Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ


youtube.com
Μια φωτεινή πέτρα ριγμένη στη θάλασσα η Κάσος, που φωτίζεται,…

Μωσαϊκό: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Μωσαϊκό: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ Η εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης που μας καθήλωνε στους δέκτες μας κάθε Δευτέρα από τον Ιανουάρ...

Μωσαϊκό: ΓΡΑΠΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 7270 ΕΤΩΝ

Μωσαϊκό: ΓΡΑΠΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 7270 ΕΤΩΝ: http://epistimonikos.wordpress.com ΓΡΑΠΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 7270 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΟ...

Μωσαϊκό: Η αγάπη είναι ο δρόμος προς την Σωτηρία

Μωσαϊκό: Η αγάπη είναι ο δρόμος προς την Σωτηρία: Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος: Η αγάπη είναι ο δρόμος προς την Σωτηρία . Τό νά προσφέρεις στούς ἄλλους φαίνεται βαρύ, ἡ ἀγάπη ὅμως τό κάν...

Αγροσελίδα: Δέκα συνδυασμοί καλλιεργειών για τον λαχανόκηπο.

Αγροσελίδα: Δέκα συνδυασμοί καλλιεργειών για τον λαχανόκηπο.: Είναι γνωστό πως οι σωστοί συνδυασμοί των καλλιεργειών στο ίδιο παρτέρι βοηθούν στην καλύτερη ανάπτυξη και ευρωστία των φυτών. Η μέθοδος αυ...

Δέκα συνδυασμοί καλλιεργειών για τον λαχανόκηπο.


Είναι γνωστό πως οι σωστοί συνδυασμοί των καλλιεργειών στο ίδιο παρτέρι βοηθούν στην καλύτερη ανάπτυξη και ευρωστία των φυτών. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται συγκαλλιέργεια και είναι μια από τις πιο παραδοσιακές τεχνικές, ιδιαίτερα στη βιολογική γεωργία.

Στην παρακάτω λίστα προτείνονται 10 κλασικοί συνδυασμοί που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από του κηπουρούς:

1) Φυτέψτε μερικά κρεμμύδια ανάμεσα από τα αγγούρια για να απωθήσετε βλαβερά έντομα.
2) Φυτέψτε πράσα κοντά στα καρότα για να απωθήσετε τη μύγα του καρότου.
3) Συνδυάστε τις τοματιές με τους βασιλικούς.
4) Φυτέψτε φράχτες από κρεμμύδια, σκόρδα ή σχοινόπρασα γύρω από τα παρτέρια των κηπευτικών για να απωθείτε τα κουνέλια.
5) Φυτέψετε ραπανάκια ανάμεσα στις αγουριές για να απωθήσετε τα σκαθάρια.
6) Φυτέψτε τανατσέτο κοντά σε θάμνους σμέουρου και βατόμουρου για να ενθερρύνετε την ανάπτυξή τους και να απωθήσετε τα σκαθάρια.
7) Καλλιεργήστε θυμάρι μαζί με μελιτζάνες, πατάτες και τομάτες.
Συνδυάστε τα λάχανα, τα καρότα, τις φράουλες και τις τομάτες με φασκόμηλο- λέγεται ότι ενισχύει την ευρωστία τους.
9) Φυτέψτε κατιφέδες γύρω από το λαχανόκηπο για να απωθήσετε διάφορα βλαβερά έντομα και τους νηματώδεις (στο έδαφος).
10) Φυτέψτε νεπέτα σε δοχεία ανάμεσα από τις μελιτζάνες για να απωθήσετε τα βλαβερά σκαθάρια- μην φυτέψετε τη νεπέτα στο χώμα διότι επεκτείνεται και θα σας πνίξει τα υπόλοιπα φυτά.
Πηγή>agrothsnews.blogspot.gr

Αγροσελίδα: Λάχανο: καλλιέργεια και θεραπευτικές ιδιότητες

Αγροσελίδα: Λάχανο: καλλιέργεια και θεραπευτικές ιδιότητες: Το λάχανο  Brassica oleracea var. capitata , ανήκει στην ίδια οικογένεια με το  κουνουπίδι   και το μπρόκολο (οικογ. Cruciferae). Κ...

Λάχανο: καλλιέργεια και θεραπευτικές ιδιότητες



 
















Το λάχανο Brassica oleracea var. capitata, ανήκει στην ίδια οικογένεια μετο κουνουπίδι και το μπρόκολο (οικογ. Cruciferae).
Καλλιεργείται για τη φυλλώδη κεφαλή του, για την ακρίβεια το σφαιρικό σύμπλεγμα από ανώριμα φύλλα, η οποία είναι φαγώσιμη. Η φυλλώδης κεφαλή, ανάλογα με την ποικιλία έχει χρώμα λευκό, κόκκινο ή γκριζοπράσινο. Το λάχανο είναι στενός συγγενής με το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Στην Ελλάδα το λάχανο ευδοκιμεί καλύτερα τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο και την άνοιξη. Είναι όμως δυνατό να καλλιεργηθεί και το καλοκαίρι αν επιλέξετε κατάλληλο υβρίδιο.
—Ποικιλίες λάχανου
Υπάρχουν πολλοί τύποι λάχανου που διαφέρουν ως προς:
1) το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα της κεφαλής,
2) τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου και άλλα χαρακτηριστικά.
Ως προς τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου, δηλαδή του απαιτούμενου χρόνου από τη μεταφύτευση μέχρι την ωρίμανση, υπάρχουν οι εξής κατηγορίες:
Υπερπρώιμα: ωριμάζουν σε 55-–60 ημέρες από τη μεταφύτευση και είναι συνήθως μικρού μεγέθους. Χρησιμοποιούνται για ανοιξιάτικη καλλιέργεια.
Πρώιμα: ωριμάζουν σε 90 ημέρες και χρησιμοποιούνται κυρίως για καλοκαιρινή καλλιέργεια.
Μεσοπρώιμα και μεσόψιμα: ωριμάζουν σε 120 ημέρες και είναι κατάλληλα για φθινοπωρινή καλλιέργεια.
Όψιμα ή χειμωνιάτικα: κατάλληλα για χειμερινή καλλιέργεια.
Ως προς το σχήμα και το χρώμα της κεφαλής υπάρχουν οι εξής κατηγορίες:
Άσπρα λάχανα: έχουν συμπαγή ή αφράτη κεφαλή με χρωματισμό ανοιχτό πράσινο και σχήμα κωνικό ή σφαιρικό.
Κόκκινα λάχανα.
Τύπου Σαβοΐας (Savoy): γκριζοπράσινα με σγουρά φύλλα.
Εκτός από τις ποικιλίες, όλοι οι τύποι λάχανου είναι διαθέσιμοι σήμερα σε υβρίδια. Τα υβρίδια έχουν σοβαρά πλεονεκτήματα έναντι των ποικιλιών γιατί δίνουν πιο εύρωστα φυτά τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και έχουν ομοιόμορφη και συγκεντρωμένη παραγωγή.
—Κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια του λάχανου
Το λάχανο είναι φυτό περισσότερο ανθεκτικό στις χαμηλές παρά στις υψηλές θερμοκρασίες.
Η άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι 15– με 18 βαθμούς Κελσίου. Παρά το γεγονός ότι αντέχει τόσο σε παγετούς όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου, σε πολλές ποικιλίες διαταράσσεται ο παραγωγικός κύκλος αν επικρατήσουν για μακρά περίοδο θερμοκρασίες κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου ή πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου.
—Τι χώμα χρειάζεται το λάχανο
Το λάχανο μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών. Υποφέρει μόνο σε όξινα εδάφη (το pH πρέπει να είναι πάνω από 5,5). Για τα πρώιμα λάχανα προτιμώνται αμμουδερά, ζεστά εδάφη. Για τα οψιμότερα προτιμώνται βαρύτερα εδάφη που είναι στραγγερά και πλούσια σε οργανική ουσία.
—Απαιτήσεις του λάχανου σε λίπασμα
Το λάχανο είναι απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία, ιδιαίτερα σε άζωτο και κάλιο. Είναι επίσης απαραίτητο να υπάρχουν τα στοιχεία σε σχετική ισορροπία γιατί είναι γνωστό ότι περίσσεια του αζώτου ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κακή ποιότητα, τη μικρή διατηρησιμότητα και το σκάσιμο του λάχανου.
Γενικά συνιστάται σχέση αζώτου προς κάλιο 1:1,5 και σχέση αζώτου προς φωσφόρο 1:0,5 ή 1:0,4.
Προσοχή επίσης να μην υπάρχει έλλειψη μαγνησίου και έλλειψη βορίου (το διαθέσιμο βόριο στο έδαφος να μην είναι λιγότερο από 0,5 ppm). Το λάχανο είναι επίσης απαιτητικό σε θείο, γι’ αυτό το καλιούχο λίπασμα θα πρέπει να χορηγείται σε μορφή θειικού καλίου, αλλιώς να προστίθενται θειάφι στο χώμα κατά τη βασική λίπανση.
Τα πρώιμα λάχανα, τα οποία έχουν γενικά μικρότερη ανάπτυξη από τα μεσοπρώιμα και τα όψιμα, χρειάζονται λιγότερη ποσότητα λιπασμάτων.
Ενδεικτικά συνιστάται:
Προσθήκη κοπριάς ή κομπόστ μερικούς μήνες πριν τη μεταφύτευση. Για τα πρώιμα λάχανα 3 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Για τα μεσοπρώιμα–-όψιμα 4 έως –5 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο.
Προσθήκη αζώτου σε ποσότητα 10–-15 μονάδες λίπανσης για τα πρώιμα και 15–-20 μονάδες λίπανσης για τα όψιμα. Ένα μέρος της ποσότητας αυτής να χορηγείται στη βασική λίπανση και ένα μέρος με επιφανειακή λίπανση. Στα πρώιμα είναι αρκετή μια επιφανειακή λίπανση, ενώ τα όψιμα χρειάζονται δύο.
Προσθήκη καλίου κατά τη βασική λίπανση σύμφωνα με τις παραπάνω σχέσεις: Για τα πρώιμα, 15-22,5 μονάδες λίπανσης και για τα όψιμα 22,5-30 μονάδες λίπανσης.
Προσθήκη φωσφόρου κατά τη βασική λίπανση σύμφωνα με τις παραπάνω σχέσεις: Για τα πρώιμα, 5-7,5 μονάδες λίπανσης και για τα όψιμα 7,5-10 μονάδες λίπανσης.
—Στάδια ανάπτυξης λάχανου
Πώς και πότε σπέρνουμε λάχανα
Ξεκινούμε την καλλιέργεια λάχανου, σπέρνοντας σπόρους σε σπορείο. Το πότε θα γίνει η σπορά, εξαρτάται από την καλλιέργεια που θέλουμε να επιτύχουμε και το πότε θέλουμε να έχουμε συγκομιδή.
Για φθινοπωρινή καλλιέργεια, σπέρνουμε το Μάιο ή τον Ιούνιο σε υπαίθριο σπορείο.
Για χειμερινή ή ανοιξιάτικη καλλιέργεια, σπέρνουμε από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο σε υπαίθριο σπορείο.
Για υπερπρώιμη ανοιξιάτικη καλλιέργεια σπέρνουμε από τον Ιανουάριο– έως το Φεβρουάριο σε θερμαινόμενο σπορείο.
Το βάθος σποράς είναι 1,5 εκατοστά.
Οι καλύτερες θερμοκρασίες για το φύτρωμα του σπόρου και την ανάπτυξη των φυτών είναι 10-–20 βαθμοί Κελσίου. Στις θερμοκρασίες αυτές το φύτρωμα ολοκληρώνεται σε 10 περίπου ημέρες και τα φυτά είναι έτοιμα για μεταφύτευση σε 45 περίπου ημέρες (όταν βγάλουν το 4ο ή 5ο πραγματικό φύλλο).
Δίνουμε στα φυτά στο σπορείο, αρκετό νερό και λίπανση. Όχι όμως πολύ, γιατί τότε αναπτύσσεται μεγάλο υπέργειο μέρος με αδύναμη ρίζα.
Πριν τη μεταφύτευση, θα πρέπει να φροντίσετε για τη σκληραγώγηση των φυτών (να τα βλέπει ο ήλιος για 1 με 2 ώρες κάθε ημέρα).
Τα λάχανα φυτεύονται σε σειρές. Κάθε σειρά απέχει 60 με 90 εκατοστά. Κάθε φυτό στην ίδια σειρά, απέχει 30 με 60 εκατοστά.
Γίνονται τακτικά ποτίσματα και λίπανση σύμφωνα με όσα είπαμε παραπάνω.
Το λάχανο είναι πολύ απαιτητικό σε νερό.
Αρχικά, η άρδευση είναι απαραίτητη για να βοηθήσει στην εγκατάσταση των νεαρών φυτών μετά τη μεταφύτευση. Στη συνέχεια, λόγω της μεγάλης επιφάνειας που αναπτύσσει έχει μεγάλες απώλειες νερού (εξατμισοδιαπνοή) ο οποίες πρέπει να αντισταθμίζονται με τον απαραίτητο αριθμό αρδεύσεων ανάλογα με τον τύπο του εδάφους και τις καιρικές συνθήκες. Ανεξάρτητα από τις ανάγκες σε νερό, χρειάζεται και καλή στράγγιση του εδάφους, ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός των ριζών.
—Τι πρέπει να προσέξουμε
Τα λάχανα θέλουν τακτικό πότισμα.
Οι κεφαλές του λάχανου συγκομίζονται όταν έχουν πάρει το κανονικό μέγεθός τους και ενώ είναι ακόμα συμπαγείς. Ο καλλιεργητής έχει κάποια ελαστικότητα και μπορεί να καθυστερήσει λίγο την κοπή για να κερδίσει σε βάρος. Η μεγάλη όμως καθυστέρηση στη συγκομιδή, αυξάνει τον κίνδυνο του σκισίματος και των σήψεων. Το κόψιμο πολύ νωρίς δίνει λιγότερο συμπαγείς κεφαλές.
Είναι δυνατή η διατήρηση των λάχανων για αρκετούς μήνες. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει τα λάχανα να μην έχουν σήψεις, να μην είναι μωλωπισμένα και να τοποθετηθούν στο ψυγείο με θερμοκρασία 0-–2ο C και σχετική υγρασία 90–-95%.
Γενικά, τα χαλαρά (“αφράτα”) λάχανα έχουν μικρότερη διατηρησιμότητα η οποία στις καλύτερες συνθήκες μπορεί να φτάσει μέχρι 3 μήνες. Αντίθετα, τα συμπαγή, άσπρα και κόκκινα λάχανα, έχουν πολύ καλή διατηρησιμότητα που μπορεί να φτάσει και τους 8 μήνες.
—Θρεπτική αξία λάχανου
Το λάχανο είναι καλή πηγή βιταμίνης C.
Το λάχανο περιέχει σημαντικές ποσότητες γλουταμίνης, ενός αμινοξέος που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Λόγω των χαμηλών λιπαρών, το λάχανο χρησιμοποιείται συχνά ως τρόφιμο σε δίαιτες.
Όπως και το μπρόκολο, αποτελεί πηγή Indole-3-carbinol, ενός χημικού που ενισχύει την επιδιόρθωση του DNA και δρα ως ανταγωνιστής οιστρογόνων, καθυστερώντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι το βράσιμο, μειώνει τα επίπεδα αυτών των ουσιών.


Λάχανο: θεραπευτικές ιδιότητες
Λάχανο για υγεία και καλό ύπνο! Μπορεί οι περισσότεροι να αγαπάμε το λάχανο για τη γεύση του, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που το κάνουν πολύτιμο, όπως τα σημαντικά του οφέλη στην υγεία μας.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Το λάχανο, σε οποιαδήποτε ποικιλία και αν ανήκει (άσπρο, κόκκινο κ.λπ.), είτε είναι ωμό είτε βρασμένο, είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για την υγεία μας αφού περιέχει: βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ, φώσφορο, θείο, ιώδιο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Συνιστάται μάλιστα σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα, βρογχίτιδα, βραχνάδα, ρευματισμούς, ουρική αρθρίτιδα και ισχιαλγίες αλλά και σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, αϋπνίας, μελαγχολίας και χρόνιας κούρασης.
Το κινέζικο λάχανο, που είναι επίσης δημοφιλές στη χώρα μας, είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C, κάλιο και ασβέστιο, ενώ περιέχει και τα φυτοχημικά ινδόλες, που πιστεύεται ότι απενεργοποιούν τα οιστρογόνα, τα οποία φαίνεται ότι διεγείρουν την ανάπτυξη όγκων, ιδιαίτερα στο μαστό. Επίσης πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν λάχανο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.

Για τα εγκαύματα και τα τσιμπήματα
Αν καήκατε ή σας τσίμπησε μέλισσα, σφήκα ή αράχνη, μπορείτε να ανακουφιστείτε τοποθετώντας ωμά λαχανόφυλλα στο σημείο που πονάει. Φροντίστε να τα αλλάζετε κάθε 3-4 ώρες ξεπλένοντας την πληγή με ζουμί από κοπανισμένα λαχανόφυλλα.

Στην κουζίνα
Το λάχανο, είτε ωμό είτε βρασμένο, πρωταγωνιστεί σε πολλές σαλάτες ενώ είναι και βασικό συστατικό των πατροπαράδοτων λαχανοντολμάδων. Επίσης γίνεται σούπα αλλά και τουρσί.

Μάθετε ότι...
• Ένα φλιτζάνι λάχανο περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με μισό φλιτζάνι γάλα.
• Το ζουμί από βρασμένο λάχανο είναι διουρητικό.
• Τα επιθέματα από ψημένα λαχανόφυλλα αλειμμένα με λάδι ανακουφίζουν από τις αιμορροΐδες.
• Η κατανάλωση ωμού λάχανου βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τις δυσάρεστες συνέπειες από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
• Τα ζεστά φύλλα λάχανου (μπορούμε να τα σιδερώσουμε ελαφρά ή να τα αφήσουμε για λίγο στο φούρνο) ανακουφίζουν από τους πόνους στις κλειδώσεις.

Tip
Αν έχετε βραχνιάσει, πιείτε ένα ρόφημα που θα φτιάξετε από ζεστό ζουμί φρέσκου λάχανου ανακατεμένο με λίγο μέλι.
 Πηγές
 .myworld.gr

Μωσαϊκό: αν περπατάτε ξυπόλητοι

Μωσαϊκό: αν περπατάτε ξυπόλητοι: Χορηγά Σωτηρία . Τι να προσέξετε αν περπατάτε ξυπόλητοι ....Το να περπατάτε ξυπόλητοι είναι από τις απλές χαρές του καλοκαιριού. Ωστό...

Μωσαϊκό: Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ, Ο ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ..

Μωσαϊκό: Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ, Ο ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ..: http://www.visaltis.net/2013/06/blog-post_19.html?spref=fb Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ, Ο ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ.. Λίγα λόγια για τον καθηγητή...

Αγροσελίδα: Μέση διάρκεια ζωής σπόρων και χρόνος που απαιτείτα...

Αγροσελίδα: Μέση διάρκεια ζωής σπόρων και χρόνος που απαιτείτα...:

Μέση διάρκεια ζωής σπόρων και χρόνος που απαιτείται για να βλαστήσουν διάφορα λαχανικά.


ΛΑΧΑΝΙΚΟ               ΜΕΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ                ΧΡΟΝΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ
                                     ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ            ΣΕ ΜΕΡΕΣ
ΑΓΓΟΥΡΙ                                   5                                                   7

ΑΝΤΙΔΙ                                     5                                                 10

ΓΛΥΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ                   2                                                   7

ΚΑΡΟΤΟ                                   3                                                   8

ΚΑΡΠΟΥΖΙ                                4                                                   8

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ                           4                                                   7

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ                            4                                                 10

ΚΡΕΜΜΥΔΙ                               1                                                  10

ΛΑΧΑΝΟ                                  4                                                  10

ΛΑΧ.ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ                      4                                                  21

ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ                             1                                                  21

ΜΑΡΟΥΛΙ                                 6                                                    7

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ                             4                                                  10

ΜΠΑΜΙΑ                                  2                                                    7

ΜΠΙΖΕΛΙ                                 3                                                    8

ΠΑΝΤΖΑΡΙ                               4                                                    8

ΠΕΠΟΝΙ                                  5                                                    7

ΝΤΟΜΑΤΑ                               4                                                    8

ΠΙΠΕΡΙΑ                                 2                                                    10

ΠΡΑΣΣΟ                                 2

ΡΑΔΙΚΙ                                   4                                                    7

ΡΕΠΑΝΑΚΙ                              4                                                    7

ΣΕΛΙΝΟ                                  3                                                   21

ΣΕΣΚΟΥΛΟ                             4                                                     8

ΣΠΑΝΑΚΙ                                5                                                    8

ΣΠΑΡΑΓΓΙ                               3

ΦΑΣΟΛΑΚΙ                             3                                                     6       

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Το παρεξηγημένο χαρούπι

https://www.vita.gr/2016/09/20/body-mind/xaroypi-mia-trofh-pollwn-karatiwn/

Χαρούπι, μια τροφή πολλών καρατίων!

Το παρεξηγημένο χαρούπι ή «σοκολάτα της Κατοχής», πέρα από τη γλυκιά του γεύση, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Ας το ανακαλύψουμε!

Χαρούπι, μια τροφή πολλών καρατίων! | vita.gr Η χαρουπιά, γνωστή και ως «ξυλοκερατιά» (από την αρχαιοελληνική λέξη «κεράτιον»), είναι ένα αειθαλές μακρόβιο δέντρο που φυτρώνει σε παράκτιες περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο καρπός της είναι το χαρούπι, το οποίο μοιάζει με σκληρό φασόλι. Έχει σκούρο καφέ χρώμα (όταν είναι ώριμο) και περιέχει σκληρούς σπόρους στο εσωτερικό του. Για πολλά χρόνια, το χαρούπι χρησιμοποιήθηκε ως ζωοτροφή, αλλά σε περιόδους πολέμων ήταν αυτό που έθρεψε -χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία- ολόκληρους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση σε άλλα τρόφιμα. Έτσι, και στη χώρα μας την περίοδο της Κατοχής δόθηκε στο χαρούπι ο χαρακτηρισμός «σοκολάτα της Κατοχής», χάρη στη γλυκιά γεύση του. Σήμερα, επιτέλους ο ταπεινός καρπός κάνει την επανεμφάνισή του και κερδίζει τις εντυπώσεις. Η διατροφική του ταυτότητα Το χαρούπι αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου (περιέχει διπλάσια ποσότητα από το γάλα), ενώ δεν περιέχει οξαλικό οξύ (όπως π.χ. η σοκολάτα), που παρεμποδίζει την αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Επιπλέον, περιέχει υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες Α, Β1 και Β2, φυτικές πρωτεΐνες, καθώς και πολυφαινόλες και τανίνες, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, πηκτίνη και λιγνίνη, ενώ δεν περιέχει γλουτένη, επομένως είναι ιδανικό για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Οι θερμίδες του είναι 60% λιγότερες από αυτές της σοκολάτας. Πού το βρίσκουμε Σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων ως χαρουπάλευρο ή χαρουπόμελο, ενώ κυκλοφορεί και υποκατάστατο καφέ από χαρούπι. Ωμά χαρούπια βρίσκουμε στην αγορά ή μαζεύουμε το καλοκαίρι, αν βρεθούμε στην Κρήτη ή στη Νότια Ελλάδα. Πώς μας ωφελεί;
  • Βοηθά στην πέψη: Χάρη στην πηκτίνη και τη λιγνίνη που περιέχει, η κατανάλωσή του βοηθά στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου. 
  • Προστατεύει την καρδιά: Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή του συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερίνης, καθώς και εκείνων της «κακής» (LDL) χοληστερίνης. 
  • Δρα κατά του βήχα. 
  • Θεωρείται ότι το χαρούπι (με τη μορφή  χαρουπόμελου) ανακουφίζει από τον βήχα και τα συμπτώματα του κρυολογήματος. 
  • Καταπολεμά τη διάρροια: Το χαρούπι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της διάρροιας, τόσο σε ενηλίκους όσο και σε παιδιά. 
  • Δρα κατά της οστεοπόρωσης: Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, το χαρουπόμελο, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. 
Από το χαρούπι στο καράτι Οι σπόροι του χαρουπιού, λόγω του εντυπωσιακά σταθερού βάρους τους, χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα ως μονάδα μέτρησης του βάρους για τον χρυσό και τις πολύτιμες πέτρες. Από το αρχαίο, λοιπόν, «κεράτιον», προήλθε το «καράτι».Το χαρούπι σε 2 ρόλουςΧαρουπάλευρο Αποτελεί ένα υγιεινό αλεύρι, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει σε συνταγές τη σοκολάτα ή το κακάο στην ίδια ακριβώς ποσότητα. Το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε μπισκότα, κέικ, μερέντα από χαρούπι και άλλα γλυκά, αλλά και ψωμί, κριτσίνια και παξιμάδια. Πώς φτιάχνεται: Ανοίγουμε τα χαρούπια με τη βοήθεια μιας πένσας και αφαιρούμε τους σπόρους. Απλώνουμε τους άδειους πλέον λοβούς σε ταψί και τους βάζουμε στον φούρνο στη χαμηλότερη θερμοκρασία ολόκληρη τη νύχτα για να αποξηρανθούν. Την επόμενη μέρα, τους χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Αποθηκεύουμε το αλεύρι σε αεροστεγή συσκευασία μέχρι έναν χρόνο. Χαρουπόμελο Πρόκειται για το σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο των χαρουπιών, μοιάζει με μέλι και η γεύση του θυμίζει σοκολάτα και καραμέλα μαζί! Είναι εξαιρετικά θρεπτικό, δεν περιέχει καφεΐνη και είναι ιδανικό για αλλεργικούς στη σοκολάτα. Μπορούμε να το απολαύσουμε όπως το μέλι (π.χ. πάνω στη φρυγανιά μας), να το χρησιμοποιήσουμε ως φυσικό γλυκαντικό σε κέικ, μπισκότα, τηγανίτες, λουκουμάδες, παγωτό, παξιμάδια και ψωμί ή να το προσθέσουμε σε ντρέσινγκ για σαλάτες, μαρινάδες και σάλτσες για κρέας. Πώς φτιάχνεται (για βάζο 250 ml): Υλικά1 κιλό χαρούπια2,5 λίτρα νερόΕκτέλεση 1. Πλένουμε τα χαρούπια και τα κόβουμε με τη βοήθεια ενός κόφτη σε κομματάκια (περίπου 2 εκ.). 2. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό (πρέπει να τα καλύπτει κατά 2 δάχτυλα) και τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄. 3. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα χαρούπια για τουλάχιστον 24 ώρες (ιδανικά 48) να βγάλουν το μέλι τους. 4. Σουρώνουμε και βράζουμε το μείγμα σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή (ούτε πολύ πυκνό, ούτε αραιό, λίγο πιο ρευστό από το μέλι). 5. Αποθηκεύουμε το χαρουπόμελο σε γυάλινο βάζο. Διατηρείται για περίπου 12 μήνες. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΑΡΗ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟ, MMedSci.SRD, κλινικό διαιτολόγο–βιολόγο, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.).
----------------------------------
https://thehealthlab.gr/mageiriki/trofima/%CE%B5%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3
 
Το χαρούπι αποτελεί τον καρπό ενός μακρόβιου δένδρου, της χαρουπιάς (Ceratonia siliqua), η οποία παράγεται κυρίως στη Μεσόγειο. Την χαρουπιά την βρίσκουμε και ως ξυλοκερατιά και το χαρούπι ως ξυλοκέρατο. Το χαρούπι είναι όμοιο με τον καρπό της φασολιάς και χρησιμοποιούνταν ως φυσικό γλυκαντικό από την αρχαιότητα.
Τα χαρούπια (ή αλλιώς ξυλοκέρατα) όταν είναι άγουρα είναι μακριά, στριφτά και σκληρά πράσινου χρώματος, ενώ όταν είναι ώριμα το χρώμα τους γίνεται καστανό. Ένας ώριμος καρπός χαρουπιού περιέχει μέχρι και είκοσι καστανόχρωμα και πολύ σκληρά φακοειδή σπέρματα. Το χαρούπι μπορεί να καταναλωθεί και ωμό, αλλά και ως σκόνη, γνωστό ως χαρουπάλευρο. Επειδή έχει γλυκιά γεύση και είναι όμοια με αυτή της σοκολάτας και του κακάο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές ως υποκατάστατό τους, καθώς έχει λιγότερες θερμίδες.

Θρεπτική αξία χαρουπιού

Όσον αφορά τη διατροφική αξία του χαρουπιού αποτελεί ένα τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και σακχαρόζη), οπότε μπορεί να μας δώσει άμεσα ενέργεια, αλλά και σε φυτικές ίνες. Επίσης είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (τα 100gr περιέχουν 5-8gr πρωτεΐνης) και χαμηλό σε λίπος (0,2-0,6%).  Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το καθιστούν μια «υπερτροφή». Είναι πολύ εύπεπτο και είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν κοιλιοκάκη, καθώς δεν περιέχει γλουτένη. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως είναι το κάλιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο κι ο χαλκός.

Οφέλη για την υγεία

Χαρούπι και δυσκοιλιότητα-διάρροια

Η αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που περιέχει το χαρούπι συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτικών ινών που περιέχονται στο αλεύρι από χαρούπι ανήκει στην κατηγορία των αδιάλυτων φυτικών ινών. Επίσης, μπορεί να δράσει σαν αντιδιαρροϊκό φάρμακο και να μειώσει κατά πολύ τα συμπτώματα της οξείας διάρροιας, ακόμη και σε βρέφη.

Χαρούπι και λιπιδαιμικό προφίλ-καρδιαγγειακά-καρκίνος

Σύμφωνα με μελέτες, έχει φανεί ότι η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων διατροφής εμπλουτισμένων με ίνες χαρουπιού δρουν αποτελεσματικά  στο λιπιδαιμικό προφίλ και στην πρόληψη και θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας. Έτσι, η κατανάλωση χαρουπιού συνεισφέρει στη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης στη μείωση των τριγλυκεριδίων σε γυναίκες, καθώς και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Εξίσου σημαντικού είναι ότι ο καρπός της χαρουπιάς είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά που συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου και της υπερλιπιδαιμίας.

Χαρούπι και σακχαρώδης διαβήτης

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το αλεύρι χαρουπιού αποτελεί προϊόν με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (κάτω από 55) και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (κάτω από 31), πράγμα που το καθιστά κατάλληλο για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που έχουν ως στόχο την καλύτερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό οφείλεται στα συστατικά που περιέχει το χαρούπι, καθώς περιέχει φυσικά σάκχαρα τα οποία δίνουν τη γλυκιά γεύση, αλλά έχουν και πιο ήπια επίδραση στα επίπεδα σακχάρου σε σχέση με την πρόσθετη ζάχαρη, αλλά και λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.

Κάποια είδη χαρουπιού

Χαρουπάλευρο

Από τους λοβούς του χαρουπιού, αφού καθαριστούν, ψηθούν, ξηρανθούν και αλεσθούν, φτιάχνεται το αλεύρι από χαρούπι ή αλλιώς χαρουπάλευρο. Στο χαρουπάλευρο ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα κεράτια ή οι σπόροι. Οι λοβοί του χαρουπιού έχουν γλυκιά γεύση και καφετί χρώμα, γι’αυτόν τον λόγο θεωρούνται υποκατάστατο του κακάο και δίνουν την αίσθηση της σοκολάτας στα παρασκευάσματα όπου χρησιμοποιούνται. Ως υποκατάστατο σοκολάτας, σε αντίθεση με το κακάο, το χαρούπι δεν περιέχει καφεΐνη ή θεοβρωμίνη.

Χαρουπόμελο

Από τους λοβούς του χαρουπιού επίσης μπορεί να φτιαχτεί το χαρουπόμελο, ένα προϊόν που μοιάζει περίπου με το πετιμέζι. Το χαρουπόμελο έχει παρόμοια γεύση με της σοκολάτας αλλά είναι διαφορετικό διατροφικά, καθώς:
  • δεν έχει οξαλικά οξέα,
  • περιέχει 52 φορές λιγότερο λίπος,
  • δεν περιέχει αλλεργιογόνα,
  • η γλυκιά του γεύση οφείλεται σε φυσικά σάκχαρα και
  • δεν περιέχει καφεΐνη.
Το χαρουπόμελο δεν το χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας, παρόλο που αποτελεί ελληνικό προϊόν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντική ουσία ή στη θέση της σως βαλσάμικου ξυδιού που είναι περισσότερο ξενόφερτο προϊόν. Επίσης. από το χαρουπόμελο μπορεί να φτιαχτεί φυσικό γλυκαντικό σιρόπι, τσάι, δροσιστικό γλυκό αφέψημα σερμπέτι, ακόμα και ρακή.
Συμπερασματικά, το χαρούπι θα ήταν καλό να το εντάξουμε στην διατροφή μας, εφόσον αποτελεί μια «υπερτροφή», αποτελούμενη από πολλά θρεπτικά συστατικά που έχει πολλά οφέλη για την υγείας μας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις