Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

ΔΥΟΣΜΟΣ

 
Aroma Tea-Herbs
#ΔΥΟΣΜΟΣ
#Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος
Η πιο κοινή αιτία της δυσάρεστης αναπνοής είναι η ανάπτυξη βακτηρίων στην στοματική κοιλότητα. Ο δυόσμος έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στην εξουδετέρωση των βακτηρίων που προκαλούν κακοσμία και ασθένειες των ούλων, συμπεριλαμβανομένης της ουλίτιδας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ο δυόσμος αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα στοματικής φροντίδας όπως οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα και τσίχλες.

#Μειώνει το στρες
Η καρβόνη που βρίσκεται στην χημική δομή του βοτάνου, εκτός του ότι είναι υπεύθυνη για την ξεχωριστή μυρωδιά του, διαθέτει και ιδιότητες που χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα. Έτσι, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού ροφήματος από δυόσμο, συνιστά αποτελεσματική φυσική λύση για την μείωση των επιπέδων του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης.

#Ενισχύει τη μνήμη
Ο δυόσμος φαίνεται να επιδρά ευεργετικά και στις γνωστικές λειτουργίες. Πιο συγκεκριμένα, το ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στη σύνθεσή του και ονομάζεται λιμονένιο, σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες και το ροσμαρικό οξύ, βοηθούν μόνο στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και διεγείρουν τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της αντίληψης, της σκέψης κ.α.

#Καταπολέμα τις αναπνευστικές διαταραχές
Οι ισχυρές φαινολικές ενώσεις του βοτάνου έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν την φλεγμονή των πνευμόνων και το οξειδωτικό στρες.

Ως εκ τούτου, η τακτική κατανάλωση δυόσμου μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα όπως το βρογχικό άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Το Ψυχοθεραπευτικό ταξίδι

 
Το Ψυχοθεραπευτικό ταξίδι: Απ' τον φόβο της σκιάς, στο φως της επίγνωσης
Βιβλίο
Το Ψυχοθεραπευτικό ταξίδι: Απ' τον φόβο της σκιάς, στο φως της επίγνωσης
Ένας φίλος μου έγραψε: «Το βιβλίο σας "Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι" έγινε ο λόγος να σας μισήσω θανάσιμα. Σας ευχαριστώ από καρδιάς…».
«Πως με ευχαριστείτε και με μισείτε ταυτόχρονα…;!», αναρωτήθηκα.

«…Το βιβλίο, από τα πολλά της ψυχολογίας που έχω διαβάσει, είναι μακράν το καλύτερο, ευκολοδιάβαστο, και με σφαλιάρες, πολλές σφαλιάρες μου ριξατε και ξύπνησα και πόνεσα και έκλαψα . Σας ευλογώ αλήθεια που με ξεσκεπάσατε…».
Χάρηκα γι αυτά τα σχόλια.
Για την αυθεντική παραδοχή πως είμαστε πλάσματα που κατοικούνται από αντιφατικά συναισθήματα κι ανάγκες, και –ακριβώς γι αυτό!- σκοπός μας είναι να μπορούμε όχι μόνο να αντέχουμε την αντιφατικότητά μας, αλλά κυρίως να την εμπεριέχουμε…
Χάρηκα που κάποιες «σφαλιάρες» μπορεί να εκληφθούν ως αποτέλεσμα αγαπητικής πρόθεσης, αυθεντικού πλησιάσματος και ψυχικής επαφής…
......................................................................
Λεπτομέρειες για το βιβλίο διαβάστε στο:
https://www.aftognosia.gr/…/273-%CF%84%CE%BF-%CF%88%CF%85%C…
Παρακαλώ μην ζητάτε το βιβλίο από την αλυσίδα Public! Η συγκεκριμένη αλυσίδα έχει πολύ περιορισμένη ποικιλία ψυχολογικών βιβλίων, και είναι απίθανο να το βρείτε εκεί.
Αντίθετα, μπορείτε να το ζητήσετε και να αποκτήσετε –και διαδικτυακά- με μεγάλη έκπτωση:
από τα παρακάτω βιβλιοπωλεία:

Το βιβλιοπωλείο «Ιανός»: https://www.ianos.gr/to-psixotherapeitiko-taksidi-0341126.h…
από το βιβλιοπωλείο "Πρωτοπορία": http://www.protoporia.gr/to-psychotherapeytiko-taxidi-p-408…
από το βιβλιοπωλείο "Πολιτεία": http://www.politeianet.gr/…/9786185067496-basileiadis-grigo… ,
και από όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της χώρας.
Μπορείτε επίσης να βρείτε τα βιβλία του σε πολύ καλή τιμή στο skroutz: https://www.skroutz.gr/b…/a.110724.vasileiadis-grigoris.html
Στην Κύπρο ίσως το βρείτε στην αλυσίδα «Μαυρομάτης». Αν δεν το βρείτε εκεί, παραγγείλετε όσα αντίτυπα θέλετε διαδικτυακά όπως σας υπέδειξα παραπάνω!
Μπορείτε τέλος να τα παραγγείλετε, όπου κι αν μένετε, Ελλάδα, Κύπρο, ή σε άλλη χώρα του εξωτερικού, όσα αντίτυπα θέλετε, για σας και τους φίλους σας, με αντικαταβολή στα τηλέφωνα: (0030) 2311 27 28 03 (Θεσσαλονίκη), και στο: 21 10 12 6900 (Αθήνα).

Τεράστια ανακάλυψη παγκοσμίως

 
otavoice.gr
Μια σημαντική συνέντευξη στην  κάμερα του OTAVOICE και στον Βασίλη Περδικίδη έδωσαν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νίς κ. Αθανάσιος Μπίντας και ο γνωστός νομισματολόγος ερευνητής και συγγραφέας Αστέριος Τσίντσιφος.
Όπως είχε σε αποκλειστικότητα παρουσιάσει το OTAVOICE ο Αστέριος Τσίντσιφος είναι έτοιμος να δημοσιοποιήσει στην παγκόσμια κοινότητα την εργασία του με την οποία έσπασε το μυστικό που κρύβει ο Δίσκος της Φαιστού. Πρόκειται όπως λέει και στην κάμερα του Βασίλη Περδικίδη, ο ομότιμος καθηγητής Αθανάσιος Μπίντας για μια κορυφαία ανακάλυψη που θα ταράξει τα νερά της επιστημονικής κοινότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Χαριτολογώντας λέω στον κύριο Τσίντσιφο δεν έχεις ούτε εσύ  συνειδητοποιήσεις το μέγεθος της ανακάλυψης που έκανες». Ο καθηγητής αναφέρει ότι έχει έρθει σε επαφή με το παγκόσμιας εμβέλειας Πανεπιστήμιο του ΜΙΤ στις ΗΠΑ και αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την μελέτη του Έλληνα νομισματολόγου. Κάτι που δεκάδες σημαντικοί επιστήμονες γλωσσολόγοι δεν κατάφεραν, ο Αστέριος Τσίντσιφος είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να διαβάσει τον Δίσκο της Φαιστού σπάζοντας τον κώδικα των συμβολισμών του.
Ο ομότιμος καθηγητής κ.Θανάσης Μπίντας μας ανέφερε ότι «τόσα χρόνια δεν μπορούσαν ειδικοί γλωσσολόγοι να μπουν στην έννοια του Δίσκου της Φαιστού γιατί αυτό για να γίνει χρειαζόταν ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ και κυρίως ΑΡΧΑΙΟΣΥΜΒΟΛΙΚΗ των αρχαίων κάτι που συνδυάζει ο κ.Αστέριος Ταίντσιφος».
Ο γλωσσολόγος δρ. Γκάρεθ Όουενς, είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο του 2018 πως «μετά από 10 χρόνια ερευνών η ερμηνεία του Δίσκου της Φαιστού έχει ξεπεράσει το 50%».
Οι γνώσεις του κ.Τσίντσιφου στην Αρχαιοσυμβολική του επέτρεψαν εντός 24ωρου με κάποια αριθμητικά ερεθίσματα που θα ανακοινώσει ο ίδιος στην παρουσίαση, να σπάσει τον κώδικα του Δίσκου και να διαβάσει τον ΥΜΝΟ εντός 3 ημερών.
«Οι θρησκευτικές αυτές επιγραφές εντοπίστηκαν και με τάματα, συνεπώς οι μινωικές λέξεις που ήταν με τα μινωικά τάματα έχουν σχέση και με τη θρησκεία και με την υγεία» ανέφερε ο δρ Οουενς και επειδή ακούσαμε τον ΥΜΝΟ ολοκληρωμένο από τον κ.Τσίντσιφο όντως πρόκειται για επίκληση σε Θεότητα.
Ο δρ Οουενς ανέφερε πέρυσι τον Φεβρουάριο, όταν επί τόσα χρόνια ερευνών έφτασαν στο 50%, ότι «η ανάγνωση του Δίσκου είναι η καλύτερη δυνατή που υπάρχει τα τελευταία 110 χρόνια ή τους τελευταίους 37 αιώνες που κάποιος ή κάποια διάβασε τον Δίσκο στην Κρήτη ίσως για τελευταία φορά, 500 χρόνια πριν τον Τρωικό Πόλεμο» είπε επίσης ότι «γλωσσολογικές ενδείξεις ότι σημαίνουν κάτι» μα το θέμα δεν ήταν γλωσσολογικό αλλά σηματολογικό!
Η ερμηνεία του κ.Τσίντσιφου θεωρείται ολοκληρωμένη και ακριβής γιατί τυχόν ανακολουθία της ανάλυσης  των αρχαιοσυμβολισμών  δεν θα απέδιδε ορθά τον Υμνο και δεν θα ήταν κατανοητός!
Μια διαφορά που υπάρχει μεταξύ του δόκτορα και του νομισματολόγου κ.Τσίντσιφου είναι και ο αριθμός των στίχων που αναγράφονται στον Δίσκο και έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο μας!
Η παρουσίαση της ανακάλυψης του Αστέριου Τσίντσιφου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα στο φυσικό χώρο της στην Κρήτη, δίπλα στον Δίσκο της Φαιστού.
Δείτε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καθηγητή Αθανάσιου Μπίντα και του νομισματολόγου Αστέριου Τσίντσιφου  στην κάμερα του OTAVOICE που συνεχίζει να προβάλλει μια σπουδαία ανακάλυψη για τον Ελληνισμό.
https://www.youtube.com/watch?v=Y1-SfT9Bgos
 

Νηστίσιμα μπισκοτάκια με γεύση λεμόνι

 
xrysessyntages.gr
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι ηλιέλαιο
  • 2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μπέικιν-πάουντερ
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • 1 στίκ κανέλα

Εκτέλεση

Η διαδικασία για να φτιάξεις αυτά τα υπέροχα μυρωδάτα μπισκοτάκια είναι πολύ εύκολη και θα χρειαστείς μόνο 10 λεπτά από τον χρόνο σου.
Ξεκινάμε φτιάχνοντας ένα σιρόπι με άρωμα λεμόνι. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό μαζί με τη μία κούπα ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό του λεμονιού, τη κανέλα και το γαρύφαλλο. Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στη συνέχεια σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την άλλη κούπα ζάχαρης μαζί με το ηλιέλαιο και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βάζουμε και το μπέικιν-πάουντερ και μετά αρχίζουμε να ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά το σιρόπι μας που έχει κρυώσει. Ανακατεύουμε συνέχεια και τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι.
Με ένα κουτάλι ή με το μίξερ, ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη μας και τη κόβουμε σε ότι σχήμα επιθυμούμε με ντεκουπάζ ή με κάποιο ποτήρι ή κουτάλι. Σε ένα ταψάκι, βάζουμε λαδόκολλα και τα απλώνουμε πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τα νηστίσιμα μπισκοτάκια με γεύση λεμόνι, είναι έτοιμα να τα απολαύσεις.
Extra tips:
  • Μπορείς αντί για ξύσμα λεμονιού, να προσθέσεις ξύσμα πορτοκαλιού και χυμό, για να γίνουν πιο πορτοκαλένια και γλυκά.
  • Αν θέλεις να γίνουν πιο σοκολατένια, απλά πρόσθεσε κομματάκια μαύρης σοκολάτας μέσα στο μείγμα μας.
  • Για να τα διακοσμήσεις πιο όμορφα, απλά ανέμειξε λίγο γάλα με λίγο ζάχαρη άχνη και άπλωσε το πάνω από τα μπισκότα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις μία παχύρευστη κρέμα που θα δώσει μία έξτρα νοστιμιά στα μπισκότα μας.
  • Αν δεν τα θέλεις τόσο νηστίσιμα, μπορείς να προσθέσεις 2 αυγά, όπως και 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο.
  • Δοκίμασε τα μαζί με κάποιο φυτικό γάλα και πίστεψε με, θα γίνει η αγαπημένη σου συνήθεια.
Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : eisaimonadiki
 

Σάμαλι με σιμιγδάλι και μαστίχα Χίου


xrysessyntages.gr
Σάμαλι με σιμιγδάλι και μαστίχα Χίου, με μπόλικο σιρόπι και κανέλα

ΥΛΙΚΑ 1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό 1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη 1 κουταλιά της σούπας μπέϊκιν πάουντερ ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα 3 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη ΣΙΡΟΠΙ 1 ½ ποτήρι ζάχαρη 1 ½ ποτήρι νερό Χυμό ενός λεμονιού […]
Διαφήμιση
ΥΛΙΚΑ
1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μπέϊκιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
3 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη
ΣΙΡΟΠΙ
1 ½ ποτήρι ζάχαρη
1 ½ ποτήρι νερό
Χυμό ενός λεμονιού
Φλούδες ενός λεμονιού
3 βανίλιες άρωμα
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, τα κλείνουμε με μια διάφανη μεμβράνη, τα σκεπάζουμε με μια κουβέρτα και τα αφήνουμε τέσσερις ώρες, μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να πήξει.
Αφού λαδώσουμε καλά ένα ταψί 30 εκατοστών, ρίχνουμε μέσα το μίγμα και το χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια.
Πάνω σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε από ένα μοσχοκάρφι ή από ένα ολόκληρο ασπρισμένο αμύγδαλο.
Ψήνουμε στον αερόφουρνο στους 170 βαθμούς κελσίου περίπου για 40 λεπτά.
Όταν κρυώσει το γλυκό το σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι και το πασπαλίζουμε με κανέλα.
prettylife

Αδυνατίστε τρώγοντας μακαρόνια.


diaforetiko.gr
Αφήστε τις σαλάτες και πιάστε τις μακαρονάδες! Τα ζυμαρικά όχι μόνο…

το καλύτερο γάλα



Πληροφορίες για αυτόν τον ιστότοπο
fumara.gr
Το κατσικίσιο γάλα είναι το καλύτερο γάλα και συμβάλει στην θεραπεία πολλών ασθενειών

Το κατσικίσιο γάλα είναι το καλύτερο γάλα και συμβάλει στην θεραπεία πολλών ασθενειών

Η Ελλάδα είναι η πρώτη από τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης σε πληθυσμό αιγών (6.000.000) και παράγει 450.000 τόνους γάλακτος τον χρόνο Το κατσικίσιο γάλα δεν προκαλεί αλλεργίες λόγω της σύνθεσης των πρωτεϊνών του.
Χωνεύεται εύκολα, γιατί η σύστασή του είναι παρόμοια με αυτή των υγρών του στομάχου, και δεν φουσκώνει. Όσοι προτιμούν το κατσικίσιο γάλα θα σας πουν ότι το βρίσκουν πιο εύπεπτο από το αγελαδινό. Αυτό συμβαίνει γιατί η περιεκτικότητά του σε λακτόζη είναι μικρότερη από εκείνη του αγελαδινού.

Έτσι, σε περιπτώσεις ελαφριάς δυσανεξίας στο αγελαδινό, συστήνεται η χρήση κατσικίσιου. (Αν όμως υπάρχει έντονη δυσανεξία στη λακτόζη, θα πρέπει να στραφείτε σε γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εντελώς απαλλαγμένα από αυτήν.) Το κατσικίσιο γάλα, συγκριτικά με το αγελαδινό, περιέχει ακόμα αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό ινοσιτόλης, μιας ουσίας που εμπλέκεται στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, γεγονός που το κάνει πιο εύπεπτο.
Συμβάλει στην θεραπεία του γαστρικού έλκους.  Είναι το πιο πολύτιμο γάλα για την ανάπτυξη των παιδιών μετά το μητρικό. 

Συμβάλει στην κατασκευή γερού σκελετού, ιστών και μυικού συστήματος γιατί είναι το πιο πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο. μέσω του κατσικίσιου γάλακτος μεταβολίζονται καλύτερα μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο φώσφορος, και στη συνέχεια επιτυγχάνεται καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Αυτό το πλεονέκτημα του κατσικίσιου γάλακτος είναι που το κάνει αποτελεσματικότερο στην αντιμετώπιση της σιδηροπενίας και της οστεοπόρωσης συγκριτικά με το αγελαδινό.
Το κατσικίσιο γάλα είναι πλουσιότερο σε σχέση με το αγελαδινό σε ασβέστιο. Περιέχει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10% περισσότερο (Σε 100 γρ. γάλακτος, το κατσικίσιο έχει 129 γρ. ασβεστίου ενώ το αγελαδινό 117 γρ.)

Είναι το μοναδικό γάλα που περιέχει βιοργανικό νάτριο και σελήνιο. Συγκεντρώνει τις υψηλότερες ποσότητες βιταμινών (βιταμίνες Α, Β2, C, D, νιασίνη) και περιέχει καροτίνη που λειτουργεί προληπτικά ενάντια στον καρκίνο.

Είναι το γάλα με τα μικρότερα λιποσφαιρίδια, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από την αρτηριοσκλήρυνση.
Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων που συνιστώνται σε θεραπείες ασθενειών όπως στεφανιαίες νόσοι, εντερικές διαταραχές και κυστική ίνωση. Επίσης αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν το ιδιαίτερο μεταβολικό πλεονέκτημα να προσφέρουν ενέργεια ενώ συγχρόνως μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης.
Σύγκριση των συστατικών του κατσικίσιου και του αγελαδινού γάλακτος

Κατσικίσιο Αγελαδινό
Πρωτεΐνη% 3.0 3.0
Λιπαρά % 3.8 3.6
Θερμίδες/100 ml 70 69
Βιταμίνη A (i.u.*/gram fat) 39 21
Βιταμίνη B1 (θειαμίνη), (µg/100 ml) 68 45
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), (µg/100( ml) 210 159
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), (mg /100 ml) 2 2
Βιταμίνη D (i.u.*/gram fat) 0.7 0.7




Χοληστερόλη (mg/100 ml) 12 15






* i.u = international unit

Σύγκριση των μετάλλων του κατσικίσιου και αγελαδινού γάλακτος


Κατσικίσιο * Αγελαδινό *
Ασβέστιο 1215.2 1031.5
Φώσφορος 843.3 731.3
Μαγνήσιο 82,5 76.3
Σίδηρος 1,13 0.61
Χαλκός 0,42 0.11
Ψευδάργυρος 4.15 3.72



* mg/100 g λυοφιλιωμένου γάλακτος
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος.

Το Άγριο πράσο της Μακροζωίας


aromaikarias.blogspot.com

Ικαριακή διατροφή - Το Άγριο πράσο της Μακροζωίας-

Τα φυτά και τα δέντρα έχουν κατακτήσει τις καρδιές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Τα φυτά και τα δέντρα ζουν και πεθαίνουν με μια εξαιρετική αξιοπρέπεια. Απομακρύνονται από αυτή τη γη μόνο αφού βοηθήσουν τα είδη γύρω από αυτά για πολλά χρόνια. Ένα τέτοιο μαγικό φυτο ειναι και το Άγριο πράσο (Άλλιον το αμπελόπρασο , Allium ampeloprasum)που ανήκει στο γένος Άλλιον και στην οικογένεια των Λειριοειδών (Liliaceae).Το άγριο πράσο είναι ο πρόγονος του πράσου ( Allium porrum).που καλλιεργούμε στο κήπο μας Είναι ενδημικό φυτό της Δυτικής Ασίας και των Μεσογειακών χωρών. Εδώ στην Ικαρία, αυτήν την εποχή του χρόνου, βγαίνουν παντού: κατά μήκος των δρόμων, στους αγρούς, στις άκρες των αμπελώνων,στις πεζούλες . ..Είναι αρκετά εύκολο να αναγνωριστούν, από τα εύρωστα γραμμικά φύλλα τους που είναι γκρίζα / πράσινα και αναπτύσσονται σε σχήμα V. Τα λουλούδια, διαμέτρου 5 εκατοστών, κυμαίνονται από χρώμα υπόλευκο έως σκούρο κόκκινο-μοβ. Οι λαμπτήρες τους όταν είναι ώριμοι είναι αρκετά διαφορετικοί από του πράσου, μοιάζουν περισσότερο με ένα σωστό βολβό, με πολλές μικρές σκελίδες συνδεδεμένες πάνω τους. Το γένος Allium έχει πάνω από 600 μέλη που διαφέρουν σε


ωρίμανση, χρώμα και γεύση. Ωστόσο, είναι παρόμοια σε βιοχημικό περιεχόμενο. Το άγριο φυτό είναι κοινώς γνωστό ως άγριο πράσο. Αυτό το είδος έχει τις ίδιες ιατρικές αρετές με το σκόρδο (νέες έρευνες

διαπιστώνουν ότι το Άγριο πράσο έχει

περισσότερες φαρμακευτικές ιδιότητες από άλλα Alliums,) και παραδοσιακά

χρησιμοποιούνται για πάνω από 5000 χρόνια. Τα πράσα περιέχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών, μέταλλα και βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την υγεία. Είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και άλλων αντιοξειδωτικών όπως τα καροτενοειδή, η ξανθίνη και η λουτεΐνη. Έχουν επίσης μια σειρά άλλων βασικών βιταμινών όπως οι σύμμαχοι C, και Ε για την αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών στο ανθρώπινο σώμα και ουσίες όπως η quercetin που σχετίζεται με την αντικαρκινική δραστηριότητα.Η φαρμακευτική ιδιοκτησία του Allium



ampeloprasum οφείλεται κυρίως στην παρουσία πολλών θειούχων

που περιέχουν βιολογικά ενεργά συστατικά τα οποία περιλαμβάνουν:

 διμεθυλο δισουλφίδιο

 μεθυλοπροπενυλο δισουλφίδιο

 προπυλο-δισουλφίδιο προπυλίου

 διμεθυλοτριουλφίδιο

 μεθυλπροπυλ τρισουλφίδιο

 μεθυλ προπενυλ τρισουλφίδιο

 S-μεθυλο κυστεϊνο σουλφοξείδιο

 S-προπυλο κυστεϊνο σουλφοξείδιο

 S-προπενυλο κυστεϊνο σουλφοξείδιο

 Ν- (γ-γλουταμυλ) -S- (Ε-1-προπενυλ) κυστεϊνη Το Allium ampeloprasum παρέχει προστασία από τα μικρόβια

που παρουσιάζουν ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. κατά Escherichia coli ως ένα «μαγικό βότανο» στη σύγχρονη εποχή όπου

οι λαοί υποφέρουν από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των συνθετικών

φάρμακων. Μερικοί λένε για το πράσο κάτι αντίστοιχο που ισχύει για το μήλο "τρία πράσα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα "Περιέχει βιταμίνες Α, B, C, φολικό οξύ, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.Λέγεται επίσης ότι έχει αντικαρκινική δραστηριότητα. Η καθημερινή χρήση του στη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι έχει πολύ ευεργετική επίδραση στο σώμα, ιδιαίτερα στο σύστημα του αίματος και της καρδιάς. Για παράδειγμα, οι δημογραφικές μελέτες πάνω στην Ικαριακή διατροφή δείχνουν ότι το άγριο πράσο είναι υπεύθυνο για τη χαμηλή συχνότητα εμφάνισης αρτηριοσκλήρυνσης στους Ικαριωτες όπου η κατανάλωση του βολβού είναι σημαντικό μέρος της διατροφής τους . Ο βολβός λέγεται ότι είναι ανθελμινθικός, αντιασματικός, αντιχοληστερολαιμικός, αντισηπτικός, αντισπασμωδικός, χολαγόγος, , διουρητικός, αποχρεμπτικός, ερεθιστικός, διεγερτικός, στομαχικός, τονωτικός, αγγειοδιασταλτικός. Το πράσο είναι ένα παραγωγικό και εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό. Διατροφική αξία

Οφέλη των πράσων για την υγεία

Ένα φλιτζάνι πράσα (ακατέργαστα) περίπου 89 γραμμάρια περιέχει 54 θερμίδες. Σε μια μερίδα, περιέχει 41,8 μg βιταμίνης Κ, 1,87 mg σιδήρου, 0,428 mg μαγγανίου, 0,207 mg βιταμίνης Β6, 57 μg φυλλικού οξέος, 0,27 g λίπους και 1,6 g διαιτητικής ίνας. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση του επιπέδου των επιπέδων χοληστερόλης, εξαλείφοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης από το φαγητό. Τα πράσα βοηθούν στον έλεγχο του βάρους καθώς είναι χαμηλή σε θερμίδες.

Το πράσο είναι φορτωμένο με μεγάλη ποσότητα φυτοθρεπτικών συστατικών, θρεπτικών ουσιών και χαμηλής ποσότητας θερμίδων. Λόγω των καθαρτικών, αντισηπτικών, αντιβακτηριακών, διουρητικών και αντισπασμωδικών ιδιοτήτων, το πράσο βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Αποτρέπει τον καρκίνο

Ένα πράσο έχει την ικανότητα πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου. Η ινσουλίνη που βρίσκεται στο πράσο δρα ως προστατευτικό συστατικό για τον καρκίνο. Η μελέτη δείχνει ότι εμποδίζει επίσης τη μετάλλαξη του DNA που είναι η αιτία της μορφοποίησης του καρκίνου. Η ημερήσια πρόσληψη του συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου απο τον καρκίνο του προστάτη.

Μια βιοδραστική ένωση που ονομάζεται τρισουλφίδιο διαλλυλίου εξαλείφει την ανάπτυξη κυττάρων όγκων και εμποδίζει τα αιμοφόρα αγγεία να σχηματίσουν μέσα στους υπάρχοντες όγκους. Τα πράσα οπως και τα σκορδα έχουν την ουσια αλικίνη που εξουδετερώνει την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών στο σώμα. Η χαμηλή παρουσία ελεύθερων ριζών στο σώμα σχετίζεται με χαμηλό κίνδυνο καρκίνου. Η καμπεφερόλη μια φυσική φλαβονολίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που παρέχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντι-οστεοπορωτικές, αντιδιαβητικές, καρδιοπροστατευτικές, οιστρογονικές / αντιιστρογονικές, αντιαλλεργικές, αγχολυτικές, νευροπροστατευτικές, αντικαρκινικές και αναλγητικές δράσεις που βοηθούν στην ανακούφιση του οξειδωτικού στρες στο αίμα.

Η κατανάλωση της καμπεφερόλη μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου και του γαστρικού καρκίνου. Αποτρέπει τη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων μειώνοντας την ακαμψία, χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλοντας τα με την απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου.

Αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις

Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα πράσα βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα φλαβονοειδή έχουν θετικό αντίκτυπο στην αγγειακή λειτουργία, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των λιπιδίων . Αυτό οφείλεται στην καμπεφερόλη που βρίσκεται στα πράσα.

Η βιταμίνη Β (φυλλικό οξύ) που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στο πρασο, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα που σχετίζεται με τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής προσβολής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανεπάρκεια του φολικού οξέος είναι επιβλαβής για την καρδιά.

Οι πολυφαινόλες προστατεύουν τα κύτταρα και τα αιμοφόρα αγγεία από οξειδωτική βλάβη εμποδίζοντας έτσι τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Όλα αυτά τα στοιχεία και μελέτες δείχνουν ότι τα πράσα πρέπει να προστεθούν στη διατροφή για να αποφευχθεί η περιφερική αγγειακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις.

Υγιής εγκυμοσύνη

Το πράσο διαθέτει επαρκή ποσότητα φολικού που είναι απαραίτητο για την υγιή εγκυμοσύνη. Η υψηλή ποσότητα φυλλικού οξέος βοηθά στην κυτταρική διαίρεση και την απορρόφηση του DNA. Αποτρέπει επίσης τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα και την αποβολή.

Είναι επίσης απαραίτητο κατά τη διάρκεια της περιόδου κύησης 28-31 εβδομάδων καθώς το μωρό απαιτεί αρκετό χρόνο για να αναπτυχθεί στη μήτρα για να έχει υγιεινή και ασφαλή παροχή. Τα πράσα βοηθούν στις κανονικές κινήσεις του εντέρου του μωρού. Η προσθήκη πράσου στη διατροφή της μητέρας που θηλάζει αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα στα νεογνά.

Επίπεδα χοληστερόλης

Τα πράσα περιέχουν θείο που μειώνει την κακή χοληστερόλη. Η αλικίνη αναστέλλει την αναγωγάση HMG-CoA, η οποία είναι ένα συγκεκριμένο ένζυμο στο ήπαρ που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή χοληστερόλης. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά: τα σουλφίδια και οι θειόλες που υπάρχουν στα πράσα διατηρούν το επίπεδο χοληστερόλης μειώνοντας την κακή χοληστερόλη στο σώμα.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Τα πράσα περιέχουν χαμηλή ποσότητα θερμίδων . Δεδομένου ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, , πράγμα που βοηθά στην αποφυγή σύντομων γευμάτων.

Η ινουλίνη είναι ένα πρεβιοτικό (διατροφικά συστατικά που διεγείρουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο γαστρεντερικό σύστημα) το οποίο μειώνει τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας, διατηρώντας την ποικιλομορφία και την ισορροπία των εντερικών βακτηρίων.

Υγιές έντερο

Το πράσο περιέχει πρεβιοτικά όχι μόνο για να μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας αλλά διαχειρίζεται και τα βακτηρίδια που επιτρέπουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τα τρόφιμα που τρώμε. Εξαλείφει τα απόβλητα από το σώμα, ενισχύει την εντερική περισταλτική και εκκρίνει τα πεπτικά υγρά. Το διαρκές έντερο έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή, έτσι ώστε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες να καταπραΰνουν τη φλεγμονή των κυττάρων.

Αποφύγει λοιμώξεων

Το πράσο θεραπεύει καθώς και αποτρέπει τις λοιμώξεις όπως την αλλεργική ρινίτιδα, το κρύο, τη γρίπη και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος λόγω του αντισηπτικού αποτελέσματος και της καταπραϋντικής δράσης του. Διαθέτει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α που βοηθά στην ανάπτυξη ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει οξυγόνο στο γενικό σώμα και καταπολεμά τη μόλυνση.

Αντιμετωπίζει την αναιμία

Η χαμηλή παρουσία αιμοσφαιρίνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι η αιτία της αναιμίας διότι φθάνει στο σώμα χαμηλή ποσότητα οξυγόνου. Αυτό οδηγεί σε χαμηλό επίπεδο ενέργειας, χαμηλή ανοσία και κακή λειτουργία του εγκεφάλου. Η ΠΟΥ αξιολόγησε ότι οι μισές περιπτώσεις αναιμίας σε 1,62 δις. Ευρωπαίων οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου και άλλες οφείλονται στους γενετικούς παράγοντες.

Αποτρέπει το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης C, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου τους μειώθηκε κατά 42% σε σύγκριση με τους ασθενείς με χαμηλή πρόσληψη. Η προσθήκη λαχανικών και φρούτων στη διατροφή αυξάνει τη βιταμίνη C στο αίμα.

Καταπολέμηση βλάβης από ελεύθερες ρίζες

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο εμποδίζει τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, ρύπων όπως ο καπνός, το τσιγάρο και οι τοξικές χημικές ουσίες. Η συσσώρευση ελευθέρων ριζών στο σώμα συμβάλλει στα προβλήματα υγείας όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Κατά τη διαδικασία της διάσπασης των τροφίμων σε ένα σώμα και όταν εκτίθενται σε καπνό, ή ακτινοβολία, οι ελεύθερες ρίζες αναπτύσσονται στο σώμα. Παραδοσιακές χρήσεις

Ο θρυμματισμένος βολβός χρησιμοποιείται για να απαλύνει τον πόνο από τα τσιμπήματα εντόμων .

Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη διευκόλυνση της δυσκοιλιότητας, της αιμόπτυσις, του άσθματος, της παχυσαρκίας, της ουρικής αρθρίτιδας, της κεφαλαλγίας, των αιμορροΐδων και χρησιμοποιείται ως εμμηνόγκο, διουρητικό και αφροδισιακό.

Στην αρχαία Ελλάδα, το Άγριο πράσο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ρινορραγίας.
Οι σπόροι είναι χρήσιμοι για χρόνια διάρροια, λεύκη, φακίδες, αιμορροΐδες και νευραλγία. Πώς να τα φάτε

Τα κομμένα άγρια πράσα δίνουν μια οσμή σκόρδου.Είναι στενά συνδεδεμένα με το κρεμμύδι, αλλά η γεύση τους είναι πιο ήπια και γλυκιά. Τα πράσα καταναλώνονται ωμά προσθέτοντας τα σε σαλάτες ή μαγειρεμένα

Τηγανίζονται με καρότα σέλινο και χυμό λεμονιού.

Τα πράσα συνδυάζονται με άλλα λαχανικά όπως τα μάραθα , τα καρότα και τα τεύτλα .

Χρησιμοποιούνται ως κύριο συστατικό σε διάφορες σούπες, λαχανικά, ζυμαρικά, ψάρια και πιάτα με βάση το κρέας.

Λεπτά ψιλοκομμένα πράσα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της γεύσης των σαλατών.

Χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή ομελέτας.

Οι βαθιές τηγανισμένες λωρίδες των πράσων σερβίρονται σαν σνακ ή χρησιμοποιούνται για να γαρνίρουν άλλα πιάτα.Και φυσικά να μη ξεχάσουμε και τα πράσα μέσα στις χορτόπιτες που είναι νομίζω και η καλύτερη μαγειρική τους εκδοχή Τα άγρια πράσα συλλέγονται από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο. Αργότερα μέσα στο έτος οι βολβοί που σχηματίζονται στο στέλεχος 'ανθοφορίας' μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν το σκόρδο - όπως και οι υπόγειες σκελίδες τους εάν τις μαζέψετε από τον Αύγουστο και μετά...Όμως το σωστό είναι ότι δεν χρειάζεται να σκάψε τε για να τις βγάλετε , με ένα κοφτερό μαχαίρι μπορείτε να τα κόψετε λίγο κάτω από την επιφάνεια της γης, εξοικονομώντας έτσι την συνέχεια της ζωή του φυτού . !

Αναφορές https://www.healthbenefitstimes.com      https://seasonalforaging.wordpress.com/ http://www.naturalmedicinalherbs.net

Δημοφιλείς αναρτήσεις