Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Γιαούρτι ή-Υγιείαρτος των Αρχαίων Ελλήνων

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
proionta-tis-fisis.com
 

Γιαούρτι ή-Υγιείαρτος των Αρχαίων Ελλήνων-29 λόγοι για να το τρως

Το γιαούρτι είναι ένα σημαντικό γαλακτοκομικό προϊόν της χώρας μας. Εύπεπτη, ελαφριά και θρεπτική τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες.
Ένα φυσικό αντιβιοτικό για μακροζωία
Το γιαούρτι, τροφή εκπληκτικά ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα, βελτιώνει την υγεία και χαρίζει μακροζωία, όταν καταναλώνεται τακτικά.

Η ιστορία του γιαουρτιού:

Χωρίς αμφιβολία, το γιαούρτι, υπήρχε πολλά χρόνια πριν οι άνθρωποι γράψουν γι’ αυτό. Είναι πολύ πιθανό ότι η ανακάλυψη του έγινε τυχαία. Γενικά πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή, κάπου στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας, ή ίσως στη γειτονική Περσία.
Περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιο των Ελλήνων από τους αρχαίους χρόνους, γιατί το θεωρούσαν τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό το ονόμαζαν και υγιείαρτο. Οι εκπληκτικές αυτές ιδιότητες ανακαλύφθηκαν ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από το Ρώσο Νομπελίστα επιστήμονα, φυσιολογίας και ιατρικής, Dr Elias Metchinikoff.
Ο γιατρός-βακτηριολόγος Μέτσινκοφ ανακάλυψε ότι τα λιπαρά του γάλακτος γίνονται πιο εύπεπτα εξουδετερώνοντας τα παθογόνα μικρόβια του γαστρεντερικού σωλήνα και μελέτησε τη συσχέτιση με τα πρώιμα γηρατειά στους ανθρώπους. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν, ότι η μακροβιότητα του ανθρώπου οφείλονται στο γιαούρτι.

Είναι τρόφιμο πολύ Θρεπτικό και πολύ Εύπεπτο, γι’ αυτό ονομάζεται και θαυματουργό!!!

Στην αγορά το βρίσκουμε σε πολλούς τύπους, όμως όταν λέμε γιαούρτι εννοούμε το παραδοσιακό. Το γιαούρτι φτιάχνεται από γάλα φρέσκο, κυρίως αγελαδινό (παλιότερα χρησιμοποιούνταν το πρόβειο γάλα), στο οποίο έχουν προσθέσει ειδικές καλλιέργειες που το πήζουν, ζυμώνεται δε με τη βοήθεια δύο βακτηρίων, του βακίλου του γάλακτος (λακτομπάκιλους μπουλκάρικους) και του στρεπτόκοκκου (στρεπτόκοκκους τερμόφυλους).
Δηλαδή, μέσω της δράσης των βακτηρίων αυτών και κάτω από ορισμένες συνθήκες, το γάλα, που νωρίτερα παστεριώθηκε, μετατρέπεται σε ένα άλλο προϊόν, που έχει παχύρρευστη υφή και χαρακτηριστική υπόξινη γεύση.
Η ένδειξη «ζωντανό» σημαίνει ότι εκτός από την παστερίωση του γάλακτος δεν ακολουθήθηκε άλλη παστερίωσης στο τελικό προϊόν, το οποίο διατηρεί όλα τα γαλακτικά του ένζυμα ζωντανά, μπορεί δε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γιαουρτιού στο σπίτι (σαν μαγιά).
Το πραγματικό γιαούρτι πρέπει να αναγράφει στην ετικέτα «ζωντανό» ή με «ζωντανά γαλακτικά ένζυμα» ή να γράφει την επιστημονική τους ονομασία.
Το νόστιμο αυτό γαλακτοκομικό προϊόν που φημίζεται για τα θρεπτικά συστατικά του, είναι ένα από τα πιο εύχρηστα υλικά της ελληνικής κουζίνας. Τα διαδεδομένα πιάτα με γιαούρτι, όπως το τζατζίκι και το γιαούρτι με μέλι και καρύδια διαδέχονται νέες προτάσεις για το καθημερινό τραπέζι, αλλά και τους επαγγελματίες εστιάτορες.

Θρεπτικά συστατικά:

Το γιαούρτι περιέχει όλα τα συστατικά του γάλακτος και σχετικά λίγες θερμίδες. Επειδή είναι συμπυκνωμένο περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και ασβέστιο. Πιο αναλυτικά το γιαούρτι περιέχει:¨
Πρωτεΐνες: Είναι πλούσια πηγή Πρωτεϊνών μεγάλης βιολογικής αξίας.¨
Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία: Αποτελεί πλούσια πηγή Ασβεστίου και, Μαγνησίου, Καλίου, Φωσφόρου. Το ασβέστιο είναι περισσότερο (γιατί και τα υπόλοιπα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή). Επίσης περιέχει μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου.
¨ Βιταμίνες: Περιέχει βιταμίνες, όπως Βιταμίνη Β12 και Β2. Περιέχει δε και αρκετή ποσότητα βιταμινών Α και D. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνονται με την επίδραση των βακτηριδίων και έτσι, η σχέση με το γάλα, διευκολύνει την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου.
¨ Υδατάνθρακες: Το γιαούρτι περιέχει μόνο λίγους Υδατάνθρακες.¨ Γαλακτικό οξύ: Η λακτόζη του γάλακτος με το ξίνισμα μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ γι’ αυτό τα άτομα, που έχουν δυσανεξία στο γάλα έχουν τη δυνατότητα να τρώνε γιαούρτι. Το γαλακτικό οξύ που περιέχει έχει αντισηπτικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών.¨
Ζωντανούς μικροοργανισμούς: Περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς (οι οποίοι προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος), η επίδραση των οποίων είναι σημαντική, γιατί: βελτιώνουν τις γαστρικές εκκρίσεις, ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, εμποδίζουν την απορρόφηση τοξινών, παράγουν ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες όπως τη φυματίωση.
Δείτε: Σημασία, μορφές προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν

Θεραπευτικές Ιδιότητες:

Γιαούρτι το απαραίτητο και θαυματουργό. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά το γιαούρτι πρέπει να βρίσκεται στο καθημερινό τραπέζι όλων μας, αφού συμβάλλει στη διατήρηση της καλής μας υγείας.
Εκτός της μεγάλης του Θρεπτικής αξίας είναι τρόφιμο και με Θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλες τις φάσεις της ζωής μας. Η πλούσια διατροφική αξία του γιαουρτιού το καθιστά σαν την απαραίτητη, αναντικατάστατη, καθημερινή τροφή που συνδυάζει απόλυτα το τερπνό με το ωφέλιμο.

Η αξία του είναι ανεκτίμητη γιατί:

1 Τονώνει την κινητικότητα του εντέρου και γενικά δρα ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα.

Ανακουφίζει τα αέρια, τον πόνο των εντέρων, τη δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων και καταστέλλει τις μολύνσεις, όπως το Ε. coli. Βοηθά στην πρόληψη της προσβολής των ταξιδιωτών από τα ξένα μικρόβια.
Περιέχει προσταγλανδίνες που προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθιστικές ουσίες, όπως το αλκοόλ και ο καπνός, ενώ μειώνει τη συχνότητα του έλκους στομάχου. Η οξίνιση και τα ένζυμα του γιαουρτιού διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των συστατικών. Διευκολύνει την πέψη, σε άτομα που έχουν δυσκολία απορρόφησης ασβεστίου.
Δείτε ακόμη: Έντερο: ο “βασιλιάς” των οργάνων!
Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης (460-370 π.κ.χ.)

2 Επίσης, προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και την κυστίτιδα.

Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά φρέσκο χυμό φρούτων, τρώνε γιαούρτι και τυρί συχνά διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος 

3 Είναι τροφή που αφομοιώνεται εύκολα.

Το γάλα χρειάζεται 4 ώρες για να χωνευτεί ενώ το γιαούρτι μόνο 1 ώρα, στο γιαούρτι δε γίνονται αρκετές ζυμώσεις, με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται κατά 93% από το έντερο πολύ πιο εύκολα από το γάλα.

4 Σκοτώνει διάφορους επιβλαβείς μικροοργανισμούς του εντέρου.

Τα πολυάριθμα ζωντανά και ενεργά βακτήρια (γαλακτοβάκιλους) ασκούν θετική δράση στη μικρό-χλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων. Ισοδυναμεί με ένα φυσικό αντιβιοτικό. Οι δυο μικροοργανισμοί, οι οποίοι καταλύουν τη ζύμωση της λακτόζης και είναι οι Lactobacillusbulgaricus και Streprococcus thermophilis
Όταν φτάσουν στο έντερο, αποκαθιστούν τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα και καταπολεμούν τον υπερπληθυσμό των βλαβερών βακτηρίων, που μπορεί να οφείλεται σε κακή διατροφή, την εξάντληση ή τη χρήση αντιβιοτικών.
Δείτε: ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ-Τα βακτηρίδια πού είναι υπέρ της ζωής!

5 Καταπολεμά τις διάρροιες, που προέρχονται από λοιμώξεις του γαστρεντερικού σωλήνα, γιατί οι βάκιλοι του, εξουδετερώνουν τα μικρόβια που τις προκαλούν.
Δείτε: Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το

6 Καταπολεμά την χρόνια δυσκοιλιότητα, γιατί η υφή του είναι μαλακή και υδαρή ώστε να ενθαρρύνει τις συσπάσεις ενός «τεμπέλικου» εντέρου και οι βάκιλοί του εξυγιαίνουν τη χλωρίδα του εντέρου, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συγκεντρώνονται.
Δείτε: Βότανα και τροφές για την σωστή λειτουργία του εντέρου, κατά της δυσκοιλιότητας!

7 Βοηθάει στην αναγέννηση της χλωρίδας του παχέος εντέρου, σε περιπτώσεις θεραπείας με αντιβιοτικά.

Είναι απαραίτητη η κατανάλωσή του σε περιπτώσεις θεραπείας με αντιβιοτικά ή ακτινοβολίες, για να καταστρέψει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο εντερικό τους σύστημα, ενισχύοντας τους καλούς μικροοργανισμούς σε αυτό. Επιπλέον παράγει ουσίεςκαι φυσικά αντιβιοτικά, ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες, όπως η φυματίωση.
Είναι σε όλους γνωστή η συμβουλή των ιατρών να καταναλώνεται γιαούρτι μαζί με την λήψη αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου. Το γιαούρτι εφοδιάζει το έντερο με μικροοργανισμούς που διατηρούν την ισορροπία του και αναπληρώνουν τις καταστροφές που έχει υποστεί η χλωρίδα του.
Δείτε: Πως να αποκαταστήσετε την υγιή εντερική χλωρίδα, μετά την λήψη αντιβιοτικών.

8 Οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχει (προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος) ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Σε περιπτώσεις δε γαστρεντερίτιδας μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Δείτε: Γαστρεντερίτιδα: Τι είναι, συμπτώματα, πρόληψη, διατροφή, αντιμετώπιση

9 Είναι ιδανικό τρόφιμο για τα παιδιά που έχουν πρόβλημα με τη λακτόζη,

γιατί μπορούν να το φάνε άφοβα και να πάρουν από αυτό το ασβέστιο και τα υπόλοιπα απαραίτητα συστατικά. Όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη, που περιέχει το γάλα, το γιαούρτι αποτελεί την εναλλακτική λύση για τη λήψη του απαραίτητου ασβεστίου.
10 Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που περιέχει, ιδιαίτερα το ασβέστιο, και οι σχετικά λίγες θερμίδες του συμβάλλουν στην καταπολέμηση της Παχυσαρκίας και τη διατήρηση του κανονικού βάρους του σώματος:
Λόγω της ιδιότητας του ασβεστίου να οδηγεί σε αύξηση τη χρήση των λιπών από τα κύτταρα και τη μείωση σύνθεσης νέου λίπους (το χαμηλό ασβέστιο ευνοεί την ανάπτυξη περισσοτέρων και μεγαλύτερων λιπωδών κυττάρων) τα άτομα που χρησιμοποιούν το γιαούρτι σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά χάνουν μεγάλη ποσότητα λίπους από το σώμα τους.
Επίσης μειώνεται το κοιλιακό λίπος, που θεωρείται περισσότερο επικίνδυνο για την υγεία και χάνεται περισσότερος λιπώδης ιστός παρά μυϊκός ιστός. Αντίθετα, σε δίαιτες που λείπει το γιαούρτι χάνεται λίπος αλλά και μυϊκός ιστός.
Σε παιδιά και έφηβους που καταναλώνουν γάλα, τυρί και γιαούρτι (σε ποσότητα που συστήνεται για την ηλικία τους) το βάρος του σώματός τους είναι πιο συχνά φυσιολογικό σε σύγκριση με τους συνομιλήκους τους που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά.

11 Είναι αντί-χοληστερινικό, δηλαδή κατεβάζει την χοληστερίνη του αίματος.

Προστατεύει από τις καρδιοπάθειες αυξάνοντας την λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας και μειώνοντας την κακή χοληστερόλη.
Δείτε: Χοληστερίνη: Πότε είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης

12 Παρουσιάζει Αντικαρκινική δραστηριότητα.

Έρευνες έδειξαν ότι το ασβέστιο παίζει ρόλο στους μηχανισμούς γένεσης καρκίνου, ιδιαίτερα δε βρέθηκε πως μπορεί να μειώσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Ένα από τα βακτήρια του γιαουρτιού, το λακτομπάκιλους, αποδείχτηκε πως καταστέλλει την παραγωγή ένζυμων που ευνοούν τους όγκους στο παχύ έντερο.
Δείτε ακόμη: OΙ 22 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

13 Παράγει ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά, ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες, όπως η φυματίωση.
14 Προλαβαίνει τον εκφυλισμό του Συκωτιού.
Δείτε: Το συκώτι μας, μας εξομολογείται και μας συμβουλεύει…

15 Είναι ευεργετικό για τους ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από οινοπνευματώδη ποτά, γιατί προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου.
Δείτε: Καπνίζετε; Τουλάχιστον αποτοξινωθείτε!
Όλη η αλήθεια για το αλκοόλ και τις επιπτώσεις του

16 Έχει διαπιστωθεί ότι οι πρωτεΐνες του χωνεύονται πιο εύκολα.
Δείτε: Η σημασία της πρωτεΐνης για τον οργανισμό μας

17 Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικούς παράγοντες, που διασπούν τα ξένα οιστρογόνα- χημικές ουσίες (τοξικές ουσίες που συμπεριφέρονται σαν ορμόνες μέσα στον οργανισμό) και οι οποίοι είναι καρκινογόνοι.

18 Το ασβέστιο που περιέχει το γιαούρτι έχει μια ακόμη πολύτιμη ιδιότητα:

Προστατεύει την Ακοή, γιατί προφυλάγει τα μικρά οστά του αυτιού, που δρουν προστατευτικά στην συγκεκριμένη αίσθηση. Αν δηλαδή τον τελευταίο καιρό παρατηρήσατε ότι η ακοή σας μειώθηκε ελαφρά εφαρμόστε μια απλή οικιακή αγωγή που θα σας βοηθήσει:
Φάτε ένα γιαούρτι. Για να πάρετε τα 700 mg ασβεστίου που χρειάζεστε είναι αρκετό 1 ποτήρι γάλα, 1 γιαούρτι πλήρες και ένα κομμάτι τυρί (φέτα), ενώ στην εγκυμοσύνη αυξάνουμε την ποσότητα κατά 500mg.

19 Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας,

ενώ η ποιότητά τους είναι ανώτερη από αυτές του γάλακτος, η ποσότητά τους δε είναι αρκετά μεγαλύτερη (από την αντίστοιχη του γάλακτος) γιατί όλα τα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή.
Οι πρωτεΐνες αυτές χωνεύονται πιο εύκολα, γιατί είναι περισσότερο <τρωτές> στα ένζυμα της πέψης. Πράγματι στο γιαούρτι γίνονται αρκετές ζυμώσεις, με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται κατά 93% από το έντερο πολύ πιο εύκολα από ότι το γάλα.
Δείτε: Πέψη & Υγεία – Μέρος Β: Πρωτεΐνες & Λίπη.

20 Βοηθά αποφασιστικά στην ανάπτυξη και τη σωματική διάπλαση των παιδιών λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η περιεκτικότητα του σε ασβέστιο το καθιστά πολύτιμο για όλα τα παιδιά άνω των 7 μηνών, τις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, για όσους αντιμετωπίζουν (ή θέλουν να προλάβουν) προβλήματα.

21 Λόγω του γαλακτικού οξέος που περιέχει παρουσιάζει αντισηπτικές ιδιότητες που εμποδίζει τη ζύμωση και την απορρόφηση των τοξινών.

22 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρωσης των αρρώστων. Ανάλογα με την περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε μικροοργανισμούς το γιαούρτι μπορεί να έχει αντί-μικροβιακή δράση και να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αποτελεί μία από τις ελαφρότερες και πλουσιότερες τροφές, την οποία μπορεί να καταναλώσει κάποιος όταν υποφέρει από γρίπη, ακόμη και με υψηλό πυρετό.
Δείτε: Η ασθένεια ΔΕΝ προκαλείται από ιούς και βακτήρια,αλλά απο το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα!

23 Το παραδοσιακό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει την κακοσμία του στόματος και τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα και το σάλιο. Η άσχημη αναπνοή είναι από τα πιο δυσάρεστα και δυσεπίλυτα προβλήματα. Συχνά οφείλεται στην παρουσία βακτηριδίων, που προκαλούν την αποσύνθεση των μη χωνεμένων τροφών στο στομάχι.
Αποτέλεσμα αυτής της αποσύνθεσης είναι διάφορα δύσοσμα αέρια που διαφεύγουν από το στόμα, προκαλώντας έτσι το σύμπτωμα της κακοσμίας. Για να καταπολεμηθεί αυτό το δυσάρεστο πρόβλημα είναι αρκετό να φάει κάποιος γιαούρτι. Οι λακτοβάκιλοι, που περιέχει καταστρέφουν τα βακτήρια που γεννούν το πρόβλημα, λύνοντάς το άμεσα.

24 Σαν τροφή βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου, του φωσφόρου του γάλακτος.

25 Δυναμώνει τα εύθραυστα οστά των ηλικιωμένων ανδρών και βοηθάει τις γυναίκες στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
Δείτε: 12 συμβουλές για την ενίσχυση των οστών
και: Αντιμετωπίστε την Οστεοπόρωση με φυσικά μέσα!

26 Προφυλάξτε την υγεία των δοντιών σας εντάσσοντας το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή μια και, σύμφωνα με τους ειδικούς, προστατεύει και από την τερηδόνα.
Δείτε: Οι χειρότερες και οι καλύτερες τροφές για τα δόντια!

27 Συμβάλει στην αντιμετώπιση ορισμένων τύπων δερματοπαθειών, που οφείλεται σε έλλειψη ή κακή απορρόφηση από το έντερο των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ενισχύει τη φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, καθώς επίσης ενισχύει και την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών.

28 Το γιαούρτι δεν προκαλεί εύκολα αλλεργία όπως το γάλα,

γιατί με τη ζύμωση η λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος, που είναι το κύριο αλλεργιογόνο συστατικό του) διασπάται σε γαλακτικό οξύ, με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερα ανεκτό στο άτομο με αλλεργικό πρόβλημα. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα γιατί τους προκαλεί πόνους στην κοιλιά, διάρροια και φούσκωμα
Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στην αδυναμία τους να πέψουν τη λακτόζη. το φυσικό ζάχαρο που περιέχει το γάλα. Στο γιαούρτι η λακτόζη μειώνεται κατά 20-30% με αποτέλεσμα το γιαούρτι να αποτελεί τροφή εύπεπτη ακόμα και για αυτούς τους ανθρώπους. Και
29 Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας σε καλή κατάσταση και, όπως ισχυρίζονται πολλοί, χαρίζει μακροζωία. Φημίζεται ότι διατηρεί το νου σε εγρήγορση και αποτρέπει το γήρας.
Γιαούρτι ή Υγιείαρτος των Αρχαίων Ελλήνων - 29 λόγοι για να το τρως
Δεν είναι μόνο τρόφιμο των ηλικιωμένων αλλά όλων των ανθρώπων.

Γιαούρτι και Δίαιτα:

Το γιαούρτι αποτελεί ένα από τα καλύτερα διαιτητικά βοηθήματα. Ανάμεσα στις άλλες διαιτητικές τροφές, ενδεικτικά αναφέρεται ότι το αποβουτυρωμένο γιαούρτι περιέχει 38 θερμίδες περίπου έναντι 80 που περιέχει ένα αυγό, 132 θερμίδες ένα μέτριο μήλο, 100 μία πατάτα βραστή, 230 μία μερίδα κοτόπουλο ψητό, 126 τα 100 γραμμάρια τόνου σε νερό.
Ενώ είναι αλήθεια ότι τόσο το σκέτο γιαούρτι, όσο και το γάλα έχουν την ίδια θρεπτική αξία και την ίδια ποσότητα θερμίδων, είναι γεγονός ότι το γιαούρτι είναι περισσότερο χορταστική τροφή.
Επιπλέον, το γιαούρτι μπορεί να υποκαταστήσει άριστα τροφές, όπως είναι η κρέμα γάλακτος, η μαγιονέζα, η ξινή κρέμα (αφρόγαλα) που περιέχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό θερμίδων με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δυνατή η διατήρηση του βάρους υπό έλεγχο. 

Παιδί και Γιαούρτι:

Το γιαούρτι είναι ο καλύτερος φίλος και των παιδιών. Συστήνεται από τους παιδίατρους σαν βασικό στοιχείο του καθημερινού διαιτολογίου για όλες τις ηλικίες γιατί μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, εύγευστη και εύπεπτη. Μετά τον 18ο μήνα είναι ιδανικό σαν δεύτερο πρωινό ή απογευματινό γεύμα μόνο του ή σε συνδυασμό με φρούτα, μέλι, ψωμί ή μπισκότα.
Σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού σε νερό εφόσον θεωρείται μια ημι-στέρεα τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα νερού.
Ακόμα το γιαούρτι είναι δημοφιλές στη παιδική και εφηβική ηλικία γιατί προσφέρεται σαν επιδόρπιο, ενώ δεν περιέχει ζάχαρη, λιπαρά και πολλές θερμίδες. Μπορεί επίσης και να εμπλουτιστεί με ελκυστικά πρόσθετα όπως φρούτα, σοκολάτα, δημητριακά, μούσλι, ξερά δαμάσκηνα, μπισκότα, μέλι, καρύδια, γλυκά του κουταλιού.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το υγιεινό γιαούρτι:

Πολλοί αναρωτιούνται: «ποια πρέπει να είναι όμως η όψη ενός γιαουρτιού ώστε να το καταναλώσουμε άφοβα και με τη σιγουριά ότι ναι, τρώμε κάτι που είναι όντως υγιεινό»;
Έτσι για να είμαστε σίγουροι, πρέπει: Η Όψη του πρέπει να είναι αλαβάστρινη, δηλαδή λευκό, λείο και λαμπερό. Η γεύση του να είναι υπόξινη και να έχει χαρακτηριστικό και ευχάριστο άρωμα. Αν καλύπτεται από υμένιο (πέτσα) αυτό να είναι συμπαγές και λευκό έως υποκίτρινο. Στο ολόφρεσκο γιαούρτι η επιφανειακή πέτσα είναι λεπτή, λεία, λευκό-κίτρινη και εύθραυστη.
Στο περισσότερων ημερών η πέτσα είναι χονδρή, ρυτιδωμένη, κιτρινωπή και ανθεκτική. Η φυσική του κατάσταση να είναι συμπαγής, χωρίς πόρους και να μην εμφανίζει ίζημα. Να μην περιέχει χρωστικές ουσίες, ζελατίνη, ζάχαρη ή συντηρητικά. Το γιαούρτι με φρούτα δεν πρέπει να περιέχει προσθετικά ή συντηρητικά, όπως σορβικό κάλιο (που χρησιμοποιείται στα φρούτα).
Το διάστημα ανάμεσα στην ημερομηνία παραγωγής και την ημερομηνία λήξης δεν πρέπει να ξεπερνά τον ένα μήνα (σε θερμοκρασία 2-6ο C). Το καλύτερο γιαούρτι και αυτό που περιέχει τις περισσότερες βιταμίνες είναι το ΠΛΗΡΕΣ. η ποσότητα ασβεστίου όμως είναι ίδια σε όλα τα είδη.
“Τροφή”: Μην ξεγελιέστε… Τα προϊόντα με τα φρούτα ή άλλες προσμίξεις ΔΕΝ είναι γιαούρτι, αλλά ΕΠΙΔΌΡΠΙΑ γιαουρτιού που καμία σχέση δεν έχουν με το πραγματικό. Για να το διαπιστώσετε, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΟΥΣΆλλο γιαούρτι και άλλο επιδόρπια γιαουρτιού τα οποία βλάπτουν 

Γιαούρτι με ή χωρίς πέτσα;

Εάν μπορείτε να προμηθευτείτε παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα (το οποίο έχει πήξει μόνο με την πυτιά), τότε προτιμήστε το, γιατί είναι αγνό και φυσικό προϊόν. Το γιαούρτι με πέτσα του εμπορίου, ωστόσο, είναι αποτέλεσμα βιομηχανικής επεξεργασίας. H πέτσα σχηματίζεται όταν το γάλα δεν είναι ομογενοποιημένο.
Αυτό σημαίνει ότι το λίπος δεν διαχέεται στο γάλα, αλλά συγκεντρώνεται στην επιφάνεια. Ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο αγελαδινό γιαούρτι με πέτσα και χωρίς πέτσα δεν υπάρχει, εκτός και αν έχει γίνει προσθήκη πρόβειου γάλακτος (πιο πλούσιο σε λιπαρά) ώστε να είναι πιο παχιά η πέτσα.
H μόνη διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους γιαουρτιού είναι ότι στο γιαούρτι με πέτσα το λίπος είναι συγκεντρωμένο στην πέτσα, οπότε αφαιρώντας τη γλιτώνετε θερμίδες.

Πώς δεν πρέπει να είναι το γιαούρτι:

Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι το γιαούρτι δεν πρέπει να έχει, Υπερβολικά ξινή γεύση: σημαίνει γενικά ότι έχει ζυμωθεί σε υψηλότερη από την κανονική θερμοκρασία ή ότι έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του προϊόν

Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.

Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.

 

Μπακλαβάς

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.

https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/1933407983422641?__tn__=-R
Baklava Yufkasından Börek ●1 paket baklava yufkası (800 g)
Sos:
●2 adet yumurta
●1 su bardağı süt
●1 yemek kaşığı tereyağ
●1 çay bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
tuz
İç harç:
●300 gr kıyma
●2 kuru soğan
●2 adet haşlanmış patates
●1 tatlı kaşığı biber salçası ●Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon, ●İsteğe bağlı nane ve reyhan
Ya da Beyaz peynir - maydanoz

Yapılışı
●Harc icin sogani yağda solduralım.Kiymayi ilave edip, Suyunu
çekene kadar kavuralim. Salca ve baharatlari eklelim. Haşlanmış rendelenmiş patatesi ilâve edelim. ●Sosu hazılamak için tereyağını sıvıyağla eritiyoruz. Ilıdıktan sonra diğer malzemeleri ekleyip iyice çırpıyoruz. Tuz miktarını, harcı da göz önünde bulundurarak ekliyoruz.
●Paketimizin içinde 40 yufkayı 5 li gruplara ayırarak 8 tane rulo börek yapacağız.
Temiz bir zemine ilk yufkayı seriyoruz. Sosumuzu fırçayla yufkanın her yanına sürüyoruz. Ardından 2 . yufkayı serip tekrar sos sürüyoruz. Aynı işlemi 5 yufka üst üste gelinceye kadar tekrarlıyoruz.
5. yufkanın geniş kısmına harcımızdan videodaki gibi yayiyoruz ve çok sıkı olmayan bir rulo yapıyoruz. Rulomuzu pisirme kagidi serili tepsiye diziyoruz.
●Yufkalar bitene kadar, 5 li gruplar şeklinde aynı işlemi tekrar ediyoruz.
Kalan sosu tüm ruloların üzerine sürüp, keskin bir bıçakla dilimliyoruz. Ben her bir ruloyu 5’e böldüm. Siz istediğiniz şekilde dilimleyebilirsiniz.
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Eğer zamanınız varsa 2-3 saat dinlendirip pişirirseniz daha lezzetli olur.
Fırından çıkınca başka bir tepsiyle üzerini örtüp 5 dakika dinlendirin.
Dilimlerin üzerinden tekrar bıçakla geçerek servis tabağına alalım. Sıcakken servis yapalım

Μπακλαβά yufkasindan πίτα ● 1 συσκευασία μπακλαβά ζαχαροπλαστικής (800 g)
SOS:
● 2 τεμ αυγά
● 1 νερό γάλα γάλα
● 1 κουταλιές της σούπας βούτυρο
● 1 δάχτυλα λείπουν από 1 φλιτζάνια τσαγιού υγρό λάδι
Αλάτι
Εσωτερικό Γουδί:
● 300 γρ κιμά
● 2 ξερά κρεμμύδια
● 2 βραστό πατάτες
● 1 κουταλάκια του πιπεριού πάστα ● Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, κύμινο, ● Προαιρετικό δυόσμο και βασιλικό
Ή λευκό τυρί - μαϊντανό

Κατασκευή
● Ας πάρουμε το κρεμμύδι σε λάδι για το στοκο. Αν θέλετε να προσθέσετε το κάνω και το νερό σας
Ας πάρουμε τον kavuralim μέχρι να το τραβήξουμε. Ας προσθέσουμε τη σάλτσα και τα μπαχαρικά. Ας προσθέσουμε και τις βραστό πατάτες. ● Λιώσουμε το βούτυρο στο βούτυρο για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα. Προσθέτουμε και τα άλλα συστατικά μετά το ilidiktan, και παίρνουμε μια καλή αγαπημένη. Προσθέτουμε την ποσότητα του αλατιού, στο μάτι του στοκο.
● στην αγέλη μας, θα κάνουμε 8 ρολά rolls με το διαχωρισμό 40 μπορεί σε 5 Li ομάδες.
Βάζουμε το πρώτο κουτάκι σε καθαρό πάτωμα. Οδηγούμε σε όλο το yufkanin με το πινέλο. Μετά το 2 είσαι το κουτάκι και ιππασία τη σάλτσα πάλι. Επαναλαμβάνουμε ξανά την ίδια διαδικασία μέχρι να φτάσει στο 5 Soft Top.
Θα το μεγάλο μέρος των 5. Yufkanin όπως το βίντεο στο βίντεο, και κάνουμε ένα ρολό που δεν είναι βάζουμε το rulomuzu μας χαρτί μαγειρικής στον δίσκο.
● Μέχρι να γίνουν οι yufkalar, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τη μορφή των 5 Li ομάδων.
Θα οδηγήσουμε την υπόλοιπη σάλτσα σε όλο το ρολό και θα την φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι. Εγώ κάθε ρολό σε 5 παιδιά, μπορείτε να dilimleyebilirsiniz όπως θέλετε.
Έχουμε μαγειρέψει μέχρι και 180 βαθμούς σε ένα θερμαινόμενο φούρνο εκ των προτέρων. Αν έχεις χρόνο, θα είναι πιο νόστιμο αν ξεκουραστείς και μαγειρέψεις για 2-3 ώρες.
Όταν βγεις από το φούρνο, σε με άλλο δίσκο και ξεκουράσου για 5 λεπτά
Ας το βάλουμε στο πιάτο της υπηρεσίας με ένα μαχαίρι πάλι πάνω από το φέτες. Ας σερβίρουμε όσο είναι ζεστό

για να εξοντώσεις ένα έθνος...

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία.
 
 
 
 
 
 

κουλούρια με ζάχαρη και κανέλα

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Sotiria Amorgianioti
Εύκολα και νόστιμα κουλούρια με ζάχαρη και κανέλα που λιώνουν στο στόμα!!! Δείτε την συνταγή εδώ https://youtu.be/XX5Ss9xyCbI

Άγιοι Σαράντα: Δασκάλα απολύθηκε

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Αυτοι είναι δεν αλλάζουν αυτοι αχαριστοι και αξεστοι
 
makeleio.gr
 
Οι Αλβανοί συνεχίζουν να επιτίθενται στους Έλληνες και σε ότι θετικό ακούγεται για αυτούς, ακόμα και αν είναι ιστορική πραγματικότητα. 
Για την ομιλία της στις 28 Οκτωβρίου 2018 με θέμα «Η Ελληνική Μειονότητα κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», οι Αλβανοί απέλυσαν δασκάλα από το σχολείο Λειβαδιάς Αγίων Σαράντα. Θεώρησαν την παρέμβασή της εθνικιστική, ενώ στην ουσία ξεδίπλωσε πτυχές της ιστορικής πραγματικότητας. Ένα ακόμη γεγονός, που δείχνει το ανθελληνικό μένος των Αλβανών.
Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η επίθεση της Ιταλίας κατά της Ελλάδος παρουσιάστηκε στην αλβανική κοινή γνώμη ως μάχη για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας και ότι πάμε να καταλάβουμε την Τσαμουριά. Αυτό έγινε, για να ενταχθεί στον πόλεμο κατά της Ελλάδος ο αλβανικός στρατός και να έχουν συμμάχους και την μειονότητα των μουσουλμάνων της Θεσπρωτίας. Τα πέτυχαν και τα δύο».
Και η δασκάλα στην ομιλία της πρόσθεσε: «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, είναι απ΄ τις λίγες, αν όχι μοναδική περίπτωση εθνικής μειονότητας στην Ευρώπη που δεν συνεργάστηκε με τους φασίστες για την επίλυση του εθνικού της ζητήματος. 
Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα τάχτηκε ανεπιφύλακτα και αγωνίστηκε στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων κατά του ναζιστικού άξονα. Δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν γνωρίζω εγώ να υπάρχει κάποιος που να συνεργάστηκε με τους εισβολείς… 
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις βιαιοπραγιών, εκτελέσεων, πυρπολήσεων ελληνικών χωριών, μπροστά πήγαιναν οι αλβανικές εθνικιστικές ομάδες, προερχόμενες από το τάγμα του «Μπάλι Κομπετάρ» (Μπαλιστές) ή των τσάμηδων και πίσω οι ναζί». Και κατέληξε: «Το παρελθόν μας έχει πολύ πόνο αλλά και πολύ περηφάνια. Είναι χρέος μας να τιμούμε αυτούς τους πεσόντες, είναι χρέος να υπερασπιζόμαστε τα ιδανικά της πατρίδας».
Η. Μ.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις