τούρτα γενεθλίων.
Βγάλτε όλη σας την καλλιτεχνική διάθεση, αυτοσχεδιάζοντας πάνω στις κλασικές γεύσεις, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, μπισκότα, σιρόπια, σταγόνες σοκολάτας ή οτιδήποτε επιθυμείτε για να δημιουργήσετε την δική σας παραλλαγή για το φετινό καλοκαίρι!
pagoto-sokolata
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Μερίδες: 8-12

Υλικά

Για τη βάση μπισκότου
150 γρ. μπισκότα σοκολάτας
50 γρ. λιωμένο βούτυρο
Για το παγωτό βανίλια
175 γρ. ζαχαρούχο γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το παγωτό σοκολάτα
175 γρ. ζαχαρούχο γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 ½ κ.γλ. σκόνη κακάο (άγλυκο) κοσκινισμένο
Για την ganache σοκολάτας
225 γρ. σοκολάτα υγείας ψιλοκομμένη
115 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
55 γρ. βούτυρο
Για τις ενδιάμεσες στρώσεις
Σιρόπι σοκολάτας
Ξηροί καρποί (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Τοποθετούμε δύο μεγάλα μπολ και τα χτυπητήρια του μίξερ στην κατάψυξη για περίπου 15 λεπτά. Σε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ, στρώνουμε διάφανη μεμβράνη. Φροντίζουμε να περισσεύουν αρκετά παραέξω οι άκρες για να μπορέσουμε να καλύψουμε στο τέλος το παγωτό.
Βάζουμε στον πολυκόφτη τα μπισκότα και τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Απλώνουμε το μίγμα στην βάση της φόρμας και το ισιώνουμε με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να προετοιμάσουμε τις στρώσεις παγωτού.
vasi-biskoto
Ξεκινάμε με το παγωτό βανίλια: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ζαχαρούχο γάλα με την βανίλια με ένα σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και το αφήνουμε στην άκρη.  (Βήμα 1)
Βγάζουμε από την κατάψυξη το ένα μπολ και χτυπάμε σε αυτό την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί μέχρι να σχηματίζονται σταθερές κορυφές. Προσθέτουμε ένα μέρος της σαντιγί στο ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε καλά. (Βήμα 2)
Ρίχνουμε το ζαχαρούχο μέσα στην υπόλοιπη σαντιγί και «διπλώνουμε» με μία σπάτουλα μέχρι να προκύψει μία λεία και αφράτη κρέμα και το αφήνουμε στην άκρη. (Βήμα 3)
Ετοιμάζουμε το παγωτό σοκολάτα: Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε το ζαχαρούχο γάλα με το κακάο με ένα σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
Ακολουθούμε τα βήματα 2 και 3 της παρασκευής του παγωτού βανίλια για να ετοιμάσουμε και το παγωτό σοκολάτα.
pagota
Στήνουμε τον κορμό: Απλώνουμε το μισό παγωτό βανίλια στη βάση μπισκότου, ισιώνουμε την επιφάνεια και περιχύνουμε με αρκετό σιρόπι σοκολάτας. Αν θέλουμε προσθέτουμε και χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς.
Προσεκτικά με ένα κουτάλι προσθέτουμε το παγωτό σοκολάτα και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Περιχύνουμε άλλη μία στρώση σιρόπι σοκολάτας και αν θέλουμε άλλη μία στρώση ξηρών καρπών.
Προσθέτουμε την τρίτη στρώση απλώνοντας το υπόλοιπο παγωτό βανίλια προσεκτικά. Σκεπάζουμε τον κορμό, διπλώνοντας τις άκρες της διάφανης μεμβράνης και τοποθετούμε στην κατάψυξη για 4 – 5 ώρες ή μέχρι να σταθεροποιηθεί εντελώς το παγωτό.
tris-strosis
Λίγη ώρα πριν σερβίρουμε ετοιμάζουμε και την ganache σοκολάτας. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες βρασμού, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και περιμένουμε ένα λεπτό πριν ανακατέψουμε καλά για να ομοιογενοποιηθούν.
ganache
Αν μας φανεί πολύ σφιχτή, ζεσταίνουμε λίγη κρέμα γάλακτος και αραιώνουμε μέχρι να πετύχουμε την ρευστότητα που επιθυμούμε. Αφήνουμε την ganache να κρυώσει για 3 -4 λεπτά πριν την προσθέσουμε στον κορμό.
Αφαιρούμε το παγωτό από την κατάψυξη και το ξεφορμάρουμε σε ένα πιάτο. Περιχύνουμε την ζεστή ganache και προσθέτουμε ξηρούς καρπούς.
Σερβίρουμε αμέσως!
efkolos-kormos-spitikou-pagotou-me-sokolata-mediafree-gr

Συμβουλές

Αν δεν θέλετε να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις, μπορείτε να στήσετε τον κορμό βάζοντας πρώτα όλο το παγωτό επιλογής σας και μετά το δεύτερο. Μπορείτε επίσης να χωρίσετε σε δύο στρώσεις την σοκολάτα και όχι την βανίλια.
Μπορείτε να φτιάξετε τη βάση με μπισκότα τύπου petit beurre ή digestive αν δεν θέλετε σοκολατένια γεύση Οι αναλογίες σε γραμμάρια θα παραμείνουν οι ίδιες.
Μπορείτε να κάνετε το παγωτό σας ακόμα πιο ενδιαφέρον προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, ή σπασμένα μπισκότα σοκολάτας και σιρόπι το οποίο θα αναμείξετε με πολύ ελαφριές κινήσεις για να αφήσει «νερά» ανάμεσα στην κρέμα.
Η ενδιάμεση στρώση σιροπιού μπορεί να γίνει και με σιρόπι καραμέλας ή άλλη γεύση αν το επιθυμείτε, όπως βύσσινο. Αν ειδικά προσθέσετε και βύσσινα στραγγισμένα, το έχετε απογειώσει σε άλλη διάσταση!
Εννοείται φυσικά πως οι δύο συνταγές παγωτού μπορούν να καταναλωθούν και σκέτες! Στην περίπτωση που τα φτιάξετε ως σκέτο παγωτό, θα χρειαστεί να τα ανακατέψετε 2 -3 φορές όσο ψύχονται για να έχουν πιο αφράτη υφή και αν χρειάζεστε αρκετές μερίδες διπλασιάστε τις ποσότητες.
Για την ganache μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνδυασμό σοκολάτας υγείας και γάλακτος μοιρασμένες σε ίσες ποσότητες.
Bonus συνταγή! Παγωτό μόκα!:  Χρησιμοποιώντας τις ίδιες ποσότητες αρωματίστε το ζαχαρούχο γάλα με 1 κ.γλ. λικέρ καφέ αντί για βανίλια ή κακάο. Χτυπήστε την σαντιγί κανονικά προσθέτοντας από την αρχή δύο κ.γλ. στιγμιαίο καφέ espresso! Απλά μαγικό!
death-by-chocolate-15-1-of-1

Καλή απόλαυση!


Ελαφρύ γιουρτογλυκό ψυγείου


Το πιο εύκολο και οικονομικό γλυκό ψυγείου με γιαούρτι


Για να καλωσορίσουμε γλυκά τον Ιούλιο , ένα  πανεύκολο και
οικονομικό γιαουρτογλυκό
 
γιαουρτογλυκό
Το γιαούρτι στην ζαχαροπλαστική δεν είναι καινούρια μόδα!
Στην Ελλάδα το συνηθίζαμε πάντα. Όσο για την Κρήτη, ακόμη και σκέτο με μέλι ,
κανέλα και καρυδάκι τριμμένο το σερβίρουμε.
Μη παραλείψετε αν περάσετε από τις Βρύσες Χανίων (αλλά και από άλλα χωριά κυρίως της δυτικής Κρήτης)  να δοκιμάσετε  γιαούρτι με μέλι που θα βρείτε ακόμη και σε καφενεδάκια. Η ποιότητα των δύο αυτών υλικών δίνει ένα επιδόρπιο που δεν μπορείτε να  απολαύσετε εύκολα αλλού.
Η φωτογραφία από δω: http://chaniatown.gr/photos/apokorwnou/1148-photo-vryses
 
Δεν ξέρω αν η ομορφιά του χωριού Βρύσες (που βρίσκεται περίπου στο μέσον της διαδρομής
Ρεθύμνου-Χανίων) κάνει αξεπέραστη και τη γεύση αυτού του απλούστατου επιδόρπιου, αλλά όπου αλλού κι αν το έχω δοκιμάσει δεν είναι ίδιο. Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουν να λένε τόσο για το γιαούρτι τους, όσο και για το μυρωδάτο μέλι τους.
Σταματήστε λοιπόν οπωσδήποτε στις Βρύσες όσοι πάτε προς τα Χανιά το φετινό καλοκαίρι για να απολαύσετε το καφεδάκι σας σε μια από τις πιο δροσερές πλατείες της Κρήτης. Συνοδέψτε το με σουρωτό γιαούρτι και μέλι. Κάνετε τον κόπο να δείτε περισσότερες φωτογραφίες του χωριού εδώ . Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν και θα σας αφήσουν μια αίσθηση δροσιάς!

Τα τελευταία χρόνια το γιαούρτι ξανακατακτά τη ζαχαροπλαστική και φέτος λένε ότι κάνει πολύ δυναμική παρουσία ακόμη και σε δημιουργίες διάσημων σεφ.
 
 
Το δικό μου γλυκάκι σήμερα είναι ίσως το πιο απλό καλοκαιρινό γλυκάκι στο συνταγολόγιό μου. Ελάχιστα υλικά , ελάχιστα σκεύη, ελάχιστος κόπος, ελάχιστο κόστος.
Με τριμμένη σοκολάτα και γλυκό πορτοκάλι
Αποτέλεσμα, ένα δροσερό ελαφρύ γλυκάκι που μπορεί να καταναλωθεί και σαν επιδόρπιο χωρίς να μας βαρύνει καθόλου ακόμη κι αν έχουμε παραφάει. Μια πολύ ελαφριά κρέμα τύπου μους λεμονιού, που αρέσει σε όσους την έχουν δοκιμάσει.
Με τριμμένο αμυγδαλάκι και πράσινο νεραντζάκι γλυκό
Όσοι προσέχουν τις θερμίδες μπορούν να το ελαφρύνουν ακόμη περισσότερο χρησιμοποιώντας στραγγιστό γιαούρτι
2%.
 
Με τριμμένο αμυγδαλάκι και περγαμόντο γλασέ
 
Σήμερα έφτιαξα τη μισή δόση αλλά θα γράψω τα υλικά ολόκληρης. Με τη μισή δόση βγαίνουν πέντε κανονικές μερίδες γλυκού, σε μέτρια μπολάκια ή 6 σε ποτήρια.
Με τριμμένο αμυγδαλάκι και νεράντζι γλυκό
Υλικά:
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 10%
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
Το ξύσμα και το χυμό 3 μεγαλούτσικων λεμονιών ή 4 μικρών
Μια κούπα τριμμένα κουλουράκια ή παξιμαδάκια, ή σπιτικά μπισκότα , ή
μπισκότα εμπορίου τύπου πτι μπερ ή digestive.
Για το γαρνίρισμα: τριμμένο καραμελωμένο αμυγδαλάκι  ή τριμμένη σοκολάτα , και γλυκά του κουταλιού (κατά
προτίμηση εσπεριδοειδή) ή μαρμελάδα ή …ό,τι νομίζουμε!
Επί το έργον:
Βάζουμε το γιαούρτι σε μπολ,
προσθέτουμε το ζαχαρούχο και το
ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, όχι με μίξερ, να
ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού λίγο λίγο ανακατεύοντας απαλά .
Αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα. Τρίβουμε τα μπισκότα ή τα κουλουράκια και
συναρμολογούμε τα γλυκά μας σε μπολ ή σε ποτήρια κατάλληλου μεγέθους:
 
βάζουμε 1-2 κουταλιές κρέμα,
1-2 κουταλάκια μπισκότο να καλυφθεί και ξανά κρέμα.
Από πάνω πασπαλίζουμε με
καραμελωμένο τριμμένο αμύγδαλο , ή τριμμένη σοκολάτα και γαρνίρουμε με κομματάκια γλυκού.
Αφήνουμε
άλλη μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις:
1)   
Το λεμόνι σφίγγει τα γλυκά με γιαούρτι και
σταθεροποιεί την κρέμα. Δείτε πόσο σταθερή είναι:
Αν σας φαίνεται μεγάλη η ποσότητα, ελαττώστε τη αλλά ελάχιστα. Είναι ευχάριστα ξινό και του πάει η …ξινίλα, ιδιαίτερα αν το
σερβίρουμε σαν επιδόρπιο. Εξάλλου το μπισκότο απορροφά την όποια υγρασία του γιαουρτιού και είναι πολύ καλό (ίσως και καλύτερο) και την επόμενη μέρα. Μπορούμε να βάλουμε και παραπάνω μπισκότο αν μας αρέσει, ή περισσότερες στρώσεις μπισκότου.
 2)Σήμερα χρησιμοποίησα 5-6 μπισκοτάκια μελιού που είχαν ξεχαστεί και έδεσαν πολύ ωραία με το γλυκό μου. Επίσης το λεμόνι για τη μισή δόση που έφτιαξα ήταν περίπου μισό ποτήρι κρασιού και η γεύση της κρέμας ήταν όσο πρέπει ξινή για τα γούστα μας.
3)Για να μη καραμελώνω αμυγδαλάκια όταν βιάζομαι,
έχω σχεδόν πάντα στο ντουλάπι μου παστέλι αμυγδάλου που το αλέθω στο multi και
το χρησιμοποιώ για πασπαλίσματα!
4)Επιλέξτε φρέσκα ακέρωτα λεμόνια για να πάρετε το
ξύσμα. Αυτή την εποχή υπάρχουν οι λεγόμενες δίφορες λεμονιές για αυτές τις δουλειές…

Δημοφιλείς αναρτήσεις