Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Καλαμαράκια του κουτιού με κρασί

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Αν και το οικονομικός ελέγχεται πια, πρόκειται για ένα νόστιμο νηστίσιμο μεζέ με μια πεντανόστιμη σάλτσα!

cretangastronomy.gr
Η σημερινή ανάρτηση προέκυψε εξ ανάγκης. Γρίπη, αδυναμία, Τετάρτη (δεν θέλω να φάνε κρέας ούτε οι μη νηστεύοντες),διάφορες ελλείψεις στο σπίτι (5 μέρες είμαι μέσα!). Όλων τούτων ο συνδυασμός  οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε γρήγορα φαγητά…
Εν τούτοις, το μεζεδάκι έρχεται από το παρελθόν και πρέπει να υπάρχει στο blog. Δεν ξέρω (και θα ήταν ενδιαφέρον να μας πουν οι εκτός Κρήτης φίλοι) αν φτιάχνουν έτσι τα καλαμαράκια του κουτιού στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά οι κρητικοί σίγουρα θα έχουν στη μνήμη τους το σημερινό  σαρακοστιανό πιάτο. Οι δικοί μου γονείς μάλλον τα  θεωρούσαν ανθυγιεινά λόγω κονσέρβας και δεν μας άφηναν να φάμε πολλά  όταν είμαστε μικρά. Έτσι ακόμη και τώρα τα έχω στο μυαλό μου κάπως σαν το «βρώμικο» σαρακοστιανό που όμως το απολαμβάνω (όχι βέβαια όταν έχω πυρετό…).

Υπήρχε μάλιστα εμφανής προτίμηση σε συγκεκριμένη  μάρκα «του κουτιού» και σε καλαμαράκια συγκεκριμένης καταγωγής. Για τις άλλες μάρκες λέγανε διάφορα:πως ήταν μεγάλα τα καλαμάρια, πως ήταν πιο πολύ το ζουμί παρά το μεζέ, πως μέχρι και κόκκους άμμους περιείχαν! Για τη μάρκα, που ήταν βέβαια και ως εκ τούτων  πιο τσουχτερή από τις υπόλοιπες, δεν θα πω μη θεωρηθεί και διαφήμιση , η καταγωγή τους όμως ήταν υπερατλαντική , και δη καλιφορνέζικη.
 Μέσα λοιπόν στις σαρακοστιανές προμήθειες (ταραμάδες, λουμπούνια, χαλβάδες, κλπ), απαραίτητα θεωρούνταν και 2-3 κουτιά καλαμαράκια, σε εποχές που κατεψυγμένα θαλασσινά δεν υπήρχαν και τα φρέσκα παραήταν …δυσπρόσιτα λόγω τιμής ή/και  λόγω απόστασης από τα παράλια.

Η συνήθεια έχει παραμείνει  κι έτσι σχεδόν πάντα έχω στο ντουλάπι μου αυτήν την εποχή καλαμαράκια Καλιφόρνιας,καλαμαράκια  του κουτιού.Με μια σαλάτα και μια τηγανητή πατάτα φτιάχνω ένα γρήγορο γεύμα, αλλά και ένα πεντανόστιμο νηστίσιμο μεζέ που συμπληρώνει οποιοδήποτε σαρακοστιανό τραπέζι και συνοδεύεται ωραία ή με  κρασάκι ή με ουζάκι ή φυσικά(!) με ρακή.
Υλικά:
1 κουτί καλαμαράκια
1/4 -1/3  της κούπας ελαιόλαδο
1/2  της κούπας κρασί
Επί το έργον:

Ανοίγουμε το κουτί με τα καλαμαράκια και τα αδειάζουμε σε τηγάνι. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί το μισό περίπου από το ζουμί τους.

Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μείνουν με το λαδάκι και ελάχιστο υγρό .









Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια δυο βράσεις ακόμη. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι, με πράσινη σαλάτα και τηγανητές πατάτες.
Η σαλτσούλα είναι ακόμη καλύτερη κι από το μεζέ…

Παρατηρήσεις:
1)Το σβήσιμο μπορεί να γίνει και με λεμόνι. Και στις δύο περιπτώσεις η σαλτσούλα είναι πεντανόστιμη.Αλάτι δεν χρειάζεται για τα δικά μου γούστα γιατί το ζουμάκι τους είναι μάλλον άλμη.
2)Τα καλαμαράκια του κουτιού τρώγονται και χωρίς μαγείρεμα, αλλά έτσι είναι πολύ διαφορετικά.
3)Τη Μεγάλη Παρασκευή τα φτιάχνουμε μαζί με την κλασική αλάδωτη ντοματόσουπα  αλλά παραλείπουμε το λάδι. Και πάλι είναι νοστιμότερα έτσι, παρά αμαγείρευτα.

Τηγανίτες βρώμης

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.



https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/1931028213660618?__tn__=-R
Τηγανίτες βρώμης με Flair Cottage Cheese και χειροποίητη μαρμελάδα μύρτιλο με στέβια. 
Δες τη συνταγή αναλυτικά εδώ: https://bit.ly/2PjgNfS

Pizza carbonara με κρέμα γάλακτος

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.
31.991 προβολές
Pizza καρμπονάρα με Κρέμα Γάλακτος ΦΑΓΕ και χειροποίητη ζύμη. Δες τη συνταγή αναλυτικά εδώ: https://bit.ly/2JwiJzz

μηλόπιτα

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.

https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/1931034923659947?__tn__=-R
Chefclub
2 idées de tartes aux pommes extraordinaires !
- La tarte aux pommes méli-mélo
- La tarte aux pommes fossiles

2 εξαιρετικές ιδέες για μηλόπιτα!
- Γνώσεων μηλόπιτα
- Ορυκτά μηλόπιτα

+Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
 
 
 
 

 
Ευτυχία Ψαλιδακη
Εορτάζοντες Την 1ην Δεκεμβρίου 2018
+Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων
++++++++++++++++++++++++++++++++++
Βίος Αγίου
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 1 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Ιερά Λείψανα: Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.

Άγιοι που εορτάζουν: Αγιος Φιλαρετος Ο Ελεημων (; - 792)
Θνῄσκει ὁ πᾶσαν ἀρετὴν φερωνύμως,
Πάτερ φιλήσας, τόν γε μὴν οἶκτον πλέον.

Βιογραφία
Ο Άγιος Φιλάρετος ήταν υπόδειγμα κάθε αρετής και ιδιαίτερα της αγαθοεργίας. Έζησε στους χρόνους του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου και της μητέρας αυτού Ειρήνης της Αττικής (780 - 797 μ.Χ.). Γεννήθηκε στο χωριό Αμνία (ή Αμνεία) της Γάγγρας (Παφλαγονία) από ευσεβείς γονείς, τον Γεώργιο και την Άννα. Παντρεύτηκε την Θεοσεβώ και απόκτησε τρία παιδιά. Ένα γιο, τον Ιωάννη, και δύο κόρες, που την πρώτη έλεγαν Υπατία και τη δεύτερη Ευανθία. Ο Φιλάρετος ήταν γεωργός και από τα εισοδήματα του, πλουσιοπάροχα μοίραζε ελεημοσύνη στους φτωχούς. Πεινασμένο έβρισκε; τον χόρταινε. Γυμνό; τον έντυνε. Χήρα και ορφανό; βοηθούσε και παρηγορούσε.

Αλλά ο Θεός επέτρεψε και ο Φιλάρετος κάποτε κατάντησε πολύ φτωχός. Τα κτήματα του τα άρπαξαν οι γείτονες του και το βίος του διασκορπίστηκε .Όλα αυτά τα υπέμεινε χωρίς ποτέ να λυπηθεί ή να βλαστημήσει ή να αγανακτήσει. Στο τέλος του έμειναν μόνο τα μελίσσια του, 250 κυψέλες, δυνατές και παραγωγικές. Και όταν ερχόταν προς αυτόν κάποιος φτωχός, μη έχοντας τι άλλο να του δώσει, τον έπαιρνε, πήγαινε στα μελίσσια, τρυγούσε μια κυψέλη και έδινε το μέλι στο φτωχό για να χορτάσει. Με τον τρόπο αυτό είτε ήταν καιρός για να τρυγήσει είτε δεν ήταν, εξάλειψε όλα τα μελίσσια του.
Ο Θεός που είδε την ασυναγώνιστη πίστη του οικονόμησε με την πρόνοια Του, ώστε ο Κωνσταντίνος ο γιος της βασίλισσας Ειρήνης, να πάρει για γυναίκα του την εγγονή του Αγίου, Μαρία, επειδή ήταν πολύ ωραία στην ψυχή και στο σώμα. Τους γάμους τέλεσε ο Άγιος Ταράσιος (βλέπε 25 Φεβρουαρίου) τον Νοέμβριο του 788 μ.Χ., ο οποίος ήταν τότε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Τον δε Φιλάρετο, ο Αυτοκράτορας τον τίμησε με το αξίωμα του υπάτου (έπαρχος). Έτσι έγινε κάτοχος πολλού πλούτου, που τον διαμοίραζε ακόμα πιο άφθονα στους φτωχούς.
Λίγο πριν πεθάνει, κάλεσε τους συγγενείς του και είπε τα εξής: «Παιδιά μου, μη ξεχνάτε ποτέ τη φιλοξενία, μη επιθυμείτε τα ξένα πράγματα, μη λείπετε ποτέ από τις ακολουθίες και λειτουργίες της Εκκλησίας, και γενικά όπως έζησα εγώ έτσι να ζείτε και εσείς». Και αυτά αφού είπε, ξεψύχησε με τη φράση: «γενηθήτω τὸ θέλημά σου».
Ο Άγιος Φιλάρετος είναι ο προστάτης της Μελισσοκομίας.
Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα)
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως περιουσίᾳ, διεσκόρπισας τοῖς δεομένοις τὸν προσιόντα σοι πλοῦτον, Φιλάρετε· καὶ εὐσπλαχνίᾳ κοσμήσας τὸν βίον σου, τὸν χορηγὸν τοῦ ἐλέους ἐδόξασας· Ὃν ἱκέτευε δοθῆναι τοῖς εὐφημοῦσι σε ῥανίδα οἰκτιρμῶν καὶ θεῖον ἔλεος.

Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Τοῦ Ἰὼβ κτησάμενος, ἐν πειρασμοῖς τὴν ἀνδρείαν, τοῖς πτωχοῖς διένειμας, ὡς συμπαθὴς τὸν σὸν πλοῦτον· ὤφθης γὰρ, τῆς εὐσπλαγχνίας ἔμψυχος βρύσις, νάμασι, τῶν θείων τρόπων σου ἱλαρύνων, τοὺς ἐκ πόθου σοι βοῶντας· χαίροις θεράπον Χριστοῦ Φιλάρετε.

Μεγαλυνάριον
Χαίροις τῶν πενήτων ὁ προμηθεύς, καὶ τῶν δυστυχούντων, ἀντιλήπτωρ καὶ βοηθός· χαίροις ὁ ἐν οἴκτῳ, τὸν Λόγον θεραπεύσας, Φιλάρετε τρισμάκαρ, Δικαίων σύσκηνε.
Άγιε Του Θεού Φιλάρετε πρέσβευε τώ έλεήμονη Θεό ίνα πταισματων άφεση παράσχει τας ψυχάς ήμων.

υπέροχο πανεύκολο γλυκό

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.

https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/1932053120224794?__tn__=-R
Live kitchen
Σε αυτό το βίντεο φτιάξαμε ένα υπέροχο πανεύκολο γλυκό που μπορείτε να το φτιάξετε για κάθε είδους περίσταση!!!Ένα γλυκό που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!!!
Μπορείτε να βάλετε ότι χυμό φρούτο θέλετε!!! Αν μας βρήκατε τώρα μπορείτε να κάνετε και εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube Live Kitchen για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεό μας

Σχεδόν τα πάντα για το σπίτι σας : http://mikk.ro/BbDH Panagiotis Papadakis

λαχταριστό σουφλέ με ψωμί του τοστ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Το πιο γρήγορο φαγητό φούρνου που μπορείς να φτιάξεις
 
womantoc.gr
 

Yλικά (για 12 μερίδες)

400 γρ. κίτρινα τυριά, τριμμένα (τουλάχιστον 2 διαφορετικά, π.χ ένταμ, γκούντα, ρεγκάτο, κασέρι)
4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)  
1 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο (προσοχή να μην κάψει), για άλειμμα
1 μεγάλο πακέτο ψωμί του τοστ (περίπου 20 φέτες), καλύτερα μπαγιάτικο και χωρίς κόρα
250 γρ. ζαμπόν της αρεσκείας μας, ψιλοκομμένο
4 αυγά
2 φλιτζ. γάλα
1 τσιμπιά αλάτι
ελάχιστο μοσχοκάρυδο, τριμμένο (προαιρετικά)

Διαδικασία
Ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη 2 κουταλιές από τα τυριά και 2 κουταλιές από τη γαλέτα. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ περίπου 38x28 εκ. και το πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα.

Απλώνουμε στον πάτο τις φέτες του τοστ, τη μία δίπλα στην άλλη στριμωχτά, ώστε να μην μένει καθόλου κενό στο πυρέξ.

Ρίχνουμε από πάνω τη μισή ποσότητα τυριού και όλο το ζαμπόν. Στρώνουμε δεύτερη σειρά με φέτες του τοστ. Και ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και, αν θέλουμε, το μοσχοκάρυδο. Περιχύνουμε το σουφλέ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Μετά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στον αέρα.

Πασπαλίζουμε το σουφλέ με το μείγμα τυρί-γαλέτα, που έχουμε κρατήσει από την αρχή στην άκρη. Και το ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Μυστικό
Προσθέτουμε, αν θέλουμε, μανιτάρια σε λεπτές φέτες, πιπεριές, λουκάνικα ή ό,τι αλλαντικό έχουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

https://www.youtube.com/watch?v=HKHC7GEa4i4

ντοκιμαντέρ για το τραμ περάματος

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.

https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/1932062603557179?__tn__=-R
E-Perama.gr
Καταπληκτικό ντοκιμαντέρ για το τραμ περάματος του κυρίου Παναγιώτη Χovδρόπoυλoυ (raιltν) http://www.railtv.gr/perama.html

Δημοφιλείς αναρτήσεις