Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Άσκηση: η ενοχή σου



Άσκηση: η ενοχή σου

Αν υποφέρεις από ενοχή, τότε γράψε τι σε κάνει να αισθάνεσαι ένοχος ή να ντρέπεσαι. (Αν νιώθεις ότι σε δεσμεύει το γράψιμο στο χαρτί, τότε μίλα με τον εαυτό σου στον καθρέφτη). Δε χρειάζεται να εξομολογηθείς τίποτε σε κανέναν άλλον, απλά να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου.
Ποια είναι τα σκανδαλώδη μυστικά σου; Ποιες είναι α χυδαίες σου πράξεις, οι σκέψεις και οι φαντασιώσεις με τις οποίες το αρνητικό εγώ σου σε τυραννά» και σε χλευάζει;
Τώρα εξέτασε τον κατάλογο σου. Ποια είναι η κρυμμένη πίκρα ή μνησικακία που βρίσκεται κάτω από την ενοχή σου; Με ποιον είσαι θυμωμένος; Ποιον προσπαθείς να εκμεταλλευτείς; Μήπως η ενοχή σου βασίζεται σε μια πεποίθηση που σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν πρέπει να διασκεδάζεις, ότι το σώμα σου δε σου ανήκει, ότι δε σου επιτρέπεται να θυμώνεις ή ότι δεν πρέπει να διεκδικείς τις ανάγκες σου; Αν είναι έτσι, τότε ίσως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις αυτές τις πεποιθήσεις σου.
Αν η ενοχή σου οφείλεται στο ότι βλάπτεις τους άλλους - ή βλάπτεις τον εαυτό σου - τότε προσπάθησε να καταλάβεις γιατί συμπεριφέρθηκες έτσι. Ποιες είναι οι αρνητικές σου πεποιθήσεις, οι σκέψεις και οι φόβοι σου; Μήπως ενεργούσες από την ανάγκη του εσώτερου παιδιού σου για αγάπη; Ή ο εσώτερος σου έφηβος χρειάζεται να ελεγχθεί ή να κατανοηθεί; Ποιες είναι οι "ανταμοιβές" του εγώ σου από την τάση που έχεις προς την ενοχή;
Τώρα συγχώρησε τον εαυτό σου. Μην αφήνεις το εγώ σου να σε πείσει ότι τα λάθη σου είναι τόσο μεγάλα και ασυγχώρητα. ("Κανείς δεν έχει κάνει κάτι τόσο απαίσιο όσο εγώ!’’ Ποιον κοροϊδεύεις); Κατάλαβε και συγχώρησε τον εαυτό σου. Απελευθέρωσέ τον από το παρελθόν.  

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις