Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Sambali επιδόρπιο

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
540.284 προβολές
Şambali Tatlısı
Yarım kilo irmik
1 su bardağı şeker
2 su bardağı yoğurt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Şerbet için:
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 limon dilimi

Yapılışı: Bir kabın içerisine bütün malzemeleri ekleyip kaşıkla tamamen malzemeler birbirine karısana kadar karıştıralım.Dikdörtgen borcamı yağlayıp karışımı dökelim.Eşit olarak yayalım.kaşığın yada spatulanın altını ıslatıp üzerini dümdüz yapalım.Ucu biraz kalın bir bıçakla dibe kadar inmeden dilim dilim çizelim.Dolaba kaldırıp 1 saat dinlendirelim.Bu sırada irmikler şişecek ve tatlının kıvamı daha güzel olacaktır..Tatlıyı 175 derecede pişirelim..Tatlı sıcak şerbette sıcak ılık arası olacak.Şerbeti döküp en az 1 2 saat dinlendirelim.Son olarak çizdiğimiz dilimleri bıçakla keselim..Afiyet olsun
Sambali επιδόρπιο
 
Μισό κιλό σιμιγδάλι
1 ζάχαρη ζάχαρη
2 γιαούρτι με νερό
1 συσκευασία βανίλια
1 συσκευασία ψήσιμο σκόνης

Για σιρόπι:
4 ζάχαρη ζάχαρη
4 νερό ποτήρι νερό
1 φέτες λεμονιού

Εξισορρόπηση: Προσθέτουμε όλα τα συστατικά σε ένα δοχείο και το ανακατεύουμε μέχρι τα συστατικά να αναμειγνύονται πλήρως μαζί με το κουτάλι. Ας πετρελαίου το ορθογώνιο και να ρίξουμε το μείγμα. Διαδώστε το εξίσου. Ας υγρό το κάτω μέρος του κουταλιού ή spatulanin και να το κάνουμε ευθεία. Ας τραβήξουμε φέτες με φέτα πριν η άκρη πάει μέχρι κάτω με ένα μικρό παχύ μαχαίρι. Ας το βάλουμε στην ντουλάπα και να ξεκουραστούμε για 1 ώρες. Εν τω μεταξύ, το irmikler θα είναι πρησμένο και η υφή του γλυκού θα είναι καλύτερη.. Ας μαγειρέψουμε το επιδόρπιο στους 175 βαθμούς.. Το γλυκό ζεστό serbette θα είναι ανάμεσα σε ζεστό και ζεστό. Ας ρίξουμε το σιρόπι και να ξεκουραστούμε για τουλάχιστον 1 ώρες. Επιτέλους, ας κόψουμε τις φέτες που κλήρωση με ένα μαχαίρι.. Καλοτάξιδο

Μωσαϊκό: "Το άσπρο κλουβί στο σχήμα της καρδιάς"

Μωσαϊκό: "Το άσπρο κλουβί στο σχήμα της καρδιάς": http://www.ideostato.gr/2013/02/e-book_26.html Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 Ανοικτό e-book : "Το άσπρο κλουβί ...

 

Βόλτα του σκύλου με λουρί

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
katoikidiaendrasi.gr
Γράφει ο Δημήτρης Γραμματικάκης, Πτυχιούχος εκπαιδευτής σκύλων, Σύμβουλος καθημερινής συμβίωσης, Ιδιοκτήτης pet Driver, Ιδρυτής Homefreetraining
Αν ο άνθρωπος και ο σκύλος μπορούσαν να μιλήσουν στην ίδια γλώσσα, να συζητούν και μάλιστα να αναπτύσσουν επιχειρήματα στη συνομιλία τους για κάθε γεγονός ή διαδικασία, σκεφτείτε τι θα μπορούσαν άραγε να λένε ο ένας στον άλλον στην καθημερινότητά τους! Σίγουρα πολλά και κυρίως αυτό το οποίο περιμένει καθημερινά κάθε σκύλος! Τη βόλτα του στον έξω κόσμο!
Η διαδικασία της βόλτας του σκύλου με τον οδηγό (λουρί) του, συνήθως ξεκινά με μία ανταλλαγή απόψεων, για το εάν είναι σωστό να βγει ο σκύλος χωρίς να είναι δεσμευμένος με τον απαραίτητο οδηγό έως το πάρκο. Καθίστε αναπαυτικά, λοιπόν, και προτού διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο μεταφερθείτε σε ένα καθιστικό σπιτιού όπου εκεί υπάρχει ένας άνθρωπος και ένας σκύλος! Έχουν ήδη προετοιμαστεί και εξοπλιστεί με τα κατάλληλα εφόδια, η πόρτα ανοίγει και ο σκύλος ενώ έχει φορέσει τον οδηγό αντιδρά και λέει:
– Μα γιατί είμαι ήδη περιορισμένος και δεν μπορώ να τρέξω ελεύθερος έως το πάρκο; Γιατί δεν με αφήνεις, ενώ έχω δει άλλους κηδεμόνες σκύλων να τους το επιτρέπουν;
– Μήπως χρειάζεται να έχω την επίβλεψή σου σε κάθε σου βήμα, μιας που ο ενθουσιασμός σου σε αναγκάζει να μην σκέφτεσαι σωστά; Επίσης, μήπως δεν χρειάζεται να αντιγράφουμε κάτι λάθος που βλέπουμε να κάνουν οι άλλοι; Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι κινδυνεύεις ή το θεωρείς αυτό αμελητέο;
– Κατάλαβα… Όμως κάποια στιγμή θα ήθελα να τρέξω ελεύθερος. Πότε θα γίνει αυτό;
– Μπορείς να μου αποδείξεις ότι θα κάνεις ό,τι σου ζητήσω; Μπορείς σίγουρα να με ακολουθείς δίπλα μου χωρίς τον οδηγό σε όλη τη διάρκεια της βόλτας μας;
– Νομίζω ότι μπορώ!
– Το επιχείρημά σου δεν μου αρκεί όμως! Νομίζεις ή είσαι σίγουρος;
– Όχι δεν είμαι σίγουρος, γιατί ίσως βρω έναν αγαπημένο φίλο ή μία ενδιαφέρουσα μυρωδιά στην οποία μπορεί και να μην μπορέσω να αντισταθώ!
– Ωραία, οπότε μου απάντησες μόνος σου γιατί να μην σε αφήσω ελεύθερο! Και ας υποθέσω ότι θα ήσουν δίπλα μου, μπορείς να μου εγγυηθείς ότι, όταν ακούσεις ή δεις κάτι που μπορεί να είναι καινούριο για εσένα, θα συνεχίσεις να είσαι
κοντά μου; – Μα αν είναι ένας αγαπημένος άνθρωπος απέναντι θα θέλω να πάω σίγουρα να τον χαιρετίσω και εσένα θα σε ξεχάσω προς στιγμήν, αλλά δεν
έγινε και κάτι! Εάν ακούσω ή δω κάτι καινούριο δεν θα μου προξενήσει το ενδιαφέρον να πάω;
– Και εάν πηγαίνοντας εκεί κινδυνέψεις από κάποιο ατύχημα στον δρόμο, επειδή είσαι ελεύθερος; Ποιος θα είναι υπεύθυνος για όλο αυτό; Εάν προκαλέσεις ατύχημα ποιος θα την «πληρώσει»;
– Εσύ…
– Άρα;
– Άρα πρέπει να κάνω υπομονή! Αλλά, όμως, θέλω να τρέξω, μην ξεχνάς ότι περπατάω πιο γρήγορα από εσένα και θέλω να πάω στο πάρκο όσο πιο σύντομα γίνεται και για αυτό άλλωστε και σε τραβώ στον οδηγό.
– Θα τρέξεις, όταν θα φτάσουμε στο αγαπημένο σου πάρκο όπου δεν κινδυνεύεις και επίσης θα μπορώ να χαλαρώσω και εγώ μαζί σου.
– Εντάξει, μην ξεχνάς όμως ότι η βόλτα είναι μόνο
για εμένα! Μου ανήκει έτσι;
– Και βέβαια η βόλτα σου ανήκει, απλώς χρειάζεται να έχεις υπομονή και να αρχίσεις να μαθαίνεις ότι ο οδηγός βρίσκεται εδώ για να μας ενώνει, σαν να περπατούσαμε χέρι-χέρι και όχι για να μας εκνευρίζει ή να μας περιορίζει!
– Το δέχομαι! Συμφωνώ!
Η παραπάνω συζήτηση μπορεί να ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας ή σε έναν μαγικό κόσμο παραμυθιού, ίσως όμως και όχι. Γιατί; Γιατί αν τη μεταφράσουμε στον δικό μας κόσμο θα δούμε ότι όλα τα παραπάνω γίνονται – όχι ως λεκτική συζήτηση, αλλά πρακτικά. Κάθε σκύλος που ξεκινά τη βόλτα του έχει ανυπομονησία και συνήθως μας φέρνει σε δύσκολη θέση, κάνοντάς μας να χάσουμε την ψυχραιμία μας και να εκνευριστούμε.
Είναι λάθος τελικά, λοιπόν, να ξεκινήσει τη βόλτα του ελεύθερος χωρίς καμία δέσμευση μαζί μας; Εάν έχει εκπαιδευτεί να περπατά δίπλα μας ή να επιστρέφει κοντά μας κάθε φορά που του το ζητούμε, τότε μπορεί, πιστεύετε, να είναι ελεύθερος χωρίς «λουρί»; Όπως είδαμε στην παραπάνω συζήτηση πιθανότατα δεν θα πάει καλά η βόλτα ή κάποια από τις βόλτες μας, για τον απλούστατο λόγο ότι ένας ελεύθερος σκύλος θα έρθει εύκολα σε μία θέση την οποία δεν έχει μάθει να διαχειρίζεται σωστά.
Ας δούμε, όμως τους βασικούς λόγους για τους οποίους ένας σκύλος δεν πρέπει να κυκλοφορεί χωρίς να είναι κοντά μας με τον οδηγό και την επίβλεψή μας:
• Κινδυνεύει να προκαλέσει ή να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.
• Κινδυνεύει να τρομάξει, να απομακρυνθεί λόγω φόβου, να μην επιστρέφει ή ακόμη και να χαθεί οριστικά.
• Να κυνηγήσει σκύλο, γάτα, μία μυρωδιά ή οτιδήποτε του είναι ενδιαφέρον ερέθισμα, με αποτέλεσμα να μας αγνοήσει, ακόμη και εάν τον καλέσουμε πίσω (με μία εντολή, με την οποία ίσως δεν είναι ακόμα εντελώς εξοικειωμένος).
• Να φέρει σε δύσκολη θέση έναν άλλο σκύλο ή ακόμη και έναν άνθρωπο που δεν θέλει ιδιαίτερες επαφές με ζώα λόγο φόβου ή αδιαφορίας.
• Να πάρει μέρος σε καβγά σκύλων, καθώς δεν είναι όλοι οι σκύλοι μαθημένοι σε γνωριμίες ή άριστα κοινωνικοποιημένοι, κυρίως όμως γιατί κάποιοι σκύλοι μπορεί να είναι φοβικοί, κακοποιημένοι ή και επιθετικοί προς άλλους σκύλους.
• Είναι παράνομο βάσει του άρθρου 46, του νόμου 4235/2014 και υπάρχει διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.
Ας κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του, λοιπόν, δείχνοντας στον σκύλο μας ότι το να έχει τον οδηγό του είναι ένα γεγονός που δεν χρειάζεται να τον απασχολεί, δεν χρειάζεται να τον ανησυχεί! Ας του δείξουμε ότι βρίσκεται εκεί σαν να μην υπάρχει, να διαπιστώσει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θελήσει, χωρίς να το απαιτεί με έντονο τρόπο, αποδεικνύοντάς του ότι όλα μπορούν να γίνουν, αν έχει την απαραίτητη υπομονή για μάθηση. Και έπειτα στο μέλλον θα απολαμβάνει όσα επιθυμεί ως ανταμοιβή.
Με λίγα λόγια, πρέπει να αρχίσει να καταλαβαίνει ότι, όταν ο οδηγός είναι χαλαρός και εκείνος δεν τον τραβάει, θα κερδίσει ακριβώς αυτό που χρειάζεται, δηλαδή, να πλησιάσει έναν γνωστό του σκύλο, έναν άνθρωπο ή να είναι ελεύθερος στο πάρκο. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να διδαχθεί πως ο οδηγός είναι απλώς ο θετικός σύνδεσμος μεταξύ μας και να του δώσει την πληροφορία ότι συνοδεύει και συνοδεύεται κατά τη διάρκεια της βόλτας και τίποτα παραπάνω.
Σημαντικό στοιχείο που δεν είναι ευρέως γνωστό, όμως, είναι ότι ο οδηγός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του ανθρώπου με τον σκύλο και τα πάντα μεταφέρονται μέσα από αυτόν. Είναι πομπός και δέκτης για τα συναισθήματα, τις αισθήσεις, τις διαθέσεις και κυρίως τις κινήσεις. Είναι, δηλαδή, ο «προδότης» και ο πιστός «μεταφορέας» στις αρνητικές και θετικές ενέργειες αντίστοιχα. Το άγχος, η σύγχυση, ο εκνευρισμός και ο φόβος, είναι συναισθήματα που μεταδίδονται μέσω του οδηγού, μεταφέροντας άσχημα μηνύματα στον δέκτη. Όμως, όταν επικρατεί ηρεμία, χαλάρωση και άνεση όλα πηγαίνουν καλά, με αποτέλεσμα ο σκύλος να απολαμβάνει τη βόλτα του με τον οδηγό, γνωρίζοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα ανησυχητικό!
Οι επιθυμητές συμπεριφορές με τον οδηγό διδάσκονται στον σκύλο με συνέπεια, υπομονή και αγάπη, ενώ συνήθως είναι μία εύκολη διαδικασία. Οι επιθυμητές συμπεριφορές με τον οδηγό δεν ενισχύονται με εργαλεία όπως ο «πνίχτης», η αλυσίδα ή το κολάρο με «δόνηση» (τα οποία δεν ενδείκνυνται σε καμιά περίπτωση για την εκπαίδευση του σκύλου γενικότερα), αλλά ούτε και ενισχύονται με φωνές, με κυριαρχικές εντολές και με τραβήγματα του οδηγού. Ενισχύονται με την απαραίτητη ηρεμία σκύλου και του κηδεμόνα του, με το κίνητρο του σκύλου και την επιβράβευση αυτού, με την επανάληψη και τη συνέπεια της μάθησης μέσω της ενίσχυσής της και, τέλος, με τη σωστή κοινωνικοποίηση ή την απευαισθητοποίηση του σκύλου ως προς τα ενδιαφέροντά του.
Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να δούμε τι ενδιαφέρει τον σκύλο μας, τι τον ερεθίζει θετικά και ας το χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας! Χάδι, επαφή, γνωριμία, περιέργεια για κάτι καινούριο, φαγητό κ.ά. Αυτά είναι τα εργαλεία μας για να του μάθουμε τη διαδικασία της βόλτας με τον οδηγό, ενώ, εάν προσθέσουμε και την υπομονή που θα διδαχθεί να έχει έως το πάρκο, τότε θα έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα! Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο σκύλος θα αντιληφθεί ότι η απόλυτη επιβράβευση είναι το ίδιο το πάρκο, όπου θα μπορέσει να τρέξει ελεύθερος μόνος του ή με αγαπημένους του φίλους!
Η βόλτα μας, όμως, στο πάρκο σκύλων δεν σταματά με την άφιξή μας εκεί! Καθώς θα πρέπει να ελέγχουμε προσεκτικά να μην έχει ανοίξει κάποια νέα έξοδος στην περίφραξη, να παραμένει η πόρτα εισόδου κλειστή για όσο διάστημα είναι ο σκύλος μας εκεί, να έχει απόλυτα φιλικές σχέσεις με τους υπόλοιπους σκύλους του πάρκου, εφόσον υπάρχουν, να ερευνούμε εκτενώς το χώρο για δηλητηριασμένα σκευάσματα και, τέλος, να μην κάνουμε κατάχρηση του χώρου, ώστε να είμαστε όλοι, κηδεμόνες σκύλων και σκύλοι, ικανοποιημένοι! Αν αντιληφθούμε τι χρειάζεται ο σκύλος μας στη βόλτα του και εμείς του το προσφέρουμε απλόχερα, τότε μονάχα η βόλτα ΤΟΥ,αλλά και η δική μας, θα είναι απόλυτα ευχάριστη και αξέχαστη καθημερινή εμπειρία!
 

Μωσαϊκό: Άνθρωποι με τηλεπάθεια και έκτη αίσθηση;

Μωσαϊκό: Άνθρωποι με τηλεπάθεια και έκτη αίσθηση;: http://www.apocalypsejohn.com/2013/02/anthropoi-telepathy-ekti-aisthisi.html Άνθρωποι με τηλεπάθεια και έκτη αίσθηση; ...

 

Τα άγρια χόρτα της ελληνικής γης

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Πληροφορίες για αυτόν τον ιστότοπο
daynight.gr
Ραδίκια, αντίδια, τσουκνίδα, σπανάκι, ρόκα, βλίτα, σπαράγγια, βρούβες,…

Τα άγρια χόρτα της ελληνικής γης | ΦΩΤΟ

Ραδίκια, αντίδια, τσουκνίδα, σπανάκι, ρόκα, βλίτα, σπαράγγια, βρούβες, σέσκουλο… Ο κατάλογος είναι µακρύς αν προσπαθήσουµε να απαριθµήσουµε τα χόρτα της Ελληνικής Γης!

Τα χόρτα είναι πραγµατικά µία από τις πολυτιµότερες τροφές της παραδοσιακής µας διατροφής, γεγονός το οποίο πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα νέοι αµελούν. Τα χόρτα ή λάχανα, όπως ονοµάζονται σε κάποιες περιοχές, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά κι απολύτως απαραίτητα για τον οργανισµό.
Aπό τα βασικότερα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής και ξεχασμένα δυστυχώς από πολλούς είναι τα άγρια χόρτα. Τα φαγώσιμα αγριόχορτα φυτρώνουν σχεδόν παντού στην Ελλάδα και αυτό είναι ευλογία. Ακόμη και λίγα χιλιόμετρα έξω από τις πόλεις μπορούμε να βρούμε περιοχές όπου μπορούμε να μαζέψουμε άγρια χόρτα.
Πόσο μάλλον όταν μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι η καλή υγεία των μεσογειακών λαών και ιδιαίτερα των κατοίκων της Κρήτης οφείλεται και στην κατανάλωση άγριων χόρτων.
Τα άγρια χόρτα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, δεν περιέχουν λίπη και έχουν ελάχιστες θερμίδες. Ακόμη ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων φαίνεται πως είναι μικρότερος όταν καταναλώνονται συστηματικά χόρτα. Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα χόρτα αυτά, καθώς και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Ραδίκια
Από τα αγαπημένα άγρια χόρτα της Μεσογείου. Διακρίνονται στα άγρια και τα ήμερα ραδίκια ή αλλιώς αντίδια. Τα άγρια ραδίκια έχουν πικρή γεύση σε σχέση με τα ήμερα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο. Η αφθονία τους σε Β-καροτένιο θωρακίζει τον οργανισμό και προλαμβάνει την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών, συμβάλλοντας στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η πικρή τους γεύση οφείλεται στις ουσίες λακτουκίνη, λακτουκοπικρίνη. Τρώγονται κυρίως βραστά, αλλά και ωμά σε σαλάτες. Το ραδίκι διαθέτει διουρητικές ιδιότητες και ο ζωμός του αποτελεί ένα τονωτικό αφέψημα για τον οργανισμό, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με λίγες σταγόνες λεμονιού.


Αγριοζοχός
Το χρησιμοποιούμε σε σαλάτες κυρίως αλλά και σε χορτόπιτες. Είναι πηγή ασβεστίου και σιδήρου ενώ πλούσια είναι η συγκέντρωσή του σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η γεύση του είναι πικρή, ωστόσο προσθέτοντας λίγο χυμό λεμόνι θα απολαύσετε ένα καταπληκτικό και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο. Αξιοποιήστε όμως και το ζωμό του, όπως εικάζει η λαϊκή ιατρική. Λειτουργεί θεραπευτικά σε ασθένειες του ήπατος.

Τσουκνίδα
Ένα άγριο χόρτο πλούσιο σε σίδηρο αλλά και σε β-καροτένιο, συστατικό με αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά και μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Από τις τσουκνίδες, συλλέγονται κυρίως οι τρυφερές κορυφές του φυτού, ενώ ο κνησμός που προκαλεί συνήθως το άγγιγμά τους, εξουδετερώνεται εντελώς με το βράσιμο. Τη χρησιμοποιούμε σε χορτόπιτες κυρίως, μαζί με άλλα χόρτα

Άγριο καρότο
Φυτρώνει παντού και είναι εξαπλωμένο σε όλη την Ελλάδα. Τα φύλλα και τα βλαστάρια του βράζονται και τρώγονται μόνα τους ή με άλλα χόρτα, όπως και το κοινό καρότο (είναι αντικαρκινικά). Χρησιμοποιούνται ακόμα σε χορτόπιτες για να δώσουν άρωμα –μοιάζει με το άρωμα του μαϊντανού.

Ταραξάκος
Ο ταραξάκος ή αγριομάρουλο ή πικραλίδα είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α φαίνεται να είναι 4 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κοινού μαρουλιού, ενώ από ανόργανα στοιχεία περιέχει αρκετό κάλιο στο οποίο οφείλεται και η έντονη διουρητική του δράση. Βοηθάει σε προβλήματα λειτουργίας του ήπατος καθώς και σε προβλήματα δυσπεψίας.

Γλιστρίδα ή Αντράκλα
Ένα δημοφιλές καλοκαιρινό πράσινο σαλατικό της μεσόγειου είναι και η γλιστρίδα. Παράγεται κυρίως στην Κρήτη. Είναι πλούσια σε α-λινολενικό οξύ. Το α-λινολενικό οξύ ανήκει στην ομάδα των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη δόμηση των κυτταρικών μεμβρανών αλλά και στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε κάλιο αποτελεί επίσης φυσικό διουρητικό και μειώνει την πίεση.

Λάπαθο
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κερκετίνη βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Θεωρείται βότανο με εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες κυρίως για όσους πάσχουν από αναιμία και αιμορροΐδες. Χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα, κυρίως στις χορτόπιτες, και έχει ελαφριά πικρή γεύση. Το λάπαθο μάλιστα, όσον αφορά τη συγκέντρωση των φλαβονοειδών, έχει διπλάσια ποσότητα κερκετίνης από το κρεμμύδι, το οποίο αποτελεί αντιπροσωπευτική πηγή του φλαβονοειδούς αυτού.

Σταμναγκάθι ή Ραδίκι του βράχου
Το σταμναγκάθι είναι ένας αγκαθωτός θάμνος που φύεται κοντά σε ακτές. Η ονομασία του οφείλεται σε μια παλιά συνήθεια των Κρητικών, οι οποίοι με τους θάμνoυς αυτούς σκέπαζαν τα στόμια των σταμνιών, για να μη μπαίνουν ζωύφια μέσα στο νερό. Σύμφωνα με το Διοσκουρίδη, αποτελούσε φάρμακο στην αρχαιότητα. Στην Κρήτη έχουν το σταμναγκάθι σε μεγάλη εκτίμηση. Συλλέγεται και τρώγεται με λάδι και ξύδι, όπως συμβαίνει με όλα τα χόρτα της Κρήτης. Η παρασκευή της σαλάτας εξαρτάται από τις τοπικές ιδιαιτερότητες και από τη φαντασία της κάθε νοικοκυράς. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το σταμναγκάθι χρησιμοποιείται αναμεμειγμένο με άλλα άγρια χόρτα, με λίγο κρεμμύδι και άνηθο.

Καυκαλήθρα
Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Τη χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φασολάδες και σάλτσες.
 
Γαλατσίδα
Αποτοξινωτική, δροσιστική, πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Η γαλατσίδα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και νόστιμα άγρια χόρτα.
Οι γαλατσίδες πριν ανθίσουν είναι δροσερές και ζουμερές κι έτσι τρώγονται ωμές, χαρίζοντας τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους στα άλλα σαλατικά.Σε συνδυασμό με ωμά άγρια σταμναγκάθια, λεμόνι και αγνό ελαιόλαδο αποτελεί μια από τις πιο νόστιμες κρητικές σαλάτες. Μαγειρεύεται επίσης φρικασέ, γιαχνί.
Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε πως τα άγρια χόρτα είναι εξαιρετικά πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία H κερκετίνη και η καμφερόλη είναι τα φλαβονοειδή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στα χόρτα και η ευεργετική τους επίδραση, όσον αφορά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι άξια ενδιαφέροντος και έρευνας και καθιστούν τα χόρτα ως τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες E, C καθώς και σε ω-3 λιπαρά οξέα και ειδικότερα σε α-λινολενικό οξύ.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως τα ήμερα χόρτα είναι από τα τρόφιμα που απορροφούν ιδιαίτερα τα φάρμακα κατά τον ψεκασμό, που πολλές φορές γίνεται κατά την καλλιέργειά τους. Γι’ αυτό τα άγρια χόρτα, που είναι δυσεύρετα, αποτελούν πραγματικό διατροφικό θησαυρό.
Πώς μαζεύουμε τα χόρτα;
Η καλύτερη ώρα για να μαζέψουμε τα χόρτα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι μόνο τα φύλλα και τα βλαστάρια, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο φυτό να ξαναβλαστήσει. Δεν ξεριζώνουμε ποτέ τίποτα. Μαζεύουμε μόνο όσα χόρτα χρειαζόμαστε για μία ή δύο ημέρες. Δεν κάνουμε σπατάλη στους πόρους της φύσης, μαζεύοντας περισσότερο από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε. Επίσης, λάβετε υπόψη σας ότι τα χόρτα δε διατηρούνται στο ψυγείο (βρασμένα ή ωμά), για πολλές ημέρες.
Πώς τα συντηρούμε;
Μην τα πλένετε, αν σκοπεύετε να τα συντηρήσετε στο ψυγείο. Θα κιτρινίσουν και θα σαπίσουν. Τινάζουμε να φύγουν τα πολλά χώματα, αφαιρώντας τα χοντρά και κίτρινα φύλλα. Τα κλείνουμε σε τάπερ ή σε καθαρές σακούλες, από τις οποίες έχετε αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα, στο κάτω μέρος του ψυγείου.
Σωστό πλύσιμο
Δεν τα μουλιάζουμε στο νερό, γιατί χάνονται τα θρεπτικά συστατικά τους. Τα ξεπλένουμε γρήγορα με κρύο νερό. Εάν προορίζονται για άμεση κατανάλωση τα μουσκεύουμε για 10 λεπτά σε κρύο νερό με ξύδι και τα πλένουμε προσεκτικά.
Πώς τα καταναλώνουμε;
Είναι κανόνας: Χόρτα, λαχανικά και φρούτα καταναλώνονται ωμά για να διατηρήσουν ανέπαφα, όσο είναι δυνατόν, τα θρεπτικά τους συστατικά. Αναλογιστείτε μόνο το εξής: ένα γρήγορο βράσιμο 4 λεπτών καταστρέφει το 75% των βιταμινών που περιέχουν! Ο ατμός είναι καλή λύση.
Εάν τα βράσετε, βάλτε ελάχιστο νερό, το αφήνετε να κοχλάσει και μετά τα ρίχνετε μέσα. Μετά το βράσιμο τα βγάζουμε αμέσως από το νερό. Διαφορετικά καταστρέφονται οι βιταμίνες, χάνουν το χρώμα τους, κιτρινίζουν, θα μυρίσουν άσχημα και γίνονται πολύ μαλακά και άγευστα.
Μικρά μυστικά
Τα περισσότερα είναι πικρά, γι’ αυτό τα βράζουμε και προσθέτουμε αρκετό λεμόνι.
Ταιριάζει με τα περισσότερα χόρτα και ενδυναμώνει τις βιταμίνες που περιέχουν.
Χρησιμοποιήστε το νερό όπου τα βράσατε για: μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες. Δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά.
Μπορείτε να κάνετε ζωμό, για να νοστιμίσετε φαγητά κάποια άλλη στιγμή.
thesecretrealtruth.blogspot.com
 

Καρύδια με μέλι: «Θαυματουργή» φυσική θεραπεία

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
newsone.gr
 
Τα καρύδια σε συνδυασμό με το μέλι αντιπροσωπεύουν ένα απίστευτο φυσικό φάρμακο, το οποίο δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τα ισχυρότερα φαρμακευτικά παρασκευάσματα.
Αυτός ο συνδυασμός εξασφαλίζει ότι το σώμα μας παίρνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες, μεταξύ άλλων ευεργετικών ουσιών.


Ποιοί είναι όμως οι βασικοί λόγοι που τα καρύδια με το μέλι είναι πολύτιμα για την υγεία μας;
1. Αναιμία – Ετοιμάστε ένα μείγμα από 1/2 κιλό μέλι, 1/2 κιλό θρυμματισμένα καρύδια και τον χυμό ενός λεμονιού. Ανακατέψτε καλά και καταναλώστε 1 κουταλιά, 3 φορές τη μέρα. Τα καρύδια και το μέλι είναι ιδανικά για την αποκατάσταση των εξαντλημένων και αναιμικών ανθρώπων.
2. Πονοκέφαλοι – Το μείγμα μελιού και καρυδιών δεν είναι μόνο πεντανόστιμο, είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι βοηθά σε θέματα πονοκεφάλων και αϋπνίας.


3. Έλκος Στο Στομάχι – Προετοιμάστε γάλα από καρύδια με μέλι. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή – Θα βάλετε 20 γρ. θρυμματισμένα καρύδια σε καυτό νερό, θα τα ανακατέψετε καλά και θα τα σουρώσετε. Στη συνέχεια, θα προσθέσετε στο νερό αυτό 2 κουταλιές μέλι και το γάλα σας είναι έτοιμο. Θα παίρνετε 2-3 κουταλιές, μισή ώρα πριν από κάθε γεύμα.


4. Ανικανότητα – Είναι μια συνταγή από τα παλιά χρόνια: Ανακατέψτε θρυμματισμένα καρύδια με ίση ποσότητα μελιού. Πάρτε 2 κουταλιές αυτού του μείγματος, 2-3 φορές τη μέρα, μισή ώρα μετά από τα γεύματα. Για το επιθυμητό αποτέλεσμα, η θεραπεία πρέπει να λαμβάνεται 20-30 μέρες.



5. Υψηλή Αρτηριακή Πίεση – Σε προβλήματα υψηλής αρτηριακής πίεσης, συνιστάται να καταναλώνετε ένα μείγμα 100 γρ. καρυδιών με ίση ποσότητα μελιού καθημερινά, για περίοδο 45 ημερών.

6. Υπέρταση & Ανεπάρκεια Σιδήρου – Θα πρέπει να καταναλώνετε ένα μείγμα από 100 γρ. καρύδια και ίση ποσότητα μελιού καθημερινά, για 45 μέρες. Ο συνδυασμός αυτός είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικός στη θεραπεία της ισχαιμίας. Μια κουταλιά μέλι μαζί με 3-4 καρύδια δεν είναι μόνο απολαυστική, αλλά και μια φυσική θεραπεία για πονοκεφάλους, αϋπνία και σκλήρυνση.
Η ίδια ποσότητα είναι αρκετή για προστατευθούμε από την αύξηση της ακτινοβολίας, λέει ο διάσημος Αμερικανός γιατρός D.Gail.
 

Συμβουλές για επιτυχημένη σπορά Αραβόσιτου

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
geoponoi.gr
Πολλοί παραγωγοί αυτό το διάστημα ετοιμάζονται για τις σπορές του…
 
Πολλοί παραγωγοί αυτό το διάστημα ετοιμάζονται για τις σπορές του αραβόσιτου. Μια καλλιέργεια που την γνωρίζουν οι παραγωγοί πολύ καλά.
Σε αυτό το άρθρο θα σας θυμίσουμε κάποιες φροντίδες και επιλογές για να μεγιστοποιήσετε την παραγωγή.
  • Επιλογή Χωραφιού
Είναι από τις σημαντικότερες αποφάσεις το που θα σπείρετε. Μία διαδικασία που πολλοί υποτιμούν είναι η αμειψισπορά με ψυχανθή ή σιτηρά. Βελτιώνεται το έδαφος και μειώνονται οι πληθυσμοί των ζιζανίων, των ασθενειών και των εχθρών.
  • Ημερομηνίες φύτευσης
Μην βιαστείτε να σπείρετε, ο σπόρος είναι επιρρεπής  σε ανοιξιάτικους παγετούς.
Υπάρχει μία αντίληψη να γίνει πρώιμη σπορά ώστε να υπάρξει πρώιμη συγκομιδή σε περιοχές με περιορισμένο αρδευτικό νερό τον Αύγουστο.
 Ο σπόρος αν η θερμοκρασία εδάφους δεν ανέβει πάνω από 10 ° C δεν φυτρώνει.
  • Αποστάσεις φύτευσης
Ο ιδανικός πληθυσμός του αραβόσιτου είναι περίπου 9000 φυτά το στρέμμα, αλλά είναι διαφορετική η σύσταση ανά υβρίδιο καλαμποκιού. Οι πυκνότερες σπορές μας φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Το συνιστώμενο βάθος σποράς  είναι 5 cm.
Μην ξεχνάτε ότι δεν σπέρνουμε βαθιά για να βρούμε την υγρασία γιατί μπορεί να έχουμε πολλά προβλήματα με το μεγάλο βάθος (ασθένειες εδάφους, εχθροί εδάφους κ.α). Αν χρειαστεί θα ποτίσετε για να έχετε καλό φύτρωμα.
  • Ομοιομορφία σποράς
Όλοι βιάζονται να σπείρουν, αλλά ποιος κοιτά την ομοιομορφία του βάθους σποράς σε όλο το χωράφι. Η ομοιομορφία είναι πολύ σημαντική. Αν δεν υπάρχει ομοιομορφία δημιουργείται ανομοιόμορφη ανάπτυξη με αποτέλεσμα να υπάρχει μια κυριαρχία των φυτών που εμφανίζονται πρώτα έναντι των άλλων, σκιάζουν τα διπλανά φυτά, αναπτύσσουν πρώτα μεγάλο ριζικό σύστημα κ.α. Με αποτέλεσμα μειωμένες αποδόσεις.
Οι πολύ πρώιμες σπορές εμφανίζουν αυτό το φαινόμενο.
  • Συνθήκες εδάφους
Είναι αυτονόητο ότι οι σπορές δεν πρέπει να γίνουν σε υγρά χωράφια, θέλουμε τις βέλτιστες συνθήκες χωραφιού για σπορά. Δηλαδή θέλουμε το χώμα κατά την σπορά ελαφρύ και αφράτο. Αυτό δεν σημαίνει όταν θα σπέρνουμε να μην έχουμε καθόλου σχετική υγρασία.
Το να περάσουν πολλά και βαριά μηχανήματα για την κατεργασία του εδάφους βοηθούν στην συμπίεση του εδάφους και δυσχεραίνεται η καλλιέργεια.
 

Μωσαϊκό: Πώς να διαβάσετε ένα βιβλίο στο παιδί σας

Μωσαϊκό: Πώς να διαβάσετε ένα βιβλίο στο παιδί σας:     Πώς να διαβάσετε ένα βιβλίο στο παιδί σας   Γράφει: Τσουκαλά Μαρινέλλα, Μ.Α., CCC-SLP, Παθολόγος Λόγου - Φωνής - Ομιλίας ...

 Πώς να διαβάσετε ένα βιβλίο στο παιδί σας

Πετούνιες: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
geoponoi.gr
Από τα δημοφιλέστερα ετήσια καλλωπιστικά φυτά του κήπου και της…
 

Πετούνιες: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Από τα δημοφιλέστερα ετήσια καλλωπιστικά φυτά του κήπου και της βεράντας, με τα υπέροχα λουλούδια και το ωραίο άρωμα τους, αναπτύσσονται εξίσου καλά σε παρτέρια καθώς και σε γλάστρες.
Λατινική ονομασία: Ανήκει στο γένος Petunia spp. και στην οικογένεια Solanaceae όπου ανήκουν και πολλά κηπευτικά.
Ποικιλίες:
Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες. Χωρίζονται στις ποικιλίες με τα μεγάλα άνθη που τα καλλιεργούμε κυρίως σε γλάστρες και στις ποικιλίες με περισσότερα και μικρότερα άνθη κυρίως κατάλληλα για παρτέρια γιατί είναι ανθεκτικότερα σε υψηλή υγρασία.
Εποχή σποράς:
Η σπορά γίνεται με σπόρους κυρίως ή με μοσχεύματα. Η σπορά γίνεται σε γλάστρες από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και τον Αύγουστο με Οκτώβριο. Η μεταφύτευση στο παρτέρι γίνεται 10 με 12 εβδομάδες μετά την σπορά και τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν τους πρώτους παγετούς. Βάθος σποράς έως 1 cm.
Η ανθοφορία ξεκινάει δύο μήνες από την σπορά τους ανοιξιάτικους μήνες. Έχει ανθοφορία από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο.
Οι αποστάσεις φυτεύσεις με άλλα φυτά να είναι 40-50 εκατοστά.
Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:
Ευαίσθητα στους παγετούς, τις γλάστρες τις βάζουμε σε μέρη που δεν έχει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και έχουν πρόσβαση οι ακτίνες του ήλιου. Στα παρτέρια για τις σπορές του Σεπτεμβρίου με Νοεμβρίου που γίνονται κυρίως στην Νότια Ελλάδα μπορούμε να βάλουμε άχυρα κ σάπια φύλλα πάνω από τα φυτά για να αντέξουν τους παγετούς.
Έχει μεγάλες ανάγκες σε ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες.
Εδαφολογικές συνθήκες:
Το έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, απαραίτητα να στραγγίζει καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη. Προσθέτουμε κοπριά ή κομπόστ ώστε να του παρέχουμε την απαραίτητη οργανική ουσία και να βελτιώσουμε ελαφριά εδάφη στην ικανότητα τους να συγκρατούν νερό. Η θέση φύτευσης ή τοποθέτησης της γλάστρας να είναι σε ηλιόλουστο σημείο και σε σημεία που δεν τα ‘χτυπά’ ο άνεμος.
Κλάδεμα: Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για να μεγαλώσουμε την περίοδο ανθοφορίας. Οι πετούνιες έχουν την τάση να γίνουν ψηλές, κλαδεύοντας την κορυφή στο μισό ύψος του φυτού πριν την ανθοφορία τους, και έτσι αναγκάζεται να αναπτύξει νέα βλάστηση, περισσότερα μπουμπούκια και πιο χοντρό βλαστό. Επίσης καθαρίζουμε τα μαραμένα κλαδάκια.
Λίπανση: Δεν είναι απαραίτητη αν έχετε βάλει κοπριά ή φυτόχωμα, υπάρχουν σκευάσματα υδατοδιαλυτά που αν χρειαστεί (τροφοπενείες) το καλοκαίρι μπορούν να βελτιώσουν την διάρκεια ανθοφορίας της πετούνιας.
Εχθροί: Αφίδες, σκαθάρια και κάμπιες.
Ασθένειες: Κύρια προβλήματα κάποια βακτήρια, ο βοτρύτης. Για την πρόληψη των ασθενειών αποφεύγουμε το πολύ νερό, καλύτερα λίγα και συχνά ποτίσματα το καλοκαίρι.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις