Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Αν και το οικονομικός ελέγχεται πια, πρόκειται για ένα νόστιμο νηστίσιμο μεζέ με μια πεντανόστιμη σάλτσα!
cretangastronomy.gr
Η σημερινή ανάρτηση
προέκυψε εξ ανάγκης. Γρίπη, αδυναμία, Τετάρτη (δεν θέλω να φάνε κρέας
ούτε οι μη νηστεύοντες),διάφορες ελλείψεις στο σπίτι (5 μέρες είμαι
μέσα!). Όλων τούτων ο συνδυασμός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε
γρήγορα φαγητά…
Μέσα λοιπόν στις σαρακοστιανές προμήθειες (ταραμάδες, λουμπούνια, χαλβάδες, κλπ), απαραίτητα θεωρούνταν και 2-3 κουτιά καλαμαράκια, σε εποχές που κατεψυγμένα θαλασσινά δεν υπήρχαν και τα φρέσκα παραήταν …δυσπρόσιτα λόγω τιμής ή/και λόγω απόστασης από τα παράλια.
Η συνήθεια έχει παραμείνει κι έτσι σχεδόν πάντα έχω στο ντουλάπι μου αυτήν την εποχή καλαμαράκια Καλιφόρνιας,καλαμαράκια του κουτιού.Με μια σαλάτα και μια τηγανητή πατάτα φτιάχνω ένα γρήγορο γεύμα, αλλά και ένα πεντανόστιμο νηστίσιμο μεζέ που συμπληρώνει οποιοδήποτε σαρακοστιανό τραπέζι και συνοδεύεται ωραία ή με κρασάκι ή με ουζάκι ή φυσικά(!) με ρακή.
Υλικά:
1 κουτί καλαμαράκια
1/4 -1/3 της κούπας ελαιόλαδο
1/2 της κούπας κρασί
Επί το έργον:
Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μείνουν με το λαδάκι και ελάχιστο υγρό .
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια δυο βράσεις ακόμη. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι, με πράσινη σαλάτα και τηγανητές πατάτες.
Η σαλτσούλα είναι ακόμη καλύτερη κι από το μεζέ…
Παρατηρήσεις:
1)Το σβήσιμο μπορεί
να γίνει και με λεμόνι. Και στις δύο περιπτώσεις η σαλτσούλα είναι
πεντανόστιμη.Αλάτι δεν χρειάζεται για τα δικά μου γούστα γιατί το
ζουμάκι τους είναι μάλλον άλμη.
2)Τα καλαμαράκια του κουτιού τρώγονται και χωρίς μαγείρεμα, αλλά έτσι είναι πολύ διαφορετικά.
3)Τη Μεγάλη
Παρασκευή τα φτιάχνουμε μαζί με την κλασική αλάδωτη ντοματόσουπα αλλά
παραλείπουμε το λάδι. Και πάλι είναι νοστιμότερα έτσι, παρά αμαγείρευτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου