Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

14 Ιουνίου | Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

 
Έχει καθιερωθεί πλέον η 14η Ιουνίου ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, μετά από ενέργειες του Ερυθρού Σταυρού, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Ερυθράς Ημισελήνου, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών και του Διεθνούς Οργανισμού Μετάγγισης Αίματος.
Σήμερα τιμάται ο εθελοντής αιμοδότης, ο οποίος προσφέρει αίμα σε άτομα που το χρειάζονται πραγματικά. Λίγα μόνο λεπτά από τη ζωή μας μπορούν να δώσουν πολλά χρόνια ζωής σε άλλους ανθρώπους.
Είναι καιρός πλέον να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της αιμοδοσίας και να ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο κόσμο να βοηθήσει, μιας και είναι γνωστό πως στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αίμα.
                                  --------------------------------------------------------------------

http://www.zougla.gr/ygeia/article/pagosmia-imera-e8elonti-emodoti-552085

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012, 01:09
Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του γερμανού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.


Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.


Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:


• να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες

• να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
• να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.


Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012, 01:16
                          --------------------------------------------------------------------

http://www.redcross.gr/default.asp?la=1&pid=48
 14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη  
Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός υπήρξε πρωτοπόρος στην οργάνωση προγραμμάτων αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Ήδη από το 1935 οργανώνει πρότυπη Κεντρική Υπηρεσία Αιμοδοσίας στον Σταθμό Α’ Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και αργότερα ιδρύει Σώμα Αιμοδοτών.
Η επιλογή της ημέρας έγινε με αφορμή τα γενέθλια του Γερμανού γιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, και τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Ιατρικής το 1930 για σημαντική την ανακάλυψη.
Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια επί της ουσίας προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Με 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει, ο αιμοδότης δίνει ανιδιοτελώς ένα κομμάτι του εαυτού του στην κυριολεξία για να βοηθήσει το σημερινό ή αυριανό πάσχοντα συνάνθρωπό του.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν ανέκαθεν δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη προσφέροντας αρωγή και υποστήριξη. Οργανώνει αιμοδοσίες αλλά και προβάλλει τη σπουδαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας μέσα από τα προγράμματα αλλά και τη δράση του. Η εθελοντή αιμοδοσία είναι αυτονόητη προσφορά και πεποίθηση για τους ερυθροσταυρίτες εθελοντές.
                              -----------------------------------------------------------------
Ελλάδα — 12 Ιουνίου 2012
14 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη
Ημέρα αναγνώρισης, προσφοράς και τιμής του Εθελοντή Αιμοδότη
Τον Μάιο του 2003, καθορίστηκε η 14η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.
Αποφασίστηκε από,
τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,
τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο,
την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών,
τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.
Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας, έγινε με αφορμή τα γενέθλια του Γερμανού Ιατρού Καρλ Λαντστάϊνερ, ο οποίος και ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και στην συνέχεια τα ρέζους.
Αυτό αποτελεί έως και σήμερα, μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη, εφόσον επέτρεψε να γίνονται αργότερα οι μεταγγίσεις αίματος με ασφάλεια.
Ο Λαντστάϊνερ, τιμήθηκε για την σημαντική του αυτή ανακάλυψη
το 1930 με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.
και σήμερα ύστερα από 112 χρόνια…!
στο 2012, Υπάρχουν ακόμα χώρες, οι οποίες δεν έχουν αυτάρκεια σε αίμα. Μία εξ’ αυτών και μοναδική στην Ευρώπη είναι και η Ελλάδα!
• Το αίμα σου στον Συνάνθρωπο με την καρδιά σου Δώσε και μια Ζωή απ΄ το θάνατο, ΄συ Εθελοντή Αιμοδότη Σώσε.
Τραϊανός Κ. Αλεξανδρούπολη
Η αιμοδοσία είναι στο χέρι μας,
Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε όλοι!!
• Αρκεί να θυμόμαστε ότι το δικό μας αίμα, θα κάνει κάποιου άλλου συνανθρώπου μας την καρδιά να χτυπά!
• Εθελοντής Αιμοδοσία! Είναι όταν προσφέρεις χωρίς ποτέ να μάθεις ποιος πήρε από το αίμα σου δύναμη να ζήσει…
Την έρευνα και την σύνταξη έκανε ο Αν Κοντακίδης .
6973080111

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις