Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Ο διατροφικός πλούτος του φθινοπώρου

 
Φωτογραφία για Ο διατροφικός πλούτος του φθινοπώρου
 
Ο διατροφικός πλούτος του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο ήρθε και οι υποχρεώσεις μας αυξήθηκαν κατα πολύ συγκριτικά με το καλοκαίρι.
Όλοι έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, είτε αυτό λέγεται εργασία ή άλλες υποχρεώσεις, που πρέπει να το εφαρμόζουμε ... πάση θυσία. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να έχουμε παραμελήσει τη διατροφή μας, δίνοντας προτεραιότητα στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Κι όμως, ποτέ δε πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα «φορτωμένο» καθημερινό πρόγραμμα, για να πραγματοποιηθεί, προϋποθέτει να έχουμε ενέργεια, διάθεση και ευεξία. Τρία σημαντικά στοιχεία, που μόνο οι καλές διατροφικές συνήθειες μας τα προσφέρουν.

Ιδιαίτερα, τώρα το φθινόπωρο είναι σημαντικό να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά, τα οποία αποτελούν τροφές χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου και μηδενικής περιεκτικότητας σε λίπος, συμβάλλοντας στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και της λειτουργίας του πεπτικού.

Ταυτόχρονα είναι σημαντικές πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προφυλάσουν από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Έτσι, αυτήν την εποχή καλό είναι να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή 5-7 μερίδες από τα ακόλουθα φρούτα και λαχανικά:

Τα μήλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, προστατεύοντας από καρδιαγγειακές ασθένειες. Επίσης, περιέχουν σημαντικό ποσό φυτικών ινών, οι οποίες δεσμεύουν και αποβάλλουν τη χοληστερόλη με τα κόπρανα, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο διατροφικός πλούτος του φθινοπώρου
Οι μπανάνες αποτελούν σημαντικές πηγές καλίου, το οποίο βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και ενδυναμώνει τους μύες.

Τα αχλάδια περιέχουν βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες, ενισχύοντας την πήξη του αίματος και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.


Το σπανάκι αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Κ, Α, C, Β2, Β6, φυλλικού οξέος, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου και φυτικών ινών. Με την κατανάλωσή του, προστατεύεται η καρδιά λόγω των αντοξειδωτικών που περιέχει, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο στο παχύ έντερο, ενισχύεται η μνήμη και προστετεύεται η όραση.

Το μπρόκολο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, της οποίας η αντιοξειδωτική δράση συμβάλλει στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού. Επιπλέον λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυλλικό οξύ βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και γι’αυτό η έλλειψή του οδηγεί σε μακροκυτταρική αναιμία. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και ασβέστιο, τα οποία ενισχύουν την υγεία των οστών.
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο διατροφικός πλούτος του φθινοπώρου
Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου, προστατεύει από την ουλίτιδα και βελτιώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Τα σταφύλια χαρακτηρίζονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, βιταμίνη C, Β6 και Β1, κάλιο και φλαβονοειδή. Μας προστατεύουν από την απώλεια όρασης, τη δημιουργία θρόμβων, την εμφάνιση καρκίνου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη δημιουργία λίθων στα νεφρά.

Το λάχανο δρα ευεργετικά έναντι της δυσκοιλιότητας, των αιμορροϊδων, του πεπτικού έλκους και του καρκίνου. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες C, B1, B6, και Α.

Τέλος πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει αντικαρκινική δράση λόγω των ενζύμων που περιέχει.


Συντήρηση των τροφίμων


Οδηγίες για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων

Τρόφιμα στην κατάψυξη: Μέσος χρόνος διατήρησης σε θερμοκρασία χαμηλότερη από -18οC («βαθιά κατάψυξη»)

► ΚΡΕΑΤΙΚΑ

-Αιγοπρόβατα νωπά έως 3 μήνες τα μικρά κομμάτια, έως και 6 μήνες τα μεγαλύτερα -Βοδινό νωπό έως 1 έτος -Λουκάνικα χωριάτικα έως 3 μήνες, τυλιγμένα σε λαδόκολλα -Μοσχάρι νωπό μεέχρι 6 μήνες -Πουλερικά νωπά μέχρι 1 έτος (χωρίς τα εντόσθια) -Χοιρινό νωπό 4-6 μήνες.
► ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
-Αλλαντικά όπως το μπέικον το πολύ για 1 μήνα.
► ΖΥΜΑΡΙΚΑ
-Ζυμάρια και πίτες κατά μέσο όρο έως και 6 μήνες, εφόσον δεν περιέχουν γάλα, αβγά, τυρί, βούτυρο και κρέμα γάλακτος.
► ΛΑΧΑΝΙΚΑ
-Ζωμοί έως 6 μήνες σε παγοθήκες, οι ζωμοί λαχανικών περισσότερο -Λαχανικά και μυρωδικά ζεματισμένα 6-12 μήνες σε παγοθήκες ή σακουλάκια -Λαχανικά μαγειρεμένα 1-2 εβδομάδες -Φρούτα σε μορφή χυμού ή πουρέ, από 4-8 μήνες.
► ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ
-Μοσχάρι 2-3 μήνες -Μπιφτέκια έως 1 μήνα -Πουλερικά 4-6 μήνες -Σούπες 4-6 μήνες -Φαγητά με γάλα, τυρί, βούτυρο ή αβγό το πολύ για 1 εβδομάδα (όσο περισσότερα ζωικά συστατικά περιέχουν τόσο λιγότερο χρόνο διατηρούνται) -Χοιρινό 2-3 μήνες -Χόρτα μαγειρεμένα 10-12 μήνες -Ψάρια μαγειρεμένα 4-6 μήνες.
► ΨΑΡΙΑ
-Ψάρια άπαχα, νωπά έως 5 μήνες -Ψάρια λιπαρά, νωπά 2-3 μήνες.
► ΨΩΜΙ
-Ψωμί τοστ συσκευασμένο εφόσον δεν έχει ανοιχθεί, 30 ημέρες πλέον της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης -Ψωμί έως 3 μήνες, κομμένο σε κομμάτια Γενική αρχή: Όταν θέλεις να ξεπαγώσεις κάποιο τρόφιμο, θα πρέπει να το αφήσεις στη συντήρηση του ψυγείου και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
Συμβουλή: Τοποθέτησε ετικέτα ή γράψε πάνω στο σκεύος το είδος του τροφίμου που καταψύχεις και την ημερομηνία κατάψυξής του.
Προσοχή δεν καταψύχονται: Αβγά βρασμένα σφιχτά, μαρέγκα και σάλτσες που περιέχουν αβγό, αγγούρια, μαρούλια, μπανάνες, ντομάτες ωμές, πατάτες (εκτός από πουρές), συκώτι τεμαχισμένο, τυριά μαλακά. Επίσης, σχεδόν όλα τα τηγανισμένα φαγητά, τα πανέ και όσα περιέχουν ζελατίνη.
Προσοχή!
Τρόφιμο που έχει αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθεί πάλι και πρέπει να καταναλωθεί την ίδια ημέρα, το συντομότερο δυνατό μετά την απόψυξή του.
- Το ψηλότερο ράφι έχει θερμοκρασία περίπου 8°C, ενώ τα μεσαία 4-5°C. Αποθηκεύστε σε αυτά αβγά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, υπολείμματα φαγητού και προϊόντα που φέρουν την επισήμανση «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα».
-Το χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των λαχανικών είναι το πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου (2°C). Τοποθετήστε εκεί νωπά κρέατα και ψάρια. -Οι περιοχές με την υψηλότερη θερμοκρασία είναι τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου, με θερμοκρασία 10-15°C. Τοποθετήστε εκεί προϊόντα που απαιτούν ελαφρά ψύξη, όπως π.χ. αναψυκτικά, μουστάρδα και βούτυρο. Μην τοποθετείτε γάλα ή αβγά. -Τα ράφια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο έχουν θερμοκρασία έως και 10°C. Σε αυτά αποθηκεύστε λαχανικά και φρούτα που ενδέχεται να χαλάσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (κολοκυθάκια, ντομάτες, ροδάκινα, μήλα κ.ά.).
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Το υπερβολικό γέμισμα του ψυγείου και η συσσώρευση πάγου επηρεάζουν αρνητικά τη σωστή κατανομή της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του.
Τρόφιμα εντός συντήρησης ψυγείου Χρόνος διατήρησης σε μέση θερμοκρασία ψυγείου 5οC ή λιγότερο
► ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
-Αβοκάντο ώριμα έως 4 ημέρες -Ακτινίδια ώριμα έως 4 ημέρε -Ανανάς νωπός ολόκληρος (άκοπος) μέχρι 5 ημέρες, κομμένος και τυλιγμένος σε μεμβράνη έως 3 ημέρες -Αρακάς νωπός έως 2 ημέρες -Αχλάδια ώριμα έως 5 ημέρες -Κολοκυθάκια νωπά έως 2 ημέρες, τυλιγμένα σε υγρό πανί -Κρεμμυδάκια νωπά έως 5 ημέρες, τυλιγμένα σε σακούλα τροφίμων -Λαχανικά νωπά 2-7 ημέρες (μέσος όρος) -Μανιτάρια νωπά 1-2 ημέρες σε σακούλα τροφίμων -Ντομάτες νωπές περίπου 3 ημέρες -Φράουλες νωπές έως 4 ημέρες σε χάρτινη σακούλα, λιγότερο στην πλαστική συσκευασία τους -Φρούτα νωπά (γενικά) κατά μέσο όρο 8-10 ημέρες, τα πυρηνόκαρπα με λεπτή φλούδα (βερίκοκα, ροδάκινα κ.ά.) 3-5 ημέρες -Χόρτα νωπά περίπου 4 ημέρες μέσα σε πλαστική σακούλα.
► ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ
-Αστακοί και καβούρια 2-3 ημέρες -Ζυμαρικά 3-4 ημέρες -Θαλασσινά 1-3 ημέρες (μέσος όρος) -Κρέας μέχρι 3 ημέρες, τα μικρότερα κομμάτια μέχρι 2 ημέρες -Λαδερά έως 2 ημέρες -Λαχανικά 1-2 ημέρες -Μπιφτέκια το πολύ εντός 48 ωρών -Όσπρια έως 2 ημέρες -Οστρακόδερμα 3-5 ημέρες -Πουλερικά 2-3 ημέρες -Σούπες 3-4 ημέρες -Σουπιές, καλαμάρια και χταπόδια 3-5 ημέρες -Σπανάκι 1-2 ημέρες -Φαγητά με αβγά, γάλα ή κρέμα έως 2 ημέρες.
► ΑΒΓΑ- ΕΛΙΕΣ -Αβγά φρέσκα περίπου 4 εβδομάδες ή μέχρι την ημερομηνία λήξης -Ελιές μέχρι 3 μήνες.
► ΨΑΡΙΑ
-Ψάρια άπαχα, νωπά 2-3 ημέρες -Ψάρια λιπαρά, νωπά 1-2 ημέρες -Ψάρια μαγειρεμένα έως 3 ημέρες.
► ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΝΩΠΑ -Εντόσθια ωμά έως 24 ώρες -Κιμάς 1 ημέρα το πολύ -Μοσχάρι νωπό έως 3 ημέρες -Πουλερικά νωπά 1-2 ημέρες όταν δεν έχουν εντόσθια, με τα εντόσθια λιγότερο από 24 ώρες -Χοιρινό νωπό 2-3 ημέρες.
► ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
-Βούτυρο φρέσκο, αλατισμένο 1-3 μήνες μετά το άνοιγμά του -Βούτυρο φρέσκο, ανάλατο εφόσον ανοιχτεί, 3-4 εβδομάδες -Γαλακτοκομικά σφραγισμένα μέχρι την ημερομηνία λήξης, εάν ανοιχτούν πρέπει να καταναλωθούν σύντομα -Κρέμα γάλακτος έως 5 ημέρες μετά το άνοιγμα -Κρέμες - ρυζόγαλο (σπιτικά) 4-7 ημέρες -Τυρί άλμης (π.χ. φέτα) χωρίς την άλμη μέχρι 1 εβδομάδα, με την άλμη πολύ περισσότερο -Τυρί μαλακό συσκευασμένο μέχρι την ημερομηνία λήξης του, όταν ανοιχτεί μέχρι 10 μέρες (το ίδιο και το χύμα), ενώ τα τυριά τυρογάλακτος (ανθότυρο, μανούρι κ.ά.) 4-6 ημέρες -Τυρί σκληρό μέχρι την ημερομηνία λήξης του ή 1 χρόνο όταν πρόκειται για ολόκληρο κεφάλι, 2-3 εβδομάδες όταν κοπεί.
► ΨΩΜΙ - ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
-Αλεύρι λευκό μέχρι και 2 χρόνια -Αλεύρι ολικής αλέσεως έως 6 μήνες -Πίτες για σουβλάκι μέχρι 10 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής -Ψωμί τοστ συσκευασμένο 10 ημέρες πλέον της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης εφόσον δεν έχει ανοιχθεί, 3-5 ημέρες όταν έχει ανοιχθεί.
► ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
-Αλλαντικά κομμένα σε φέτες 2-3 ημέρες -Αλλαντικά συσκευασμένα μέχρι την ημερομηνία λήξης τους συσκευασμένα, εντός 2-3 ημερών εφόσον ανοιχθούν.
► ΣΑΛΑΤΕΣ - DRESSINGS
-Μαγιονέζα σπιτική 2-4 ημέρες (εξαρτάται από τα υλικά) -Μαγιονέζα συσκευασμένη οταν ανοιχτεί η συσκευασία, έως και 4 εβδομάδες -Μελιτζανοσαλάτα 3-5 ημέρες -Σάλτσα ντομάτας έως 6 ημέρες, εάν επικαλυφθεί με ελαιόλαδο -Τζατζίκι, το σπιτικό έως 4-5 ημέρες, το τυποποιημένο εντός 2-3 ημερών από το άνοιγμα της συσκευασίας.
► ΟΣΠΡΙΑ - ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Ξηροί καρποί χωρίς κέλυφος κατά μέσο όρο έως και 6 μήνες μέσα σε αεροστεγή γυάλινα βαζάκια.
► ΧΥΜΟΙ
-Χυμοί φρούτων τυποποιημένοι εντός 24-48 ωρών από το άνοιγμα της συσκευασίας -Χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος μέχρι 4 ημέρες μετά το άνοιγμα. Γενική αρχή: Για τα τυποποιημένα τρόφιμα, εφάρμοσε τις οδηγίες αποθήκευσης και διατηρησιμότητας που αναγράφονται στη συσκευασία εκάστοτε προϊόντος.
Συμβουλή: Μοίρασε το μαγειρεμένο φαγητό σε μικρότερες μερίδες και τοποθέτησέ τες στη συντήρηση, σε καθαρό και στεγνό σκεύος που κλείνει καλά με καπάκι, εντός δύο ωρών από το μαγείρεμά του.

Προσοχή!
Το ψυγμένο μαγειρεμένο φαγητό μπορεί να ξαναζεσταθεί μόνο μία φορά. Αν και πάλι δεν καταναλωθεί, πρέπει να πεταχτεί.
Και οι τροφές στο ντουλάπι; Διατήρηση εκτός ψυγείου σε καθαρό, δροσερό και ξηρό περιβάλλον -Αλεύρι 6-12 μήνες το λευκό, 1-3 μήνες το ολικής αλέσεως. -Βότανα από 3 μήνες έως και 3 χρόνια (ανάλογα με το βότανο). -Γάλα εβαπορέ αν ανοιχτεί, πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο σε γυάλινη φιάλη και να καταναλώνεται γρήγορα. -Ζάχαρη κρυσταλλική (συνήθης) μέχρι 2 χρόνια. -Ζάχαρη μαύρη 4-6 μήνες. -Ζυμαρικά συσκευασμένα 1,5-2 χρόνια, μετά το άνοιγμα ο χρόνος συντήρησής τους μειώνεται στο μισό. -Καφές μέχρι 2 χρόνια συσκευασμένος, εάν ανοιχτεί εντός 15-20 ημερών, γιατί μετά χάνει το άρωμά του. -Κονσέρβες μέχρι την ημερομηνία που γράφει η συσκευασία. Όταν ανοιχτούν, τοποθετούνται στο ψυγείο και καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό (όχι πάντως πέραν των 5-7 ημερών). -Κρεμμύδια ξερά μέχρι 10 ημέρες. -Λάδια 6-12 μήνες όσο είναι σφραγισμένα, 1-6 μήνες αφού ανοιχθούν. -Σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο, φουντουκέλαιο και καρυδέλαιο έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής. -Μέλι περίπου 1 έτος. -Μπαχαρικά ολόκληρα 2-5 χρόνια. -Μπαχαρικά σε σκόνη Από 6 μήνες έως και 3 χρόνια. -Ξίδι έως 2 χρόνια όταν είναι σφραγισμένο και μέχρι 1 χρόνο μετά το άνοιγμά του.
Ξηροί καρποί Οι συσκευασμένοι μέχρι την ημερομηνία λήξης, οι χύμα αναλόγως είδους έως και 3 μήνες, όσοι έχουν κέλυφος μέχρι και το διπλάσιο χρόνο, οι πιο λιπαροί (π.χ. καρύδια, πεκάν, φιστίκια) χαλάνε ευκολότερα και είναι προτιμότερο να διατηρούνται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. -Όσπρια περίπου 1 έτος, γιατί μετά βράζουν δύσκολα. -Πατάτες μέχρι 1 μήνα μέσα σε αραιοπλεγμένο σάκο. -Πίτες για σουβλάκι 2 ημέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής τους. -Ρύζι το συσκευασμένο περίπου 1 έτος, το χύμα μέσα σε λίγες ημέρες μετά την αγορά του. -Φρούτα αποξηραμένα, συσκευασμένα Μέχρι την ημερομηνία λήξης τους κλειστά, μετά το άνοιγμα μπορεί να χρειάζονται ψυγείο (π.χ. δαμάσκηνα) όπου διατηρούνται για 3-7 ημέρες. -Ψωμί 1-3 ημέρες - το αναθερμασμένο, από κατεψυγμένη ζύμη, πρέπει να καταναλώνεται εντός 12-24 ωρών.
Γενική αρχή: Συσκευασμένα τρόφιμα με την ένδειξη «Ανάλωση πριν» δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία. Τρόφιμα με την ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» μπορούν να καταναλωθούν και λίγες ημέρες μετά, εφόσον δεν έχουν αλλοιωθεί.
Συμβουλή: Φύλαξετα προϊόντα που δεν χρειάζονται ψυγείο στις συνθήκες που υποδεικνύουν οι οδηγίες της συσκευασίας, στην αρχική τους συσκευασία (καλά κλεισμένη) ή σε αεροστεγή δοχεία, αναλόγως των υποδείξεων του κατασκευαστή.
Προσοχή! Τόσο στο ψυγείο όσο και στα ντουλάπια τροφίμων να τοποθετείς πάντα πιο μπροστά τα τρόφιμα που έχουν μικρότερο χρόνο διατήρησης ή/και πρόκειται να λήξουν συντομότερα, και πιο πίσω τα τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερο χρόνο διατήρησης ή/και θα λήξουν κάποιες ημέρες αργότερα.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ womenonly.gr

Λουκούμια

Λουκούμια
Bαθμολογία:
       
12 ψήφοι
Προστέθηκε από , 17.06.08

Περιγραφή

Ενα λουκουμακι και ενα ποτηρι κρυο νερο... υπαρχει καλυτερο κερασμα?
 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κιλα ζαχαρη
  • 2 λιτρα νερο
  • 2 φλυτζανια κορν φλαουρ ή νισεστε
  • 12 φυλλα ζελατινης
  • 2 φλυτζανια ζαχαρη αχνη
  • καβουρδισμενα αμυγδαλα
  • ανθονερο
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Κουζίνα
Περιέχει

 

 

 

 

Πως το κάνουμε:


Δημιουργικός Νούς

Αποτέλεσμα εικόνας για Δημιουργικός Νούς

Αν η επιθυμία της καρδιάς σου είναι αληθινή, αν πιστεύεις στο όνειρό σου και αν η φαντασία σου είναι γεμάτη με τις σωστές εικόνες, τότε θα βρεθείς πρόσωπο με πρόσωπο με τον γεμάτο αγάπη αλλά αυστηρό "λοχία του δημιουργικού νου" σου. Όταν συμβεί αυτό καλωσόρισέ τον στη ζωή σου.
 
Όταν είσαι έτοιμος να δεχτείς το όνειρό σου ζήτα από το "λοχία του δημιουργικού νου" σου να παρέμβει και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Ρίξε μια ματιά στη ζωή σου και ρώτα τον εαυτό σου πώς μπορείς να τον βοηθήσεις για να του ανοίξεις το δρόμο.

Παρατήρησε πώς ξοδεύεις το χρόνο σου: Δίνεις προτεραιότητα στα όνειρα και στις επιθυμίες σου; Κάνεις χώρο γι' αυτά στη ζωή σου; Είναι το όνειρό σου στην κορυφή της λίστας με τα ζητήματα που πρέπει να φροντίσεις; Ακόμα κι αν η προσοχή σου στρέφεται στην επιθυμία σου μόνο για τα πέντε λεπτά που αφιερώνεις στον οραματισμό σου, το τοποθετείς αυτό πρώτο στη ζωή σου ή μετά απ' όλα τα άλλα;

Παρατήρησε το περιβάλλον σου. Μήπως είναι φορτωμένο με πράγματα που δε θα ξαναχρησιμοποιήσεις ποτέ; Μήπως είσαι προσκολλημένος σε παλιά γεγονότα ή αντικείμενα από το φόβο της έλλειψης ή από μια απροθυμία να παραιτηθείς από το παρελθόν; Μήπως διασπάται η συγκέντρωσή σου από τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται να κάνεις πάνω στις αληθινές σου επιθυμίες με το να εστιάζεις την προσοχή σου σε ασήμαντα πράγματα; Μήπως τρέχεις τόσο πολύ που δε σου μένει ούτε μια στιγμή για ν' ανασάνεις; Μήπως είσαι μαλθακός ή απειθάρχητος;

Έχε το νου σου για να εντοπίσεις τα πιο κάτω "τέρατα" που ρουφούν την ενέργειά σου. Μήπως σε έχουν στριμώξει στη γωνία;
★ Τηλεφωνήματα με ανθρώπους που κλαίνε τη μοίρα τους σπαταλώντας το χρόνο σου.
★ Τηλεόραση για να σκοτώνεις την ώρα σου.
★ Άχρηστα αντικείμενα που δημιουργούν αταξία στη ζωή.
★ Αναμνηστικά που έχουν μετατραπεί σε συναισθηματικό τσιμέντο.
★ Καθημερινές δόσεις αμφιβολίας (κουβέντα με τον εαυτό σου για το πόσο μάταιες, ανάξιες λόγου, αδύναμες, άσκοπες ή απίθανες είναι οι πιθανότητες που έχεις για ευτυχία και ικανοποίηση).
★ Η "κλάψα" ως σπορ.
★ Πόδια που τρέμουν όταν χρειάζεται να πεις όχι ή να στηριχτείς στον εαυτό σου.
★ Υπερβολικά μεγάλη δέσμευση απέναντι στους άλλους.
★ Υπερβολικά μικρή δέσμευση απέναντι στον εαυτό σου.
★ Κουβάλημα αποσκευών που περιέχουν τις ιδέες και τις γνώμες άλλων ανθρώπων για το ποιος είσαι και τι μπορείς να πετύχεις ή να δημιουργήσεις, όπου κι αν πηγαίνεις.
★ Αυτολύπηση.
★ Τεμπελιά ή νωθρότητα.
★ Ανοχή των σαμποτέρ που δουλεύουν εναντίον σου. Πήρες μια ιδέα για το τι θέλω να πω. Χρησιμοποίησε το "λοχία του δημιουργικού νου" για να σταματήσει αυτά τα προβλήματα μια για πάντα!

Όταν εφαρμόζεις αυτήν την αρχή σημαίνει ότι έχεις πάρει στα σοβαρά το όνειρο σου, ότι είσαι πρόθυμος να είσαι ειλικρινής και πρακτικός σε σχέση με το τι χρειάζεται να κάνεις για να ανοίξεις χώρο γι' αυτό στη ζωή σου. Ακόμα και η σκέψη είναι δράση και μπορεί να είναι η πιο δυναμική απ' όλες για να δημιουργήσεις τα θαύματά σου. Το κλειδί εδώ είναι η απόφαση. Είναι να δίνεις στον εαυτό σου την άδεια να βιώσει το θαύμα της επιθυμίας της καρδιάς σου.

Παράτα την αναποφασιστικότητα! Παράτα τις δικαιολογίες! Παράτα το θέατρο! Παράτα την ανακατωσούρα! Παράτα την προσκόλληση σε λάθος πράγματα και ιδέες και χρησιμοποίησε την ενέργεια που θα απελευθερωθεί για ν' ανοίξεις ένα φαρδύ δρόμο, ώστε να μπορέσει το όνειρο σου να εκδηλωθεί στην πραγματικότητά σου.

Σταμάτα να παραδίδεις τη δύναμή σου σε άλλους. Χρησιμοποίησε την πειθαρχία για προστάτη σου και τίμησε τον εαυτό σου και την επιθυμία της καρδιάς σου δημιουργώντας ένα χρυσό κύκλο προστασίας γύρω απ' αυτήν και από σένα.



Τα τρία ερωτήματα

Λέοντος Τολστόι 9 Σεπτεμβρίου 1828 -1910
Τα τρία ερωτήματα


Αποτέλεσμα εικόνας για Λέοντος Τολστόι 9 Σεπτεμβρίου 1828 -1910Τα τρία ερωτήματαΜία φορὰ καὶ ἕναν καιρό, ἕνας βασιλιὰς σκέφτηκε ὅτι ἂν ἤξερε πάντοτε τὴν κατάλληλη στιγμὴ γιὰ ν᾿ ἀρχίζει κάτι, ἂν ἤξερε ποιοὶ εἶναι οἱ κατάλληλοι ἄνθρωποι γιὰ ν᾿ ἀκούει καὶ ποιοὶ εἶναι ἐκεῖνοι ποὺ θάπρεπε ν᾿ ἀποφεύγει καὶ πάνω ἀπὸ ὅλα ἂνἤξερε πάντοτε ποιὸ εἶναι τὸ σημαντικότερο πράγμα νὰ κάνει, δὲ θὰ ἀποτύχαινε σὲ ὅ,τι ἐπιχειροῦσε.

Καὶ ὅταν τοῦ ἦρθε αὐτὴ ἡ σκέψη, φρόντισε νὰ διακηρυχθεῖ σὲ ὁλόκληρο τὸ βασίλειό του ὅτι θὰ ἔδινε σπουδαία ἀμοιβὴ σ᾿ ἐκεῖνον ποὺ θὰ τοῦ μάθαινε ποιὰ εἶναι ἡκατάλληλη στιγμὴ γιὰ κάθε ἐνέργεια, ποιοὶ εἶναι οἱ πιὸ ἀναγκαῖοι ἄνθρωποι καὶπὼς θὰ μποροῦσε νὰ ξέρει ποιὸ εἶναι τὸ πιὸ σπουδαῖο πράγμα νὰ κάνει.


Καὶ ἦλθαν σοφοὶ ἄνθρωποι στὸ βασιλιά, ἀλλὰ ὅλοι ἔδωσαν διαφορετικὲς ἀπαντήσεις στὰ ἐρωτήματα.

Σ᾿ ἀπάντηση τοῦ πρώτου ἐρωτήματος, μερικοὶ εἶπαν ὅτι γιὰ νὰ ξέρει κανεὶς τὴν κατάλληλη στιγμὴ γιὰ κάθε ἐνέργεια, πρέπει νὰ φτιάξει προκαταβολικὰ ἕνα πρόγραμμα ἡμερῶν, μηνῶν καὶ ἐτῶν καὶ νὰ τὸ ἀκολουθήσει πιστά. Μόνον ἔτσι, εἶπαν αὐτοί, θὰ μποροῦσε νὰ γίνει τὸ κάθε τί στὴν κατάλληλη στιγμή.

Ἄλλοι δήλωσαν ὅτι θὰ ἦταν ἀδύνατο ν᾿ ἀποφασίσει κανεὶς ἐκ τῶν προτέρω τὴν κατάλληλη στιγμὴ γιὰ κάθε ἐνέργεια, ἀλλὰ ἂν δὲν ἀφήσει τὸν ἑαυτό του νὰ ἀπορροφηθεῖ σὲ μάταιες ἐνασχολήσεις, θὰ μποροῦσε πάντοτε νὰ προσέχει τί συμβαίνει καὶ τότε νὰ κάνει ὅ,τι θὰ ἦταν ἀναγκαῖο. Ἄλλοι πάλι εἶπαν, ὅτι ὅσο κι ἂν πρόσεχε ὁ βασιλιὰς ὅ,τι συνέβαινε, θὰ ἦταν ἀδύνατο σὲ ἕναν ἄνθρωπο νὰ ἀποφασίζει σωστὰ ποιὰ εἶναι ἡκατάλληλη στιγμὴ γιὰ κάθε ἐνέργεια, γι᾿ αὐτὸ θἄπρεπε νὰ ἔχει ἕνα συμβούλιο ἀπὸσοφοὺς ἀνθρώπους, ποὺ θὰ τὸν βοηθοῦσαν νὰ καθορίσει τὴν κατάλληλη στιγμὴ γιὰ κάθε τί.

Ἀλλὰ πάλι, ἄλλοι τοῦ εἶπαν ὅτι ὑπάρχουν ὁρισμένα πράγματα ποὺ δὲ θὰ μποροῦσαν νὰ περιμένουν νὰ ἐξεταστοῦν ἀπὸ ἕνα συμβούλιο καὶ γιὰ τὰ ὁποῖα πρέπει κανεὶς νὰ ἀποφασίσει ἀμέσως ἂν θὰ τὰ ἐπιχειρίσει ἢ ὄχι. Γιὰ νὰ μπορεῖ νὰ ὅμως κανεὶς νὰ τὸ ἀποφασίσει αὐτό, πρέπει νὰ ἐκ τῶν προτέρων νὰ γνωρίζει τί πρόκειται νὰ συμβεῖ. Μόνο μάγοι μποροῦν νὰ τὸ κάνουν αὐτὸ καὶ γι᾿ αὐτό, γιὰ νὰ ξέρει κανεὶς τὴν κατάλληλη στιγμὴ γιὰ κάθε ἐνέργεια, πρέπει νὰ συμβουλεύεται μάγους.

Ἐξ ἴσου ποικίλες ἦταν οἱ ἀπαντήσεις καὶ στὸ δεύτερο ἐρώτημα. Μερικοὶ εἶπαν ὅτι οἱἄνθρωποι ποὺ χρειάζεται περισσότερο ὁ βασιλιὰς εἶναι οἱ σύμβουλοί του, ἄλλοι οἱἱερεῖς, ἄλλοι οἱ γιατροί, ἐνῶ ἄλλοι εἶπαν ὅτι πιὸ ἀναγκαῖοι εἶναι οἱ πολεμιστές.
Στὸ τρίτο ἐρώτημα γιὰ τὸ ποιὰ εἶναι πιὸ σπουδαία ἐνασχόληση, μερικοὶ ἀπάντησανὅτι πιὸ σπουδαῖο πράγμα στὸ κόσμο εἶναι οἱ ἐπιστῆμες. Ἄλλοι εἶπαν ὅτι εἶναι ἡπολεμικὴ ἐπιδεξιότητα, καὶ ἄλλοι πάλι ὅτι εἶναι ἡ θρησκευτικὴ λατρεία.

Ὅλες οἱ ἀπαντήσεις ἦταν διαφορετικὲς καὶ ὁ βασιλιὰς δὲ συμφώνησε σὲ καμιὰ ἀπ᾿αὐτὲς καὶ σὲ καμιὰ δὲν ἔδωσε σημασία. Ἀλλὰ θέλοντας ἀκόμη νὰ βρεῖ τὶς σωστὲςἀπαντήσεις, ἀποφάσισε νὰ συμβουλευτεῖ ἕναν ἐρημίτη πολὺ γνωστὸ γιὰ τὴν σοφία του.

Ὁ ἐρημίτης ζοῦσε σ᾿ ἕνα δάσος ἀπ᾿ τὸ ὁποῖο δὲν ἀπομακρυνόταν ποτὲ καὶ δὲ δεχόταν παρὰ τοὺς ἁπλοὺς ἀνθρώπους. Ἔτσι ὁ βασιλιὰς ντύθηκε ἁπλὰ ροῦχα καὶ πρὶν φτάσει στὸ κελὶ τοῦ ἐρημίτη, κατέβηκε ἀπ᾿ τ᾿ ἄλογό του, ἄφησε πίσω τὴ φρουρά του καὶπῆγε μόνος του.

Ὅταν πλησίασε ὁ βασιλιάς, ὁ ἐρημίτης ἔσκαβε τὴ γῆ μπροστὰ στὴν καλύβα του. Ὅταν εἶδε τὸ βασιλιά, τὸν χαιρέτησε καὶ συνέχισε νὰ σκάβει. Ὁ ἐρημίτης ἦταν ἄνθρωποςἀσθενικὸς καὶ ἀδύνατος καὶ κάθε φορὰ ποὺ σφήνωνε τὴν ἀξίνα του στὴν γῆ γιὰ νὰσηκώσει λίγο χῶμα, ἀνάπνεε βαριά.

Ὁ βασιλιὰς τὸν πλησίασε καὶ τοῦ εἶπε: «Ἦρθα σὲ σένα σοφὲ ἐρημίτη γιὰ νὰ σὲρωτήσω τρία πράγματα: Πῶς θὰ μάθω νὰ κάνω τὸ κατάλληλο πράγμα στὴν κατάλληλη στιγμή, ποιοὶ εἶναι οἱ ἄνθρωποι ποὺ χρειάζομαι περισσότερο καὶἑπομένως ποιοὺς θὰ πρέπει νὰ προσέχω περισσότερο ἀπὸ τοὺς ἄλλους καὶ ποιὲςὑποθέσεις εἶναι πιὸ σπουδαῖες καὶ χρειάζονται περισσότερο προσοχή»;

Ὁ ἐρημίτης ἄκουσε τὸ βασιλιά, ἀλλὰ δὲν ἔδωσε καμιὰ ἀπάντηση. Μόνο ἔφτυσε στὶς παλάμες του καὶ ξανάρχισε τὸ σκάψιμο.

«Εἶσαι κουρασμένος», εἶπε ὁ βασιλιάς, «ἄσε μὲ νὰ πάρω τὴν ἀξίνα καὶ νὰ δουλέψωἐγὼ λίγο γιὰ σένα».

«Εὐχαριστῶ», εἶπε ὁ ἐρημίτης καὶ δίνοντας τὴν ἀξίνα στὸ βασιλιὰ κάθησε κάτω στὸχῶμα.

Ὅταν ἔσκαψε ὁ βασιλιὰς δύο αὐλάκια, σταμάτησε καὶ ἐπανέλαβε τὰ ἐρωτήματά του.Ὁ ἐρημίτης καὶ πάλι δὲν ἀπάντησε, ἀλλὰ σηκώθηκε, ἅπλωσε τὸ χέρι του νὰ πάρει τὴνἀξίνα καὶ εἶπε: «Ξεκουράσου τώρα λίγο καὶ ἄσε μένα νὰ δουλέψω λιγάκι».

Ὁ βασιλιὰς ὅμως δὲν τοῦ ἔδωσε τὴν ἀξίνα καὶ συνέχισε νὰ σκάβει. Πέρασε μία ὥρα καὶ ἄλλη μία. Ὁ ἥλιος ἄρχισε νὰ δύει πίσω ἀπ᾿ τὰ δέντρα καὶ ὁ βασιλιὰς στὸ τέλος σφήνωσε τὴν ἀξίνα στὸ χῶμα καὶ ἔιπε: «Ἦρθα σὲ σένα σοφὲ ἄνθρωπε γιὰ μίαἀπάντηση στὰ ἐρωτήματά μου. Ἂν δὲν μπορεῖς νὰ μοῦ δώσεις καμιά, πές το μου νὰγυρίσω στὸ σπίτι μου».

«Νά, κάποιος ἔρχεται τρέχοντας», εἶπε ὁ ἐρημίτης. «Ἂς δοῦμε ποιὸς εἶναι».

Ὁ βασιλιὰς γύρισε καὶ εἶδε ἕνα γενειοφόρο ἄνδρα νὰ ἔρχεται τρέχοντας ἀπὸ τὸδάσος, σφίγγοντας μὲ τὰ χέρια του τὸ στομάχι του, ἀπ᾿ τὸ ὁποῖο ἔτρεχε ποτάμι τὸαἷμα. Ὅταν πλησίασε τὸ βασιλιά, ἔπεσε λιπόθυμος στὸ χῶμα βγάζοντας ἕναν ἐλαφρὺ ἀναστεναγμό.

Ὁ βασιλιὰς καὶ ὁ ἐρημίτης ξεκούμπωσαν τὰ ροῦχα του. Ὑπῆρξε ἕνα μεγάλο τραῦμα στὸ στομάχι του. Ὁ βασιλιὰς τὸ ἔπλυνε ὅσο καλλίτερα μποροῦσε καὶτὸ ἔδεσε μὲ τὸ μαντήλι του καὶ μὲ μία πετσέτα ποὺ τοὔδωσε ὁ ἐρημίτης. Ἀλλὰ τὸ αἷμα δὲ σταματοῦσε νὰ τρέχει καὶ ὁ βασιλιὰς ξανὰ καὶ ξανὰ ἄλλαζε τὸν ἐπίδεσμο, μουσκεμένο ἀπὸ καυτὸ αἷμα, τὸν ἔπλενε καὶ ξανάδενε τὸ τράυμα. Ὅταν σταμάτησε νὰ τρέχει τὸ αἷμα, ὁ πληγωμένος συνῆλθε καὶ ζήτησε κάτι νὰ πιεῖ. Ὁ βασιλιὰς ἔφερε φρέσκο νερὸ καὶ τοῦ τὸ ἔδωσε. Στὸ μεταξὺ ὁ ἥλιος ἔδυσε καὶ ἄρχισε νὰ κρυώνουν.Ἔτσι ὁ βασιλιὰς μὲ τὴ βοήθεια τοῦ ἐρημίτη μετέφερε τὸν πληγωμένο στὴν καλύβα καὶτὸν ξάπλωσε στὸ κρεβάτι. Ὅταν ξάπλωσεστο κρεβάτι ὁ πληγωμένος, ἔκλεισε τὰ μάτια του καὶ ἡσύχασε, ἀλλὰ ὁ βασιλιὰς ἦταν τόσο κουρασμένος ἀπ᾿ τὸ περπάτημα καὶ τὴ δουλειὰ ποὺ εἶχε κάνε, ποὺ κάθησε στὸ κατώφλι καὶ τὸν πῆρε καὶ αὐτὸν ὁὕπνος τόσο βαθιά, ὥστε κοιμήθηκε συνέχεια ὅλη τὴν καλοκαιριάτικη νύχτα. Ὅταν ξύπνησε τὸ πρωί, πέρασε πολλὴ ὥρα πρὶν μπορέσει νὰ θυμηθεῖ ποὺ ἦταν, ἢ ποιὸς ἦταν ὁ ἄγνωστος γενειαφόρος ἄνδρας ποὺ ἦταν ξαπλωμένος στὸ κρεβάτι καὶ τὸν κοίταζε ἔντονα καὶ μὲ φλογισμένα μάτια.

«Συγχώρεσέ με», εἶπε ὁ γενειαφόρος ἄνδρας μὲ μία ἀσθενικὴ φωνή, ὅταν εἶδε ὅτι ὁ βασιλιὰς εἶχε ξυπνήσει καὶ τὸν κοίταζε.

«Δὲ σὲ ξέρω καὶ δὲν ἔχω τίποτε νὰ σοῦ συγχωρήσω», εἶπε ὁ βασιλιάς.

«Ἐσὺ δὲ μὲ ξέρεις, ἀλλὰ ἐγὼ σὲ ξέρω. Εἶμαι αὐτὸς ὁ ἐχθρός σου ποὺ ὁρκίστηκε νὰπάρει ἐκδίκηση ἀπὸ σένα, γιατὶ ἐκτέλεσες τὸν ἀδελφό του καὶ κατάσχεσες τὴν περιουσία του. Ἤξερα πὼς εἶχες πάει μόνος σου νὰ δεῖς τὸν ἐρημίτη καὶ ἀποφάσισα νὰ σὲ σκοτώσω στὴν ἐπιστροφή. Ἀλλὰ πέρασε ἡ ἡμέρα καὶ δὲν γύρισες. Ἔτσι βγῆκαἀπ᾿ τὴν ἐνέδρα μου καὶ ἔπεσα στοὺς φρουρούς σου καὶ αὐτοὶ μὲ ἀναγνώρισαν καὶ μὲτραυμάτισαν. Τοὺς ξέφυγα, ἀλλὰ θὰ εἶχα πεθάνει ἀπ᾿ τὴν αἱμορραγία, ἂν ἐσὺ δὲν εἶχες φροντίσει τὸ τραῦμα μου. Ἐγὼ ἤθελα νὰ σὲ σκοτώσω κι ἐσὺ μοῦ ἔσωσες τὴν ζωή. Τώρα, ἂν ζήσω, κι ἂν τὸ θέλεις κι ἐσύ, θὰ σὲ ὑπηρετήσω σὰν ὁ πιὸ πιστός σου σκλάβος καὶ θὰ ζητήσω ἀπ᾿ τοὺς γιούς μου νὰ κάνουν τὸ ἴδιο. Συγχώρεσέ με».
Ὁ βασιλιὰς ἦταν πολὺ εὐχαριστημένος ποὺ εἶχε συμφιλιωθεῖ τόσο εὔκολα μὲ τὸνἐχθρό του καὶ ποὺ εἶχε κάνει ἕνα φίλο καὶ ὄχι μόνο τὸν συγχώρεσε, ἀλλὰ εἶπε ὅτι θὰἔστελνε τοὺς ὑπηρέτες του καὶ τὸ προσωπικό του γιατρὸ νὰ τὸν φροντίσουν καὶὑποσχέθηκε νὰ τοῦ ξαναδώσει τὴν περιουσία του.

Ἀφοῦ ἔφυγε ἀπ᾿ τὸν πληγωμένο ὁ βασιλιάς, πῆγε ἔξω στὸν ἐξώστη καὶ κοίταξε τριγύρω νὰ βρεῖ τὸν ἐρημίτη. Ἤθελε πρὶν φύγει, νὰ τὸν παρακαλέσει ἀκόμη μία φορὰνὰ ἀπαντήσει στὰ ἐρωτήματα ποὺ τοῦ εἶχε κάνει. Ὁ ἐρημίτης ἦταν ἔξω γονατισμένος καὶ φύτευε σπόρους στ᾿ αὐλάκια πού ῾χαν σκαφτεῖ τὴν προηγούμενη μέρα.

Ὁ βασιλιὰς τὸν πλησίασε καὶ τοῦ εἶπε: «Γιὰ τελευταία φορὰ σὲ παρακαλῶ ἀπάντησε στὰ ἐρωτήματά μου, σοφὲ ἄνθρωπε». «Μὰ ἔχουν ἤδη ἀπαντηθεῖ», εἶπε ὁ ἐρημίτης, σκύβοντας ἀκόμα στ᾿ ἀδύνατα πόδια του καὶ κοιτάζοντας πρὸς τὸ βασιλιὰ ποὺ στεκόταν μπροστά του.

«Πῶς ἀπαντήθηκαν; Τί ἐννοεῖς;», εἶπε ὁ βασιλιάς.

«Δὲ βλέπεις;», ἀπάντησε ὁ ἐρημίτης. «Ἂν δὲν εἶχες λυπηθεῖ χθὲς τὴν ἀδυναμία μου καὶ δὲν εἶχες σκάψει γιὰ μένα τ᾿ αὐλάκια, ἀλλὰ εἶχες φύγει, αὐτὸς ὁ ἄνθρωπος θὰσοῦ εἶχε ἐπιτεθεῖ καὶ θὰ εἶχες μετανοιώσει ποὺ δὲν ἔμεινες μαζί μου. Ἔτσι ἡ πιὸσπουδαία στιγμὴ ἦταν ὅταν ἔσκαβες τ᾿ αὐλάκια, κι ἐγὼ ἤμουν ὁ πιὸ σπουδαῖοςἄνθρωπος καὶ τὸ νὰ μοῦ κάνεις καλὸ ἦταν ἡ πιὸ σπουδαία δουλειά. Ὕστερα, ὅταν αὐτὸς ὁ ἄνθρωπος ἦρθε σὲ μᾶς, ἡ πιὸ σπουδαία στιγμὴ ἦταν ὅταν τὸν φρόντιζες, γιατὶ ἂν δὲν εἶχες δέσει τὸ τραῦμα του, θὰ πέθαινε χωρὶς νὰ συμφιλιωθεῖ μαζί σου.Ἔτσι αὐτὸς ἦταν ὁ πιὸ σπουδαῖος ἄνθρωπος καὶ αὐτὸ ποὺ ἔκανες γι᾿ αὐτὸν ἦταν ἡπιὸ σπουδαία δουλειά. Νὰ θυμᾶσαι λοιπόν: Ὑπάρχει μόνο μία στιγμὴ ποὺ εἶναι ἡπιὸ σπουδαία, τὸ παρόν. Εἶναι ἡ πιὸ σπουδαία στιγμή, γιατὶ εἶναι ἡ μόνη πάνω στὴν ὁποία ἔχεις κάποια δύναμη. Ὁ πιὸ ἀναγκαῖος ἄνθρωπος εἶναι αὐτὸς μαζὶ μὲτὸν ὁποῖο βρίσκεσαι, γιατὶ κανένας ἄνθρωπος δὲν ξέρει ἂν θὰ ἔχει ποτὲ πάρε-δῶσε μὲ κάποιον ἄλλο. Καὶ τὸ πιὸ σπουδαῖο πράγμα εἶναι νὰ τοῦ κάνεις καλό, γιατὶ μόνο γι᾿ αὐτὸ τὸ σκοπὸ ἔχεις ἔλθει σ᾿ αὐτὸν τὸν κόσμο!».

Πηγή


Μουστοκούλουρα 2



Μουστοκούλουρα 2

Bαθμολογία:
       
6 ψήφοι
Προστέθηκε από , 21.11.07


Περιγραφή

Νηστίσιμα, αλλά πεντανόστιμα!!!
 



photo: xaroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 ποτήρι μούστο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι λάδι
  • 800 με 850γρ. περίπου αλεύρι
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • (προαιρετικά λίγο ξύσμα πορτοκαλιού)

Στα γρήγορα
Κατηγορία
Εποχιακά
Μέθοδος







Φτιάχνει
38 με 40 κουλουράκια

Πως το κάνουμε:




Δημοφιλείς αναρτήσεις