Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

3 γλυκά χωρίς ζάχαρη και αλεύρι


enimerotiko.gr
Πεντανόστιμα γλυκά: Θέλετε να δοκιμάσετε να κάνετε γλυκά χωρίς, αλεύρι και ζάχαρη, αλλά δεν γνωρίζετε τη συνταγή; Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε. Μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συνταγές και να φτιάξετε ένα από τα τρία υπέροχα γλυκά, που ακολουθούν.

Σοκολατάκια σταφίδας: Υλικά συνταγής

– 1 ποτήρι σταφίδες
– Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
– 1 ποτήρι καρύδια
– 2 κουταλιές της σούπας μέλι
– Σκόνη από κακάο για γαρνιτούρα

Σοκολατάκια σταφίδας: Εκτέλεση συνταγής

– Χτυπήστε στο μπλέντερ τα καρύδια ξεχωριστά από τα υπόλοιπα υλικά.
– Τοποθετήστε τα σε ένα μπολ.
– Βάλτε στο μπλέντερ τις σταφίδες, το μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
– Χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν, τα υλικά.
– Προσθέτετε το μείγμα στο μπολ με τα καρύδια και ανακατέψτε.
– Βρέξτε τα χέρια σας για να φτιάξετε μικρά μπαλάκια.
– Πασπαλίστε τα, με σκόνη κακάο.
– Καταψύξτε τα στο ψυγείο για 3 ώρες.

Κέικ μπανάνας στην κούπα: Υλικά συνταγής

– 1/2 μπανάνα
– 1/4 του φλιτζανιού βατόμουρα
– 14 γραμμάρια αλεύρι καρύδας
– 1 στικ κανέλας
– 1/4 κουταλιά της baking powder
– 3 κουταλιές της σούπας γάλα
– 1 αυγό

 Κέικ μπανάνας στην κούπα: Εκτέλεση συνταγής

– Βάλτε αλεύρι καρύδας σε μια κούπα.
– Προσθέστε, το baking powder και την κανέλα και ανακατέψτε τα.
– Βάλτε γάλα και λιωμένη μπανάνα σε μία κούπα.
– Σπάστε ένα αυγό και απλώστε τον κρόκο.
– Προσθέστε βατόμουρα.
– Ψήστε σε υψηλή θερμοκρασία στον φούρνο μικροκυμάτων για 3 λεπτά.

Πενόμασταν γλυκά – Mπισκότα με m&m’s: Υλικά συνταγής

– 3 αυγά
– 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα
– 1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι
– 1/2 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
– 1 1/2 του φλιτζανιού φυστικοβούτυρο
– 1/2 του φλιτζανιού βούτυρο
– 4 1/2 του φλιτζανιού βρώμη
– 3/4 του φλιτζανιού m&ms
– 1/2 του φλιτζανιού μαύρη κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια

Mπισκότα με m&m’s: Εκτέλεση συνταγής

– Βάλτε σε ένα μπολ αυγά, αλάτι, βούτυρο και φυστικοβούτυρο.
– Ανακατέψτε τα υλικά.
– Προσθέστε μαγειρική σόδα και βρώμη.
– Συνεχίστε, το ανακάτεμα.
– Βάλτε σε μπολ την κουβερτούρα και τα m&ms και ανακατέψτε τα.
– Προσθέστε τα στο προηγούμενο μείγμα και ανακατέψτε τα.
– Προθερμάνετε τον φούρνο στους 350 βαθμούς.
– Βάλτε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
– Βάλτε το μείγμα στο ταψί.
– Ψήστε για δέκα λεπτά.

Έχουμε το γονίδιο Έψιλον...δεν υπάρχει σε άλλο λαό


ellaniapili.blogspot.com
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ, ΑΣ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ!

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί.
Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχουν γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα.

Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυτό το γονίδιο Ε υπάρχει στη βόρεια Αλβανία και στην Κάτω Ιταλία, Κάτω Γαλλία, και περιέργως στον χώρο που έφτασε ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης δηλαδή τη Σουηδία και τη Νορβηγία και Βόρειες χώρες γενικότερα. Στην Τουρκία το 47% του πληθυσμού φέρει το γονίδιο Έψιλον. Αυτό υπονοεί ότι το 47% του Τουρκικού λαού είναι Ελληνικής καταγωγής. Αυτό πρέπει να μάθουν οι Έλληνες της Τουρκίας. Η μισή Τουρκία είναι ελληνική .Ας εξετάσουν αν τολμούν το D.N.A. Όλοι οι γενετιστές λένε ότι το γονίδιο Ε υπάρχει μόνο στην ελληνική φυλή.
Άρα Έλληνες είναι και οι μισοί τούρκοι και οι βόρειοι λαοί. Στην νότιο Γαλλία είναι το 47%.

Πηγή:
panagiotis.darivas

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΕΡΕΝΤΑ....

200 γρ Ταχίνι βιολογικό
100 γρ Μέλι βιολογικό
100 γρ Χαρουπάλευρο (όσο πάρει)
Λίγο νερό πηγής ή φιλτραρισμένο ,χωρίς χλώριο...
Ρίχνουμε σε ένα σκεύος το ταχίνι με λίγο νερό και το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά για να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Αν είναι σκληρό προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη.

Ρίχνουμε με το κουτάλι το χαρουπάλευρο ανακατεύοντας
Φέρνουμε τη μερέντα στη ρευστότητα που θέλουμε προσθέτοντας ή λίγο νερό ή λίγο χαρουπάλευρο.
Φτιάχνουμε μικρή ποσότητα και τη διατηρούμε στο ψυγείο για 10 περίπου ημέρες.
Προσοχή! Επιλέγουμε υλικά Άθερμα για να έχουμε όλα τα ένζυμα,βιταμίνες ,ιχνοστοιχεία κλπ...

6 Λαχανικά που μπορείς να φυτεύσεις το Φθινόπωρο



6 Λαχανικά που μπορείς να φυτεύσεις το Φθινόπωρο!



Αν σκέφτεσαι να κάνεις ένα μποστάνι (μικρό ή μεγάλο) στο σπίτι σου με λαχανικά που θα μπορείς να μαγειρέψεις τότε τι καλύτερο από τα λαχανικά που μπορείς να φυτεύσεις το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα. Μάλιστα πολλά από τα λαχανικά αυτά δίνουν καρπούς και νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Τα συγκεκριμένα λαχανικά όχι απλώς αντέχουν το κρύο αλλά το επιζητούν και έτσι στα τέλη Φθινοπώρου ήδη θα έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται. Φυσικά τα φρούτα και λαχανικά της δικής σου παραγωγής θα έχουν δυνατή γεύση και έντονο άρωμα. Σίγουρα θα τα απολαύσεις πολύ.

6 Ζαρζαβατικά που φυτεύονται το Φθινόπωρο


Τα κρεμμύδια

fresko kremmydi
Τα κρεμμύδια είναι η νούμερο είναι επιλογή ανάμεσα στα 6 λαχανικά που μπορείς να φυτεύσεις το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα. Αυτό γιατί ουσιαστικά το κρεμμύδι αφότου φυτευτεί φροντίζει τον εαυτό του. Το φρέσκο κρεμμύδι μπορείς να το καλλιεργήσεις όλο τον χρόνο ενώ το ξερό τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Σημαντικό είναι ότι τα κρεμμύδια έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Το σκόρδο

skordo kalliergeia
Το σκόρδο είναι ένα λαχανικό με ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό και πλούσια γεύση για την μαγειρική. Τα σκόρδα πρέπει να φυτεύονται τον Νοέμβριο για να δώσουν καρπούς στις αρχές του καλοκαιριού. Καλό είναι να τα φυτεύσεις μετά τις πρώτες βροχές γιατί δεν τα πάνε καλά με την υγρασία. Δες επίσης 6 Φυτά που αντέχουν στην ζέστη για το μπαλκόνι σου!

Τα καρότα

karota kalliergeia
Τα καρότα καλλιεργούνται και σε γλάστρα και μπορείς να τα καλλιεργήσεις την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ακόμα ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας που μπορείς να σπείρεις καρότα. Το λαχανικό αυτό θέλει αρκετό νερό και πρέπει να το «βλέπει» ο ήλιος.

Η αγκινάρα

kalliergeia agkinaras
Η αγκινάρα είναι ένα ιδιαίτερο και ωφέλιμο λαχανικό. Φυτεύεται το φθινόπωρο αλλά πρέπει να είναι προστατευμένη από το δυνατό κρύο. Με ένα φυτό μπορείς να έχεις αγκινάρες για τέσσερα χρόνια τουλάχιστον. Δες επίσης Πως να καλλιεργήσεις τα δικά σου αρωματικά φυτά!

Το μαρούλι

marouli kalliergeia
Το μαρούλι είναι εύκολο στην φύτευση ακόμα και για τους εντελώς αρχάριους. Γι αυτό το λόγο είναι ανάμεσα στα 6 λαχανικά που μπορείς να φυτεύσεις το Φθινόπωρο. Επίσης μπορείς να το φυτεύσεις σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι. Για ένα μικρό μποστάνι μπορείς να το φυτεύσεις μαζί με καρότα, κρεμμύδια και σκόρδο. Μπορείς να το καλλιεργήσεις από τον Αύγουστο έως τον Μάιο.

Το μπρόκολο

broccolo spora
Το μπρόκολο θεωρείται μία βόμβα υγείας για όσους το τρώνε. Μπορείς να το καλλιεργήσεις από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και να κάνεις συγκομιδή περίπου 15 με 20 βδομάδες μετά την φύτευση. Καταλληλότερο μέρος για να αναπτυχθεί το μπρόκολο είναι ο κήπος. Τα λαχανικά που μπορείς να φυτεύσεις το Φθινόπωρο και ειδικά το μπρόκολο είναι σημαντικά για την διατροφή και την υγεία. Δες επίσης 15 Κατάλληλα φυτά για το μπαλκόνι!

1700 ετών Ελληνικό σχολείο


elhalflashbacks.blogspot.com
Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στη δυτική έρημο της Αιγύπτου…

το πιο σημαντικό έμβιο ον στον πλανήτη


orinimelissa.blogspot.com
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Earthwatch Institute, τα οποία παρουσιάστηκαν στην τελευταία σύνοδο της Βασιλικής Γεωγραφικής Ένωσης του Λονδίνου, οι μέλισσες είναι το πιο σημαντικό είδος στον πλανήτη.


Οι επιστήμονες, όμως, κατέληξαν και σε ένα άλλο συμπέρασμα: οι μέλισσες ήδη βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου αφανισμού.


Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι μέλισσες έχουν αφανιστεί κατά 90%.

Οι λόγοι είναι πολλοί και ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή, όμως ανάμεσα στους σημαντικότερους είναι: η μαζική αποψίλωση δασών, η έλλειψη ασφαλών χώρων για φωλιές, η έλλειψη λουλουδιών, η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και οι αλλαγές στο έδαφος.

Γιατί οι μέλισσες θεωρούνται ως τα πιο σημαντικά είδη στον πλανήτη;
Το Μελισσοκομικό Επιχειρηματικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Μαγιόρ και η Μελισσοκομική Ένωση Χιλής πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία κατέδειξαν ότι οι μέλισσες είναι το μόνο έμβιο ον που δεν φέρει κανενός τύπου παθογένεια, μύκητα, ιό ή βακτήριο.

Ο αγροτικός κόσμος εξαρτάται κατά 70% από αυτά τα έντομα. Εβδομήντα στα εκατό τρόφιμα που παράγονται σχετίζονται με κάποιο τρόπο με τις μέλισσες.

Επίσης, η επικονίαση των μελισσών επιτρέπει την αναπαραγωγή των φυτών από τα οποία τρέφονται εκατομμύρια ζώα. Χωρίς αυτές, η πανίδα θα αρχίσει σύντομα να εξαφανίζεται. Τέλος, το μέλι που παράγεται από τις μέλισσες, όχι μόνο χρησιμεύει ως τρόφιμο, αλλά προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και το δέρμα μας.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση του Άλμπερτ Αϊνστάιν, “αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, απομένουν στον άνθρωπο τέσσερα χρόνια ζωής”.

Γιατί κινδυνεύουν;
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας, ένας λόγος που οι μέλισσες κινδυνεύουν είναι τα κύματα που παράγονται λόγω της τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου, τα κύματα που παράγονται κατά τη διάρκεια των κλήσεων είναι ικανά να αποπροσανατολίσουν της μέλισσες και να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.
Ο ερευνητής Ντάνιελ Φαβρ και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν 83 πειράματα που απέδειξαν ότι στην παρουσία αυτών των κυμάτων, οι μέλισσες παράγουν ένα θόρυβο δέκα φορές μεγαλύτερο από το κανονικό, συμπεριφορά που δεν μένει απαρατήρητη και από άλλες μέλισσες: κινδυνεύουν και πρέπει να εγκαταλείψουν την κυψέλη τους.

Αναμφισβήτητα, ο σημαντικότερος λόγος που τις απειλεί είναι η συνεχής απεντόμωση των καλλιεργειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει στην Κολομβία, όπου τα τελευταία τρία χρόνια το 34% των μελισσών πέθανε από δηλητηρίαση.

Υπάρχει λύση για το πρόβλημα;
Υπάρχουν λύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να τις εφαρμόσουμε, επειδή υπάρχουν πολύ εδραιωμένες πρακτικές στον τομέα της παραγωγής και της γεωργίας. Εντούτοις, τρεις λύσεις προτείνονται με την ελπίδα ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν βραχυπρόθεσμα:
1. Απαγόρευση και όχι μείωση της χρήσης τοξικών παρασιτοκτόνων.
2. Προώθηση απολύτως φυσικών αγροτικών εναλλακτικών
3. Συνεχής έρευνα και παρακολούθηση της υγείας, της ευημερίας και της διατήρησης των μελισσών.
“Είναι ζωτικής σημασίας να καθιερωθεί η στρατηγική φύση της προστασίας και της αναπαραγωγής των μελισσών και άλλων επικονιαστών. Αν δεν γίνει αυτό, σε δέκα χρόνια δεν θα υπάρχουν μέλισσες στην Κολομβία. Αυτό θα οδηγήσει σε τροφική καταστροφή και κρίση για την υγεία στη χώρα”, ήταν το μήνυμα του Λουτσιάνο Γκρισάλες, εκπροσώπου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Physics and Astronomy Zone και μεταφράστηκε από το pass-world στις 4 Ιουλίου 2019.
Πηγή: 3pointmagazine.gr

Σταμναγκάθι


medlabgr.blogspot.com
Σταμναγκάθι, αγριόχορτο που κάνει καλό στο συκώτι, καρδιά, στομάχι, δέρμα
 της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr

Το σταμναγκάθι ή κιχωριον το ακανθώδες είναι ουσιαστικά μια άγρια ποικιλία ραδικιού. Η επιστηµονική ονοµασία του σταµναγκαθιού είναι Cichorium spinosum. Πρόκειται όντως για έναν εξάδελφο του ραδικιού που φύεται στη λεκάνη της Μεσογείου, µε την Κρήτη, την Κύπρο, τη Σικελία και τη Μάλτα να είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτό.
Αυτοφυές απαντάται στα χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων της Κρήτης αλλά και σε απόκρημνες ακρογιαλιές του νησιού. Το σταμναγκάθι είναι ένα άγριο χόρτο, με οδοντωτά φύλλα, τα οποία περιέχουν μία γλυκόπικρη ουσία, η οποία προσδίδει στο φυτό σημαντικές ιδιότητες. Είναι χειμερινό χόρτο και ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι.  

Την ονομασία σταμναγκάθι την απόκτησε από το αγκάθι που το περιβάλλει και από την χρήση που είχε αυτό στο στόμιο της στάμνας με το νερό τα παλαιότερα χρόνια.
Διότι τον παλιό καλό καιρό που οι άνθρωποι καθημερινά πήγαιναν σε φυσικές πηγές ή σε πηγάδια για να εφοδιαστούν με το νερό της ημέρας, η μεταφορά γίνονταν με πήλινες στάμνες. Επειδή πολλών ειδών ζωύφια πήγαιναν να δροσιστούν και αυτά από το νερό της στάμνας, οι άνθρωποι έκοβαν το αγκάθι και το εφάρμοζαν “σαν καπάκι” στο στόμιο της στάμνας απωθώντας με αυτόν τον τρόπο τους παρείσακτους επισκέπτες.

Έτσι έγινε γνωστό στην κοινωνία σαν..
στάμνα-αγκάθι, το αγκάθι της στάμνας δηλαδή.  Το σταμναγκάθι είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα και  ήταν πάντα μια αξιοζήλευτη τροφή την οποία λίγοι είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν. Διότι η συγκομιδή του ήταν και είναι μια πολύ επίπονη κουραστική και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία.

Καλλιεργείται ευρέως στην Κρήτη, από όπου και έγινε γνωστό, ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να αναπτύσσεται εξίσου ικανοποιητικά σε παραθαλάσσιες ζώνες αλλά και πλαγιές βουνών και οροπεδίων (πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο) και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Διατροφική αξία
Τα χαρίσματα του σταμναγκαθιού δεν είναι μόνο γευστικά. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις διουρητικές του ιδιότητες, αναφέρεται από τον Αριστοφάνη, τον Θεόφραστο και τον Διοσκουρίδη. Η µοντέρνα ανάλυση της σύστασής του επιβεβαίωσε τους αρχαίους που το εκτιμούσαν ιδιαίτερα:  Το σταμναγκάθι περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη C (36,58 mg/100 γρ.), βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη- 9,78 mg/100 γρ.), β-καροτένιο (2,66 mg/100 γρ.), βιταμίνη Α (5717 IU/100 γρ.) και φαινόλες (20,31 mg/100γρ.). Επίσης περιέχει γλουταθειόνη (13,77 mg/100 γρ.), η οποία είναι ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στον οργανισμό σε υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, που είναι ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας. Ουσιαστικά η γλουταθειόνη είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού που βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες. Το σταμναγκάθι είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, καλίου και μαγνησίου. Περιέχει μέτριες ποσότητες σε α-λινολενικό οξύ ALA (C18:3) ω-3 λιπαρά οξέα (44.4 mg /100 γρ.).
Οι πολυφαινόλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι σύμμαχος της καρδιάς και της καλής υγείας του οργανισμού.
Γενικά θεωρείται διουρητικό, χωνευτικό, τονωτικό και χολαγωγό. 

Χολαγωγό – υπακτικό. Στα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία προβλημάτων της χολής και του ήπατος. Αυτή η δράση του οφείλεται σε μία ουσία, το «κιχώριο» και βοηθά στην αποσυμφόρηση της χοληδόχου κύστεως και του ήπατος.
Αντιοξειδωτικό. Τα β-καροτένια που περιέχει συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών, γεγονός που βοηθά στην καρδιαγγειακή προστασία του οργανισμού και προάγει την αντιγήρανση των ιστών.
Τονωτικό – χωνευτικό. Είναι τονωτικό του στομάχου και ευνοεί την πέψη. Βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερίνης από το αίμα, ενώ αναφέρεται πως το αφέψημα των φύλλων του δρα κάτα του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Αντιρευματικό. Όλα τα είδη ραδικιών έχουν διουρητικές ιδιότητες. Εξαιτίας αυτής της ιδιότητας βοηθά και στην αντιμετώπιση των ρευματισμών, αλλά και της κατακράτησης υγρών κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.
Αδένες. Δρα ρυθμιστικά στην λειτουργία πολλών αδένων
Δέρμα. Θεραπεύει πολλές δερματικές παθήσεις. Αναφέρεται πως από τα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία κρεατοελιών, σπυριών και κάλων.


Το σταμναγκάθι συνοδεύεται πάντα από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κουζίνα των Κρητικών. Στη Δυτική Κρήτη το σταμναγκάθι τρώγεται συνήθως βραστό ή λεμονάτο με κατσίκι ή αρνί (φρικασέ). Στην Κάσο το παστώνουν και το χρησιμοποιούν το καλοκαίρι στο «τσικνωτό» (γιαχνί). Όπως συμβαίνει με όλα τα χόρτα της Κρήτης, η παρασκευή της σαλάτας εξαρτάται από τις τοπικές ιδιαιτερότητες και από τη φαντασία της κάθε νοικοκυράς. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το σταμναγκάθι χρησιμοποιείται αναμεμειγμένο με άλλα άγρια χόρτα, με λίγο κρεμμύδι (χρησιμοποιείται το χλωρό κρεμμύδι και, κυρίως, τα υπέργεια μέρη του) και άνηθο. Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Ωμό ή βραστό με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.


ΠΡΟΣΟΧΗ στην αγορά του
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια που έγινε μόδα το σταμναγκάθι, έκαναν την εμφάνιση τους πολλών ειδών σταμναγκάθια στις λαϊκές αγορές της Αθήνας και στα μεγάλα super-market. Τα περισσότερα από αυτά όμως, δεν έχουν σχέση με το γνήσιο και από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστό σταμναγκάθι.
Το σταμναγκάθι καταρχήν έχει πικρή γεύση, σταμναγκάθι που δεν έχει πικρή γεύση είτε ωμό είτε μαγειρεμένο δεν είναι σταμναγκάθι, και αν είναι δεν είναι το άγριο. Επίσης το σταμναγκάθι έχει πολύ σγουρά φύλλα τα οποία θυμίζουν λάμα πριονιού όταν τα κοιτάς.

Διαβάστε επίσης

Δημοφιλείς αναρτήσεις