Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙ Η ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
 
Άρωμα Τσάι
ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙ Η ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Εν αρχή ην η όσφρηση. Μπορεί να φαίνεται απίστευτο αλλά η όσφρηση είναι απαραίτητη για να επέλθει οποιοδήποτε θεραπευτικό αποτέλεσμα.
"Έχουμε μια ιδέα για το πώς οι μυρωδιές μάς έλκουν ή μάς απωθούν ανάλογα με το τι αναμνήσεις μας ξυπνούν, αλλά δεν έχουμε ιδέα για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας, όταν ένα άρωμα ερεθίσει το νευρικό αυτό το σύστημα, που ελέγχει τα συναισθήματα, τη μνήμη, τις ορμόνες, την ευχαρίστηση, τον χρόνιο πόνο, τους εθισμούς" εξηγεί η κα Παλόγλου, επικαλούμενη επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες ότι η όσφρηση μας ξυπνά συναισθήματα και αναμνήσεις, συνδεδεμένες με τη μυρωδιά πριν ακόμη την αναγνωρίσουμε.
Καθώς εισπνέουμε και αντιλαμβανόμαστε τα αιθέρια έλαια, εισπνέουμε τα αρωματικά τους μόρια. Αυτά "κολλάνε" στο πίσω μέρος της μύτης και διεγείρουν τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου μας, ερεθίζοντας το πολύπλοκο και θαυματουργό μεταιχμιακό μας σύστημα. Το «παλαιό μυαλό», όπως το αποκαλούν, καθώς συνδέει την εξελιγμένη, πολιτισμένη συμπεριφορά μας, με τα πρωτόγονα ένστικτα και με το λεγόμενο «Fight or Flight», την ενστικτώδη αντίδρασή μας σε περίπτωση κινδύνου, που κωδικοποιείται ως «Μάχη ή φυγή».

Έτσι, εάν μυρίσουμε ένα ευχάριστο άρωμα, αισθανόμαστε στο σώμα μας μια ανακούφιση και ευφορία από την απελευθέρωση των ενδορφινών και της εγκεφαλίνης, ενώ το μεταιχμιακό μας σύστημα επαναφέρει παλιές, γλυκιές, ίσως και ξεχασμένες αναμνήσεις. Εάν η αίσθηση μάς είναι δυσάρεστη ή την αποστρεφόμαστε, τότε ίσως υπάρχει ένα κρυμμένο μήνυμα για μας, μία καταγεγραμμένη αρνητική εμπειρία, την οποία έχουμε απωθήσει και ίσως θα έπρεπε να εξερευνήσουμε και να φέρουμε στο φως. Μπορεί να βοηθηθούμε να ξεπεράσουμε κάποιον φόβο μας ή κάποια άσχημα συναισθήματα - σε κάθε περίπτωση, κάθε ευκαιρία για «βουτιά» στο ασυνείδητο είναι μία χρήσιμη εμπειρία.
Επιπλέον, η διάλυση αιθερίων ελαίων σε κάποιο αντιγηραντικό φυτικό λάδι και η συχνή εφαρμογή τους σε πρόσωπο και σώμα μπορεί να μεταμορφώσει κυριολεκτικά το δέρμα μας, αρκεί να γίνεται τακτικά και με σωστή καθοδήγηση. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, είναι βασικό να γνωρίζουμε ακριβώς τη σύσταση των ελαίων ή των έτοιμων μειγμάτων που υπάρχουν στο εμπόριο και να μην ξεχνάμε πως ό,τι είναι φυσικό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι και τοξικό. Μεγάλη σημασία θα πρέπει να δίνεται στην ετικέτα του προϊόντος η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερείς και ακριβείς πληροφορίες για τα συστατικά του.
Πώς χρησιμοποιούνται τα αιθέρια έλαια
Εάν θέλουμε να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες ενός ελαίου, χωρίς να έχουμε δερματική επαφή, ο καλύτερος τρόπος είναι η ψυχρή διάχυση, με ειδικές συσκευές. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε ένα σπρέι με οινόπνευμα ή αποσταγμένο νερό και αιθέρια έλαια της επιλογής μας. Φυσικά μπορούμε απλώς να το εισπνεύσουμε, θα πρέπει, όμως, να προσέξουμε να μην ερεθίσουμε το δέρμα γύρω από τη μύτη ή τον βλεννογόνο. Αποφεύγουμε να κάψουμε το αιθέριο έλαιο και να καταστρέψουμε ή να αλλοιώσουμε μέρος της σύστασής του.

Άλλος τρόπος είναι η διάλυσή του σε κάποιο φυτικό έλαιο και η επάλειψη στο πρόσωπο ή το σώμα, με μασάζ ή χωρίς. Κάποια έλαια μπορούν να καταναλωθούν εσωτερικά, κάποια μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιάλυτα. Η γνώμη ενός ειδικού σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη. Ο κοινός τόπος είναι ότι η λεβάντα και το τεϊόδεντρο είναι ασφαλή για απευθείας δερματική χρήση. Για ένα αρωματικό μπάνιο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη, ότι, καθώς δεν είναι υδατοδιαλυτά, καλό θα ήταν να ρίξουμε γάλα στο νερό, για να αποφύγουμε τυχόν ερεθισμούς.
Τέλος μπορούμε να φτιάξουμε ένα υπέροχο άρωμα, που δεν “μπουκώνει”, δεν καλύπτει τη δική μας προσωπική μυρωδιά, το “στίγμα” μας, αλλά το “ντύνει” και το αναδεικνύει.

Ολιστική θεραπεία
Η αρωματοθεραπεία είναι ολιστική θεραπεία του σώματος, του μυαλού και του πνεύματος. Επιδρά στο κομμάτι μας εκείνο που μας κάνει μοναδικούς και καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας. Γιατί, όπως τα πέταλα των λουλουδιών, έτσι όλοι οι άνθρωποι «ανοίγουμε» και «κλείνουμε», ανάλογα με τη διάθεση και τα συναισθήματά μας. Είμαστε, λοιπόν, σε συνέργεια με τα αιθέρια έλαια, γιατί ουσιαστικά είμαστε μέρος του ίδιου όλου, μέρος της ίδιας της ζωής.
"Να ανοίγεις ένα μικροσκοπικό μπουκαλάκι κι από μέσα να αναδίδεται ένας μικρός παράδεισος από ένα ή περισσότερα αρώματα και να σε πλημμυρίζουν εικόνες από λουλούδια, φρούτα, βότανα... Να γεμίζεις αναμνήσεις, από ταξίδια, από λιβάδια, δάση και περιβόλια και ταυτόχρονα να ξέρεις ότι κρατάς ένα μικρό θαύμα της φύσης. Τόσο όμορφη αίσθηση! Τόσο δεμένη με το σώμα, την καρδιά και το νου... Δεμένη με τη φύση μας και την καταγωγή μας. Με τρυφερότητα κι αγάπη. Αυτό είναι το πρώτο που σου προσφέρει η αρωματοθεραπεία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις