Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

κρεμώδες υγρό κέικ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.


Pasta & Yemek Tarifleri
Kremalı Islak Kek Tarifi
--------------------
Kek İçin Malzeme Listesi:

3 fincan un (türk kahvesi fincanı)
3 fincan toz şeker (türk kahvesi fincanı)
1 fincan su (türk kahvesi fincanı)
2 yemek kaşığı kakao
3 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Keki Islatmak İçin:

1 su bardağı soğuk süt
Kreması İçin:

1,5 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 fincan un (türk kahvesi fincanı)
1 fincan toz şeker (türk kahvesi fincanı)
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
Hazırlanışı:

Öncelikle kek için; yumurta ve toz şekeri geniş bir kaba koyup köpük köpük oluncaya kadar çırpın.
Unu ve kakaoyu da ilave edip çırpmaya devam edin.
Unu azar azar ilave edip karıştırın. (boza gibi akışkan olana kadar)
Kabartma tozu, vanilya ve suyu ekleyerek 1 dakika daha çırpın.
Yağlanmış ve unlanmış orta boy dikdörtgen bir borcamın içine hazırlamış olduğunuz karışımı dökün.
Hazırladığınız keki 160 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 35 dakika içi kuru çıkıncaya kadar pişirin.
20-25 dakika sonra bir kürdan batırarak kontrol edebilirsiniz, kürdan kuru çıkarsa pişmiş demektir.
Kek pişerken kreması için; süt, un, vanilya ve toz şekeri bir sos tenceresine alın.
Orta ateşte muhallebi kıvamını alıncaya kadar karıştırarak pişirin.
Kıvamını alan muhallebiyi ocaktan alın ve ara sıra karıştırarak soğutun.
Muhallebi soğurken pişen keki fırından alın.
Bir kürdan yardımıyla kekte delikler açtıktan sonra 1 bardak sütü kekin üzerinde gezdirerek dinlenmeye bırakın.
Diğer yandan 1 bardak soğuk süt ile 1 paket toz krem şantiyi katılaşıncaya kadar çırpın.
Çırptığınız kremşantinin içine muhallebiyi ilave ederek tamamen karışıncaya kadar çırpın.
Sütü çeken ve dinlenen kekin üzerine hazırladığınız kremayı bir spatula yardımıyla eşit miktarda yayın.
Hazırladığınız keki buzdolabında minimum 2 saat dinlendirin.
Servis etmeden önce üzerine kakao serpin ve dilimleyerek servis yapın.

Συνταγή κρεμώδες υγρού κέικ
--------------------
Κατάλογος συστατικών για τούρτες:

3 φλιτζάνι αλεύρι (τουρκικό κύπελλο καφέ)
3 κούπα ζάχαρη σκόνης (Τουρκική κούπα καφέ)
1 φλιτζάνι νερό (τουρκικό κύπελλο καφέ)
2 κουταλιές της σούπας κακάο
3 αυγά
1 συσκευασία ψήσιμο πάουντερ
1 πακέτα βανίλια
Για να εμποτισμού την τούρτα:

1 ποτήρια νερού κρύο γάλα
Για την κρέμα:

1,5 νερό γάλα γάλα
1 πακέτα βανίλια
1 φλιτζάνι αλεύρι (τουρκικό κύπελλο καφέ)
1 κούπα ζάχαρη σκόνης (Τουρκική κούπα καφέ)
1 πακέτα σαντιγί
1 νερό γάλα γάλα
Προετοιμασία:

Πρώτα απ ' όλα, είναι για την τούρτα · το αυγό και η άχνη ζάχαρη δεν θα είναι σε θέση να το βάλει σε ένα πλατύ
Κράτα το αλεύρι και το κακάο, και ξανά και ξανά και ξανά.
Προσθέστε και ανακατέψτε το αλεύρι με λίγο. (μέχρι να είναι υγρό σαν μπόζα)
Χειροκροτήστε για άλλα 1 λεπτά προσθέτοντας τη σκόνη ψησίματος, τη βανίλια και το νερό.
Πατήστε το μείγμα που έχετε ετοιμάσει σε ένα μεσαίου μεγέθους ορθογώνιο borcamin.
Μαγείρεψε την τούρτα που έχεις ετοιμάσει σε ένα προ φούρνο 160 μοιρών μέχρι να βγει ξερή για περίπου 35 λεπτά.
Μπορείς να ελέγξεις μια οδοντογλυφίδα σε 20-25 λεπτά, και αν η οδοντογλυφίδα βγει από το νερό, είναι μαγειρεμένο.
Για το κερασάκι στην τούρτα, πάρε το γάλα, το αλεύρι, τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη σε σάλτσα.
Μαγείρεψε το από το μέχρι να βάλεις την κρέμα στη μέση φωτιά.
Πάρε την περιοχή από τη σόμπα, και θα μπορείς να κρυώνεις με το να την ανακατεύεις.
Πάρε την τούρτα απ ' το φούρνο, όσο η κρέμα είναι κρύα.
Αφού ανοίξεις τρύπες σε μια οδοντογλυφίδα με οδοντογλυφίδα, άφησε 1 φλιτζάνια γάλα για να ξεκουραστείς στην τούρτα.
Από την άλλη πλευρά, 1 φλιτζάνια κρύο γάλα με ένα 1-Πακέτο κρέμα άχνη, θα μπορείτε να
Χειροκρότημα μέχρι να είσαι πλήρως στην προσθήκη της ταπιόκα στην κρέμα του cirptiginiz.
Η κρέμα που έχετε ετοιμάσει πάνω στην τούρτα που προσελκύει το γάλα και το υπόλοιπο της τούρτας είναι ίσο ποσό του
Υπόλοιπα την τούρτα που σε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο.
Βάλε κακάο πάνω του πριν το σερβίρεις και το σερβίρεις με το φέτες σου.



ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.



-1:20
14.197 προβολές
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ
Η χρήση των αποφθεγμάτων στην διαπαιδαγώγηση των νέων, δεν χάνεται μέσα στον χρόνο, αλλά αλλάζει μορφές. Γίνονται παροιμίες, μαντινάδες που εκφράζουν την «συμπυκνωμένη γνώση» των προηγούμενων γενιών.
Οι παροιμίες -ή κάποιες μαντινάδες, είναι το απόσταγμα της λαϊκής σοφίας...

Είναι φράσεις, βγαλμένες μέσα από τη ζωή, από την ιστορία, κάποιο μύθο, ακόμα και κάποιο τραγούδι.
Μπορούν πολύ απλά και με αλληγορικό τρόπο, να εκφράσουν
διάφορες καταστάσεις.
Μπορούν να διδάξουν και να προβληματίσουν, να παραδειγματίσουν, να σαρκάσουν και να καυτηριάσουν διάφορα γεγονότα.

Συχνά «φιλοσοφούμε» μέσα από τις παροιμίες. Μας δίνουν τη δυνατότητα να δώσουμε νόημα στις σκέψεις μας, περιεκτικό και σαφή.
Δεν είναι λίγες οι φορές που μια μαντινάδα, μια παροιμία είναι αρκετή να πει, όλα όσα θέλουμε να πούμε και για το λόγο αυτό, έχουν περάσει από γενιά σε γενιά στη συνείδηση όλων μας (παγκοσμίως) και καθημερινά τις χρησιμοποιούμε.
Θα ξεκινήσουμε μια σειρά αναρτήσεων με παροιμίες, με σκοπό να αναδείξουμε την σοφία του λαού που ίσως κάποια στιγμή να μας έχει εμπνεύσει ή θα την χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον.

Ξεκινάμε με «φιλσοφικές» κρητικές μαντινάδες.
Υ.Γ. Αν υπάρχει κάποια άλλη που εσάς σας εμπνέει, μοιραστείτε την στα σχόλια…

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


Arza Juan Jose Puhana (Βάσκος Ελληνιστής και πολιτικός) «Οφείλουμε να…
Arza Juan Jose Puhana (Βάσκος Ελληνιστής και πολιτικός)
«Οφείλουμε να διακηρύξουμε ότι δεν έχει υπάρξει στον κόσμο μία γλώσσα η οποία να δύναται να συγκριθεί με την κλασσική Ελληνική.»
“Η της Ελληνικής γλώσσης σαφήνεια, η τελειότης, η ελασιμότης και πλούτος τοσούτοι εισίν ή πάσας άλλας γλώσσας υπερίσχυκε και ικανή του δημιουργείν και αναπτύσσειν τοσούτον πολιτισμόν ή πάσαι άλλαι ήττονές εισίν, αλλ’ αφειλέται αυτής”.

Azio Huan (Βάσκος γερουσιαστής):
“Διά την διεθνοποίησιν της Ελληνικής γλώσσης μεγάλην έχομεν ευθύνην, ως ουκ ούσαν άλλην γλώσσαν αυτής ανωτέραν”.

Bouffartigue Jean και Delrieu Anne-Marie (Γάλλοι λεξικογράφοι):
“Μακρινή πηγή του πολιτισμού μας η Ελλάδα, βρίσκεται ζωντανή μέσα στις λέξεις που λέμε. Σχηματίζει κάθε μέρα τη γλώσσα μας. Οι βάσεις και ο εξοπλισμός του επιστημονικού λεξιλογίου ήρθαν από την Ελλάδα, ακόμα και στην αρχαιότητα. Τα δάνεια όμως εξακολούθησαν, και όχι μόνο από συνήθεια. Συνέχισαν, διότι η Ελληνική γλώσσα προσφέρεται με αξιοθαύμαστο τρόπο, πολύ περισσότερο από ό,τι η Λατινική, για την δημιουργία των λέξεων ανάλογα με τις ανάγκες.
Η Ελληνική γλώσσα δεν παρείχε πια αρκετές λέξεις για τον αυξανόμενο αριθμό νέων εννοιών. Παρουσιάστηκε τότε η ιδέα να χρησιμοποιηθούν οι μέθοδοι που εφάρμοζαν οι Έλληνες για να αυξάνουν το λεξιλόγιό τους. Η δομή της γλώσσας τους τούς επέτρεπε να συνθέτουν λέξεις μ’ έναν τρόπο απλό και αποτελεσματικό. Τους μιμήθηκαν κατασκεύασαν μία νέα λέξη, την οποία μετέτρεψαν στη γλώσσα τους (γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά). Η μίμηση τις πιο πολλές φορές είναι πετυχημένη, διότι οι κατασκευαστές Ελληνικών λέξεων είναι εξαίρετοι Ελληνιστές”.

Brunner Theodore F. (Ιδρυτής του TLG και διευθυντής του μέχρι το 1997)
«Σε όποιον απορεί γιατί ξοδεύτηκαν τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής, απαντούμε: Μα πρόκειται για την γλώσσα των προγόνων μας και η επαφή με αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας.»

Crystal David (Γνωστός Άγγλος καθηγητής, συγγραφεύς της εγκυκλοπαίδειας του Cambridge για την Αγγλική)
«Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πόσο στηριζόμαστε ακόμη στην Ελληνική, για να μιλήσουμε για οντότητες και γεγονότα που βρίσκονται στην καρδιά της σύγχρονης ζωής.»

D’Eichtal Gustave (Γάλλος συγγραφεύς)
«Η Ελληνική γλώσσα είναι μία γλώσσα η οποία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά, όλες τις προϋποθέσεις μιάς γλώσσης διεθνούς… εγγίζει αυτές τις ίδιες τις απαρχές του πολιτισμού… η οποία όχι μόνον δεν υπήρξε ξένη πρός ουδεμία από τις μεγάλες εκδηλώσεις του ανθρωπίνου πνεύματος, στην θρησκεία, στην πολιτική, στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, αλλά υπήρξε και το πρώτο εργαλείο, – πρός ανίχνευση όλων αυτών – τρόπον τινά η μήτρα… Γλώσσα λογική και συγχρόνως ευφωνική, ανάμεσα σε όλες τις άλλες…»

Durant Will (Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Columbia)
«Το αλφάβητόν μας προήλθε εξ Ελλάδος δια της Κύμης και της Ρώμης. Η Γλώσσα μας βρίθει Ελληνικών λέξεων. Η επιστήμη μας εσφυρηλάτησε μιάν διεθνή γλώσσα διά των Ελληνικών όρων. Η γραμματική μας και η ρητορική μας, ακόμα και η στίξης και η διαίρεσης είς παραγράφους… είναι Ελληνικές εφευρέσεις. Τα λογοτεχνικά μας είδη είναι Ελληνικα – το λυρικόν, η ωδή, το ειδύλλιον, το μυθιστόρημα, η πραγματεία, η προσφώνησις, η βιογραφία, η ιστορία και προ πάντων το όραμα. Και όλες σχεδόν αυτές οι λέξεις είναι Ελληνικές.»

Foriel Charles Ο Γάλλος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης είπε
«Η Ελληνική έχει ομοιογένεια σαν την Γερμανική, είναι όμως πιο πλούσια από αυτήν. Έχει την σαφήνεια της Γαλλικής, έχει όμως μεγαλύτερη ακριβολογία. Είναι πιο ευλύγιστη από την Ιταλική και πολύ πιο αρμονική από την Ισπανική. Έχει δηλαδή ότι χρειάζεται για να θεωρηθεί η ωραιότερη γλώσσα της Ευρώπης.»

Furtvengler (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Βιέννης):
“Η Ρώμη στάθηκε μία αιώνια πόλη, αλλά η Αθήνα είναι κόσμος ολόκληρος”.

Gibbon Edward (Βρετανός ιστορικός):
“Οι Βυζαντινοί εξακολουθούσαν να κατέχουν το χρυσό κλειδί που μπορούσε να ξεκλειδώνει τους θησαυρούς της αρχαιότητος: τη μουσική και την πλούσια Ελληνική γλώσσα που δίνει ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων και σώμα στις αφηρημένες έννοιες της φιλοσοφίας”.

Goeger Var. (Γερμανός σοφός):
“Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός ξεκινά από την Ελλάδα”.

Goethe, Johann Wolfgang (Ο μεγαλύτερος ποιητής της Γερμανίας, 1749-1832)
«”‘Aκουσα στον ‘Aγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική ξεχώρισε, άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα”.
“Η Ελλάδα είναι ο νους και η καρδιά της οικουμένης”»

Groot Jan de (Ολλανδός καθηγητής Ομηρικών κειμένων στο πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ)
«Η Ελληνική γλώσσα έχει συνέχεια και σε μαθαίνει να είσαι αδέσποτος και να έχεις μια δόξα, δηλαδή μια γνώμη. Στην γλώσσα αυτή δεν υπάρχει ορθοδοξία. Έτσι ακόμη και αν το εκπαιδευτικό σύστημα θέλει ανθρώπους νομοταγείς – σε ένα καλούπι – το πνεύμα των αρχαίων κειμένων και η γλώσσα σε μαθαίνουν να είσαι αφεντικό.»

Heath T.L. (Βρετανός μαθηματικός):
“Η Ελληνική γλώσσα προσφερόταν κατά εξαιρετικό τρόπο ως όχημα της επιστημονικής σκέψεως. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της γλώσσας του Ευκλείδη είναι η θαυμαστή ακρίβεια. Η γλώσσα των Ελλήνων είναι επίσης θαυμασίως περιεκτική. Στον Αρχιμήδη, στον Ήρωνα, στον Πτολεμαίο και στον Πάππο θα βρούμε πραγματικά πρότυπα περιεκτικών δηλώσεων”.

Heidegger Martin (Γερμανός φιλόσοφος, από τους κυριότερους εκπροσώπους του υπαρξισμού του 20ου αιώνος)
«Η αρχαία Ελληνική γλώσσα ανήκει στα πρότυπα, μέσα από τα οποία προβάλλουν οι πνευματικές δυνάμεις της δημιουργικής μεγαλοφυΐας, διότι αναφορικά προς τις δυνατότητες που παρέχει στην σκέψη, είναι η πιό ισχυρή και συνάμα η πιό πνευματώδης από όλες τις γλώσσες του κόσμου.»

“Για τους Έλληνες η ύψιστη προίκα τους είναι η γλώσσα τους, στην οποία η παρουσία (φιλοσοφικός όρος) ως τοιαύτη φθάνει στην εκκάλυψη και στην κάλυψη. Όποιος δε μπορεί να δει τη δωρεά ενός τέτοιου δώρου προς τον άνθρωπο και όποιος δε μπορεί ν’ αντιληφθεί τον προορισμό ενός τέτοιου πεπρωμένου, καθόλου δε θ’ αντιληφθεί τον λόγο περί του προορισμού του είναι, όπως ο φυσικός τυφλός δε μπορεί ν’ αντιληφθεί τι είναι το φως και το χρώμα”. “Τα αρχαία Ελληνικά δεν είναι μία γλώσσα, αλλά “Η Γλώσσα””.
Heisenberg Werner (Γερμανός φυσικομαθηματικός-φιλόσοφος):
“Η θητεία μου στην Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκησις. Στη γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία μεταξύ της λέξεως και του εννοιολογικού της περιεχόμενου”.

Jones Peter (Διδάκτωρ – καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ο οποίος συνέταξε μαθήματα αρχαίων Ελληνικών πρός το αναγνωστικό κοινό, για δημοσίευση στην εφημερίδα «DailyTelegraph») Οι Έλληνες της Αθήνας του 5ου και του 4ου αιώνος είχαν φθάσει την γλώσσα σε τέτοιο σημείο, ώστε με αυτήν να εξερευνούν ιδέες όπως η δημοκρατία και οι απαρχές του σύμπαντος, έννοιες όπως το θείο και το δίκαιο. Είναι μιά θαυμάσια και εξαιρετική γλώσσα.»
Joyce James (Διάσημος Ιρλανδός συγγραφέας, 1882-1941)
«Σχεδόν φοβάμαι να αγγίξω την Οδύσσεια, τόσο καταπιεστικά αφόρητη είναι η ομορφιά.»

Keler Hellen (η διάσημη τυφλή Αμερικανίδα συγγραφέας):
«Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού.»

Khaldun Ibn (Ο μεγαλύτερος Άραβας ιστορικός)
«Που είναι η γραμματεία των Ασσυρίων, των Χαλδαίων, των Αιγυπτίων; Όλη η ανθρωπότητα έχει κληρονομήσει την γραμματεία των Ελλήνων μόνον.»

Kitto Humphrey F. (Βρετανος καθηγητής Πανεπιστημίου Bristol, 1968):
“Είναι στη φύση της Ελληνικής γλώσσας να είναι ακριβής, καθαρή και σαφής. Η ασάφεια και η έλλειψη άμεσης ενοράσεως, που χαρακτηρίζει μερικές φορές τα Αγγλικά, καθώς και τα Γερμανικά, είναι εντελώς ξένες στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί με αυτή τη σαφήνεια και τη δημιουργικότητα και τη σοβαρότητα, βρίσκουμε επίσης ευαισθησία και άψογη κομψότητα”.

“Όλοι οι κλάδοι της λογοτεχνίας και της επιστήμης αρχίζουν με τους Έλληνες. Η Ελληνική γλώσσα είναι η πιο καθαρή και η πιο πλούσια στον κόσμο”.
Kovaleva Irina (Σύγχρονη Ρωσίδα καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Λομονόσωφ, 1995)
«Η Ελληνική γλώσσα είναι όμορφη σαν τον ουρανό με τα άστρα.»

Kruaze Maurice (Γάλλος Ακαδημαϊκός):
“Οι άνθρωποι θα ανατρέχουν πάντα στις πηγές της Ελληνικής κλασσικής αρχαιότητας για να δροσιστούν”.

Lakarrier Jacques Ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας είχε δηλώσει:
«Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνο αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσης, όσο … καμία άλλη γλώσσα.»

Lang Jacques (Γάλλος Υπουργός Παιδείας)
«Θα ήθελα να δώ να διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά, με τον ίδιο ζήλο που επιδεικνύουμε εμείς, και στα Ελληνικά σχολεία.»

Laye Max von (Βραβείον Νόμπελ Φυσικής)
«Οφείλω χάριτας στην θεία πρόνοια, διότι ευδόκησε να διδαχθώ τα αρχαία Ελληνικά, που με βοήθησαν να διεισδύσω βαθύτερα στο νόημα των θετικών επιστημών.»

Ligkora Frangkiskos (Σύγχρονος Ιταλός καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας πρός διάδοσιν του πολιτισμού)
«Έλληνες να είστε περήφανοι που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μην την παραμελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που μας έχουν απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριό σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό.»

Marx Karl (ο θεμελιωτής του Μαρξισμού):
“Οι αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού παραμένουν άφθαστα πρότυπα”.

McDonald Marianne (η πρωτεργάτις του TLG)
“Η γνώση της Ελληνικής γλώσσας είναι απαραίτητο θεμέλιο υψηλής πολιτιστικής καλλιέργειας”.
“Η Γλώσσα της Ελευθερίας, ο Ένδοξος θησαυρός της Ελλάδος, η Δόξα της Ελλάδος, ανήκει σε όλους μας και έχει διαμορφώσει την επιστημονική και λογοτεχνική κληρονομιά του Δυτικού Κόσμου.

-Η ιστορία της Ελληνικής γλώσσας αποτελεί την ιστορία της φιλοσοφικής και πολιτιστικής εξέλιξης του ανθρώπου της Δύσης. Από όλα τα ανθρώπινα δημιουργήματα, η Ελληνική γλώσσα είναι το καταπληκτικότερο. Η γνώση της Ελληνικής γλώσσας, της ζωής και των σχέσεων στις οποίες οι Έλληνες εξέφρασαν τη σκέψη τους και τα αισθήματά τους, είναι ουσιαστικά αντιπροσωπευτικά στοιχεία για έναν υψηλό πολιτισμό. Δεν υπάρχει πιο όμορφη γλώσσα από την Ελληνική. Έχει διατηρήσει την ομορφιά της μέσα στους αιώνες, όχι μόνο με τη μορφή και τους ήχους της, αλλά και με τις ηθικές ιδέες που εκφράζει.
-Οι Έλληνες μας έδωσαν το χρυσό μέτρο και τη χρυσή τους γλώσσα.
-Η Ελληνική γλώσσα πρέπει να διαιωνιστεί ως πολύτιμος και ωραίος θησαυρός.
-Πρέπει να ξεκινήσουμε μία νέα σταυροφορία για την υπεράσπιση της Ελληνικής γλώσσας και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του παρελθόντος. Η Ελληνική γλώσσα είναι ένα γερό κτίσμα όσο ο Παρθενώνας.
-Ας εργαστούμε όλοι μαζί για να λαμπρύνουμε το θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας και να τον κάνουμε κτήμα προσιτό σε όλον τον κόσμο”.

McDonald Marianne, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και επικεφαλής του TLG δήλωσε
«Η γνώση της Ελληνικής είναι απαραίτητο θεμέλιο υψηλής πολιτιστικής καλλιέργειας.»

Meillet Α.
Στο έργο «Σύντομη ιστορία της Ελληνικής Γλώσσης» του διάσημου γλωσσολόγου, υποστηρίζεται με σθένος η ανωτερότητα της Ελληνικής έναντι των άλλων γλωσσών.

Murray Gilbert (καθηγητής της Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης):
“Η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα. Συχνά διαπιστώνει κανείς ότι μία σκέψη μπορεί να διατυπωθεί με άνεση και χάρη στην Ελληνική, ενώ γίνεται δύσκολη και βαριά στην Λατινική, Αγγλική, Γαλλική ή Γερμανική. Είναι η τελειότερη γλώσσα επειδή εκφράζει τις σκέψεις των τελειότερων ανθρώπων”.

Navarro Luis José (Αντιπρόεδρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ευρωκλάσσικα» της Ε.Ε.)
«Η Ελληνική γλώσσα για μένα είναι σαν κοσμογονία. Δεν είναι απλώς μιά γλώσσα…»

Norden E, (Μεγάλος Γερμανός φιλόλογος)
«Εκτός από την Κινεζική και την Ιαπωνική, όλες οι άλλες γλώσσες διαμορφώθηκαν κάτω από την επίδραση της Ελληνικής, από την οποία πήραν, εκτός από πλήθος λέξεων, τους κανόνες και την γραμματική.»

Robins R. H. (Σύγχρονος Άγγλος γλωσσολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιου του Λονδίνου) «Φυσικά δεν είναι μόνο στη γλωσσολογία όπου οι Έλληνες υπήρξαν πρωτοπόροι για την Ευρώπη. Στο σύνολό της η πνευματική ζωή της Ευρώπης ανάγεται στο έργο των Ελλήνων στοχαστών. Ακόμα και σήμερα επιστρέφουμε αδιάκοπα στην Ελληνική κληρονομιά για να βρούμε ερεθίσματα και ενθάρρυνση.»
«Ο Ελληνικός θρίαμβος στον πνευματικό πολιτισμό είναι ότι έδωσε τόσα πολλά σε τόσους πολλούς τομείς.
Τα επιτεύγματά τους στον τομέα της γλωσσολογίας όπου ήταν εξαιρετικά δυνατοί, δηλαδή στην θεωρία της γραμματικής και στην γραμματική περιγραφή της γλώσσας, είναι τόσο ισχυρά, ώστε να αξίζει να μελετηθούν και να αντέχουν στην κριτική. Επίσης είναι τέτοια που να εμπνέουν την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μας.»

Romigy Jacqueline de (Σύγχρονη Γαλλίδα Ακαδημαϊκός και συγγραφεύς)
«Η αρχαία Ελλάδα μας προσφέρει μια γλώσσα, για την οποία θα πώ ότι είναι οικουμενική.» «Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει Ελληνικά, επειδή η Ελληνική γλώσσα μας βοηθάει πρώτα από όλα να καταλάβουμε την δική μας γλώσσα.»

Sagkredo Frederick (Βάσκος καθηγητής γλωσσολογίας – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας της Βασκωνίας)
«Η Ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη κληρονομιά που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος για την ανέλιξη του εγκεφάλου του. Απέναντι στην Ελληνική όλες, και επιμένω όλες οι γλώσσες είναι ανεπαρκείς.» «Η αρχαία Ελληνική γλώσσα πρέπει να γίνει η δεύτερη γλώσσα όλων των Ευρωπαίων, ειδικά των καλλιεργημένων ατόμων.» «Η Ελληνική γλώσσα είναι από ουσία θεϊκή.»

Sagredo και Puhana (Βάσκοι Ελληνιστές):
“Η Ελληνική γλώσσα και παιδεία αποτελουσι το θεμέλιον του Δυτικού πολιτισμού. Πάντες δε Ευρωπαίοι οφειλέται της Ελλάδος εσμέν”.

Schliemann Heinrich (Διάσημος ερασιτέχνης αρχαιολόγος, 1822-1890)
«Επιθυμούσα πάντα με πάθος να μάθω Ελληνικά. Δεν το είχα κάνει γιατί φοβόμουν πως η βαθειά γοητεία αυτής της υπέροχης γλώσσας θα με απορροφούσε τόσο πολύ που θα με απομάκρυνε από τις άλλες μου δραστηριότητες.» (Ο Σλήμαν μίλαγε άψογα 18 γλώσσες. Για 2 χρόνια δεν έκανε τίποτα άλλο από το το να μελετάει τα 2 έπη του Ομήρου).

Shaw Γεώργιος Bernard (Μεγάλος Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, 1856-1950)
«Αν στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σας δεν έχετε τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε μένετε σε ένα σπίτι δίχως φώς.»

Shelley Mary:
“Η γλώσσα των Ελλήνων, σε ποικιλία, απλότητα, ευλυγισία και πιστότητα ξεπερνά κάθε άλλη”.

Snell Bruno (Διαπρεπής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου)
«Η Ελληνική γλώσσα είναι το παρελθόν των Ευρωπαίων.»

Thompson W. (καθηγητής Φυσικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο St. Andrews):
“Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι τα Ελληνικά δε χρειάζονται. Πράγματι, υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους τα Ελληνικά δε θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Υπάρχουν όμως και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν πολλοί άλλοι, που στην Ελληνική σοφία και στην γλυκιά Ελληνική γλώσσα ανακαλύπτουν κάτι που το έχουν ανάγκη και που χωρίς αυτό θα ένιωθαν στ’ αλήθεια φτωχοί: κάτι που είναι σαν ραβδί στο χέρι, φως στο μονοπάτι, φάρος-οδηγός… Και όταν κάποιος τους ρωτήσει για ποιό λόγο ασχολούνται με την Ελληνική γλώσσα, το πιθανότερο είναι ότι θα μείνουν άφωνοι μπροστά στην τερατώδη ύβρη της ερωτήσεως και ο λόγος της αφοσιώσεώς τους θα μείνει για πάντα κρυμμένος από τον ερωτώντα”.

Valter Errieta (Γαλλίδα γλωσσολόγος):
“Η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν υπέκυψε σε καμία κατοχή”

Wandruska O. (Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης)
«Για έναν Ιάπωνα ή Τούρκο, όλες οι Ευρωπαϊκές γλώσσες δεν φαίνονται ως ξεχωριστές, αλλά ως διάλεκτοι μιάς και της αυτής γλώσσας, της Ελληνικής.»

Ventris Mάικλ (‘Aγγλος επιστήμων που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική γραφή Β’):
«Η αρχαία Ελληνική Γλώσσα ήτο και είναι ανωτέρα όλων των παλαιοτέρων και νεοτέρων γλωσσών.»
“Η αρχαία Ελληνική γλώσσα είχε ανωτερότητα και εξακολουθεί να έχει απέναντι σε όλες τις νεώτερες γλώσσες και, γιατί όχι, απέναντι σε όλες τις λατινικές, γερμανικές ή σλαβικές. Αυτό το εργαλείο είναι το τελειότερο πνευματικό εργαλείο που σφυρηλάτησε ποτέ η ανθρώπινη νόησις”.

Voltaire (Γάλλος διανοητής, διαφωτιστής):
«Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών.»

Wilamowitz U. (Γερμανός φιλόλογος):
“Η Ελληνική φυλή, ανωτέρα κάθε άλλης, είναι και μητέρα κάθε πολιτισμού”.

Zursen Albert:
“Δε μπορεί κανείς ν’ αναφερθεί στα Ελληνικά γράμματα, χωρίς να αναφέρει ότι και η ίδια η γλώσσα, μία από τις ωραιότερες απ’ όσες μίλησαν πoτέ οι άνθρωποι, εξακολουθεί να ζει και σήμερα στην επιστημονική ορολογία της εποχής μας, παρέχοντάς μας μία αστείρευτη πηγή νέων όρων”.

Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ, “Παγκόσμια Ιστορία”:
“Χωρίς τα θεμέλια που έθεσαν οι Έλληνες δεν θα υπήρχε ο νεώτερος ευρωπαϊκός πολιτισμός. Η Ελληνική λογοτεχνία είναι η αρχαιότερη της Ευρώπης”.

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

 

Πορτοκαλόπιτα μαλεμπί




Αποτέλεσμα εικόνας για Πορτοκαλόπιτα μαλεμπίΠορτοκαλόπιτα μαλεμπί

(για την κρέμα μαλεμπί πορτοκαλιού)
6 κούπες γάλα(δοσομετρική κούπα)
2 κούπες νερό

1 κούπα ζάχαρη

1 1/2 κούπα νισεστέ

1 κουταλάκι εσάνς πορτοκαλιού



Τα υπόλοιπα υλικά

1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ(θα περισσέψουν περίπου 10)

1 βάζο μαρμελάδα πορτοκάλι

3 φύλλα ζελατίνη (περίπου 5 γρ.)

1 κρασοπότηρο ζεστό νερό



Κρατάμε 1 κούπα νερό και διαλύουμε το νισεστέ. Βάζουμε το υπόλοιπο νερό και το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά.



Όταν έλθει σε σημείο βρασμού, ρίχνουμε ανακατεύοντας ζωηρά, τη ζάχαρη και μετά από λίγο το διαλυμένο νισεστέ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ένα σύρμα και σε λιγότερο από 1 λεπτό η κρέμα μας θα έχει πήξει. Ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα για να μην μας σβολιάσει όσο είναι πάνω στη φωτιά.



Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 5-10 λεπτά, ανακατεύοντας που και που για να μην πιάσει κρούστα.



Αδειάζουμε τη μισή κρέμα σε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ 35χ 25 ή τετράγωνο 30χ30, το οποίο έχουμε ραντίσει με κρύο νερό.

Στρώνουμε στην επιφάνειά του μπισκότα πτι μπέρ, κόβουμε με μια ροδέλα κοπής πίτσας, μισά μπισκότα και αν χρειαστεί καλύπτουμε με αυτά τα κενά.



Αδειάζουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω από τα μπισκότα και την στρώνουμε ομοιόμορφα.



Βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε την επικάλυψη.



Εν τω μεταξύ μουλιάζουμε σε κρύο νερό την ζελατίνη για 5 λεπτά, την στύβουμε και την διαλύουμε μέσα σε ένα μπολ όπου έχουμε βάλει το ζεστό νερό. Αδειάζουμε τη μαρμελάδα σε ένα κατσαρολάκι και την ζεσταίνουμε να διαλυθεί για 2-3 λεπτά.



Κατεβάζουμε από τη φωτιά και την ρίχνουμε μέσα στο μπολ με την διαλυμένη ζελατίνη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε την μαρμελάδα να κρυώσει.



Φυσικά αν θέλουμε αφήνουμε σκέτη τη μαρμελάδα και την απλώνουμε στο γλυκό, απλά δεν θα σταθεί καλά στην επιφάνεια και θα λειτουργήσει περισσότερο σαν σιρόπι.



Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο διακοσμούμε την επιφάνεια με λεπτά κομμάτια σάρκας πορτοκαλιού, καλύπτουμε με την μαρμελάδα πορτοκάλι και βάζουμε ξανά το γλυκό στο ψυγείο για 4 ώρες περίπου.



Κόβουμε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

mariplateau.blogspot.gr

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!







Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.


• 400 γρ. λουκούμια τριαντάφυλλο



• 1 πακέτο(α) φύλλο Βηρυτού
• 200 γρ. βούτυρο
• 3 ασπράδια αβγών
• 400 γρ. αμυγδαλόψιχα

για το ράντισμα:

• ροδόνερο

για το πασπάλισμα:

• μπόλικη άχνη ζάχαρη

Πριν ξεκινήσω την προετοιμασία μου, βάζω στο ψυγείο ξεσκέπαστο το κουτί με τα λουκούμια για 1 ώρα να στεγνώσουν, ώστε να κόβονται πιο εύκολα μετά.


Ξεκινάω κόβοντας σε λεπτά κομμάτια τα λουκούμια και τα βάζω σε ένα μπολ μαζί με τα ασπράδια και τα αμύγδαλα και ανακατεύω για λίγη ώρα. Λιώνω σε ένα μπρίκι το βούτυρο, χωρίς να κάψει.


Ανοίγω το φύλλο μου. Βουτυρώνω ένα-ένα τα φύλλα και τα τοποθετώ το ένα πάνω στο άλλο, συνολικά 7 φύλλα μαζί. Απλώνω μέσα τους κατά μήκος του ανοίγματος του φύλλου, δηλαδή σε μια λωρίδα, τη μισή γέμιση που έχω ετοιμάσει.


Τυλίγω ρολό τα φύλλα κι επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία και με τα επόμενα 7 φύλλα.


Αφού τελειώσω με τη γέμισή μου, στρώνω τα ρολά σε ταψί (αβουτύρωτο!) και με ένα κουτάλι της σούπας βουτυρώνω καλά κι από πάνω τα φύλλα.


Αν έχω χρησιμοποιήσει όλο το βούτυρο της συνταγής, ζεσταίνω κι άλλο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45'.


Τα βγάζω από το φούρνο κι όσο είναι ακόμη ζεστά τα φύλλα μου, τα ραντίζω με όσο ροδόνερο κάνω κέφι. Αν δω ότι κολυμπάνε στο βούτυρο, μπορώ να τα στραγγίσω.


Τα αφήνω να κρυώσουν. Τα πασπαλίζω με μπόλικη άχνη ζάχαρη και τα κόβω σε ρολάκια με ένα μαχαίρι!

Τέσσερις συνήθειες που νομίζεις ότι είναι υγιεινές αλλά πλανάσαι


 Τέσσερις συνήθειες που νομίζεις ότι είναι υγιεινές αλλά πλανάσαι

Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να προσέξουμε τον οργανισμό μας και το σώμα μας, κάνουμε λάθη και εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας κάποιες ρουτίνες, οι οποίες όμως δεν είναι όσο αθώες νομίζουμε.

1. Υπερβολική χρήση αντισηπτικού

Μετά τον ιό της γρίπης H1N1 έγινε μόδα και πολύς κόσμος κυκλοφορεί με ένα μπουκαλάκι στην τσάντα, το οποίο χρησιμοποιεί όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. Η χρήση του αντισηπτικού όμως ενδείκνυται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις, π.χ. επίσκεψη στο νοσοκομείο, γιατί κάνει τον οργανισμό σου μακροπρόθεσμα λιγότερο ανθεκτικό απέναντι στα βακτήρια.

2. Τρως ένα γεύμα την ημέρα

Μπορεί να νομίζεις ότι έτσι γλιτώνεις θερμίδες και αποτοξινώνεις τον οργανισμό σου, αλλά κάνεις λάθος. Αν δεν τρως συχνά και μικρά γεύματα, όχι μόνο χαλάς το μεταβολισμό σου, αλλά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αν τραφείς μόνο όταν σε έχει «γονατίσει» η πείνα, θα φας ότι βρεις μπροστά σου και θα πάρεις μαζεμένες όλες τις θερμίδες που προσπαθούσες να αποφύγεις.

3. Βουρτσίζεις τα δόντια μετά από κάθε γεύμα

Καλό το βούρτσισμα των δοντιών, αλλά όπως όλα, θέλει κι αυτό ένα μέτρο, γιατί ο υπερβάλλων ζήλος καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών.

4. Πίνεις αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό

Μπορεί έτσι να προστατεύεις τα νεφρά σου από τη συσσώρευση αλάτων, όμως τα περισσότερα εμφιαλωμένα νερά δεν περιέχουν φθόριο, το οποίο χρειάζεσαι για να προστατεύσεις τα δόντια σου και γενικότερα να βελτιώσεις τη στοματική σου υγιεινή.

iefimerida.gr

Σήμερα...



ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΒΑΛΑΝΤΗΣ 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας 12 Οκτωβρίου

πηγή http://www.zougla.gr/ygeia/article/pagosmia-imera-kata-tis-ar8ritidas


Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012, 01:13 




Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.

Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις».


Στατιστικά Στοιχεία:


103.000.000 άτομα στην Ευρώπη υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους.

Το 14% του ελληνικού πληθυσμού (1.400.000 Έλληνες) επισκέπτονται το γιατρό τους με προβλήματα των αρθρώσεων, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής, γρήγορη συνταξιοδότηση και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα σοβαρή αναπηρία στον πάσχοντα.
H αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Eίναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών αν και ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσουν και παιδιά.
Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012, 01:27

Παγκόσμια μέρα του Αυγού!



πηγή http://www.auga.gr/egg-world-day/

Παγκόσμια μέρα του Αυγού!


Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών, με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του

 αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων). Μια από τις αιτίες για τη χαμηλή κατανάλωση αυγού είναι και η χοληστεροφοβία (περιέχει 215 mg χοληστερίνης, τη στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 300 mg).

Έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, «αθωώνουν» το αυγό, που περιέχει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL). Φαίνεται, δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει τη χοληστερίνη, καθώς και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας, είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερίνη των τροφών (ένα αυγό έχει 4,5 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων μόλις το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένα λίπη).


Σύνθεση του λευκώματος (ασπράδι):

* Νερό 85-90%

* Πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%

* Λίπος 0,25%

* Τέφρα 0,6%

* Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%

* Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων


Συστατικά κρόκου:

* Νερό 45-51%

* Πρωτεΐνες 16-17%

* Λίπος 31-36%%

* Τέφρα 1,3%

* Υδατάνθρακες 0,2-1,1%

Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρμ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρμ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D). Είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου. Επίσης, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D, ενώ η χολίνη που περιέχει είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.

---------------------------------------------------


πηγή http://tetradio.pblogs.gr/2007/09/pagkosmia-hmera-aygoy-12-oktwbrioy.html

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού (12 Οκτωβρίου


Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών, με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων).

ayga-greeceΣτη χώρα μας, η κατανάλωση αυγών ανέρχεται σε 130 τεμάχια ανά άτομο το χρόνο, όταν προ τριακονταετίας στην Ήπειρο και την Κρήτη ξεπερνούσε τα 400. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 280-300.

Μια από τις αιτίες για τη χαμηλή κατανάλωση αυγού είναι και η χοληστεροφοβία. Έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια,  «αθωώνουν» το αυγό, που περιέχει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL).


Αυγό και επιδόσεις:

  • Στην αρχαιότητα τάιζαν με αυγά τους νιόπαντρους για να κάνουν γερούς απογόνους. 
  •  Κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες απαγορευόταν στους αθλητές να τρώνε αυγά, γιατί έτσι ανέβαιναν πολύ οι επιδόσεις τους.
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:
http://www.internationalegg.com/
Πηγή: www.sansimera.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις