Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Νηστίσιμοι (και όχι μόνο) κουραμπιέδες

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Η υγιεινή και light εκδοχή των κουραμπιέδων!
 
cretangastronomy.gr
 
Η συνταγή είναι παραδοσιακή και παλιά. Όπως λοιπόν όλες οι παραδοσιακές
συνταγές υπάρχει σε πολλές παραλλαγές , κάθε σπίτι κι από μία που λένε…  Ειδικά στην περιοχή μου υπάρχει σε όλα τα παλιά τετράδια συνταγών, αφού όπως μου λένε ήταν το καθιερωμένο
γλυκό της 6ης Αυγούστου σε παλιότερες εποχές , όταν οι άνθρωποι
τηρούσαν τουλάχιστον τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.
 
 
 Μαζί με τα κουραμπιεδάκια  με λουκούμι, ήταν το γλύκισμα που συνήθιζε η γιαγιά μου, και η
μάνα μου λέει ότι τους έφτιαχνε σε μεγάλες ποσότητες.Δεν έφτανε μια δόση γιατί και  πολυπληθής ήταν
η οικογένειά της και μεγάλο το σόι που επισκέπτονταν εκείνη τη μέρα την
εκκλησία του Αφέντη Χριστού στη γειτονιά της και περνούσε για ένα καφέ
τουλάχιστον από το σπίτι  της.
 
 
 Πολύ συνηθιζόταν επίσης σε όλες τις γιορτές του Νοέμβρη και
των αρχών του Δεκέμβρη, που δεν είναι και λίγες! Μέρες νηστείας, αλλά οι
γιορτές, γιορτές με τα όλα τους! Με τα λικέρ τους, με τα μελομακάρουνα και τα
νηστίσιμα πατούδα αλλά και με τους περίφημους κουραμπιέδες αμυγδάλου με
ελαιόλαδο.  Εξάλλου αρκετοί έφτιαχναν
λαδένιους κουραμπιέδες και τα Χριστούγεννα αφού το ελαιόλαδο ήταν σίγουρα υλικό
που υπήρχε σε περισσότερα σπίτια απ’ ότι το ακριβότερο βούτυρο.
Αργότερα και στις μέρες μας ,   αυτοί  οι κουραμπιέδες είναι μια  πιο υγιεινή εναλλακτική για όσους  έχουν λόγους να προσέχουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδιά τους!
 
 
Διάλεξα από τις αρκετές συνταγές που έχω στο τετράδιό μου
τούτη εδώ , γιατί είναι πολύ απλή και δίνει πολύ καλό αποτέλεσμα . Προσάρμοσα όμως
τις ποσότητες στην κλασική δοσομετρική κούπα  
 
 
για να διευκολύνω όσους αποφασίσουν να τους φτιάξουν
(ήδη η συνταγή μου έχει ζητηθεί από δυο φίλες!).  Σε μια μη νηστίσιμη παραλλαγή  της , διατηρούμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε αν θέλουμε 1 αυγό ολόκληρο
και ένα κρόκο. 
 
 
Είναι τραγανοί και αρωματικοί και λιώνουν στο
στόμα, και  στο μόνο που διαφέρουν από τους
κλασικούς κουραμπιέδες είναι η μυρωδιά του βουτύρου! Έχουν την ίδια υφή και το αμύγδαλο
δίνει και σε τούτους  εδώ ιδιαίτερη
νοστιμιά.  Πασπαλισμένοι με άχνη ή καλυμμένοι
με σοκολάτα σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή, είναι απολαυστικοί!
 
 

Υλικά (για περίπου 50 σχετικά μεγάλους κουραμπιέδες) :

 
2 κούπες ελαιόλαδο άριστης ποιότητας
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αμύγδαλα
½ κούπα ρακή ή κονιάκ (ή ανάμεικτα)
1 κοφτή κουταλιά κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη (εναλλακτικά ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού)
1 φακελάκι μπέικιν (3,5 κουταλάκια)
Περίπου 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ή σοκολάτα κουβερτούρα  
 

Επί το έργον:

 
 
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο τηγάνι μέχρι να μυρίσουν
ανακατεύοντας συνεχώς για να μη καούν (αυτό γίνεται πιο εύκολα αλλά πιο αργά στο
φούρνο). 
 
 
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε 3 ή σε 4 κομμάτια. 
 
 
Βάζουμε σε
μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε αρκετή ώρα με το χέρι ή
με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και να αποκτήσει κρεμώδη υφή το
μείγμα (μου πήρε 15 λεπτά με το μίξερ χειρός). Προσθέτουμε το ποτό  και τα μυρωδικά , ανακατεύουμε, και αρχίζουμε
να προσθέτουμε το αλεύρι.
 
 
 Στην 1η κούπα βάζουμε και το μπέικιν .  Μετά την 4η κούπα, είμαστε πιο
προσεκτικοί γιατί μπορεί να μην πάρει ολόκληρη την 5η κούπα η ζύμη μας.
Πρέπει να έχουμε μια ζύμη σχετικά σφικτή αλλά εύπλαστη. Αφήνουμε για 15 λεπτά
να ξεκουραστεί η ζύμη και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στα σχήματα που θέλουμε. 
 
 
Εγώ παίρνω ζυμαράκι στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού και τους πλάθω
στρογγυλούς ή τριγωνικούς. Κάνω και μια λακουβίτσα στη μέση για να «καθίσει»
λέει η ζάχαρη, αν και μάλλον εξαφανίζεται στο ψήσιμο. 
 
 
Τους αραδιάζουμε σε ταψί
και τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς  για
30-35 λεπτά (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα) .
 
 
 Όταν είναι έτοιμοι, τους αφήνουμε
να σταθούν για 5 λεπτά και τους πασπαλίζουμε με ελάχιστη άχνη χωρίς να τους βγάλουμε από το ταψί (εκτός από
εκείνους που θέλουμε να καλύψουμε με σοκολάτα).
 
 
 Όταν κρυώσουν εντελώς ολοκληρώνουμε το
πασπάλισμα  βάζοντάς τους λίγους λίγους
σε επιφάνεια που έχουμε πασπαλίσει με άχνη και κοσκινίζοντας πάνω τους αρκετή
ακόμη. 
 
 
 Τους φυλάσσουμε σε μπολ που
κλείνει καλά βάζοντας ανάμεσά τους λαδόκολα (ή χαρτί ψησίματος).  
 
 
Αν τους θέλουμε σοκολατένιους, λυώνουμε σε
μπεν μαρί κουβερτούρα με λίγο ελαιόλαδο και τους βουτάμε . 
 
 
Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού
τους βγάζουμε σε λαδόκολα και όταν κρυώσουν εντελώς τους ξεκολάμε με τη βοήθεια
ενός μαχαιριού. 
 

 

Παρατηρήσεις:

 
1)Χρησιμοποίησα 200 γραμμάρια κουβερτούρα και  1 κουταλιά ελαιόλαδο και κάλυψα 14
κουραμπιέδες  με αρκετά παχύ στρώμα
σοκολάτας. Για τους υπόλοιπους, χρειάστηκα 1 κούπα άχνη.
 
2)Αντί αμύγδαλα μπορούμε να βάλουμε καρύδια, αλλά γι αυτή
την εκδοχή προτιμώ μια άλλη συνταγή που θα παρουσιάσω άλλη φορά…
 
3)Αν αυξήσουμε λίγο τη ζάχαρη στη ζύμη μπορούμε να μη
πασπαλίσουμε εξωτερικά τους κουραμπιέδες και να φτιάξουμε ένα είδος νόστιμων
μπισκότων αμυγδάλου.
 
 

Πατατόπιτα στα γρήγορα !!!

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Πατατόπιτα στα γρήγορα !!!
 
xrysessintages.gr
Πολύ εύκολη πατατόπιτα με απίθανη γεύση !!! Μαζί με μία σαλάτα…
 
Πολύ εύκολη πατατόπιτα με απίθανη γεύση !!! Μαζί με μία σαλάτα μπορεί να γίνει το μεσημεριανό μας γεύμα !!!! Τις πατάτες επειδή με ρωτάτε δεν τις βράζουμε .
Υλικά μερίδες  5 με 6
3 μεγάλες πατάτες
2 κρεμμύδια μέτρια
αλάτι
πιπέρι
1 κοφτή κουταλιά  γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγο αλεύρι περίπου 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού.
λίγο ψιλοκομμένο μαιντανο
λίγο ελαιόλαδο

Καθαρίζουμε πλένουμε και τρίβουμε τις πατάτες στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Τις στίβουμε αρκετά και τις βάζουμε σε μπολ.
Τρίβουμε στον ίδιο μέρος του τρίφτη και τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε μέσα στις πατάτες -δεν τα στίβουμε τα κρεμμύδια-



Προσθέτουμε και το αλάτι πιπέρι και μπέικιν και με  ένα κουτάλι ανακατεύουμε πολύ καλά -εγώ το έκανα με το χέρι.
Βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και το στρώνουμε στο τηγάνι μόλις ζεσταθεί λίγο .
Το μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία να μην αρπάξει αλλά και για να ψηθεί μέσα .
Με ένα πιάτο αναποδογυρίζουμε να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά .

Το βάζουμε στην πιατέλα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρουμε!
*Θα σας συνιστούσα να το βάλετε σε πιο μεγάλο τηγάνι να γίνει πιο λεπτό -αν κι έτσι έγινε νοστιμότατο !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δες και αυτό!
Τούρτα πραλίνα φουντουκιού που σαρώνει.

Η αρχή των πάντων

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.


oraiokastromekatiallo.blogspot.com
Η αρχή των πάντων είναι το ίδιο το Ελληνικό Αλφάβητο (το οποίο φυσικά δεν το πήραμε από κάποιον άλλον όπως θα…

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ – ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ)

 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Γενικά Η Ελληνική γλώσσα έχει την πιο μακρά ιστορία από τις Ευρωπαϊκές γλώσσες. Αυτό καταμαρτυρείται από επιγραφές που έχουν βρεθεί στην Ελληνική γη και που χρονολογούνται από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ καθώς και από λογοτεχνικά κείμενα τα οποία είναι 2500 χρόνων. Όλες οι τέχνες και οι επιστήμες γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν κάνοντας χρήση της γλώσσας αυτής. Τα πρώτα κείμενα Μαθηματικών, Φυσικής, Αστρονομίας, Νομικής, Ιατρικής, Ιστορίας, Γαστρονομίας κ.α. γράφτηκαν στη γλώσσα αυτή.
Τα πρώτα θεατρικά έργα, κωμωδίες και τραγωδίες, τα έργα του Ομήρου, η Καινή Διαθήκη, καθώς και Βυζαντινά λογοτεχνικά έργα έχουν γραφτεί στην Ελληνική γλώσσα. Η πρώτη εγκυκλοπαίδεια γράφτηκε στην Ελληνική γλώσσα. Το πλέον αξιοσημείωτο γεγονός πάντως είναι ότι το 1100 π.Χ. οι Έλληνες είχαν τη μεγαλοφυή ιδέα να δημιουργήσουν κάποια γραπτά σύμβολα κάθε ένα από τα οποία να αντιπροσωπεύει μόνο ένα φθόγγο (σε αντίθεση με το Φοινικικό αλφάβητο που ήταν συμφωνικό/ φθογγογραφικό). Αυτή η μία προς μία αναλογία γραμμάτων και φθόγγων άλλαξε το ρου της ιστορίας αφού η εφαρμογή της ιδέας αυτής αποτελεί αυτό που ονομάστηκε »Αλφάβητο».
Στην αρχή έγραφαν μόνο με κεφαλαία γράμματα, χωρίς κενά ανάμεσα στις λέξεις και δεξιόστροφα. Αυτό όμως τον 5ο π.Χ. αιώνα έδωσε τη θέση του στον αριστερόστροφο τρόπο γραφής. Έτσι, παρουσιάστηκε το πρώτο αλφάβητο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια από τους Ρωμαίους από τους οποίους και πέρασε σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Όλα τα Ευρωπαϊκά αλφάβητα είναι παραλλαγές του Ελληνικού αλφαβήτου. Η Ελληνική γλώσσα είναι μια από τις ελάχιστες στον κόσμο που παρουσιάζει ομοιογενή εξέλιξη και αποτελεί φαινόμενο σπάνιο στη γλωσσολογική ιστορία του ανθρώπινου γένους διότι ομιλείται επί χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή. Η σύγχρονη Ελληνική γλώσσα διατηρεί την αρχαία γραφή και ορθογραφία των λέξεων και το 75% του λεξιλογίου της βασίζεται στην αρχαία Ελληνική γλώσσα. Είναι μια γλώσσα με μοναδικές αρετές: διαθέτει εκφραστικότητα, ευλυγισία, δύναμη συνθετική και ικανότητα παραγωγική ώστε ανάλογα με τις ανάγκες να παράγει και να συνθέτει νέες λέξεις.
Όλες οι γλώσσες χρησιμοποιούν λέξεις άλλων γλωσσών. Η Ελληνική γλώσσα επέδρασε στη διαμόρφωση των γλωσσών πολλών λαών. Η Αγγλική γλώσσα, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί σήμερα πάνω από 50.000 λέξεις Ελληνικής προέλευσης.
  • Οι πρώτοι Χριστιανικοί ύμνοι γράφτηκαν στα Ελληνικά. Όλα τα βιβλία της Καινής Διαθήκης και τα Ευαγγέλια γράφτηκαν στα Ελληνικά. Ο Απόστολος Παύλος έγραψε τις ‘Επιστολές’ του στα Ελληνικά.
  • Η πρώτη εγκυκλοπαίδεια γράφτηκε στα Ελληνικά.
  • Η ιστορία της λεξικογραφίας έχει την αρχή της 2000 χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα. Τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Πρωταγόρας πρώτος συνέταξε ένα γλωσσάριο που περιείχε τις σπάνιες λέξεις που συναντώνται στα έργα του Ομήρου.
  • Τα πρώτα φιλοσοφικά έργα για την γέννηση της γλώσσαςγράφτηκαν από τον Πλάτωνα (427-347 BC).
  • Η πρώτη Γραμματική, η Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας ήταν έργο του Διονυσίου Θράκα το 100 π.Χ.
  • Τα αριστουργήματα του Ομήρου, του Αριστοτέλη, του Πίνδαρου, του Ευριπίδη, του Σοφοκλή, του Αισχύλου, του Θαλή, του Αριστοφάνη, του Μένανδρου και τόσων άλλων γράφτηκαν στα Ελληνικά.
  • Ρωμαίοι αυτοκράτορες, όπως ο Μάρκος Αυρήλιος, έγραψαν στα Ελληνικά. Οι Ρωμαίοι ρήτορες στο »Αθήναιον» της Ρώμης εκφωνούσαν τους λόγους τους στα Ελληνικά.
Διαβάστε πολλά περισσότερα στο:  https://theancientwebgreece.wordpress.com/2015/04/08/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE

Γεμάτη Αρχαιοελληνικά Τοπωνύμια

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Ολοφάνερο λοιπόν είναι ότι, η Μυκηναϊκή/Αχαϊκή θαλάσσια εξάπλωση που επακολούθησε την καθυπόταξη της Τροίας και των συμμάχων της, έφθασε μέχρι την συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή πού ορίζεται, αφ’ ενός από τις δυτικές ακτές Ουαλίας-Σκωτίας και αφ’ ετέρου τις ανατολικές ακτές τής Ιρλανδίας. Μήπως όμως όχι μόνον εκεί, όχι μόνον τότε αλλά... http://mythiki-anazitisi.blogspot.com/…/11/blog-post_5278.h…
 
mythiki-anazitisi.blogspot.com
Γνώριζα ήδη την εκδοχή πού θεωρεί ότι το όνομά της προέρχεται από…

...πουλήθηκε... 1.020 ευρώ το λίτρο...

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Υπερπολύτιμο αποδείχτηκε ελαιόλαδο που παράγεται από υπεραιωνόβιες ελιές στην Ιεράπετρα.

άρωμα φρέσκων λουκουμάδων

http://www.icookgreek.com/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/item/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B7-%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%80%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B1

Γιατί η Κέρκυρα μοσχοβολάει λουκουμάδες του Αγίου Σπυρίδωνα

Γιατί η Κέρκυρα μοσχοβολάει λουκουμάδες του Αγίου Σπυρίδωνα

Ένα λεπτό ευωδιαστό άρωμα φρέσκων λουκουμάδων έχει τυλίξει από χθες το βράδυ την Κέρκυρα που σήμερα γιορτάζει τον προστάτη της Άγιο Σπυρίδωνα.
thetoc.gr
«Οι τηγανίτες τ΄Αγιού» βρίσκονται σε κάθε καντούνι, σε κάθε πλατεία, σε κάθε χωριό. Ένα έθιμο που χάνει τις ρίζες του βαθιά στα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού, με βενετσιάνικη συνταγή που υιοθετήθηκε και συνεχίζεται έως σήμερα κρύβοντας τα δικά της μυστικά. Η παράδοση θέλει το έθιμο να ξεκινά την παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα και να κορυφώνεται ανήμερα. Ξεκίνησε, όπως αναφέρουν οι Κερκυραίες, από την ανάγκη να μπορέσει ο πιστός λαός να αντέξει την αγρυπνία, το «βεγγιόλι», πλάι στον Άγιο Σπυρίδωνα, που το ιερό του σκήνωμα ήταν και παραμένει ανοιχτό για προσκύνημα.

Από χθες το απόγευμα σε κάθε σπίτι Κερκυραίου οι λουκουμάδες έχουν την τιμητική τους. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού έχουν πιάσει από νωρίς δουλειά, φτιάχνουν λουκουμάδες και τους μοιράζουν δωρεάν σε κάθε κάτοικο, σε κάθε περαστικό, «είναι η τιμή για τον Άγιο λένε».

Οι πλανόδιοι πωλητές με τα περίτεχνα καροτσάκια τους στήθηκαν σε κάθε δρόμο, σε κάθε σοκάκι και με τις συνταγές τους, που δεν τις αποκαλύπτουν σε κανέναν, επιδίδονται σε έναν κρυφό διαγωνισμό, αυτόν του καλύτερου λουκουμά, που θα κερδίσει τους περισσότερους πελάτες.

«Είναι έθιμο που το έμαθα από τον παππού μου, αυτός από τον δικό του και πάει... λέγοντας» λέει ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεαρός Σπύρος που έστησε το καροτσάκι του σε μια γωνιά του δρόμου και κερδίζει τις εντυπώσεις. «Ο λουκουμάς της Κέρκυρας δεν είναι μόνο αλεύρι και νερό, είναι μία παράδοση χρόνων, με πολλά μυστικά, που τον κάνουν ιδιαίτερο και λαχταριστό κάθε χρόνο, γιατί είναι ευλογημένος από τον Άγιο Σπυρίδωνα» προσθέτει ο Σπύρος.

Λευκή ελιά προερχόμενη από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων και την Μεγάλη Ελλάδα

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.
Leucolea - Portata dagli antichi Greci
Λευκή ελιά προερχόμενη από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων και την Μεγάλη Ελλάδα
Πολλοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των λεγόμενων "ΛΕΥΚΩΝ ΕΛΙΩΝ", ενός σπάνιου είδους, που έχει σχεδόν χαθεί.
Αυτό το φυτό, το οποίο κατά την εποχή της Magna Grecia είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή της Καλαβρίας, ειδικά κοντά στα βασιλικά μοναστήρια, ονομαζόταν ''leucolea” το οποίο σημαίνει λευκή ελιά, λόγω του χαρακτηριστικού χρώματος της, το οποίο παραμένει λευκό ακόμη και όταν φτάσουν στην πλήρη ωριμότητα.
Από αυτές τις ελιές θα έχουμε ένα καθαρό λάδι, το οποίο λεγόταν κάποτε “olio del crisma «το έλαιο του Χρίσματος», που χρησιμοποιείτω για να χρίσει τους βυζαντινούς αυτοκράτορες, αυτούς που διορίζονται σε υψηλές θέσεις, στις τελετές για τη στέψη των αυτοκρατόρων, και ιδιαίτερα ως ιερό λάδι σε θρησκευτικές λειτουργίες, όπως: βάφτισμα, χρίσμα των ασθενών, χειροτονία ιερέων και επισκόπων.
Αυτό το λάδι χρησιμοποιήθηκε επίσης για την τροφοδοσία των λαμπτήρων στα ιερά μέρη επειδή παράγει λίγο καπνό κατά την καύση.
Για το λόγο αυτό οι μοναχοί καλλιεργούσαν με προσοχή και φρόντιζαν τη σπάνια λευκοελιά, κοντά στα Μοναστήρια. Είναι γνωστό ότι, με την εξάπλωση του βασιλικού μοναχισμού στη νότια Ιταλία, μεταξύ του έβδομου και δέκατου αιώνα, η καλλιέργεια της ελιάς έχει λάβει σημαντική ώθηση..
Σήμερα σύγχρονοι Ιταλοί καλλιεργητές αναβιώνουν αυτό το σπάνιο είδος ιδιαίτερα στην Καλαβρία - στην ύπαιθρο της Nova Siri (Ματέρα) , στις περιοχές Pizzarello και Pietrosa στην κοιλάδα leukocarpa.
Επιστημονικα οι καρποί της ελιάς, δεν μπορούν να κάνουν τη σύνθεση ανθοκυανίνης και συνεπώς παίρνουν χρώμα παρόμοιο με το ελεφαντόδοντο.

Σήμερα δύο νεαροί Ιταλοί παραγωγοί Antonio Manolio και Carlo Stigliano, προτίθεται να ξεκινήσουν μια έρευνα για τις πεδιάδες της Leucocarpa στην Basilicata, και να κάνουν μια μορφολογική σύγκριση σε φρούτα και φύλλα που βρέθηκαν στην περιοχή. Συμβολικά η περιοχή μετονομάστηκε απο τους δύο νέους παραγωγούς ως «White Magna Grecia» και μπορεί να γίνει ένα σύμβολο της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της βιοποικιλότητας.
ΕΡΕΥΝΩ ΑΡΑ ΥΠΆΡΧΩ έρευνα και μετάφραση από ιταλικά sites. https://www.forumdiagraria.org http://www.sassilive.it

Αρχαία ελληνική ακρόπολις ήρθε στο φως στην Αλβανία...

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
true.gr
 
Αρχαία ελληνική ακρόπολις ήλθε στο φως στην Αλβανία, 12 αιώνες πριν οι… Αλβανοί εμφανιστούν στην περιοχή!
Του Γιώργου Λεκάκη
Η ανασκαφή του 2018 που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Macerata ολοκληρώθηκε. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ίδρυμα των Τιράνων στο πλαίσιο σχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών Αλβανίας, που αφορά στα οχυρά του Παλαιόκαστρου και του Μέλανος και των αρχαίων ελληνικών οικισμών στην Κοιλάδα του Δρίνου.

 
Το αρχαίο ελληνικό φρούριο Παλαιόκαστρο
(ακόμη έτσι λέγεται σήμερα Paleokastro)
στην Κοιλάδα του Δρίνου.
Κτισμένο εκεί από τον 4ο αι. π.Χ.
Δηλ. τουλάχιστον 12 αιώνες πριν εμφανισθούν οι… Αλβανοί στην περιοχή!
Φωτ.: ANSA.
Διαφήμιση
Στο Παλαιόκαστρο οι ανασκαφές εστιάσθηκαν στην δυτική πύλη, την κύρια είσοδο της ελληνικής ακροπόλεως (φρουρίου), που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ., και στην βυζαντινή εκκλησία του φρουρίου, που κατά πάσαν πιθανότητα εκτίσθη τον 5ο – 6ο αιώνα μ.Χ.
Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Camerino κατέγραψε πληροφορίες γεωφυσικής μέσα στην οχύρωση, στο Μέλαν. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως οχυρωμένες κατασκευές από τις αρχαίες ελληνικές και βυζαντινές περιόδους. Η περιοχή, λόγω της δομής και της ιστορίας της, προσφέρει σημαντική εξέλιξη στην έρευνα, που θα συνεχιστεί, με ανασκαφές το 2019…
Μια άλλη ομάδα από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Marche πραγματοποίησε μια 3D έρευνα στο αρχαίο θέατρο της Αδριανουπόλεως (πόλεως της περιοχής). Στην μελέτη συμμετείχαν φοιτητές από το Unimc, το Πανεπιστήμιο του Salento, το La Sapienza στη Ρώμη και το Πανεπιστήμιο των Τιράνων.
πηγή: hellas-now.com
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις