Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

ελληνική σημαία στον διεθνή διαστημικό σταθμό

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Ρίγη συγκίνησης και δέος προκαλεί η κίνηση του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ISS, τα μέλη του οποίου ανάρτησαν ελληνική σημαία ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο ελληνισμός ζει ακόμα και έξω από τα όρια του πλανήτη μας.

Τα μέλη του πληρώματος ανάρτησαν τη σημαία στο ‘κατάρτι’ του διαστημικού σταθμού, την κεραία επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ο ISS για την επικοινωνία του, όπου κυμάτισε περήφανα για μισή ώρα όσο οι αστροναύτες εκτελούσαν προγραμματισμένες εργασίες.
Όπως είπαν αργότερα, πήραν την ιδέα από τις τεράστιες σημαίες που σηκώνουν με γερανούς στην Ελλάδα στις εθνικές επετείους, ενώ η κίνηση αιφνιδίασε ακόμα και την κυβέρνηση, η οποία χαιρέτησε την πρωτοβουλία των αστροναυτών.
Πρόκειται για την πρώτη σημαία που αναρτάται στην ιστορία του διεθνούς διαστημικού σταθμού, κάτι που σίγουρα θα κάνει κάθε Έλληνα περήφανο.

Παγκόσμιος πρωταθλητής ξανά ο Πετρούνιας

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Παγκόσμιος πρωταθλητής ξανά ο Πετρούνιας
--Νικητής παρά τον τραυματισμό του στην Ντόχα ο Έλληνας πρωταθλητής
 
newsbeast.gr
Νικητής παρά τον τραυματισμό του στην Ντόχα ο Έλληνας πρωταθλητής
Το χρυσό μετάλλιο των κρίκων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας για 3η συνεχόμενη φορά, νικώντας όχι μόνο τους αντιπάλους του, αλλά και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στον αριστερό ώμο, το οποίο θα τον οδηγήσει τις επόμενες ημέρες στο χειρουργείο
Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, νικητής το 2015 στην Γλασκώβη και το 2017 στο Μόντρεαλ, πρώτευσε με 15,366 βαθμούς και στην Ντόχα, αφήνοντας πίσω του τον Βραζιλιάνο Ολυμπιονίκη του Λονδίνου Αρτούρ Ναμπαρέτε Ζανέτι με 15,100 βαθμούς και τον Ιταλό Μάρκο Λοντάντιο με 14,900.
Έτσι, ο Λευτέρης Πετρούνιας έγινε ο πλέον πολυνίκης Έλληνας στην διοργάνωση, ξεπερνώντας τον Βλάση Μάρα που έχει δύο χρυσά κι ένα χάλκινο, ενώ διεύρυνε το εκπληκτικό αήττητο σερί του, αφού επί 2,5 χρόνια αναδεικνύεται νικητής σε όλους τους αγώνες που έχει εμφανιστεί.
Αυτό ήταν το 9ο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο στους 9 τελικούς μεγάλων διοργανώσεων, που έχει εμφανιστεί από το 2015 και μετά.

Καταπληκτικό

Βασικές πλεξης με βελονάκι....

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα live βίντεο.
4.766 προβολές
 
Ο χρήστης Χριστίνα Χειροποίητα πλεκτά. έκανε μετάδοση live.
Θέμα : Βασικές πλεξης με βελονάκι....

σιμιγδάλι μάννα

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
1.590 προβολές
 
Pasta & Yemek Tarifleri
👌 Çayın yanına yarım ölçü yapabilirsiniz UNLU İRMİK HELVASI
(bardak ölçülerim su bardağı: 200 ml, Çay bardağı: 125ml
Malzemeler

1 su bardağı irmik
1 çay bardağı un
1.5 su bardağı şeker
1.5 su bardağı su
1.5 su bardağı süt
125 gr. tereyağı veya 1 çay bardağı sıvıyağ (ben karışık kullandım)
Tercihen: 1 yemek kaşığı pekmez

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?
Şeker ve suyu tencereye alıp kaynamaya bırakın.
Tereyağını tencereye alıp eritin.
İrmiği ekleyip rengi altın sarısı olana kadar karıştırarak kavurun. Unu ilave edip 5 dk daha kavurun. Çekilmiş ceviz varsa onu da ekleyip 1 dk kavurun.
Kaynayan şerbete sütü ve pekmezi ekleyip karıştırın ve irmiğe 3 seferde ilave edin. (Yani irmik de, şerbet de sıcak olacak)
Tahta kaşıkla 3 dakika kadar karıştırarak pişirin. Üzerini kapatıp 5 dk kadar dinlendirin.
İlk sıcaklığı geçince kaşıkla veya kalıpla şekil vererek servis tabağına dizin.
Fıstık, ceviz veya bademle süsleyerek servis edin.
Afiyet şifa olsun

@cahide_sultan #cahide_sultan
👌 μπορείς να κάνεις μισό μέτρο δίπλα στο τσάι διάσημο σιμιγδάλι μάννα
(γυάλινες μετρήσεις νερού νερού: 200 ml, φλιτζάνια τσαγιού: 125 ml
Συστατικά

1 φλιτζάνια νερού σιμιγδάλι
1 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
1.5 νερό νερό ζάχαρη
1.5 νερό κούπες νερό
1.5 νερό γάλα γάλα
125 γρ. Βούτυρο ή 1 φλιτζάνια του τσαγιού (χρησιμοποίησα ανάμεικτα)
Κατά προτίμηση: 1 κουταλιές της σούπας μελάσα

Πως να φτιάξεις σιμιγδάλι μάννα;

Πάρτε τη ζάχαρη και το νερό στην κατσαρόλα και αφήστε το να σιγοβράσει.
Μπορείς να πας το βούτυρο στην κατσαρόλα και να το λιώσεις.
Μπορείτε να προσθέσετε το irmigi και να το κουτάλα με το να το ανάμειξη μέχρι να είναι χρυσό κίτρινο. Προσθέστε το αλεύρι και πάρτε 5 ακόμα λεπτά. Αν έχετε ένα καρύδι που είναι πιασμένο, μπορείτε να το προσθέσετε στα 1 λεπτά σας.
Προσθέστε βραστό σιρόπι γάλακτος και μελάσα και ανακατέψτε το και προσθέστε το στο irmige 3 κάθε φορά. (εννοώ σιμιγδάλι επίσης, το σιρόπι θα είναι ζεστό πάρα πολύ)
Να το μαγειρέψεις με το να το ανακατεύεις μέχρι και 3 λεπτά με ένα ξύλινο κουτάλι. Κλείστε το και ξεκουραστείτε μέχρι 5 λεπτά.
Όταν περάσεις την πρώτη θερμοκρασία, μπορείς να την βάλεις στο πιάτο της υπηρεσίας δίνοντας σχήμα στο
Σερβίρετε με φιστίκια, καρύδια ή αμύγδαλα.
Απολαύστε τη θεραπεία

@cahide_sultan
#cahide_sultan

Λάουρα Μπάσσι - Laura Bassi ( 31 Οκτωβρίου 1711 – 20 Φεβρουαρίου 1778 )

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
H Λάουρα Μαρία Κατερίνα Μπάσσι (Laura Maria Caterina Bassi, 31 Οκτωβρίου 1711 – 20 Φεβρουαρίου 1778) ήταν Ιταλίδα φυσικός και ανατόμος, που θεωρείται ως η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της ανθρωπότητας που κατείχε πανεπιστημιακή έδρα σε κάποια φυσική επιστήμη. Απέκτησε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια το 1732, και αυτό ήταν το δεύτερο διδακτορικό που δόθηκε ποτέ σε γυναίκα από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο. Γενικότερα, η Μπάσσι ήταν η πρώτη γυναίκα στην οποία δόθηκε επίσημη θέση διδασκαλίας σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο.
 
homouniversalisgr.blogspot.com
Προσωπογραφία της Λάουρα Μπάσσι στο…
 

Λάουρα Μπάσσι - Laura Bassi ( 31 Οκτωβρίου 1711 – 20 Φεβρουαρίου 1778 ). Η πρώτη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου στις Φυσικές Επιστήμες

Προσωπογραφία της Λάουρα Μπάσσι στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια


H Λάουρα Μαρία Κατερίνα Μπάσσι (Laura Maria Caterina Bassi, 31 Οκτωβρίου 1711 – 20 Φεβρουαρίου 1778) ήταν Ιταλίδα φυσικός και ανατόμος, που θεωρείται ως η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της ανθρωπότητας που κατείχε πανεπιστημιακή έδρα σε κάποια φυσική επιστήμη. Απέκτησε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια το 1732, και αυτό ήταν το δεύτερο διδακτορικό που δόθηκε ποτέ σε γυναίκα από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο. Γενικότερα, η Μπάσσι ήταν η πρώτη γυναίκα στην οποία δόθηκε επίσημη θέση διδασκαλίας σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο.
Η Μπάσσι γεννήθηκε στη Μπολόνια, που τότε ανήκε στα Παπικά Κράτη. Η οικογένειά της ήταν εύπορη και ο πατέρας της ήταν δικηγόρος. Η Λάουρα μορφώθηκε στο σπίτι και στην εφηβεία της εκπαιδεύθηκε επί επτά χρόνια από τον πανεπιστημιακό καθηγητή της βιολογίας, φυσικής ιστορίας και ιατρικής Γκαετάνο Τακκόνι. Ο καρδινάλιος Προσπέρο Λαμπερτίνι, μετέπειτα Πάπας Βενέδικτος ΙΔ΄, ενθάρρυνε την ενασχόλησή της με την επιστήμη.
Σε ηλικία 21 ετών η Μπάσσι έγινε η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία που πήρε διδακτορικό μετά την Έλενα Κορνάρο Πισκόπια 54 χρόνια νωρίτερα, το 1678. Συνακόλουθα, διορίσθηκε καθηγήτρια της ανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, εκλέχθηκε στην Ακαδημία Επιστημών του Ινστιτούτου της Μπολόνια και το επόμενο έτος της δόθηκε η έδρα της Φιλοσοφίας. Ο ζωγράφος Ντομένικο Μαρία Φράττα και ο χαράκτης Αντόνιο Λατσάρι (Antonio Lazzari) σχεδίασαν και έκοψαν ένα μπρούτζινο μετάλλιο με τη μορφή της σε ανάμνηση των πρώτων μαθημάτων της.

Laura Maria Caterina Bassi.
 Lithograph by A. di Lorenzo
Η υπεράσπιση της διατριβής της, η τελετή αναγορεύσεώς της σε διδάκτορα και η πρώτη της διάλεξη το 1732 έλαβαν χώρα σε ένα από τα σημαντικότερα κρατικά κτήρια της Μπολόνια, το Παλάτσο Πούμπλικο (Palazzo d'Accursio ή Palazzo Pubblico), και τις παρακολούθησαν «όχι μόνο οι καθηγητές και οι φοιτητές του πανεπιστημίου, αλλά και βασικές πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες της Μπολόνια: ο παπικός λεγάτος, ο αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια, ο γκονφαλονιέρε, οι πρεσβύτεροι, γερουσιαστές και μαγίστρατοι». Επιπλέον, «όλες οι κυρίες της Μπολόνια και όλοι οι ευγενείς».
Το 1738 η Μπάσσι παντρεύτηκε τον Τζουζέπε Βεράττι, συνάδελφο στην Ακαδημία, με τον οποίο απέκτησαν 12 παιδιά, από τα οποία τα 5 έζησαν αρκετά ώστε να ενηλικιωθούν.Μετά τον γάμο της μπορούσε να διδάσκει από το σπίτι της σε τακτική βάση και ζήτησε με επιτυχία από το Πανεπιστήμιο περισσότερες ευθύνες και μεγαλύτερο μισθό, ώστε να μπορέσει να αγοράσει τον δικό της εξοπλισμό. Η Μπάσι έφθασε να έχει τον υψηλότερο μισθό που έδινε τότε το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, μαζί με τον μισθό του ανατόμου Ντομένικο Γκαλεάτσι (1.200 λίρες).
Από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της ήταν ο Πάπας Βενέδικτος ΙΔ΄, ο οποίος υποστήριζε τη μείωση της λογοκρισίας στην ακαδημαϊκή έρευνα και τις γυναίκες στην επιστήμη, όπως την Ανιέζι.

Η Μπάσσι ενδιαφερόταν κυρίως για τη νευτώνεια φυσική και τη δίδαξε επί 28 χρόνια. Υπήρξε ένα από τα κομβικά πρόσωπα στην εισαγωγή των ιδεών του Νεύτωνα για τη φυσική φιλοσοφία στην Ιταλία. Πραγματοποίησε επίσης δικά της πειράματα σε όλες τις πλευρές της φυσικής. Προκειμένου να διδάξει κλασική μηχανική και ηλεκτρισμό, θέματα που δεν εστιάζονταν στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα, η Μπάσσι παρέδιδε μαθήματα στο σπίτι της Συνολικά εκπόνησε 28 εργασίες, με τη μεγάλη τους πλειονότητα να αφορούν τη φυσική και την υδραυλική, αλλά δεν έγραψε κανένα βιβλίο και δημοσίευσε μόνο 4 από τις εργασίες της. Παρά τον περιορισμένο αριθμο των έργων που άφησε, το αποτύπωμά της στον επιστημονικό κόσμο είναι προφανές από την αλληλογραφία της με τον Βολταίρο, τον Τσέζαρε Μπεκαρία, τον κόμη Φραντσέσκο Αλγκαρόττι και τους Ρότζερ Μπόσκοβιτς, Σαρλ Μπονέ, Ζαν Αντουάν Νολέ, Πάολο Φρίζι, Λάζαρο Σπαλαντζάνι και Αλεσάντρο Βόλτα. Ο Βολταίρος κάποτε της έγραψε: «Δεν υπάρχει Μπάσσι στο Λονδίνο και θα ήμουν πολύ ευτυχέστερος να προστεθώ στην Ακαδημία σας της Μπολόνια από ό,τι σε αυτή των Εγγλέζων, παρά το ότι παρήγαγαν έναν Νεύτωνα».
Το 1745 ο Πάπας Βενέδικτος ΙΔ΄ συγκρότησε μία επίλεκτη ομάδα 25 σοφών, γνωστή ως «οι Βενεδικτίνοι» (Benedettini). Η Μπάσσι επεδίωξε να ορισθεί μέλος της ομάδας αυτής, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις από μερικά μέλη της. Στο τέλος όμως ο Πάπας τη διόρισε, αν και ήταν η μοναδική γυναίκα από τους 25.
Το 1749 η Μπάσσι παρουσίασε μία διατριβή για τη βαρύτητα.
Κατά τη δεκαετία του 1760 η Μπάσσι και ο σύζυγός της συνεργάσθηκαν σε πειράματα ηλεκτρισμού, κάτι που προσέλκυσε τον αββά Νολέ και άλλους στην Μπολόνια για να μελετήσoυν τον ηλεκτρισμό.
Το 1776, σε ηλικία 65 ετών, η Μπάσσι διορίσθηκε στην έδρα της πειραματικής φυσικής από το Ινστιτούτο Επιστημών της Μπολόνια, με τον σύζυγό της ως βοηθό διδασκαλίας. Πέθανε στη Μπολόνια δύο χρόνια αργότερα, έχοντας σταδιοδρομήσει στη φυσική και ανοιξει μεγάλο δρόμο για την παρουσία γυναικών στους ακαδημαϊκούς κύκλους.
Μετά τον θάνατό της, ένα μαρμάρινο άγαλμά της τοποθετήθηκε στο Ινστιτούτο.
Η Μπάσσι εκλέχθηκε μέλος πολλών επιστημονικών ενώσεων και εταιρειών των γραμμάτων, καθώς ήταν γνώστρια της ελληνικής κλασικής, της γαλλικής και της ιταλικής λογοτεχνίας.

Ονομάσθηκαν προς τιμή της
Ο κρατήρας Μπάσσι στον πλανήτη Αφροδίτη
Το κλασικό λύκειο και η οδός Μπάσσι στην Μπολόνια.

Τα έργα της

Οι μοναδικές εργασίες της Μπάσσι που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής της είναι οι εξής:
Miscellanea (1732) - ψηφιακή έκδοση (2003) του Διεθνούς Κέντρου Ιστορίας της Επιστήμης και των Πανεπιστημίων (CIS) του Πανεπιστημίου της Μπολόνια
De aeris compression (1745)
De problemate quodam hydrometrico and de problemate quodam mechanico (1757)
De immixto fluidis aere (1792)



ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.

Aroma Tea-Herbs
#ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ..

-Η πιο αξιοσημείωτη θεραπευτική αρετή του φασκόμηλου είναι ότι παρεμποδίζει την εφίδρωση (η δράση αυτή αρχίζει 2 ώρες μετά την πρόσληψη του ποτού και μπορεί να κρατήσει πολλές μέρες).
-Επίσης έχει αντιβιοτική, αντιμυκητική, αντισπασμωδική και υπογλυκαιμική δράση.
-Σταματά την παραγωγή γάλακτος, είναι αντιφυσητικό, σπασμολυτικό, τονωτικό, αντιδιαρροϊκό και έχει οιστρογόνο επίδραση.
-Ασκεί βλεννολυτική δράση (βήχας, ιγμορίτιδα).
-Σαν στυπτικό, διεγερτικό και τονωτικό, προκαλεί μια θερμότητα στο στομάχι, διευκολύνει τη χώνεψη, προκαλεί τη διούρηση, επιταχύνει την κυκλοφορία, ασκεί σημαντική επίδραση στον εγκέφαλο και σαν αντισπασμωδικό και κατευναστικό φάρμακο, μετριάζει τον ερεθισμό του νευρικού συστήματος.
-Είναι το ισχυρότερο προοιστρογονικό βότανο, χρήσιμο ως εκ τούτου, στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και δυσμηνόρροιας (εμμηναγωγό), ιδιαίτερα στις εφιδρώσεις.
-Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών, άφτρων, φαρυγγίτιδας και κατά της ουλίτιδας.
-Διεγείρει τα νεύρα, τα επινεφρίδια και το κυκλοφορικό σύστημα. Συνιστάται για κάθε μορφή ατονίας και αδυναμίας, νευρικής αδυναμίας, τρόμου, ίλιγγου και νευραλγιών.
-Δρα κατά του σακχάρου, των ρευματισμών, της ουρικής αρθρίτιδας και της διάρροιας.
-Το φασκόμηλο χάριν στη δράση των αντιοξειδωτικών έχει την ικανότητα να αποσβένει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον άνθρωπο από διάφορους μηχανισμούς και που είναι υπεύθυνες για πολλές χρόνιες παθήσεις.
-Τονώνει και αναζωογονεί τους κουρασμένους και πονεμένους μύες. Ανακουφίζει τις κράμπες.
-Το έλαιο ή τα αποξηραμένα φύλλα προστίθενται στο ζεστό νερό και γίνονται γαργάρα. Το συγκεκριμένο βότανο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και παρέχει ένα χαλαρωτικό αίσθημα στο λαιμό.
-Το φασκόμηλο (κυρίως το αιθέριο έλαιο) βελτιώνει τη μνήμη αλλά και τη διαδικασία επεξεργασίας πληροφοριών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Pharmacological Biochemical Behavior, διαπιστώθηκε πως άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, θα ήταν καλό να έχουν στη διατροφή τους το φασκόμηλο.
-Λέγεται ότι οξύνει τη διάνοια και ιδιαίτερα την οξυδέρκεια.
Άλλες χρήσεις

-Βοηθά στα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες, τρίβοντας με τα φρέσκα φύλλα του φασκόμηλου, το ερεθισμένο σημείο.
-Είναι ευεργετικό για τα μαλλιά, αν το χρησιμοποιούμε στο ξέβγαλμα.
-Στη μαγειρική χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό διαφόρων ζωμών, φαγητών και του ξιδιού ενώ θεωρείται και μελισσοτροφικό φυτό παρέχοντας μέλι εκλεκτής ποιότητας.
-Το ποδόλουτρο με έγχυμα φασκόμηλου δροσίζει και ασκεί αποσμητική δράση.
-Βελτιώνει το χρώμα των σκούρων και γκρίζων μαλλιών. Τονώνει και δίνει λάμψη στα ξηρά και ευαίσθητα μαλλιά.
-Είναι στυπτικό, σαν μάσκα στο πρόσωπο.
-Ως καλλυντικό συνιστάται για λιπαρά δέρματα, ως μάσκα για βαθύ καθαρισμό του προσώπου και ως ατμόλουτρο.
-Η αντιοξειδωτική δράση του, το κάνει χρήσιμο στη βιομηχανία τροφίμων αφού είναι συντηρητικό και αντικαθιστά τα συνθετικά συντηρητικά, στις βιομηχανίες παραγωγής και συσκευασίας προϊόντων τυριών, λαχανικών, επεξεργασμένων τροφών και αναψυκτικών.
-Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία.
-Η γεύση του είναι αρκετά πιπεράτη και ταιριάζει πολύ με λιπαρά κρεατικά και τυριά. Επίσης ταιριάζει με ψάρια και θαλασσινά.
Παρασκευή – δοσολογία
Έγχυμα

Ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κ.γ φύλλα και αφήστε το για 10 λεπτά και μετά, σουρώνετε. Πίνετε τρεις φορές την ημέρα.
Βάμμα

2-4 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.
Πλύσεις του στόματος

Ρίξτε 2 κ.γ φύλλα σε ½ λίτρο νερό, βράστε το και κατόπιν, κατεβάστε το από τη φωτιά και αφήστε το σκεπασμένο για 15 λεπτά. Κάντε βαθιές γαργάρες με το ζεστό ρόφημα επί 5-10 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα.
Έμβρεγμα

Βάζουμε 80 γρ. φύλλα μέσα σε 1000 γρ. κρασί Σάμου και τα αφήνουμε να μουσκέψουν για 8 μέρες. Παίρνουμε καθημερινά 1-3 κ.σ μετά το φαγητό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις