Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΗΣΙΟΔΟΣ "Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΜΠΩΝ"

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΙΝΑΚΑΣ - Μιχάλης Κάσιαλος


ΗΣΙΟΔΟΣ "Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΜΠΩΝ"

Όταν οι Πλειάδες, οι θυγατέρες του Άτλαντα, αρχίζουν να ανεβαίνουν στον ουρανό, ξεκίνα το θερισμό σου, και το όργωμα όταν πια γέρνουν προς τη δύση τους. Σαράντα νύχτες και ημέρες κρυμμένες και παρουσιάζονται ξανά με το γύρισμα του χρόνου όταν πιάσεις να πρωτακονίσεις το δρεπάνι σου. Αυτός είναι των κάμπων, ο νόμος που έχουν όσοι ζουν κοντά στην θάλασσα και κατοικούν την πλούσια γη, φαράγγια δασωμένα και παχιά χωράφια : Γυμνός να σπέρνεις και γυμνός να οργώνεις και γυμνός να θερίζεις , αν θέλεις όλα της Δήμητρας τα δώρα να σοδειάζεις στη σωστή τους εποχή κι όλοι οι καρποί να σου ωριμάζουν με τι τους. Γιατί αλλιώς, θα βρεθείς πιο ύστερα σ' ανάγκη και θα γυρίζεις ζητιανεύοντας τις ξένες πόρτες, αλλά κανείς δεν θα σου δίνει τίποτε.
(Ησιόδου: Έργα και Ημέραι)

ΠΙΝΑΚΑΣ - Μιχάλης Κάσιαλος

[Από το Αρχείο του "Μικρού Ρωμηού"]





ΑΝΕΚΔΟΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Ι.Ρ.Τ. (με Πρόεδρο τον Οδυσσέα Ελύτη)
Δημήτρης Χορν (:επιλεγμένοι αμφότεροι από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή)
δέχτηκε της μέλη της Πανελληνίου Ενώσεως Ελευθέρου Θεάτρου
[Κων. Ρηγόπουλος - Νόνικα Γαληνέα - Δημ. Παπαμιχαήλ - Δημ. Χορν -
Θ. Κρίτας - Τ. Μακρίδης - Κ. Καζάκος - Αλ. Αλεξανδράκης - Γ. Γιολδάσης].
Χορν και Ελύτης, συνεπείς στις δεσμεύσεις τους, αποχώρησαν μόλις
εκλέχθηκε η πρώτη Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή (1974).

[Από το Αρχείο του "Μικρού Ρωμηού"]

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Καλαμάρια γεμιστά






Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι σε κόκκινη σάλτσα
Υλικά:


Για την γέμιση:

5 καλαμάρια
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 φλ. ρύζι
1/3 φλ. λευκό κρασί
2 κουταλιές  πάστα ντομάτας
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές μάραθο ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
πάπρικα

Για την σάλτσα:

1/3 φλ. ελαιόλαδο
1/3 φλ. λευκό κρασί
2 κουταλιές πάστα ντομάτας
1 κύβος λαχανικών
Αλατοπίπερο
πάπρικα
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια με προσοχή, να μην σπάσουν: 

Αφαιρούμε τα πλοκάμια, πετάμε τα μάτια και το στόμα, 
τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Πετάμε τα εντόσθια και το κόκκαλο,
 τρίβουμε ελαφρά για να αφαιρέσουμε την εξωτερική μεμβράνη, 
πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
 Ψιλοκόβουμε τα μισά πλοκάμια και το κρεμμύδι.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τα πλοκάμια,
 το κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο, να γυαλίσουν.

συνέχεια http://bettyscuisine.blogspot.gr/2013/06/blog-post_17.html

Τα σερβίρουμε ζεστά αλλά και κρύα,
κομμένα σε ροδέλες, είναι ένα υπέροχο μεζεδάκι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις