Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΜΑΡΙΑ ΖΗΛΑΚΟΥ /​ Εγώ πότε επιτέλους θα πλέξω πουλόβερ; από την Μαρία Ζηλ...

)


Δημοσιεύτηκε στις 13 Νοε 2013
Η Μαρία Ζηλάκου μας παρουσιάζει στην 3η Χειροτέχνικα πως πλέκεται ένα πουλόβερ raglan σε όλα τα μεγέθη, κυκλικά, χωρίς ραφές και ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω. Η Μαρία ξεκινάει με μια ιστορική αναδρομή του πλεξίματος, δείχνοντάς μας ότι η κυκλική μέθοδος πλεξίματος είναι η αρχαιότερη και η ευκολότερη για πλέξιμο ρούχων. Ακολουθούν οδηγίες για το πλέξιμο παιδικού πουλόβερ, τις οδηγίες θα τις βρείτε και στην σελίδα της Μαρίας (http://mylifeandyarns.blogspot.gr/201...). Την Μαρία θα την βρείτε και στο Ravelry (http://www.ravelry.com/people/mariazil). Η παρουσίαση έγινε την Παρασκευή 1/11/2013 στην Αίθουσα Σεμιναρίων της 3ης Χειροτέχνικα στις 18.30 (http://www.xeirotexnika.gr)

Το φαράγγι της Πορτέλας

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Festivalaki: Cretan festival of Arts & Culture.
Αποτέλεσμα εικόνας για Το φαράγγι της ΠορτέλαςΑν η Δυτική Κρήτη μπορεί να είναι υπερήφανη για τα μεγαλύτερα φαράγγια του νησιού μας, η Ανατολική μπορεί να είναι υπερηφανη για τα δυσκολότερα στην διάσχιση, τα πιο κλειστοφοβικα και εξίσου εντυπωσιακά. 

Το φαράγγι της Πορτέλας είναι ένα απο αυτά, μαζί με αυτο του Χα, της Αρβης κοκ. Ξεκινα λίγο πιο κάτω από την Βιάννο για να καταλήξει στον Κερατόκαμπο. Αν δεν σας γεμίζει το μάτι παρακολουθήστε το βίντεo που ακολουθεί.

http://www.youtube.com/watch?v=QF-yF7fpWNQ
The gorge of Portela in Dikti mountains, one of the most difficult to cross gorges of Crete
— μαζί με Eleni Mamantaki.

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΕΛΑΣ



Κείμενο- φωτογραφίες: Κώστας Φωτεινάκης
Είναι κοινός τόπος ότι η Κρήτη είναι ένα ευλογημένο νησί και δεν είναι τυχαίο ότι πάντα προσέλκυε επισκέπτες που ήθελαν να απολαύσουν το μοναδικό της τοπίο, τη σπάνια βιοποικιλότητα και την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με αυτά.
Είναι όμως εντυπωσιακό ότι το νησί δε σταματά να μας εκπλήσσει με τους θησαυρούς που κρύβει τόσο στα σωθικά του όσο και στο επιφανειακό του ανάγλυφο.  Ένα από αυτά τα θαύματα είναι και τα άβατα φαράγγια, δηλαδή φαράγγια που διασχίζονται μόνο με χρήση τεχνικών μέσων από ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων ατόμων-δραστηριότητα που ονομάζεται canyoning.
Εδώ παρουσιάζουμε το φαράγγι της Πορτέλας,  που μαζί με το φαράγγι του Χα και της Άρβης αποτελούν τα τρία διασημότερα φαράγγια της Κρήτης στην παγκόσμια κοινότητα των canyoners  και όχι μόνο.
Το φαράγγι της Πορτέλας βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου και ξεκινάει από το χωριό Χόνδρος για να καταλήξει στον Κερατόκαμπο μέσω 21 τεχνικών καταβάσεων καλύπτοντας 340 μ. υψομετρικής διαφοράς και συνολικό μήκος 4,5 χλμ.
Έχει αρκετό νερό τους πρώτους μήνες της άνοιξης και ειδικά μετά από έντονες βροχοπτώσεις, γεγονός που κάνει τη διάσχιση του ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι κατά τη διάρκεια σχολών μύησης που οργανώνει τακτικά το Τμήμα Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.
 
ΥΓ: το canyoning είναι μια υπαίθρια δραστηριότητα που εγκυμονεί κινδύνους και γι’ αυτό οι άνθρωποι που το ασκούν έχουν παρακολουθήσει ειδικό σχολείο για να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την ασφαλή εξάσκησή της.

ΠΗΓΗ: http://www.cretalive.gr/
 

«Αντιγόνη»

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Bigbook.gr.
14 Νοεμβρίου 1961 - Ο Μάνος Κατράκης βραβεύεται με το πρώτο βραβείο των κριτικών του Αγίου Φραγκίσκου, για το ρόλο του Κρέοντα στην «Αντιγόνη».
H Αντιγόνη είναι βραβευμένη μαυρόασπρη ταινία του Γ. Τζαβέλλα παραγωγής 1961, βασισμένη στο ομώνυμο αρχαίο δράμα του Σοφοκλή με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά και τον Μάνο Κατράκη
Εισιτήρια: 43.705 (12η/68).
Η Αντιγόνη ζητάει από την αδελφή της Ισμήνη να θάψουν τον ετεροθαλή αδελφό τους [Πολυνεικη ]. Η Ισμήνη αρνείται να παραβεί την απόφαση του νέου ηγεμόνα των Θηβών και θείου τους Κρέοντα, όμως η Αντιγόνη έχει πάρει την απόφαση της. Μερικές ώρες αργότερα ένας από τους φύλακες που φρουρούσαν το άταφο πτώμα, ανακοινώνει με τρεμάμενη φωνή στον Κρέοντα, ότι κάποιος έκανε σπονδές στον νεκρό και τον κάλυψε με σκόνη. Ο Βασιλιάς οργισμένος τον διώχνει. Ο φύλακας επιτρέφει μετά από μερικές ώρες έχοντας μαζί του την Αντιγόνη.

2 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1961 (μουσικής και α' γυναικείου ρόλου)
Υποψηφιότητα για Χρυσή Άρκτο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου
Υποψηφιότητα για βραβείο Samuel Goldwyn καλύτερης ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες
2 βραβεία στο Φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο (σκηνοθεσίας και α’ ανδρικού ρόλου)
Βραβείο α' γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λονδίνου 1961
Επιλέχθηκε ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς 1961 από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Αμερικής

Φωτογραφία: 14 Νοεμβρίου 1961 - Ο Μάνος Κατράκης βραβεύεται με το πρώτο βραβείο των κριτικών του Αγίου Φραγκίσκου, για το ρόλο του Κρέοντα στην «Αντιγόνη».
H Αντιγόνη είναι βραβευμένη μαυρόασπρη ταινία του Γ. Τζαβέλλα παραγωγής 1961, βασισμένη στο ομώνυμο αρχαίο δράμα του Σοφοκλή με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά και τον Μάνο Κατράκη
Εισιτήρια: 43.705 (12η/68).
Η Αντιγόνη ζητάει από την αδελφή της Ισμήνη να θάψουν τον ετεροθαλή αδελφό τους [Πολυνεικη ]. Η Ισμήνη αρνείται να παραβεί την απόφαση του νέου ηγεμόνα των Θηβών και θείου τους Κρέοντα, όμως η Αντιγόνη έχει πάρει την απόφαση της. Μερικές ώρες αργότερα ένας από τους φύλακες που φρουρούσαν το άταφο πτώμα, ανακοινώνει με τρεμάμενη φωνή στον Κρέοντα, ότι κάποιος έκανε σπονδές στον νεκρό και τον κάλυψε με σκόνη. Ο Βασιλιάς οργισμένος τον διώχνει. Ο φύλακας επιτρέφει μετά από μερικές ώρες έχοντας μαζί του την Αντιγόνη.

    2 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1961 (μουσικής και α' γυναικείου ρόλου)
    Υποψηφιότητα για Χρυσή Άρκτο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου
    Υποψηφιότητα για βραβείο Samuel Goldwyn καλύτερης ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες
    2 βραβεία στο Φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο (σκηνοθεσίας και α’ ανδρικού ρόλου)
    Βραβείο α' γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λονδίνου 1961
    Επιλέχθηκε ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς 1961 από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Αμερικής

Παντζαρομπουκίτσες


Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.
 
Παντζαρομπουκίτσες
Παντζαρομπουκίτσες
Παντζαρένιες μπουκίτσες με καρύδι και ξυδάτη σος παντζαριού! Οι μπουκίτσες της Κωνσταντίνας έχουν τέλεια υφή, και περνώντας τες και εξωτερικά με τριμμένο καρύδι είναι τέλειες, πιάνονται εύκολα. Τραγανές εξωτερικά και βουτυρένιες εσωτερικά και με το ντιπ δίπλα θα γίνουν διπλά ανάρπαστες στα τραπεζώματα! Τις συστήνουμε ανεπιφύλακτα για πρώτο πιάτο σε τραπέζι. Θα έχουν μεγάλη επιτυχία!

• 10 βολβοί παντζαριού
• 400 γρ. καρύδι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
• Ελαιόλαδο
• Ρίγανη
• Αλάτι
• Πιπέρι

Πλένουμε πολύ καλά τους βολβούς παντζαριών, τους τοποθετούμε σε κατσαρόλα, καλύπτουμε με νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (να τρυπιούνται εύκολα με πηρούνι).

Έπειτα απομακρύνουμε απ’ το νερό και ξεφλουδίζουμε.

Για τις μπουκίτσες:

Τοποθετούμε στο multi τα καρύδια και πολτοποιούμε ελαφρώς, μέχρι να γίνουν μικρά κομμάτια.

Αφαιρούμε απ` το multi τη μισή ποόσοτητα απ τα καρύδια και τη μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ.

Το υπόλοιπο μισό το πολτοποιούμε μέχρι να γίνει σαν σκόνη.

Έπειτα ρίχνουμε τους 8 βολβούς παντζαριού, λίγο αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε.

Το μείγμα που θα προκύψει το πλάθουμε σε μπαλίτσες τις οποίες εν συνεχεία περνάμε απ` το μπολ με το τριμμένο καρύδι.

Στο σερβίρισμα προσθέτουμε λίγο καρύδι ακόμα και ρίγανη.

Για τη sauce:

Τοποθετούμε στο multi τους 2 βολβούς παντζαριού που έχουν μείνει, προσθέτουμε το σκόρδο, το ξύδι, μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και πολτοποιούμε.

Στο σερβίρισμα προσθέτουμε λίγη ρίγανη ακόμα και φρέσκο μαϊντανό.

Πηγή: lovecooking.gr

Είναι η εποχή του!


Είναι η εποχή του! Αξιοποιούμε το περίσσευμα της βραστής σαλάτας κουνουπιδιού, με μια εύκολη παραδοσιακή συνταγή. Άλλοι το βράζουν και "επί τούτου" γιατί είναι πολύ νόστιμο έτσι: http://cretangastronomy.blogspot.gr/2013/11/blog-post_14.html

 

Κουνουπίδι τηγανητό με κουρκούτι

Είναι η εποχή του!
Το κουνουπίδι είναι στην εποχή του. Εμείς το προτιμούμε βραστό με ελαιόλαδο και λεμόνι ή γιαχνί με μάραθο. Τελευταία το φτιάχνω αρκετές
φορές και σαν ωμή σαλάτα . Όταν λοιπόν περισσέψει κουνουπίδι βρασμένο, ή
ομελέτα θα φτιάξω  ή αυτά τα τηγανητά μπουκετάκια
κουνουπιδιού. Τρώγονται αποκλειστικά ζεστά , καυτά θα έλεγα, με μπόλικο λεμόνι. Μπορούμε να τα σερβίρουμε σαν ορεκτικό, όπως τα υπόλοιπα τηγανητά λαχανικά ή σαν  συνοδευτικό κάποιου οσπρίου.
Η συνταγή είναι παραδοσιακή. Άλλωστε το κουνουπίδι δεν είναι το πρώτο  λαχανικό που τηγανίζουμε σε χυλό. Για να μην
αναφέρω τώρα όλα τα καλοκαιρινά, υπενθυμίζω τις λιαστές τηγανητές ντομάτες,
αξεπέραστη λιχουδιά και μάλιστα νηστίσιμη (μη ξεχνάμε, από αύριο αρχίζει η
νηστεία των Χριστουγέννων).
 Ο χυλός που χρησιμοποιώ είναι ο κλασικός που έχω δώσει εδώ. Για να δώσουμε όμως γεύση στο
κουνουπίδι – που δεν αρέσει σε όλους ομολογουμένως- μπορούμε να προσθέσουμε στο χυλό λίγο
τριμμένο τυρί ή ένα αυγό ή και τα δύο.
Ας δούμε λοιπόν πώς το φτιάχνουμε.
Υλικά:
1 πιάτο γεμάτο κουνουπίδι βρασμένο, στραγγισμένο,  χωρισμένο σε μπουκετάκια
Αλάτι
Προαιρετικά, λίγο τριμμένο τυρί  ή/και 1 αυγό
Λεμόνι για το σερβίρισμα.
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Επί το έργον:
Φτιάχνουμε το χυλό και τον αφήνουμε να περιμένει τουλάχιστον
μισή ώρα. Είναι απαραίτητη αυτή η αναμονή για να «δένει» με τα λαχανικά.
Αλατίζουμε ελαφρά το κουνουπίδι αν είναι ανάλατο. Βάζουμε το ελαιόλαδο  να κάψει
(αλλά όχι να καπνίσει).
Βουτάμε
τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού  στο χυλό
(πρέπει να στέκει πάνω τους) και τα αφήνουμε στο καυτό ελαιόλαδο.
Αφήνουμε να
ροδοκοκκινίσουν από τη μια πλευρά, γυρίζουμε από την άλλη
 και όταν είναι έτοιμα
τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Τα σερβίρουμε αμέσως με μπόλικο λεμόνι.
Παρατηρήσεις:
1)Αν περισσέψουν πολύ μικρά κομματάκια κουνουπιδιού, τα
αδειάζουμε στο χυλό και βγάζουμε το μείγμα με ένα κουτάλι, σαν τηγανίτες στο τηγάνι.
2)Καλό είναι το κουνουπίδι να κρατά ελάχιστα και να μην
είναι λιωμένο. Γίνονται και πιο νόστιμα και πιο εμφανίσιμα έτσι τα μπουκετάκια μας.
3)Εννοείται ότι η ποσότητα του χυλού προσαρμόζεται στην ποσότητα του κουνουπιδιού που έχουμε…

Κ.ΚΑΒΑΦΗΣ "Καλός και Κακός Καιρός"

    Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΙΝΑΚΑΣ - leonid afremov
  1.   Κ.ΚΑΒΑΦΗΣ "Καλός και Κακός Καιρός"
     
    Δεν με πειράζει αν απλώνη
    έξω ο χειμώνας καταχνιά, σύννεφα, και κρυάδα.
    Μέσα μου κάμνει άνοιξι, χαρά αληθινή.
    Το γέλοιο είναι ακτίνα, μαλαματένια όλη,
    σαν την αγάπη άλλο δεν είναι περιβόλι,
    του τραγουδιού η ζέστη όλα τα χιόνια λυώνει.

    Τι ωφελεί οπού φυτρώνει
    λουλούδια έξω η άνοιξις και σπέρνει πρασινάδα!
    Έχω χειμώνα μέσα μου σαν η καρδιά πονεί.
    Ο στεναγμός τον ήλιο τον πιο λαμπρό σκεπάζει,
    σαν έχεις λύπη ο Μάης με τον Δεκέμβρη μοιάζει,
    πιο κρύα είναι τα δάκρυα από το κρύο χιόνι.

    ΠΙΝΑΚΑΣ - leonid afremov

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Κουλουράκια με μαστίχα Χίου και ταχίνι

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.
Κουλουράκια με μαστίχα Χίου και ταχίνι

https://www.monastiriaka.gr/koulourakia-me-mastixa-xiou-kai-taxini-n-79.html

Κουλουράκια με μαστίχα Χίου και ταχίνι

• Ρετσίνα 1 κούπα
• Ταχίνι 1 κούπα
• Ζάχαρη 1 κούπα
• Μπέικιν-πάουντερ 2 κουταλάκια του γλυκού
• Βανίλια 1
• Μαστίχα Χίου κοπανισμένη (σε σκόνη) 1 κουταλάκι του γλυκού
• Αλεύρι 650 γραμμάρια
• Φυτική κρέμα ½ κούπα

Μέσα σε μια λεκάνη της κουζίνας χτυπάμε με το μίξερ το ταχίνι και την ζάχαρη, μέχρι ν’ασπρίσει.

Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε την ζύμη καλά και πλάθουμε τα κουλουράκια σε ό,τι σχήματα θέλουμε.

Τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς στρώνοντας στο ταψί λαδόκολλα, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν .

Αν θέλετε, τα πασπαλίζετε με σουσάμι, πριν τα ψήσετε.

Πηγή: monastiriaka.gr

ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ

)

Πότε πρέπει να αλατίζουμε το κάθε φαγητό;

  1. Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.
    http://www.govastileto.gr/assets/images/63442.jpg

    http://www.govastileto.gr/mageiriki/special-tips/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE

    Πότε πρέπει να αλατίζουμε το κάθε φαγητό;

    -Τα όσπρια και τα λαχανικά πρέπει να τα αλατίζονται προς το τέλος του μαγειρέματος διότι εάν τα αλατίσετε από την αρχή σκληραίνουν.

    -Το κρέας και τα ψάρια πρέπει να αλατίζονται πολύ πριν το μαγείρεμά τους.

    -Τα μακαρόνια πρέπει να βράσουν από την αρχή σε αλατισμένο νερό.

    -Οι τηγανητές πατάτες και τα τηγανιτά αυγά πρέπει να αλατίζονται πριν τηγανιστούν.

    Πηγή: govastileto.gr

Αρωµατικό λαχανόρυζο

 http://www.agrotikabook.gr/%CE%B1%CF%81%CF%89%C2%B5%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%81%CF%85%CE%B6%CE%BF

Αρωµατικό λαχανόρυζο

Τετ, 2013-11-13 20:00Αρωµατικό λαχανόρυζο
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα) 6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισµα
1 κ.γ. µαραθόσπορο, κοπανισµένο
1 κρεµµύδι, σε λεπτές φέτες
1 πράσο, σε ροδέλες
1 µικρή ρίζα φινόκιο, σε λεπτές φέτες
2 καρότα, σε λοξές ροδέλες
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λωρίδες
1 κιλό λάχανο, κοµµένο σε µικρά καρέ
½ φλ. λευκό µακρύκοκκο ρύζι
ξύσµα και χυµός από 1 λεµόνι, ακέρωτο  
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
1 φλ. νερό
1 µατσάκι φρέσκο άνηθο ή µάραθο, ψιλοκοµµένο
1 κ.γ. πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουµε το ελαιόλαδο και τον µαραθόσπορο και σοτάρουµε το κρεµµύδι και το πράσο. Προσθέτουµε το φινόκιο, το καρότο και την πιπεριά. Χαµηλώνουµε την ένταση και τα αφήνουµε για 5 λεπτά ακόµη.
Προσθέτουµε το λάχανο, ανακατεύουµε και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για 10 λεπτά, µέχρι τα λαχανικά να «γυαλίσουν» και να αρχίσουν να χάνουν τον όγκο τους. Σε σουρωτήρι, πλένουµε το ρύζι κάτω από τρεχούµενο νερό, σουρώνουµε και το σκορπίζουµε επάνω από τα λαχανικά. Προσθέτουµε το ξύσµα και τον χυµό του λεµονιού, αλάτι, πιπέρι και νερό. Σκεπάζουµε την κατσαρόλα, χαµηλώνουµε τη φωτιά στο ελάχιστο και µαγειρεύουµε για 20 λεπτά.
Ρίχνουµε τον άνηθο (ή τον µάραθο), ελέγχουµε αν χρειάζεται επιπλέον χυµό λεµονιού και αλάτι, και σερβίρουµε το φαγητό. Περιχύνουµε µε φρέσκο ελαιόλαδο και πασπαλίζουµε µε πάπρικα.
BHMA

Δημοφιλείς αναρτήσεις