Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Πολίτικο Γαλακτομπούρεκο

 
xrysessyntages.gr
ΥΛΙΚΑ 600 γρ. φύλλο κρούστας 200 γρ. φρέσκο βούτυρο άριστης…
 
ΥΛΙΚΑ   600 γρ. φύλλο κρούστας 200 γρ. φρέσκο βούτυρο άριστης ποιότητας(στο βαζάκι,μα να είναι σίγουρα καλό,να μην ταγκίζει…μαργαρίνες και βούτυρα light ξεχάστε τα εδώ,αν θέλετε να φάτε ένα γαλακτομπούρεκο της προκοπής…)   Για την κρέμα:(Η κρέμα θέλει καλό σιμιγδάλι και φρέσκα-ολόφρεσκα αυγά.) 2+1/2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες 1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό 1/2 κούπας ζάχαρη 4 αυγά 3 […]
ΥΛΙΚΑ
 
600 γρ. φύλλο κρούστας
200 γρ. φρέσκο βούτυρο άριστης ποιότητας(στο βαζάκι,μα να είναι σίγουρα καλό,να μην ταγκίζει…μαργαρίνες και βούτυρα light ξεχάστε τα εδώ,αν θέλετε να φάτε ένα γαλακτομπούρεκο της προκοπής…)
 
Για την κρέμα:(Η κρέμα θέλει καλό σιμιγδάλι και φρέσκα-ολόφρεσκα αυγά.)
2+1/2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες
1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπας ζάχαρη
4 αυγά
3 βανίλιες(προαιρετικά βάζουμε ξύσμα λεμονιού ή ό,τι άλλα εσπεριδοειδή αγαπάμε)
50 γρ.βούτυρο τύπου Κερκύρας ή αγελαδινό
 
Σιρόπι:
4+1/2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 βανίλια
χυμό μισού λεμονιού
 
-Να μην ξεχάσουμε και στο τέλος την κανέλα!!!
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα από όλα κάνουμε,ως συνήθως, το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός λεμονιού, σε κατσαρόλα και από το σημείο βρασμού μετράμε 7 λεπτά ακριβώς!
Αποσύρουμε και ρίχνουμε το χ.λεμόνι.
Βουρ για την κρέμα τώρα.
 
Το μυστικό μιας  αφράτης κρέμας είναι οπωσδήποτε να χτυπήσουμε τα ασπράδια μαρέγκα σφιχτή και μετά χτυπώντας να προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν.
 
Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην κρέμα.
 
Αφού τελειώσαμε με τ’αυγά,βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να ζεστάνει.
 
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι ,σα βροχή,που σημαίνει όχι μεμιάς,ανακατεύοντας συνέχεια.Αφήνουμε τη κρέμα να δέσει,χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα με ξύλινη σπάτουλα και αποσύρουμε όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
 
Μακριά από τη φωτια ρίχνουμε το βούτυρο και τις βανίλιες(ξανά ανακάτεμα!).
 
Αφού αυτά γίνουν, έρχεται η ώρα των αυγών,τα οποία προσθέτουμε σιγά σιγά..Όταν πάει κι αυτό θα έχουμε μια αφράτη μυρωδάτη κρεμα να αχνίζει,την οποία θα αφήσουμε να περιμένει ώσπου να ετοιμάσουμε τα φύλλα,χωρίς να ξεχνάμε να την ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην κανει κρούστα.
 
Πάμε στα φύλλα τώρα και λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο.
 
Απλώνουμε όλα τα φύλλα στον πάγκο(πρώτα τα 500 γρ.,γιατί μπορεί να μην τα χρειαστούμε όλα) και τα χωρίζουμε σε 3 λωρίδες κατά πλάτος.
(απο δω και πέρα αρχίζει  της υπομονής το έργο,μα όταν σκέφτεσαι τη μυρωδιά  καθώς θα ψήνεται,το άρωμά  καθώς το δαγκώνεις-τη δόξα όταν  θα το προσφέρεις!-..ε…χαλάλι λες και συνεχίζεις…)
Παίρνουμε μια μια λωρίδα και τη βουτυρώνουμε πολύ καλά.Τη διπλώνουμε στη μέση και ξανά βουτυρώνουμε.
 
Βάζουμε,στη μια άκρη της λωρίδας, μιάμισυ κουταλίτσα του γλυκού από την κρέμα,διπλώνουμε στα πλάγια και από πάνω,βουτυρώνουμε στα σημεία που διπλώσαμε και τυλίγουμε σε φλογέρα.
Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί κάθε γαλακτομπουρεκάκι,αφήνοντας μια μικρή απόσταση ανάμεσα, γιατί θα φουσκώσουν.
 
Προσέχουμε να μη βάλουμε πολύ γέμιση γιατί θα σκάσουν τα φύλλα στο ψήσιμο και θα φανεί η κρέμα(το έχω πάθει,όταν από βιασύνη να τελειώσω,έβαζα με το κουτάλι της σούπας την κρέμα…είπαμε, της υπομονής το έργο!…)
 
Όταν πια τελειώσουμε,περιχύνουμε με το βούτυρο που έμεινε(αν έμεινε… αλλιώς βάζουμε κι άλλο να λιώσει…) και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 190 β. φούρνο για 15 λεπτά.
 
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 β. και αφήνουμε ώσπου να ροδίσουν καλά(περίπου 30 λ.)
 
Αφού έχει μυρίσει όλο το σπίτι( και οι γείτονες λένε…κάτι ψήνεται…),έρχεται η καλύτερη  στιγμή…το σιρόπιασμα.Λατρεύω το κρακ των φύλλων καθώς κουταλιά κουταλιά τα βρέχω με το κρύο σιρόπι, τρελαίνομαι να βλέπω τις μικρές σταγονίτσες του σιροπιού  να σκαλώνουν στα τραγανά ροδοκόκκινα φύλλα…
 
Μην σκεφτείτε να ρίξετε μεμιάς το σιρόπι…θα καταστρέψετε,μακροπρόθεσμα,την κριτσανιστή υφή των φύλλων…και θα χάσετε όλο το παιχνίδι(των εντυπώσεων και της μυστικής συνομιλίας με το δημιούργημά σας…)
 
Από εδώ και πέρα,αφού λάβει τέλος η τελετή του σιροπιού, εξαρτάται πόσο βαστούν οι αντοχές μας και τι τύπος είμαστε…
Άλλοι περιμένουν ευλαβικά,ή έστω στωικά,τη στιγμή που το σιρόπι θα νικηθεί από τα φύλλα…
…-Να μην ξεχάσουμε και στο τέλος την κανέλα!!!
Άλλοι αδιαφορούν παντελώς για τη μάχη που παίζεται στο ταψί(γιατί αν το σιρόπι δε μας “βγεί” στο βράσιμο,-το έχω πάθει και τούτο-αυτό θα είναι ο νικητής και τα γαλακτομπουρεκάκια ίσα που θα βραχούν και με τη γλύκα θα μείνουν…),οπότε βουτούν το χεράκι ,αρπάζουν και καταβροχθίζουν ένα γαλακτομπουρεκάκι…
 
Αποτέλεσμα εικόνας για Γαλακτομπούρεκο
Οι ευλαβείς όμως…ω…αυτοί το απολαμβάνουν και το υμνούν…
Καλή επιτυχία!!!! – constantinoupoli
 

Δίον

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ


Πληροφορίες για αυτόν τον ιστότοπο
www.psichogios.gr
Παράδοση σε 24-48 ώρες στο χώρο σας και 16…

Λίγα λόγια

1941. Η Ελλάδα βογκά κάτω από τη σκληρή γερμανική Κατοχή, μαζί κι οι κάτοικοι ενός μικρού νησιού του Αιγαίου: η Λήδα, μια νεαρή χήρα, εξοβελισμένη με την κόρη της από την τοπική κοινωνία· ο Παππούς, ο ηλικιωμένος που την έχει πάρει υπό την προστασία του· ο χειροδύναμος Μάρκος, που δε δειλιάζει μπροστά στον κίνδυνο, αλλά διστάζει μπροστά στις λέξεις· ο δήμαρχος, ο γιατρός, ο δικηγόρος του νησιού κι άλλοι σημαίνοντες πολίτες του. Κάποια στιγμή στη μικρή νησιωτική κοινωνία θα ενταχθούν η Αθηναία Ρίτα με τον έφηβο γιο της, στο σπίτι της οποίας σύντομα θα εγκατασταθεί και ο λοχίας Γκέοργκ Φίσερ με τη μακρινή ελληνική καταγωγή. 

Το ίδιο διάστημα, στο Βερολίνο, ο επίατρος του ναυτικού Κρίστιαν Μίλερ θα γνωρίσει τη Μάρεν, τη γυναίκα της ζωής του. Ο πόλεμος όμως σύντομα θα χωρίσει τους δύο νέους. Ο ανθρωπιστής Κρίστιαν θα βρεθεί στο ελληνικό νησί, αποφασισμένος να πολεμήσει μονάχα τους κοινούς ανθρώπινους εχθρούς, τον θάνατο και τον πόνο, με όπλο το νυστέρι του. Ο πόλεμος, ωστόσο, είναι πάντα απρόβλεπτος… 

Νησιωτική Ελλάδα-Βερολίνο... Κατακτητές και κατακτημένοι, πολιορκημένοι από τη βαρβαρότητα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Φόβοι, αγωνίες, πάθη, αμφιβολίες αλλά κι η μεγαλοσύνη του ανθρώπου, που κατορθώνει πάντα να «φωτίζει» και τις πιο σκοτεινές εποχές.

Δείτε video για το βιβλίο

https://www.youtube.com/watch?v=I_6saq4foJw

"στο δρόμο των αρωμάτων"



Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα
Manthos Skargiotis
Ο συγγραφέας του "Στοιχειοχαράκτη" (και άλλων έξι βιβλίων) Σίμος Κερασίδης (Simos Kerassides) έγραψε την άποψή του για το μυθιστόρημα "Στο δρόμο των αρωμάτων". Με χαρά την αναρτώ και τον ευχαριστώ θερμά!
-------------------------------------------------------------------------
Μόλις τέλειωσα την ανάγνωση του ιστορικού μυθιστορήματος του Manthos Skargiotis με τίτλο "στο δρόμο των αρωμάτων". Ομολογώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει. Δε σκοπεύω να κάνω κριτική σ' αυτό το βιβλίο του Μάνθου. Εξάλλου έχουν γραφεί πολλά διθυραμβικά σχόλια από περιώνυμους στον χώρο του βιβλίου. Δε μπορώ όμως να μην εκφράσω την ικανοποίηση που ένιωσα στο απολαυστικό ταξίδι της ανάγνωσης. Το αριστοτεχνικό πλέξιμο/δέσιμο των παραλογών του γιοφυριού της Αρτας και του νεκρού αδελφού με την ιστορία της εποχής του 17ου αιώνα, με τους εξωτικούς τόπους και με την αγωνία και τις περιπέτειες του κεντρικού ήρωα να ανταποκριθεί στην παράλογη απαίτηση της, κατά τ' άλλα ιερής, μάνας, "γεμίζουν" τον αναγνώστη, όπως τον ικανοποιούν απόλυτα και η αριστουργηματική αφήγηση, το πλούσιο λεξιλόγιο, οι πετυχημένες ντοπιολαλαλιές του κάθε τόπου... Με άλλα λόγια, το ιστορικό μυθιστόρημα του Μάνθου είναι ένα διαμάντι της ελληνικής λογοτεχνίας που πρέπει να στολίζει τη βιβλιοθήκη σας. Ανυπομονώ να πάρω στα χέρια μου και το νέο μυθιστόρημά του με τον παράξενο τίτλο "Ουμπούντου" στο οποίο εύχομαι να είναι κι αυτό καλοτάξιδο.

Στο Σινά....

11.329 προβολές
Ο χρήστης Ierosolymitis Travel βρίσκεται στην τοποθεσία Mt.Sinai,St.Catherine.
Στο Σινά....οι θησαυροί της μονής με την περίφημη εγκαυστική εικόνα του Χριστού...

Σπιτικές καριόκες



ΥΛΙΚΑ 100 γρ. ‏καρύδια 225 γρ. ‏πτι μπερ 125 γρ. ‏βούτυρο 1 κ.γ. ‏εκχύλισμα βανίλιας 150 γρ. ‏ζαχαρούχο γάλα 10 […]

ΥΛΙΚΑ
100 γρ. ‏καρύδια
225 γρ. ‏πτι μπερ
125 γρ. ‏βούτυρο
1 κ.γ. ‏εκχύλισμα βανίλιας
150 γρ. ‏ζαχαρούχο γάλα
10 γρ. ‏κονιάκ
15 γρ. ‏κακάο
350 γρ. ‏κουβερτούρα λιωμένη
1 κ.σ. ‏μέλι
1 κ.γ. κοφτή ‏κανέλα

Εκτέλεση
1
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το βούτυρο και μεταφέρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.

2
Στο μούλτι βάζετε τα μπισκότα, τα καρύδια και τα χτυπάτε. Δεν θέλετε να γίνουν σκόνη αλλά να μείνουν κάποια κομμάτια.

3
Αδειάζετε το μείγμα του μούλτι σε ένα μπολ και προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, το ζαχαρούχο, την κανέλα, το κακάο, το κονιάκ, τη βανίλια και το μέλι.

4
Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

5
Πιέζετε το μείγμα με τα χέρια ώστε να σφίξει και το τοποθετείτε σε μία διάφανη μεμβράνη.

6
Με τα χέρια μας το απλώνετε ώστε να πάρει σχήμα σαν σαλάμι και το τυλίγετε στη μεμβράνη.

7
Ανοίγετε δύο μεμβράνες παράλληλα, να ακουμπάνε μεταξύ τους και τοποθετείτε το σαλάμι.

8
Τυλίγετε πολύ σφιχτά στις μεμβράνες.

9
Βάζετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή στην κατάψυξη για 1 ώρα.

10
Στη συνέχεια, αφαιρείτε με τη μεμβράνη και κόβουμε σε φέτες 1 εκ.

11
Παίρνετε κάθε κομμάτι με ένα πιρούνι ή μία τσιμπίδα και βουτάτε στη λιωμένη κουβερτούρα. Αφαιρείτε και βάζετε πάνω σε μία λαδόκολλα.

12
Από τη στιγμή που το σαλάμι σας είναι παγωμένο θα κρυώσει και θα σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα. Εναλλακτικά μπορείτε να τις βάλετε στο ψυγείο.

13
Τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και σερβίρετε.
foodmaniacs.gr

χαρτοπετσέτα για κάθε δείπνο!

Maria Dimitriou
10 Απριλίου στις 11:04 μ.μ.

https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/2117667381663366?__tn__=-R 
45.489.895 προβολές 
Blossom 
22 Δεκεμβρίου 2018 
10 easy napkin folds for any dinner party! 
10 εύκολο χαρτοπετσέτα για κάθε δείπνο!

Αθάνατος!

4.661 προβολές
Σπυρίδων Βούκαλης
Συγκλονιστικό το βίντεο με την αδερφή του Έλληνα Βορειοηπειρώτη εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσιφα, την Ανθουλα Σακελλαράκη που ανάγνωσε με τον πόνο μιας αδερφής που έχει χάσει τον αδερφό της, 
το ποίημα που έγραψε μια Ελληνίδα πατριώτισσα από την Βοστωνη των Η.Π.Α 
για τον Κωνσταντίνο όλων των Ελλήνων 
που θυσιάστηκε για την ελευθερία της Βορείου Ηπείρου, 
για την Ελλάδα αλλά και για την Ορθόδοξια. 
Αιώνια του ή μνήμη. 
Αθάνατος!

«Νους, Ψυχή, Σώμα στον αρχαίο ελληνικό στοχασμό» του Anthony A. Long

#ΝέαΚυκλοφορία: «Νους, Ψυχή, Σώμα στον αρχαίο ελληνικό στοχασμό», του Anthony A. Long, στη σειρά | Φιλοσοφία. https://www.cup.gr/…/noys-psychi-kai-soma-ston-archaio-ell…/
O ευρύς και περιεκτικός ορίζοντας του αρχαίου ελληνικού στοχασμού περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες ιδέες και εγείρει πολλά και διαφορετικά ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη ταυτότητα.
Είναι τα ανθρώπινα όντα κατ’ ουσίαν θνητά, όπως με έμφαση θεωρούν δεδομένο τα Ομηρικά Έπη, ή έχουμε τη δυνατότητα να επιτύχουμε την αθανασία, όπως, ακολουθώντας μια διαφορετική παράδοση, συχνά ισχυρίζεται ο Πλάτων;

Πότε και γιατί αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους συγκεκριμένες ιδέες γύρω από τις διαφορές μεταξύ σώματος και ψυχής; Είναι η ψυχή απλή ή σύνθετη;
Τι οδήγησε στην ιδέα ότι ο βέλτιστος βίος είναι εκείνος που κυβερνάται από τη λογική, με τις επιθυμίες και τα συναισθήματα να υποτάσσονται σε αυτή την εξουσία; Άραγε η ανθρώπινη νόηση αποτελεί μια θεία ιδιότητα;

Με γραφή διαυγή και κατανοητή, που δεν απευθύνεται μόνο στο ειδικό κοινό, ο Α. Α. Long προσφέρει μια συνθετική ανασκόπηση του πώς η αρχαία ελληνική φιλοσοφία προσέγγισε τα θεμελιώδη ζητήματα του νου, της ψυχής και του σώματος, πώς οι αρχαίοι στοχαστές προσέγγισαν εκείνο το οποίο είναι εγγύτατο σ’ εμάς και όμως ακόμη πιο μυστηριώδες: την ουσία του ανθρώπινου εαυτού.
Δείτε και διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο: https://www.cup.gr/…/noys-psychi-kai-soma-ston-archaio-ell…/

ΤΙΝΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Δημοφιλείς αναρτήσεις