Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Χιοναδίτικη ζωγραφική στην αγιογραφία

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα άλμπουμ.





Φωτογραφία του χρήστη Μονοπάτια της πέτρας.Φωτογραφία του χρήστη Μονοπάτια της πέτρας.Φωτογραφία του χρήστη Μονοπάτια της πέτρας.




Ο χρήστης Μονοπάτια της πέτρας πρόσθεσε 4 νέες φωτογραφίες στο άλμπουμ: Χιοναδίτες ζωγράφοι.. 
22 Απριλίου 2016Ένα από τα πιο λαμπρά κεφάλαια της λαϊκής μας ζωγραφικής γράφτηκε στους Χιονιάδες Ιωαννίνων, αφού από αυτό το μικρό ορεινό χωριό κατάγονται οι φημισμένοι Χιονιαδίτες ζωγράφοι.Η εξειδίκευση των Χιοναδιτών στη ζωγραφική είναι αποτέλεσμα της απουσίας άλλων πόρων επιβίωσης και έτσι αναδείχθηκε σε κορυφαίο επάγγελμα.
Οι αρχές της χιονιαδίτικης ζωγραφικής παράδοσης δεν είναι γνωστές. Κυρίως τον 18ο και 19ο αιώνα, ακόμη και στις αρχές του 20ου αιώνα, οι χιοναδίτες ζωγράφοι ταξίδευαν σε όλα τα Βαλκάνια και άφησαν αξιολογότατα έργα σε ναούς και σε αρχοντικές κατοικίες. Η πρώτη υπογραμμένη και χρονολογημένη εικόνα είναι του 1747, ο Άγιος Γεώργιος, στο ναό Κοίμησης Θεοτόκου στη Βούρμπιανη.
Η παλαιότερη χρονολογημένη επιγραφή με το όνομα των Χιονιαδιτών Κωνσταντίνου και Μιχαήλ Μιχαήλ που διασώζεται σε τοιχογραφία, είναι του 1770 στη Μονή Άβελ της Βήσσανης.
Τα έργα τoυς καλύπτουν την αγιογραφία (φορητές εικόνες, εικόνες τέμπλων, τοιχογραφίες και την κοσμική ζωγραφική, η οποία εμφανίζεται κυρίως από το 1750 και μετά και ανθίζει στα Γιάννενα, το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια (περιοχή που άκμασε λόγω της μετανάστευσης το 18ο και 19ο αιώνα) και ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία, τα Τέμπη, το Πήλιο και ορισμένα τουρκοκρατούμενα νησιά (Χίος, Μυτιλήνη, Ύδρα).
Ειδικά στην αγιογραφία, συχνά η ποιότητα των τοιχογραφιών είναι τέτοια ώστε να αποτελούν μνημεία για τη νεοελληνική λαϊκή τέχνη.
Η χιοναδίτικη ζωγραφική ασκήθηκε σε διάστημα πλέον των δυόμιση αιώνων, γι’ αυτό δεν έχει ενιαίο ύφος αλλά ακολουθεί τα αισθητικά πρότυπα της εποχής. Τα παλαιότερα έργα υπάγονται στην ύστερη φάση της μεταβυζαντινής τέχνης. Ο 19ος αιώνας,χαρακτηρίζεται από ένα καθαρά λαϊκό ύφος και προς το τέλος του αιώνα και τις αρχές του 20ού επικρατούν οι δυτικοευρωπαϊκες επιρροές.
Οι Χιονιαδίτες ζωγράφοι έμειναν στη συλλογική μνήμη ως μια ιδιαίτερη περίπτωση πολιτισμού στη χώρα μας, δίνοντας έργα με έντονη την προσωπική τους σφραγίδα..

Tι κάνουμε σε ένα εγκεφαλικό;

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Ένας νευρολόγος λέει ότι, εφόσον ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε 3 ώρες τύχει νοσηλείας, μπορεί να αντιστραφεί πλήρως από τις επιπτώσεις τ...
Ένας νευρολόγος λέει ότι, εφόσον ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε 3 ώρες τύχει νοσηλείας, μπορεί να αντιστραφεί πλήρως από τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου...
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ εγκεφαλικό επεισόδιο να θυμηθούμε τα 3 ‘βήματα, S T R . Διαβάστε και μάθετε!
Μερικές φορές τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Δυστυχώς, η έλλειψη συνειδητοποίησης φέρνει την καταστροφή. Το θύμα με εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να υποστεί σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο όταν οι άνθρωποι γύρω του αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τώρα, οι γιατροί λένε οτι ένας θεατής μπορεί να αναγνωρίσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, θέτοντας σε αυτόν(ην) τρία απλά ερωτήματα: 

S (smile)* Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει.

T (talk) * Ζητήστε από το άτομο να μιλήσει λέγοντας μία απλή φράση, (πχ.σήμερα είναι μία ηλιόλουστη μέρα)

R (raise) * Ζητήστε από αυτόν(ην) να σηκώσει τα χέρια του.
Αν αυτός ή αυτή έχει πρόβλημα με κάποια από αυτά τα καθήκοντα,καλέστε τον αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης αμέσως και περιγράψτε τα συμπτώματα του ατόμου.
Και νέες ενδείξεις(συμπληρωματικά) ενός Εγκεφαλικού ——– Βγάλτε έξω τη γλώσσα σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ένα άλλο «σημείο» από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι το εξής: Ζητήστε από το άτομο να «βγάλει» έξω τη γλώσσα του... Αν η γλώσσα είναι «στραβά», αν πηγαίνει δηλαδή στην μία ή την άλλη πλευρά, είναι επίσης μια ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook

πλεκτό νεανικό μπλουζάκι

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα άλμπουμ.



Ο χρήστης ‎عالم الكروشية‎ πρόσθεσε 25 νέες φωτογραφίες στο άλμπουμ: ‎بلوزة جميلة بالخطوات‎ — με την Dulce Cielo και 22 ακόμη.
Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  
Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  
 Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  


Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  


Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.


Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  


Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎. 


Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎. 


Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎. 




"Η Παραμυθού της Σελήνης”

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.

Φωτογραφία της Ελένη Μπετεινάκη.
Ελένη Μπετεινάκη
"Η Παραμυθού της Σελήνης” στα “Παραμύθια του Σαββάτου”
http://www.patris.gr/articles/310040…
«Η Παραμυθού της Σελήνης» θα βρίσκεται στα «Παραμύθια του Σαββάτου»

Ποια να ΄ναι άραγε η Παραμυθού της Σελήνης*; Να΄ναι μάγισσα; Νεράιδα; Ξωτικό; Άνθρωπος; Θεός; Στοιχειό; Ή μήπως ζει μόνο στην φαντασία καθενός μας;

*(Η Παραμυθού της Σελήνης είναι μια διασκευή από το ομώνυμο βιβλίο της Βάγιας Παπαποστόλου, των εκδόσεων Καστανιώτη)
**Η Κούκλα - Παραμυθού της Σελήνης είναι χειροποίητη από το Κουμπί και το Βελόνι.

Διαπρέπει με τις συνταγές της γιαγιάς του

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο
Η γιαγιά Φεβρωνία τον έμαθε να τυροκομάει. Να κάνει λαδοτύρι και ξινομυζήθρες. Τον έμαθε να βρίσκει χόρτα και να κάνει τις καλύτερες χορτόπιτες. Στην παρασιά του…
iscreta.gr

http://iscreta.gr/2017/01/77114/Η γιαγιά Φεβρωνία τον έμαθε να τυροκομάει. Να κάνει λαδοτύρι και ξινομυζήθρες. Τον έμαθε να βρίσκει χόρτα και να κάνει τις καλύτερες χορτόπιτες. Στην παρασιά του σπιτιού της, στη Βασιλική Ιεράπετρας, έψησε μόνος του το πρώτο του φαγητό και ήταν μόλις 5 ετών! Όλα αυτά πριν από 30 χρόνια…
Σήμερα ο Κωστής Κωστάκης από τη Βασιλική Ιεράπετρας είναι ο αγαπημένος μάγειρας της Ελένης Ψυχούλη και μυεί τους Αθηναίους στις Κρητικές γεύσεις…
Το κατάστημα «Α λα Γκρεκ» που εδρεύει στο Χαλάνδρι είναι διάσημο για τα χειροποίητα ανώτερης ποιότητας τρόφιμα που προσφέρει.  Τα περισσότερα από αυτά παρασκευάζονται με συνταγές της γιαγιάς Φεβρωνίας και άλλων γυναικών των χωριών της Ανατολικής Κρήτης. Με συνταγές παραδοσιακές, των οποίων οι ρίζες χάνονται στα βάθη των αιώνων… Τα «βολταράκια» σήμερα σας πάνε βόλτα στον κόσμο της γεύσης, στον κόσμο της παράδοσης, στον κόσμο του Κωστή Κωστάκη!
Τα παιδικά χρόνια…
Ο Κωστής Κωστάκης γεννήθηκε πριν από 35 χρόνια στη Βασιλική Ιεράπετρας, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Φοίτησε αρχικά στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο της Βασιλικής, πριν πάρει μεταγραφή για το εξαθέσιο της Παχιάς Άμμου.
«Το χωριό είναι μεγάλο σχολείο» μας λέει σήμερα ο διακεκριμένος σεφ και συμπληρώνει:
«Σου δίνει ελευθερία, ανεμελιά, αλλά ταυτόχρονα σε σκληραγωγεί. Σε μαθαίνει να στέκεσαι μόνος σου, πιο γρήγορα, στα πόδια σου». Μάλιστα, όπως παρατηρεί, κατά κανόνα στην πρωτεύουσα οι «πιο ψημένοι» άνθρωποι είναι αυτοί που προέρχονται από την επαρχία…
Ο Κωστής έζησε ωραία παιδικά χρόνια στην Κρήτη, τα οποία δε θυμίζουν σε τίποτε την ψυχαναγκαστική καθημερινότητα των σημερινών παιδιών της πόλης. Για φροντιστήρια και ιδιαίτερα ούτε λόγος, ενώ όλες του οι εξωσχολικές δραστηριότητες είχαν σχέση με το μεράκι του που δεν ήταν άλλο από την παρασκευή τροφής!
Βολταράκια για χόρτα!
Θυμάται τις μεγάλες βόλτες που έκανε στα χωράφια με τη γιαγιά του, τη Φεβρωνία, για να βρουν χόρτα. Πάντα είχαν μαζί τους δύο καλάθια: Ένα για τα βραστά και ένα για τα γιαχνερά. Κάπως έτσι έμαθε όλα τα χόρτα που φυτρώνουν στα Λασιθιώτικα, τα οποία χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα στην Αθήνα.
Με τα τσουβάλια του τα στέλνουν από την Κρήτη, προκειμένου η γεύση των χορτόπιτων που φτιάχνει να είναι αυτή της παιδικής του ηλικίας…
Με τη γιαγιά έμαθε επίσης να τυροκομάει. Να φτιάχνει ξινομυζηθράκια για τις φημισμένες νεράτες μυζηθρόπιτες της περιοχής και λαδοτυράκια τα οποία δίνουν άλλη διάσταση στα απλά μακαρόνια. Η χαρά του ήταν να ανακατεύεται στην κουζίνα πότε της γιαγιάς Φεβρωνίας και πότε της μαμάς Ρένας. Κι αν τυχόν δεν τον άφηναν έπαιρνε μόνος του την πρωτοβουλία. Κάπως έτσι, σε ηλικία 5 ετών, έφτιαξε ολομόναχος το πρώτο του φαγητό (τηγανητές πατάτες) που θα μπορούσε να θεωρηθεί απλό αν δε είχε γίνει στην… χόβολη!
Από το χωριό στην πόλη!
Το ΤΕΙ Λογιστικής στο οποίο πέρασε δίνοντας πανελλαδικές εξετάσεις στη γ’ λυκείου δεν ήταν τίποτε άλλο πέρα από το «εισιτήριο» για ζωή στην πόλη. Μετακόμισε, λοιπόν, στο Ηράκλειο, γράφτηκε στη Σχολή, έκανε προσπάθεια να την παρακολουθήσει, αλλά η προσπάθεια δεν… ευδοκίμησε! Πολύ γρήγορα τα παράτησε, καθώς ήδη είχε γραφεί σε Σχολή Μαγειρικής, τα δίδακτρα της οποίας εργαζόταν για να καταβάλει. Κουραζόταν, όμως, δεν παραπονιόταν… Έκανε επιτέλους αυτό που του άρεσε. Μετά την αποφοίτηση συνέχισε να εργάζεται αρχικά σε εστιατόρια της Ελούντας και του Ηρακλείου, στη συνέχεια σε ξενοδοχεία στη Ρόδο, στην Αθήνα και στο Μοναστηράκι.
Το μεγάλο βήμα
Το 2013, όταν «μάζεψε» την εμπειρία που του χρειαζόταν άνοιξαν, μαζί με το φίλο του Ιωάννη Πετρή, το κατάστημα Αλα Γρεκ στο Χαλάνδρι Αττικής (Αγίας Παρασκευής 65). Το συγκεκριμένο κατάστημα μυεί τους κατοίκους της πρωτεύουσας στην κρητική γεύση: Προσφέρει μόνο χειροποίητα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, από εκείνα που οι κρητικές νοικοκυρές παρασκευάζουν για τα σπίτια τους:
Πίτες όλων των ειδών, ψωμιά, παξιμάδια, προζυμένια κουλούρια, ξεροτήγανα, τσουρέκια, καλιτσούνια, πατούδα, χριστόψωμα, βουτήματα του λαδιού… Πολλές από αυτές τις γεύσεις ήταν παντελώς άγνωστες στους πελάτες του (π.χ. πατούδα, προζυμένια κουλούρια). Από εκεί που κάποτε αγωνιζόταν να τους πείσει να δοκιμάσουν, τώρα έχει παραγγελίες… Δημοσιογράφοι και ηθοποιοί έχουν περάσει το κατώφλι του «Αλα Γκρεκ»και έχουν γίνει… fan!
Η καταξίωση
Κάπως έτσι ο Κωστής Κωστάκης έχει γίνει αναγνωρίσιμος σε όλη την Ελλάδα… Έχει εμφανιστεί σε τρεις εκπομπές της Ελένης Ψυχούλη “Chef στον αέρα», στις «Γλυκές Αλχημείες» του Στέλιου Παρλιάρου και στην εκπομπή της Ντίνας Νικολάου στο ΣΚΑΪ. Συμμετείχε στο πρόσφατο καλοδουλεμένο ένθετο των «Νέων» για πίτες και ψωμιά, έχει «παίξει» σε lifo και Athens Voice, ενώ το «Αλά Γκρεκ» έχει συμπεριληφθεί σε οδηγό με τα καλύτερα μαγαζιά στο Χαλάνδρι.
Για να τα πετύχει όλα αυτά ο Κωστής Κωστάκης δουλεύει εδώ και χρόνια ακατάπαυστα, ακόμα και 20 ώρες την ημέρα. Όμως δεν παραπονιέται γιατί αυτό ήθελε να κάνει στη ζωή του. Ούτε όταν κατεβαίνει στην Κρήτη για να δει τους γονείς του, δεν ξεκουράζεται: Φτιάχνει μεγάλες ποσότητες σάλτσα ντομάτας για να χρησιμοποιεί στο Αλά Γρεκ, επειδή δεν τον ικανοποιούν οι έτοιμες…
Φτιάχνει επίσης το δικό του πετιμέζι, το οποίο χρησιμοποιεί ως υποκατάστατο ζάχαρης σε πολλά προϊόντα του μαγαζιού. Όπως λέει, οι άνθρωποι, ειδικά οι νεότερες γενιές έχουν αρχίσει να προσέχουν την διατροφή τους και να ενδιαφέρονται για το τι περιέχει το κάθετί που τρώνε».
Έτσι, για τους συγκεκριμένους πελάτες, έχει αρχίσει να αφαιρεί ζάχαρη από τα γλυκά και να προσθέτει μέλι ή πετιμέζι. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο «Α λα Γκρεκ» προέρχονται κατά κανόνα από την Κρήτη: Μέλι πρώτης ποιότητας, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, τυριά, χόρτα και λαχανικά! Ακόμα και το αλεύρι το προμηθεύεται από τους «Μύλους Κρήτης»..
.Κλείνοντας τη συνέντευξη αυτή είχαμε την απορία…
Ένας μάγειρας που δουλεύει 20 ώρες την ημέρα, τι τρώει; Κάθε μέρα πίτες και γλυκά; Δε θα το πιστέψετε, αλλά ανάμεσα σε όλα τα άλλα ο Κωστής Κωστάκης «στήνει» και τσικάλι στη φωτιά. Μαγειρεύει κατά κανόνα ψητά ψάρια, λαδερά και όσπρια για το γεύμα του ίδιου, του συνεταίρου του και του προσωπικού του «Α λα Γκρεκ»!
πηγή: voltarakia.gr

Το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων ...13 - 8 - 1944...

Το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων ...13 - 8 - 1944...


Κορυφαίο γεγονός της Αντίστασης του αγωνιζόμενου λαού των Ανωγείων, υπήρξε η καταστροφή και ισοπέδωση του χωριού του. Τον Αύγουστο του 1944 πραγματοποιήθηκε το 3ο ολοκαύτωμα των Ανωγείων (1822, 1867, 1944). Άρχισε τη 13η Αυγούστου και κράτησε μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα. Στο Αρμί, την κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται εγχάρακτη η διαταγή του Γε
ρμανού στρατηγού φρουράρχου Κρήτης.

"...Επειδή η πόλις των Ανωγείων είναι κέντρον της αγγλικής κατασκοπίας εν Κρήτη και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το φόνο του λοχία φρουράρχου Γενί-Γκαβέ και της υπ' αυτόν φρουράς και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το σαμποτάζ της Δαμάστας, επειδή εις Ανώγεια ευρίσκουν άσυλον και προστασίαν οι αντάρται των διαφόρων ομάδων αντιστάσεως και επειδή εκ των Ανωγείων διήλθον και οι απαγωγείς με τον στρατηγόν Φον Κράιπε χρησιμοποιήσαντες ως σταθμόν διακομιδής τα Ανώγεια, διατάσσομεν την ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΝ τούτων και την εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου."
Χανιά 13-8-44 0 Στρατηγός Διοικητής Φρουρίου Κρήτης X. ΜΙΛΛΕΡ

Η εξουδετέρωση και σύλληψη του αναφερόμενου στη διαταγή φρούραρχου Γενί-Καβέ και της φρουράς του (8 άτομα) πραγματοποιήθηκε την 7-8-1944 στην περιοχή Σφακάκι Ανωγείων, από ενδεκαμελή ομάδα του εφεδρικού Ε.Λ.Α.Σ. To σαμποτάζ της Δαμάστας πραγματοποιήθηκε το πρωί της 8-8-1944, στον κεντρικό τότε αμαξωτό δρόμο της Κρήτης και σε μικρή απόσταση δυτικά του χωριού Δαμάστα από ομάδα ανταρτών της Ε.Α.Ο. "O ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ" και είχε σαν αποτέλεσμα την ισοπέδωση και του χωριού Δαμάστα και την εκτέλεση των αντρών που πιάστηκαν σ' αυτό από τους Γερμανούς. Μετά την έκδοση της διαταγής που προαναφέραμε, Γερμανοί στρατιώτες, πραγματοποιούν την κύκλωση των Ανωγείων, την 13-8-1941 και αρχίζουν το μακάβριο έργο των εκτελέσεων, της λεηλασίας και της καταστροφής, αφού πρώτα απομάκρυναν τα γυναικόπαιδα που βρέθηκαν μέσα σ' αυτά, μαζί με ελάχιστους ανίκανους γέροντες. To σύνολο των αντρών και αγοριών είχαν καταφύγει στα λημέρια των ανταρτών και στις δυσπρόσιτες χαράδρες και σπηλιές του Ψηλορείτη. 



Κάτιναα ... σαλαμάκι...

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.



https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/1208521562577957
Aξέχαστες Ατάκες Ελληνικού Κινηματογράφου
Αξεπέραστη ατάκα....Κατίνααααα...σαλαμάκι....!
Από την ταινία Ο Γόης

καλλιέργεια στο σπίτι

 Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα άλμπουμ.


Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
 Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.


 Ο χρήστης orguelisi.com πρόσθεσε 30 νέες φωτογραφίες στο άλμπουμ: hobilerimiz.
içimiz açılsın:) Aklınızın bir köşesinde bulunsun

Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας :) κράτα το σε μια γωνιά του μυαλού σου


Δημοφιλείς αναρτήσεις