Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Άννα Καλουτά

Φτάνουμε στην πιο κρίσιμη στιγμή για το ''περιπαθές φιλί'',
όπως το απαιτούσε ο συγγραφέας,
και βάζουμε όλη μας την τέχνη, αλλά με σφιγμένα τα χείλη
και πέφτει ένα χειροκρότημα, που κόντεψαν να πέσουν οι πολυέλαιοι.
Έρχεται το δεύτερο βράδυ, γίνεται το φιλί πιο θερμό
- τα χείλη πάντα σφιγμένα -
και γίνεται πιο θερμό το χειροκρότημα.
Έρχεται το τρίτο, το τέταρτο, το πέμπτο, ξεσφίγγουμε τα χείλη μας,
γιατί από την πολλή θερμότητα κοντεύαμε και να σκάσουμε
και το φιλί εκτός από θερμό και ''σκηνικό'' έγινε και πραγματικό.
Μπαίνουμε μέσα ζαλισμένοι.
- Βρε Λάμπρο μου, του λέω.
- Τι είναι Αννούλα μου;
- Βρε Λαμπρούκο μου, του ξαναλέω, ωραία φιλάς, το ξέρεις;
- Δεν είμαι εγώ που φιλάω ωραία, Αννάκι μου,
εσύ είσαι που φιλάς ωραία και με κάνεις και φιλάω κι εγώ ωραία.
Από εκείνο το βράδυ, φεύγοντας από το θέατρο ευτυχισμένοι,
άρχισε και η ιστορία μας.
Η ιστορία μου με τον Λάμπρο ήταν ένας έρωτας τρελός και παλαβός,
που ολοκληρώθηκε, μόνο όταν βρεθήκαμε με τουρνέ στο εξωτερικό.
Και που δεν ξέρω πόσο μεγάλη μπορεί να ήταν η έκπληξή του
όταν κατάλαβε ότι ήταν ουσιαστικά ο πρώτος άντρας της ζωής μου.
Αλλά που δεν αποκλείεται και να σκέφτηκε,
με την αθυροστομία που τον χαρακτήριζε,
έχοντας όμως την ευγένεια να μη μου το πει και δυνατά:
''Εδώ ή έχουμε πέσει σε μεγάλο φαινόμενο
ή έχουμε πέσει σε μεγάλο χαιβάνι.''
Που και δυνατά να μου το ΄λεγε δεν επρόκειτο να διαφωνήσω.
Πάντα μου έδινε την αίσθηση ότι δεν παίζει ούτε για δευτερόλεπτο... κατάφερνε πάντα να αισθάνεσαι ότι είσαι εκεί δίπλα και το ζεις...νομίζω πως το ζούσε και όχι ότι έπαιζε!!? Τεράστιος
Άννα Καλουτά

Μάρθα Καραγιάννη

 
Πατριαρχέα-Κατρανίδου Δήμητρα προς ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ - LOGOTEHNIKI PANDESSIA
Με ανακάλυψε ο Ορέστης Λάσκος. Συμμετείχα σε μια παράσταση
του σχολείου, και ο Ορέστης, ήταν φίλος του δασκάλου μου.
Ήρθε να δει τι παράσταση ανεβάζει και του είπε:
''Η μικρή έχει ταλέντο. Ας κάνει ένα δοκιμαστικό στη Φίνος''.
Το πρώτο μου φιλμ ήταν ''Η Άγνωστος''. Ήμουν 16 ετών.
Έπαιζε όλο το ελληνικό θέατρο. Ένιωθα δέος.
''Νύχτα Γάμου'', ''Οι Θαλασσιές Οι Χάντρες'',
''Μια Κυρία Στα Μπουζούκια'', ''Γοργόνες Και Μάγκες'',
''Το Ανθρωπάκι'', είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες.
Καλά φιλμς,
που αντέχουν στο χρόνο γιατί υπάρχει story από πίσω.
Ανέκαθεν ξεχώριζα την κωμωδία, γιατί μου άρεσε το κέφι στη σκηνή.
Είναι κάτι που πάντα με ανέβαζε ψυχολογικά.
Ο κινηματογράφος με αγάπησε
και είμαι πολύ τυχερή που βρέθηκε μπροστά μου ο Γιάννης Δαλιανίδης,
που αναγνώρισε το κωμικό ταλέντο μου.
Ήταν δύσκολο
μια ωραία κοπέλα μ' ένα ωραίο κορμί, να φορέσει το μπικίνι,
να τραγουδήσει, και να τα πει τα κωμικά πολύ ωραία.
Δύσκολο να το σκεφτεί κανείς, και ο Γιάννης το σκέφτηκε.
Μου άνοιξε την καριέρα, καλή του ώρα εκεί που είναι.
Ξεκίνησα να κάνω οικογένεια. Τελικά δεν έγινε.
Στο γάμο μου με τον Μίμη Στεφανάκο, έχασα το μωρό πάνω στη γέννα.
Έπαθα σοκ.
Ο γιατρός μου έλεγε: ''Είσαι νέα. Θα το ξεπεράσεις''.
Αλλά ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου.
Μέχρι τα 40, η μητρότητα ήταν το απωθημένο μου.
Ήταν ένα καρφί στην καρδιά μου.
Μετά, είπα να το ξεχάσω.
Τώρα πια, δεν με ενοχλεί.
Βέβαια, δε γεύτηκα τη μητρότητα,
που λένε ότι είναι σπουδαίο πράγμα, και το καταλαβαίνω,
αλλά δεν γίνονται όλα όπως τα θέλουμε εμείς.
Ο χρόνος περνάει. Αυτή είναι η δουλειά του.
Κοιτάζω καμιά φορά τον εαυτό μου στον καθρέφτη,
βλέπω αυτό που είμαι σήμερα και λέω πως για την ηλικία μου,
κρατιέμαι μια χαρά.
Δεν με απασχολεί να είμαι ωραία.
Ούτε με ενδιαφέρει κανένας, ούτε θέλω να ενδιαφέρω κανέναν.
Ερωτικώς εννοώ.
Ερωτεύτηκα όταν έπρεπε.
Και αγάπησα, και με αγάπησαν. Και ζήλεψα, και με ζήλεψαν.
Γέλασα, έκλαψα, γλέντησα.
Ο έρωτας είναι γλέντι.
Φτάνει να τον γλεντάς, στη σωστή ηλικία.
Δεν είχα ψώνιο με τα χρήματα.
Η πολυτέλεια δεν με ενδιέφερε ποτέ, το απέδειξε αυτό η ζωή μου.
Κάθε όμορφη και φιρμάτη, θα μπορούσε να κάνει ένα πλούσιο γάμο.
Ήταν πολύ εύκολο.
Εγώ δεν το έκανα, γιατί δεν με ενδιέφερε.
Μου φέρθηκε γενναιόδωρα η ζωή, παράπονο δεν έχω.
Πήρα το σπίτι μου κι έκανα τα ταξίδια μου.
Γύρισα την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, την Ασία.
Αυτή είναι η προίκα μου και δεν μετανιώνω.
Απ' όλη τη λάμψη που έζησα, δεν έμεινε τίποτα.
Ένα χορταστικό πέρασμα ήταν μόνο.
Μάρθα Καραγιάννη

Λεμονάτο μοσχαρίσιο νουά κατσαρόλας..

 
xrysessyntages.gr
 
ΥΛΙΚΑ 1.200 γρ. ‏μοσχάρι νουά 1 ‏κρεμμύδι σε φέτες 2 κ.σ. ‏βούτυρο 2 ‏σκελίδες σκόρδο σε μικρά κομματάκια 1/2 ποτηράκι κρασιού ‏λευκό κρασί 2 ‏λεμόνια (μόνο […]
Διαφήμιση

ΥΛΙΚΑ

  • 1.200 γρ. ‏μοσχάρι νουά
  • 1 ‏κρεμμύδι σε φέτες
  • 2 κ.σ. ‏βούτυρο
  • 2 ‏σκελίδες σκόρδο σε μικρά κομματάκια
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού ‏λευκό κρασί
  • 2 ‏λεμόνια (μόνο το χυμό τους)
  • 1 κ.γ. ‏ξερό θυμάρι (μπορείτε εναλλακτικά λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι)
  • 2 ‏καρότα κομμένα σε μακρόστενα μπαστουνάκια
  • 600 ml ‏ζεστό νερό ή ζωμός κρέατος
  • 2 ‏πατάτες κομμένες σε κύβους (προαιρετικά)
  • ‏ελαιόλαδο
  • ‏αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβετε κατά μήκος το σκόρδο σε δοντάκια. Τρυπάτε το κρέας με μυτερό μαχαίρι εδώ κι εκεί και μπήγετε μέσα τα δοντάκια σκόρδου.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζετε πολύ καλά γύρω γύρω απ’ όλες τις πλευρές το κρέας μας, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτετε τις πατάτες (προαιρετικά), λίγο ελαιόλαδο ακόμα, το καρότο, το κρεμμύδι, πασπαλίζετε με το θυμάρι  και συνεχίζετε το σωτάρισμα για 3 λεπτά περίπου.
  3. Σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνουμε το ζωμό κρέατος ή νερό, σκεπάζετε το φαγητό και σιγομαγειρεύετε για 75 λεπτά περίπου (Γυρίζετε συχνά το κρέας ώστε να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα).
  4. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το λεμόνι. Αφού βράσει το κρέας, το βγάζετε σε σανίδα κοπής και το κόβετε σε λεπτές φέτες. Το ξαναζεσταίνετε μέσα στο ζουμί του και στραγγίζετε τη σάλτσα.
  5. Για να δέσετε τη σάλτσα,  δυναμώνετε τη φωτιά,  διαλύετε 1 ή 2 κ.σ. κορν φλάουερ (ανάλογα πόσο αραιή είναι η σάλτσα) σε 1/3 φλ. κρύο νερό, το προσθέτετε στο ζωμό και συνεχίζετε το βράσιμο για 2-3΄μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  6. Βάζετε σε πιατέλα τις φέτες νουά στη σειρά. Γαρνίρετε αριστερά και δεξιά του κρέατος τις πατάτες και τα καρότα και τα περιχύνετε με τη λεμονάτη σάλτσα.
Πηγή: sintayes.gr
 

Αλλαγή ρούχων για έξυπνες μαμάδες

Άγιος Χριστόφορος

Η πρώτη επέμβαση εγκεφάλου

 
taxidistoanexigito.blogspot.com
 

Η πρώτη επέμβαση εγκεφάλου έγινε στους Δελφούς το 1900 π.Χ.

Η πρώτη επέμβαση εγκεφάλου έγινε στους Δελφούς το 1900 π.Χ.

Η Αρχαία Ελλάδα εντυπωσιάζει όλο και περισσότερο με το επίπεδο εξέλιξης και γνώσεων. Η ιατρική ήταν ένας από τους τομείς που ανέπτυξαν με επιμέλεια.

Και όμως, η πρώτη γνωστή μέχρι σήμερα νευροχειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα, έγινε γύρω στο 1900 π.Χ. στην περιοχή των Δελφών.

Την ανακάλυψη αυτή έκαναν Έλληνες επιστήμονες που μελέτησαν το κρανίο ενός άντρα από την περιοχή της Κίρρας στη Φωκίδα.

Μάλιστα όπως αναφέρουν στην έρευνα τους οι ειδικοί, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση World Neurosurgery, μετά την επέμβαση, ο άντρας έζησε για κάποιους μήνες ή χρόνο μέχρι που τελικά πέθανε σε ηλικία 30 έως 35 χρονών.

Ο κ. Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, ορθοδοντικός και επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι ειδικός σε θέματα παλαιοπαθολογίας. Όταν η αρχαιολόγος Δέσποινα Σκορδά του έδειξε το κρανίο, πρόσεξε μία οπή στο δεξί κροταφικό οστό.

Από το μυαλό του πέρασε το ενδεχόμενο η οπή αυτή να προήλθε από χειρουργική επέμβαση με τρυπανισμό καθώς αν επρόκειτο για θανάσιμο τραύμα από βέλος, «τότε το κρανίο θα έφερε κατάγματα», όπως λέει ο ίδιος στα «ΝΕΑ». Οι κρανιογκεφαλικές επεμβάσεις με τρυπανισμό, γίνονταν όπως έχει αποδείξει η επιστημονική έρευνα πολύ παλιότερα σε άλλες περιοχές της Γης, όπως στη Γαλλία, την Ινδία, τους πολιτισμούς της Κεντρικής Αμερικής.

Η πρώτη όμως επιστημονική περιγραφή του τρυπανισμού ανήκει στον Ιπποκράτη ο οποίος τη συστήνει ως θεραπεία για τραύματα του κεφαλιού και ιδίως κρανιακά κατάγματα.

Στους Δελφούς, κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού, οι αναθυμιάσεις από αέρια που αναδύονταν μέσα από το έδαφος, προϊδέαζαν την περιοχή ως ιδανικό τόπο για να γίνει μία τέτοια επέμβαση.

Πολύωρη επέμβαση

«Ο ασθενής έπρεπε να βρίσκεται σε κατάσταση μέθης, σε αναλγησία, και εκείνη την εποχή στο βαθμό που γνωρίζουμε δεν υπήρχαν οι γνώσεις για την παρασκευή κάποιας ουσίας που να προκαλεί αναισθησία», λέει ο κ. Μ. Παπαγρηγοράκης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Επομένως είναι πολύ πιθανό η επέμβαση να έγινε κοντά σε κάποιο γεωλογικό σχηματισμό απ’ όπου αναδύονταν αναθυμιάσεις.

Οι Έλληνες επιστήμονες πιστεύουν ότι ο άντρας που υποβλήθηκε στην επέμβαση, έπασχε μάλλον από κάποια μορφή επιληψίας. «Η διάνοιξη οπής στο κρανίο φάνταζε στα μάτια των θεραπευτών ως η ιδανική λύση για την απαλλαγή των ασθενών από “κακά πνεύματα”. Η επέμβαση άνοιγε κατά την πεποίθησή τους, ένα παράθυρο για να διαφύγουν από το κεφάλι».

Οι Έλληνες ειδικοί, εξέτασαν το κρανίο σε αξονικό τομογράφο για να μελετήσουν τη δομή του οστού όπου είχε γίνει η επέμβαση. Η οπή είχε σχήμα ωοειδές με διαστάσεις 8 επί 7,5 χιλιοστά και τα άκρα της ήταν κυρτωμένα, υποδεικνύοντας ότι η διαδικασία της επούλωσης είχε ξεκινήσει μετά την επέμβαση.

Ήταν σίγουρα μια πολύωρη επέμβαση και επώδυνη για τον ασθενή, παρά την κατάσταση μέθης που βρισκόταν. Η μορφολογία του σχήματος της οπής, κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η επέμβαση πραγματοποιήθηκε τρίβοντας πάνω στο κρανίο κάποιο λίθινο, κατά πάσα πιθανότητα, εργαλείο.

Με τον τρόπο αυτό γινόταν ο τρυπανισμός του κρανίου, το οποίο στη συνέχεια επουλωνόταν. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι είδους ασθένειες (εκτός από επιληψία) επεδίωκαν να γιατρεύουν οι θεραπευτές με τη μέθοδο του τρυπανισμού.

Στην επιστημονική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη, μετείχαν ακόμη ο κ. Παναγιώτης Τούλας, νευροακτινολόγος, ο κ. Μανώλης Τσιλιβάκος, ανθρωπολόγος, ο κ. Αντώνης Κουσούλης, ιατρός, ο κ. Γιώργος Ορφανίδης, νευροχειρουργός, και ο κ. Φίλιππος Συνοδινός, ορθοδοντικός.


Πηγή
 

Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο

 
faghta-giagias.blogspot.com
Σπιτικές, παραδοσιακές συνταγές, μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής, της…

 

Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο

Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η πρασόπιτα με φέτα, κεφαλοτύρι και καρότα, σε αφράτο φτιαχτό φύλλο, είναι με λίγα λόγια, αυτό που σκεφτόμαστε, όταν μιλάμε για χωριάτικη πίτα.
Αν δεν την έχετε δοκιμάσει, τότε δεν ξέρετε τι πάει να πει απόλαυση!
Ιδανική και για το γιορτινό σας τραπέζι.

Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο


Υλικά
•     800 γραμ. πράσα καθαρισμένα σε ροδέλες (8 - 10 πράσα)
•     8 κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα
•     1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
•     1 μεγάλο καρότο τριμμένο
•     2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
•     ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•     4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
•     2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
•     300 γραμ. φέτα ή τρίμμα
•     50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
•     1 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
•     3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•     μοσχοκάρυδο
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•     ελαιόλαδο για το άλειμμα

   Για το φύλλο

•     500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό
•     1 φακελάκι ξερή μαγιά
•     100 ml χλιαρό νερό
•     4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•     3 κουτ. σούπας γάλα
•     1 αυγό
•     2 κουτ. σούπας ξύδι
•     αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
•     ελαιόλαδο για το ταψί και το φύλλο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα (αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσα, πολύ καλά, κρατώντας το λευκό μέρος και το τρυφερό πράσινο.
Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα κόβουμε σε ροδέλες, τα ρίχνουμε σε βραστό νερό για 1' - 2' και τα σουρώνουμε.
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε  τα πράσα, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το καρότο, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά, αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει για 10'.
Έπειτα ρίχνουμε τη φέτα, (αφού την θρυμματίσουμε με τα χέρια μας ή με πηρούνι), το κεφαλοτύρι τριμμένο, τ᾿ αυγά χτυπημένα ελαφριά, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά.
Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο, αλευρώνοντας όταν χρειάζεται, (προσέχουμε να μην τα κάνουμε πολύ λεπτά).
Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°36, (διαμ. 36 εκ.) μέσα και στα πλαϊνά και ξετυλίγουμε το μεγαλύτερο φύλλο πάνω του, να το σκεπάσει.
Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ᾿ έξω.
Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.
Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κυλώντας και πιέζοντας τον πλάστη μας, πάνω στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν.
Ενώνουμε τα δύο φύλλα, κάνοντάς τα κόθρο, γύρω - γύρω και λαδώνουμε πολύ καλά το φύλλο.
Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, (ή στον αέρα στους 165°C) για περίπου 60' με 80', μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας.
Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, αλλά και για βραδινό, μια χαρά είναι.
Τρώγεται και ζεστή και κρύα.

Δείτε επίσης: Κολοκυθοτυρόπιτα με σπιτική σφολιάτα

για οικονομική σκίαση

 
exypnes-idees.gr
Η βεράντα είναι ένα σημαντικό σημείο του σπιτιού μας, αφού μας βοηθάει…

Δημοφιλείς αναρτήσεις